vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMeer dan 30 bedrijven naar 19e handelsmissie in Suriname

Meer dan 30 bedrijven naar 19e handelsmissie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

InterExpo Caribbean organiseert op woensdag 26 en donderdag 27 november de 19e handelsmissie in Suriname. Ruim 30 bedrijven uit het koninkrijk doen mee aan deze handelsmissie welke bestaat uit een congres en een deel matchmaking. Doel is om het bedrijfsleven uit Nederland en uit het Caribisch deel van het Koninkrijk te koppelen aan Suriname.

Momenteel maakt Suriname een grote economische groei door. Volop kansen dus voor Nederlandse bedrijven en bedrijven uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Nederlands is de voertaal in het Surinaamse bedrijfsleven. Ook ontwikkelt Suriname zich in toenemende mate als hub naar een groei-economie als die van Brazilië. De kennisindustrie is in opkomst en er zijn goede mogelijkheden om hier gebruik van te maken voor offshoring en outsourcing. Verder liggen er kansen op het gebied van eco-toerisme en de agro-industrie.

De 19e handelsmissie richt zich op duurzaam innoveren en investeren. Duurzaam, dat wil zeggen, gericht op het aangaan van langdurige partnerships. Deelnemers bedrijven zijn o.a. werkgeversorganisaties, kamers van koophandel, ondernemers, gezondheidssector, onderwijs, transport, renewable energy, milieu, de financiële sector (trust- en bankensector), toerisme brancheorganisaties. InterExpo werkt hierbij nauw samen met lokale partners en krijgt ondersteuning van de Nederlandse ambassade in de persoon van ambassadeur Ernst Noorman. Photo credit: MyTudut via photopin cc

UPDATE 26 nov – NOS bericht: Nederlanders willen weer handeldrijven met Suriname

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

28 REACTIES
  1. Sang meer dan 30 bedrijven en Momenteel maakt Suriname een grote economische groei door. Volop kansen dus voor Nederlandse bedrijven en bedrijven uit het Caribisch deel van het Koninkrijk.

    Dit allemaal lees ik. Momenteel krijgen de frontjes op waterkant.net behoorlijk wat lus bere.. Ze durven niet eens op dit artikel te reageren of ze zitten massaal op de wc.


    Maak melding
  2. Dus daarom had Bouterse haast om de Nederlandse ambassadeur te aanvaarden. Zodat de Nederlanders met hun bedrijfsleven kunnen binnenkomen.
    Niet slecht. Maar waarom dan steeds afgeven op Nederland?


    Maak melding
  3. De Hollanders zagen dat de Belgen goede zaken deden met Suriname, o.a. overname van het bananenbedrijf. Hun hebzucht werd wakker en zie daar, sinterklaasje is binnen met z’n knecht. Of is het Ali baba met z’n 30 rovers?
    Suriname heeft olie genoeg, dus in elke rovervat een emmer hete kokende olie gooien.


    Maak melding
  4. achterbaks volk in Su,omdat hier de bakras wel goed voor zijn,en de andere kant worden ze weer uitgescholden.iets zelf opzetten dat geld binnen brengt voor het land nooit,waarom zijn jullie dan onafhankelijk geworden.als ik die bakras was had ik geen ka zaken met jullie gedaa.


    Maak melding
  5. Economische groei in Suriname?!
    Iedereen is aan het staken omdat het niet goed gaat ,
    Sinds 2010 horen wij dat alles goed gaat in Suriname maar niemand merkt er iets van.
    Maar baasje zegt alles is goed en de boutalingen kunnen alleen maar herhalen wat baasje heeft gezegd !!!
    Bijna alle NDP lijders staan op de WANTED INTERPOL LIJST, de ene heeft als bonus Amnestie en toch zeggen de OERSTOMME BOUTALINGEN …alles is goed want dat zegt onze baasje !!!!
    Economische groei…me mars…bedrijven zijn genoodzaakt hun deuren te luiten en alleen de boutalingen en hun baasje zien dit als economische groei !!!!


    Maak melding
  6. Suriname groei-economie?
    Suriname verkwanst al haar grondstoffen en krijgt daar wat geld voor. Zo’n economie kan je toch geen groei-economie noemen?
    Een land zonder industrie is niks anders dan een grote mijnbouwgebied.
    Laten we eens kijken. Wat kan Suriname zelf maken?
    – een glazen fles?
    – een plastic fles?
    – een radio?
    – een bord?
    – een ruitenwisser?
    – een fiets?
    – een fietsbel?
    – een koeltas?
    – een magnetron?
    – een gasfornuis?


    Maak melding
  7. Wat kan Suriname zelf maken?

    – ruzie onder elkaar
    – racisme
    – houten popjes
    – slechte aluminium wokken
    – cigaret
    – palmolie
    – kokosolie
    – pompasta
    – meubels
    – kinderen
    – brood
    – pindakaas


    Maak melding
  8. Wat heeft caricom tot nu toe opgeleverd ? Meer investeerders, meer business ? Zegt het maar…. Suriname heeft zichzelf in de schulden gestoken voor carifesta. Dat er een handjevol bedrijven winst maken heeft niets met het beleid van deze regering te maken. Deze regering kan uberhaupt geen beleid maken. Deze zaka’s leven op de pof.


    Maak melding
  9. die bakras zijn niet voor niets met kracht en moeite binnen gekomen gewoon door de voordeur..

    zij gaan het doen..

    al die blakas hebben nu het nakijken slaaf geweest of niet die bakra heeft het hef nu in handel..


    Maak melding
  10. The countries where investors have the least protection:

    Country Protection Ranking
    The Gambia 2.7
    Guinea 2.7
    Kosovo 2.7
    Federated States of Micronesia 2.7
    Palau 2.7
    Djibouti 2.3
    Venezuela 2.3
    Suriname 2.0
    Laos 1.7
    Afghanistan 1.0
    You may not have been overly surprised by this list either. It’s marked by countries that have experienced war or coups within the last two decades – not something that makes the development of solid regulations all that easy. Most are also fairly small economies, though Venezuela is the exception; its GDP is greater than five of the economies in the “most protected” list and is considered to be middle income. It graces this list because its institutions have been severely weakened by the central government in recent years.


    Maak melding
  11. Dit hadden ze nooit verwacht nu vragen ze zich af of het waar is wat ze lezen hahahahaha loes,bèrè jongens nu staan jullie alleen maar te kletsen op waterkant net. Jullie wensen komt maar niet uit integendeel doen die bakra,s iets wat jullie niet verwacht hadden. En eerlijk jullie hebben nu geen poten om op te staan. Ik kan me best voorstellen hoeveel pijn jullie niet leiden echtwaar zielig gewoon. Jullie haters kunnen niet zien dat het goed gaat in su maar die bakra,s wel en ze komen naar Suriname hihihii pijnlijk hè haters odi,odi van takki uit sweet sranang. Ps jullie Züllen wel beelden op de NOS zien hoe het is verlopen want velen van jullie kunnen niet naar su alleen achter die pc daar horen jullie thuis ,, het gaat goed met su dat hebben die bakra,s ook gemerkt. Alleen voor die waterkanters niet.


    Maak melding
  12. Cees,

    Je zal het met me eens zijn dat Nederland de grotere economische macht is dan Suriname. Vergeleken met Nederland is de economische macht van Suriname in de wereld
    zo goed als te verwaarlozen of zelfs nihil.
    Als het op het economische machtspel aankomt tussen Suriname en Nederland is het vanzelfsprekend Nederland die de spelregels bepaalt en niet Suriname. Suriname kan alleen maar schikken in haar rol van economisch ondergeschikt land. Meteen bij het aantreden van Bouterse in 2010 gaf Nederland dan ook meteen hun signaal af wie de spelregels bepaalt;
    Suriname zou een pariastaat worden in de wereld waar geen enkel ander land zaken mee zou willen doen. De Surinaamse economie zou binnen de kortste keren als een pudding in elkaar vallen. Om dat proces te versnellen voegde de Nederlandse overheid aan toe dat zolang Bouterse aan de macht zou zijn er geen zaken met Suriname gedaan zouden worden. Alle diplomatieke betrekkingen werden door Nederland stopgezet en ook andere maatregelen werden door Nederland getroffen om aan te geven wie de regels bepaalt. Kortom Nederland was aan zet.
    Met deze houding gaf Nederland min of meer aan waar de macht was en dat zij bepaalden hoe de economie van Suriname zich zou ontwikkelen.
    Logischerwijs heeft Bouterse op deze houding van Nederland gereageerd om aan te geven de ontwikkelingshulp van Nederland niet nodig te hebben en dat via andere wegen geprobeerd zou worden om de Surinaamse economie te versterken. Deze anti Nederlandse uitspraken zijn in eerste instantie het gevolg van de uitspraken en de houding van de Nederlandse overheid.
    Nogmaals het is Nederland die de spelregels bepaalt en niet Suriname. Suriname kan alleen maar reageren op standpunten en uitspraken van Nederland.
    Nu heeft Nederland door wat voor redenen besloten om die spelregels te veranderen ten gunste van Suriname.
    Bouterse heeft daarom besloten om daarop te reageren en ook zijn houding positief te wijzigen. Anticiperen heet dat met een mooi woord.
    Cees, in de politiek zijn de woorden ‘concessies doen’ en ‘anticiperen’ zeer nodig wil je overleven in de politiek.
    Beiden landen hebben duidelijk nu concessies gedaan en diplomatie heeft overwonnen.
    Nederland bezit de expertise en kennelijk valt er voor Nederland geld te halen in Suriname. Voor beide landen zijn deze herziende standpunten een win-win situatie.
    Waarom zou Suriname maar ook Nederland moeten volharden in hun starre houding? Zoals door Timmermans is aangegeven hebben beide landen elkaar gewoon nodig.
    De diplomatieke relaties zijn hersteld en nu kunnen beiden landen op basis van gelijkwaardigheid zaken met elkaar doen.
    Wat dat betreft is het weinig zinvol om elkaar in deze stadium verwijten te maken.

    V


    Maak melding
  13. Frans,

    Wat jij schetst is dus dat Nederland trapt naar onderen (minder machtige landen zoals Suriname) en likt naar boven (machtigere landen zoals USA). Maar dat wisten we toch al lang? Of jij nog niet?


    Maak melding
  14. Niemand maar dan ook niemand die op dit moment hun anti-Surinaamse houding etaleert had ooit verwacht dat Nederland tijdens het bewind van Bouterse een handelsmissie naar Suriname zou toestaan. Zelfs de grootste handelsmissie ooit naar Suriname. Het is bijna onvoorstelbaar. Maar wel waar.
    Als er economisch gezien in Suriname niks te halen zou zijn dan had Nederland deze handelsmissie nimmer ondersteund.
    Nederlanders zijn sinds jaar en dag de grootse handelaren in de wereld. Nederlanders hebben daar neus voor.
    Er zijn mensen die continu aangeven dat Suriname op de pof moet leven. Daarmee willen ze eigenlijk aangeven dat wat dat betreft Suriname in de wereld een uitzondering is .
    Dat Suriname geld leent is zeker zo. Maar om die ontwikkeling te brengen is het onvermijdelijk om geld te lenen.
    Suriname is een relatief arm land en dat land bezit nou eenmaal niet die liquide middelen om zelf al die ontwikkeling te financieren. Maar internationale ratingsbureau zoals standard & poor en Fitch hebben in hun rapport aangegeven dat Suriname op langer termijn in staat zal zijn de schulden te betalen.
    Overigens is er geen enkel land in de wereld die geen staatschuld heeft. De staatsschuld van Nederland loopt in de miljarden en van Amerika het veelvoudige daarvan. En die staatsschuld loopt dagelijks met miljoenen op. Hoezo deze landen leven niet op de pof? Ook in zulke landen wordt de staatsschuld van de ene generatie overgedragen aan de andere generatie. Zo werkt dat nou eenmaal.
    Amerika en Nederland zijn zogenaamd ‘rijke landen’ en dan zou je dus verwachten dat ze niet zo’n enorme staatsschuld zouden hebben. Maar de werkelijkheid is anders.
    Om je als land te ontwikkelen is het onontbeerlijk om geld te lenen. Zo werkt dat nou eenmaal in de economie.
    Nogmaals er is geen enkele land in de wereld die niet op de pof leeft en daar is Suriname dus ook geen uitzondering op.
    Het zijn mensen die het niet goed menen met Suriname die beweringen doen dat Suriname op de pof leeft zonder die stelling te onderbouwen waarom dat zo is.

