Suriname tekent voor deelname in Merian goud

12

PARAMARIBO, 18 nov – Suriname heeft zich formeel verbonden aan deelname in het grote goudwinningproject te Merian, in Zuidoost Suriname. Dit meldt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Van de ongeveer tweehonderd en vijftig miljoen dollar die Suriname moet inbrengen, moet alvast ruim tachtig miljoen direct op tafel worden gelegd.

Dat geld betreft de zogenaamde historische kosten. Dat zijn kosten die partner Surgold heeft betaald de afgelopen jaren om het gebied te exploreren en gereed te maken. Suriname neemt voor vijfentwintig procent deel. Dus moet ook voor dit percentage worden bijgedragen in dekking van reeds gepleegde kosten. In het parlement is vanuit de oppositie hevige kritiek geleverd op dit onderdeel van de overeenkomst. De deal wordt nadelig genoemd.

Het geld zal worden opgebracht door Staatsolie. Dit bedrijf neemt deel namens Suriname en zal een lening opnemen. Voor de deelname wordt een apart bedrijf opgericht, dat ook een deel van het geleende geld krijgt toebedeeld. De totale investeringen in dit project bedragen ongeveer een miljard dollar.


12 REACTIES

 1. “Van de ongeveer tweehonderd en vijftig miljoen dollar die Suriname moet inbrengen, moet alvast ruim tachtig miljoen direct op tafel worden gelegd.”

  De machthebbers zijn niet in staat om 250 miljoen US $ op te brengen. Dit is een bewijs dat ze niet voldoende contante reserves hebben. Er wordt een beroep gedaan op staatsolie, die zelf off-shore exploraties projecten financieel samen uitvoeren met buitenlandse olie maatschappijen. Dit zorgt voor een instabiele effect op de financiële positie van Staatsolie.
  Als die 80 miljoen US $ nog erbij komt, betekent dat de “Laatste Adem” voor Staatsolie.

  En La Sombra Del arbol


  Maak melding

 2. Fantastisch maar niet heus.

  Newmont komt in met oud papier en Suriname met de harde dollars. Ofwel Suriname betaald haar eigen goudmijn en Newmont maakt de winst. De directie van Newmont krijgt een rol beroerte van zoveel domheid.

  De liquiditeit van Staatsolie wordt enorm uitgehold door haar president commissaris (tevens adviseur van de President en onderhandelaar met Newmont).

  Wat betekend het nu.
  De rente rekening begint te lopen op 4 december 2014 zodra de betaling binnen moet zijn.
  De eerste dividend over de inbreng / het aandeel van Staatsolie kan niet eerder verwacht worden dan medio 2018 (eerste volle jaar van productie zal 2017 zijn).
  De rente rekening loopt dus door tot ongeveer medio 2018 over gemiddeld $ 160.000.000. en zal bij een rente voor Staatolie van ongeveer 6% (aanzienlijk lager dan de staat) tot een geaccumuleerd rente bedrag van ongeveer $ 35.000.000 oplopen.
  Ofwel op het moment van de eerste dividend uitkering is het geinvesteerde bedrag opgelopen tot $ 260.000.000.

  De investeringen die noodzakelijk zijn om aan verplichting om voor $ 0,11/Kilowattuur elektriciteit te leveren (verlies latend tarief) te kunnen voldoen ($ 80. tot $ 90.000.000) zijn we dan nog even voor het gemak vergeten. Het is een aparte business case.

  Bij de actuele goudprijzen zal de winst per troy ounce ongeveer $ 400 zijn ofwel het aandeel van Staatsolie in de winst is dan $ 100/troyounce.
  Gezien de verwachte productie van 400.000 tot 500.000 Troy ounce per jaar is het winst aandeel van Staatsolie op basis van de huidige situatie $ 40 tot $ 50.000.000 / jaar.
  Aangezien een goudmijn een beperkte levensduur heeft (voorspelling ongeveer 10 jaar) zal Staatsolie haar investering over 10 jaar moeten afschrijven ofwel $26.000.000/ jaar waarna er $ 14.000.000 tot $ 24.000.000/jaar overblijft voor rente.
  Ofwel het is een marginale onderneming die indien de goudprijzen maar een heel klein beetje verder dalen verlieslatend zal zijn voor Staatsolie.

  Als men naar de goudprijzen van de afgelopen 40 jaar kijkt is het aannemelijk dat bij een aantrekkende economie (meer vertrouwen) de goudprijzen voorlopig laag blijven en er voor Staatsolie pas over een jaar of 7 een substantiële bijdrage kan ontstaan uit deze investering.
  Staatsolie moet hopen dat de concessie jaren langer blijft produceren dan nu voorzien.

  Zet dan de deal af tegen die van de vorige regering die voor $ 100.000.000 20% aandeel zou verwerven.

  Men hoeft geen raket geleerde te zijn dat $ 5.000.000 per 1% aandeel een veel betere deal is dan $ 9.000.000 per 1% aandeel in een goudmijn.


  Maak melding

 3. Volgens de waterkant rekenkundigen zou suriname niet kunnen deelnemen, het bedrag zouden ze niet kunnen ophoesten.

  Nu hebben de rekenkundigen andere redenen verzonnen. Dit soort onzin krijg je met leeglopers, mensen die teveel tijd omhanden hebben en niets zinnigs van hun klote leven hebben kunnen maken.


  Maak melding

 4. @Afu Sensie
  Er is nooit gesteld dat Suriname in totaal geen $ 400.000.000 kon opbrengen. $ 225.000.000 voor Surgold en $ 175.000.000 voor IAM gold. Het laatste is nu even op de lange baan geschoven waarover je niemand meer hoort. Het komt even goed uit dat IAM Gold lekker doorgaat.

  Er is slechts aangegeven hoe duur het zou worden als de Republiek Suriname het geld zelf uit de markt zou halen. Dat is na heel veel gejuich ook faliekant mislukt. De investeringsbank die de obligaties naar de markt moest brengen heeft het opgegeven (wie laat de rekening zien).
  Als laatste optie is gebruik gemaakt van de krachtige cashflow positie van Staatsolie. Die kan namelijk wel lenen op de internationale kapitaal markten. Echter deze investering zonder echte zeggenschap als junior partner is verre van verstandig. Dat is geen truckje maar gewoon gezond boeren verstand.

  Het risico is groot, de senior partner bepaald wat er gebeurt en de kosten zijn heel hoog en kunnen bij enige tegenwind katastrofaal zijn voor Staatsolie.
  Wat als de planning uitloopt, wat als de kosten iets oplopen, wat als er een conflict ontstaat en Surgold haar eerste dividend pas uitkeert in 2020 of later. Dan zal Staatsolie rente en aflossingen moeten gaan betalen zonder dat er kosten tegen over staan.

  Beste Afu Sensie weet u waarom grote ondernemingen in de problemen komen. Dat komt omdat zij bij het aangaan van leningen afspraken maken over hun terug betaal mogelijkheden. Als de kosten hoger worden en de inkomsten afnemen (lager goudprijs/ lagere olie prijs, moeilijkere exploitatie) kunnen de banken hun leningen op eisen als de balans en de winst en verliesrekening niet meer aan hun eisen voldoen. U en ik weten niet wanneer dat met Staatolie kan gaan gebeuren. Als het gebeurt zijn zij van het ene op het andere moment bezit van de banken (afdeling bijzondere kredieten) en gaat alle cashflow naar de banken en verliest Suriname een harde bron van inkomsten.

  Deze regering heeft geen benul van de risico’s die aangegaan worden


  Maak melding

 5. Waarom weten wij het beter achter onze pc in nl ? Een echte Sranang man die veel lobie heeft voor su zit niet vier jaren lang achter een pc te kletsen maar kom en werk dan mag je lekker lullen. Echt als je kijk naar die namen die nog vanaf 2010 tot nu toe negatief bezig zijn vindt ik echt ziekelijk en mensen doen echt niks anders dan zitten wachten op nieuws waarop ze kunnen reageren , zielig vindt ik deze gasten de zogenaamde gasten die zoveel liefde voor Suriname heeft , , blijven jullie daar in nl Suriname heeft jullie niet nodig… Odi,odi takki vanuit sweet sranang


  Maak melding

 6. ‘Deze regering heeft geen benul van de risico’s die aangegaan worden

  Ja jojo dat weten we inmiddels ook al, jij bent de enige op deze aardkloot die benul hebt van de risico’s die aangegaan worden, verder niemand vooral niet Surinamers in Suriname.

  Het verschil is dat jij je klote leven moet verdoen op waterkant.net en de rest die het niet weet moet een heel land besturen en dat ook nog zonder adviseurs die risico’s kunnen zien.


  Maak melding

 7. Wie weet hoeveel kg goud er uit Surinaamse bodem jaarlijks wordt gehaald? Wat is de waarde daarvan en hoeveel ervan komt in de Surinaamse schatkist terecht?


  Maak melding

 8. @Jan Ardan
  Formeel door IAM Gold ongeveer 10.000 kg/jaar.
  IAM Gold betaald over de bruto opbrengst ongeveer 7% royalties.
  Over bedrijfswinst 35% winstbelasting (slimme zet van Vene om er een Surinaamse NV van te laten maken zodat de winst in Suriname blijf)
  En tot slot 5% dividend.
  In de hoogtij dagen met de extreme goudprijzen was dit zeer lucratief omdat de goudprijzen omhoog gevlogen waren tot ruim $ 1.800/troy ounce (ongeveer 30 gram) Nu nog maar $ 1.200 terwijl de productie kosten rondom de $ 750/troy ounce liggen.
  Allemaal terug te vinden middels google.

  De informele goudmijnen zoals Safrina, NaNa resources, Brunswijk mijnen bij elkaar omgeveer 19.000 kg en spoelen het dubbele per jaar weg.
  Deze partijen blijken geen winstbelasting te betalen en dragen bij de mint/centrale bank aan het eind ongeveer 4% aan royalties af.

  De formele mijnen moeten milieuschade voorkomen terwijl de informele mijnen alles maar laten lopen en met kwikwerken.

  De formele mijnen hebben herstel plichten en houden zich aan de mijnbouwwetten (internationaal imago) terwijl de informele mijnen opereren buiten de wet op exploratieconsessie en niet eens de moeite nemen een exploitatie concessie aan te vragen.
  Indien de wet gehandhaafd zou worden en men goede productie technieken hanteerde kan Suriname nu reeds jaarlijks 70 .000 kg produceren met de zelfde moeite in plaats van de huidige 29.000 kg.
  Indien men de informele sector net als IAM Gold zou belasten dan zou zouden de inkomsten voor de staat verveel voudigen. Op de top (volgens mij in 2011) droeg NV Rosebel ongeveer $ 200.000.000 af aan Suriname. U hoeft geen grote rekenmeester te zijn om te weten dat dat nu slechts een fractie zal zijn omdat de winst van meer dan $ 1.000/troy ounce terug gelopen is naar ongeveer $ 400.
  U hoeft ook geen grote rekenmeester te zijn hoeveel Suriname aan inkomsten verliest ten aanzien van de informele goudsector.

  Ik raad je aan het boekje Gowtu van onderzoeks journalist Jeroen Trommelen te lezen. Hij heeft het maximale weten bloot te leggen door een lek bij de KvK waar hij de cijfers van wat belanghebbenden in de informele sector heeft weten te achterhalen. Als u dat leest weet u waarom men zo zwijgzaam is. Er werd ooit door sommige mensen wekelijks $ 200.000 verdiend in Suriname (20% van 20 kg goud/week) en dat alleen maar door het verpachten van hun concessie (het geen door de mijnbouw wet verboden is).

  https://www.bruna.nl/boeken/gowtu-9789054293460


  Maak melding

 9. hmm intersant als het zoo ver is dan kom sinterklaas met zwarte piet de goud op halen en kunnen we de goud verkopen en heel veel speelgoed kopen voor de kinderen van suriname maar wel voor de criools volk of marons een kokosnoot boom en banaan boom dus speelgoed dan bedoel ik en een pop van bruinswijk en bouta die op de boom zit en eet lekker banaan en drink kokosnoot jamie jamie groeten van ons ze lieve sinterklaas en de zwarte pieten uit spanje tjauw


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.