woensdag, juni 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCBI Nederland: landbouw Suriname kwijnt weg

CBI Nederland: landbouw Suriname kwijnt weg

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 nov – Suriname is zijn agrarische sector aan het kwijtraken. Dit zegt Hans Verhulst van het in Nederland gevestigde Centrum voor het Bevorderen van Importen in Nederland, CBI. Anders dan vaak in Suriname zelf wordt beweerd, ligt het niet zozeer aan lokale factoren.

De politiek en ook de landbouwer zelf kunnen er niets aan verhelpen. “Het grootste probleem is niet eens verdeeldheid of een gebrek aan inzet vanaf de landbouwer tot de politiek. Er is namelijk een reële kans dat straks Chinese investeerders, die reeds de handel domineren, ook de agrarische sector zullen overnemen wegens de enorme mogelijkheden om geld te verdienen”, zegt Verhulst tegenover de Ware Tijd.

De kansen liggen er en die zullen straks benut worden door anderen. De politieke ambitie is Suriname om te bouwen tot voedselschuur van het Caribisch gebied. Aan de ontwikkeling van de branche zelf is het niet te merken. “Ondanks de vele mogelijkheden, hebben wij na ruim een jaar van werken weinig vooruitgang gezien op agrarisch gebied in Suriname”, aldus Verhulst. Toch is er fysiek niet veel dat Suriname ervan weerhoudt zijn ambities waar te maken.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

43 REACTIES
 1. mensen moeten met elkaar zien om te gaan. er is heel veel informatie in nederland, die in suriname gebruikt kan worden, zonder dat er sprake moet of hoeft te zijn van ongelijke verhoudingen.


  Maak melding
 2. goed gezien . de Chinezen hebben het kapitaal , moderne machines en mankracht om deze sektor te veroveren terwijl de
  Suri’s zich druk maken over politiek ,zijn de Chinezen bezig met produktie en dat brengt welvaart .

  de Chinezen weten ook wel dat er veel geld zit in de landbouw , zelfs meer dan in olie ,goud en baxiet want die voorraden zijn niet oneindig .


  Maak melding
 3. De derde wereld oorlog is al jaren aan de gang. Je kan lander veroveren door veel geld uit te geven aan wapens alles kapot maken en dan nog meer geld om alles weer heel te maken. Maar je kan ook met slecht een deel van het geld wat oorlog kost een land economisch veroveren. Dat is wat China al jaren aan het doen is. Ze leveren geld, middelen en mensen en vormen elke derde wereld land om tot een Chinese provincie. Is dat erg? Ik weet het niet de toekomst moet dat bepalen.


  Maak melding
 4. Chinezen in Suriname worden enorm gesteund door de Chinese regering, op allerlei manieren. China wil voedsel voor haar bevolking veiligstellen en geeft prioriteit aan het verwerven van landbouwgebieden buiten het eigen land. Daarnaast kan ook flink geld verdiend worden door de export naar andere landen. Indien Suriname niet oppast, dan gaat er zelfs tekorten ontstaan voor de eigen bevolking hierdoor. De prijzen gaan net als de Lange Mars raket flink omhoog schieten.


  Maak melding
 5. As chineese gaat strooie met gefaarlik mest dan ons gront wort vergiftig. Regeering moet doen iets tegen nu nog het kan.

  Maar warom seg die cbi van hollant dat? Warom sei hebbe ineens so veel interesse in Surinaam lantbouw? Misgien sei wille eigen bedreife stuure naar Surinaam?


  Maak melding
 6. Dat voorspelde ik 5 jaar geleden al.

  Bedrijvigheid en economische activiteiten genoeg in Suriname….

  Alleen niet door en voor Surinamers..

  Bouta heeft zich gek geleend bij de Chinezen maar Suriname betaalt daar een hoge prijs voor. Alle bodemschatten en grondstoffen en agrarische productiemiddelen zijn in de handen van Chinezen.

  Surinamers worden gast in eigen land en kunnen bij de Chinezen hun hand op houden.

  De Gouden Kerst van Bouterse….