    Als zelfs de Nederlanders beweren dat het Suriname economisch gezien voor de wind gaat vraag ik mij werkelijk af waarom sommige mensen blijven volharden in hun stelling dat
    het economisch gezien slecht gaat met Suriname. Dat vind ik gek. Aan de andere kant zouden deze zelfde mensen wel de stelling hebben ondersteund indien Nederland zou hebben gesteld dat de economie van Suriname er belabberd er voor stond. Want zo zijn ook wel weer.
    Verwachten deze mensen misschien dat Suriname vanuit het niks zich binnen vijf jaar had moeten ontwikkelen tot een economische topland? Zijn de kleine stapjes die Suriname maakt niet goed genoeg voor deze mensen?
    Ik vind het verwonderlijk.


    Maak melding
  15. @Patrick,

    Suriname kent alleen uitverkoop. Uitverkoop van haar grondstoffen.
    Die grondstoffen worden voor een habbekrats weggegeven en het geld dat men daarvoor krijgt wordt niet goed benut voor de verdere ontwikkeling van het land.
    Dus het probleem is: inkomstenderving door uitverkoop en onvoldoende ontwikkeling wegens onkunde, fraude, corruptie, verkwisting. M.a.w. er is een HRM- en mentaliteitsprobleem.


    Maak melding
  16. @M

    wat ik wil aangeven is dat indien de Nederlandse overheid in eerste instantie Bouterse als president van Suriname had geaccepteerd en hem ook had gefeliciteerd dan zouden ook geen anti Nederlandse uitspraken zijn geweest vanuit de kamp van Bouterse. Suriname kan geen economische sancties tegen Nederland ondernemen maar Nederland wel tegen Suriname.
    Zo liggen economisch gezien, de verhoudingen nou eenmaal.
    Eerst waren daar de grote woorden , de sancties en maatregelen van Nederland tegen Suriname en daarna volgde de reactie van Suriname.
    Nu heb je het charme offensief van Nederland en vervolgens ook weer de positieve reactie van Suriname daarop.


    Maak melding
  17. Frans,

    Ok. Het is waar dat Nederland ongecontroleerd reageert. Net zoals met die vliegtuigramp laatst, dat ze de verantwoordelijken gaan straffen en niet zullen rusten. Hoe willen ze die fascisten van de Oekrainse regering die dat toestel hebben neergehaald straffen wanneer de NAVO (dus ook Nederland) ze steunt?
    Oftewel, Nederland schat zichzelf politiek gezien te hoog in. Een grote ego en grote woorden, maar chickengedrag. De Engelsen noemden het destijds ‘Dutch courage’.


    Maak melding
  18. Wati wil het Nederlandse bedrijfsleven precies in Suriname? Willen ze Suriname gebruiken als springplank naar Zuid-Amerika? Beseft Nederland wel dat de meeste Zuid-Amerikaanse landen kostenbewust zijn en dat Nederlandse bedrijven en producten onder de prijs van de Chinezen en Japanners en Amerikanen moet gaan zitten? Of gaat het hen vnl om infrastructurele projecten?
    We zullen wel zien wat voor overeenkomsten er zijn afgesloten.
    Bovendien is dit de aanleiding voor een bezoek van Bolle Willem en z’n LaTina naar Suriname.
    Vervolgens wordt de president van Suriname (mogelijk Bouterse) uitgenodigd naar Nederland. Maar dat gebeurt allemaal pas na de verkiezing.
    Nederland redeneert dat indien Bouterse voor de tweede keer gekozen wordt, dat dat een duidelijke uitspraak is van de Surinaamse kiezer betreffende mensenrechten en dat NL dan gewoon praktisch en niet idealistisch moet zijn.
    Dus de dominee begint nu een ouderling te worden……


    Maak melding
  19. Ned bedrijven komen helpen met NIET-afgehandelde begrotingen
    vorige jaren ? Met slinkende monetaire reserves ? Met MEGA-begrotingstekort ? Met openstaande overheidsschulden ? Met de zwakke Sranan munt ?
    Met maken van Screeningswet, tekenen Verdrag voor strafoverdracht, en advisering Anti-corruptiewet ?

    Of komen zij voor staatsrechtles : Een VERBOD in de
    SrananGrondwet kan Jenny met DNAclubje niet opheffen
    met een GEWOON DNAWETJE !

    PS : Met de smerige coup heeft Ned MID Bouta toch ook
    geadviseerd en geinstrueerd !
    Met wie stelde hij de 8 Dec-dodenlijst samen ???


    Maak melding
  20. @M

    Ik had die woorden niet willen benoemen. Maar inderdaad
    ‘chicken courage’ is zeer treffend waar het gaat om de houding van Nederland. Eerst zeer voorbarig en hoog van de (ivoren) toren blazen en vervolgens die woorden weer inslikken.
    Die reactie van Rutte toen de amnestiewet werd aangenomen,
    ‘Suriname zal het economisch merken dat ze die amnestiewet hebben aangenomen’., is nog zeer in mijn geheugen gegrift.
    ‘Suriname heeft het inderdaad gemerkt’ maar niet zoals Rutte dat bedoeld had. Suriname heeft wel degelijk die economische groei kunnen bewerkstelligen.

    Die woorden van Rutte slaan nu als een boemerang terug in zijn eigen gezicht. Daar waar hij Suriname economische neergang had voorspeld en economische sancties in het vooruitzicht had gesteld wil zijn land (Nederland)
    nu wel een graantje meepikken van die economische opgang van Suriname.
    Is Suriname plotseling geen bananenrepubliek meer met een
    crimineel aan het hoofd waar geen zaken mee wordt gedaan?
    kennelijk niet. Het enige dat Bouterse had hoeven doen is zich te houden aan zijn beleid, zijn visie en zijn woorden mbt Nederland. Uiteindelijk heeft Nederland ook Bouterse met hun charmeoffensief kunnen bekoren.
    Zo gaat dat in de politiek.


    Maak melding
  21. Waar heeft Suriname behoefte aan? Aan welke soort industrie? Indien Suriname dat kan uitvogelen, dan kan men volop vooruit. Nu lijkt het erop dat men vooral tevreden is met importbedrijfjes.


    Maak melding
  22. Bouta de futuboi van de Hollanders moet zich koest
    houden !

    Handel drijven is wat anders dan de drugdealer en massamoordenaar als president op gelijkwaardige voet
    behandelen. Meneer is en blijft een internationale paria !

    Nederland kan De STAAT Sranan/de democratie Sranan van dienst zijn wanneer Amerika de belastende feiten over Desi B openbaar maakt !

    Ook Caricom en Unasur zullen dan afstand nemen van de
    veroordeelde Bouta !

    Het valt NDPers niet op dat Sranan en Lackin voornamelijk
    bezig zijn met anti-democratische landen als Cuba, China,
    Iran en Venezuela ! Daar is alles GRATIS (zelfs de moorden
    van overheidswege) en heerst er een economische chaos !


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES