Stakende leerkrachten woest op minister

34

PARAMARIBO, 28 nov – Actievoerende leraren van het middelbaar onderwijs zijn woest op minister Ashwin Adhin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Adhin schermt met sancties.

De actievoerders mogen rekenen op ‘passende maatregelen.’ Bij de Bond van Leraren, BvL, wordt het ervaren als olie op het vuur gooien. Van Adhin was een meer constructieve houding verwacht. De leraren zijn al niet in een goede stemming omdat de regering loonafspraken maar niet nakomt. “De leerkrachten zijn nog meer ontstemd en verhit en dit allemaal dankzij de reactie van minister Adhin”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies tegenover de Times of Suriname.

De leraren verlaten de school elke dag na de eerste drie lesuren. Dit actieparool geldt voor een week. De kans dat er volledig gestaakt wordt, is dan groot. Reacties als van Adhin kunnen uitwerken als vlam in de pan. “Dit hadden we niet verwacht van deze minister, vooral omdat wij weten dat hij op de hoogte is van de onderwaardering van leerkrachten en dat herwaardering al zeker twee jaar een heet hangijzer is tussen regering en vakbond”, aldus Valies.


34 REACTIES

 1. Leeekrachten in 1989 hebben samen met middelbare scholeren en mulo scholieren deze bouta op zijn knieen gebracht door alles plat te leggen zonder 1 ruit kapot te slaan of 1 steen te werpen.
  Toon diezelfde MOED en Durf en stuur de Wajang Poppen van bouta zoals deze Adhin voorgoed weg samen met poppetjhes baas bouta, die hoort sinds 1980 in de gevangenis thuis.
  STEM NIET OP BOUTA ANDERS GAAN JULLIE ELK JAAR BEZIG ZIJN ACTIES TE VOEREN ZONDER RESULTAAT !!


  Maak melding

 2. De regering komt loonafspraken maar niet na. Wat let dan de leerkrachten om hun afspraken met de regering niet na te komen? Gewoon vroeger naar huis gaan, opdraven wanneer je wilt, elke leerling een 10 geven, films vertonen in de klas ipv lesstof behandelen, discomuziek afspelen en dansen, verstoppertje spelen enz.


  Maak melding

 3. Ze zijn niet woest hoor, ze zijn alleen een beetje boos. Omdat ze die huis niet kunnen kopen van hun salaris. Maar wie kan dat tegenwoordig wel?


  Maak melding

 4. @ Imonibas
  Ik ben leerkracht in Miami, Florida, USA. In Florida Mogen leerkrachten niet deelnemen aan stakingen, omdat het bij wet verboden is. Wij hebben wel een sterke vakbond, maar wij moeten genoegen nemen met whatever tussen onze vakbond en de County is afgesproken. In Amerika geldt het principe: “No work, no pay.” Suriname is een van de weinige landen op aarde waar stakende arbeiders loon ontvangen.


  Maak melding

 5. Meneer Adhin gaat later aan z’n kleinkinderen in kleuren en kleuren kunnen vertellen dat toen hij minister was…. Baja, toen moesten de leraren niet durven om de regering te vragen afspraken na te komen. Leraren moesten toen hun smoel houden, 3 uur extra als kinderopvanger werken zonder betaling en een hele hoge motivatie hebben. Anders werden ze naar de Lerarenopvangkamp gestuurd.


  Maak melding

 6. De leraren hebben toch gewoon GELIJK zeg, fawaka…. je moet als regering gewoon lekke rje afspraken nakomen, je loze beloftes kan je al niet nakomen maar kom wel na wat al van de grond is en betaald dient te worden… als er bij de regering de blue label op is dan moe tje kijken wat een aktie er ondernomen wordt, maar leraren 2 jaar niet uitbetalen is acceptabel nOH ? nee NIET nee

  Hee Imonidas je spoort niet noh, ze krijgen al nie tuitbetaald en jij wil z enog meer korten … je hersenen werken niet noh ?


  Maak melding

 7. En Adhin ik vind jou [mijn mening] gewoon een sukkel joh, je kwam zo goed over in het begin, dacht mang dit is een minister met veel potentie … maar nee hoor wat een blunders heb jij gemaakt en hoe onmenselijk heb jij je al opgesteld…. je bent niet meer die fijne jonge man van vroeger je bent negatief veranderd, het is je naar je bol gestegen het druipt ervan af echt , bah….


  Maak melding

 8. @Eduard Lupson,
  De ene vakbond is de andere niet! Vakbonden in Amerika staan er bekend om dat ze heellll veellll macht hebben en gemaakte afspraken worden door een ieder (normaliter) nagekomen. Het gesteggel in Suriname is van een heel andere orde, gemaakte afspraken worden doodeenvoudig niet nagekomen!
  Anderzijds hoef je ook niet blij te zijn met het “Amerikaanse” principe “no work, no pay”. Zo heb je werk en zo sta je op straat, niks no vastigheid. Ik ben in elk geval blij met “het recht op staken”. Vroeger kreeg je ook niet doorbetaald door de werkgever maar gebeurde dat door de vakbond (voor de leden).


  Maak melding

 9. Vanity,

  Die passende maatregelen zouden inhouding van salaris op niet-gewerkte- en vakantieuren kunnen zijn. Dat was wat ik bedoelde. Misschien had ik een vraagteken achter de laatste zin kunnen zetten.


  Maak melding

 10. Steenhard de Waarheid, Bouta, zijn first lady, zijn dominee, de ministers, alle ex-ministers (ook de honderden van de revo tijd), de assembleeleden (quorum of niet), alle ex-assembleeleden en niet te vergeten de raadsadviseurs van de president kunnen allemaal meerdere huizen bouwen van hun salaris, vergoeding of schadeloosstelling, als ze dat zouden willen. Zo lang studeren als de leraren moesten doen, is helemaal geen vereiste, kijk maar naar de half analfabeten Bouta, Brunsie en Brampie, die kunnen niet eens een eenvoudige tekst foutloos voorlezen, hun eigen zakken, die van hun familieleden en naaste vrienden weten te vullen, kunnen ze wel als de beste.


  Maak melding

 11. Leraren hebben neks gelijk. Ambtenaren hebben neks gelijk. Als er geen geld is, waar moet de regering ze dan van betalen? Maak de klassen groter en ontsla overtollige leraren. Verruim de werktijden en ontsla overtollige ambtenaren.
  Doe je dat, dan ontstaat er ook ruzie, hoewel je dan deze mensen wel kan betalen.


  Maak melding

 12. Henkes,

  Dus wat je zegt is dat de regering Venetiaan geen vooruitziende blik heeft gehad en dit niet heeft aangepakt? Ruimte in de wet gelaten heeft voor dit soort zaken? Waar de huidige machthebbers van profiteren?


  Maak melding

 13. @Eduard Lupson, zie ook daarom de kwaliteit van de leerlingen die afstuderen. Door te weinig uren les te geven en weinig weten over de stof wordt daarom het diploma ondergewaardeerd in het buitenland.

  -De leerkrachten willen voor dit jaar 5% loonsverhoging hebben en voor volgend jaar weer 5%.
  Jammer genoeg, omdat alles al besproken was en de leerkrachten akkoord gingen met het besluit. Helaas worden de wettelijke regelingen en procedures overtreden door de vakbond zelfs.


  Maak melding

 14. Deze leerkrachten zijn de slimste niet. Indien je de eerste maand niet je salaris krijgt, dan trek je aan de bel. Gebeurt dit ook nog de 2e maand, dan geef je een sterke waarschuwing. Vanaf de derde keer ga je in staking. Maar ze lieten alles op z’n beloop. Het resultaat is er ook naar. Ze worden niet meer serieus genomen.


  Maak melding

 15. @ Jo Jo,
  Hebben DDB en de minister van Financien niet op podia verklaard “Moni de?”

  @ Ira
  Thank you.

  @ Astaman
  Je eerste opmerking is correct. Ik Amerika komen vakbonden en werknemers hun afspraken na.
  Losse arbeiders hebben inderdaad vandaag werk en morgen niet. Dat is overal zo. Deze vlieger gaat echter niet op voor vaste arbeiders en union workers. De werkgever mag ontslag verlenen in bepaalde gevallen, maar daar tegenover staan keiharde wetten en afspraken inclusief een tijdelijke financiele vergoeding.


  Maak melding

 16. de verkiezingen van 25 mei 2015 moeten correct en eerlijk verlopen en laat dat een waarschuwing zijn voor de couppleger en de gansters van:

  – 25 februari 1980, coup van 16 sergeanten in Suriname;
  – 08 december 1982, moord op 15 anders denkenden dan DDB en
  de gangsters;
  – 29 november 1986/ Moiwana 86, onschuldige en ongewapende
  mensen die werden vermoord in het dorp Moiwana door het
  Nationaal Leger van DDB,
  – 25 december 1990/kerstcoup van DDD, telefooncoup van DDB
  – De omstreden Amnestiewt van 1992, waardoor de couppleger
  onder leiding van DDB niet worden vervolgd voor de 8 december
  1982 moorden, terwijl de zaak bij de krijgsraad/rechtbank in
  Boxel in Commewijne was.
  – enz, enz, enz,

  Volk van Suriname wees waakzaam en laat u geen zand in de ogen strooien door DDB en de Gangsters.

  Een Wolf verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. let op de valse grijns toen hij met Edmund Leiles op de knop drukt als teken dat de verkiezingstijd in Suriname officieel is ingeluid.

  DDB is een wolf in schaapskleding die bezig is alles in het werk te stellen om zijn vege lijf te redden om de gevangenisstraf vanr 11 jaar veroordeling voor drugstansport naar Nederland door de rechtbank in Nederland te ontlopen;

  Als de vos DDB de passie preekt, oppositie partijen in Suriname pas op uw (jonge)kiezers.

  DDB en de Gangsters onderschat het verstand van de totale Surinaamse (jonge)kiezers.

  Mijn woorden moeten een waarschuwing zijn voor degenen die de verkiezingen in Suriname niet op een eerlijke en betrouwbare, rechtich wijze, die kan worden vast gesteld onderschatten.

  Surinaamse Volk/ (jonge) Kiezers wees scherp, houdt uw ogen open en kijk goed!, houdt uw oren open en luister goed! en gebruikt uw verstand en maakt u de juiste keus. Laat DDB en de Gangsters uw geen zand in de ogen strooien.

  Time4(Chan)ge!
  Stem massaal op:
  VHP, NPS, DA91, SPA, PL, BEP, KTPI

  Leve de democratische rechtsstaat;
  Leve de grondwet van de republiek Suriname;
  Leve Internationale verdragen.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  Fri, Fri, Fri!, Sranan Fri!

  God zij met ons Suriname
  Hij verheff’ ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’ in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo, kondreman un’ opo
  Sranangron e kari un’
  Wans’ ope tata komopo
  Wi mu’ seti kondre bun.
  Strey de f’ strey, wi no sa frede
  Gado de wi fesiman.
  Eri libi, te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 17. @Eduard Lupson
  Strekking van het verhaal is dat gemaakte afspraken vastgelegd en nagekomen worden in de US of A en NL. Blijkbaar geldt dat dus niet in SU.

  en natuurlijk, wat jij schrijft over het verschil tussen los/vast- en vaste aanstelling dat klopt, alleen is het, zover mij bekend wel zo dat er naar verhouding heel veel met los/vast arbeiders gewerkt wordt.
  Die tendens komen we in NL, ook steeds meer tegen.
  De goede (werkgevers) daargelaten maakt de “malafide” werkgever er spijtig genoeg soms handig misbruik van.


  Maak melding

 18. @Eduard Lupson

  is dat wel zo?

  toen wij in 1973/1974 2 maanden thuis waren met de grote staking had mijn vader ook geen geld, hoor. bedoel je dat het nu anders is?


  Maak melding

 19. @ Astaman
  Yes, je laatste alinea klopt. Ook in Amerika worden illegalen bedonderd door onbetrouwbare werknemers. Uiteraard zijn er altijd werkgevers die hun arbeiders, ongeacht hun status, keurig behandelen. Dit is mij na mijn komst hier in 1989 ook overkomen.

  @Dre
  In 1974 functioneerde ik als hoofd van de school in Pokigron, Boven-Suriname. Ik heb wel mijn salaris ontvangen. Misschien omdat wij gewoon doorgedraaid hebben.


  Maak melding

 20. Hebben ze geen zin daar om in het binnenland online onderwijs op te zetten. Dan kan 1 leraar wel 20 scholen tegelijk onderwijzen.
  Wat bespaart dat aan kosten!


  Maak melding

 21. Eduard Lupson, met alle respect ben je niet een beetje appels met peren aan het vergelijken Lupson, de situatie in Amerika in vergelijking met Su is toch geheel anders, ook in vergelijking met Nl. ligt het hoofdzakelijk gewoon niet aan een stuk wanbeleid van de huidige regering, die stelselmatig salarissen en niet alleen die van de leerkrachten, maar ook bij de ziekenhuizen etc. niet op tijd uitbetaald, wat voor een heleboel onvrede zorgdraagd en de actiebereid alleen maar vergroot


  Maak melding

 22. @JoJo,

  Iedereen weet dat het geld voor de rest van dit jaar al op is. Dat is toch geen geheim? Zou geen geheim voor de leraren en ambtenaren moeten zijn. Misschien zijn ze voortaan verstandig en kiezen een ander beroep. Zoals privé scholen opzetten. Per leerling kunnen ze dan een bapaald bedrag krijgen van de overheid. Voor de rest moeten ze hun eigen creativiteit gebruiken. En daar zit het hem, deze mensen, leraren en ambtenaren, hebben geen enkele creativiteit. Ze helpen het land achteruitgaan ipv vooruitgaan. Verdienen ze wel die hoge salaris van nu?
  Er zijn wel enkele goede leerkrachten, maar de slechte maken al het geld op.


