Bouterse: Suriname veel veranderd sinds 1975

55

PARAMARIBO/LELYDORP, 26 nov – Suriname is veel veranderd sinds het verwerven van onafhankelijkheid in 1975. Dit zei president Desiré Bouterse in Lelydorp. Een staatkundige onafhankelijkheid overigens “die ons in de schoot is geworpen.” Toch is veel gepresteerd.

Er is nu een eigen olie-industrie en sociale zorg. Veerverbindingen zijn vervangen door bruggen. “Het gaat niet zozeer om de veranderingen. Het gaat er in hoofdzaak om dat veel door Surinamers tot stand is gebracht. Het Suriname van vandaag is wat wij ervan gemaakt hebben. Suriname is niet langer vergeten of langs de zijlijn. We moeten groot denken en het nauwe eigen belang laten wijken voor het grotere belang van de natie”, zei Bouterse.

Lessen van rond de onafhankelijkheid moeten mee genomen worden. Onderlinge verdeeldheid speelden en de binnenstad stond in brand. Dat mag nooit meer gebeuren. “Ik doe een beroep op het politieke leiderschap om niet te vervallen in de schandelijke politiekvoering van vlak voor de onafhankelijkheid. Onze eenheid en saamhorigheid moeten we bewaren als heilige zaken”, aldus Bouterse.


55 REACTIES

 1. Veel veranderd sinds de onafhankelijkheid. Niet in militaire regime,maar in parlementaire democratie. Iedereen de kans krijgen om te studeren en eigen koers te bepalen.


  Maak melding

 2. Wanneer wordt het land echt onafhankelijk?
  Chinezen bieden ministerie van justitie een printer, computer en wat randapparatuur voor een snelle aanvraag verblijfsvergunning voor de chinezen.
  Dit is precies wat de blanken in afrka hebben toegepast, spiegeltjes en kraaltjes tactiek.

  Buitenlandse bedrijven nemen het land over. Waar is het motto gebleven vertrouw op eigen kunnen.
  het land wordt door criminelen geregeerd. brunswijk de bankrover en most wanted man op de list van Interpol strooit met geld op het podium, in welk land zie je dit gebeuren?

  Waarom geef men niet toe dat men niet in staat is om een land tot ontwikkeling te brengen.

  Geef het land terug aan het koninkrijk.
  Jullie kunnen lullen wat jullie willen maar vóór 1975 was het beter gesteld met Suriname.

  Begrijp ook niet dat er feest gevierd wordt in Suriname men moet in de rouwstemming zijn.

  Kijk maar naar de berovingen en verkrachtingen dagelijks, mensen doen geen aangifte meer omdat het toch geen zin heeft.
  Het land is na 39 jaar naar de klote geholpen.


  Maak melding

 3. “We moeten groot denken en het nauwe eigen belang laten wijken voor het grotere belang van de natie”

  In het huidig regeerproces wordt de realisatie van het denken het anders dan het vorengaande uitgevoerd.
  “Zeggen en doen zijn TWEE verschillende processen”.

  Onderlinge verdeeldheid speelden en de binnenstad stond in brand.

  De vraag is: Wie heeft de brand aangestoken of veroorzaakt?
  Zoals de brand van het hoofdgebouw politie (a/d waterkant).

  En La Sombra Del Arbol.


  Maak melding

 4. Bouta,

  Suriname is geen eenheid, maar een optelsom van etniciteiten, die elkaar het licht niet in de opgen gunnen.
  De verdeeldheid onder het volk is nog nooit zo groot geweest als onder uw leiding.


  Maak melding

 5. Bouterse fungeert als ‘decoratiefiguur’
  De echte machthebbers zijn Herrenberg en van der San.
  Er wordt niets beslist zonder hun toestemming. Men gelooft toch niet dat DDB zijn eigen woorden op papier zet en voorleest?

  En waarom ook niet een prijsvraag voor een nieuwe naam voor Suriname?
  Chinaname of Surchiname.


  Maak melding

 6. In 1975 stond er in ieder geval geen massamoordenaar en drugsdealer aan het hoofd van de regering, het roven, stelen en andere delicten kwamen een stuk minder voor, zo ver is Su in dat opzicht afgegleden


  Maak melding

 7. In de jaren 70 was Suriname één van de rijkste landen in Zuid Amerika. Als Bouterse met zijn poten van Suriname was afgebleven hadden we kunnen zwemmen in het geld.


  Maak melding

 8. Natuurlijk is er veel veranderd in Suriname. Sommige dingen ten goede en sommige dingen ten kwade. Zo is de saamhorigheid verdwenen. Vroeger (ten tijde van de onafhankelijkheid) was er eensgezindheid in de kleine dorpen en samenlevingen over het hele land. Nu heeft de individualisering toegeslagen. Buren die elkaar als honden behandelen hoewel ze decennia naast elkaar wonen, gierigheid, men deelt niet meer met elkaar, men licht je op alsof het de gewoonste zaak van de wereld is enz.
  M.a..w., sinds de onafhankleijkheid is de individualisering toegenomen en is een goede opvoeding van kinderen verdwenen. Zeker kan de regering van Bouterse beginnen het laatste aan te pakken. Wat let hem?


