Verzet tegen spoorlijn: ‘Dit is het begin’

61

PARAMARIBO, 24 nov –“We gaan het echt niet hierbij laten, dit is pas het begin.” Dit zegt Henk Gooswit, lid van een verzetscomité tegen de komst van een spoorlijn door Wanica. Plaatselijke handelaars en buurtbewoners zijn niet gelukkig. Woongenot en het zakendoen worden de grond ingeboord.

Althans, dit is de vrees bij de burgers die zich aangesloten hebben. Het steekt dat er geen overleg vooraf is geweest. Meer dan aankondigen dat een spoorlijn naar Para dwars door Wanica zal snijden, is het niet geworden. “Wat men nu gaat doen is zoveel in de war schoppen en afsluiten met als gevolg dat de waarde van gronden zal dalen en woongenot tot het verleden zal behoren. Er zijn te veel belangen die verloren dreigen te gaan”, zegt Gooswit tegenover de Ware Tijd.

De regering zou te makkelijk over bezwaren en zorgpunten heen stappen. Dit wordt ontkend. “We hebben niet met iedereen gesproken omdat het niet nodig was”, zegt presidentieel adviseur Eddy Jozefzoon. Toch gaat hij een ‘open gesprek’ aan met het comité om de zorgpunten te vernemen. De groep heeft enkele alternatieven te bespreken. In het comité zitten behalve zakenlui en burgers, ook buschauffeurs en taxihouders.

61 REACTIES

 1. Aaaai baas moet deze plan doorzetten. Het zijn de fronters die zeuren. Deze mensen willen geen ontwikkeling in
  Su. Ze krijgen instructies van de oud kolonisator want de zwarte bevolking mag zich niet ontwikkelen. Onze president
  heeft ze door en de namen zijn bekend. Hup hup Bouta, god bless suriname and god bless you all.


  Maak melding

 2. @parbo
  Zelden heb ik zulke onzin gelezen als uw reactie. Juist een Nederlands bedrijf zou dit gaan uitvoeren. Ik denk dat die boemeltrein van niets naar nergens alleen maar veel zal gaan koste en helemaal niet gaat opleveren. Nu worden ook de bewoners en de ondernemers van de Indira Gandhi weg wakken en beseffen dat die boemel door hun percelen en wegen komt te liggen. Er is vast geen omgevingsrapportage gemaakt bij het opzetten van dit plan.
  Maak van dat geld de Indira Gandhi weg volwassen met hoofdrijbanen en bedienwegen voor het langzaam en bestemmingsverkeer. Dan hou je nog geld over voor andere leuke projecten.
  Het laatste stukje van uw reactie klinkt meer als bedreiging naar personen referentie aan een soort bijltjes dag?


  Maak melding

 3. Nou Parbo zal ik je dan maar uit jouw Calimero-droom halen? Er is namelijk niemand in Nederland die het wat aan de kont jeukt als het om de nieuwe spoor- c.q. tramlijn in SU gaat.

  Ik denk dat Nederland graag een handje helpt om Suriname verder te helpen betreffende infrastructuur, gezondheidszorg etc.

  Maar de Nederlanders wil jullie dus belemmeren in de ontwikkeling? Wel typisch dan dan Strukton in de race is voor de aanleg en ING de financiering voor haar rekening neemt. Veel Nederlandser krijg je het niet volgens mij?


  Maak melding

 4. @Parbo, ik ben het volkomen met jou eens. Onze president transformeert Suriname naar een groter geheel, maar er zijn vele simpele zielen die zich deze elevation niet kunnen bevroeden !

  Deze president is bezig met een transitie van Suriname met een middle income group, naar een high income country te maken !
  Check zelf de list of countries by GNI per capita !

  Het is vreselijk jammer maar vele Surinamers begrijpen deze president niet omdat men niet ‘out of the box’ kan denken.
  Men houdt steevast aan het mofina denkpatroon.

  De meeste Surinamers denken symplistisch of rechtlijnig, en dus lineair ! Maar onze president heeft de methodiek van het systemisch (in combinatie met) lemniscatisch denken ontdekt en wil dat toepassen om het land een zekere leap in haar ontwikkeling te geven.
  Maar de doorsnee Sranamangs hebben altijd een grote bek, onderwijl ze niet eens weten waar ze over praten.

  Big up Pres Bouta, we will always love what you did for Mama Sranang !


  Maak melding

 5. Ons leven is een wandeling. Een weg waarin je jezelf blijft ontwikkelen. Met elke stap kom je dichter bij de soms nog onbekende bestemmingen. Maak je de keuze om de berg omhoog te bewandelen? Fixeer je dan niet alleen op die piek, maar probeer ook van het mooie uitzicht te genieten. Soms is het niet mogelijk om te blijven klimmen of om jezelf vast te blijven houden aan die ene rots. Neem dan een stapje terug en/of zoek naar een andere weg verder. Het leven bestaat eenmaal uit ups en downs, het dal van een berg heeft zo ook zijn charmes. En vanuit dat dieptepunt bekijk je de bergen vanaf een ander perspectief. Het lijkt misschien een onmogelijke reis om de berg op te komen, maar zodra je vanuit het dal een mogelijkheid ziet om je reis omhoog te maken, grijp die kans, want wie weet hoeveel langer je moet blijven ronddwalen in het dal om nog een mogelijke doorgang te vinden. – I’m going to make this journey, but I’m not alone – ‪#‎Succes‬ ‪#‎is‬ ‪#‎a‬ ‪#‎chooice‬.

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 6. Waarom men zich zorgen maakt over de negatieve gevolgen van dit treinproject, is mij niet duidelijk, deze hele spoorbaan komt er nooit, omdat het nooit de bedoeling van Bouta was om de treinen echt te laten rijden, het is zijn bedoeling om mensen als Parbo en Milton weer zo gek te krijgen om op hem te stemmen, Simons, zijn futu boi, begint nu al een smoes te bedenken om het project af te blazen; ‘zonder quorum geen spoorbaan’ heette het al en Doekhie, zijn nog grotere hielenlikker, zei ooit al dat het spoor er zeker komt, als het niet volgend jaar is dan in de komende jaren, en intussen verleent hij, opvallend genoeg, de laatste tijd steevast geen quorum. Als deze trein de eerstkomende 30 jaar echt rijdt, eet ik, net als Iwan Brave, mijn schoen op.


  Maak melding

 7. Henkes, mi gado door die houding van jouw komt ons land geen millimeter voorruit. Bouterse z’n plannen zullen niet allemaal realiseerbaar zijn maar de man heeft een bres geslagen met de oude front gedachtegoed, namelijk het land besturen in naam van de oude kolonisator. Pyjamadragende Venetiaan was een soort prefect (gouverneur). Front heeft jarenlang het land gegijzeld gehouden en het volk gebrainwasht met klompen, tulpen en Bea.
  Het zou allemaal goed komen, dus niet.

  Bouterse heeft Nederland intussen schaakmat gezet en de oude kolonisator is met hangende pootjes weer teruggekomen. Noorman kwam met knikkende knieën zijn geloofsbrieven overhandigen aan onze president. Ook die bij verstek veroordeling gaat op termijn van tafel wil nederland nog zaken kunnen blijven doen met Sranang. Voor Nederland nog 10 anderen, het is graag of niet.

  En Henkiepenkie die trein gaat binnen 3 jaar rijden dus begin alvast je drek maar te eten. Deze trein is niet meer te stoppen en er zullen nog vele mooie projecten volgen. Het is op die trein springen of een enkeltje Olland en klep dicht. Wij Surinamers kiezen onze president en niemand anders.

  Suriname voorwaarts, lang leve Suriname, lang leve Bouterse.


  Maak melding

 8. parbo
  jijbent werkelijk naief
  weet jij niet dat bouta weer begonnen is bij de ned te slijmen want hij heeft ze nodigg
  zijn ander bevriende naties hebben hem al afgedankt
  aan jouw reactie kan lk alleen zeggen dat je tot de vee stal van bouta behoort
  de trein heeft hij nodig om stem vee zolas jij te vervoerenj


  Maak melding

 9. Parbo, ik wist niet dat de houding van één persoon (mijn houding dus) zo belangrijk was dat ik daarmee Suriname kan tegenhouden zich te ontwikkelen. Het maakt niets uit wat mijn houding is, als het project realiseerbaar is, komt die trein er anders niet, en wat ik er met mijn boerenverstand over beredeneerd heb, is het onmogelijk dat deze trein binnenkort (de komende 30 jaar) gaat rijden. We hoeven elkaar niet te overtuigen, we moeten maar toekijken en we zien wel wie het bij het rechte eind heeft.

  Hoeveel ik ook van Suriname hou, ik kan niet inzien hoe Bouterse (of welke Surinaamse president ook) Nederland economisch schaakmat kan zetten, zaken doen met Suriname is natuurlijk altijd meegenomen voor de Nederlanders, maar als Suriname morgen weg zou komen te vallen, dan zal dat geen noemenswaardig effect hebben op de Nederlandse economie, we moeten Suriname en vooral Bouterse niet belangrijker willen doen voorkomen dan ze zijn.


  Maak melding

 10. Ja als Fronter/NPSer zeg ik NNNNNEEEEENN tegen die rommel van een frommel(want na njang dho njang a monie) dat er staat te gebeuren; neen die trein komt er gewoon niet. Nu laat deze duivel botersacht zien, dat hij echt een zaka-zaka DiDiBrie is, waarom probeert hij DiDiBrie ondanks alles de boemeltrein de Suries door de strot te duwen. Ik hoop dat er zoveel verzet komt dat a K…(2 letter) trein no e kong. Laat hen zien dat ze het niet altijd voor de Suries kan/gaat bepalen. Comité kaka foetoe a rommel no é kong, punt uit, klaar daar.. Ze hebben genoeg gestolrn in deze 5 jaar, a sarie, oeng kong donderop met je trein in je kruis ook allen die erbij hoort en of ja zegt, mag dan ook een deel in zijn kruis hebben. Odiiiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 11. @Parbo
  Een trambaan of een brug is geen vooruitgang het is een berg beton of veel oud ijzer als je niet instaat bent er iets goeds mee te doen.

  De Wijdenbosch brug heeft zich bewezen als een verbindend element en de opening van Commewijne en uit eindelijk de verbinding met Frans Guyana. Ik ken van uit mijn verleden het origineel van deze brug (de mainspan van de Saudi Bahrian Causeway en kan een beetje de kosten vergelijken). Ik ken ook Huub W, Rob A en co. en hum modus operandi in het midden oosten.
  Het is voor mij dan ook heel duidelijk dat de aangehaalde $ 30.000.000 aan steekpenningen ergens verdwenen zijn bij een aantal betrokkenen (Wie laat mij koud). Incl. rente is wordt die $ 30.000.000 snel het dubbele gezien de rentes die Suriname moet betalen.
  Ik hoop dat u beseft dat de Surinaamse belasting betaler al die dollars betaald heeft en dat die dollars door de volgende regering niet in positieve ontwikkelingsprojecten gestoken konden worden.Ik hoop dat u beseft dat de Surinaamse bevolking nog een rekening heeft openstaan bij zij die aan de ontvangende zijde van die steekpenningen zaten. Het is het uitzoeken meer dan waard.
  Ik vertrouw er op dat elke regering die gelden graag in zal zetten voor de ontwikkeling van Suriname. Incl. rente vanaf 2000 kan men er nu de Spoorbaan mee financieren.

  U stelt steeds dat tegenstanders van een spoorverbinding tegen de ontwikkeling van Suriname zijn. Niets is minder waar. Echter $130.000.000 besteden aan een spoorbaan brengt geen verdien capaciteit of ontwikkeling.
  Ondertussen wordt meer en meer duidelijk dat er geen echte haalbaarheidstudie is. Er is niet meer dan een plaatje een filmpje een traject projectie en een budgetraming. Dus ja het kan maar wat zijn de consequenties en heeft de staat de grond al en hoeveel blokkades kommen er van lokale wegen.
  Nu spreekt Jozefzoon al over tunnels en belooft hij dat de bushouders zich geen zorgen hoeven te maken. Strukton spraak slechts over een aantal bruggen en automatische overwegen. Een tunnel (verstoring van de waterlopen) kosten een veelvoud van automatische overwegen en vragen VEEL meer ruimte.
  U zult weer zeggen heb je weer zo’n pessimist. Nee ik ben een realist.
  Laat ik u bijlichten over een casus. In Rotterdam ligt de Willemspoortunnel door de stad. Mijn baas had in Bahrein handje klap gedaan met minister Smit Kroes voor dfl. 600.000.000 maken we het ding. Toen zij in Nederland uit het vliegtuig stapten werden beide terug gevloten. De 1 door haar ambtenaren de ander door zijn concurrenten. Uit eindelijk kwam er een consortium (van alle grote aannemers) die de klus zouden klaren voor dfl 600.000.000. De rekening werd uit eindelijk het dubbele omdat alle obstakels dieper dan 2 meter uitgesloten waren, alle stedelijke infrastructurele aanpassingen (wegen, omleggingen, herstel, rioleringen, etc) uitgesloten waren. Heimachines en heiblokken werden tegen betaling op het werk opgeslagen.
  Meneer Jozefzoon kan dan drs. zijn en beslist niet doom zijn maar hij is geen partij voor Strukton, haar partners en ING. Ze puzzelen hem op en spugen de botjes uit. Zie de foto van de Bakra’s bij de presentatie. Ze weten niet waar ze moeten kijken.

  De spoorbaan wordt voor de veiligheid van hekken voorzien waardoor het gaat functioneren als een barrière in de gemeenschap. Als je pech hebt moet je kilometers omrijden. lopen of fietsen om bij vroegere buren te komen.
  De prognose van het gebruik is optimistisch. Afgelopen week maakte in veel gebruik van de Metro in London. Die zit bijna altijd vol en rijdt om de 5 minuten en toch maakt men geen winst. Hoeveel denkt u dat er betaald moet worden voor een kosten dekkend tarief. Geen Surinamer zal dat willen of kunnen betalen.
  Ofwel deze vooruitgang moet jaarlijks gesubsidieerd worden zoals wereldwijd bijna alle openbare vervoer gesubsidieerd wordt.
  Kan Suriname zich dat permiteren of kan het niet iets beters met de $ 130.000.000 doen. Laat ik een paar voorbeelden voorleggen:

  1) de kleine goud industrie saneren. Dat levert werk, een schoner milieu (geen kwik vervuiling) en meer staatsinkomsten op. Opbrengsten in plaats van kosten.
  2) sanering van de hout en energie sector. Dat levert werk op en export van ongeveer 300.000 m3 gezaagd hout per jaar op en heel veel biomassa voor elektriciteits opwekking.
  3) opzet eigen palmolie sector inplaats van dit door India of China te laten organiseren.
  4) Verbetering van de Indira Gandi weg zodat het veiliger wordt, de doorstroming sneller en de handel langs de weg soepeler verloopt.
  5) investering in in 6.500 volkswoningen die tegen een redelijke prijs verhuurd kunnen worden. Of subsidiëring van 13.000 Volkswoningen ($ 10.000/woning).

  Beste Parbo vooruitgang is het beste te realiseren met eenvoudige stappen die men binnen het land kan doen. Nu komt een groot deel van de treinstellen, de rails, besturingssystemen, de overwegen etc uit het buitenland en moet er rente betaald worden aan ING en jaarlijks onderhoud en onderdelen vergoed worden aan buitenlandse partijen. Zonder onderhoud houdt het van zelf op.

  Jozefzoon heeft ook duidelijk gemaakt dat ING, Strukton etc alleen leveren als er een exportverzekering wordt afgesloten (die is kostbaar voor een dergelijke project). De consequentie is dat indien Suriname niet meer betaald en aflost alles induigen valt, en de deurwaarder komt en beslag zal leggen op buitenlandse te goeden van Suriname. Ofwel er wordt altijd betaald ook al is er geen rijdende tram.

  Vooruitgang vereist planning en inzicht en vooral het stellen van prioriteiten ten aanzien van VERDIEN capaciteit.
  Een trein verdient niets een trein is overal terwereld een maagzweer die subsidie vreet.


  Maak melding

 12. ” De helft van een mens zijn leven bestaat uit wachten ”
  Men zou aan de plaatselijke handelaars en bewoners moeten vragen, hoelang men erover doet eer hun zaken bevoorraad worden en om in de stad te zijn en terug.
  Want een ieder kent de dagelijkse file’s van de Indira Ghandiweg wat benzine en geld kost. Met een spoorverbinding zou men kostbare tijd kunnen winnen met goederen en forensen vervoer.
  Men spreekt dan over een goede logistiek.


  Maak melding

 13. Dr Eddy Jozefzoon is echt niet de juiste man voor dit project. Het gaat hier om infrastructuur.

  Dr Eddy Jozefzoon is geen JC.
  Dr Eddy Jozefzoon is in deze gewoon poppenkast en wordt door de tegenpartij gewoon uitgelachen. Deze man weet niets van de hoed en de rand.

  Teckniek/Infrastrucuur is betawetenschappen op wetenschappelijk niveau, niet op het wat Eddy heeft gestudeerd.

  Eddy is gewoon een pas geboren baby voor de tegenpartij.


  Maak melding

 14. Niets zal de ontwikkeling van SME kunnen tegenhouden.
  Praten en luisteren kan geen kwaad, maar het belang van enkele handelaren, taxichauffeurs en grondspeculanten mag de ontwikkeling van het land niet dwarsbomen.


  Maak melding

 15. Ten eerste hoe gaat die 130 miljoen euro terugbetaald worden? Su heeft nu al flink moeite rekeningen te betalen!! Kunnen die arme mensen uberhaubt dagelijks een kaartje van 20/30 SRD kopen?? Met ontwikkeling zal het meevallen, want dat gaat deze trein echt niet brengen!!


  Maak melding

 16. Ja Brada als het treinproject een obstakel vormt met de samenleving dan moet dit nader bekeken worden. Want meneer Jozef zijn zoon bekijkt de situatie anders dan zijn neuspunt langer is!! Want de burgerij heeft nu een aktie gespannen hieromtrent.
  Ik geef die lui absoluut gelijk. Ik denk waar de treinspoor aangelegd gaat worden dan komen veel burgers en zakenlui in het nauw. Wie gaat hen vergoeden dan??. De Paarse bende in elk geval niet hoor !!!. ” Che Poti ”.


  Maak melding

 17. @Jimsingh Bouta heeft zijn Uzi in handen tegen het volk van
  Sranan, hoe gaat hij daarbij nog het Heft van zijn kapmes in
  zijn handen nemen !!!

  Uitstekende weergave van Corrupte-NDP-regeerstijl:
  Jimsingh zegt dat de Spookspoorlijn er desnoods zonder
  vergaderen moet komen !

  Leve de dictatuur a la ChavezMaduro, Iran, Cuba en China ! Sranan sa go na fesi nanga wan dictator !

  Jimsingh : Dan pe yu verstan de !!

  PS : if yu koni so, dan go sittie sani dji Dino !!!


  Maak melding

 18. Volgens de NDPeconomische wonderdoktoren zal
  Staatsolie jaarlijks de MEGA-exploitatieverliezen van
  het Spooktreinprojekt betalen/aanzuiveren !

  No span, moni de, oli de, gowtu de !!!

  PS: Ma Dino no de !!!


  Maak melding

 19. Waarom wordt er niet overwogen om gewoon een busbaan aan te leggen, de aanleg kost een stuk minder er hoeven geen treinstellen aangeschaft te worden, de bus ondernemers, middenstanders en aanwonenden hoeven niet benadeeld te worden, in financieel opzicht resp, woongenot en ontwaarding


  Maak melding

 20. Aan al die dromers van van dat trein ontwikkeling brengt en Bouta is de man van ontwikkeling wil ik een paar aandachtspunten geven;
  * Bouta is onze geweldige anti-kolonisator. Maar als hij steekpenningen wilt verdienen dan haalt hij wel de bakra’s van Ballast Nedam voor de bruggen en Strukton voor een spooktrein.
  * Leveranciers van producten en diensten moeten circa een miljard srd van de staat Suriname ontvangen. Waarom verleent men geen goedkeuring bij Min Financien (afd Thesaurie) aan de ingediende delcaraties?
  * Het onderdeel Strukton kost alleen 120 miljoen euro. Aanvullende werken zijn voor circa 100 miljoen euro begroot. Men wilt percelen, huizen en bedrijven afkopen. Dat zal niet minder dan 80 miljoen euro worden. Dus minimaal 300 miljoen euro of te wel bijna 1,4 miljard srd gaat het project kosten.
  * Er komen op de trace van 30 km 6 haltes, dus gemiddeld na elke 5 km een halte.
  Zal een klein voorbeeld geven hoe nutteloos het project is;
  Stel je woont op Pad van Wanica en je gaat naar Geyersvlijt op school. Nu neem je de PL en daarna PG en je bent er al. In de nieuwe situatie neem je eerst een bus om bij de trein halte te komen, daarna koop je treinkaart en kom je op Poelepantje, daarna neem je Lijn 2 om in de stad/centrum te komen en daarna neem je een PG om in Geyersvlijt aan te komen.
  In oude situatie ben je goedkoper en sneller en in nieuwe situatie ben je veel langer onderweg en duurder.

  Aan de mensen die zeggen dat Bouta ontwikkelingsvisie heeft, wil ik zeggen dat zowel Bouta en zijn volgelingen verstand hebben van een goudvis (die kan max 10 seconden onthouden)


  Maak melding

 21. Hahahaha soh,soh haat , jaloezie en loes,bebèrè jullie mogen zoveel schrijven het doet wij in Suriname helemaal niks hoor. Ik merkt dat jullie alleen maar schrijven om jr hart te luchten maar voor de rest hebben wij hier in su niks aan jullie ,, odi odi van takki vanuit sweet sranang


  Maak melding

 22. Niet zo lang geleden zag Bouterse ons over ‘fly overs’ vliegen nu ziet hij zelfs spooktreinen vliegen, ‘a man disi e kensi dey nanga dey’.

  Eerst moet volgens Simons het quorumspook verdreven worden, wat een onoplosbaar probleem lijkt te worden, dan kan de suppletoire begroting aangenomen worden (wat zeer twijfelachtig is voor wat betreft de trein), vervolgens moet Suriname 130 miljoen Euro ergens zien te lenen, voordat de spoorbaan van Bouterse kan worden aangelegd en dan pas kan de trein eindelijk gaan rijden. We zagen al hoeveel moeite het kostte om 83 miljoen dollar ergens vandaan te halen om een project, dat letterlijk goud gaat opleveren, te financieren en dan denkt Bouterse nu 130 miljoen Euro ergens te lenen om een project dat jaar in jaar uit gesubsidieerd zal moeten worden, te financieren?

  Eerst zei ik dat ik mijn schoen zou opeten als deze spooktrein er binnen 30 jaar rijdt, na de bijdrage van JoJo gelezen te hebben en hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik ervan overtuigt ben dat deze trein er nooit komt, als deze trein er inderdaad komt binnen vijf jaar (ook al wint Bouta de verkiezingen) dan eet ik niet alleen mijn schoen op, maar ook één van de bielzen en één van de rails en betaal er ook nog voor om ze te vervangen.


  Maak melding

 23. Wanneer je niet als moordenaar de geschiedenisboeken in wilt gaan terwijl je al amnestie hebt gekregen waaruit dus blijkt dat je schuldig bent, kom je met een nutteloze spoorlijn om alsnog geschiedenis te kunnen schrijven.


  Maak melding

 24. Horie spang die fly,over komt er zerker ook. Ik wil jullie vertellen dat men al bezig is vanuit zanderij. Dus die meneer die zich afvraag waar die fly over is moet ff wachten want zo snel gaat,t ook weer niet , zit niet te duimen want die komt zeker wel al zal dat ook zo pijnlijk zijn voor jou. Is die noord – zuid lijn van jullie daar al af want daar is behoorlijk wat miljoenen in gegooid of niet soms en dat heeft vele jaren geduurd ,, kijk naar je zelfe voor dat je naar mij kijkt. Zit niet op negatieve nieuws te wachten ,, su in opmars met bouta als president odi,odi vanuit sweet sranang


  Maak melding

 25. Voor jullie die niet in Suriname wonen is het nutteloos maar voor ons hier in su is dat wel ontwikkeling. Velen van jullie die niet in su wonen hebben zoveel te kletsen zonder resultaat hebben jullie niet gemerkt dat jullie je tijd zit te verspillen aan iets dat je geen eene moer aan heb. Zelfs die bakras piepen anders nu. Maar ja dat begrijp ik ook wel hoor door schaamte moet er toch geschreven worden want vele hadden nooit gedacht dat Norman zijn geloofsbrief zou aanbieden , nu zitten jullie maar uit schaamte verder te kletsen zonder resultaat is dat niet pijnlijk voor jullie die zoveel wisten en schrijven. Ik zie dat jullie maar blijven herhalen heerlijk om te zie hoe pijlijk dat is voor die haters die niet in su wonen maar veel denk te weten


  Maak melding

 26. Om djoeka’s naar de stad te krijgen wordt alle registers open getrokken.

  Daar waar een treinverbinding echt nut heeft, van Nickerie naar Paramaribo naar Moengo, daar wordt niks gedaan.


  Maak melding

 27. Je zou van de huidige beleidmakers op dit niveau moeten verwachten dat ze capabel genoeg zijn om een treinproject met deze omvang af te wijzen. Dus niet! Een klein rekensommetje toont aan dat een investering van 130 miljoen Euro nooit rendabel zal zijn op dit traject.
  Su heeft een te kleine populatie om zo een project winstgevend te maken. Dus beleidsmakers denk niet aan jezelf maar in het belang van Su. Want zij moeten straks de rente en de schuld aflossen. I love Su!


  Maak melding

 28. Deze NieuwFront protesteerders staan hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van Suriname in de weg. Ze moeten niet zeuren en hun pogingen om af te breken opgeven.
  De regering hoeft zich niets van deze jaloerse gifkikkers/gifmengers aan te trekken.

  Het gaat om de modernisering van Suriname en bovenal om de bevolkings- en verkeersdruk op Paramaribo te verminderen. Het is daarnaast noodzakelijk dat buiten Paramaribo andere gebieden een stevige ontwikkelingsimpuls krijgen en dat er een betere geografische inrichting in het land tot stand komt.


  Maak melding

 29. Herman, je reken maar tot dat je een ons weeg. De kosten voor de aanleg zal men waarschijnlijk nooit uit halen, maar onderhoud + kaartverkoop moet op termijn wel winstgevend zijn. Zoals jij beredeneerd zal Suriname nooit een stap vooruit komen. Dus zaken als glasvezel internet, trams, elektrisch rijden etc zullen geen kans van slagen hebben in Suriname omdat het te kleine populatie heeft. Het gaat om de ontwikkeling van het land. Soms moet je verlies voor lief nemen om 3 stappen vooruit te komen. Suriname kan en mag niet achteruit lopen. Bouterse heeft het als één van de weinigen begrepen. Onder de Front stond het land 15 jaar stil. Wij willen vooruitgang zien. En schulden ? Ja ieder land heeft schulden zo lang ze maar acceptabel zijn. Zelfs in Nederland heeft een gemiddeld huishouden schulden, wellicht meer dan een gemiddelde Surinaamse gezin. Nee deze regering doet haar best en ze verdienen steun. Met of zonder de Surineds, deze trein rijdt gewoon door.


  Maak melding

 30. Parbo,

  De schulden die Nederland en de VS en andere rijke landen hebben staan in het niet tot de bezittingen die ze hebben. Alleen al een Shell kan alle schulden van Nederland in z’n eentje dekken. Wat heeft Suriname om al de schulden te betalen? Wat kan ze verkopen?


  Maak melding

 31. Beste Dwaas,

  je wil toch niet een serieuze discussie aangaan met Paarse Paupers als Parbo en Milton?

  Parbo
  Herman, je reken maar tot dat je een ons weeg. De kosten voor de aanleg zal men waarschijnlijk nooit uit halen, maar onderhoud + kaartverkoop moet op termijn wel winstgevend zijn.

  Onderhoud en kaartverkoop worden wel winstgevend volgens Parbo…Ik pies in mijn broek van het lachten om zoveel domheid


  Maak melding

 32. RobG, nog zo’n expert….

  “Het is daarnaast noodzakelijk dat buiten Paramaribo andere gebieden een stevige ontwikkelingsimpuls krijgen en dat er een betere geografische inrichting in het land tot stand komt”

  Surinamers zijn verliefd op hun auto, die zijn met geen stok de trin in te slaan als het kaartje 30 tot 50 srd en je wordt afgezet in de middle of nowwhere en dan moet je nog een taxi nemen,


  Maak melding

 33. ik wil toch ter overweging geven aan zij die in suriname wonen, zoals zij dat zelf aangeven, en de spoorlijn als een bijzonder ontwikkelpunt zien:

  je kunt die spoorlijn daar neerzetten. voor dat bedrag. maar hoe wil je dan verder?
  wat is het uitgangspunt? wat wil je? een spoorlijn omdat die in de winkel staat en je hem hebben wilt?
  wanneer je al je centjes bij elkaar hebt geschraapt, kun je dan nog het onderhoud betalen? en voor dat bedrag, sla het bedrag om over de burgers die het gaan gebruiken en die er dus voor gaan betalen. denk je dat er heel veel ontvangen zal gaan worden?
  hoeveel denk je dat een kaartje zal moeten gaan kosten?

  bedenk wel, dat terwijl je verlies lijdt met deze trein, de rente voor de lening inclusief de aflossing wel betaald dient te worden. het levert niets op, niets is dan een druppel op een gloeiende plaat, maar je bent er wel heel veel geld aan kwijt.

  en stel dat er geen geld overblijft voor onderhoud (dit voorbeeld haal ik uit alle arbeiders en andere werkers die in suriname soms jaren om hun salaris blijven wachten), stel je voor dat er geen geld is voor onderhoud, blijft die trein dan staan wegrotten?

  je moet geen geld uitgeven alleen maar om te laten zien dat je geld kunt uitgeven. je moet het geld nuttig uitgeven. eenmaal uitgegeven is het weg. en wat mij betreft kun je dan ook denken aan een tweede hands spoorlijn, minder kosten en je kunt erop oefenen..

  etc, etc, wat die anderen al gezegd hebben.

  p.s. willen de voorstaanders mij aub vertellen hoe zij, in alle eerlijkheid denken over onderhoud, andere kosten, opbrengsten, wanneer suriname er alles behalve onderhouden eruit ziet.

  een land als nederland heeft al moeite met zijn treinstellen onderhouden. en ns is veel en veel rijker dan… wie ook alweer gaat die lijn exploiteren?

  aub laat je plaatje zien.

  een van de voorstaanders had het ook over de file op de Indira Ghandiweg: ok je gaat de files oplossen, maar welk probleem veroorzaak je daarbij? de prijs voor het file oplossen is te hoog.
  130 miljoen euro plus een rente van (suriname BB status rente 15%), vraag aan jouw zakelui die niet in de file willen staan of zij deze rente kunnen en willen betalen.


  Maak melding

 34. ok, jaar 1
  aflossing €10 miljoen euro
  rente 15% van 130 miljoen euro is €20miljoen
  onderhoud jr 1 stel 5 miljoen

  kosten jaar 1 €35 miljoen
  opbrengsten jaar 1: 20.000 srd?

  die 20.000 srd is dan die druppel en die 35€miljoen die gloeiende plaat.


  Maak melding

 35. Vanwaar is eigenllijk die kunstmatige behoefte aan een spoorlijn ineens ontstaan. Zomaar uit de lucht komen vallen. Zonder enige noodzaak. Vervolgens wordt het gepresenteerd als de enige oplossing. Wie, welke lobby zit hier achter. Met welk doel.


  Maak melding

 36. DADA had een spoorlijn beloofd tot in de binnen landen van Brazilie.Daarover zouden goederen vervoerd worden naar de [nog te bouwen]diepzee haven.
  Ook zouden er snelwegen komen parallel aan de spoorbaan naar Brazilie.
  Op weg naar Para bij de vorige viering van de onafhankelijkheids dag zag hij in een flits waar de spoorbaan komen moest,en in zijn toespraak legde hij zich vast aan de bouw daarvan.


  Maak melding

 37. wij hebben niet eens gesproken over de personele lasten, onderhoud wordt betaald aan buitenlanders!
  oh ja, personeel wordt geschoold in het buitenland. wie betaalt dat? luxe hotel? buitenlandse cursus?

  aub antwoord van voorstaanders van treintje.


  Maak melding

 38. dan kan suriname liever investeren in een glasvezelnetwerk en een busnetwerk dan in een trein. waarom in een busnetwerk en liever niet in een spoorwegverbinding?

  het aantal mensen dat er gebruik van zal gaan maken is niet groot genoeg. bus komt overal. trein niet.
  ga even na waar trein het beste voor geschikt is en ga na waarvoor bus het beste voor geschikt is.
  al dat geld! schaamt iemand zich niet om zoveel geld over de balk te smijten of gaat het om wat aan de strijkstok zal blijven hangen?
  suriname heeft niet eens een behoorlijk half miljoen inwoners. het is niet rendabel.

  er zijn toch zoveel economiestudenten en bedrijfsecomomiestudenten in suriname. F lim a po instituut, laat hun het e.e.a. voor je narekenen, heer @Parbo.


  Maak melding

 39. PARBO,jij wordt conducteur en MILTON machinist.en met idioten als jullie wil je vooruitgang.hahahaha.Wat er ook gebeurd zonder die bakras had Su geen ka.


  Maak melding

 40. zoveel negativisme heb ik nog nooit eerder meegemaakt . of toch wel bij de bouw van de bruggen . men schreeuwde leuzen van “broodje brug” . toen de bruggen er waren ging Vene stiekem in de nachtelijke uren een ritje toeren in zijn Gadilac.
  kijk wat voor ontwikkeling de bruggen hebben gebracht en iedereen is blij . nu krijg je weer hetzelfde met de spoorlijn. maar let op als die er staat zijn zij de eerste die een ritje zullen maken en op facebook gaan zetten .

  houd ontwikkeling niet tegen .

  je moet je ook afvragen wat het nut is van de Noord-Zuidlijn . er is toch al een goede verbinding en de investering loopt in de miljarden en duurt jaren . maar deskundigen in Ned en ie sabi braka tja verstang ,vinden het verantwoord .ik heb geen verzet gehoord tegen de aanleg. en dat de Fly-overs zijn uitgesteld komt omdat Bouterse denkt dat sommige Suri’s er letterlijk over gaan vliegen ( flyen) want deng rij lik law mang en dat kunnen we niet hebben vlak voor de verkiezingen toh.


  Maak melding

 41. @Jim

  “Desnoods komt die spoorlijn zonder vergadering. Bouta moet het heft in handen nemen.”

  ING zal niet toestaan dat zij niet legaal tot stand gekomen projecten financiert. Lees aub de uitspraken van Jozefzoon omtrent de eisen die gesteld worden:
  1) MER (milieu effect rapportage).
  2) SER (sociale effect rapportage).
  3) Export verzekering.
  De exportverzekering wordt door Artradius (is Nederlandse staat) verzorgd en zal alle mogelijke risico’s (REI = Risico Effect Inventarisatie) moeten uitsluiten.
  De verzekering resulteert in een lagere rente maar de premie wordt verwerkt in de aanneemsom (directe kosten).

  De verzekeraar gaat voorwaarden stellen. Een ding zal zijn dat men niet op andermans grond bouwt en alle noodzakelijke vergunningen heeft (bouw/milieu/exploitatie).
  Voor een exploitatie vergunning zal men eerst nog wetgeving moeten opstellen.
  Zolang er niet voldaan wordt aan de voorwaarden van de verzekeraar komt er geen cent vrij en gaan de leveranciers niets maken en leveren. Ofwel Suriname zal eerst zelf van alles moeten regelen voor dat er centjes uit het financieringscontract beschikbaar komen.

  Bouterse moet voor ING en de verzekeraar eerst precies doen wat zij willen voor dat er iets gebeurt.


  Maak melding

 42. @Al bundy
  De wens tot grote en spectaculaire projecten worden ingegeven door de mogelijkheid deze projecten van begin tot einde af te romen met fee’s van de betrokken adviseurs, bemiddelaars en aannemers. Het is vrij eenvoudig mensen in de dienstverlenende organisaties (lokale kennis) in te schuiven en aannemers zijn er keien in links en rechts kadootjes uit te delen of spookcontracten af te sluiten met de opdrachtgever goed gezinde partijen.

  @Rocky
  Een goed glasvezel en draadloos netwerk, betere energie infrastructuur, betere onderwijs infrastructuur, oplossingen van verkeers congestie zijn investeringen die sneller en meer resultaat zullen hebben. Alleen die projecten zijn veel minder spectaculair en kunnen minder makkelijk grootschalig afromen.


  Maak melding

 43. hallo,, ga maar zelf kijken in para waar de paranen wonen..

  de gemiddelde paraman/vrouw/kind woont al sinds de slavernij in een krot woning die hij/zij heeft aan getroffen van hun opa/oma.

  zelf heeft deze generatie geen moer opgebouwd ook al hebben ze de scholing doorlopen,maar verstand is hun voorbij gelopen.

  als die trein komt,wie, hoeveel paranen zullen per uur per dag reizen met de trein-naar parbo en wat gaan ze kopen ..

  de gemiddelde paraan leeft van de on-minvermogen kaart een bij stands uitkering van lantie heeft geen werk (werk schuw),hoe gaan ze die ticket kunnen betalen..

  ze kunnen niet eens 100 kg cassaba leveren op zanderij bij een fabriek niet niet draait..

  dagelijks wachten ze op een pakket uit holland..

  panka/miesie kaba doe iets voor je volgelingen no,, denk niet aan je zelf alleen.


  Maak melding

 44. Ja meneer Gooswit. niks is goed voor Suriname, opeens hoor je allerlei verhalen over verlies, milieu etc. Wil ik u het volgende informeren.
  hoe zit het met de gevestigde bedrijven over hun belasting aangifte en hoeveel bijdrage leveren ze voor de staat.
  Het is standaard dag in dag uit geklaagd van de bus chauffeurs dat ze nooit wat verdienen en leiden aan grote concurrentie terwijl er dagelijks nieuwe chauffeurs bijkomen.
  Ook wordt er gesproken over de oude treinverbinding, wil ik u zeggen dat we in het jaar 2014 leven en kunnen van toen met nu niet vergelijken.


  Maak melding

 45. Takkie,

  In woon in Suriname, maar vraag mij af hoe je erbij komt, dat Suriname in opmars is.
  De bevolking is tegen alle beloftes, die Bouta heeft gedaan, alleen maar armer geworden de afgelopen 4 jaar.
  De armer worden steeds armer en de rijken steeds rijker.
  De schuld, die Suriname heeft opgebouwd door allerlei leningen aan te gaan de afgelopen 4 jaar is giganties voor zo’n klein land.
  Er is bijna geen internationale geldverstrekker meer, die Suriname nog geld wil lenen.
  Aan de leiding van onze regering staat een man, die een crimineel verleden heeft en die niet meer precies weet, wat hij zegt en wat hij allemaal heeft beloofd.
  Hij heeft last van een ziekte, waarmee veel oude(re) mensen te maken hebben en dat is niet bevorderlijk voor ons land als je vak president is.
  Bouta wordt al een tijdlang vooral gestuurd door zijn adviseurs.
  En jij noemt Suriname een land in opmars.
  Zo lust ik er nog wel een paar.


  Maak melding

 46. Voor een deel van dat geld kan de regering ‘naakte’ dammen van een behoorlijke/deugdelijke beschoeiing voorzien. Mega rijstpolders aanleggen en geld verdienen!


  Maak melding

 47. vandaag srefidintie in surbo 39 jaar zelf op eigen poten staan..

  wat hebben wij er van gemaakt.., 0,0 wij zijn met als 39 jaar geleden net zo afhankelijk van holland..

  wij kunnen niet eens een tandestoker exporteren behalve wat cocaïne hasj coke verder niks…

  en als iets wordt geexporteerd uit sme,dan zijn het buitenlanders die het doen,maar geen surinamers..

  …..als bouterse het met het land meent wat hij zegt,,dan moet hij vandaag om 16 .00 uur suri tijd aankondigen,,dat hij bouterse met pensioen gaat en onmiddellijk zijn functie neerlegt in het belang van land en volk…..

  dan heeft hij werkelijk ballen….


  Maak melding

 48. Een Eisenbahn is verspilling van ijzer. Dan kan je net zo goed twee dikke stroken asfalt van 25 cm hoog en 50 cm breed per strook aanleggen. Je hebt er weinig onderhoud aan en zelfs zware vrachtwagens kunnen erop. An de zijkanten een stoep van 20 cm hoog tegen uit de baan rollen en je hebt een heel goede weg voor bussen en vrachtwagens.
  Je bespaart flink op het stuk tussen de rijstroken en per 5m maak je kleine tunneltjes om het regenwater af te voeren.
  Je moet toch roeien met de riemen die je hebt? Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?


  Maak melding

 49. 25 nov. 2014

  Die Henk Gooswit, is hij een geograaf, landschap ontwikkelaar of huisarts of leerkracht/docent ?

  En wie is dr. Eddy Jozefzoon? Een geograaf, landschap ontwikkelaar, huisarts of leerkracht/docent ?

  Hebben beiden wel kennis en inzicht in ruimtelijke processen en de effecten van veranderingen daarin?

  Wie vertelt Srika dat?
  Srika


  Maak melding

 50. Rudinho ,, als jij zegt dat jij in Suriname woon wil ik jou best geloven maar dan wel achter jou computer want jou naam zie ik steeds op waterkant net al kom ik maanden niet op waterkant net zodra ik dat wel doet kom ik jou naam zeker tegen. Weet je rudinho mijn advies als je echt in Suriname woon laat die computer voor twee dagen en beweeg je ff in Suriname niet in de stad Paramaribo maar in Suriname dan zal je merken hoe het in su gaat Oke zit niet steeds achter die pc omdat je dat zo leuk vindt maar beweeg je in sweet sranang , als je dag en nacht alleen maar binnen zit achter dat ding ga je nooit weten hoe de brug over de Suriname rivier bij carolina eruit ziet beweeg je dan ga je zien hoe brokkopondo eruit ziet , nickerie , commewijne ,saramacca. Marowijne , en praat niet voor die mensen dat ze arm zijn. Jij praat over dingen die je hoort maar niet weet. Nogmaals beweeg je eerst goed in Suriname waar je zeg dat je woon voor dat je indruk wil maken met je anaas, torie


  Maak melding

 51. Ik zie de noodzaak van dit prestige project niet. Openbaarvervoer verbeteren is een pre,maar niet een boemeltreintje van paramaribo – Zuid naar Para laat rijden .Weg ermee.Niemand zit op te wachten.Hr.Jozefzoon kan bij zijn lees blijven,nl onderwijs verbeteren.


  Maak melding

 52. Verzet tegen spporlijn = Verzet tegen verandering.

  Deze mensen worden aangesppord door front, front is altijd tegen verandering geweest, de zandweggetjes, de bootjes voor oversteek en de prasi oso’s vonden ze maar al te goed.

  Daarom heeft front NOOIT voor een verandering gezorgd in Suriname, ze hebben NOOIT iets kunnen veranderen.

  Dit terwijl verandering heel erg goed is, het is het enige wat je van A naar B kan brengen. Je verzetten tegen verandering is dan ook het slechtste wat je kan doen.

  We kennen het front verzet ook tegen de bruggen die gebouwd zijn. Deze mensen zou je makkelijk vijanden van Suriname en de Surinaamse ontwikkeling kunnen noemen. Ze zullen alles aangrijpen om de ontwikkeling van Suriname te frusteren en te saboteren.


  Maak melding

 53. @Afu Sensie
  Verwerk de woorden van uw president, uitgesproken op 25.11.2014 eerst even:

  ” Ook het feit dat Suriname vanaf 2009 financieel volkomen op eigen benen staat en niet meer leunt op geld uit Nederland, is volgens de president een belangrijke mijlpaal”

  Die Front regering heeft wel de bruggen betaald inkl. rente en steekpenningen.
  Die Front regering heeft volgens de President gezorgd voor het financieel volkomen op eigen benen staan per ultimo 2009.
  Die Front regering heeft er volgens de President voor gezorgd dat zijn regering medio 2010 in een opgemaakt bed gestapt is.

  Laten de President na ruim 4 jaar eens echt verantwoording af leggen over hoe de zaak er echt voorstaat.

  De mensen zijn niet tegen vooruitgang. De mensen zijn niet tegen doordachte projecten of projecten die eenheid en verbinding brengen (bruggen). Het land moet het zich wel kunnen permitteren.
  De Front regeringen hebben eerst een kapot land (binnenlandse oorlogen) moeten stabiliseren.
  Daarna heeft de Front regering de super inflatie en niet gedekte projecten moeten saneren.

  Zelfs de President lijkt na 4 jaar in het zadel te begrijpen dat Venetiaan en zijn partners best een goede zaak gedaan hebben met de middelen waarover zij konden beschikken.
  Nu moeten wij kijken wat de President kan laten zien na jaren voorspoed (goud en olieprijzen) en een gezonde startpositie.

  De president heeft het echt zelf gezegd.


  Maak melding

 54. sang ik zie nu pas dat jojo zijn onzin overal heeft geschreven, die ezel dacht als ik het maar blijf herhalen wordt het misschien toch de waarheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.