  Maak melding

 23. Wat nu de leerkrachten zijn bij de Duivel/DiDiBrie geweest en gesproken, maaaaarrrr fawaka, worden de acties opgeschort of gaan ze door. Valies je moe nut de druk op de ketel blijven houden, want wij kennen deze DiDiBrie tidé ai tak so, tamara zegt ie iets anders of hij is je vergeten. Staken tot 25 mei 2015 Valies, want deze DiDiBrie had de Su Universiteit toch bijkans 1 jaar gesloten, toen werd niet gezegd dat studenten achterbleven. Jongens poer a vrijpostigheid gie a DiDiBrie diesie , de minister en Boelva. Want deze Boelva zei in een interview dat hij de acties ONRIJP vind, omdat ing brede botro keba. Laat zien dat elkeen sterk is op zijn gebied. Jongens sterkte oeng no go na ding pasie, maar staakt totdat ding pai, klaar daar. Betaal de leerkrachten liever dan de trein. Odii
  Glenny.


  Maak melding

 24. @Ballessar Deze regering heeft onlangs gelden met TWK
  toegezegd aan de vroegere NEP-ministers die werden
  aangesteld in een wetteloos onderdrukkingstijdperk !
  Krijgen gelden met TWK en pensioenen, en dan is er geen
  geld voor reguliere leraren ??

  Em heeft volgens jou NU geen geld ???

  Dus is sprake van een spookregering met weinig hersenen !

  ALLE deskundigen vinden BEZUINIGINGEN NOODZAKELIJK,
  alleen de president weigert ! De ONproductieve bananen-republiek-uitgaven van Desi blijven stijgen !

  — Ontsla de helft van de ministers, de taken zijn al bij het
  kabinet van de president ondergebracht
  — Ontsla vele dure adviseurs, leveren niets op
  — Sluit de vele prestigeAmbassades, die zinloos zijn
  — Verklein met spoed het logge ambtenarenapparaat
  — Zet het leger in voor veilgheids- en milieutaken
  — Stop met geld lenen, het begrotingstekort is sky high
  — Stop plannen zoals die van de onproductieve/
  zwaar verliesgevende spooktrein

  PS : Trek salarissen in van de presidentsvrouw en van de
  staatsawaridomri ! Kom afspraken met/verplichtingen aan onderwijsgevenden na !


  Maak melding

 25. De Leerkrachten moeten geen eigen Baas spelen.
  De Baas van hun is de Regering.
  Er moet een harde maatregel komen uit de Regering dat ze nooit meer staken.
  Als alle arbeiders in dit land gaan staken en salaris verhoging gaan dwingen bij hun Bazen dan wordt het een grote puinhoop.
  Al waren er misschien beloften.
  Het kan gewoon geannuleerd worden.
  Wanneer de leerlingen buiten de wetten gaan krijgen ze schorsing/straffen van de Leerkrachten.
  Precies zo, wanneer de Leerkrachten buiten de wetten gaan moeten ze ook straf krijgen van de Minister.


  Maak melding

 26. @ Manu, het is een dictatuur. Iemand die kan rekenen moet eens gaan berekenen hoeveel ministers presie amnestie desie niet heeft benoemd vanaf 25 feb 1980. Het zijn honderden en op een bevolking van amper half miljoen. Dus hij is mischien ook nog wereld record houder ministers benoemen per capita.

  @ E Lupson.

  In de USA betaal ik ook schoolbelastingen op onroerend goed hoor. Tijd om dat ook in Suriname te doen, want schoolstaking is niet iets dat ouders hier pikken.

  Onroerendgoedbelasting betaald voor kosten als politie, brandweer, vuilophaal, subsidiering van openbaar transport, bijstand, parken, voetbalvelden, bejaardenzorg, gesubsidieerde huisvesting noem maar op, tijd dat die mini mansions in Suriname gaan betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.