  Maak melding

 9. @Koos,
  Obsessief de schuld bij Bouterse leggen voor alles wat er mis is zonder ook maar een enkele nuance is hier niet helemaal op zijn plaats. Voor Bouterse tijdperk werd er flink gegraaid in het afkoopgeld van ptata.


  Maak melding

 10. Was Bouterse niet adviseur van voormalig president Wijdenbosch, en waren toen de staatskas en de goudkluizen niet leeg toen Venetiaan en gedroeg de waarde van het het geld zich niet als een jojo, is de waarde van de Surinaamse munt redlijk stabiel gebleven onder Venetiaan, en is er weer orde op zaken gesteld op financieel gebied en werd de schatkist en de goudvoorraad weer aangezuiverd?
  En hoe beroert staat het er nu weer voor onder Bouterse?
  Wat versta jij eigenlijk onder nuances aanleggen, de boel verzwijgen, en recht lullen wat krom is, beste Nicolas


  Maak melding

 11. rudinho, blijkbaar geniet je van je domme reacties.

  Misschien moet iemand je vertellen, waarom al die Hindustanen en Javanen naar Nederland zijn getrokken voor 1975, Suriname was in jou bekrompen kop toch een grote Eenheid.

  Vraag maar na, waarom panden in de binnenstad in de fik stonden.

  Koos in de jaren 70 was Suriname een van de rijkste landen, met je beperkte denkvermogen kan ik me best voorstellen dat je dat denkt.

  Misschien dat je ons ook kan vertellen hoe het kon gebeuren dat 70% van de Surinamers toen in bittere armoede leefden, hoe het kon gebeuren dat we bijgeteld maar een brug hadden, wilden we de rivieren oversteken was het met bootjes, vertel ons ook maar hoeveel mensen toegang hadden tot stromend water en electriciteit, ik zou je nog veel meer kunnen vragen hoor, maar een zinnig antwoord zal ik toch niet krijgen dus laat ik het maar hierbij.

  Alleen een gek kan verlangen naar de koloniale tijd.


  Maak melding

 12. Suiriname heeft in geen enkele tijdperk beter gestaan dan nu. Wij staan op eigen benen en maken een ontwikkeling door onder leiding van de huidige regering die een duidelijke VISIE heeft hoe nu verder.


  Maak melding

 13. Afu Sensi, toen Nl in 1975 de macht overdroeg aan Suriname zelf, stond Suriname boven aan de lijst van ontwikkelingslanden, wat infrastructuur, water en energie voorzieningen betreft, even een beetje googlen en je weet dat, dan kun je er ook achter komen, waarom de Javanen en Hindoestanen eieren voor hun geld kozen en veel naar Nl. vertrokken, ze zagen de bui al hangen, de Creolen verbaal en fysiek sterker dan de introverte Aziaat, zouden wel eens de overhand kunnen krijgen, maar niet omdat ze nu uitblonken in werklust, de goeden niet te na gesproken, we zijn onder de Bakra’s weg we kunnen nu doen en laten wat we willen of eigenlijk wat we niet willen, wat was er terecht gekomen van Su. als er de jaarlijkse afkoopsom van Nl. er niet geweest was.
  Dus voordat je Rudinho iets verwijt zou ik eerst maar eens afvragen hoe verstandig en reeel je zelf eigenlijk wel bent


  Maak melding

 14. Aan alle boutisten die de roepen dat de vorige regering niets gebracht heeft;

  Zie vierde alinea van de ingevoegde
  “Ook het feit dat Suriname vanaf 2009 financieel volkomen op eigen benen staat en niet meer leunt op geld uit Nederland, is volgens de president een belangrijke mijlpaal.”

  http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/11/25/bouterse-in-srefidensi-boodschap-niet-terug-naar-politiek-van-voor-1975/

  De President meld formeel dat de vorige regering voor de financiële onafhankelijkheid gezorgd heeft. Het fundament onder diens regeerperiode aangelegd heeft.
  beste Sabidieiri, Rob G.. Afu Sensie, Pero, Paraman en co. ik mag toch wel aannemen dat u de woorden van de president als geloofwaardig wilt onderschrijven.

  Wat is de waarheid:
  1) Opbouw van uit giga inflatie naar financiele onafhankelijkheid of
  2) een lege kas als velen roepen.

  Wat is de actualiteit.
  1) Een president in legergroen en bewakers met zonnebril en vluchtauto paraat.
  2) Beloften die niet gerealiseerd zijn en worden.
  3) Plannen die een dag na presentatie al in duigen vallen.
  4) Sociale wetten die niet functioneren.
  5) Schuldeisers die hun werkzaamheden moeten staken (zelfs de Chinese aannemers lopen weg van werken.
  6) Rapportages van de Centrale bank die een jaar achter lopen.
  7) Staatsolie die in moet springen.
  8) Enorme terug val in verdiencapaciteit door val van de goud en olie prijzen zonder dat er op geanticipeerd wordt.

  Vragen naar de waarheid is niet negatief. Op basis van de waarheid kan aan een goede oplossing en toekomst vanuit eigenkracht gewerkt worden.

  Zie het Grasalco fabriekje op Maripaston als een aanzet tor op eigenkracht verbeteren en werken aan een betere toekomst (meer goud uit de zelfde aarde/ minder vervuiling/ zelf doen).

  Besteed alle mogelijke vrije middelen aan productie en concurrentiekracht en niet aan niet houdbare consumptie die even leuk is maar morgen vergeten is.


  Maak melding

 15. hans weet duidelijk niets en schaamt zich daar niet voor.

  “is de waarde van de Surinaamse munt redlijk stabiel gebleven onder Venetiaan”

  Ja noh hans, hoe stabiel was het dan, vertel ons, hoe vaak werd er niet ingegrepen door de centrale bank en toch bleef het maar op en neer gaan.

  Als je het over stabiliteit van de Surinaamse munt heb, dan is de tijdperk 2010 tot nu toe daar een goed voorbeeld van.

  Trouwens die lege staatskas en goudvoorraad volgens jullie frontjes daar mogen jullie lekker in blijven geloven, wij weldenkenden weten beter. Het is toch triest dat jullie je eigen leugens blijven geloven ondanks het tegendeel is bewezen.


  Maak melding

 16. @Afu Sensie
  “Wij staan op eigen benen en maken een ontwikkeling door onder leiding van de huidige regering die een duidelijke VISIE heeft hoe nu verder”

  de volgende woorden zijn van de President:

  “Ook het feit dat Suriname vanaf 2009 financieel volkomen op eigen benen staat en niet meer leunt op geld uit Nederland, is volgens de president een belangrijke mijlpaal.”

  Wie heeft er volgens de President voor gezorgd dat Suriname op eigen benen staat.


  Maak melding

 17. Nederland is enorm veranderd sinds 1975. Toen kostte een brood van goede kwaliteit 60 guldencent, nu kost het Euro 2,50. Een eenvoudige degelijke fiets kostte 60 gulden, moet je nu maar gaan kopen…

  Toen waren de autochtonen heel erg vriendelijk, behulpzaam en ook oprecht nieuwsgierig naar je land en cultuur, nu juist het tegenovergestelde.

  Toen waren er veel open plekken en kon je als kind overal spelen, nu is alles dichtgebouwd.

  Toen waren mensen minder gestresst, nu zie je vaak de bulldog in mensen naar boven komen.

  En zo veel meer. Dus alle landen veranderen. Niet alleen ten goede. Nederland is gekaapt door de VVD en de commercie, Suriname is gekaapt door persoonlijke ambitie van enkelen en hun gevolg.

  Bolle Willem met LaTina zwaait nu de scepter en Dino & Desi hebben Suriname gegijzeld.

  Het gebeurt zo omdat het zo gebeurt.


  Maak melding

 18. GROOT DENKEN is alleen van toepassing op deze corrupte kliek….GROOT in drugstransporten…GROOT in zelfverrijking…GROOT in Hezbollah- kontakten…GROOT in nepotisme…GROOT in reshuffelen.


  Maak melding

 19. “Ook het feit dat Suriname vanaf 2009 financieel volkomen op eigen benen staat en niet meer leunt op geld uit Nederland, is volgens de president een belangrijke mijlpaal.”

  Dit zegt de President en domme jojo komt vragen wie daarvoor heeft gezorgd, en dit soort zwakbegaafden nemen zichzelf blijkbaar serieus.

  Jojo het restant die Suriname van Nederland nog tegoed had was 2009 op, Suiriname kreeg geen cent meer, dat is wat de President bedoeld, front heeft nl altijd op ontwikkelingshulp geleund, tot 2009. 2010 trad deze regering aan en heeft geen restantmiddel meer gehad. Dat is wat de President bedoeld.


  Maak melding

 20. je mag wel stellen dat er sinds 1975 idd heel veel is veranderd in Su . sommige dingen in positieve zin en weer andere in negatieve zin . en sommige dingen zijn helemaal niet veranderd
  bijvoorbeeld corruptie en tjoekoe , open rioleringen , krotten in de stad .

  misschien moeten we hopen op de nieuwe generatie Surinamers
  of wie weet zijn de Chinezen ze voor want daar lijkt het op.


  Maak melding

 21. @Afu Sensie
  Sinds 2000 waren de resterende verdragsmiddelen nog ongeveer euro 100.000.000 en dus de moeite niet waard.
  Ook in de eerste 2 jaar zijn er ook nog gelden naar de regering Bouterse gegaan. Door de amnestie wet en het geschreeuw daar om heen (van beide zijden) staat er nog euro 20.000.000 open. Waarna de President al gesolliciteerd heeft.

  Beste Afu Sensie uw reactie is ver naast de realiteit, de president weet het en de lijken zullen aan alle kanten uit de kast tuimelen als ze open gaan.
  Stapels onbetaalde rekeningen.


  Maak melding

 22. -NDPérs, deze zelfde Bouterse heeft met zijn mannetjes vele politieagenten neergeschoten, omdat zij toen GEEN onafhankelijkheid wilde hebben.

  -Deze zelfde Bouterse wilde staatsolie verkopen
  -Deze zelfde Bouterse heeft toen al dat geld waarop Suriname toen recht had weggenomen en wapens mee gekocht.

  =Vergeet ook niet dat onder deze zelfde Bouterse er helemaal GEEN voedsel te verkrijgen was en dat men viezigheid kocht.

  Hoezo gaat het goed onder deze regering??????Mensen onderzoek de geschiedenis dan zul je anders piepen.

  Amnestiewet voor de moordenaars.

  ====Stabiliteit komt door Venetiaan en NIET door Bouterse====


  Maak melding

 23. Sinds Suriname is onafhankelijk. Enkele rampen is gebeurd.
  Cassetterecorder verdwenen. Platenspeler verdwenen. Datsun verdwenen. Snowflake verdwenen. Anchor verdwenen. Canada Dry verdwenen. Samson verdwenen. Iron Beer verdwenen. Faya Dosoe (benzinevulling) verdwenen. Transvaal kopje kleiner. Robin Hood kopje kleiner. Jai Hind dood. Shantidal dood. (For)Tuna dood. Coronie Boys dood. Geen satronaut meer op maan. Flower Power is nu besmet.
  Nieuwe ziektes zoals Ebola, Dengue, HIV, Chikingunya, diverse kankersoorten.
  Brievenpost bijna verouderd. E-mail bijna verouderd. Facebook, Instagram, nog meer geleuter van die soort.
  Oude vaste telefoon, fax, telex verdwenen. GPS, i-phone en nog meer gekomen. Met dodelijke straling.
  Maar…is wereld gelukkiger geworden? Al Qaida, ISIS, Boko Haram, Taliban, Sinterklaas. Ze terroriseren en zijn baas.
  Drones en kruisraket wordt ingezet. Maar helaas. Ze vermoorden onschuldigen. Dat is het relaas.
  Ik wens u fijne dag. Geniet ervan, nu het nog mag.


  Maak melding

 24. weet je ik vraag mij af of mensen als afoe sensie,dre,en nog een paar van die idioten.blind of doofstom.hoe kan je ondergang, moorden, eigen zakken vullen als vooruitgang zien.mensen hebben op sommig plaatsen geen stroom en water,de meeste ambtenaren hebben geen watermeter of stroommeter is dat nou een eerlijkheid.wacht maar op een dag is het pay day.


  Maak melding

 25. het is eigenlijk wasting time wanneer je moet gaan reageren op onzin van ezels als jojo.

  jojo beweerd gewoon met zijn blote poepe ogen dat in 2000 nog ongeveel 100miljoen over was.

  Lees maar hieronder, geen onzin dit is offieel en heeft in 2003 plaatsgevonden, daarvoor had Nederland al ettelijke miljoenen aan front overgemaakt.

  Voordat je onderstaande lees, er is allang geen 20 miljoen meer over, maar hoe kan ik denken dat jij dit kan weten.

  ——————————————————
  Nederland en Suriname maken afspraken over samenwerking kome | Gepost op: 10-10-2003

  Nederland en Suriname maken afspraken over samenwerking komende jaren

  Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) en haar Surinaamse collega voor Planning en Ontwikkelingssamenwerking, drs. K. Raghoebarsing, hebben deze week in Paramaribo tijdens een tweedaags werkoverleg afspraken gemaakt over de besteding van de resterende verdragsmiddelen. Dat zijn de bedragen die Nederland bij Surinames onafhankelijkheid bij verdrag heeft toegezegd voor de ontwikkeling van het land. De besteding van dit geld is de laatste fase ingegaan.

  In het overleg stond een effectieve besteding van het resterende schenkingsgeld (Eur 154 miljoen) centraal. Enkele jaren geleden sprake beide landen af de ontwikkelingsrelatie op moderne leest te schoeien en van projecthulp over te stappen op financiering van voor Suriname belangrijke sectoren: landbouw, onderwijs, gezondheid, huisvesting, milieu en bestuur. De meerjarenplanning voor huisvesting is zo goed als gereed; afronding van de overige plannen wordt verwacht in het eerste kwartaal van
  2004. Vooruitlopend op de sectorplannen is al een begin gemaakt met een aantal concrete activiteiten, gefinancierd uit een vorig jaar goedgekeurd Startfonds. Deze week is verder afgesproken in de sector milieu van start te gaan met een drinkwaterprogramma.

  Beide partijen waren het eens over de noodzaak om ernst te maken met de verbetering van het ondernemingsklimaat in Suriname en hervorming van publieke sector. Nederland heeft zich opnieuw bereid getoond verdragsmiddelen te willen inzetten om de negatieve effecten van een dergelijke hervorming op te vangen.

  Suriname gaat stelt op korte termijn een ´routekaart´op over het gebruik van de resterende verdragsmiddelen. Dat zijn behalve de Eur 154 aan schenkingsmiddelen ook een bedrag van Eur 136 miljoen aan zogenoemde Pariteitsmiddelen, waaruit na besteding van de schenkingsmiddelen activiteiten kunnen worden betaald die door Suriname met gelijke bijdrage worden ´gematched´. Een gemengde Surinaams-Nederlandse commissie gaat de concrete plannen hiervoor uitwerken.

  Tenslotte werd afgesproken het partnerschap tussen Suriname en Nederland breder te maken dan alleen de samenwerking tussen overheden. Ook andere partijen in de samenleving – maatschappelijke organisaties, burgers, instituten, bedrijfsleven – zullen meer bij de ontwikkeling van Suriname worden betrokken.

  Bijlage:

  GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING INZAKE HET WERKOVERLEG ONTWIKKELINGSSAMENWERKING TUSSEN MINISTER K. RAGHOEBARSING EN MINISTER VAN ARDENNE , OP 6 OKTOBER 2003 TE PARAMARIBO


  Maak melding

 26. De huidige president van Suriname, Desi Bouterse heeft onlangs in Nickerie verklaard dat hij niet wakker ligt van de vele meldingen van corruptie in Suriname. Bouterse gaf daarmee aan dat hij zich eigenlijk ook niet stoort aan de vermeende gevallen van corruptie binnen zijn regering. Er zijn namelijk legio gevallen bekend van corruptiezaken waarbij leden van de paarse …

  regering bij betrokken zouden zijn. Bouterse ligt daar dus volgens zijn zeggen niet wakker van. De man zou zich moeten afvragen wie er allemaal in deze gemeenschap wel wakker van liggen en wie er van mening zijn dat ze moeten worden bestreden en dat de corruptieluizen in het gevang dienen te belanden. Maar Bouterse ligt er niet wakker van.

  Hij sluit zijn ogen voor de handelingen van een ex-minister die ineens over een helicoptermaatschappij beschikt, een eco-ressort in West-Suriname aan zijn vermogen heeft toegevoegd en in Commewijne tot de categorie grootgrondbezitters is toegetreden. Allemaal met een ministerssalaris? Natuurlijk is dat godsonmogelijk. De zaak stinkt aan alle kanten en Bouterse ligt daar niet wakker van. De president moet geen vergelijkingen maken met het buitenland waar er ook corruptiegevallen bekend zijn en die dagelijks worden gemeld. Ook in het buitenland rollen er koppen wanneer de gevallen van oneerlijkheid bekend worden en is menig hooggeplaatste afgetreden en daarna justitieel vervolgd.

  Bouterse zou zich ook moeten afvragen hoeveel mensen in dit land nog achter hem blijven aanlopen als hij zich zo blijft opstellen en niets doet om de corruptieluizen om hem heen aan te pakken. Het kan ook zijn dat de corruptieluizen en Bouterse tot elkaar veroordeeld zijn en veel te veel van elkaar afweten en dat de man daarom helemaal niets doet. Niet alleen die exminister heeft zijn zakken gevuld, ook die “Meneer tien procent” moet van het Carifestafeest veel beter geworden zijn.

  Ook die assembleeleden die over gaarkeukens beschikken en voortdurend nyan maken met onze belastingpenningen behoren tot de groep corruptelingen. So langa unu kan nyan unu e power a corruptieregiem, zal men wel denken. Ook bij de TAS zou er gerommeld zijn en ook over deze zaak die heel penetrerend naar corruptie riekt, wordt niet meer gesproken. Dan hebben we het niet eens over de vele onderhandse gunningen door OW. Dat is toch allemaal oneerlijkheid en heeft een hele grote zweem van nepotisme.

  Bouterse moet ons niets komen uitleggen, hij wordt omringd door corruptelingen en in plaats van dat hij moeite doet om deze mensen uit zijn naaste omgeving te verwijderen en de PG te vragen een diepgaand onderzoek te plegen, beloont hij de mensen die hebben gestolen. We denken hierbij met nadruk aan Brammetje. Als we aan dat tramproject denken, dan hebben wij zo het vermoeden dat dure consultants worden aangetrokken en dat daarbij weer de strijkstok tevoorschijn is gehaald.

  De tram komt er echt niet en vooral niet vóór de verkiezingen van 2015. In het geval van het ziekenhuis te Wageningen kan nu reeds gesteld worden dat het geen ziekenhuis wordt, maar een ruime polikliniek. En ook hier is de bal weer richting een politieke vriend gespeeld voor de constructie. Hoe men de grote polikliniek zal gaan bemannen is nog steeds de vraag. Nu reeds is men binnen de gezondheidszorg aangewezen op buitenlanders, met name mensen uit de Filippijnen. We beloven zoveel, maar er wordt maar bitter weinig gerealiseerd.

  Men laat projecten uitvoeren en aannemers die veel werknemers in dienst hebben nemen het werk aan in de hoop ooit over hun geld te kunnen beschikken, want een ieder weet thans dat lanti de grootste wanbetaler allertijden is. Bouterse dient te weten dat de bevolking het spuugzat is dat een kleine groep zeer corrupte lieden zich alsmaar ten koste van de samenleving verrijkt en de rest het steeds moeilijker krijgt en het hoofd nog maar nauwelijks boven water kan houden. Dat de president niet wakker ligt van de corruptie moet hij weten maar de bevolking denkt daar heel anders over en zal het komende jaar bij de verkiezingen duidelijk laten merken dat ze het zat is continu bestolen te worden door een stel corruptieluizen rond dit staatshoofd


  Maak melding

 27. Deel 2 van jojo zijn onzin

  “Door de amnestie wet en het geschreeuw daar om heen (van beide zijden) staat er nog euro 20.000.000 open. Waarna de President al gesolliciteerd heeft.”

  We kennen jojo inmiddels al als een uilskuiken die de ene leugen na de andere uit zijn zijn grote duim zuigt.

  Afu sensie daarentegen verteld geen onzin, Afu sensie is geen frontje zoals jojo.

  Lees maar, dit zijn officieel, zelfs na de amnestie aanpassing heeft nederland geld gegeven, daar gaat jojo zijn laatste restje 20miljoen,
  —————————————-

  Een vooruitblik op de besteding van de laatste verdragsmiddelen
  In de beleidsbrief die de minister van BZ in augustus 2011 aan de Tweede Kamer
  heeft toegestuurd, is aangegeven dat naar verwachting de laatste bestedingen in
  2013 zullen geschieden. De omvang van de uitgaven fluctueert echter, omdat er
  bij afronding van projecten middelen vrijvallen die opnieuw gecommitteerd
  moeten worden. Duidelijk is dat ook na 2013 rekening moet worden gehouden
  met bescheiden restmiddelen. De huidige verwachting is dat de besteding van de
  resterende verdragsmiddelen als volgt zal verlopen:
  2012: 12,3 miljoen euro
  2013: 6,0 miljoen euro
  2014: 0,05 miljoen euro
  2015: 0,05 miljoen euro


  Maak melding

 28. Wat is verander in Surinaam? Ik sal vertelle. Lant is veel vies geworde.
  39 jaar sins onafhangkelik, elke dag 500.000 mense poepe daar. Dat is 39 keer 365 keer 500.000 keer 100 gram poep dat lant bij heef gekreege. Dat is niet kleine verandering, maar heel groote verandering.
  So sie je hoe verdraagsaam is ons moeder aarde. Wei poepe haar vol, maar sei geef ons heede en morge ons daagelijkse broot. Wei danke u moeder aarde en vergeef ons ons dagelikse sonde dat wij poepe op u. U ben voorbeelt voor ons hoe ook wei moete sein verdraagsaam naar elkaar.


  Maak melding

 29. Een tweetje tussen de front varkens ray & roy, oftewel dumb & dumber. die frontjes zijn en blijven trieste lieden, ik krijg zo’n medelijden met ze.

  Foto van tokkie vandaag gezien, die man staat op instorten, ik kan me ray & roy hun achterlijke porum voorstellen, ze blijven ploeteren maar niets wil lukken.


  Maak melding

 30. @Afu Sensie

  wie de patta past…
  je tenen doen zeer noh…

  denk wat je schrijft en schrijf niet wat je denkt….kan je het nog volgen..
  Oja…misschien dat de dierenarts dokter Van Ommeren je nog kan genezen van je ziekelijk gedrag….


  Maak melding

 31. @Au Sensie
  Mijn excuses het was geen euro 100.000.000 maar euro 290.000.000.
  Als men dat over 10 jaar uitsmeert is het euro 30.000.000 jaar. Dat is geen geld waar je een land mee overeind houd of waarvan mee de financiële afhankelijkheid /resp onafhankelijkheid geregeld wordt.

  U geeft zelf al aan dat zonder Amnestiewet de middelen van Nederland nog doorliepen tot 2013. Ofwel u ondergraaft uw eigen redenering dat met het financieel op eigen voeten staan bedoeld werd dat de geldstroom van uit Nederland per 2009 opgedroogd zou zijn.

  Ik kan mij uw frustraties best voorstellen het is uw eigen grote roerganger die stelde dat Suriname vanaf 2009 financieel op eigen voeten stond. Indien hij 2010 of 2011 benoemd had dan zou men kunnen denken dat het door zijn beleid gekomen zou kunnen zijn maar Nu heet Bouterse toch echt verklaart dat de Front regering een goed onderhouden huis heeft achter gelaten.

  BTW ik ben politiek neutraal en zie de goede en slechte dingen aan beide zijden.


  Maak melding

 32. Dit zegt Bouta:

  Ik doe een beroep op het politieke leiderschap om niet te vervallen in de schandelijke politiekvoering van vlak voor de onafhankelijkheid. Onze eenheid en saamhorigheid moeten we bewaren als heilige zaken”, aldus Bouterse.

  en wat is dan op 8 december gebeurd en wie heeft het gedaan???
  laten wij dat niet vergeten!!!


  Maak melding

 33. Volgens RAY”

  @Roy
  En ik geef je helemaal gelijk.
  Schaamteloze paarse hond is deze Afu Ede !!

  Afu ede zegt toch al genoeg!!! deze afu ede levert ook Afu wroko en denki en a ede wroko afu tu!! lasteng sma!!! draai ede mang!! soso buriki ka de ini a ede!!!


  Maak melding

 34. Afu Sensie,

  Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik heb nog de tijd voor de onafhankelijkheid meegemaakt.
  Laat mij jou 1 ding zeggen: toen was Suriname veel welvarender, dan nu het geval is.
  De gezondheidszorg stond in Zuid Amerika en de Caribic in hoog aanzien, er werd onderhoud gepleegd aan de gebouwen, Paramaribo was schoon en het onderwijs stond op een veel hoger niveau, dan nu het geval is.
  Meer posters hebben daarover de laatste maanden hun mening gegeven, maar ik heb de indruk, dat jij die tijd niet kent, dus weet je ook niet, waarover je praat.
  Is ook niet erg, maar val andere posters niet aan als zij met weemoed terugdenken aan de tijd van vroeger.


  Maak melding

 35. Suriname is veel veranderd, maar die ene verandering is er nog niet, nl politieke stabiliteit. Dwz dat wat er ook gebeurt, door het volk op eerlijke wijze gekozen mensen aan de macht komen en niet met wapens zwaaiende mensen.
  Een staatsgreep is zo gepleegd in een land als Suriname, want wie is bij machte om de man die alle (zware) wapens en wapenhanteerders controleert, de legerleider, tegen te houden wanneer deze het op z’n heupen krijgt of een keer te diep in het glaasje heeft gekeken en zijn macht toen is uitgedaagd?
  Deze dreiging hangt voortdurend in de lucht.


  Maak melding

 36. Vertel mij wat. Een sergeantencoup, vele onopgeloste moorden, standrechtelijike executies, militaire dictatuur, ongegeneerde zelfverrijking, negeren van de rechterlijke macht en nog veel meer. Ja, er is veel veranderd en nog veel meer gebeurd. Trots? Neen, schaamte.


  Maak melding

 37. @Dhekaane
  Indien Dino nog beschikbaar was en Linskeer en Graanoost wat jonger en minder vermogend zouden er genoeg fanatieke, domme spierballen te mobiliseren zijn om de strijdmacht mee te nemen in een dergelijke domme actie.
  Als het leger unaniem zou zijn dan heeft het kans van slagen. Het leger zal echter verdeeld zijn omdat de leiding weet dat er maar een paar legionairs voor nodig zijn om het leger op te rollen.

  Ik kan niet geloven dat de rest van Zuid Amerika en Europa kan accepteren dat er een mini rovershol van Suriname gemaakt kan worden. Met gerichte acties worden dan alle sleutel figuren op gehaald voor dat ze echt tot actie kunnen overgaan. Men hoeft niet meer dan 200 legionairs in te zetten met wat hulp. Suriname biedt genoeg mogelijkheden voor goed uitgeruste special forces om geruisloos, snel en effectief te doen wat nodig is.
  Er zijn genoeg Jungel trainingen geweest voor Special forces die binnen komen zonder te kloppen.


  Maak melding

 38. domme jojo zegt

  “Mijn excuses het was geen euro 100.000.000 maar euro 290.000.000.
  Als men dat over 10 jaar uitsmeert is het euro 30.000.000 jaar.”

  die stommerd heeft de bedragen opgeteld en bied zijn excuusjes aan, en smeert het over 10 jaar uit, die kloje heeft niet eens door dat dit een artikel van 3003 is, nou jojo hoeveel geld heeft front tussen 2000 en 2003 ontvangen, ga maar googlen en kom weer je excuusjes aanbieden.

  Trouwens het is deze zelfde jojo die steeds met berekeningen op de proppen komt.

  verder zegt jojo dat die 3o miljoen niet genoeg is om een land overeind te houden, maar tegelijkertijd verwijst hij naar die 500.000 die Nederland heeft gegeven voor sectorhulp, wedden dat die oen niet eens weet wat sectorhulp is, daarom verwijst hij naar de regering.


  Maak melding

 39. “Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ik heb nog de tijd voor de onafhankelijkheid meegemaakt.
  Laat mij jou 1 ding zeggen: toen was Suriname veel welvarender, dan nu het geval is.
  De gezondheidszorg stond in Zuid Amerika en de Caribic in hoog aanzien, er werd onderhoud gepleegd aan de gebouwen, Paramaribo was schoon en het onderwijs stond op een veel hoger niveau, dan nu het geval is.”

  Rodinho je blijft de ene domme reactie plaatsen na de andere, ben je echt zo dom of doe je alsof.

  Rodinho zegt Suriname was welvarender dan nu en verwijst naar een paar zaken, volgens mij ben je niet dom, maar krankzinnig.

  jullie bakken ze wel lekker bruin hier hoor, een kolonie die welvarender was, misschien dat Rodinho ons kan vertellen wat bijv. de percentages waren van Surinamers die niet eens leidingwater of electriciteit hadden, maar vooral hoe groot de Surinaamse economie precies was vergeleken met nu.

  Nog een leuke heb ik voor je hoeveel KM geasfalteerde wegen hadden we toen vergelen met nu, of hoeveel bruggen hadden we in je welvarende tijd vergeleken met nu.

  Laat ons lachen Rodinho.


  Maak melding

 40. Afu Sensie
  u gaat om de realiteit heen. In de periode medio 2000 tot eind 2009 heeft de regering Venetiaan een failliete boedel weer tot een normaal land op weten te krikken. van een BNP van $ 1,5 miljard naar een BNP van $ 4,8 miljard.
  Van dat BNP geeft de staat ongeveer 40% uit ofwel $ 600.000.000 in 2001 (eerste echte regeringsjaar) naar ongeveer $ 2.000.000.000 in het laatste gehele regeringsjaar 2009.
  Als je met een ernstig in stabiele eigen munt dan euro 30.000.000 of van mijn part euro 100.000.000 kado krijgt het is een druppel op een gloeiende plaat. Een druppel die bij ontvangst verdampt is.

  U draait om de werkelijkheid heen met non argumenten en kleine dingen terwijl het grote beeld weg gedrukt wordt.

  De president heeft duidelijk gesteld dat het land na 2009 (het laatste volledige jaar Venetiaan) financieel op eigen voeten stond. Of dat nu met of zonder hulp was maakt in feite geen bal uit.

  Zie aub de actualiteit.
  De President heeft bruggen belooft over de Corantijne ne de Marowijne.

  1) Deze bruggen zijn geheel van de agenda verdwenen. Afgelopen jaar was er nog een idee dat China wel zou financieren.

  2) Vandaag in het nieuws de pond capaciteit wordt vergroot. Nieuwe pond kost euro 5.000.000 waarvan een Franse pot voorziet in euro 3.750.000 en het resterende bedrag gedeeld wordt tussen Frankrijk (buurland) en Suriname.

  3) Er ligt een bijna afbetaalde pont te wachten in Rotterdam. Men is vergeten de laatste termijn te betalen.

  Beste Afu Sensie de geschiedenis is geduldig. Gegeven is dat de Centrale bank van Suriname een jaar achter loopt met haar getallen en rapportages.
  Gegeven is dat de realisten aangaven dat men niet middels droomdenken (goudprijs blijft $ 1.900/ troy ounce of meer (nu $ 1.190) / Olie blijft $105/barrel of meer (nu $ 75)) plannen moet maken en regeren.

  Geen van de beloften van deze regering is gerealiseerd of duurzaam te onderhouden met de middelen die Suriname kan opbrengen. Zie dat eens in. U zult er later voorgaan betalen. U zult zien dat de koopjesjagers al in Suriname zijn om alles wat los en vast zitten voor een appel en een ei op te kopen zodra men in de probleem raakt. De koopjes jagers zijn wel de Chinezen die op de eerste rang zitten als de leningen niet afgelost worden.

  Ik hoor u al brullen dat het weer de schuld van de Bakras is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.