Financiën houdt voet op rem voor ondernemers

35

PARAMARIBO, 3 dec – Minister Andy Rusland van Financiën houdt de voet op de rem als het om ondernemers gaat. Die klagen weliswaar dat ze zo laat worden uitbetaald. Maar prioriteit is er voor de economie.

Ondernemers hebben tegoeden bij de overheid van soms enkele miljoenen. Maar volgens Rusland wordt gekeken naar het ‘grotere plaatje’ als het op betalen aankomt. Grote publieke werken bijvoorbeeld staan niet echt bovenaan het prioriteitenlijstje. De regering heeft voor dit jaar een meevaller in financieel opzicht. Bijna tweehonderd en vijftig miljoen Surinaamse dollar blijkt er aan overschot te liggen op de begroting.

Snel geredeneerd zouden dar de grote schulden van betaald kunnen worden. Mooi niet. Ondernemers die werk verrichten voor de overheid behoren te weten wat voor vlees zij in de kuip hebben. “We hebben altijd gezegd dat op het moment dat met werkzaamheden gaat uitvoeren voor de staat, men zich er wel van moet vergewissen dat alle zaken correct zijn”, zegt Rusland. En die zaken liggen op het administratieve vlak, fouten zorgen voor oponthoud.


35 REACTIES

 1. Indien Rusland zo te werk gaat dan kan hij beter alle bedrijven nationaliseren. Suriname moet een holistische staat worden waarin de overheid allesbepalend wordt. Alle economische en non-economische activiteiten moeten door de overheid worden verricht en de bevolking moet worden ingezet als bedenkers, palnners, ontwikkelaars, fabriceerders en uitvoerders.


  Maak melding

 2. ” Maar prioriteit is er voor de economie.”

  Om welke economische prioriteit gaat het? Enig uitleg zou hier om z’n plaats zijn

  “Ondernemers hebben tegoeden bij de overheid van soms enkele miljoenen. Maar volgens Rusland wordt gekeken naar het ‘grotere plaatje’ als het op betalen aankomt. Grote publieke werken bijvoorbeeld staan niet echt bovenaan het prioriteitenlijstje.”

  Wat is het “grotere plaatje” ? Ondernemers hebben ook uitgaven te doen zoals aanschaf materiaal, personeel betalen.
  Als de overheid ze niet uitbetaalt, waar halen ze het geld vandaan? Zo simpel is dat. En dan durft men te zeggen de regering doet veel voor ondernemers. Schandalige vertoning.

  ” Ondernemers die werk verrichten voor de overheid behoren te weten wat voor vlees zij in de kuip hebben. ”

  Zeker geen beefstuk maar een magere bout van een awarie!

  “We hebben altijd gezegd dat op het moment dat met werkzaamheden gaat uitvoeren voor de staat, men zich er wel van moet vergewissen dat alle zaken correct zijn”

  Alle zaken moeten correct zijn met uitzondering van vergoeding (betaling) door de OVERHEID voor geleverde diensten of prestaties door ondernemers

  “En die zaken liggen op het administratieve vlak, fouten zorgen voor oponthoud.”

  Als opdrachtgever(lees: de overheid) moet je zorgen dat je administratie goed werkt aflevert. Rendement met enig niveau van kwaliteit. Als ze van hun taak zijn gekweten, vervang ze. Zoals ministers worden vervagen. (Ik hoop dat jij spoedig aan de beurt komt om te worden vervangen, samen met je administratieve staf!)

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 3. Errata:

  ” Rendement met enig niveau van kwaliteit. Als ze van hun taak zijn gekweten, vervang ze.”

  moet zijn:

  ” Rendement MOET VAN enig niveau en kwaliteit zijn. Als ze NIET van hun taak zijn gekweten, vervang ze.”


  Maak melding

 4. Ondernemers hebben tegoeden bij de overheid van soms enkele miljoenen. Maar volgens Rusland wordt gekeken naar het ‘grotere plaatje’ als het op betalen aankomt

  Dan ben je dus als overheid gewoon een wantbetaler…


  Maak melding

 5. Bouserte
  Indien Rusland zo te werk gaat dan kan hij beter alle bedrijven nationaliseren. Suriname moet een holistische staat worden waarin de overheid allesbepalend wordt

  Jij zit zeker weer met je neus in de witte poeder…?


  Maak melding

 6. Molenaar: Dan ben je dus als overheid gewoon een wantbetaler…

  Mensen,

  Zo zit Molenaar de boel constant te bedonderen. Want het artikel zegt ook dat uitbetaling aan bedrijven wordt geblokkeerd doordat ze niet aan de juiste administratieve vereisten voldoen.
  “En die zaken liggen op het administratieve vlak, fouten zorgen voor oponthoud (bij uitbetaling)”, aldus de minister.
  Maar gemakshalve ‘vergeet’ Molenaar dat te vermelden waardoor hij de overheid beschuldigt van wanbetaling!


  Maak melding

 7. Als Jozefzoon dit allemaal goed tot zich laat doordringen, ontspoort zijn mooie plannetje om een spoorbaan van Paramaribo naar Para ter waarde van 130 miljoen Euro aan te leggen, meteen. Als Jozefzoon het niet begrijpt in het Nederlands dan wil ik het wel even voor hem vertalen. Rusland zegt: ‘Gran lanti no habi moni fu pay en payman, dat ede bigi lanti wroko no de prenspari sani nownow’.


  Maak melding

 8. Bouserte “Want het artikel zegt ook dat uitbetaling aan bedrijven wordt geblokkeerd doordat ze niet aan de juiste administratieve vereisten voldoen”

  Oudste truuk ter wereld: we hebben uw factuur niet ontvangen, kunt u deze opnieuw sturen

  Regering Bouterse staat al jaren bekend als notoire wanbetaler.

  Als je maanden of zelfs jaren als ondernemer op je geld moet wachten als je je werk heb afgeleverd wordt je door deze regering aan het lijntje gehouden


  Maak melding

 9. Onze econoom minister van financien Prof Dr Andy Rusland geloofd in Njang Dringie Prisirie en niet betalen.
  Dus deze genie van “nobel prijs in de economie caliber” werkt de economie zelf tegen. Door de multiplier effect tegen te werken. Ondernemers kunnen hun rekeningen niet op tijd betalen, investeringen plegen en blijven rente betalen op geleend geld.


  Maak melding

 10. @Ram Singh,

  Waarom heeft de VHP econoom dan die ministerie niet opgeeist? Ze waren uitgenodigd maar hadden geen zin het land te dienen. Dus moeten ze achteraf ook geen kletspraatjes verkopen. Santokhi moet diepe spijt tonen dat hij en z’n makkers liever Venetiaan wilden dienen dan het land.


  Maak melding

 11. Bouserte

  Bouterse gebruikt ondernemers als ‘goedkoop krediet’.

  Hij kan geen enkel megaproject uitvoeren zonder kunstgrepen. Zelfs zijn Gouden Kersrdeal 2013 kan hij niet zelf financieren ondanks zijn grote bek dat banken in de rij stonden. Nu wordt Staatsolie geofferd

  Ben jij nu echt zo oerdom?


  Maak melding

 12. @Bouserte

  “Waarom heeft de VHP econoom dan die ministerie niet opgeeist?

  het antwoord is heel simpel Bouterse stelde wel voorwaarden aan zij die mee zouden doen.
  De eerste eis was “mond houden en alleen maar domme dingen doen”. Voor weldenkende mensen is die eis, binnen een Rechtstaat, niet aanvaardbaar .

  Zie hoe er nu per decreet geregeerd wordt zonder enig nadenken.

  Denk eens aan hoe de regeringscoalitie uit elkaar gevallen is door incidenten en onzin.

  Denk eens aan hoe rancuneus gedrag van Belfort met betrekking tot een Rechter in Opleiding geleidt heeft tot een hoorwassing van de rechtelijke macht.

  Een redelijk denkend mens kan in een rechtstaat niet door de knieën gaan voor een dictator


  Maak melding

 13. Dus, @JoJo, zeg jij dat er binnen de VHP niemand met een sterke persoonlijkheid en kracht is/was of is geweest die Bouterse in toom kon houden en het risico wilde lopen om desnoods de regering te laten vallen bij illegale voorstellen van Bouterse. Nou, als je het toen niet aangedurfd heb, straks dan wel? Want er is een grote kans dat partijen zullen moeten samenwerken.

  @Molenaar, de vraag is waarom Front de verkiezing heeft verloren, imdien ze zo goed bezig waren. Blijkbaar waren ze zo geconcentreerd bezig dat ze vergaten voor wie ze het allemaal moesten doen, nl voor het volk. En zijn toen vernederend afgestraft. Indien deze regering er nu ook een potje van maakt en het volk ze niet lust, dan zal dat ook blijken over enkele maanden.


  Maak melding

 14. Dit is geen beleid,maar wanbeleid: iedereen die diensten heeft geleverd aan de staat moet betaald worden.Wodt dat niet gedaan dan vervallen we in hog meer vriendjespolitiek,waar niemand meer wat van zal snappen.


  Maak melding

 15. De meeste grote ondernemers zitten nu als huilende wolven.Eerst tjoekoe geven om het werk binnen te halen met een hele grote vette winst. En nu huilen om op tijd hen betaling te krijgen. Stelletje sukkels en raddraaiers zijn het


  Maak melding

 16. Misschien is het amateurisme van het bedrijfsleven dat ze geen bankgaranties en zo vragen aan de overheid. Iedereen kent intussen wel de wanbetaalreputatie van de overheid.


  Maak melding

 17. @pokai tongo,

  Inderdaad. Door steekpenning aan te nemen, zijn ze zo chanteerbaar geworden dat ze niks meer kunnen beginnen. Eigen schuld, in zo’n geval.


  Maak melding

 18. Minister Andy Rusland is duidelijk. “zaken liggen op het administratieve vlak, fouten zorgen voor oponthoud.” De ondernemers moeten zelf ook in de spiegel kijken. Er zullen velen tussen zitten die de overheid proberen te belazeren met exorbitante rekeningen voor slecht werk of niet uitgevoerd werk.


  Maak melding

 19. @Bouserte
  Kijkt u aub naar de ervaringen van de laatste tijd. Denkt u nu echt dat er iemand is die met Bouterse op argumenten een discussie kan voeren. Bouterse gaat alle moeilijkheden en vragen uit de weg.
  U ziet hoe BEP, NS, KPTI en PL weg gezet zijn en er een regering zit die geen meerderheid in de DNA kan brengen.

  U heeft de reacties van de NDP toch wel gehoord dat er alleen met haar samengewerkt kan worden mat Bouterse als President.

  Denkt u dat een zich zelf respecterende partij waarvan de voorzitter overal ter wereld welkom is mee kan werken aan een presidentschap van iemand die bijna nergens meer welkom is (Cuba, Equatoriaal Guinee, Haiti, Venzuela en in december Uruguay en dan houdt het op).

  Men heeft vooruit gedacht en besloten niet verantwoordelijk te willen zijn voor een beleid waar de linkerhand niet weet wat in de rechterhand verdwijnt


  Maak melding

 20. Dit kan natuurlijk niet wat Rusland zegt in een democratische rechtstaat, die Surinamezegt te zijn.
  Als er geleverd door het bedrijfsleven aan de overheid moet daarvoor door de overheid worden betaald.
  Je kunt dan niet zeggen, dat andere zaken prioriteit hebben.
  Dan leef je in een echte bananenrepubliek, waar democratische zekerheden helemaal niets voorstellen.
  Hieraan gaat Suriname – zorginstellingen, onderwijsstellingen, bus ondernemingen, bedrijfsleven, enz. naar de knoppen.
  Rusland bewijst met zijn uitspraken Suriname een heel slechte dienst.


  Maak melding

 21. als dit het regeer beleid is,om niet te betalen..

  hoe denk je dat er investeerders zullen komen in het land..

  wat zal er gebeuren als deze bende terug komt na 2015..

  stel dat,,,, newmont morgen voor leest dat zij over drie jaar verder gaan en nu even pauze nemen,wat dan..

  stel dat,,,de chinezen besluiten op te houden met het verstrekken van leningen en hun geld op eisen..


  Maak melding

 22. Bouserte,

  Als het alleen zou gaan om het bedrijfsleven, dan zou je misschien nog gelijk kunnen hebben, want iedereen bedondert elkaar hier in Suriname.
  Het gaat echter helaas niet alleen om het bedrijfsleven.
  Het gaat ook over zorginstellingen, scholen, buschauffeurs, naschoolse opvang, kortom eigelijk over alles, waarmee de overheid financiele contracten heeft afgesloten.
  Deze overheid is een structurele wanbetaler.
  Je kunt dat wel blijven ontkennen, maar dan redeneer je vanuit de tunnelvisie, dat deze regering niets verkeerd kan doen.
  Feit is alleen, dat iedere regering maakt fouten, ook de regering Bouterse.
  Deze regering moet haar beloften gewoon veel meer nakomen.


  Maak melding

 23. Heer @JoJo,

  Indien men voetbalt, kan men de beste spelers op de bank laten of het veld in gooien. De oppositie heeft betere spelers dan de coalitie maar ze verkiezen het op de bank te zitten. In het veld bepalen de spelers het spel, niet de trainers (als de spelers goed zijn tyenminste). Hoeveel ministers die goed functoneren kan de president overrulen of ontslaan? Vooral wanneer die niet van de eigen partij zijn? Dan heb je direct een crisis met mogelijk nieuwe verkiezingen en is duidelijk wie de boeman is.

  Heer @Rudinho,

  Ik ontken helemaal niet dat de overheid een wanbetaler is geworden en erg slordig omgaat met ’s lands gelden. Maar vraag je je niet af hoe het dan kan dat ze nog steeds in de zadel zitten? Zou het ook deels aan de oppositie kunnen liggen? Die weinig voorstelt en alleen maar woorden heeft maar geen daden? Zou het aan de bedrijven kunnen liggen die lekker meedoen met oneerlijke concurrentie? En dan de deksel op de neus krijgen? Voor de ambtenaren etc is het jammer, maar geven ze tegengas?


  Maak melding

 24. @Bouserte
  Spelers kunnen zich zelf niet opstellen. Je kiest er nooit voor om op de bank te zitten.

  Ik ben wel blij dat ook u inziet dat de spelers van de oppositie beter zijn en helaas niet in het veld staan.

  Daar komt bij dat met deze president geheel onduidelijk is wie er opgesteld zijn en waar de wedstrijd gespeeld word en vooral volgens welke regels.

  Daarnaast speelt deze president met twee teams te weten de raad van ministers en het kabinet van de president.
  De laatste vormen een regering naast de regering waardoor de linkerhand vaak niet weet wat er in de rechterhand verdwijnt.


  Maak melding

 25. -Meneer Andy Rusland, zie hoe Suriname te kijk staat in het buitenland. Buitenlanders die in Suriname komen werken en hun geld niet ontvangen.

  Een bedrijf die zaken “met”Staatsolie doet.

  Zie de branding::::: Buitenlandse contractarbeiders voelen zich beetgenomen

  Vreselijke toestanden in het land!!!!maffia’s praktijken van deze bedrijf.


  Maak melding

 26. @JoJo,

  Spelers kunnen wel zichzelf opstellen. Door zo goed te presteren dat medespelers, bestuur en publiek steeds weer om hun opstelling roepen en eisen. Maar wanneer zulke spelers vrijwillig op de bank plaats nemen, worden ze door iedereen uitgekotst. Wat ook is gebeurd, zoals je zelf merkt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.