VHP: Suriname behoeft deskundig bestuur

30

PARAMARIBO, 25 nov – Suriname heeft meer dan wat ook behoefte aan deskundig bestuur. Dit stelt de Verenigde Hervormde Partij, VHP, op de negen en dertigste onafhankelijkheidsdag van Suriname. Het moet ook meer strategisch, meer ‘by design’ (goede planning) en minder by default (adhoc basis).

Wat nodig is, is een langetermijnplanning. De kansen op versnelde ontwikkeling kunnen dan ook daadwerkelijk omgezet worden in duurzame resultaten. “Als gemeenschap zijn we zowel individueel (heeft te maken met basis levensbehoeften) als collectief (heeft te maken afhankelijkheid als land vanwege economische noodzaak) aan het worstelen voor het inhoud geven in sociaaleconomisch, cultureel en geestelijk opzicht.”

De VHP onderstreept dat ontwikkeling niet alleen bestaat uit materiële vooruitgang maar ook uit gezamenlijk gedragen normen en waarden, fysieke en geestelijke gezondheid, spiritualiteit en geluk. Als Suriname wordt bedreigd, is het niet door culturele verdeeldheid. “We moeten ons meer zorgen maken over een andere verdeling, die van economische aard. We kennen een hoog niveau van politieke corruptie. Politieke en bestuurlijke corruptie ondermijnen de democratie.”

30 REACTIES

 1. Over deskundigheid gesproken, Lees dit eens:

  ROTTERDAM – De stichting Collectief Overzee Suriname (COS) vindt dat het kabinet Bouterse het grootste hervormingskabinet sinds de onafhankelijkheid van de republiek Suriname is omdat het meer dan zeshonderd beleidsdoelen heeft gerealiseerd. Dat schrijft de organisatie in een persbericht.

  Op een druk bezochte bijeenkomst bij Culturele Sport Vereniging Zwarte Pijl in Rotterdam ging voorzitter COS-voorzitter Ernest Grep maandagavond dieper op de situatie in Suriname in. Hij sprak over de kansen en mogelijkheden voor de Surinaamse diaspora en wat de rol daarbij is van de wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA), de wet die de wettelijke status van Surinamers in de diaspora regelt.

  Grep noemde enkele zaken die de regering de afgelopen jaren gerealiseerd heeft, zoals de basiszorgwet, de wet minimumloon, de pensioenwet, ordening goudsector, de nieuwe goudovereenkomsten, de huisvestingswet, de watervoorziening in het binnenland, de implementatie van de kustwacht en de verhoging van de energietarieven. Ook sprak hij over het herstel van de relatie tussen Suriname en Nederland. Volgens hem voert het kabinet Bouterse een daadkrachtig, stabiel en consistent overheidsbeleid.

  Oejindre Ramnandanlal penningmeester van COS, hield een lezing over welke bijdrage Surinaams-Nederlandse ondernemers leveren aan het bedrijfsleven in Suriname kunnen leveren. Volgens is het gebruikmaken van sociale en maatschappelijke netwerken heel belangrijk

  Bron DWT online

  http://dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/11/25/regering-bouterse-grootste-hervormingskabinet/


  Maak melding

 2. Waarom zegt Segebai Santhoki niet dat hij Suriname in de uitverkoop wil doen. Zijn VHP heeft jarenlang in kas gegraaid en nu komt hij mooi weer spelen. A e lei pe grasi no e gro. Wij trappen er niet in. Je hebt je kansen verspeelt. Bouterse is en blijft de sterke man voor de komende 5 jaar. Je mag hooguit op de 2e viool meezingen.


  Maak melding

 3. Het zou beter zijn of beter gezegd, het zou U sieren als u mee zou kunnen doen i.p.v. anderen te verwijten van onbehoorlijkbestuur. Ieder surinamer is verplicht zijn beste bijdrage te verlenen aan behoorlijkbestuur. Het Surinaams Volk verleend keer op keer haar mandaat aan volkvertegenwoordigers en deze beschamen telkens hun vertrouwen. Ik zou u willen verzoeken, mocht uw partij aan de macht komen, eindelijk een keer te bewijzen dat u niet alleen anderen kunt verwijten van onbehoorlijkbestuur, maar dat u het zelf ook kunt waarkamen.


  Maak melding

 4. Natuurlijk.
  Wat is er bereikt. Een on overzichtelijke financiële chaos en niet gerealiseerde plannen.
  Lees aub het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2012- 2016 dat na 1,5 jaar aanzitten pas verscheen.
  Niets van deze plannen loopt of is gerealiseerd op een wijze die houdbaar is.

  Een jaar geleden werd per vandaag de ingebruikname van de brug bij Carolina aangekondigd als mede de doorsteek tussen Pengel International en Paranan.
  Wanneer worden de resultaten aan het land aangeboden op een toonbare wijze.

  Zelfs Dailin loopt weg van projecten omdat er niet betaald wordt.

  Een ziekenhuis project wordt gestart zonder wapening in de beton voor de fundering en op basis van een vaag/slecht ontwerp en zonder duidelijkheid met betrekking tot de financiering.

  Staatolie moet inspringen om de verplichtingen jegens Surgold na te kunnen komen.

  Goud inkomsten en olie inkomsten dalen dramatisch en de rekeningen van de spoed eisende hulp worden een halfjaar voor uit geschoven.

  Ambtenaren staken en de politie treed niet op tegen occupanten.

  De DNA kan niet vergaderen. De vice president heeft de president bedonderd. Er is geen begroting verantwoord en er is geen begroting voor 2015.
  De ingediende begroting van 2015 vertoont naast het begrotingstekort een niet gedekt deel van ongeveer srd 3.000.000.000 en nog steeds spreekt men van daadkracht en goed bestuur.

  Plannen, zoals de spoorbaan, beginnen de dag na de aankondiging al uit elkaar te vallen. Er is geen contract, er is geen plan, er is geen financiering. ING resp Nederland stellen eisen waarvan tuinkabouter Jozefzoon nog nooit gehoord had en waar nooit aan voldaan kan worden binnen een redelijke termijn.

  Volk van Suriname de president heeft u belooft dat er medio 2015 trams of treinen zullen rijden. Nu krijgt de oppositie de schuld dat er vertraging ontstaat.

  Er is goed bestuur nodig en ik hoop dat men op tijd uit de paarse droom waker wordt en ziet dat het huidige bestuur geen vooruitgang brengt maar slechts onbetaalde rekeningen.


  Maak melding

 5. Chandrikapersad Jethoe; Heel goed van u. Zoals u, uw reactie heeft gegeven.

  Zonder aanziens des persoon moet je elkaar er op kunnen aanspreken. Voor het goede zaak. In het belang van Suriname.

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 6. Men moet niet doen alsof besturing van het land niet beter kan. Het kan stukken beter. Daarom krijgt VHP na 5 jaar kans en mogen ze laten zien, moeten ze laten zien en zullen ze laten zien dat ze goed kunnen besturen en zonder corrupte ministers en corrupte topambtenaren.


  Maak melding

 7. @E. Bhola

  Beste Bhola; VHP kan, mag zich in vele opzichten óók verbeteren! Niet allen praten….Maar; Poetsen!!!! Géén woorden ,maar daden! Wij zijn anno 2014 niet meer tevreden met één appel ÉN één Ei.

  Insiders informatie heb ik tot mijn beschikking.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid)


  Maak melding

 8. -NDPérs, in de COS zitten er GEEN mensen die een wetenschappelijk onderzoek gedaan hebben en zij verkopen alleen maar praatjes. Ook zijn deze mensen NIET objectief bezig, maar wel om propaganda te maken voor de partij NDP.

  -De heer Gilmar Mac-Nack is een van hen en geeft aan hoeveel Bouterse voor het land heeft gedaan.
  Hij geeft ook aan dat er ongeveer 200,000 mensen zijn die eventueel achter de visie of fan van Bouterse zijn/staat. Dus blijven er ongeveer 150.000 Surinamers over voor de overige partijen.

  Ik ben benieuwd welke functie deze man straks zal krijgen als de NDP weer aan de macht komt.

  @Bosje Bribiman, ik zou graag die zeshonderd beleidsdoelen eens willen lezen op papier.

  @Parbo, Santhoki leert zijn achterban om naar school te gaan en hard te werken voor zijn of haar geld.

  @Parbo,
  Een ding, jou kennis is benedenmaats als je vind dat Santhoki Suriname in de uitverkoop wilt doen. Doe wat aan jou kennis en loop niet achter anderen aan.


  Maak melding

 9. R.Lalbahadoer,

  Daarom zeg ik ook, VHP MOET het nu maar laten zien. Geen woorden, maar daden straks.
  En niet zoals nu, eerst daden plegen zonder nadenken en dan tot de conclusie komen dat de daden meer schade hebben aangericht omdat er niet goed of helemaal niet was nagedacht en niks doen zelfs beter was geweest.
  Dus: denken, doen en doorzetten.


  Maak melding

 10. @ Bosje Bribiman
  Preken voor eigen parochie die stichting COS. Nietszeggende reklame dus!
  @ Parbo
  Niet Santokhi doet Su in de uitverkoop maar jouw drugsbaas en moordenaar die zijn poten buiten SU durft zetten.
  Jou baasje heeft de allesovertreffende graaier en corrupteling Ramon Abrahams tot op heden zijn gang laten gaan. Nooit een woord hierover uitgesproken door jouw baasje, laat staan bestraft of enig onderzoek gelast. Neen, juist beloond hiervoor want hij vangt gewoon zijn vette salaris per maand.
  Wie verkoopt Suriname dan ???? Haal die balk dus uit je eigen NDPoog voordat je een splinter wilt verwijderen bij Santokhi.
  “Nationaal”, my foot!!!


  Maak melding

 11. @ JoJo
  Treffend verwoord!
  Mooie opsomming van wat verkwanseld is door de zittende roversbende.
  En zoals Badrisein Sital, rasechte NDP-er, verwoordt (citaat) :
  ‘vergeleken met alle voorgaande regeringen tot op heden, heeft deze regering het meeste geld uitgegeven, en daarbij het laagste rendement gehaald’.
  Commentaar overbodig!


  Maak melding

 12. Vhpers geloof mij nou maar met jogi ,ratipal, girjasingh , en somo soemita en niet te vergeten randjietsingh wordt het helemaal niets ,allemaal grote grond boeven of rovers maakt niet uit hoe jij ze allemaal wilt noemen.


  Maak melding

 13. @ perkash, ik hou genoeg over per maand, ik wil ook aan jou een maandelijkse donatie geven, onder 1 voorwaarde,dat je niet de hele dag als een lesie dagoe in je hangmat blijft liggen.mag ik jou banknummer?


  Maak melding

 14. Ramon ik kan dat permitteren om de hele dg in de hangmat te liggen heb daarvoor keihard gewerkt en genoeg opzij gezet. Dus jou almoes heb ik niet nodig koop toilet papier ermee. Stop met j billen te wassen. Je hand gaat alleen maar van stinken


  Maak melding

 15. Vhp su heeft al een gd bestuur, wat jullie bedoelen is een zoutzak als vene terug op die plek, zodat rustig kunnen doorgaan met grondroof.vandg de heeft nps niet eens geld om verkiezingscampagne te voeren. Terwijl de vhp en pl vorig al bezig waren


  Maak melding

 16. Die ezel met tien schone vingers , heeft het land op een presenteer blaadje aan het dievengilde van de vhp en pl overgedragen daarom heeft nps vandg de dg niet eens geld om verkiezingscampagne te voeren. Japin wordt eens wakker


  Maak melding

 17. VHP: Suriname behoeft deskundig bestuur.

  Vraag aan VHP, waar was het kundig bestuur toen jullie aan de macht waren. Wij Surinamers hebben het niet kunnen zien.

  Wat we wel hebben gezien, is diefstal op grote schaal, grondroof, zwendel, corruptie enz. enz.

  Als dat jullie deskundig bestuur is, mag je mijn portie een fikkie geven.


  Maak melding

 18. Daarom heeft de vhp en de pl de beschikking vandg de dg over duizenden hectaren grond allemaal geroofd onder vene .so wan boeritji mi no si ete, terwijl hij bezig was bouterse te bestrijden , gaf hij carte blanche aan het dievengilde .nps un opo un ai en kijk diep in j binnenste wat 15jr vene vr jullie betekent hebben iedereen ging vooruit behalve jullie.


  Maak melding

 19. @perkash pero,

  Vertel eens hoeveel hectare aan grond Bouterse heeft en hoe hij eraan is gekomen. Wat hij allemaal heeft op die gronden.
  In 1980 was hij toch arm? Hoeveel geld en bezittingen heeft hij nu?


  Maak melding

 20. Ik bedoel op alle gebieden maar vooral op economisch was het schrijnend om aan te zien heeft Japin al tijd zitten slapen of zijn ze blind of hebben zij ook mee geprofiteerd op de nadruk op alleen zij


  Maak melding

 21. @Afu Sensie

  “Vraag aan VHP, waar was het kundig bestuur toen jullie aan de macht waren. Wij Surinamers hebben het niet kunnen zien.”

  antwoord van de president gedateerd 25.11.2014:
  “Ook het feit dat Suriname vanaf 2009 financieel volkomen op eigen benen staat en niet meer leunt op geld uit Nederland, is volgens de president een belangrijke mijlpaal”

  Ofwel 10 jaar bestuur waarin de VHP participeerde heeft er toegeleid dat Suriname van super inflatie, grote schulden per 01.01.2010 financieel onafhankelijk was. 10 jaar ploeteren en werken en besturen.
  Bij mijn weten is de huidige regering per 09.08.2010 pas aan getreden en riep men toen van alles over een lege kas.

  Beste Afu Sensie gaat u nu vertellen dat de president nu onzin of toen onzin uit kraamde.

  Wellicht is de makkelijkste uitleg voor deze woorden dat de President op zoek is naar nieuwe vrienden.


  Maak melding

 22. Het eerste wat de nieuwe regering, welke ook, moet doen is grondig nagaan hoeveel er werkelijk aan overschot of schulden is en dit aan de bevolking bekend maken. Zodat we achteraf geen welles-nietjes spelletje krijgen en de nieuwe regering hierop eerlijk kunnen beoordelen.


  Maak melding

 23. jojo ook hier weer probeer je een draai te geven aan de woorden van de President, dit terwijl het duidelijk is dat begrijpend lezen niet je sterkste kant is, laatstaan analyseren.

  Trouwens heel mooi dat je de woorden van deze President gelooft, geloofde je zijn woorden ook toen hij zei dat front een hele grote rotzooi heeft achtergelaten, een land vol schulden. Schulden die teruggingen tot het jaar 2002.


  Maak melding

 24. perkash een heel zielig mens in de hangmat.niet voor zijn plezier maar door zijn lichamelijke gebreken van het harde werk van vroeger, sarie torie, die dong krakie.


  Maak melding

 25. VHP wil Suriname een goed bestuur geven. Heel mooi. VHP kan ook zichzelf een goed bestuur geven. Stel duidelijke regels op voor bestuurders en voor kandidaat-ministers zodat niet jan en alleman ministersposten gaan eisen. Iedereen moet al bij voorbaat weten dat hij kansloos is of kans maakt om minister te worden door z’n CV te vergelijken met het gestelde profiel. Niet afwijken van het profiel tenzij er niemand aan voldoet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.