  Maak melding
 7. Tja, de Surinaamse regering leent 130 miljoen euro om te investeren in een spoorlijn van nergens naar nergens en begroot een aalmoes voor de ontwikkeling van de agrarische sector. Krediet krijgen in suriname voor investeringen in de agrarische sector is nagenoeg onmogelijk en onbetaalbaar. Chinesen kunnen tegen lage rente aan krediet komen en durven risico te lopen. Van mij mogen die chinesen hun gang gaan. Suriname gaat liever voor de snelle njang van goud en olie.


  Maak melding
 8. “De politiek en ook de landbouwer zelf kunnen er niets aan verhelpen.”

  Als de politiek en ook de landbouwers het goed menen met de agrarische sector kunnen ze wel wat aan doen. Ze hebben meer belangstelling voor andere economische sectoren: olie en goud. Deze twee brengen meer rendement op kort termijn en als je een regeerperiode hebt van telkens 5 jaren dan is het heel gunstig om ook snel “wat” te verdienen voor zichzelf.

  Het is een kwestie van goed beleid voeren voor het LAND.
  Ze zijn gekozen door het VOLK en daarna kiezen ze voor zich ZELF.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding
 9. Hojot,

  Wat die CBI probeert te verkopen is dat Suriname geen geld heeft en met Nederlands geld (Nederlandse bedrijven) de agrarische sector kan laten opbloeien. Want terecht gesteld eerder, waarom zou de CBI zich bezighouden met de Surinaamse landbouw? Blijkbaar hebben ze opdracht gehad om de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven te onderzoeken.


  Maak melding
 10. Het landbouw beleid is zolang als ik het ken in handen geweest van de VHP. Zie hier een mooi voorbeeld van wat we kunnen verwachten als het sLandsbestuur ook in VHP handen terecht komt.


  Maak melding
 11. CBI Nederland is een instrument van de NWO die wit en uitermate rechts is. Ik zeg; poten af van Suriname en laat de Chinezen maar komen. Die betalen tenminste netjes voor het geleverde in plaats van te roven en te stelen.


  Maak melding
 12. Zou mooi zijn als de wilde bosproducten uit het Amazonewoud dat Suriname rijk is, meer benut zouden worden. Wilde balatarubber was vroeger een grote industrie in Suriname. Maarja, misschien praktisch gezien, gezien de omstandigheden, momenteel niet behaalbaar.


  Maak melding
 13. E. Bhola
  Abaisa,

  En ja hoor. Gelijk Landbouw in handen kwam van de NDP ging het mis. Daarvoor ging het goed.
  ====================================================
  Wanneer gaan jullie leren om de verantwoording voor de eigen wandaden zelf te dragen i.p.v. steeds weer de schuld bij de ander neer te leggen.


  Maak melding
 14. De regering zou zich meer op de kleine en middelgrote landbouw moeten richten omdat dit veel goedkoper en duurzamer is met minder risico’s. Machines en hun onderhoud kosten veel geld. Handenarbeid is vaak lonender. Pas wanneer een landbouwer flink wat heeft kunnen sparen moet hij denken aan het kopen van machines, anders blijft hij maar lenen en aflossen.


  Maak melding
 15. E. Bhola
  A. Baisa,

  Leg jij uit waarom riijstboeren failliet gaan tijdens deze bewind en niet tijdens de vorige.

  vrijdag 28 november 2014 om 15:41 uur
  ==================================================
  Waarom is zo dat de kwaliteit van Surinaamse rijst de afgelopen 15 jaar zeer sterk achterruit is gegaan? Het is momenteel zo erg dat je de rijst bijna direct moet consumeren na het koken terwijl je het vroeger rustig 1 of zelfs 2 dagen kon laten staan?

  Surinaamse rijst dat ooit heel hoog aangeschreven stond vind je tegenwoordig slecht in de het onderste schap voor een stuntprijs.
  Eerst de hand in eigen boezem steken.


  Maak melding
 16. @Abaisa, inderdaad onder de VHP is de landbouw altijd goed gegaan.

