Uitreiking Baithak Gana Badsah Awards in Den Haag

6

Op zondag 30 november worden de Baithak Gana Badsah Awards uitgereikt in Den Haag. Maar liefst 65 artiesten/muzikanten worden dan geëerd voor hun bijdrage aan de Surinaams-Hindoestaanse Baithak Gana muziek. Zonder hen hebben wij ook geen Baithak Gana en ook geen culturele identiteit aldus initiatiefnemer Mairan Sewtahal.

Baithak betekent ‘zitting’. Gana betekent ‘zang’. Baithak Badshah betekent Koning/Koningin van de Baithak Gana. Bij de Baithak Gana gaat het oorspronkelijk om het maken van muziek door tenminste 3 personen, die in een kring op de grond zitten. Drie instrumenten spelen hierbij een belangrijke rol: het harmonium, de dholak (trom) en de dandtal (ijzerenstaaf).

“Wij ervaren Baithak Gana als een belangrijk onderdeel van onze cultuur die een enorme bijdrage levert in het kader van cultuur behoud. Het is zeer belangrijk om onze artiesten, jong en oud, te eren met een award voor de door hun geleverde bijdrage. Baithak Gana kent geen strijd maar harmonie, verbroedering en brengt ons allen bij elkaar. Van groter belang is dat Baithak Gana cultureel erfgoed is geworden en op alle culturele feesten/plechtigheden wordt beoefend” aldus Sewtahal.

Zondag 30 november aanvang 18.00u in De Uithof te Den Haag.

Voorbeeld van Baithak Gana:


6 REACTIES

 1. 65 muzikanten eren om hun bijdrage aan de Surinaams-Hindoestaanse muziek: is dat niet heel erg veel ????
  Ik heb nog nooit gehoord, gelezen of gezien, dat er aan zoveel artiesten awards werden uitgereikt.
  Het lijkt mij eerder een devaluatie van deze awards, waar ik overigens nog nooit van heb gehoord, maar dat zal aan mij liggen.


  Maak melding

 2. Het voordeel van Baithak Gana in z’n basisvorm is dat je geen electrische instrumenten nodig hebt en toch allerlei genres kan spelen. Van devotioneel tot dans.


  Maak melding

 3. Ded grotere Hindoestaanse bands spelen vnl Bollywood muziek na. De Baithak Gana groepen moeten hun liedjes en teksten zelf componeren. Hier zit dus meer creativiteit in.


  Maak melding

 4. Leuk voor de liefhebbers van Bhaitak gana.
  Het probleem is dat ik heel vaak krampen krijg tijdens het dansen het is vermoeiend. Ben niet meer zo jong.
  Maar knap van mensen die dansend de hele avond kunnen volhouden.


  Maak melding

 5. Een baithak gana liedje valt of staat met het kunnen van de dholak-speler. Indien deze goed is, dan is het een genot om ernaar te luisteren. Sommigen overdrijven en maken teveel slagen en wisselen van ritme op de verkeerde momenten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.