Padieboeren al drie seizoenen in rode cijfers

17

PARAMARIBO, 21 nov – Padieboeren draaien al drie seizoenen achtereen op verlies. In een brief aan president Desiré Bouterse wordt om bijstand gevraagd. Bankschulden zouden bevroren moeten worden.

Dit is maar één van de suggesties die de boeren doen in hun schrijven. De marktprijs voor padie blijft laag, waardoor de boeren zelfs de kosten niet meer kunnen compenseren. “Hierdoor zijn zij in enorme financiële problemen gekomen. Vele landbouwers kunnen hun hoge schulden niet meer aflossen en zijn daarom bang dat hun huizen, percelen en machines worden geveild ”, zegt boerenvertegenwoordiger Radja Ahmadkhan tegenover de Ware Tijd.

De bankrente wordt als moordend ervaren. De boeren vragen dat die verlaagd wordt. Ook zou er een herschikking van de schulden moeten komen. Padieboeren hebben voor het laatste seizoen al een subsidie weten los te weken. De rijstindustrie in Suriname biedt werk aan ruim vijftienduizend personen. Onder de regering Venetiaan is de branche geliberaliseerd. Dat was een eis van binnenuit, omdat de overheid dat niet meer bepaalde hoe hoog de prijs mocht zijn.

- Advertentie -

17 REACTIES

 1. Suriname is te klein (afzetmarkt) om boeren op te zadelen met hele grote bedrijven die moeten draaien op geleend kapitaal.
  De kleine landbouw is ideaal voor Suriname. Helaas is dit naar de knoppen geholpen.

 2. Dit geloof ik niet – De heer excellentie meest vooruitstrevende president ooit ter wereld en van het universum en waarschijnlijk ook nog verder dan het universum Bouterse, had gezegd dat Suriname de rijstschuur van Zuid-Amerika was.

  En aangezien de heer excellentie meest vooruitstrevende president ooit ter wereld en van het universum en waarschijnlijk ook nog verder dan het universum Bouterse een orakel is, heeft hij gelijk.

  (Of zal de heer excellentie meest vooruitstrevende president ooit ter wereld en van het universum en waarschijnlijk ook nog verder dan het universum Bouterse liegen?).

 3. 21 nov. 2014

  Dat padieboeren steeds verlies leiden is bedenkelijk.

  Praat men hier alleen over de kleine padieboeren, of ook over de grote boeren? De internationale prijs voor rijst ligt al enkele jaren hoog, dus zouden tenminste de kleine padieboeren navenant meer voor hun product moeten krijgen. Wat gaat er dan mis binnen de handel in padie in Suriname???

  Oh ja!, mondiaal is er nu een verschuiving gaande van grote goudreserves. Wat is er nu internationaal gaande? Deze verschuivingen van grote hoeveelheden goud zal uiteindelijk resulteren in een snelle (misschien tijdelijke) verhoging van de prijs van goud! Een voordeel voor Suriname??
  Srika

 4. Kunstmatig lage opkoopprijzen om zo padieboeren failliet te doen gaan en de rijstbouw in handen van de Chinezen te leggen.

  Straks gaan de Surinamers het kaf eten en China de rijstkorrels. Nou ja, kippen vinden die zemel wel lekker.

 5. Ze leiden al 3 jaren verlies. Het ziet er naar uit dat er een vierde jaar bijkomt. Zouden de Surinamers meer willen betalen voor een kilo rijst?

 6. Waarom hebben de Banken deze boeren zoveel geld geleend terwijl hun bedrijven niet rendabel zijn ? Hoe zit dat precies meneer Radja Ahmadkhan.

 7. Hopelijk weten die boeren zich te beheersen en krijgen ze hulp zodat er geen golf van zelfmoorden volgt.

 8. Idd Srika, Duitsland en Nederland halen een deel van hun goud reserves in het buitenland terug naar huis dus is dit zeker een teken aan de wand.
  Er ligt iets in het verschiet (het zou bv ook een grotere economische crisis of dreiging kunnen zijn) dus zou elk land zich willen indekken door hun ‘appeltje voor de dorst’ op grijpafstand te hebben.

  Wat betreft de rijstboeren zou ik willen zeggen dat als het niet lukt met het verbouwen van rijst, dat men dan voor een ander landbouw gewas zou moeten kiezen. Elk jaar is het weer hetzelfde gedonder en gelazer met deze landbouwers en vangen ze behoorlijke subsidies !
  Als ik een business zou hebben en het loopt niet, dan stop ik ermee en kies dan voor iets anders om verder te gaan.

  Maar deze mensen blijven ondanks hun ‘grote verliezen’ toch verder gaan met deze ellende, en maar schreeuwen om subsidie van de belastingbetalers !
  Het moet eens een keer ophouden met deze klaagzang, en zouden de mensen efficienter moeten gaan werken (in co-operaties bv) om hun kosten te drukken en de beste prijs te krijgen voor hun product.

 9. @ Milton.
  Mijn ervaring is dat coöperaties het grootste gevaar is van de gevestigde orde in Suriname. Die worden te vuur en te zwaard bestreden door met name de rijke tussenhandel. Ga de geschiedenis maar na. Alle in het verleden opgerichte coops zijn binnen de kortste keren doodgebloed. Je zal dus niet alleen krachtige en sterke bestuursleden, maar ook sterke leden nodig hebben om een coop levensvatbaar te maken en te houden. En die ontbreken in Suriname..

 10. Kan iemand mij vertellen, welke teelt in Suriname wel succesvol is ?
  En als zo ongeveer alles, wat wij op grotere schaal verbouwen naar de knoppen gaat, waar zou dat dan aan liggen ?

 11. @RUDINHO

  “Kan iemand mij vertellen, welke teelt in Suriname wel succesvol is?”

  …de Warme Broodjes Sector en de Luchtkastelen Industrie maken overuren, dat is echt Gouden Kerstmis Business tegenwoordig.

 12. Uit de Mahabharat.

  De verleider van de mensen to het plegen van zondes, Paap Dev, verschijnt voor Koning Parikshit bij het aanbreken van de Kaliyug (huidige tijdperk). Hij bedelt om ook een plek te mogen hebben, daar ook hij recht heeft op leven.

  Koning Parikshit limiteert zijn aanwezigheid tot de volgende plaatsen:
  – plaatsen waar er gehoereerd wordt zoals bordelen, maar ook thuis bij mensen die deze diensten aanbieden of er zich zondig aan maken en vrouw en kinderen misbruiken
  – plaatsen waar gegokt en gewed wordt, zoals casino’s, wedkantoren, maar ook je huis indien je dit doet
  – plaatsen waar drank gefabriceerd, geconsumeerd en verkocht wordt, dus ook je huis en je café
  – plaatsen waar levens genomen worden of lichamen verminkt worden, zoals slachterijen, maar ook je huis waar je die kip in stukken hakt
  – in GOUD! Mensen/regeringen die achter goud aanhollen, zullen ook repressief zijn, m.a.w. de hele wereldeconomie is gebaseerd op repressiviteit oftewel uitbuiting en bestraffing.

  Al deze plaatsen en dingen zullen leiden tot de val (teloorgang van een zuivere en opgewekte spirit) van de mens, daar Paap Dev er huis houdt.
  Weet dus waar je je niet moet begeven, waar je niet naar moet streven en waar je je huis van moet behoeden.
  Deze waarschuwing heeft de Mahabharat al 5300 jaar geleden gegeven!

 13. Padieboeren, waarom planten jullie de zelfde rijst ras en er zijn alleen in India meer dan 100 Oryza sativa varieties. Namen bekent als, white rice, brown rice, black rice, purple rice en red rice. De slimme Javanen planten hun eigen dure kleeftrijst. Padieboeren planten alleen maar goedkope rijst. Is het niet de tijd om wat anders te planten? Waarom gebruiken jullie kunstmest en er moet een einde aan komen. Rijke landen dumpen hun vuile kunstmest op Surinaamse bodem en maken onze vruchtbare grond waardeloos.
  Surinaame grond is al vruchtbaar en hoeft duizende jaren niet bemest te worden. Groetjes, Dewanand http://www.calodema.com

 14. Rudino de WEED teelt is wel succesvol, om ff je vraag te beantwoorden, dus legalize it en hoppa….. 😉

  Ik vind het heel triest voor de paddieboeren want risico dat alles van je op de veiling gaat is wel heel erg stresgevend zeg… 🙁

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.