  Vanuit de stad wilde men ook gaan beginnen met landbouw in het binnenland, en wie heeft dat toen tegen gehouden ? de mensen zelfs die daar wonen.

  Sommige Surinamers zijn zo lui vandaar dat het niet goed gaat met de landbouw. Zie maar hoe men mensen uit Haïti Cuba,Guyana etc moet laten overkomen om in de landbouw te gaan werken.
  Niet te vergeten de corrupte overheid die hierin ook een rol speelt.

  Men heeft een mondvol over dekoloniseren van Nederland, maar al die cadeautjes die deze overheid aan neemt van de chinezen hebben de Surinamers straks niets meer voor het zeggen in de landbouw.

  Zie maar hoe de Chinese politieke partij ook zo groot begint te worden.


  Maak melding
 17. Abaisa de minst begaafde complot theory uitvinder gaat nooit begrijpen dat het onder presie amnestie desie de grootste voortrekker van landbouw in Suriname Landbouw maatschappy Wageningen naar de knoppen ging. Zijn andere partner Gekke Lonnie rampaneerde Patamacca waar ik werkte. Na Patamacca teelde ik wat groenten voor export maar verloor meer dan een honderd duizend dollars aan onbetaalde rekeningen omdat drugs warden verstopt in groenten. Nu werk ik weer in de landbouw, pogingen om succesvol weer te gaan naar Suriname zijn zo ver, en eerlijk wanneer was de laatste keer dat jullie een advertentie in Suriname gezien voor landbouwkundig ingenieur gezocht?


  Maak melding
 18. Bied de mogelijkheid dat Nederlandse, Belgische, Zuid-Afrikaanse en eventueel blanke Zimbabwaanse boeren de kans krijgen om zich als landbouwer te vestigen in Suriname!

  Deze lui kunnen de Surinaamse landbouw/agrarische sector een enorme impuls geven vanwege hun kennis, input en groter financieel draagvlak!


  Maak melding
 19. Keiharde waarheid mba koelie hater

  De enigste landen in het Caribies gebied met een ruime voedselvoorziening zijn landen waar koelies in de landbouw werken net al in Suriname. Dus eet mijn mars.

  Als die haitianen voldoende te eten zouden hebben in Haiti zouden ze echt niet naar Suriname komen dat zeiden de haitianen die voor mij werkten.


  Maak melding
 20. Ik wil de problemen van de landbouw in Suriname uit de politieke sfeer halen en gewoon een paar vragen aan jou stellen.
  Vroeger werd er in ons land met veel succes koffie, cacao, rietsuiker, citrusfruit, enz. geteeld.
  Waarom zou dat nu niet meer kunnen ?
  Waarom lopen de koeien er in Suriname bij als scharminkels ?
  Waarom is onze bananenteelt op sterven na dood en moeten Belgen eraan te pas komen om die teelt te redden ?
  Waarom gaat eigenlijk alles wat arbeidsintensief is in Suriname naar de knoppen ?
  Zou dat misschien ook te maken kunnen hebben met de arbeidsmentaliteit van Surinamers ?


  Maak melding
 21. @Keihard,

  Je besvestigt een vooroordeel over creolen, nl dat ze te lui zouden zijn om te werken in de landbouw.

  Waarom Haitianen halen wanneer er genoeg werkloze creolen en marrons zijn die bovendien volgens jou zeggen kwalitatief betere handen hebben?
  Wil je de Haitianen soms als slaaf gebruiken? Ga maar zelf aan de slag in de landbouw en bewijs dat jij rijst kan produceren dat gekookt nog 2 dagen goed blijft.


  Maak melding
 22. @Keihard de Waarheid
  Dat jij de dagelijkse IDIOOT en Racist bent weten wij wel,
  Maar dat jij een IDIOOT,RACIST en SUPERDOM TEGELIJK kan zijn moesten wij nog meemaken !!!
  Dus die zwarte mensen van Suriname gaan treintje rijden en de haitianen en ander zwart volk moeten t rijst komen planten zodat jij het kan vreten?!
  Baja dan vraag je gelijk aan de haitianen of ze je kunnen voeden ook,,,,mondje opendoen keihard de eaarheid en aaaahhhh…hap lepel in je mond dankzij de haitiaan.


