Oppositie wantrouwt plotse financiële meevaller

31

PARAMARIBO, 19 nov – De oppositie kijkt wantrouwend naar een vrij plotseling overschot dat de regering te melden heeft. Het overschot zit op de ontvangsten- en uitgavenstaat tussen januari en oktober dit jaar. “Iedereen kan een overschot creëren.”

Dit zegt parlementariër Arthur Tjin A Tsoi (nieuw Front/NPS). Het overschot van ongeveer tweehonderd en veertig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zestig miljoen euro) wordt vermeld in een ‘flashrapport’ van het ministerie van Financiën. “Dat er nu geschermd wordt met een positief flashrapport maakt de positie er niet beter op”, zegt Tjin A Tsoi tegenover de Ware Tijd. Hij ziet geen reden tot een hoerastemming zoals die al opklinkt in de coalitie.

In oppositiekringen is vaker gezegd dat de regering Bouterse – Ameerali goochelt met cijfers. “Deze regering doet dat door bepaalde uitgaven niet te plegen en door schuldeisers niet te betalen”, aldus Tjin A Tsoi. Dan kan er al gauw een mooi overschotje staan. Volgens parlementariër Amzaad Abdoel (MC/NDP) is er sprake van beleid en resultaat. “Dit si een duidelijke aanwijzing dat de overheidsfinanciën zich in rustig vaarwater bevinden.”


31 REACTIES

 1. Wat? Die prijsverhoging van stroom, water en de marktkraampjes heeft wel erg snel resultaat opgeleverd.
  Staatsolie moet wel zwemmen in het geld. Blijkt weer eens.
  Of heeft de pas benoemde hollandse ambassadeur een geheim zakje met geld geopend?


  Maak melding

 2. De geldstroom is heel makkelijk te controleren dus is de reden van een overschot snel gegeven.
  Dat is ook zo in democratische landen en omdat Suriname niet behoord tot de categorie democratisch moet je wel de nodige vraagtekens plaatsen bij dit overschot op dit moment wetende dat er geen geld is om leveranciers, leraren etc te betalen. Dus waar komt het overschot vandaag en waarvoor zal deze worden aangewend???????


  Maak melding

 3. Aha en dit komt uit de mond van Aboel hahahahahaaaaa. Dit zal heel binnenkort in de fabeltjeskrant staan hahahaaa. Mie ó dedé. Dit domoor, deze grappenmaker, deze grapjas, trouwens allemaal, van deze Me-Ka combinatie, hoelalaaaa ze liegen allemaal bij ’t leven. Kunt u zich nog wel enkele leugens van Lieg-in min van Buitenlandse zaken herinneren, eigenlijk is alles dat deze grappenmaker tot nu toe gezegd is blijkt gelogen(ziekenhuis Wa- nie-Ka) we kunnen ons de leugens van de laatst benoemde min van LVV Algoe, hmmmm . Zie de VP ala mala soso leeeeeee. Bouta tak mie dja nanga leeeeee(belofte bigi smadeee, soso leeee). Volk van Su stem ze weg deze NDP/ABOP op 25 mei 2015. Stop a leeeee foe NDP. Stop a bouw van de tram/trein NU, misschien kan ’t later wel, maar nu niet. Stop alles…. nu kan het nog, stem ze nu weg, na 25 mei zal het(te) laat blijken. Zeg NEEEEN tegen alles van de NDP NU, Nu, NU a tan so en oeng tak so, oeng tai horie, ding vleugels e vallen af, trouwens nooit ding no bing mang free nooit……vanaf ding leee gie PRESIDENT VENETIAAN, waardoor ding kies a regeermacht. Maar gelukkig gado no é sriebie; GOD WAAKT over ons. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 4. Het M.O.P. (Meer Ontwikkelings Plan) bestaat alleen maar op papier…

  financiële meevaller
  Het is een mop….!!!!

  oude schulden worden niet voldaan en nieuwe schulden laten de rovers oud worden.


  Maak melding

 5. waarschijnlijk heeft abrahams een deel van het door hem verduisterd bedrag terug gestort
  ook een deel vd steekpenningen v ballast nedam zijn terug gestort
  leve de kruistocht tegen corruptie


  Maak melding

 6. Neen oppositie. Een overschot creëer je niet met trucjes, maar door gewoon jouw schulden niet te betalen. De SEH, naschoolse opvang, aannemers etc. zijn nog steeds niet betaald. Ga die schuldenpositie maar na en dan kom je zeker tot de ontdekking dat er een tekort in plaats van een overschot moet zijn.


  Maak melding

 7. @ Surinam Patriot. Volgens mij klopt jouw slogan niet. Zou moeten luiden dat in Suriname meer mogelijk is dan bij God. Bij God zijn namelijk alleen goede dingen mogelijk.


  Maak melding

 8. Hoe deze som ook gemaakt is. Het bewijst weer wanbeleid.
  Men begroot SRD 7.500.000.000 voor een jaar
  Men geeft uit SRD 3.900.000.000 voor 10 of 9 maanden.
  Iets klopt er niet of de verantwoording van de uitgaven of de begroting.

  Hoe maak je een dergelijk som sluitend. Simpel door veel uitgaven elders te parkeren en de leningen waarvoor de staat getekend heeft ook elders te parkeren.
  De rekening wordt doorgeschoven (zie de toename van de begroting 2015).
  Dat kan als men zich niet verantwoord en lak heeft aan democratie.


  Maak melding

 9. Terecht dit wantrouwen. We hebben allemaal kunnen zien dat de afgelopen jaren bij de stijgende goudprijzen de overheidsuitgaven veel harder stegen en nu dalen die inkomsten enorm. Een overschot komt dan wel heel vreemd over.
  Bedenken we dan ook nog dat in de aanloop naar de verkiezingen flink gestrooid wordt dan is het helemaal onwaarschijnlijk.

  Zoals Tjin A Tsoi aangeeft. Er zal veel eerder sprake zijn van wat accountants aanduiden met slepen: Je registreert de inkomsten van volgende maand vast als ontvangen en de uitgaven van deze maand vermeldt je niet. Dan is er in jouw huishoudboekje een overschot. maar of de bank dit beaamd is een tweede. Daarom moeten we navraag doen bij de CBvS (is eveneens bewezen onbetrouwbaar).
  Een andere wijze waarop overheden vaak sjoemelen is gewoon de rekeningen niet registreren en niet betalen. Zo is de Spoed Eisende Hulp als 6 maanden !!!!!!!!! niet betaald !!!!

  Het zal DDB een zorg zijn. Als hij ziek is dan claimt hij het SLM toestel en vliegt naar Cuba. In SU en menig anderland durft hij zich niet te laten opereren. Misschien heeft hij daarin gelijk. Ik kan mij er iets bij voorstellen.


  Maak melding

 10. “Deze regering doet dat door bepaalde uitgaven niet te plegen en door schuldeisers niet te betalen”, aldus Tjin A Tsoi.”

  Ja zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, heeft Front jarenlang gedaan, ze waren zo spaarzaam dat ze schuldeisers niet betaalden, de schulden stapelden zich op totdat deze regering ze heeft betaald. front had waarschijnlijk nu wel een financiële bankroet gezien van Suriname, dan hadden ze in koor geschreeuwd zie je wel ik had het jullie gezegd.

  Het is ook nooit goed, mi ede naga front.


  Maak melding

 11. As was iemant gister seer arm en vandaag hei is plotseling seer reik, dan iedereen fraag sich af hoe hei is ineens so reik? Misgien hei heef gedaan misdaadige dinge?


  Maak melding

 12. De nieuwe slogan van de ” PAARSE Dalton bende ” voor de aankomende verkiezingen luidt;

  ” Mi NÓ é PAI dat’ mek’ mi é DRAI ” !!!!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 13. Mujrim
  Bij deze regering is het de ene dag een meevaller, de andere dag een tegenvaller. Alles behalve stabiliteit.
  <
  <
  Mujrim je schrijft weer onzin versta je onder stabiliteit wanneer jou koelie regering alleen regeert, droom verder Racist dat zal nooit gebeuren behalve in jou India. Buitenlandse economische analisten hebben aangegeven dat de Surinaamse economie groeit wat zegt de oppositie leugens het gaat slecht, regering en gouverneur van de Surinaamse bank zeggen economie groeit wat zegt de oppositie leugens het gaat slecht met Suriname. Natuurlijk wist regering Bouterse dat er een meevaller zou zijn maar de kunst is om het met veel SHOW te presenteren om de oppositie de schrik van hun leven te geven en er zullen nog meer economische verrassingen vallen nu de verkiezing nadert let op jongens hoe je de KOELIES schaakmat zet. Regering Bouterse geeft ik meer krediet dan de oppositie die heeft vanaf dag 1van alles geroepen van corruptie tot nieuwe voorbereidingen voor een staatsgreep om het Surinaamse volk bang te maken. Tot op heden heeft de VHP die vooral gegild en niks kunnen bewijzen, als je de VHP vraagt waar is je bewijs ze zeggen dit letterlijk om IETS TE VERMOEDEN HOEF JE NIET TE BEWIJZEN! Wat doet de VHP voor het Surinaamse volk onrust veroorzaken, ophitserij en leugens verspreiden is hun economische handelsmerk. MUJRIM waar zijn de helikopters gebleven die jou VHP bij India had besteld we zijn al over de 10 jaar heen alles is jaren geleden betaald en Suriname heeft geen helikopters gekregen is dit de manier hoe de VHP regeert miljoenen weggeven aan India en geld in hun eigen zak stoppen en dan nooit meer over praten. Geen wonder dat GUYANA onder hindoestaanse bestuur en alleenheerschappij nadat ze de creoolse president met hulp van het buitenland hebben afgezet een roversnest is geworden dat de Guyanezen massaal naar Suriname vluchten voor een betere bestaan, dit staat Suriname te wachten als die koelierovers Suriname gaan regeren.


  Maak melding

 14. @Koelie sympathisant

  @Pijn lijder,

  Suriname groeit? Ik weet niet wat jij ziet, maar ik zie juist alle waardevolle grondstoffen zoals bos, goud, aluminiumerts, aardolie met de dag slinken en jij noemt dat groei?
  De regering krijgt alleen maar geld binnen door de natuurschatten te verkopen. Geen productie en export van agrarischeproducten, industriele producten, services, nada.
  Waar zie jij die groei dan?
  Enige groei die ik zie is dat het haar van mensen groeit.


  Maak melding

 15. front had zgn ook heel veel geld overgehouden, totdat deze regering aantrad en die hele puinzooi zichtbaar werd. Onbetaalde schulden die allemaal teruggingen tot 2002 en dit ondanks front bakken vol geld zoals betalingsbalanssteun kreeg van Nederland.

  Nu doen we het zonder die bakken vol gratis geld van nederland, dat is het verschil.


  Maak melding

 16. Leuk berichtje voor VHP lovers;

  VHP kernbestuur Matawlieweg en leden lopen over naar NDP 20 Nov, 01:00

  VHP-kern Matawliweg overgelopen naar de NDP. Van links naar rechts: waarnemend voorzitter kern Welgelegen, Fabian Hoogdorp, overgelopen VHP-kernvoorzitter Sadishkoemar Jhinnoe, de ministers Rabin Parmessar en Soeresh Algoe. (Foto: René Gompers) Het hele VHP-kernbestuur van Matawliweg en omgeving (ressort Welgelegen) is woensdagavond overgestapt naar de NDP. Alle elf bestuursleden hebben hun NDP-lidmaatschapskaart ontvangen tijdens de bijeenkomst. Zij nemen ook 250 VHP’ers met zich mee.

  De overgelopen ‘oranje’ kernbestuursleden zijn op de bijeenkomst van ruim 150 personen verrast geworden door het nieuwe lid van de NDP, Keshopersad Gangaram Panday, die ook uit de VHP komt. Hij deelde mee dat de aanvraag voor het lidmaatschap direct goedgekeurd was. Rabin Parmessar, minister van Openbare Werken en zijn collega Soeresh Algoe, van Landbouw, Veeteelt en Visserij deelden de eerste kaarten uit aan Sadishkoemar Jhinnoe, voorzitter van de kern en bestuurslid Rajesh Rambharos. Jhinnoe overhandigde op zijn beurt aan Parmessar 300 aanvragen voor NDP-lidmaatschap. 250 daarvan zijn VHP’ers en 50 van personen zonder partij.

  De leden gaven aan dat de overstap te maken heeft met “bijdragen aan de ontwikkeling vanuit een ander perspectief.” De wapenfeiten van de regering die in vier jaren zijn neergezet heeft het geloof in de NDP alleen maar versterkt deelden ze mee. “De president heeft vanaf zijn aantreden opgeroepen tot samenwerking. Ook met de VHP”, legde Rambharos uit. “De NDP heeft getoond voor iedereen te werken en heeft heel wat gedaan kunnen krijgen in korte tijd. Dingen die allang gedaan hadden kunnen worden.” Rambharos somde enkele redenen op die de overstap moet rechtvaardigen. De verhoogde kinderbijslag, verhoogde studietoelagen en verbeterde AOV, afschaffing van inschrijfgeld voor lager onderwijs, bouwen van schoollokalen en het overhandigen van grondbeschikkingen “aan zij die jaren moesten wachten.”

  Parmessar en Algoe verwelkomden de nieuwe leden persoonlijk en drukte hen op het hart om hun best te doen, ongeacht de kritiek. “Je hoort nu zoveel kritiek over wat we fout hebben gedaan. Maar noem mij een bedrijf dat ze hebben opgericht dat nog bestaat”, zei Parmessar. “Ze breken juist af, kijk maar naar SML, zij hebben ‘krabita anu’. In december hebben wij een eigen raffinaderij. Maar er komt meer. NDP is pas begonnen brada.” Parmessar zegde toe dat de nieuwe aanvragen zo snel mogelijk verwerkt zullen worden. “NDP is een partij van samenwerking. Door samen te werken bereik je meer.”

  René Gompers


  Maak melding

 17. Waar waren de heren overstappers precies ontevreden over binnen de VHP? Dat wordt niet vermeld.
  Binnen de hindoestaanse gemeenschap zijn er genoeg g@@rchatta’s, blijkt. Een cocakont likken blijkt heel geliefd bij sommige mensen.


  Maak melding

 18. wanneer is de eerste kg. casaba poeder geleverd in het buitenland..en door wie,toch niet van zanderij ..

  wat heeft tot noch toe die goud ordening het land opgeleverd..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.