Samenwerking Staatsolie en Surgold in Merian Goudproject

24

Staatsoliedirecteur Marc Waaldijk(l) en Surgold-directeur Adriaan van Kersen(r) hebben de eerste stappen gezet in het traject van de gezamenlijke financiering van het Merian Goudproject. De twee mijnbouwbedrijven hadden donderdag de eerste partnerschapmeeting. Het doel van deze eerste meeting was om een aanvang te maken met het bespreken en goedkeuren van het investeringsprogramma en budget.

Surgold schat dat de investering US$ 900 miljoen tot US$ 1 miljard bedraagt. Staatsolie komt in met 25% van de investeringskosten, die per maand in rekening zullen worden gebracht. Intussen heeft Staatsolie US$ 83 miljoen, haar 25% aandeel in de historische kosten, gestort. De historische kosten zijn de kosten die Surgold heeft gemaakt in de periode 2004 tot en met augustus 2014.


24 REACTIES

 1. En hiermee is de ondergang van Staatsolie in gang gezet. Schoenmaker blijf bij je leest zou ik zeggen. Voor de paarse roversbende is Staatsolie de oplossing voor al hun problemen.
  Nog even en Staatsolie verkoopt bloedworst op de Kerkplein in Paramaribo.


  Maak melding

 2. De NDP is in paniek. Zie ook weer de recente uitspraken van assembleelid Amzad Abdoel. Overduidelijk dat deze man lijdt aan een ernstige vorm van dementie. Schijnt dat deze regering zoveel heeft gedaan dat het onmogelijk is om ze te benoemen ?? Whahahaaaa ……….val bijna van mijn bureaustoel van af.

  Amzad Abdoel sprak zaterdag de NDP jongeren van Wanica toe, tijdens de installatie van de jongerenbesturen van verschillende ressorten door president Desi Bouterse. Abdoel riep de oppositieleden die kritiek hebben op voor een debat in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de begrotingsbehandeling. “Mo vloer den man nanga cijfers, nanga feiten”.

  Abdoel stelde dat de regerende partij veel dingen heeft gerealiseerd, waardoor het onmogelijk zou zijn alles op te sommen. “Er is zoveel gedaan dat niemand hier ze kan opnoemen. Zelfs de leider van de regering kan ze niet allemaal noemen, zoveel dingen zijn er gedaan”, zei Abdoel.


  Maak melding

 3. jullie van de waterkant meten met twee maten .jullie zijn waardeloos omdat je een bepaalde groep uitsluit van een politieke partij vooral als het om de hindustaan en creool gaat .de creool raakt jullie op een gevoelige plek en daar hebben jullie geen antwoord op terwijl het de waarheid is. en daarom verwijderen jullie pero .maar dat vindt ik niet erg wel vindt ik dat jullie niet deugen .je moet transparant eerlijk en opjectief zijn maar dat is ver te zoeken bij deze gasten .gaan jullie in de leer hoe je niet met twee maten moet meten .de ene bevolkings groep mag zijn zegje doen maar als de andere zijn zegje doet komt het als een bom en dat vinden deze waterkanters niet goed .dan wordt je verewijdert oeng njang ka nanga oeng site .


  Maak melding

 4. @Pero,

  Jij bent de laatste hier die over transparant, eerlijk en objectief mag hebben. Suriname wordt leeggeroofd door lui als Abrahams, Gopie, Sew at Tjon, Ramdien, Iwan Poerschke, Kromosoeto, Sastroredjo, Jim Hok, Boerenveen, Bouterse, Sardjoe etc etc … Waarom horen ik je daar nooit over, hypocriete hond.

  Je pretendeert een ware Surinamer te zijn maar intussen adoreer je Bouterse en zijn trawanten. De Front regering was ook niet zaligmakend, maar de Mega Combinatie spant de kroon. Dit zijn de grootste criminelen uit de vaderlandse geschiedenis. Ga je schamen.


  Maak melding

 5. koos laten wij eerlijk zijn ,hoe lang hebben de nps ,vhp dat land geregeert met steun van nederland en toch hadden hebben ze dat land niet vooruit kunnen helpen .een en al corrupt waren zijn deze partijen .de ndp heeft zeker corrupte lieden zal ik niet ontkennen.niet omdat de vhp corrupt was moet de ndp het ook gaan doen maar toch zie ik vooruitgang in deze regering wat ze hebben bereikt en het volk zal dat beamen in mei 2015 .het volk gaat ze zeker belonen omdat ze toch hebben gepresteert. ik weet dat suriname beter verdient maar die fronters kunnen dit land niet vooruit helpen dat staat als een paal
  boven water .ik zou front niet willen zien regeren echt niet .deze oude politiek heeft suriname niet vooruit kunnen helpen en ze gaan het ook niet kunnen .ze houden het volk achter .nergens lees je wat hun programma is als ze regeer macht krijgen ,het enige wat ze allemaal doen die fronters met hun mamoet blok is de regering afvallen.mie gado hoe wil je dat men in je geloofd als je niet eens komt met wat je van plan bent te doen als je de macht zou krijgen .over en weer de huidige machthebbers afvallen dat lees je steeds en hoor je steeds .het volk is niet dom .het volk ziet zelf wat deze regering doet en ja hoor ze doen ,maar er gaan ook dingen mis .de oppositie heeft nog nooit iets goeds gezegt wat deze regering goed heeft gedaan ,en daaruit moet het volk zelf uitmaken dat de oppositie liegt en het volk probeert te bedriegen .en die rekening krijgen ze gepresenteert in mei 2015 .waar is het programma van front om het ber te doen dan de huidige regering is het alleen maar afkammen wat ze te zeggen hebben van deze regering ,heeft deze regering niets goeds gedaan ,is het alleen maar corruptie van deze regering zoals front het verkondigt .kom een beetje geloofwaardig over front .suriname gaat echt niet vooruit komen zonder de ndp .de fronters kunnen het schudden .
  de ndp doet het zonder een euro nederlandse steun en dat zegt genoeg en daar mogen wij trots op zijn .nederland ziet suriname onder bouterse volwaardig omdat ze bewijzen dat ze geen nederlandse steun op zitten te wachten .santhoki front komt naar nederland maar zit onder de hindoestanen terwijl suriname uit meerdere bevolkings groepen bestaat .wie houd wie hier voor de gek .wij willen geen hokjes denkende president als santhoki en zijn vhp .weg met die gedachte.als je president wil worden van suriname moet je niet aan jou soort denken maar aan de algehele natie en daar kunnen ze allemaal wat van leren bij bouterse .ze willen die kop van bouterse wetende dat hij de man is die dit land vooruit kan helpen. nederland ziet liever bouterse dan die fronters die steeds geld komen zoeken .nederland wil zaken doen geen hulp geven zoals front steeds hulp zoekt en de regering zaken doet met nederland en dat telt .wat voor grote projecten heeft front kunnen realiseren in vergelijk met de huidige machthebbers .
  laat komen die tram van onverwcht naar paramaribo het moet een begin zijn .wij willen niet achter gehouden worden door front .die mensen hebben geen enkele visie ze zeuren steeds op de regering maar hun programma kunnen ze niet presenteren omdat dat ze het niet kunnen wetende dat ze een probleem hebben ,ze zijn niet geloofwaardig ,het enige is opjutten het volk maar dat zullen wij volgend jaar zien met hun mammoet magiblok zoals belfort het zegd .


  Maak melding

 6. he grapjassen

  ik ga de regringen die gaan komen voorstellen om jullie beter te scholen

  en een nieuw vak in het onderwijs te creeren

  nationalisme

  nationalistisch denken doen wonen en werken

  jullie leven nog in de middeleeuwen

  ga beter ontwikkelingen zoeken en meer waarden en normen leren
  beter voor all surinamers


  Maak melding

 7. beter een slachtkip dan een waka fuwroe(llooooool)

  henk of staats olie dat geld op tafel breng of de staat suriname
  het blijft hetzelfde
  is staatseigendom en behoort aan het hele volk
  weet wat je zegt en zeg wat je weet
  blijf lachen


  Maak melding

 8. De laatste lening en obligatielening en van circa 320 miljoen tegen een rente van 7% komt daarbovenop komt dus 167 miljoen totaal dus 487 miljoen.
  Jaarlijkse rente circa 30 miljoen plus aflossing (5 jaar) circa 122 miljoen.

  Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft voor de gedeeltelijke financiering van haar investeringsprogramma 2008-2012 een obligatielening uitgegeven.
  Om voor US$ 320 miljoen externe financiering veilig stellen door middel van leningen. De externe financiering zal als volgt plaatsvinden:
  US$ 275 miljoen door regionale en/of internationale bankinstellingen.
  US$ 45 miljoen op de lokale markt bij bankinstellingen en door uitgifte van de obligatielening.


  Maak melding

 9. vergeet niet de goudvoorraad van suriname is

  schrik niet

  no scriki

  500 miljard us dollar waard
  alleen goud

  dus ontwikkel suriname verder

  en rijken mogen er ook zijn
  en werkgever
  als er geen rijken zijn wie creert dan werkgelegenheid
  huuuum
  denk nuchter surinamers

  heb veel plezier
  SURINAME IS 7 RIJKSTE LAND TER WERELD
  MET HEEL GOEDE GRONDSTOFFEN
  DUS FLINK GENIETEN
  EN HARD WERKEN OOK
  BE HAPPY
  DIAMANTEN KERST TOEGEWENST


  Maak melding

 10. tot op heden zouden wij geen staatsolie ,hebben nog die grote bruggen over de coppename en suriname rivier .wij zouden nog meer achter blijven .wij kunnen schelden op de militairen van de jaren tachtig maar dit alles hebben de oude garde voor gezorgt dat er moets worden ingegrepen .ik heb alles mee gemaakt wat corruptie betreft van de oude garde .je hebt oorzaak en gevolg waarom de militairen hadden ingegrepen toen .het ging niet goed in het land ,de militairen deden het ook niet zo best maar toch is er meer bewustwording ontstaan .die oude garde blijft steken en dat is funest als zij aan de macht komen .wij zijn dan weer bij af .steeds het hebben over theoretische opbouw en niets komt er van dat land terecht .alla hogrie e tja wang boeng weg met die fronters .


  Maak melding

 11. De NDPKLIEK in Sranan heeft een diamanten kerst, de rest
  van de bevolking eet paracoranti met margarine !

  Neen, er zijn geen vijanden, wij plegen massamoorden en
  vegen dorpen zoals Moiwana van de kaart!
  Maarrrr, geen vijanden zegt de Amnestie- en Amnesialijder !

  De vijand is ARMOEDE, dus stop geldverspilling aan waanzinprojcten zoals de bamboetrein, stop uitdelen
  waardevolle concessies aan politieke vrienden !

  Spendeer vele miljoenen aan onnodige ambassade-
  kosten aan bestrijding armoede, djie din sma wroko !

  Vijanden NDP zijn Eerlijkheid, Leenziekte, Corruptie,
  Screeningswet, Adoreren van boeven, moordenaars,
  drugshandelaren en drugsverslaafden !

  Geen criminelen in de leiding van de staat Sranan !

  PS : Preet Bharara en Obama brengen binnenkort veel
  Liefde in ond land !


  Maak melding

 12. srafu kijk wat er is met india als je het over armoede wil hebben .in deze moderne tijs schijten ze nog steeds op die voetbalvelden dat kan je zien op de televisie en op you tube .in suriname gaan wij niet dood van de honger wij moeten gaan werken en geen handen open houden .worden jullie wakker hindoestanen denk niet dat je beter bent dan een ander jullie vrouwen en meisjes hebben het nog zwaarder dan die creolen .weg met dat boitie gedachte srafu wordt wakker zeg het jou hokjes denkende leider santhoki .ze het voort wij leven in suriname niet in india .


  Maak melding

 13. @Pamoe

  Waar woon jij eigenlijk…in India of Suriname?
  Waarom ga jij gelijk op de Indiaase toer, ligt India in Suriname of Suriname in India.
  Wat denk jij ,dat de situatie in Afrika beter is dan die in India.?!
  Bedankt voor de Indiaase nieuwsberichten maar we houden ons liever bezig met nieuws uit Suriname.


  Maak melding

 14. @Vaderlander

  Als jij zo geinteresseerd bent in India waarom verhuis je dan niet daar?Je lijkt meer te weten over India dan Suriname.
  Suriname kent geen armoede?
  Waarom denk jij dat 1 bepaald groep de boel wil occuperen van anderen die werken?
  Waarom denk jij dat iedereen eerst moet staken in Suriname om salaris uit betaald te krijgen?
  Waarom denk jij dat alleen je baasje en zijn vriendjes een goudmijn hebben ?Waarom niet alle Surinamers?
  Je baas no 2 brunsie strooit met dollars ,waarom wij ,de rest dus niet?Waarom alleen Brunsie??!!
  Als jij denkt dat jij een vaderlandliefhebbende bent dan kan ik je zeggen dat Suriname geen vijanden van buiten nodig heeft.
  M,aak je ogen open en zie wat voor een destructie jou LIJDER bouta, Suriname gebracht heeft.

  destructive=, ondergang, ravage, vernieling, vernietiging


  Maak melding

 15. Vanuit alle oogpunten gezien een vreemde zaak.

  1) Goud en Olie zijn geheel andere activiteiten.
  Goud is Lowtech en Olie (energie) is Hightech zeker als men downstream (de raffinage en verkoop). Olie is massa en Goud is massaal wroeten in de aarde voor minimale hoeveelheden. Of wel de core business raakt elkaar niet. Nergens ter wereld investeert een energie onderneming in Goudwinning.

  2) Staatsolie heeft haar financieringsruimte nodig voor haar eigen energiebusiness zoals de energiefabriek(SPPS) of suiker en ethanol projecten (wel gerelateerd omdat het energie en massa productie betreft).

  3) De staat heeft steeds vol gehouden dat de financiering door haar of de markt (lokaal en internationaal) een fluitje van een cent zou zijn. Daar is men geruisloos op terug gekomen. De ingehuurde merchant bank heeft haar opdracht teruggegeven. Dat doen deze ondernemingen niet snel want uit zelfs zeer magere kippetjes kunnen zij nog wel wat vet bakken. Waarom waren er geen gegadigden om de staat te helpen deze deal tot stand te brengen.

  4) De staat ontvangt per jaar meer dan genoeg dividend van Staatsolie om met dat geld de investeringen zelfstandig te doen. Wat is beter om met ondernemingswinsten weer te investeren in welvaartsverbetering en groei in de productieve sector. Indien deze investeringen zakelijk middels bij voorbeeld Grassalco (zelfde branche) zou verlopen zou men kennis kunnen verzamelen en benutten binnen een gelijke branche. Investeerder en Onderneming zouden dan min of meer de zelfde taal spreken en elkaar makkelijker begrijpen en belangen afstemmen.
  Was het ook niet eerst de bedoeling dat Grasalco als een tussen holding zou opereren (kans voor particuliere beleggers uit Suriname).

  5) Nu wordt de investering op afstand gezet bij een branche vreemde onderneming. Nu wordt de liquiditeit en solvabiliteit en vrijwel gegarandeerde cashflow van Staatsolie onderpand voor de financiers die nu vrijwel risicoloos in kunnen stappen en gegarandeerde hoge rendementen op hun obligaties gaan scoren.

  6) De buitenlandse investeerder is de groet winnaar. Die krijgt altijd z’n geld terug of in goud of in olie.

  7) Staatsolie wordt opgezadeld met een schuld van ongeveer $ 275.000.000 (incl. rente tot de eerste dividend betaling die mogelijk is per 2de helft 2018). Het gevolg zal zijn dat de eerste jaren de rente en afschrijving ongeveer $ 50.000.000 gaan bedragen het geen evenveel is als het 25% winstdeel bij de geprognosticeerde en de huidige goudprijzen en productie kosten. Ofwel Staatolie kan met de huidige goudprijzen haar eerste marginale resultaten per 2023 verwachten (paar miljoen per jaar. oplopend tot $ 20.000.000/jaar.

  8) Het laatste is een fractie van het resultaat uit de deal die de regering Venetiaan gereed hand liggen. Deze zou voor 20% aandeel slechts $ 100.000.000 investeren ofwel vanaf 2018 bij de huidige goudprijzen en productie kosten reeds $ 20.000.000 jaar incasseren omdat het bescheidener en geringere risico profielen werkte. Daarnaast zou Staatsolie veel meer eigen investeringsruimte behouden. Het laatste is bij de huidige olie prijzen zeker niet onbelangrijk.


  Maak melding

 16. @Ray

  ter informatie:
  Suriname ligt (ook) op Mauritius (EBG zit daar ook).
  Mauritius is wel voor ongeveer 70% bevolkt door mensen die oorspronkelijk uit India komen.


  Maak melding

 17. Jojo en Vaderlander

  Wat hebben de surinaamse hindostanen te maken met de indiers die op mauritius wonen ?!

  @Vaderlander

  Jij bent geboren na 1980. Op school wordt je niks verteld over de periode vanaf 1980. Onze geschiedenis boeken zijn begin 1980 niet aangepast en je hebt daarom geen idee waarover anderen het hebben als zij praten over revo coup,decmoorden etc…..


  Maak melding

 18. Pammoe spreekt wel de waarheid wat de VHP betreft. Op de bijeenkomsten van Santhokie zie ik alleen mensen die op hem lijken. Jammer dan die partij niet openstaat voor andere bevolkingsgroepen of dat anderen zich daar niet thuis voelen. Als je president wil zijn, dan voor alle Surinamers. Begin de VHP echt te hervormen. Nog steeds geen afspiegeling van de Surinaamse bevolking.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.