  Maak melding
 23. CBI ondersteunt toch bedrijven in ontwikkelingslanden die naar West-Europa exporteren ? Wat hebben Chinezen hiermee te maken? Of heeft deze meneer liever Europese boeren in Suriname. Dan gaan opeens de grenzen open voor export naar Europa, terwijl de Surinamer arm blijft omdat niet alleen de producten maar ook de winsten naar Europa gaan. Dat onze Landbouwers niet zo productief zijn, wisten we al.


  Maak melding
 24. @Keihard de Waarheid, er is en verschil om te werken als je onderdrukt wordt gezet en mishandelt wordt of uit eigen beweging zelfs actief bent om te werken.
  -Gebruik je nu de Haïtianen voor de voedselschuur? waar blijven dan de hardwerkende Surinamers?

  =Je hebt het steeds over de Hindoestanen, maar het volgende heeft de heer With (een marron) zelfs gezegd:::
  -In de laatste 20 jaar hebben de Hindoestanen en Javanen zich verder ontwikkeld op allerlei gebieden, terwijl vele creolen achter zijn gebleven. Zie daar de criminaliteit.


  Maak melding
 25. Regeringen in het bijzonder VHP , Actiegroep en HPP hebben geen basis gelegd voor de agroindustrie. Altijd geprofiteerd en stiefmoederlijk behandeld.

  Na de verkiezingen wordt het weer gaan voor eigen belang. En die drang naar macht is er. Waarom zou anders VHP en NPS willen samenwerken met Somohardjo.

  Met een goed sociaal-economische(welzijn bevorderend)regeerprogramma raakt het volk overtuigd.

  Maar nee issue van Front is nog altijd: Bouterse is moordverdachte. Wel nog een keer zelfmoord.
  Ga straks niet verkondigen dat het volk jullie de nek heeft omgedraaid.

  Toon lef: als je de reggermacht verkrijgt dan ben je clean. Als je in de oppositie belandt dan ben je clean.

  Laat het volk kiezen.


  Maak melding
 26. De personen die de meest rationele antwoord op deze vraag kunnen geven zij Ir Richard Kalloe en Ir Ramsewak Shankar ze zijn echt in Suriname te vinden en met ongeevenaarde ervaring en geen 3 dagen consultant uit Nederland of van de FAO.

  Toevallig staan ze beide op amnestie desie’s zwarte lijst.


  Maak melding
 27. De dutchies blijven het proberen met hun obscure organisaties. De landbouw in Suriname blijft Surinaams en we kunnen het zelf verder ontwikkelen. Desnoods met Chinese hulp!


  Maak melding
 28. Denkie
  CBI Nederland is een instrument van de NWO die wit en uitermate rechts is. Ik zeg; poten af van Suriname en laat de Chinezen maar komen. Die betalen tenminste netjes voor het geleverde in plaats van te roven en te stelen.

  vrijdag 28 november 2014 om 15:16 uur
  ==================================================

  De banden zijn nog niet eens behoorlijk hersteld of het gejengel begint al. Zullen ze het ooit begrijpen en accepteren?


  Maak melding
 29. @Denkie
  CBI heeft helemaal niets met NWO te maken en is al helemaal niet rechts.
  CBI is onderdeel van de Rijksdienst voor ondernemend nederland en verzorgt informatie met betrekking tot import uit ontwikkelingslanden. U kunt er vergif op innemen dat bij een dergeljke organisatie heel weinig rechtsdenkenden te vinden zijn.

  U verspreid onzin

  Abiasa
  Welk gejengel. Deze mensen van CBI doen een registratie en onderbouwen hoe en waarom een beleidsvoornemen in het honderd loopt. Wees blij dat er mensen zijn die met feiten onderbouwen wat er gebeurt en hoe er iets aan gedaan wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES