Haast bij behandeling wet ‘dubbele nationaliteit’

44

PARAMARIBO, 29 nov – De politiek heeft duidelijk haast bij het behandelen van het wetsvoorstel Dubbele Nationaliteit in het parlement. Coalitie en oppositie blijken beide apart te zijn geweest met voorbereidend werk. De oppositie was net iets sneller.

Er is een initiatiefvoorstel ingediend, wat zoveel betekent als een wetsvoorstel presenteren dat eens niet van de regering komt. Volgens Dagblad Suriname is het de bedoeling en verwachting dat het wetsvoorstel nog dit jaar goedgekeurd wordt. De oppositie zou er zoveel waarde aan hechten dat zelfs is toegestemd in het verleend van quorum voor de begrotingsdebatten. Als het voorstel het haalt, kunnen bepaalde groepen buitenlanders Surinamer worden.

Het gaat dan om de diaspora. Die kunnen dan hun eerste nationaliteit behouden. De haast geldt vooral het accommoderen van voetballers. Suriname wil al het volgende wereldkampioenschap halen. Wellicht wordt niet vergeten dat alleen buitenlanders introduceren geen tovermiddel is. Voetbal is nog altijd geld, volharding en wilskracht. En nog zoveel. De Surinaamse Voetbalbond is ervan overtuigd dat alleen buitenlandse steun Suriname kan stuwen naar het WK.


44 REACTIES

 1. Het voorbeeld van onzin die een eigen leven is gaan leiden. De voetballers met kwaliteiten zitten er echt niet op te wachten. De volgen het geld. En bij veel sportevenementen geldt ook dat iemand die eenmaal voor een bepaald land is uitgekomen niet meer kan wisselen van land.
  Ook is het een vreemde gedachte. Verwachten ze dat een sporter in NL gaat trainen en dan voor SU uitkomt?? laten ze eerst eens gaan nadenken over hoe dit dan wel zou werken in de praktijk. Ik zie het niet.

  Mogelijk is er een groep met een andere agenda. We weten dat er vele zijn met een NL paspoort die volop deelnemen in de SU samenleving. Een groot deel woont feitelijk permanent in SU en een aantal reist heel frequent. Voor die groep is het PSA ingevoerd maar blijkbaar is dat nog niet genoeg. Deels begrijpelijk want er zijn voor hen de nodige drempels.


  Maak melding

 2. De voorwaarden waaronder de Surinaamse nationaliteit wordt toegekend aan de diaspora is bekend of niet? Gaat het om het vangen van vliegen met geld of met een expertise in een bepaald gebied? Dus Kwaku uit de Bijlmer met bijstand is kansloos?


  Maak melding

 3. Surinamers in den vreemde zijn geen buitenlanders.
  Het zijn Surinamers gescheiden door het ontbreken van een Surinaamse nationaliteit, gescheiden door een erkenning van hun origine. Langzaam sijpelt een enorme mentaliteitsverandering de Surinaamse politiek binnen, misschien wel een kleine revolutie voor Surinaamse begrippen. De diaspora is voor Suriname enorm belangrijk. Veel belangrijker dan men beseft. De diaspora kan mogelijk het land naar grotere hoogtes stuwen en tevens zorgen dat de enorme braindrain die het land te borduren heeft gehad verzacht wordt.

  Het is daarom goed dat Suriname dit soort zaken nu eindelijk serieus oppakt. De weg naar modernisme voor Suriname is nog lang maar men zit op het juiste pad, zet door!


  Maak melding

 4. Wat we zien is verontrustend. Dingen worden niet aangenomen in ’s lands belang, maar om de ego van Bouterse te strelen, zoals een niet noodzakelijke tramlijn en deelname aan het WK-voetbal.
  Op beide is er geen garantie, dus projecten met enorme risico van geldverspilling.
  Waarom houdt de Surinaamse bevolking zijn mond hierover?
  Wie garandeert dat met diaspora profs Suriname zich zal plaatsen voor een WK? En mocht dat zo zijn, zal het land dan niet een modderfiguur slaan op een WK en met uitslagen van 5-0 verlies terugkeren? Hoe trots zal men dan zijn?
  Ipv structureel het voetbal op te zetten in Suriname, kiest men opnieuw voor de korte termijn.
  Een tramlijn die alleen door toeristen rendabel kan worden gemaakt. Maar er is geen plan van aanpak om meer toeristen te trekken.
  Mensen uit China, India en Rusland toeren overal rond op de wereld. In Suriname zouden ze zeker interesse hebben, zeker als je het koppelt aan het Caraibisch gebied voor een interessante vakantie. Maar helaas, geen activiteiten op dit gebied. Misschien dat die tramlijn deze mensen zal aantrekken, alsof ze geen tram in eigen land hebben.


  Maak melding

 5. Dit is veel groter dan de voetballers alleen, volgens mij willen ze hiermee ook kader binnenhalen. Dat is dus een goed voorstel en bewijst nu dat oppositie en coalitie best samen kunnen werken. Als we dat met meer dingen kunnen, dan is Suriname in 10 jaar een welvarend land.

  Samenwerken dus gastjes, en zorgen dat ik mijn Surinaams paspoort weer kan krijgen.


  Maak melding

 6. Ik vind het zowiezo raar dat landen vreemd doen over dubbele paspoorten. In veel gevallen is het gewoon handig zeker als je op verschillende plaatsen op de wereld woont. Ik heb zelf een Nederlands paspoort dat is heel handig met reizen over de wereld. maar zou het ook niet vreemd vinden naast mijn permanent verblijf dan ook een Su paspoort te mogen bezitten.De autonomie van landen is toch al langzaam aan het verdwijnen door regionale clustering en verbonden.


  Maak melding

 7. Als de hoofdreden voor de dubbele nationaliteit de W.K. is het inderdaad weer een trieste daad, lijkt in dit geval wel paniekvoetbal van DDB, maar buiten dat, zal de KNVB toestemming aan de goede voetballers van Surinaamse origine toestemming verlenen om voor Su uit te komen?, ik betwijfel het, en wat zijn de konsekwenties als de Suriboys toch ondanks een verbod van de KNVB voor Su willen voetballen.
  Weer zo’n luchtkasteel van Bouters?


  Maak melding

 8. Je krijgt een hoop gedoe met belastingdiensten enz., tenminste als je volgens de regels wil spelen.

  Licht het ene land het andere in als je daar de nationaliteit verkrijgt? Of moet de persoon dat zelf doen?


  Maak melding

 9. En ik dan die op Albina geboren is, en 3a4 keer per jaar in Su komt om voor arme kinderen wat te doen.waar blijft mijn recht op dubbele nationaliteit.en al die anderen de nog meer voor het land willen doen.En wat een lachertje SU en wk voetbal hahaha.


  Maak melding

 10. Al Blondy@

  Je krijgt een hoop gedoe met belastingdiensten enz., tenminste als je volgens de regels wil spelen.

  Licht het ene land het andere in als je daar de nationaliteit verkrijgt? Of moet de persoon dat zelf doen?
  ——————————————————————————–

  De regeling hiervan kan ook in het wetsvoorstel Dubbele Nationaliteit meegenomen worden.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 11. Diaspora is belangrijker dan voor enkele voetballers.
  die diaspora brengt geld in het laadje als het voor elke surinamer geldt die wat kan betekenen voor suriname.jaloezie zit diep geworteld tussen surinamers in su en surinederlanders.
  de surinamers gunnen de surinederlanders niets maar ze vergeten dat het de surinederlanders zijn die financieel bijdragen voor een beter leven ,al is het nu wat minder. Surinederlanders zijn niet weg te denken .ook de surinaamse politiek is er debit aan.
  men misgund de surinederl en dat doet pijn terwijl wij ook surinamers zijn.ik wil geen voorrecht voor voetballers ik wil recht voor alle surinamers dat ze een dubbele nationaliteit hebben.


  Maak melding

 12. De Suries houden hun mond, omdat velen van de Suries eigenlijk niets weten. De Suries(vooral de aanhang vannnn……)zijn de grootste leeghoofden(velen), vandaar dat je ze niet hoort. En als je ze zou horen/zien dan is het dat ze alleen maar K.(2 letter)uitkraaien. Ik had een fragment(skyradio) van enkele schoollieren in su over de onafhankelijkheid gehoord; ai mie barie. Geen enkel leerling aan wie de vraag gesteld was over de onafhankelijheid van Su, wist precies te vertellen hoe lang Su al onafhankelijk was, no joke geen enkele. No a no kang mang er moet iets hieraan gedaan worden. Suries moeten zich toch wel een beetje gaan(her)scholen. Er wordt achter DiDiBrie aangelopen, en schelden op Ned, terwijl deze mensen(veelal de aanhang) geen enkel probleem hebben met Ned. Sommigen zijn zelf nooit naar Ned gekomen, maar ie moes jere ding. En het is gebleken dat DiDiBrie kies ding baka, want hij spreekt/bedelt wel Geld in Nederland, die de arme/domme Suries terug zal moeten betalen. Any way; ik zal niet schelden op de bakra’s, want hoe dan ook ze maken je wijs. De Nederlanders geven je de gelegenheid om iets te leren hoe oud of je ook bent, maar in Su worden ze dom gehouden en lachen er ook nog bij . Aibaja Suries odiiiiiiii. Shame on a lot of you.
  Glenny


  Maak melding

 13. Er is altijd een groep Surineds geweest die een dubbele nationaliteit hebben.

  oa, somo, parmesar, enz, enz, enz.

  Hoe kon het dat sommige surineds aan het begin van de 25 februari 1980 staatsgreep in Nederland waren en de volgende dag in Suriname, minister waren.

  Ook nedsuri die uit Suriname vluchten hadden zowel een surinaamse als nederlandse, wel mensen uit de top.

  Maar er was een periode dat elke Surinamer die in Nederland kwam zowel de Surinaamse als de nederlandse nationaliteit kon hebben. Het had voordelen, maar ook nadelen.

  Een nadeel was dat als je in een buitenland buiten Nederland of Suriname in problemen kwam, onder welke dan deze twee landen viel je.

  Er zijn buiten Suriname, kinderen geboren uit gemengde huwelijken die reeds een dubbele nationalitet hebben.
  voorbeeld: Amerikaan en Surinamer of Turk/Marokaan en Surinamer of Nederlanderm enz, enz, enz. Dit is maar een tipje van de sluier.


  Maak melding

 14. Toen het sommigen van hen kort voor of na 8 december 1982 heet onder de voeten werd, waren ze weer in Nederland, maar dan waren ze Nederlander en dat zijn ze nu nog steeds.


  Maak melding

 15. Vanwaar opeens die haast? Dit geval speelt al jaaaaaren! Ik kan maar één goede reden bedenken en dat is de weer verschrikkelijk grote broek van DDB: Suriname moet en zal deelnemen aan het volgende WK! De rest van de diaspora zal hem worst wezen.


  Maak melding

 16. Dus in eerste aanleg tevens laatste aanleg alleen geldend voor voetballers.
  Je moet ballen hebben om het voor een ieder te laten gelden.
  Wetende dat als de diaspora voor een ieder geldt, die dan ook stemrecht heeft, DDB en NDP en ABOP gedoemd zijn om het leven te laten.
  Dus diaspora voor iedereen is een utopie


  Maak melding

 17. W zo’n geen handelaren schreeuwt Garpsthsingh heel hard.
  Wat hebben ze gedaan voor de diaspora in de laatste 15 jaar geen moer.

  Dank onze goede man Design hebben de mensen in het buitenland nu makkelijker reizen.

  Desi heeft criminaliteit in Suriname gebracht schreeuwt de fatu
  showtje skowtoe nog harder.

  En een dag later op sfrefidensi dag rijdt onze president deftig en netjes in groene pak Lelydorp binnen.

  Wat hebben we genoten van deze eer door onze president. Ja het was echt niks nog fout. Mooie verschijning en een mooie dag.

  Maar waar was deze skowtu? Laat me raden hmmmm,,, ik denk in de branti makka om nieuwe wegen te ontsluiten. Hij moet blijven denken.


  Maak melding

 18. @agoedagoe,passant,blaka watra,balesar,poker tongoe,hans,neus en

  ALLE

  SUPER INTELLIGENTE COMMENTOOS

  Waarom zijn jullie zo stil, torie mi, tak manga mi, no no geen freri.

  Branden jullie maar los.


  Maak melding

 19. Onze eigen mensen hebben ons hier in Nederland niet goed geinformeerd,anders hadden een hoop Surinamers hier in pta pta een dubbele nationaliteit.Mij werd wijs gemaakt dat als je een dubbele nationaliteit heb dat pta pta niets voor je kon betekenen als je in de problemen was in Su.Kwam er later pas achter dat het bullschittt was.

  odi odi Mundo


  Maak melding

 20. Huh, de boerikiś op deze site zijn weer niet goed bezig. Een snelle google search levert deze info op:

  Spain

  Allows dual citizenship with some Latin-American countries Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, the Dominican Republic, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Paraguay, Peru and Uruguay, Andorra, Portugal, the Philippines and Equatorial Guinea.

  Hmmm, waarom moet Suriname dan dit niet willen met het moederland?

  Het heeft voor Suriname alleen maar voordelen en als we het vanaf hier slim spelen, kunnen wij een dikke vinger in de pap hebben bij de volgende Presidentsverkiezing:-)


  Maak melding

 21. Julie kletsen over de dubbele nationaliteit alsof het in Su een unicum zou zijn.
  Hoeveel Ned hebben niet een Zuid Afr, Amerikaans, Israel, of een paspoot van een ander EU land. En dat mag. Als het over Su gaat dan lees je hier de meest negatieve reacties. Westerse landen hebben er geen moeite mee dat hun burgers meerdere paspoorten bezitten. Als het maar in de westerse kring is.
  Het zal voor SU en de voetballers een lang gekoesterde wens zijn
  die in vervulling gaat.


  Maak melding

 22. @Glenn, ALLE Srananman buiten SU moeten dubbele
  nationaliteit kunnen verkrijgen !
  Land heeft te weinig inwoners dus zou alle deuren voor
  (ex)-landgenoten moeten openhouden !
  Door BEKROMPENHEID is dit voorstel door de regeringen
  van SU afgewezen. VREES voor mensen met KENNIS !

  PS : Weet u hoeveel Sranaman buiten SU belangen in
  Suriname hebben via boedelrechten ?????
  Huidige situatie belemmert mensen met zakelijke aspiraties !
  Dus dubbelenatio voor een zeer kleine groep personen
  is bijzonder vreemd en onnodig !
  Regering moet komen met een EKTE wet !


  Maak melding

 23. @Agoe Dagoe
  “Wie garandeert dat met diaspora profs Suriname zich zal plaatsen voor een WK? En mocht dat zo zijn, zal het land dan niet een modderfiguur slaan op een WK en met uitslagen van 5-0 verlies terugkeren? Hoe trots zal men dan zijn?”

  Misschien wel. Er is altijd wel een land dat als eerste uitgeschakeld wordt, maar het kan een stimulerende werking hebben. Niet allen op gebied van sport.
  Hopelijk zal dit een positieve invloed krijgen op het ontwikkelen van meerdere initiatieven.


  Maak melding

 24. stel je vertrekt uit zanderij naar schiphol met je suri paspoort en omdat je een dubbel nat. hebt,reis je gewoon met die suri .paspoort..

  nu kom je aan in nederland en je toont je ned.paspoort op schiphol..

  probleem,, want je ned.paspoort is niet uitgestempeld op zanderij..

  vraag is,heeft ned. die dubbel paspoort geaccepteerd vast gelegd in de boeken..

  anders sta je op schiphol voor jan lul..


  Maak melding

 25. Tijd voor ” Tokkie ” ( de Diaspora man ) of een ANDERE van de huidige oppositie om de DUBBELE nationaliteit voor ALLE EURO Surinamers mogelijk te maken, mocht men over 6 maanden het stuur overnemen.

  POLITIEK Suriname zal er BETER uitzien dan heden het geval is !!!!!!!!!!!

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 26. @SweetDaddy,

  Wat gebeurt wanneer de toppers niet komen naar jou land? Zie Nederland. De clubs kunnen de toppers niet meer betalen. Dus geen champions league resultaten.
  Zo ook moet Suriname niet afhankelijk worden van toppers uit het buitenland. Laat ze zelf toppers opleiden. Het kan jaren duren, maar het resultaat zal des te zoeter smaken. Jij houdt toch van zoet, sweet daddy?


  Maak melding

 27. Als wereldburger stel ik voor dat elk land het mogelijk maakt voor menen die zich er thuis, en met het land verbonden voelen, de nationaliteit van dat betreffende land kunnen aannemen. Het komt elk land ten goede als gemotiveerde mensen staatsburger van het land willen worden.


  Maak melding

 28. @Agoe Dagoe
  “Zo ook moet Suriname niet afhankelijk worden van toppers uit het buitenland. Laat ze zelf toppers opleiden. Het kan jaren duren, maar het resultaat zal des te zoeter smaken. Jij houdt toch van zoet, sweet daddy?”

  Dat klopt. Vandaar ook mijn opmerking “het kan een stimulerende werking hebben. Niet allen op gebied van sport.
  Hopelijk zal dit een positieve invloed krijgen op het ontwikkelen van meerdere initiatieven”

  Het gelijktijdig opleiden van eigen spelers kan zo een initiatief zijn.
  Zo zouden wij samen van zoet kunnen genieten!!!


  Maak melding

 29. @Glenn Pengel

  Veel heb jij in ieder geval niet geleerd. Je maakt ontzettend veel taalfouten en je argumenten klinken nogal kinderlijk. Ben je soms een beetje zwakzinnig? Odi!!!!


  Maak melding

 30. En er werden saluut schoten gelost.

  W zo’n geen handelaren schreeuwt Garpsthsingh heel hard.
  Wat hebben ze gedaan voor de diaspora in de laatste 15 jaar geen moer.

  Dank onze goede man Desi hebben de mensen in het buitenland nu makkelijker reizen.

  Desi heeft criminaliteit in Suriname gebracht schreeuwt de fatu
  showtje skowtoe nog harder.

  En een dag later op sfrefidensi dag rijdt onze president deftig en netjes in groene pak Lelydorp binnen.

  Wat hebben we genoten van deze eer door onze president. Ja het was echt niks nog fout. Mooie verschijning en een mooie dag.

  Maar waar was deze skowtu? Laat me raden hmmmm,,, ik denk in de branti makka om nieuwe wegen te ontsluiten. Hij moet blijven nadenken.


  Maak melding

 31. Jjjjaaa even zwakzinnig als DiDiBrie en aanhang. Ik Heb niet veel geleerd in Ned, maar ik prik zo door die leugens en onmogelijkheden van DiDiBrie. DiDiBrie foe joe foe joe no doro, vooral als Jozefzoon hem moet adviseren. Molenpietje fa geersie joe srefie no abie wang heleboel toe in je mars. Wat ik in elk geval zeker weet is dat NDP o Las a stree op 25 mei 2015. Jullie kunnen zelf god op aarde terug brengen, maar de NDP, aanhang en alle adviseurs, zullen de 7 samenwerkende partijen niet kunnen verslaan.A sorie keba. NPS en haar paetners zullen weer puin moeten (op)ruimen. Aanhang v/d NDP; en let wel slapen doen wij s’nachts hoor knappe bolllll. Neem geen kansen slaap vooral niet i=op 1 oor, als Par’bo in brand staat(citaat DiDiBrie) . Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 32. Dubbele natio zou een ieder goed doen in dit geval zou op lange termijn in de voordeel van de Suries zijn.Het zou heel goed plan zijn om met de nedsuri samen met de Suries samen het land op te bouwen.Maar dat zouden de politieke boeven van suri nooit doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.