dinsdag, februari 20, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisBoek over 'vader van de Surinaamse onafhankelijkheid'

Boek over ‘vader van de Surinaamse onafhankelijkheid’

-

Does Travel & Cadushi Tours

Vandaag viert Suriname haar Onafhankelijkheidsdag. In 1975 stond Henck Arron (1936-2000) aan de wieg van deze onafhankelijkheid op 25 november 1975. Arron geldt als de vader van de Surinaamse onafhankelijkheid en was een sleutelfiguur in de Surinaamse politiek. Hij diende zijn land als voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), parlementslid, minister-president en vicepresident. Afgelopen weekend werd zijn politieke biografie in de vorm van het nieuwe boek ‘Man van het moment’ in Leiden gepresenteerd.

Onderzoek in Surinaamse en Nederlandse archieven en interviews met meer dan honderd informanten hebben geleid tot een levensbeschrijving die inzicht geeft in de mens en politicus Arron, die in Nederland stierf na een debat in 2000 over 25 jaar Surinaamse onafhankelijkheid. Het boek gaat onder andere over zijn gevoelens en gedachten, ambities en idealen, triomfen en nederlagen.

‘Man van het moment’ is geschreven door Peter Meel (1959) die werkzaam is als onderzoeksdirecteur van het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde eerder Op zoek naar Surinaamse normen. Nagelaten geschriften van Jan Voorhoeve (1950-1961) en Tussen autonomie en onafhankelijkheid. Nederlands-Surinaamse betrekkingen 1954-1961.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

12 REACTIES
 1. Voor mij is mr. Eddy Bruma de man die ervoor gezorgd heeft dan Suriname onafhankelijk moest worden en was hij een grote voorstander van.

  Triest dat niemand weet hoe deze man aan zijn einde is gekomen.

  Eddy Bruma, de man van Wie Eegie Sanie in Nederland en later in Suriname.


  Maak melding
 2. Deze racist en lafaard hoeft niet geeerd te worden.

  Het is toch te gek voor woorden dat degene die voor verscheuring van Suriname heeft geleid heilig wordt.

  Waarom wonen er 400.000 surinamers in het buitenland??

  Om deze racist te eren?????????


  Maak melding
 3. Suriname wordt nooit een eenheidsstaat.
  Zie ook de reacties op een ander artikel, dat op dit moment op de Waterkant staat.
  Suriname is een optelsom van culturele etniciteiten, die elkaar het licht niet in de ogen gunnen.
  Suriname is een gespleten land, dat niet met zijn verleden kan leven.
  Het lijkt erop, dat die splijtzwam alleen maar groter wordt.
  Voor de wat oudere generatie op dit forum is dat om te huilen.
  Of om de woorden van Dre te gebruiken: wat is er geworden van mijn mooie Suriname.


  Maak melding
 4. @Rudinho,

  Daarom is de deelstaat Harivart de beste oplossing. Van Nickerie tot half Paramaribo wordt Harivart, van half Paramaribo tot Moengo kan z’n eigen naam kiezen. Iemand suggesties voor een naam?


  Maak melding
 5. Arron is geen vader van ons onafhankelijkheid,maar een grote verrader.Bij de verkiezingen van november 1973 was de onafhankelijkheid geen isseu,maar vlak daarna in februari 1974 verklaarde Arron dat ons land ultimo 1975 onafhankelijk zou worden,zonder het volk daarbij te raadplegen.Een referendum zou het minste zijn wat hij moest organiseren.In ons land werd hij geholpen door Bruma(van hem kon men ook niets anders verwachten) ,Wijntijn (die zich als de grootste democraat voordoet) ,Willy Soemita (deze waait met alle winden mee) en in Nederland kwam steun van Den Uyl en Pronk.Deze club heeft ons land in een avontuur gestort .Toen we eenmaal in een ravijn waren terechtgekomen,heeft men het volk in de steek gelaten.


  Maak melding
 6. Arron had grootse plannen. Hij wilde een stad in de jungle bouwen en treintjes laten rijden tussen Jungletown en Paramaribo.
  Bouterse heeft ook hetzelfde idee.
  Waarom denken ze dat een trein symbool staat voor ontwikkeling en vooruitgang? Indien dat zo zou zijn dan zou Zimbabwe nu een ontwikkeld land zijn, want er reiden er treinen.
  China heeft bullet treinen maar het platteland is nog steeds achterlijk. Een heleboel van die Chinezen die naar Suriname komen zijn ongeletterde boeren van het platteland van China. Zo gedragen ze zich ook in Suriname.
  Arron was typich een geval van doen zonder te denken. Ieder gezond denkend mens zou een onafhankelijkheid dat op 1 gekochte zetel meerderheid stoelde hebben verworpen, maar blinde Henk heeft graag voor gekke Henkie gespeeld. De gevolgen kennen we en heeft hij zelf tijdens z’n leven ervaren. De huidige president heeft hem weggezet en de treinboedel overgenomen en doet ook dat andere na, nl doen zonder denken, debken zonder doen.


  Maak melding
 7. aron een ongeschoolde gek heeft met zijn domme aktie Suriname in de vernieling geholpen.Veel van zijn kiezers zijn na de verkiezing richting blanda gevlogen. aron dongkaw !! Hij miste net als lachman Nederland erg veel , daarom kwamen ze naar Nederland om te overlijden.


  Maak melding
 8. geagte koning willem Alexander,

  Ik doet een emosioneele oproep aan u.
  Neem aub Suriname weer terrug wantdt voor de onavankelekheid was Suriname een paradeis. Maar mein soort is niet staaat om ontwekkeleng te brenggen. Ze woudden van Suriname een welfaartstaart maken maar het ist een klooote zooijtje geworten.
  Onder het konikreik der Nederlanden haden wij het veel beeter.

  Goede gesondheitsorg, goede schooling, goede invrastroektoer.
  Die 5 watermiljoen waarmee Suriname is afvgekocht kunt u terugkreigen van onze natoerleke hulppronnen. Weij hebben veel gout in de grond.

  Maar ik smeekt u neem het landt terug aub. Ik kniel voor uw foeten. Wij wilen u terug als onze konink en Maxima als onze konikin. I smeek u. Me begu yu.


  Maak melding
 9. Suriname heeft geen Vader des Vaderlands en men moet ook niet pogen er een te benoemen.
  De Vader van de Onafhankelijkheid is helaas niet Henck Arron. Arron is de vormgever van de onafhankelijkheid geweest, maar al veel eerder was er her en der de roep om onafhankelijkheid. Dus niet een bepaald persoon.
  Arron heeft geluk (of misschien heeft hij zijn tijd goed gelezen) gehad dat hij Hindorie, die aanvankelijk tegen was, heeft kunnen overtuigen (hoe?) en Den Uijl, Pronk en De Gaay Fortman heeft kunnen strikken.
  De Nederlanders hadden net zo goed kunnen stellen dat ze pas zouden gaan praten over onafhankelijkheid indien er een ruime meerderheid in het parlement voor zou zijn.
  Arron heeft minder geluk gehad in het lezen van de mind van Bouterse & Co. Wist hij veel dat er mensen met ambities rondliepen daar in die kazerne.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES