dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentAlternatief Sinterklaasfeest: ‘Wie zoet is, krijgt lekkers’

Alternatief Sinterklaasfeest: ‘Wie zoet is, krijgt lekkers’

-

Does Travel - naar Suriname

Op 5 december 2014, van 9.00 tot 12.00 uur, organiseert Stichting Nederland Wordt Beter in samenwerking met XminY en het Bijlmer Parktheater in Amsterdam het alternatieve Sinterklaasfeest ‘Wie zoet is, krijgt lekkers’. De viering gaat in op de behoefte om een Sinterklaasfeest te vieren dat voor alle kinderen (tussen 4 en 12 jaar) en ouders plezierig is. Het evenement vindt plaats in het Bijlmer Parktheater.

Het kan niemand zijn ontgaan dat het Sinterklaasfeest niet alleen als plezierig wordt ervaren, maar dat het een grote groep Nederlanders kwetst terwijl een kinderfeest niet hoort te kwetsen. Een groeiend aantal Nederlanders heeft kritiek op de karikaturale figuur Zwarte Piet, maar voelen zich niet serieus genomen door politiek en bestuur, op landelijk-, gemeentelijk -en ook schoolniveau.

Met dit initiatief hebben wij de volgende drie doelen voor ogen:

1 Een statement maken over de toekomst van het Sinterklaasfeest.
2 Ouders weerbaar maken tegen de druk van scholen en ze handvaten bieden om beter met deze druk om te gaan.
3 De kinderen een plezierig én verantwoord Sinterklaasfeest bezorgen.

Wij willen met dit initiatief kinderen een veilige omgeving bieden waar zij het Sinterklaasfeest kunnen vieren. Een ouderwetsch gezellig Sinterklaasfeest dus, zonder negatieve bijsmaak.

Programma
De dag bestaat uit een educatief programma, met onder andere een verhalenverteller, een korte film en een poppenkast voor de kleinste kinderen. De Sint zal met de kinderen de nieuwe Sinterklaasliedjes zingen en daarna mogen de kinderen hun cadeautjes uitpakken.
De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.

In de aanloop naar 5 december krijgen ouders een anti-racisme workshop, waarin zij tips krijgen over hoe om te gaan met racisme en discriminatie in het onderwijs.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

36 REACTIES
 1. Ik vind ook dat het niet meer kan. Een oude blanke man die met zwarte handlangers kadootjes uitdeelt. Het is niet te controleren hoeveel pepernoten er onverdeeld in de zak achterblijven. Nee dan beter zonder zwarte piet dan weten we zeker dat alle nootjes bij de behoeftige komen.


  Maak melding
 2. Het is droevig,dat vele Surinamers zich steeds meer buiten de maatschappij gaan opstellen.Inplaats zich weerbaar op te stellen
  verzanden ze steeds verder in slavernij en racisme.


  Maak melding
 3. Zwarte Piet valt historisch niet te verklaren, noch goed te praten en de manier waarop hij geportretteerd wordt door Nederlanders en Vlamingen is je reinste Eurodiscriminatie!


  Maak melding
 4. WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS!

  30 nov. 2014
  Ziekenhuis noemt patiëntje ‘Zwarte Piet’

  DEN BOSCH –
  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een pijnlijke blunder begaan. Op het naambordje van de kamer waar een donkere baby lag, stond de naam ‘Zwarte Piet’.

  Zijn oom plaatste zondag een woedend bericht op Facebook.
  Hij wilde op bezoek gaan bij zijn neefje die met spoed naar het ziekenhuis was gebracht. Daar kon hij in eerste instantie de kamer niet vinden. Later zag hij op het naambordje ‘Zwarte Piet’ staan in plaats van de naam van zijn neefje.

  Het ging om een ‘grapje’ tussen collega’s, kreeg hij te horen. “Ondertussen ligt mijn neefje van 10 dagen oud met een gevaarlijke virus te creperen van de pijn,” zegt hij. “Zijn leven is in gevaar en het personeel gooit er een zwartepieten grap overheen.”

  ‘Misverstand’
  Het ziekenhuis heeft excuses aangeboden. Het geval zou een misverstand zijn en niets te maken hebben met de huidskleur van de baby. “De digitale naambordjes bij de kamers werkten niet goed en om ze te testen is er bij twee lege kamers ‘zwarte piet’ en ‘sinterklaas’ neergezet,” legt het ziekenhuis uit.
  Toen het kindje met spoed werd opgenomen, kwam het te liggen in de kamer met ‘zwarte piet’. “Regel is dat eerst de noodzakelijke zorg rondom het kindje wordt verleend. Daarna volgen de administratieve handelingen zoals het aanpassen van het naambordje.”

  Het personeel op de afdeling zou aangeslagen zijn. “Dit is uiteraard nooit de bedoeling geweest,” aldus de verklaring van het ziekenhuis.


  Maak melding
 5. Het is alom bekend dat de meeste witte Nederlanders van kindsafaan getraind worden in het liegen.
  Kinderen liegen alsof het gedrukt staat, ouders liegen, bestuurders liegen nog het hardst( alle werkenden die op Rutte zouden stemmen was 1000 euro toegezegd).
  De leugen regeert in Nederland en gemakshalve wordt het vaak afgedaan als grapje……..
  Wie met zulk soort mensen te doen heeft, zal zich ook moeten verdiepen in het LIEGEN en BEDRIEGEN………


  Maak melding
 6. @Surinette

  Je baasje bouta die liegt ook alsof het gedrukt staat !!
  De grootste LEUGENAAR van Suriname is bouta !!!!
  Niks is goed voor het zwarte volk,
  zelfs een kinderfeest zoals sinterklaas is plotseling niet meer goed,,
  werken is niet goed,
  Neen geef ze maar stelen ,roven ,moorden ,verkrachten en frauderen, DAT IS GOED VOOR ZE !!
  Ze wonen wel in Nederland genieten van kinderbijslag, en ,WW, maar sinterklaas vieren is niet goed…
  Zij horen niet in Nederland , of ze keren terug naar Suriname of Afrika waar BOKO HARAM de gemeenste pietersbazen zijn .
  De wereld van de zwarten is BLACK & WHITE!


  Maak melding
 7. sinterklaas is een godsdienstige feest | de christenheilige sint nicolas wordt hier verheerlijkt | indien kerk en staat werkelijk gescheiden zijn, dan snap ik niet waarom men sinterklaasfeest, deze christelijke feest, subsidieert |


  Maak melding
 8. Goed initiatief van de organisatoren. Ik raad de initiatiefnemers aan om de racistische Nederlandse pers niet uit te nodigen. Alleen de media die positief staat t.a.v. dit initiatief moet van harte welkom zijn.


  Maak melding
 9. Surinette
  Het is alom bekend dat de meeste witte Nederlanders van kindsafaan getraind worden in het liegen.

  En waar staan zwarte kinderen dan bekend om…..Surinette….


  Maak melding
 10. Het is nu maar afwachten of de meerderheid, onder leiding van Henk Molenaar, dit alternatief kinderfeest niet gaat willen verzieken, want hoe durft een minderheid een alternatief kinderfeest te bedenken dat leuk is voor alle kinderen, of ze nu wit, bruin of zwart zijn? Zwarte kinderen moeten maar niet zo kinderachtig zijn en de ‘grap’ dat ze jaar in jaar uit Zwarte Piet genoemd worden rond 5 december, gewoon leuk vinden.

  Als Nederlanders je, als donkergekleurde, Zwarte Piet noemen, is het net als het naambordje bij het donkere kindje in het ziekenhuis, NOOIT de bedoeling om je onaangenaam te bejegenen, ze willen gewoon LEUK en VRIENDELIJK zijn. Als je slechts één keer in al die jaren de neiging krijgt om één van hen de nek om te draaien, dan ben je flauw en onaangepast en moet je maar zo snel mogelijk naar je eigen land oprotten.


  Maak melding
 11. Hai boi die Zwarte familie

  Ze gaan niet discussieren hoe te werken ,hoe naar school te gaan .hoe niet te stelen ,roven ,moorden ,verkrachten ,neen ze gaan zich bezighouden met Sinterklaas en pieterbaas,
  en dan gaan ze straks tranen met tuiten huilen dat ze achtergestelde mensen zijn


  Maak melding
 12. @Ray,

  Uit de zwarte gemeenschap van Suriname komt er nooit een oproep om overvallen, roof, moorden, verkrachtingen, diefstal hard aan te pakken. Ze komen wel met niet zo belangrijke dingen zoals dubbele nationaliteit en tram en trein en occupatie van gronden. Maar niet hoe rijstboeren te behoeden van faillisement en productie te verhogen, milieu te beschermen, kleine industrie te bevorderen. Soso kka, daar komen ze mee.


  Maak melding
 13. @E.Bhola

  Gelijk heb je en dan willen ze ook nog erbij dat de haitianen rijst voor ze moeten komen planten zodat zij lekker in hun hangmatjes rustig door kunnen slapen.
  Hahahahahahaaaaaa,,,,,,,


  Maak melding
 14. Het alternatief voor sinterklaasfeest is niet sinterklaasfeest, maar een kinderfeest! Mensen die tegen sinterklaas zijn vanwege de zwarte piet of discriminatie, moeten gewoon op 5 december een kinderfeest vieren. Ouders die hun kindertjes cadeaus geven, knuffelen en veiligheid in- en rondom het huis beloven. Veel beter dan die sinterklaasfeest.


  Maak melding
 15. wat zijn de feesten,herdenkingen,culturele dagen,gedenkdagen,tot bezinning komen van die afro-afrikanen,negers dan..

  je bent al meer dan 150 jaar bevrijdt van alle ellende wat slavernij gemoent wordt/werd en toch kun je in anno 2015 geen afstand van nemen..

  die javen,chinezen,hindoestanen waren ook slaven/contract arbeiders onder die zelfde bakras ,maar die hebben lang en breed afstand van genomen en een welvarend bestaan opgebouwd en op een hoger niveau leven..

  jullie zijn blijven steken in het verleden en dat is wereld wijdt..

  jammer toch..


  Maak melding
 16. En ik heb vanavond rustig naar een uitzending van VPRO gekeken op NPO 2 om 20:25 uur. “Zwart als roet”

  Meer hoef ik niet meer aan toe te voegen.
  Het was heel duidelijk en ook confronterend.
  BV. Nederland zal het niet leuk hebben gevonden.


  Maak melding
 17. voor alle huilebalken die zich storen aan een kinderfeestje. Koop allemaal van je bijstandsuitkering een ENKELE REIS naar land ven herkomst en laat je hier nooit meer zien.


  Maak melding
 18. Allemaal ga werken, en niet zeiken over zwarte piet.
  Als het je niet bevalt, donder dan op naar zwart Afrika. Ga maar kijken wat jullie zwarte broeders doen de toetsing en Hutu etc…
  En anders ga je maar pepernootjes strooien.
  Straks kan ik ook geen zwarte dropjes meer eten, of op zwarte autobanden rijden.

  Achterlijke imbeciele zwarte pieten zijn jullie


  Maak melding
 19. Die Mike heeft het over toetsing en Hutu’s! Welk niveau heeft deze man? Je doet me denken aan de roemruchte Tokkies in Nederland. Vast familie van jou en donder jij maar op naar je hol achterlijke holbewoner! Idioot…..


  Maak melding
 20. Iedereen gefeliciteerd met de Gita Jayanti, vandaag 2 dec.
  De Gita (Bhagvad Gita) zijn de Woorden (Leringen) door Heer Krishna, gesproken zo’n 5200 jaar geleden, tegen zijn devoot Arjun om diens verwarring en begoocheling mbt de juiste te verrichten handeling teniet te doen.
  Gita gaat over Yog, Karma en Sannyaas oftewel hoe constant verankerd te zijn in het Zelf, altijd activiteiten te verrichten en ze nooit te schuwen, maar wel de juiste handelingen te verrichten zonder je druk te maken om de uitkomst. Als de handeling een goede is, dan maakt het niet uit of het succes oplevert of niet, het belangrijkste is dat het verricht wordt.
  Wat is dan een goede handeling enz. wordt allemaal in de Gita verteld. Hoe kunnen devotie, kennis, handelingen en niet-handelen jou tot God brengen? Hoe kun je al handelend niet-handelen en niet-handelend toch handelen? Wanneer bouwt een activiteit wel nieuwe karma op en wanneer niet? Hoe kun je verlost raken van de gevolgen van karma? Welke tools heb je daarvoor ter beschikking? Wat is de makkelijkste manier om de Gratie van de Allerhoogste Heer te verkrijgen? Allemaal te lezen in de Gita.
  Wil je iemand blij verrassen met Sinterklaas? Schenk hem een Gita, in een taal die hij beheerst.


  Maak melding
 21. ja, Gefeliciteerd met Gita Jayamti,
  De negers kunnen goed protesteren, als zij maar alles gratis krijgen.
  Deze zelfde protesteren de negers hebben in hun jeugd gewoon Sinterklaas met
  Zwarte piet gevierd, nu zij niks te doen hebben gaan ze net als een Gorilla alles en nog alles vernietigen. Laat ze maar terug gaan naar Afrika.
  Djai Ho


  Maak melding
 22. laat die kids met hun feestje . al die jaren was het nooit een probleem . zelfs de negativelingen hier hebben het feestje met
  veel plezier gevierd en niemand dacht aan racisme . het is een kindersprookje waar Piet een blanke man door de schoorstenen
  gaat en zwart wordt. als jullie daar wat meer achter gaan zoeken geeft aan dat jullie dan een minderwaardigheidscomplex hebben .

  houd je liever bezig met andere ellende in de wereld waar de zwarte mens nog steeds onderdrukt wordt door zijn eigen soort en kijk naar al de ziektes die voorkomen vooral in Afrika en waar de zwarte leiders in luxe en weelde leven en hun eigen mensen
  uitbuiten en als slaven behandelt. kijk naar Su en vraag je af hoe het komt dat de gevangenissen vol zitten met overwegend 1 soort .


  Maak melding
 23. Mooi bericht. Een als zwarte piet verkleede man heeft een overval gepleegd. Waarom mooi?
  Omdat de racistische politie wel een burqavrouw verbiedt wegens onherkenbaarheid, maar geen zwarte pieten verbiedt wegens onherkenbaarheid. Terwijl beiden onherkenbaar zijn en ze met dezelfde wet zouden moeten worden aangesproken. Zo zie je maar. Duidelijk geval van meten met twee maten.


  Maak melding
 24. @abaisa

  je werkt wellicht voor een blanke baas als knecht . heb je daar ook problemen mee ?

  jullie willen Pieterbaas de stempel opdrukken dat hij zwart is maar dat is hij niet . waarom wil je die kindertjes hun belevingswereld ontnemen . je hebt ook genoten toen je klein was Abaisa .

  Piet is trouwens ook een hollandse naam en hij is heel populair ,hij staat bekend als de persoon die pakjes en
  lekkers brengt en zeer zeker niet als
  iemand die anderen wil kwetsen .


  Maak melding
 25. Niet alleen zwarte Piet stoort mij, maar ook Sinterklaas. Waarom? Toen ik klein was vertelden ze mij dat Sinterklaas langs zou komen om cadeautjes rond te brengen. Ik heb nooit een f… cadeau van die klootzak gehad. Volgens mij sloeg hij de kinderen die in de getto van Paramaribo woonden, en waar ik toen woonde, over. En elk jaar op 6 december keek ik heel jaloers naar mijn klasgenoten die op school kwamen pronken met al hun cadeautjes. En elk jaar keek ik heel beteuterd naar dat alles omdat ik geen moer van hem gekregen had om mee te pronken. Wat haatte ik die man. Anderen hele dure cadeautjes geven en mij overslaan. Vele jaren later, toen ik tot de ontdekking kwam dat de cadeautjes niet door Sinterklaas werden gekocht maar door jouw ouders, kwam ik tot de ontdekking dat ik geen moer van de Sint kreeg omdat mijn ouders het zich niet konden permitteren. Uit mijn verhaal mag u zeker de conclusie trekken dat niet alleen Zwarte Piet, maar ook de Sint mag verdwijnen. Ze hebben mij door al die leugenachtige verhalen onnodig veel pijn bezorgd.


  Maak melding
 26. John, dus als ik het goed begrijp, vindt jij dat kleine kinderen geen Sinterklaasfeest mogen hebben, omdat jij daar onplezierige herinneringen aan hebt
  Wel behoorlijk kleinzielig, vindt je zelf ook niet?, net zo kleinzielig als al die anderen die met dat hele feest incl. de Zwarte Piet, een probleem hebben, omdat ze in mijn ogen en dat van vele, vele anderen totaal de verkeerde associatie leggen, waarom,? om dit aan te grijpen om weer eens lekker te kunnen kankeren op alles wat wit en Nederlands is, maar wel willen profiteren van het inkomen en andere zaken die blijkbaar wel beter geregeld zijn dan in het (oorspronkelijke) land van herkomst.
  Wel eens gehoord van wel de lusten, maar niet de lasten willen dragen


  Maak melding
 27. En wat als je geen zin hebt om sinterklaas te vieren zonder dat je tegen Sinterklaas of zwarte of witte piet bent? Dan wordt je gewoon als paria behandelt. Op school, op werk, buitenshuis. Ik zie het als een opgelegde feest met veel dwang.


  Maak melding
 28. Over discriminatie gesproken wat wij als Hindostanen meemaken en meegemaakt hebben en natuurlijk andere bevolkingsgroepen is afsluiten en verdergaan de een gaat er anders mee om dan ander.
  helaas maar je moet positief inzien feestdag voor kinderen.


  Maak melding
 29. Nooit geweten dat een kinderfeest zo belangrijk was. De documentaire van mevrouw Bergman (gisteravond, 1 december 2014, op tv) was een eyeopener voor mij. Het gaat niet alleen om Zwarte Piet, maar het gaat veel en veel verder dan dit fenomeen. Het gaat om haat en uitsluiting en diepgewortelde vooroordelen die bij een grote groep bekrompen denkende mensen voorkomt. Jullie moeten leren om out-of-the-box te gaan denken en niet zo bekrompen te denken.


  Maak melding
 30. Ooit heeft een wit nederlands jongetje aan mij gezegd dat hij ook graag een piet wilde worden. Dat kan niet zei ik.Sint heeft alleen maar zwarte pieten.
  Waarop dat jongetje zeer beteuterd keek en het maar niet kon begrijpen waarom hij geen knechtje van Sint mocht worden. En waarom Sint alleen maar zwarte knechten had. Dat is discriminatie toch, zei hij.
  Ja, dat kun je wel zeggen, ja, zei ik.
  Dat is strafbaar, zei het jongetje.
  Als ik groot wordt, word ik politie agent en dan ga ik Sint arresteren.

  Een witte man met een mijter op in een boot die bijna kapseist van het grote aantal, zwart geschminkte mannen!
  Hoe komt het dat men zich niet schaamt voor deze ontiegelijk belachelijke vertoning dat Kinderfeest heet. Een boot met één witte man en 200 zwarte knechten. Doet me erg denken aan het griezelverhaal van het schip Leusden aan de monding van de Marowijne rivier waar 300 slaven na een moordende overtocht, onder in het ruim werden opgesloten met het luik dichtgetimmerd. Ze stierven de verstikkingsdood.
  Allemaal.
  Het schip had schipbreuk geleden en uit angst dat de slaven zouden gaan muiten werden ze in het ruim verstikt.
  Sinterklaas ging ervan door met enkele van zijn lijfknechten.
  Die hadden geluk….


  Maak melding
 31. Discriminatie is een uitvinding van de Bijbel, want in vroegere bijbels werden slechte mensen zwart afgeschilderd met kroeshaar en-of sluikhaar, en de goede mensen waren wit (blank) afgebeeld. Maar wat jeremieert de zich gediscrimineerd voelende Surinaamse mens oftewel zwarte mens heden ten dage nog?? Wat maakt het uit als er negerzoenen zijn, of dat men zwarte piet wordt genoemd of dat men gelooft dat zwarte mensen afgeven (dat is wel waar), want dit merk ik zelf ook telkens weer aan de kraag van mijn witte overhemd ook al baadt ik me elke dag met life-boy. Het is een feitelijk gegeven, en daarmee basta!

  Maar blanke mensen geven ook af, wat inhoudt dat blank van kleur vooral niet betekent “Rein en Schoon”, want meestal zijn het de grootste viezerikken aller tijden die hun huidskleur als camouflagemiddel gebruiken om zich overal ongewassen te begeven en daardoor een aroma van rauw vlees en allerlei ziektekiemen verspreiden. Zie maar naar de geschiedenis van het uitgeroeide Inheemse volk de Surinen en andere. Daarnaast zijn er een boel mensen die ik persoonlijk ook betitel als zwarte piet bijv. ex.president Venetiaan en nog veel meer prominente zwarte en gekleurde mensen, terwijl ikzelf ook niet wit ben, maar zij zijn zwarter en dat is geen leugen!

  Maar ik vindt in het algemeen, dat al het zwart-witgedoe niet serieus te nemen is in deze tijd. Ik gebruik deze woorden slechts zoals gelovigen graag bezien, ook Rutte is in mijn ogen zwart en andere beleidsmakers die het slechte voorheeft met haar bevolking, maar het begrip Zwarte Piet is tegenwoordig goed voor een kinderfeest!

  Maar Zwarte Piet zoals oorspronkelijk was bedoeld is oer slecht, die is geboren in het kader van religie en deze Zwarte Piet is toepasselijk op religieuzen, want het feit al, dat mensen een godsdienstsprookje instandhouden en helpen continueren door mee te werken aan het dom en achterlijk houden van hun nageslachten zodat discriminatie, manipulatie en de grote grove leugen die Godsgeloof heet als een overgeërfde ziekte blijft voortbestaan, weerspiegelt hun slechte aard.

  In mijn ogen zijn gelovigen wereldwijd “de Zwarte Piet!
  En als ik de woorden lees als bleekscheet, spleetoog, roodhuid, witte pier, Bakra djoeka, jampabakra, koeliebakra, blaka bakra etc., dan zie ik het volgende…. De inheemse volken hebben de denigrerende blanke gebruikswoorden vertaald naar hun eigen taal en zodoende ook deze vloek van hen (de witten) overgenomen. Ze zijn wat ze zelf zeggen, en de hierboven genoemde titels zijn allemaal daadwerkelijk op het leeuwendeel van het Surinaamse volk van toepassing en op hen die kwaadaardig zijn van geest, of ze nou Blank of Wit zijn maakt niets uit, want als wereldwijd miljoenen mensen een stommiteit begaan, is het nog steeds een stommiteit. Tja, zo is het nu eenmaal, en wie de schoen past trekke hem aan.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES