Overname Suralco door Suriname ‘niet verstandig’

26

PARAMARIBO, 1 dec – Een overname van bauxietmaatschappij Suralco nu is niet verstandig. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Er is dan ook besloten niet in te gaan op het aanbod van moedermaatschappij Alcoa.

Alcoa wil alle bedrijfsbezittingen in Suriname afstoten, behalve dan de waterkrachtcentrale te Afobakka. Suriname gaat niet op het aanbod in. “De speciale commissie die door president Bouterse is ingesteld om te onderhandelen met de moedermaatschappij van Suralco, Alcoa, heeft een werkgroep ingesteld om het voorstel te bekijken. Na het plan te hebben geanalyseerd is de werkgroep tot de conclusie gekomen dat het niet verstandig is over te nemen”, zegt Hok tegenover de Ware Tijd.

Hoewel alles in de verkoop werd gedaan, bleek Alcoa stug wat de krachtcentrale betrof. Vanaf het begin van de onderhandelingen is aangegeven dat overname van de centrale niet bespreekbaar was. Suriname betaalt op jaarbasis ruim vijftig miljoen dollar voor het afnemen van stroom vanuit de centrale. Het is dan ook verwachtbaar dat de kip met de gouden eieren niet zonder meer te slachten is. Bouterse heeft eerder gezegd interesse te hebben voor de centrale.

26 REACTIES

 1. Abaisa,

  Het is precies andersom.
  De staat Suriname ondersteunt Alcao jaarlijks met 50 miljoen dollar door voor zo’n duur contract stroom af te nemen.
  De centrale is de enige reden voor Alcao om nog in Suriname te blijven.
  Overigens ben ik het met je eens, dat het heel verstandig is de bauxietmaatschappij niet over te nemen.
  Moet Suriname niet willen, nu niet, maar ook niet in de toekomst.
  De goedkope bauxietexploitatie is verplaatst naar Nieuw Guinea.
  Daar halen ze de bauxiet voor een kwart van de kosten boven de grond in vergelijking met Suriname.


  Maak melding

 2. Indien het NU niet interessant is, heeft de werkgroep dan aanbevolen WANNEER het wel interessant is?
  Heeft de werkgroep bekeken hoe men zo voordelig mogelijk Suralco kan uitkopen?


  Maak melding

 3. @Pindakaas

  “Heeft de werkgroep bekeken hoe men zo voordelig mogelijk Suralco kan uitkopen?”

  Helemaal never nooit niet uitkopen maar aan haar verplichtingen houden.
  Zo min mogelijk stroom van brokopondo afnemen zodat de waarde van het stuwmeer in relatie tot de verplichtingen heel sterk afneemt.

  De verplichtingen zijn:
  1) afhandeling milieuschade.
  2) herstel alle gaten en wegen die geen restwaarde hebben voor Suriname.
  3) onderhoud en vervanging delen Brokopondo (generatoren etc. zo dat ze bij overdracht nieuw zijn en nog jaren mee kunnen).
  4) correcte afhandeling van alle arbeids en contractuele verplichtingen.
  5) sanering Paranan.

  Ofwel Suralco zal maar zo een miljard US dollar aan werk moeten uit laten voeren voor dat ze weg zijn (geld dat terug kan komen naar Suriname).
  Door slechts minimaal elektriciteit af te nemen neemt de huidige contante waarde van Brokopondo heel snel af van nu ongeveer $ 500.000.000 naar pakweg $ 100.000.000

  Suralco heeft nu nog de troefkaarten maar zal ze verliezen als er sterk onderhandeld gaat worden.


  Maak melding

 4. @JoJo,

  Dat verdrag loopt nog de komende 50 jaar of zo door, meen ik. Hoe lang dan te wachten? Wie weet is het moederbedrijf van Suralco dan al failliet of overgenomen. Wat staat in het contract daarover?
  Indien je het binnen korte termijn op voordelige wijze kunt afhandelen, dan liever dat dus.


  Maak melding

 5. Zo blijkt maar weer, af en toe hebben enkele leden van de huidige regering een helder moment. Het is te hopen dat we binnenkort ook het volgende bericht in de krant lezen. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn, men kan gewoon een paar kleine aanpassingen plegen in het bericht waarin melding wordt gemaakt dat Suriname Suralco niet overneemt:

  “Het aanleggen van een spoorbaan van Paramaribo naar Para nu is niet verstandig. Dit zegt minister Falisie Pinas van Transport Communicatie en Toerisme, TCT (heeft Falisie eigenlijk een mening over de aanleg van de spoorbaan?). Er is dan ook besloten niet in te gaan op het aanbod van de spoorwegbouwer Strukton.
  Strukton wil koste wat kost de spoorbaan aanleggen in Suriname omdat het technisch haalbaar is, dat het economisch en sociaal een grote ramp wordt, kan ze niets schelen. Suriname gaat niet op het aanbod in. “De speciale commissie die door president Bouterse is ingesteld om te onderhandelen met Strukton, heeft een werkgroep ingesteld om het voorstel te bekijken. Na het plan te hebben geanalyseerd is de werkgroep tot de conclusie gekomen dat het niet verstandig is de spoorbaan aan te leggen”, zegt Pinas tegenover de Ware Tijd.


  Maak melding

 6. Nog een paar weken dan is het koppelnet naar SPCS gereed en kan Suriname in principe zonder de stuwdam functioneren. Tel maar op. SPCS is 60 MW, Saramaccastraat 1 is 80 MW en saramaccastraat 2 is 60Mw is dus samen 200 MW en de load is maximaal 190 MW.
  Dus Suralco als je weg gaat vergeet je niet de dam ook nog even uit te zetten anders loopt deze over bij gebrek aan afname.
  Andere optie is: uit nationaal belang dat ding gewoon nationaliseren. Dan zal de halve wereld wel op zijn kop staan maar gaat vanzelf wel wel weer over. De Brocopondo overeenkomst is al jaren niet meer van toepassing. Suralco is een mijnbouw bedrijf en geen energie bedrijf. Zelfs wettelijk gezien zijn derden leveranciers niet toegestaan vanwege de verplichtingen van EBS. Pas over 10 jaar komt er harmonisering van de energie markt. Hoeveel huurbelasting betaald Suralco eigenlijk over die 1,2 miljoen hectare grond die ze bezet houden met al dat water in het meer?


  Maak melding

 7. @Pindakas
  de Brokopondo overeenkomst loopt tot 2032 of 2033.
  Onder Wijdenbosch is de elektriciteitsprijs gekoppeld aan de prijs van Ruwe olie. Niet echt handig voor Suriname omdat de elektriciteit geleverd werd met een al nagenoeg afgeschreven dam. Heel handig van Suralco.

  Door de oplopende olie prijs kon Suralco de afgelopen jaren enorme winsten maken. Die winsten bepalen voor Suralco de waarde van de resterende looptijd van het contract.
  Nu met dalende olieprijzen en zodra Suriname zelf meer kan opweken zal de waarde van de Brokopondo dam voor Suralco heel snel gaan dalen.


  Maak melding

 8. Indien men denkt dat Suralco die energiecentrale gratis zal overdragen aan de overheid, hebben ze gelijk. Maar wel nadat Suralco het zodanig beschadigd heeft dat Suriname er niks meer aan heeft.


  Maak melding

 9. @Steenhard de Waarheid
  Suralco zal zich altijd aan de basis overeenkomst moeten houden. Daarin staan zaken met betrekking tot de overdracht en de conditie waarin.
  Het interessante is dat de betreffende onderhouds en instandhouding autoriteit/instantie nooit vorm gegeven is. Ofwel er is troebel water. Dat kan voor sterkte onderhandelaren met een duidelijk doel heel veel voordelen voor Suriname creëren en zelfs een geheel vernieuwde dam (overdracht in nieuwstaat) op leveren.

  Vernielen doen rancuneuze organisaties. Alcoa als moeder beziet het zakelijk en kan beter $ 1 of 2 miljard verlies nemen voor een goede en correcte afhandeling dan voor veel meer miljarden imago schade oplopen in de rest van de wereld.
  Het is voor Alcoa gewoon zakelijk. Als iemand/ een land haar voor internationale gerechtshoven kan dwingen op te ruimen en correct te ontbinden dan maken zij een voorziening en onderhandelen daarna om er zo goedkoop mogelijk vanaf te komen.

  Als Suriname voor die onderhandelingen zakenvullers stuurt worden deze rijk en krijgt Suriname de kruimels en de milieu schade. Stuurt Suriname mensen die de publieke zaak een goed hart toe dragen maken ze een goede deal en kan met geld van Alcoa heel veel goeds opgebouwd worden.


  Maak melding

 10. Altijd zijn arme lande de dupe van wurgcontracten.
  Kan Suriname niet een eigen stuwmeer aanleggen?
  Het land is zo groot waardoor je niet afhankelijk ben van multinationals. Suriname betaalt jaarlijks 50 miljoen dollar.
  10 jaar x 50 miljoen dollar = 500 miljoen dollar.
  Wat is wijsheid waarom afhankelijk zijn, Suriname is toch een onafhankelijk land.


  Maak melding

 11. Su moet voorzichtig zijn met deze ellendelingen en zich af vragen waarom de ned en duitsl hun goudreserves weghalen uit Amerika, mijn persoonlijke mening dat de gierige ned een tip hebben ontv


  Maak melding

 12. Die ellendelingen hebben gespeculeerd en grote winsten gemaakt wanneer er een stijging plaats nden het weer opkopen bij een eventuele daling .landen in de wereld als je goud in bewaring heb gegeven ga nu informeren of j goud nog werkelijk daar is


  Maak melding

 13. @perkash,

  Je weet het niet. Wie zegt dat ze het goud gehaald hebben naar Nederland? Al enige tijd werd gemeld dat het goud verdwenen was. Wat die Nederlanders en Duitsers gedaan hebben is een schijnoperatie uitvoeren om zo een beurscrash te voorkomen. Ze hebben geen ene moer teruggehaald uit de VS. Let maar op. Ooit wordt dit bekend!


  Maak melding

 14. 02 dec. 2014

  Wijs besluit van Suriname !

  Kabeljauw vang je tegenwoordig zeer moeilijk met een spiering !
  En zeker niet in Suriname.

  Alleen al de geconstateerde milieuvervuiling van Suralco, zal Suralco, bij het opschonen daarvan, honderden miljoenen US $ kosten.

  Nu even die nieuwe zet van Suralco / Alcoa afwachten.
  Ma Srika no e sribi dji deng sribi-owrukuku sneki !
  Srika


  Maak melding

 15. Wat zou ik doen met 50 miljoen?
  Zorgen dat ik niet afhankelijk zou zijn voor de energie, die door anderen wordt opgewekt.
  Hoe?
  Door dit geld te investeren in groene energieprojecten zoals zonne-, wind- en biodiesel energie. En op termijn de Amerikanen bedanken voor hun Brokopondo-energie. En als ze geen afzet meer hebben voor hun stroom zullen ze die centrale zeker voor een appel en een ei willen overdragen.
  Let op mensen: degene die over voldoende water en energie beschikken zijn machtig in de nabije toekomst. De voorspelling is dat in de toekomst oorlogen over deze dingen gevoerd zullen worden. Suriname heeft beide. Empower yourself.


  Maak melding

 16. Srika niet te laag van de ladder springen. Ze gaan damdoorbraak forseren. Die ongecontroleerde goudzoekers gaan ze dicht bij dam laten boren. Dan plotseling gaat dam lekken. Ze gaan chanteren. Neem over of betaal reparatiekosten. Groot bedrijf heeft grote advocaten. Ze zijn goed in prikken van gaten. Daarna komen ze praten. Over lasten en baten. Je gaat ze daarna haten. En hun kans geven om alles te verlaten.


  Maak melding

 17. Wat lees ik nou. de Surinamers kunnen toch heel goed nadenken en debatteren, eindelijk hier een goed plaats voor informartie delen.
  Geen scheldpartijen maar duscussie en mening overdracht.

  Ik vindt ook dat Suriname Suralco op zijn verplichtingen mogen wijzen en ze niet vertellen wat hun volgende set zal zijn. En dan afwachten wat ze gaan doen, nadat Suriname de mogelijkheden grondig bestudeerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.