donderdag, juni 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijArrestaties bij intocht Sinterklaas in Gouda

Arrestaties bij intocht Sinterklaas in Gouda

-

Does Travel - naar Suriname

Vlak voor de intocht van Sinterklaas in Gouda zijn in het centrum enkele betogers opgepakt. Onder hen was zeker één anti-Zwarte Piet-demonstrant. De betogers stonden tussen toeschouwers op de Markt, terwijl dat niet mocht. De gemeente Gouda had twee locaties buiten de centrumring aangewezen waar voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mogen demonstreren.

De binnenstad van Gouda staat vol met mensen die de intocht van Sinterklaas willen bijwonen. Ondanks de regen staan duizenden ouders met hun kinderen te wachten achter de dranghekken.

Veel kinderen zijn zwart geschminkt. Kleine Pieten in andere kleuren zijn niet gezien meldt De NOS.

Update 18.32: Volgens de politie zijn er in totaal negentig mensen aangehouden tijdens de ongeregeldheden. Zestig demonstranten stonden volgens de politie niet op de aangewezen locaties en dertig anderen hadden zich schuldig gemaakt aan “andere wanordelijkheden”. Volgens de politie worden ze zaterdagavond weer vrijgelaten. Wel krijgen ze een boete van 220 euro.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

113 REACTIES
 1. Wat een leuk kinderfeest had moeten zijn is verpest door een handjevol idioten. Als je ruzie wilt maken prima maar dan buiten de zicht van kinderen. De gekleurde gemeenschap staat weer eens op kaart. Deze discussie kan alleen beslecht worden in een goed gesprek, geweld is geen oplossing sterker nog het werkt alleen polariserend.


  Maak melding
 2. Het is geen Kinderfeest wanneer jonge hersenen worden
  blootgesteld aan waanideeen over verhouding blank vs
  gekleurd !

  Stop kinderen in vroeg stadium met stereotypen vol te pompen !

  Leve Zwarte Sint met Blanke Pietknechten !

  PS : Sint is Turkse bisschop en had oorspronkelijk
  HELEMAAL geen knecht ! Dat stereotype is er later bij
  verzonnen door racistische malloten !


  Maak melding
 3. Neen Koos, het zit hem in de opleiding.
  In Suriname werden en worden wij doodgeslagen met geschiedenis en aardrijkskunde van met name Nederland met de accenten op de eerste en tweede wereldoorlog, waar wij in feite heel weinig mee te maken hebben gehad. Wij hebben hierdoor alle begrip voor Nederlanders die onder deze trauma’s verkeren. Noem dat inlevingsvermogen. In de Nederlandse leerboeken daarentegen is de slavernij opzettelijk doodgezwegen. Zij weten dus geen ene moer over de slavernij, hoe bepaalde Surinamers daaronder gebukt gaan en hoe zij zich ook voelen als ze geconfronteerd worden met zwarte Piet, die de Surinamers aan de slavernij herinnert. Ook denk ik dat vele Nederlanders nog met een koloniale trauma zitten omdat het eens zo machtige koninkrijk de Nederlanden als los zand is uiteengevallen.
  Als de Nederlanders meer over de geschiedenis van Suriname hadden geleerd zouden ze totaal anders kijken hiertegen.
  Een ander voorbeeld is dat ik mij zeer beledigd had gevoeld toen ik tot de ontdekking kwam dat Nederlanders niet eens wisten dat het Nederlands de officiële taal is in Suriname. Dus mag de heer Westbroek van Utrecht mijn m..s eten toen hij op de televisie verkondigde dat Surinamers niets over de geschiedenis weten. Ga geschiedenis met name over Suriname leren, mi booi.


  Maak melding
 4. Wat @John zegt vind ik ook. ik zeg net ook tegen mijn dochter: als zwarte piet moet, ok, maar dan ook de vieze geschiedenis van nederland en haar aandeel in de slavernij en de slavenhandel voor eens en voor altijd uit de doeken doen.


  Maak melding
 5. @srafu

  Leve Zwarte Sint met Blanke Pietknechten !

  ga direct naar de gevangenis, u ontvangt geen SRD 200,- omdat u niet langs “start” gaat!

  En jij durft te praten over waanideeën en stereotypen!

  PS. de Tulp komt van oorsprong ook uit Turkije en had toen maar één kleur!


  Maak melding
 6. -Jammer vind ik dit, omdat er bijna overal discussies worden gevoerd hoe om te gaan met dit probleem. Zelfs via de media.
  Ik had juist gedacht dat de leiders die tegen zijn de achterban zou oproepen om het anders aan te pakken.

  -Men krijgt nu een stempel van dat de afro mensen alles met geweld willen oplossen zonder een goed gesprek.
  Een vriend die ook tegen is betreurd het heel erg en zegt ook dat hij zich nu op de achtergrond houd omdat het uit de hand loopt.


  Maak melding
 7. Het was gezellig in de stad met de intocht van Sinterklaas geen wanklank te horen, ook niet van de aanwezige gekleurde medelanders, geen angstige kinderen voor Zwarte Piet gezien en ik geloof ook niet dat er ook maar iemand aan de slavernijperiode of het verband wat bepaalde Surinamers hiermee leggen, de negatieve benadering komt her voornamelijk op deze site voor door een aantal figuren die blijkbaar de geestelijke capaciteiten missen om iets wat in het verre verleden waar ze zelf geen onderdeel van uitgemaakt hebben , te verwerken, zij krijgen van mij de Zwarte Piet voor een heleboel onnodige onrust


  Maak melding
 8. Alles wordt tegenwoordig overgoten met het racisme- of slavernijverleden-sausje. Vergeet even één ding niet: we zijn allemaal van hetzelfde ras: HET MENSELIJK RAS!!!


  Maak melding
 9. Ik denk dat wat zwarte mensen zeer stoort bij deze Zwarte Piet, is dat deze zich als een Clown gedraagt. We willen die Echte agressieve Zwarte Piet terug met roe en die kinderen een pak rammel geeft en in een zak stopt. Menig kindje had vroeger slapeloze nachten van deze echte Zwarte Piet, niet van die Clown van nu. Daarom moet deze Piet ook weg.


  Maak melding
 10. de intocht in Gouda, triest om te zien hoe een stel aktievoerders, het feest voor de kinderen voor deze zo verzieken, alleen om hun gelijk te halen, walgelijk gewoon. zegt ook wel wat over hun mentaliteit


  Maak melding
 11. Hoe verdwaald kun je zijn als volk? Dat je massaal de intocht viert van een verzonnen figuur met verzonnen figuranten?
  Nederland leeft al lang niet meer in de realiteit.
  Wanneer gaan de Nederlandse kinderen van flats afspringen in de veronderstelling dat ze kunnen vliegen als Peter Pan?


  Maak melding
 12. Triest om te zien hoe een groot aantal bekrompen mensen zich niet kunnen inleven in de gevoelens van een klein aantal mensen die zich storen aan de onderdanige houding en het clowneske gedrag van zwarte piet. Witten zijn onverbiddelijk wat dat betreft. Er is totaal geen sympathie noch empathie. Velen hebben last van een tunnelvisie en weigeren om out of the box te denken. Maar ja, wat kun je van bekrompen mensen zonder enige vorm van medemenselijkheid en inlevingsvermogen? Ontkenning, bagatellisering.


  Maak melding
 13. Ziek om te zien en te horen hoe witte mensen hun eigen onschuldige kinderen inzetten om toch hun gelijk te halen. Over de ruggen van hun eigen onschuldige kinderen.
  Zwarte Piet is de koloniale kater van onderdrukking, uitbuiting en mensenhandel in de Gouden Eeuw!
  Nederlanders hou je vast aan deze laatste strohalm, want het is voorbij…..dit zijn jullie laatste stuiptrekkingen en ze zijn heftig…
  Het is de opleving, net voor het sterven!


  Maak melding
 14. kwaku. je kwaakt uit je nu, kinderen inzetten om gelijk te halen, en weet je ook hoe lang het eigenlijk geleden is , die gouden eeuw, die gouden eeuw beleven jullie nu in vergelijk met de omstandigheden waarin jou over, over overgrootouders in een tijd waarin jij part nog deel van uitgemaakt hebt, geleefd hebben, of dat nu in Suriname of in Afrika was, Er is al een keer aangeboden een vliegtuig in te zetten waarin zij die dat wilden gratis terug te brengen, back to the roots, nooit vertrokken geen belangstelling, gek he, of toch niet als je daar op een manier protesteert zoals je dat hier doet, flikkeren ze je zonder enige vorm van proces in de cel nadat ze je eerst in elkaar gemept hebben, ik geloof trouwens dat je in Su ook niet zo;n grote bek op moet zetten daar houden ze ook niet van dat soort grappen


  Maak melding
 15. Eindelijk ontstaan er bewegingen in Nederland die vergelijkbaar zijn met de opkomst van de NAACP in Amerika.
  De gekleurden zijn en worden niet serieus genomen in Nederland en helaas enkel met dit soort van acties ontstaat er een mogelijkheid om er hier met de witteman over te praten !

  Kijk maar wat er nu binnen de PvdA gebeurd met de twee Turkse kamerleden die ze uit de partij hebben gezet !

  Zolang je de witteman niet in z’n portemonnee raakt of aan z’n traditie komt, zal hij hij jou altijd als z’n mindere zien en achteraf zeker uitlachen !

  Wordt vervolgd !


  Maak melding
 16. Agoe Dagoe

  Hoe verdwaald, of beter hoe verdwaasd ben jij met je vraag wanneer Nederlandse kinderen van flats afspringen…………………!
  Waar gaat dit in hemelsnaam over!


  Maak melding
 17. Lieve beste hans,
  Voor je één of ander hartaandoening krijgt van de opwinding en ergernis, laat me je vertellen dat de weergoden het allemaal goed geregeld hebben voor ons.
  Door het slechte weer en de harde regen is al het zwarte roet weggewassen van de gezichten van de zwarte pieten.
  Jammer hè!
  In ieder geval weten de kinderen nu dat Sint niet alleen zwarte pieten heeft. En dat is voorlopig voldoende.
  Veel pieten waren gekleurd of hadden zwarte roetvegen. De kinderen weten nu wel beter, ze hebben ook verstand!
  Ik wens je een heel gezellig Sinterklaasfeest toe, dat dit jaar ongetwijfeld anders zal zijn dan anders……..:-))) Remember, justice is on our side!


  Maak melding
 18. @astaman,

  Denk zelf na.
  Sinterklaas: verzonnen figuur met verzonnen daden, bijzonder grote aanhang. Door de strot van kinderen geduwd.
  Peter Pan: verzonnen figuur met verzonnen daden. Zeer populair bij kinderen die gaan beginnen te geloven dat mensen – dus ook zij – kunnen vliegen, net als Petertje.

  Maar nu: de ouders gaan de kinderen vertellen, luister schat, die Peter Pan is een sprookjesfiguur en is geen echte mens en dat hij kan vliegen is verzonnen. Die ouders gaan nooit aan hun kinderen vertellen dat Sinterklaas een verzonnen figuur is met een nep baard en neppe helpers die echt geen cadeautjes over heeft voor welke kind dan ook en dat de ouders al die cadeautjes kopen.
  Oftewel: tegen Peter Pan wordt gewaarschuwd, Sinterklaas wordt door de strot geduwd en als echt gepresenteerd.
  Zo voedt je dus kinderen op. Met leugens.


  Maak melding
 19. @astaman,

  Die 2 Turkse kamerleden moesten de PvdA verlaten omdat ze hun Turkse achterban niet voor de gek wilden houden.
  De PvdA en deze regering voeren een assimilatiebeleid uit waarbij van allochtonen al hun eigenheid wordt afgepakt en ze tot een soort gekleurde blanken worden gereduceerd.
  Zo gaat dat tegenwoordig in Nederland.


  Maak melding
 20. Blij met de steun van onze brada’s en sisa’s in Siruname die begrip tonen voor onze strijd tegen zwartepiet, tegen racisme, tegen discriminatie!
  We zijn het zat als tweederangsburgers behandeld te worden, we zijn het zat belachelijk te worden gemaakt, te worden getreiterd en gekwetst met een racistisch karikatuur.
  Als donker persoon kom je hier niet makkelijk aan een baan, want je bent maar een zwarte neger. Als je al een baan hebt, word je op de werkvloer gepest en gediscrimineerd, want je doet het nooit goed genoeg, je werkt nooit hard genoeg in de ogen van je baas en je collega’s. Neen als Surinamer heb je het hier niet makkelijk, dat geldt trouwens ook voor andere minderheidsgroepen.
  De donkere voetballers ondervinden het racistisch gedrag aan den lijve. Ook vandaag werd er van alles geroepen zoals rot op naar je apenland, aanpassen of wegwezen etc.
  Onze mensen werden hardhandig weggesleurd en urenlang van hun vrijheid beroofd. Na de commentaren over deze topic te hebben gelezen, moest ik reageren omdat ik achter de demonstranten sta en als activist betrokken ben in deze strijd.


  Maak melding
 21. Gefrustreerde demonstranten, asociale relschoppers en dromerige meelopers die zich nog steeds in een slachtofferrol thuis voelen was onderdeel van het kinderfeest in Gouda.
  Zij moeten zich schamen voor het onrecht dat zij de kinderen op hun feestje hebben aangedaan.
  Zeker was de slavernij een zwarte bladzijde, wanneer kunnen we het een plek geven.. na ruim 150 jaar en 6 generaties nog niet ?


  Maak melding
 22. Reageerders, odi odi.

  za 15 nov 2014
  Pietendiscussie treft jongens Nederlands Elftal

  Onze jongens van het Nederlands elftal worden ernstig gediscrimineerd op Facebook. Onder een selfie die Leroy Fer met zijn volgers deelde op Twitter, komen erg veel racistische reacties binnen.

  Foto: Twitter Leroy Fer via Voetbalzone

  Op de foto zien we onder andere Gregory van der Wiel, Kenneth Vermeer, Karim Rekik, Leroy Fer en helemaal vooraan Memphis Depay, die de selfie maakte.
  De Nederlandse selectie bestaat voor een groot deel uit gekleurde mannen en dat vonden veel Facebookgebruikers aanleiding om allerlei racistische opmerkingen te maken.

  Zo maken meerdere voetbalfans op Facebook flauwe grappen met verwijzingen naar Zwarte Piet en vraagt iemand zich af waarom er zo weinig blanke voetballers op deze foto staan.
  Ook maken veel gefrustreerde gebruikers vergelijkingen met apen.
  Die gemene reacties zou je voorspelbaar kunnen noemen, maar erg opvallend is het grote aantal likes dat de racistische opmerkingen krijgen.

  Op Twitter komen veel verbaasde reacties voorbij, ook van een groepje BN’ers. Zo schrijft Hadewych Minis: “Als je denkt dat discriminatie in NL erg meevalt, lees dan hoe er op onze Oranjehelden wordt gereageerd…”
  Ook Charly Luske, Ruben van der Meer en Robert Vuijsje delen de foto uit protest.

  Rutte: dit is dieptriest . En of het “Diep triest” is BV. Nederland.


  Maak melding
 23. Agoe Dagoe,

  Hoe gaat het in Suriname als je het niet eens bent met de koers van de partij, waar je lid van bent ?
  Dan vlieg je er toch ook uit ?
  Voorbeelden te over de laatste jaren dacht ik zo.
  Ik zie geen enkel verschil,


  Maak melding
 24. Lies and bigotry couldn’t bring you change four hundred years gone and you’re still the same. Pride and prejudice couldn’t bring you change we tired of the racist public execution you wanna play down the blame. Your racial discrimination is a SHAME!!


  Maak melding
 25. Deze discussie had ik ongeveer twintig jaar geleden al gevoerd met een collega dat zwarte piet gewoon puur racistisch is!!!!
  En natuurlijk zag die het heel anders, want het is een kinderfeestje om het zogenaamd goed te praten.

  Maar ik heb begrepen dat men het prachtig schijnt te vinden dat het in de Nederlandse cultuur en traditie zit dat een kleurling de knecht is van de witte man.
  En daarom wil men deze o zo geweldige cultuur behouden en niets veranderen moet!!!!!


  Maak melding
 26. Surinette
  Blij met de steun van onze brada’s en sisa’s in Siruname die begrip tonen voor onze strijd tegen zwartepiet, tegen racisme, tegen discriminatie!

  Nog zo’n gefrustreerde met en slavernijsyndroom. Wordt er zoooo moe van


  Maak melding
 27. Kwaku
  Ziek om te zien en te horen hoe witte mensen hun eigen onschuldige kinderen inzetten om toch hun gelijk te halen. Over de ruggen van hun eigen onschuldige kinderen.

  Jij bent ziek… zwaar ziek


  Maak melding
 28. za 15 nov 2014
  Documentairemaakster opgepakt bij intocht in GOUDA –

  Documentairemaakster Sunny Bergman is tijdens de intocht van Sinterklaas gearresteerd.
  Ze filmde tijdens de intocht de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als roet, die de VPRO op 1 december uitzendt.

  Volgens producent Monique Busman van de VPRO heeft de politie aanvankelijk ook de camera van Bergman in beslag genomen, maar heeft haar producer die inmiddels weer terug.

  Busman vertelt dat de documentairemaakster door de politie werd geïsoleerd voordat ze werd opgepakt en haar camera moest afstaan. Sunny Bergman is overgebracht naar het politiebureau in Den Haag.

  Volgens de VPRO was Bergman bij de demonstratie als waarnemend journalist en niet als actievoerster.
  Bergman staat bekend als tegenstander van het schminken van pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank aankaartten.

  Documentairemaakster weer op vrije voeten
  GOUDA – za 15 nov 2014.

  Documentairemaakster Sunny Bergman is weer vrij.
  Ook haar geluidsman is door de politie vrijgelaten.
  Dat heeft Monique Busman van de VPRO gemeld.

  Bergman en haar geluidsman werden tijdens de intocht van Sinterklaas in Gouda gearresteerd. Ze filmde tijdens de demonstratie tegen zwarte pieten voor haar documentaire Zwart als roet, die de VPRO op 1 december uitzendt.

  Volgens Busman is Bergman blij en opgelucht dat ze weer vrij is. Toch is ze ook ontzet door de arrestatie. „Ze is enorm verbaasd dat ze als journalist en documentairemaakster tijdens haar werk werd gearresteerd.”, aldus Busman.

  Bergman staat bekend als tegenstander van het schminken van pieten. Ze behoorde tot de bezwaarmakers die de kwestie bij de rechtbank in Amsterdam aankaartten.

  Het is diep & diep triest zei premier Rutte vanuit Den Bosch met zo’n aanhouding.
  Ook BV. Nederland heeft er geen woorden voor.


  Maak melding
 29. Men had de vrije keus gehad om voor 25 november 1975 te kiezen waar men wilde bijhoren. de meesten kozen om toch naar de blandah holland te gaan en ze namen voor lief voor alle feesten te zijn. dat de samenleving zo grimmig is geworden heeft men ook voor gekozen. je kon dus in suriname achterblijven als je wist dat je als nazaat niet op je gemak zou voelen met de kinderfeest. je hebt nu wel de tijd om voor 5 december de vliegtuig te pakken en terug te gaan. de grondwet hier is toch ook 200 jaar geleden vastgelegd, wil je die ook wijzigen, ga dan in den haag in het parlement veranderen. dien een wet in. met klagen kom je niet en lijdt je aan geheugen verlies of alzeheimer; helaas de verpleeghuis wordt ook afgeschaft. je mag eenzaam doodgaan in je huis. blandah is bankroet. of je gaat met sinterklaas naar spanje op 5 december. daar schijnt de zon en is het elke dag mooi weer; net als in suriname. en hebt je het gevoel dat je eerder was geboren als slaaf en het nu het gevoel hebt dat je weer zeepslagen krijgt en gemarteld wilt worden. nederland is op papier multicultireel, niet in werkelijkheid, wordt wakker en ga iets positief nog van je leven maken, of anders als het niet bevalt als zwarte mens hier te leven, dan heb je de vrije keus; pleegt zelfmoord als je met trauma loopt.!!!


  Maak melding
 30. Maar het volgende had BV. Nederland niet verwacht.

  za 15 nov 2014 (GOUDA)
  Zwarte Piet trekt ook buitenlandse media aandacht

  Niet alleen in Nederland houdt Zwarte Piet de gemoederen bezig, ook in het buitenland wordt zaterdag volop geschreven over het hulpje van Sinterklaas en de nationale sinterklaasintocht in Gouda.

  Foto: BBC, Foto: Daily Express & Foto: Daily Mail
  De Britse krant Daily Express schrijft dat de „zwartepietenrel is overgekookt” na maanden van gesteggel over het discriminerende karakter van Zwarte Piet.
  Ook The Huffington Post, de BBC en zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua meldden dat negentig mensen zijn opgepakt tijdens de landelijke intocht.

  Behalve voor de vele arrestaties hebben media ook speciale aandacht voor de kaas- en stroopwafelpiet, zaterdag geïntroduceerd in Gouda.
  Onder meer de Canadese krant The Toronto Star noemt de gele ‘Cheese Pete’ een handreiking naar tegenstanders van Zwarte Piet én een knipoog naar het belangrijkste exportproduct van Gouda, kaas.
  Ook het Sinterklaasjournaal is in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. „Een ander teken dat tijden veranderen, is de witte Piet die donderdagavond te zien was in het dagelijkse tv-programma over Sinterklaas”, meldt de Sun Herald, een krant uit Australië.

  De discussie die de politiek voert over Zwarte Piet wordt daarbij even aangestipt.
  Zo schrijven Australische en Canadese journalisten over Geert Wilders die „wil dat Zwarte Piet zwart blijft – volgens de wet”, terwijl de liberalen willen dat er mee rekening wordt gehouden met racisme.
  Alle verhalen worden rijkelijk geïllustreerd met foto’s van de overwegend zwarte Zwarte Pieten die bij de intochten aanwezig waren, maar ook van de opstootjes tussen demonstranten en politie.

  Dit had premier Rutte & BV. Nederland helemaal niet verwacht.


  Maak melding
 31. Ja, Fer,
  Laten wij eerlijk zijn: Nederland was altijd het eerste land dat de landen die discriminatie toepassen aan te vallen. Denk maar aan Zuid Afrika. Nu staan al die landen klaar om Nederland lik op stuk te geven.
  Jammer, het braafste jongetje van de klas gaat nu af als een gieter. Ja, dit krijg je als je de splinter in andermans ogen ziet, maar weigert de balk in eigen ogen te zien. Voor alle duidelijkheid: ik ben niet tegen Sinterklaas, maar tegen die Oetlul van een zwarte Piet, die niet eens behoorlijk Nederlands kan praten.


  Maak melding
 32. Nederland is een klein landje dat ondanks haar geringe omvang in de geschiedenis grootse daden heeft verricht, belangrijke ontdekkingen heeft gedaan en gerenommeerde wetenschappers en kunstenaars heeft voortgebracht, Nederlanders zeggen daarom vaak met trots ‘waarin een klein land groot kan zijn’. Maar gewoon eerlijk toegeven dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is kunnen veel Nederlanders niet, daarom zeg ik: “waarin een groots land klein kan zijn”.


  Maak melding
 33. Er is geen land in de wereld waar geen racisme voorkomt.
  Suriname is daar niet anders in.
  Denk zelfs dat het in Suriname nog erger is.
  Ipv een tegenhanger te verzinnen voor zwarte piet,
  die beledigend zou kunnen zijn voor de blanke Nederlanders (Waardoor men anders gaat denken en kijken),komt men steeds met de slavernij.
  Er is niemand op deze aarde te vinden die de slavernij heeft meegemaakt,maar toch blijft men er steeds mee komen.Ik zou zeggen :Stuur een zwarte voodoo priester met blanke knechten in homo outfit naar Kwakoe en laat ze daar kaas,drop en stroopwafels uitdelen.

  Beste John..Je weet toch wel tot wanneer de apartheid heeft geduurd in Z-Afrika en door Nederlander is ingevoerd?Je weet ook dat de blanke bevolking die daar woont van Engelse en Nederlandse afkomst is?Het Afrikaans erg op het Nederlands lijkt.
  De belangen voor westerse landen waren groot,daarom heeft het ook lang geduurd tot de apartheid werd afgeschaft en niet eens door militair ingrijpen van NAVO oid en al helemaal niet door Nederland.


  Maak melding
 34. hans
  kwaku. je kwaakt uit je nu, kinderen inzetten om gelijk te halen, en weet je ook hoe lang het eigenlijk geleden is , die gouden eeuw, die gouden eeuw beleven jullie nu in vergelijk met de omstandigheden waarin jou over, over overgrootouders in een tijd waarin jij part nog deel van uitgemaakt hebt, geleefd hebben, of dat nu in Suriname of in Afrika was, Er is al een keer aangeboden een vliegtuig in te zetten waarin zij die dat wilden gratis terug te brengen, back to the roots, nooit vertrokken geen belangstelling, gek he, of toch niet als je daar op een manier protesteert zoals je dat hier doet, flikkeren ze je zonder enige vorm van proces in de cel nadat ze je eerst in elkaar gemept hebben, ik geloof trouwens dat je in Su ook niet zo;n grote bek op moet zetten daar houden ze ook niet van dat soort grappen.
  )
  )
  Hans
  Zoals vele je gezegd hebben zal ik het nogmaals herhalen. MULATOS zijn de grootste groep verraders binnen de creoolse gemeenschap en HANS, Rudinho, IRA zijn de school voorbeeld. Hans je reactie is ziekelijke gestoord ze hebben de Creoolse schoonouders aangeboden om naar Afrika te verschepen met de vliegtuig, kan je mij ook vertellen waar van Afrika de creolen komen hebben jullie het in boeken vast gelegd van waar jullie de creolen hebben ontvoerd of ga je de slechtste land uit Afrika kiezen en zegen daar moeten ze heen, de Duivelse blanke hebben niet alleen de creoolse voorouders voor 400jaar GEMARTELD,VERKRACHT, GEDOOD. ZE HEBBEN OOK HUN INDENTITEIT EN HUN TAAL AFGEPAKT. Je maakt een grap van back to de roots maar dat is weer zo’n zieke koelie grap. Sinterklaas is het probleem niet , PIETERBAAS WEL. KINDEEN ZIJN EERLIJK EN ZEGGEN WAT ZE ZIEN. Wanneer een kind zwartepiet met een donkere mens begin te vergelijken dan nebben we een probleem die wij niet weg moeten wuiven het is maar een kind ze weet niet wat ze zegt, KINDEREN zijn eerlijk ze zeggen de waarheid wat ze zien en je moet daar iets meedoen. De hele wereld kan zien hoe racistisch Nederland is en de donkere Surinamers moeten bewust worden dat de kleine groep blanken die solidair zijn niks kunnen verrichten. Tijdens de slavernij was er een kleine groep blanken die tegen de slavernij waren maar die konden niks doen tegen de meerderheid en de slavernij heeft 400 jaar geduurd. We kunnen niet rekenen op mensen van buiten af die ons problemen moeten komen oplossen, we moeten dit zelf op lossen en ons rug recht houden tegen alle Racisten!


  Maak melding
 35. Voor de Surinaamse voetballers Love an Respect.Ik heb slechts 1 advies voor jullie bedanken jullie met zijn allen voor het Nederlandselftal en denk aan jezelf.Laat zien dat je een trots heb en dat je het Nederlandselftal niet nodig heb om te schitteren.ff wat geschiedenis onze voorouders/grootouders { Surinamers ) hebben deze pta ptas geholpen tijdens de 2 wereldoorlog en de Korea oorlog.Binnenkort zal Ned de dienstplicht weer moeten invoeren vanwege Poetin,advies laat uw zoon/dochter niet in dienst gaan om dit land en volk te beschermen/verdedigen.Het overgrote deel denkt net als Wilders.Heb het een tijdje terug al aangegeven Poetin heeft Europa bij de ballen gegrepen ze gaan ons nodig hebben en dan moeten wij slim zijn wanneer er om hulp wordt gevraagd.

  odi odi Mundo


  Maak melding
 36. Als blanken een proces beginnen in Suriname en de rechter in Suriname geeft ze ongelijk en de blanken gaan daarna de orde verstoren moet je eens kijken wat er gebeurt.
  Dan worden ze Suriname uitgejaagd.
  De creolen doen zichzelf met dit gedrag meer kwaad dan goed.
  Eeen huurhuis, hurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag etc etc. Alles kan. Met subisdie een rchtzaak beginnen maar het houdt een keer op.
  Dus zeggen veel Nederlanders nu. Rot op naar je eigen land.


  Maak melding
 37. @hans
  Weet je hoe het zit met dat vliegtuig?
  Mijn voorouders zijn daarvandaan geroofd, zijn mishandeld, misbruikt en vermoord. Hun vrijheid werd afgenomen en hun wil telde niet.
  Donder nu op met je vliegtuig. Nu beslis ik zelf waar ik ga en sta en hoe ik ga en sta!


  Maak melding
 38. Maar dat jij blijkbaar niet de geestelijke vermogens bezit om dat, iets wat je zelf trouwens zelf niet eens ondervonden hebt, (of je moet in reincarnatie geloven) nog steeds niet kunt of wilt verwerken, en niet alleen jij hoor.
  Stel je voor dat je wel kunt of wilt zeggen dat is voorbij en gaat gewoon verder met je leven, dan heb je toch geen slavernij troefkaart om die te pas en te onpas te trekken , dan kun je jezelf niet meer afzetten tegen alles wat wit is en met Nederland te maken heeft, dan heb je niets meer om over te zeiken, azijnpissers


  Maak melding
 39. “Kom van die luie zwarte reet af”
  “zwart stuk vreten”

  Dit is maar een kleine greep van teksten uit eerdere postings van HANS.

  Blijkt dat de zwarte piet discussie wel ergens goed voor is geweest. De rasechte racisten komen uit de kast!


  Maak melding
 40. Hans heeft ook niet het geestelijk vermogen om begrip te hebben voor iets wat hij zelf niet heeft ondervonden. Het blijft een bekrompen figuurtje en de grootste oen op dit forum.


  Maak melding
 41. @ Gert,

  Ik ben in Nederland geboren uit Surinaamse ouders met de Nederlandse nationaliteit. Naar welk land zou ik dan volgens jouw opinie moeten oprotten ?

  Wees blij dat je vandaag een hele riedel aan voorzieningen kan opnoemen, waar jij zeker ook gebruik van maakt. Vergeet echter niet dat de Nederlandse welvaart zijn oorsprong vindt in de slavenhandel en koloniale overheersing. Een dankwoord aan mijn voorouders, omdat jij een gehuurd dak boven je hoofd hebt, gebruik kan maken van huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag en gesubsidieerde rechtsbijstand is dan ook op zijn plaats.

  By the way Gert,

  Stuur ons niet terug naar “eigen land ” ,want ik denk dat je ons in de nabije toekomst hard nodig zal hebben om je overeind te kunnen houden tegen de moslims die in jouw ” eigen land ” over je heen pissen en schijten. Waarom ga je op een moslimsite je ongenoegen niet uiten en daar vermelden dat men op moet rotten naar ” eigen land “. In Suriname zou men zeggen: tigri sabi precies pai krasi ing gogo.

  Nederland is het laatste land geweest dat de slavernij heeft afgeschaft en is daartoe gedwongen. Zo zal het in dezen ook gaan met de afschaffing van het zwarte piet fenomeen. Door toepassing van dwang en desnoods via het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Ik zie deze hele discussie dan ook als een voorbode van de laatste stuiptrekking.

  @ Gert,

  Ik ben in Nederland geboren uit Surinaamse ouders met de Nederlandse nationaliteit. Naar welk land zou ik dan volgens jouw opinie moeten oprotten ?

  Wees blij dat je, dankzij mijn voorouders, ook een huurhuis boven je hoofd hebt en gebruik kan maken van voorzieningen als huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag, etc etc


  Maak melding
 42. -Persoonlijk vind ik het heel erg triest hoe sommigen reageren over dit probleem van de zwarte piet. Denken mensen wel aan al die kleine kinderen die hiermee niets te maken hebben??

  @Milton, in vele zaken ben ik nuchter en reageer ook zo.
  -Denk je dat als zwarte piet helemaal verdwijnt het probleem van de afro bevolking ook verdwijnt???Ik dacht het niet, omdat men nu zonder alle intelligentie die men heeft NIET gebruikt om het probleem op te lossen, maar men heel erg gefocust reageert met emoties.

  -Wat men nu aan het doen is zal zeker verkeerd uitpakken en men versterkt gewoon een persoon die straks meer stemmen zal krijgen.Het is dan wachten wat er zal gaan gebeuren.

  ==Wat mij opvalt is het volgende::::in Suriname zoals de Antillen zijn er zoveel problemen die opgelost moeten worden. In deze landen viert men gewoon zwarte piet.
  ==Is het niet verstandig om het in eigen land zwarte piet helemaal te verbannen voordat je in een ander land begint??????

  –Zie maat het tegenovergestelde:::In Nederland bestaat de zwarte piet straks niet, maar dezelfde personen die naar Suriname en de Antillen gaan zien wel dat het in eigen land gevierd wordt.

  -Als het niet goed gaat is het de schuld van de slavernij.


  Maak melding
 43. -Dit heb ik gelezen en ben benieuwd of er ook mensen zijn die gaan beseffen dat het probleem niet met geweld opgelost zal worden::::::::::::
  een stukje tekst en deel van de geschiedenis.

  ==Het culturele archetype waaruit Zwarte Piet is ontstaan – zeg maar de oer-Zwarte Piet – komt niet alleen in Nederland voor maar ook in Iran, in Macedonië, in Cornwall, Noord Frankrijk, Duitsland en tal van andere landen en streken. Deze figuur komt overigens ook voor in Afrikaanse culturen, maar daar schildert men het gelaat dan wit in plaats van zwart, om de tegendraadsheid met de heersende cultuur aan te geven.

  Ook is er een bepaalde culturele verwantschap tussen enerzijds de Afrikaanse Eshu en de Surinaamse/Antilliaanse Anansi verhalen. Deze culturele archetypes worden onder “The Trickster” variant geklasseerd, waar ook het culturele archetype van Zwarte Piet uit voorkomt.


  Maak melding
 44. De oplossing is gewoon ga lekker naar Afrika terug als je niet welkom voelt.en degene die ze opgepakt hebben gewoon terug op de boot,ik zag het op tv en wat zielig was dat deze mensen ook hun kinderen deze domme manier van denken doorgeven.Dan ga je al met de 4e generatie bezig zijn en volgens mij moet je kind leren dat soort dingen een plek te geven en maak wat van je leven.alle deuren gaan voor je open als je maar met respect en liefde door het leven gaat en wat gebeurd is dat is al 2 eeuwen klaar denk toch vooruit met je slavernij bulshit,en sta als mens in het leven.Wat voor kleur je ook hebt,zwarte mensen zijn toch ook mooie mensen kijk naar wat er wel is bereikt en bouw daar mee verder.A KITIE KOTIE TOCH,Ga en geniet van het leven en de vrijheid als mens.


  Maak melding
 45. @Open your eyes

  eigen land is in deze Siera Leone of Liberia.Die landen zijn opgericht om de voormalige slaven en hun nakomelingen op te nemen indien zij zich in het westen niet thuis voelen.Heb je een beetje krullend haar ontvangen ze je daar met open armen al ben je melkwit.


  Maak melding
 46. Agoe Dagoe
  @astaman,

  Die 2 Turkse kamerleden moesten de PvdA verlaten omdat ze hun Turkse achterban niet voor de gek wilden houden.
  De PvdA en deze regering voeren een assimilatiebeleid uit waarbij van allochtonen al hun eigenheid wordt afgepakt en ze tot een soort gekleurde blanken worden gereduceerd.
  Zo gaat dat tegenwoordig in Nederland.

  Jammer, als je het nieuws met open ogen volgt en niet door je “gekleurde” bril weet je wat de echte reden is van het “gedwongen” vertrek van deze twee kamerleden! Verschuil je niet achter assimilatiebeleid! Als iemand door mensen uit verschillende culturen gekozen wordt om op te komen voor hun belangen en vervolgens wordt er (bijna) alleen voor mensen van Turkse origin zaken geregeld ! Zo zit een democratie niet in elkaar, je bent vertegenwoordiger voor al je kiezers en dus niet alleen die uit je “eigen”cultuur! Je hebt het tevens over eigenheid die afgepakt wordt, daarmee bedoel je dan ook het hele Sinterklaas gebeuren?


  Maak melding
 47. In het verleden heb ik heel vaak op een ontspannen manier en in een relaxte omgeving vele discussies gehad met NLers, over Afrika, het kolonialisme, de slavenhandel en de slavernij. Degenen waarmee ik deze gesprekken heb gevoerd waren mensen van allerlei politieke stromingen, van uiterst links tot uiterst rechts, qua opleiding varieerden ze van zeer hoog opgeleid tot bijna ongeschoold. Wat mij het meest opviel van deze discussies was dat de meesten het kolonialisme niet als iets verkeerd zagen vanuit hun gezichtspunt, zij waren immers superieur en de gekoloniseerden waren eigenlijk maar wilden die beschaving nodig hadden. De slavenhandel schoven ze allemaal systematisch in de schoenen van de Afrikanen, zoiets van, ja maar de Ghanese Koningen hebben zelf hun mensen verkocht bla.. bla.. bla.., en de slavernij komt door dat we eigenlijk eigendom waren van de Plantage houders. Zelden heb ik mensen echt hun spijt of berouw horen uiten over het gebeurde. De lengte van deze holocaust schijnt ook niet tot ze door te dringen; waarschijnlijk omdat zich instinctief er tegen verzetten om het te weten.

  Het is jammer om dit te moeten zeggen maar heel vaak ben ik tot de conclusie gekomen dat indien de mogelijkheid zich weer zou voordoen, heel veel van de mensen tot wie ik gesproken heb, niet zouden aarzelen om precies weer hetzelfde te doen als wat hun voorouders eerder hebben gedaan, wederom anderen te laten werken als slaaf.

  Eerlijkheidshalve moet ik ook vertellen dat er af en toe een enkeling binnenkwam, door emoties bevangen werd, en publiekelijk zijn verontschuldigingen aanbood voor het gedrag van zijn voorouders tijdens de koloniale periode.


  Maak melding
 48. De hele discussie is niet meer dan een manifestatie van veel bredere onderhuidse spanningen vanwege de mislukte integratie en het debat hierover. Enerzijds is er de groep die zich altijd achtergesteld het slachtoffer voelt en in elke integratie-eis een vorm van racisme dan wel economische of sociale discriminatie ervaart. Anderzijds de groep van autochtonen die ervaart dat voor allochtonen en import alles uit de kast wordt gehaald om dezen te laten integreren. Het bijzondere is dat daarbij door de politiek correcte elite alles uit de kast moet wordt gehaald om vermeend racisme te bestrijden en radicalisering voorkomen. Als we zwarte piet moeten opofferen om de racisme discussie definitief te beslechten dan zeg ik DOEN !


  Maak melding
 49. Koos
  De hele discussie is niet meer dan een manifestatie van veel bredere onderhuidse spanningen vanwege de mislukte integratie en het debat hierover. Enerzijds is er de groep die zich altijd achtergesteld het slachtoffer voelt en in elke integratie-eis een vorm van racisme dan wel economische of sociale discriminatie ervaart. Anderzijds de groep van autochtonen die ervaart dat voor allochtonen en import alles uit de kast wordt gehaald om dezen te laten integreren. Het bijzondere is dat daarbij door de politiek correcte elite alles uit de kast moet wordt gehaald om vermeend racisme te bestrijden en radicalisering voorkomen. Als we zwarte piet moeten opofferen om de racisme discussie definitief te beslechten dan zeg ik DOEN !
  =============================================

  Koos let goed op wat je schrijft: Enerzijds is er de groep die zich altijd achtergesteld het slachtoffer voelt…

  Anderzijds de groep van autochtonen die ervaart dat..

  Hoe kom je aan deze 2 wijsheden?

  Zie je dat jij de 1ste groep negatief neerzet?

  Zie je ook dat jij de 2de groep positief neerzet?

  Wat zegt dit van jou en over en van de grote groep autochtonen in het algemeen?


  Maak melding
 50. zondag 16 nov. 2014
  ‘Vervolging voor racisme tegen Oranje’
  DEN HAAG –

  De PvdA wil dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt tegen mensen die zich via de sociale media racistisch hebben uitgelaten over een foto die international Leroy Fer op Twitter had gezet.

  Op de selfie zijn een aantal gekleurde internationals te zien. PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Keklik Yücel hebben zondag aan de ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gevraagd of het OM onderzoek naar de uitlatingen kan doen en eventueel vervolging instellen, ook als er geen aangifte is gedaan.

  Ze vinden dat op deze manier een signaal kan worden afgegeven dat de racistische reacties niet te tolereren zijn. Mensen verwezen onder meer naar Zwarte Piet.


  Maak melding
 51. Hans is selectief racistisch. Zo ook slome henkie.
  Hans heeft een vrouw die denkt dat ze donkerwit is en daarom niet bij de groep allochtonen hoort.
  Daarom voedt zij hans in zijn racistische bekrompenheid in plaats van hem te corrigeren.
  Maar, er is wel één ding dat we hans kunnen meegeven, hij bekent kleur!
  Henkie daarentegen is helemaal suf geworden van het gapen.
  Tijd voor een serviceflat, henkie? Of een aanleunwoning? Heeft niet door dat die Hollander zijn eigen kinderen meesleurt in het racistische geweld, ontketend voor het behoud van de zwarte kleur van Piet. De kleine aanpassing om niet het gehele gezicht zwart te kliederen is ondergeschikt aan het behoud van Piet zoals die was! Ja was! Gitzwart en kwetsend.
  Nu dan, stellen jullie je witte kinderen maar bloot aan deze heftige racistisch uitbarstingen, maar weet: what goes around, comes around!
  Een grote bek opzetten tegen de stierengevechten in Spanje! Ja dan staan ze voor in de rij want het is dierenleed en kwetsend voor de dierenliefhebbers. Ook cultuur, ook folklore, ook traditie!
  Maar wel verkeerd! O, zo verkeerd! In Spanje nog wel!
  Bemoeien met tradities van anderen dat mag wel, maar o wee, kom niet aan onze racistische inborst, dan zijn de rapen gaar.


  Maak melding
 52. Beste Abiasa
  Toen ik door de poort van Auschwitsch en door de barakken daar liep voelde ik de ellende die daar geweest was. De Holocaust wordt herdacht en er zijn schuldigen aan gewezen. Toch gaan de Joden en slachtoffers op een vrij normale wijze om met dit drama wat 70 jaar geleden plaats vond. Het wordt afgezet tegen de tijd en de omstandig. Er hebben mensen enorm geleden. Een oom zijn hele familie is omgekomen, toch had hij geen enkele wrok tegen de Duitsers die hij ontmoete.

  Ten aanzien van de slavernij hutselt u van alles door elkaar zonder de echte feiten in overweging te nemen.

  1) U moet het zien in het beeld van de tijd. Slavernij was in Afrika geheel normaal. Berbers hielden Nederlandse slaven, De Ottomanen hield West Europese Slaven, Op dit moment werken er wereldwijd nog steeds veel slaven voor ons (mijnen in centraal afrika, swet shops in India en Bangladesh etc.).
  Slavernij was toen heel gewoon. Wat denkt van de arbeiders in de Nederlandse veenkoloniën beging 20ste eeuw.
  2) De betrokken Nederlanders (geen Nederland) waren slechts een marginale partij die vanwege haar calvinistische inslag wel heel erg volharden en wreed te werk gingen. Dat zij doorgingen terwijl de rest van de wereld stopte is verwijtbaar.
  3) Het is geen verhaal van superioriteit maar van macht en kracht. De west Europeanen waren expansief en hadden de middelen (goedschiks of kwaadschiks) iets af te dwingen in de tijd waar in dwang en macht de gewoonste dingen van de wereld waren (ook in Afrika).
  4) U schrijft enorme winsten en rijkdom toe aan de slavenhandel die zelfs heden ten dage nog haar uitwerking zou hebben op de Nederlandse economie. Als u een klein beetje naar economieën kijkt ziet u dat ze opkomen en verdwijnen. De winst van de ene is vaak het verlies van de ander. De wereldmacht die de zeven provinciën der lage landen ooit waren is in de 18de eeuw reeds geheel verdwenen. Na Napoleon (1814) tot 1950 was Nederland een achter buurt van Europa. Suriname en de Antillen hebben ongetwijfeld individuele burgers wel winst opgeleverd maar het Koninkrijk altijd en daarmee de burgers altijd geld gekost. Indonesië heeft wel voor welvaart gezorgd (oa. Biliton en de Bataafse 50% van Shell) maar dat bepaald niet de welvaart van het huidige Nederland.

  Nu terug naar Piet.
  Wederom gaat terug naar de geschiedenis. Piet is rondom 1850 in het beeld van die tijd geïntroduceerd door een onderwijzer (verheffing) als een knecht van Sint als een MOOR. Moren waren/zijn mensen uit zuid spanje / noord afrika en niet echt zwart.
  Zwarte Piet, Moriaante zo zwart als roet was toe de boeman om angst aan te jagen. Dat was TOEN pedagogiek normaal.
  Nu is zwarte piet al een paar keer gewijzigd en omgevormd tot kindervriend, grappen makker en MANAGER van Sinter Klaas. Kinderen zien Zwarte Piet niet meer als ondergeschikt of degenererend maar als hulpvaardige kindervriend.
  Iedereen die er iets anders in wil zien heeft zelf een probleem. Deze mensen zoeken schuldigen voor hun eigen gevoelens van ……….


  Maak melding
 53. @Koos
  “Wat een leuk kinderfeest had moeten zijn is verpest door een handjevol idioten.”

  Inderdaad, maar een handje vol? 92% toch!
  Zij hebben hun kinderen toch hierbij betrokken door ze te mobiliseren met een zwart gezicht!
  Waarom eigenlijk?


  Maak melding
 54. @hans
  ” de negatieve benadering komt her voornamelijk op deze site voor door een aantal figuren die blijkbaar de geestelijke capaciteiten missen om iets wat in het verre verleden waar ze zelf geen onderdeel van uitgemaakt hebben , te verwerken”

  Weet je dat kinderen die nog peuters waren in de de 2e Wereldoorlog en in de Bersiap-periode en dus niets bewust hiervan hebben meegekregen, nu wel problemen hebben die voortvloeien uit deze tijd en therapie krijgen maar ook een uitkering als oorlogsslachtoffers?
  Mocht je dit niet weten, vraagt het dan maar aan de familie van je moeder. Dus geen dingen zeggen over anderen die jijzelf niet kunt beoordelen!!!


  Maak melding
 55. Mensen die nog steeds huilen om de slavernij die ze niet hebben meegemaakt moeten echt zichzelf laten nakijken. Ik kijk dee Duitsers ook niet meer aan, dat ze niet zo lang geleden NL zijn binnengevallen en oorlogsmisdaden hebben begaan. Maarja het slavernijverleden is misschien een excuus om langer op hun luie reet te laten zitten en niet naar de toekomst te kijken.


  Maak melding
 56. Beste JoJo,

  Als Sinterklaas en Zwarte Piet zo een onschuldig kinderfeest is, hoe verklaar je het dan dat sommige kinderen op school en op straat en nu zelfs sommige voetballers van het Oranje Elftal, dan worden gepest met de term zwarte piet? Waarom worden andere mensen nooit gepest met sinterklaas? Het stikt hier van de mensen die op sinterklaas lijken. Hoe zit dat dan?


  Maak melding
 57. nadat de creolen als landverraders het land verlieten, massaal toen zij achterkwamen wat aron echt wat plan, waren zij het niet mee eens. nu willen ze in nederland ook de pret van kinderen komen bederven. het zal wel aan het verstand schelen. alles was hen ontnomen; hun cultuur, hun trots, hun taal. hun achtergrond, ze kregen een nieuw stempel. hollandse namen van slaven houders. hun werd het christelijk geloof opgelegd. maar dat is niet genoeg. nu zijn ze ook nog niet tevreden op hun huidskleur. ze blijven zeuren over een kinderfeest. wees blij dat er geen oorlog is en dat je in vrede leefd. wil je verandering. dan moet je eerst de 11 miljoen nederlanders van wit naar een ander huidskleur veranderen. je hebt dan misschien wel 1000 jaren nodig… en daarna kun je misschien sinterklaas feest afschaffen. maar denk niet dat het zal gebeuren. het is een kinderfeest.


  Maak melding
 58. @KlaasVaak
  De 2e Wereldoorlog heeft 5 jaar geduurd.
  De slavernij was meer dan 200 jaar van onderdrukking en vernedering. Generatie op generatie.
  Dát is het verschil!


  Maak melding
 59. @Sweetdaddy Ja en de NLers die nu leven hebben er niks mee te maken. Sterker nog, vele Surinamers hebben NL bloed en NL achternamen, dus dan mogen ze excuses aan zichzelf maken. Erg dat het is gebeurt, er is excuses gemaakt door de NL regering, en daarmee is voor mij de kous af.


  Maak melding
 60. @MisterP
  “Sterker nog, vele Surinamers hebben NL bloed en NL achternamen, dus dan mogen ze excuses aan zichzelf maken”

  Duidelijk dat je van dit gedeelte van de NL-geschiedenis niet veel/niets af weet.


  Maak melding
 61. Begrijp het niet.
  Alle negerinnen hebben tegenwoordig een pruik, en nu 5 december nadert nemen de creoolse mannen ook een pruik.
  Leve zwarte piet. Wees blij hebben jullie tenminste iets te doen, dan te hangen, roven, verkrachten etc…
  Kijk maar uit de landen van jullie voorouders. Ga dan lekker terug naar Ghana, Liberia, Ethiopië etc…
  Go home


  Maak melding
 62. Er zijn in de menselijke geschiedenis vele vreselijke dingen gebeurt, laten we blij zijn dat we niet met slavernij zijn opgegroeid, en laten we de toekomst ingaan, inplaats van polarisatie binnen de samenleving te creëren. Ik ben ook niet meer boos op de spanjaarden omdat ze zoveel honderd jaar geleden NL hebben gekoloniseerd. Ik heb het idee dat je veel te veel in de geschiedenis blijft hangen. Ik zou zeggen kijk naar de toekomst en maak je nuttig. Bovendien, ik woon toch echt in een samenleving met zwarte piet een kort deel van het jaar, inplaats van een samenleving waar een drugsdealer en massamoordenaar het hele jaar door de scepter zwaait.


  Maak melding
 63. Kwakert als jij denkt te weten dat mijn vrouw donkerwit is en zich geen allochtonen hoort, mag jij dat allemaal vinden je vertrouwt ons wel meer onzin op deze site toe, je hebt trouwens wel weer veel woorden nodig om je schijnbare gelijk te halen.
  De racistische uitbarstingen waar jij het over hebt, worden wel veroorzaakt, door het zelfde slag volk waar jij je ook toe kunt rekenen, zij die niet willem /kunnen begrijpen wat het Sinterklaas gewoon inhoudt, niet zo heel veel en dat gaat er zelfs bij jullie niet in, belemmert door een verkrampte gedachtengang en verkeerde associatie. Aan populariteit winnen jullie er in ieder geval niets aan eerder het tegendeel


  Maak melding
 64. JoJo
  1) U moet het zien in het beeld van de tijd. Slavernij was in Afrika geheel normaal.
  ……………….
  ==================================================

  Waarom denk jij dat VN de slavenhandel en slavernij hebben bestempeld als een Misdaad tegen de Menselijkheid???

  Verder heb ik geen zin om in te gaan op de onzin die je opschrijft dit heb ik al zo vaak gehoord en afgeserveerd. Aan hetgeen jij hier opschrijft durf ik bij voorbaat te beweren dat jij tot de groep behoort die als het weer zou kunnen precies dezelfde handelingen zou plegen als je voorouders.

  Je denkt toch niet dat jij de aangewezen persoon bent om mij te vertellen wat de economische voordelen van Suriname voor Nederland waren? Doe eens wat onderzoek doen dan je zal anders kwaken. De koloniale bedrijven van toen bestaan er nog steeds met een nieuwe naam, en het oude geld is ook niet verbrand maar bevind zich nog steeds in de moderne economie van NL.

  Wat het zwarte pieten gebeuren betreft ken je ons standpunt: Sinterklaas is prima, dat hij 1001 hulpjes heeft vinden we ook prima als ze maar geen zwart geschminkte gezichten en een Afro pruik op hebben.


  Maak melding
 65. Sweet Daddy je geeft zelf de goede vergelijking, je vergelijkt nl mensen die het mogelijk onbewust meegemaakt hebben en waar het in een latere fase in hun leven toch naar boven komt, met mensen de nakomelingen die meer dan 100 jaar na die zwarte bladzijde in de geschiedenis geboren zijn, of wil jij jezelf en anderen wijs maken dat zoiets heel ver voor je geboorte in je hersens opgeslagen wordt, probeer eens een beetje realistisch te blijven


  Maak melding
 66. @hans
  “of wil jij jezelf en anderen wijs maken dat zoiets heel ver voor je geboorte in je hersens opgeslagen wordt”

  Ik denk dat de essentie van mijn verhaal niet helemaal goed binnen komt.
  Hier laat ik het maar bij.


  Maak melding
 67. Hansie pansie, time will tell…..
  Change is gonna come…

  Julie nageslacht zal zich schamen, dood schamen voor jullie…
  Kijk maar naar de nakomelingen van de NSBers. Ze schuilen hun hele leven lang al, achtervolgd door de angst, ooit ontdekt te worden, de kleinzoon/-dochter te zijn van een verrader/racist.
  Niet wij, zwarten gaan deze last dragen, het zijn jullie kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
  Aan populariteit verliezen jullie het wereldwijd.
  Wij hebben niets te verliezen, populair zijn we nooit geweest in de ogen van Nederland. Ja, de beste kokosmat om jullie voeten op te vegen. Toen en nu!


  Maak melding
 68. Sweet Daddy, daar kun je het beter maar bij laten want je bent nu appels met peren aan het vergelijken , net als in andere postings waar je de zaken omdraait alleen maar om je gelijk te halen, je houdt ons niet voor de gek, je houdt je zelf voor de gek met je bijdehante gedoe,


  Maak melding
 69. @ Smatje
  Er is mij altijd geleerd “Schelde doet geen pijn”. Daarnaast zegt het geen een ander tegen jou roept (als het onzin is) meer over die ander dan over jou.
  Zie schelde als een gebrek van de ander, haal je schouders op over de sukkels. Het is van alle tijden.
  Lees wat men op dit forum over elkaar uit stort.
  Er zullen altijd mensen zijn die zich bedreigd voelen.

  In de jaren 80 hadden we de centrumpartij (Janmaat een voorloper van Wilders). Deze (nationalistische) politicus had kans arme autochtonen ontdekt in wijken waar zij minderheden waren gaan vormen tussen nieuwe medelanders. Zij begrepen de nieuwe mensen niet, de nieuwe mensen waren socialer, uitbundiger, het eten rook anders etc. en ze verdrongen hun in hun woon en werk omgeving. Kort weg een bedreiging.
  Mensen met te weinig kennis en weinig kansen reageren als een kat in het nauw en maken vervelende herrie. Ze zijn bang.

  Veel uitspraken en rare gedachten zeggen meer over de roeper dan zij die het lijdend voorwerp zijn. Maak je niet druk en zie alles in het juiste perspectief.

  Als je het verleden niet kent, kun je het heden niet begrijpen en de toekomst niet verkennen.


  Maak melding
 70. @Abaisa
  Ik beweer op niet dat het geen misdaad is etc.

  Als u de VN er bij wil halen laten ze dan beginnen met alle aanbieders van slaven op te sporen en te straffen. Als er geen aanbod is zou er geen handel zijn.
  Om het geheel inzichtelijk voor u te maken er is een interessante DVD serie over de Slavernij met Daphne Bunsbroek en Roue Verveer als presentatoren. Aan het eind gaat Roue Verveer langs bij een nazat van de plantagehouders die eigenaar geweest waren van zijn voorouders. Ze waren 100% gelijk, er was geen rancune en volgens mijn bescheiden waarneming stond Roue hoger op de maatschappelijke ladder dan de nazat die zijn voorouders als slaaf hield.

  Koloniale bedrijven.
  De plantages waren voor een zeer groot deel geen bezit van Nederlanders (kijk maar naar de namen).
  Veel plantages zijn na faillisementen door stomme beslissingen (keuze gewassen, stapelgoederen, markt, luiheid, ziekte,etc) overgegaan naar financiele instellingen. Ook die zijn door wanbeheer van de administrateurs weer minder succesvol geweest dan u wilt geloven.
  Daarna zijn het meer en deel van de exploitatie ondernemingen zoals marienburg en peperpot als boedels overgegaan naar de Surinaamse staat. Een deel wordt nu beheert door Sjak Sie en als u het nieuws volgt is er dat beheer nog al eens wat mis.

  De enige Nederlandse onderneming met grote belangen is de Moravian Church Business Enterprisse of Foundation. De moeder van Kersten etc.

  Beste Abiasa ik heb redelijk wat onderzocht en nota genomen van allerlei bronnen, zelfs een reisverslagen uit de 18de eeuw van een Nederlandse koopman.
  Volgens mij heeft u Anton de Kom niet eens gelezen want die heeft zelfs heel veel van de Koloniale mislukkingen duidelijk gemaakt.

  Blijft over dat het het geheel met u eens ben dat slavernij een misdaad is tegen de menselijkheid. Doe er iets aan doe u Cell/ mobiel direct weg en koop geen goedkope textiel meer. Want in die producten zit veel hedendaagse slavernij verwerkt.
  Zie de dingen in het perspectief van de tijd dat de misdaden plaats vonden, begrijp uw verleden en wees er trots op.
  Mees trots op de Maron die de eigen vrijheid bevocht en wees trots op de stadscreool die zich opgewerkt heeft. Leer van het verleden en gebruik het in het heden.


  Maak melding
 71. Kwaak, je hebt weer helemaal gelijk populair ben je niet en zul je ook niet worden met opmerkingen die er helemaal niet toe doen, mij ontgaat namelijk de samenhang tussen de NSBers van de 2e W.O. (lager percentage trouwens dan het aantal tegenstanders van Zwarte Piet) en de zwarte pieten van nu


  Maak melding
 72. Hans, denk jij echt dat jij populair bent op dit forum?
  Waar meet je dat aan? Aan de plusjes die je jezelf geeft misschien?
  En wie zegt jou dat ik uit ben op populariteit? Hier op WKN?
  Ga toch weg man.
  Ik ventileer hier ongenuanceerd mijn mening. Dáár moet je op reageren.
  Als je de link niet kan leggen tussen een NSBer en een racist, dan zal ik het je vertellen: beide zijn foute mensen die door hun denk- en/of handelswijze een schande zijn voor hun nageslacht.
  En dat zullen jouw kleinkinderen je ooit vertellen.

  Sjors en Sjimmie: afgekeurd!
  Kuifje in Afrika: afgekeurd!
  Liedje: Moriantje zo zwart als roet afgekeurd!
  Liedje: tien kleine negertjes, afgekeurd!
  Negerzoenen naamsverandering ondergaan in Negen Zoenen. Enz. Enz.

  Zwarte Piet heeft zijn roe moeten inleveren, kindonvriendelijk en pedagogisch onverantwoord.
  Zwarte Piet mocht geen kinderen meer in de zak stoppen en bang maken
  Sint mocht niet meer praten over stoute kinderen en niet zo streng zijn.
  Pieten mogen niet meer dom en krom praten en zich als apen gedragen.
  Allemaal aanpassingen aan de tijd, zonder problemen.
  Nu komt het verzoek uit een andere hoek: geef piet zwarte vegen ipv een vol zwart geschminkt gezicht.
  Nee dát mag niet!
  Zwarte piet moet zwart blijven!
  Waarom? Omdat net nou eenmaal zo is.
  Alle andere aanpassingen waren toch ook eenmaal zo?
  Ja maar hier gaat het om Racisme! En dat mag!
  Zegt Hans!


  Maak melding
 73. JoJo
  @Abaisa
  Ik beweer op niet dat het geen misdaad is etc.

  Als u de VN er bij wil halen laten ze dan beginnen met alle aanbieders van slaven op te sporen en te straffen. Als er geen aanbod is zou er geen handel zijn……………
  =========================================
  Ook dit non-argument heb heel vaak naar de prullenbak verwezen.
  Nee; het principe is: Zonder vraag geen aanbod. Hoe durf jij een economisch principe om te draaien om de schuld in ander mans schoenen te schuiven, daar zijn jullie goed in.

  Ook de serie van Verveer kan wat mij betreft zo de prullenbak in. Ik heb t enkele keren bekeken alleen maar om te weten waar de accenten gelegd zouden worden om het bekende straatje schoon te vegen. Verveer neem ik niet kwalijk maar ik hoop dat zijn eigen kinderen of kleinkinderen hem t.z.t. wel op zijn plaats zullen zetten. Het begon al direct in het begin met de opname bij dat schip, hoe durven ze? Heb je weleens een stuwplan van een slaven schip gezien? Weleens gehoord van het schip Leusden? Ik had ook niks anders verwacht, maar er zal eens een tijd komen waarop wij en de Afrikanen zelf dit soort films zullen maken. Tot nu toe is het altijd het verhaal van de Jager en Tijger maar dan verteld door de jager, straks zal je het verhaal horen maar dan vertelt door de Tijger.

  Enkele feiten:
  De Stad Amsterdam is voor 1 derde en later voor de helft eigenaar geweest van Suriname.

  De stad Amsterdam plukte vooral de vruchten van de handel op Suriname en het moest geheimgehouden worden hoeveel de stad eigenlijk aan Suriname verdiende. In 1765 waren er volgens Jan Wagenaar 106 suikerraffinaderijen in de stad. Misschien was Suriname wel even belangrijk als Oost-Indië, is door Elie Luzac opgemerkt

  Vrijwel de gehele productie werd naar Amsterdam vervoerd; 93% van alle suiker, 99% van alle koffie (na 1724) en 87% van alle cacao (na 1740)

  Voor de rest heb ik geen trek in een discussie hierover, want jou insteek is toch allen maar het bagetaliseren van deze misdaad tegen de menselijkheid, en het minimaliseren van de behaalde economische voordelen. bah!


  Maak melding
 74. @astaman,

  Eenzijdig verhaal van jou. Wanneer Nederlandse verenigingen gemonitored en gecontroleerd en bespied zouden worden dan zouden de blanke PvdA’ers zich daar druk over maken. Dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. In dit geval maakten PvdA’ers van Turkse afkomst zich druk over spionage bij Turkse verenigingen. Waarom hebben blanke PvdA’ers zich daar dan niet druk om gemaakt? Omdat zij Turken en andere allochtonen wantrouwen natuurlijk. Zowat iedere moskee, tempel, stoepa, zwarte kerk in NL wordt regelmatig door de afluisterdiensten bezocht. Vanwege wantrouwen jegens allochtonen, want wie weet wat ze allemaal bekokstoven.


  Maak melding
 75. Waarom zo ophef over een fictief kinderfeest?
  Laat de Hollanders hun feest vieren, wij vieren ook onze feesten. Er is genoeg ellende in de wereld om je druk te maken over dit festijn. Kijk maar naar Suriname hoe de ABOP raciale politiek bedrijft en geld uitdeelt aan vrouwen op het podium alsof een vrouw een speelgoed is waarmee je van alles kunt doen.
  No broko yu ede nanga deng law law san diesie.


  Maak melding
 76. Gekwaak je haald er steeds meer argumenten bij om je gelijk te halen, wat de NSB, uit het verleden met het verpesten door een aan tal orderverstoorders van een kinderfeest, omwille van Zwarte Piet te maken heeft, god mag het weten, alleen je hebt er wel weer hhel veel woorden voor nodig, gewoon ordinair gedram van een lijkt wel klein kind


  Maak melding
 77. Het niet erkennen en blijven bagatelliseren van een slavernijverleden houdt dit in stand.
  Het feit dat dit stuk geschiedenis niet, zoals de 2e Wereldoorlog, in het schoolpakket zit geeft eigenlijk al weer hoe men hiermee in de maag zit maar er gelijkertijd ook niets aan doet. Schaamte? Ontkenning? Angst voor schadeclaims?
  Het is daardoor wel een etterende wond geworden die nu open barst.


  Maak melding
 78. Mike
  Begrijp het niet.
  Alle negerinnen hebben tegenwoordig een pruik, en nu 5 december nadert nemen de creoolse mannen ook een pruik.
  Leve zwarte piet. Wees blij hebben jullie tenminste iets te doen, dan te hangen, roven, verkrachten etc…
  Kijk maar uit de landen van jullie voorouders. Ga dan lekker terug naar Ghana, Liberia, Ethiopië etc…
  Go home

  zondag 16 november 2014
  ===============================================

  Go home! zegt mike.

  Maar kereltje mike we zijn thuis!
  Jij moet maar eens wat goede geschiedenisboeken lezen i.p.v. alleen die met de verhalen van Piet Hein.

  Wij zijn nl. thuis; voor het geval je het niet weet: wij waren de eerste moderne bewoners van EUropa. Als er iemand weg moet dan ben jij het; terug naar Centraal Azië, de streek waar je vandaan komt. Kan je mooi je broeders de Oigoeren gaan helpen in China. 😀


  Maak melding
 79. “Wees blij hebben jullie tenminste iets te doen, dan te hangen, roven, verkrachten etc…” Zegt mike!

  mikeje toch, je beschuldigt ons hier van onbewezen daden.

  Het onderliggend probleem van het zwarte pieten gebeuren is dat juist jouw voorouders meer dan 400 jaar stelselmatig hebben rondgehangen, geroofd, verkracht en gemoord in Suriname.Jij zou dus zomaar een echt klein of achterkleinkind kunnen zijn van 1 van de directe daders. Wees dus voorzichtig met wat je zegt, het zou weleens tegen je kunnen werken. Karma, dat ken je toch?


  Maak melding
 80. @Abaisa
  Ja ik ken de stuwplannen van de slavenschepen. Ja ik weet dat de luiken van de Leusden dicht gespijkerd waren.
  Weet u hoe men in die tijd in Europa leefde of hoe weinig meer ruimte de bemanningen op deze schepen hadden.

  U haalt percentages aan van wat er allemaal van naar Amsterdam ging. Alleen had Amsterdam veel meer handel dan Suriname. De belangrijkste van allemaal was de handel op de Oostzee. Vele malen belangrijker dan die op Suriname.

  Suriname heeft nooit in de buurt kunnen komen van waarde van Indië. Indië stond in die tij voor veel meer dan het huidige Indonesië, het betrof Japan, China, Filipijnen, Maleisië, Srilanka en India. Ofwel heel wat meer dan postzegel Suriname.
  Waarbij de handel op Indie weer kleiner was dan die op Oostzee en de Hanzesteden.

  De gewone mens in Europa had het ook niet zo goed als u dekt. Plaats aub. dingen in de tijd waar het zich afspeelde en kijk niet achter om op de wijze dat u nu doet. Het is allemaal de schuld van anderen en die mensen in Europa zouden zich nooit zo ontwikkelde hebben als zij geen slaven naar de Amerika’s gebracht hadden.
  Het is triest hoe mensen zich op hangen aan een verleden waar zij zelf niet van gevoeld hebben.

  beste Abiasa, 4 weken geleden deed ik mee aan een wandeltocht naar de top van de Kilimanjaro. Voor elke wandelaar liepen er 3,5 Afrikaanse mensen onze spullen, eten, tenten, gasbomen, kleding, etc. naar boven te dragen, voor ongeveer $15/ dag als zij werk hadden (12 tot 16 dagen/maand) . Deze mensen zijn plezieriger in de omgang dan u en zij begrijpen meer van hun en onze wereld dan u. Zij zijn bezig zichzelf en hun kinderen te verbeteren u kijkt achter uit in wrok.


  Maak melding
 81. Abaisa het wil blijkbaar nog steeds niet tot je dooreringen dat de Zwarte Pieten van het hedendaagse Sinterklaas gebeuren niets maar dan niets met de slavernij periode in Suriname te maken heeft.
  De associatie die jullie leggen, heeft meer te maken met het onvermogen van jullie om het verleden waar jullie persoonlijk en jullie ouders zelf part nog deel van uit gemaakt hebben, op een normale manier te verwerken, maar wel steeds gebruiken om wanneer jullie dat uitkomt, gebruiken om tegen alles wat blank is en met Nederland te maken heeft, wel een heel trieste instelling, verder zoek het maar lekker uit met je complex, ga naar een goede zieleknijper, misschien dat hij dat kankergezwel uit je botte kop weg kan halen


  Maak melding
 82. hans
  Abaisa het wil blijkbaar nog steeds niet tot je dooreringen ….
  ==================================

  hansje jongen, je vergist je deerlijk, ik heb geen complex en heb ook geen zielenknijper nodig. Aangezien jij deze adviezen geeft lijkt het mij zinvol dat jij je spoedig aanmeld voor behandeling.

  Het willen ontlopen van verantwoordelijkheid door het maar niet willen accepteren van een onlosmakelijk deel van jouw geschiedenis met een zeer besmeurd verleden, kan uiteindelijk psychische consequenties hebben.

  Stel het langer uit want het kan alleen maar verergeren.


  Maak melding
 83. JoJo
  @Abaisa
  …..Weet u hoe men in die tijd in Europa leefde ………
  …………………..
  Deze mensen zijn plezieriger in de omgang dan u en zij begrijpen meer van hun en onze wereld dan u. Zij zijn bezig zichzelf en hun kinderen te verbeteren u kijkt achter uit in wrok.
  =================================================

  Hoe men in die tijd in EU leefde zal mij een worst wezen; daar hadden min voorouders part noch deel aan.

  Integendeel hadden zij lang voor de slavernij begon EU ontwikkeling, verlichting, educatie, irrigatie, en moderne bouwkunst gebracht.

  Hoe je het ook keert of draait ben jij indirect verantwoordelijk voor de daden van je voorouders, ik weet dat het pijn doet maar om de pijn te verzachten kan je maar beter met jezelf in het reine komen en je verantwoordelijkheid accepteren. Het blijven ontkennen en bagetalliseren van deze misdaden maakt dat jij jouw verantwoordelijkheid afschuift op jouw kinderen en kleinkinderen, en dat moet je ze niet aandoen.

  Troost jezelf want ik koester absoluut geen wrok; ik zou er trouwens niet mee kunnen leven, maar de des te meer heb ik oog voor de werkelijkheid en voor de gevolgen van deze misdaden begaan met het oog op winstbejag.

  Het feit dat jij enkele mensen die jouw bagage voor een fooitje moesten dragen tijdens je klim van de Kilimanjaro aangenamer gezelschap vindt dan ik geeft duidelijk aan wat voor een persoon je bent. Je kent me niet,en ik jou trouwens ook niet, maar alleen het feit dat je uit hetgeen ik opschrijf kan opmaken dat je eens veel meer dan een fooitje kwijt kan raken aan de nakomelingen van de misbruikten, doet je mij als onaangenaam gezelschap kwalificeren.

  Beste man ik ben er niet om jouw leven aangenaam te maken, noch jij de mijne; waar ik oog voor heb is dat er recht wordt gedaan aan het onrecht dat anderen eerder is aangedaan.


  Maak melding
 84. @hans,
  inhoudelijk graag!
  Wat verraders (NSB-ers) met racisten (zwarte piet aanhangers) te maken hebben heb ik je al uitgelegd! Lees nog een keer mijn vorige posting.
  Kom met argumenten, ook al heb je er maar één!


  Maak melding
 85. Abaisa jij vergeet nog steeds een ding het is een verleden waar ik part nog deel aan heb gehad dus voel hier geen greintje verantwoordelijkheid voor, zou jij ook eens moeten proberen heb je ook geen psychiatrische hulp nodig
  Ik geef je een simpel voorbeeld, misschien dat je het dan snapt,
  stel en ik zeg uitdrukkelijk stel, jouw opa heeft jou oma op jonge leeftijd verkracht, kan ik jouw daar verantwoordelijk voor stellen?, dacht het niet, ik kan je ook niets verwijten want je was er nog niet om het te voorkomen als je dat gekund had.
  Dus kap er eens mee hele generaties te verwijten wat in het verre verleden helaas gebeurt is, en richt je blik eens wat meer naar de toekomst i.p.v. steeds naar het verleden te kijken.
  alleen ben ik bang dat dit tegen dovemansoren gericht is


  Maak melding
 86. Kwaku, heel simpel, nog geen 10% van de toenmalige bevolking was NSBer,, 90 % van de Nederlandse bevolking is voor Zwarte Piet, of jij had daar nu mee eens bent of niet.
  Volgens jou gedachtengang zou dit Percentage dus ook NSB mentaliteit bezitten, ik zie hier de logica niet van in, probeer de boel eens te rationaliseren, voor zover dat mogelijk is


  Maak melding
 87. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat hans al zijn hele leven in een identiteitscrisis verkeert en nog steeds twijfelt of hij nou blank of zwart is. De ene keer wil hij blank zijn, te merken aan bepaalde teksten in zijn topics. Maar ik denk dat hij onder bepaalde omstandigheden ook graag zwart zou willen zijn.


  Maak melding
 88. Ahe, uit jouw reactie blijkt dat je geen psycholoog bent, in ieder geval een slecht amateur psycholoog, het interesseert me namelijk geen hol wat iemand dus ook voor mezelf niet, voor een kleur heeft, waarschijnlijk wel belangrijk voor jouw als je daar over begint, een soort spuit elf opmerking van de zijlijn dus


  Maak melding
 89. Na al die denigrerende opmerkingen kom je nu hiermee? Je bent al een poos door de mand gevallen, en niet alleen mbt ZP topic. Dit onderwerp heeft wel voor jouw ontmaskering gezorgd.

  Denkt hans dat iedereen de link naar slavernij legt? De meeste tegenstanders zullen echt niet gebukt gaan onder een complex, als wat jij op dit forum wil doen geloven. Daar verschuilen jij en je vriendjes zich achter omdat je niets anders weet te brengen. Erg goedkoop hoor. De tegenstanders komen voor mij wel slimmer over met hun standpunt, en hoewel ik persoonlijk geen enkel aanstoot neem aan Sint noch Piet zeg ik “hulde aan de mensen die deze discussie zijn gestart”!! Want nu blijkt, gezien de reacties in binnen en buitenland, dat het toch geen onschuldig kinderfeestje is.

  Nu zal ik ook wel zwart zijn, een slavernij complex hebben, en dom en achterlijk.

  Dat zijn letterlijk de woorden van een van de felste voorstanders hier op dit forum met nick name “hans”, die generaliseren en denigreren tot zijn alledaagse bezigheid heeft gemaakt.


  Maak melding
 90. Sinterklaas is wel een onschuldig feestje van, alleen zijn er helaas wel figuren die verkeerd associeren, niet de kinderen waar het feest voor is en op deze manier behoorlijk verpest word, werd er verder over mij geinsinueerd word, al me een zalige zorg zijn het zijn per slot van rekening de zelfde die met die kromme gedachten over zwarte Piet lopen, 90 % de voorstanders van Zwarte Piet zijn dus niet verstandig en de tegenstanders wel, dit standpunt zegt wel genoeg, sterkte met jullie strijd


  Maak melding
 91. Waarom hebben Nederlandse kinderen een vreemdeling nodig om hen cadeautjes te schenken? Normaliter zeggen ouders toch tegen hun kinderen dat ze geen snoepjes van een vreemde moeten aannemen. Cadeautjes mag blijkbaar wel en ook pepernoten.


  Maak melding
 92. Hans, je slaat d plank weer erg mis. Percentages hebben hier niets mee te maken!

  Ik leg je het uit in Jip en Janneke taal:
  Het gaat om foute mensen.
  Een racist is een fout mens
  Tien racisten zijn tien foute mensen.
  Honderd racisten zijn 100 foute mensen.
  Hetzelfde geldt voor verraders!
  Het percentage maakt de misdaad niet erger of minder erg!


  Maak melding
 93. @Abiasa
  Even terug naar de actualiteit. Het lijkt mijn interessanter om iets te doen aan de 38.5 miljoen slaven die WIJ (U en IK) nu houden dan aan die tussen 350 jaar en 150 jaar geleden door Nederlanders, onder weerzin wekkende omstandigheden geëxporteerd, getransporteerd, geïmporteerd en geëxploiteerd werden.
  zie hiervoor de ingevoegde link.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/23340334/__35_8_miljoen_slaven_wereldwijd__.html

  Het zal je niet bevallen dat de Nederlanders van de Walk Free Foundation geroemd worden vanwegen hun anti slavernij beleid.

  Leef nu en niet 150 of meer jaren geleden. De geschiedenis heeft ons allemaal gevormd maar u wijze van gedenken leidt tot misvorming.
  Een oom van mij is zijn hele familie kwijtgeraakt in concentratie kampen en toch had hij geen enkele wrok jegens Duitsers (wel tegen Nazi’s als hij die kon herkennen).
  Een zwager van mij heeft veel EBG archieven vertaald van oud Duits naar hedendaags begrijpbaar Duits. Wat daar in staat is van uit christelijk standpunt onbegrijpelijk. Het was echter de moraliteit van die tijd. Het is voor ons onbegrijpelijk dat geestelijken moord goedkeurden omdat de slaaf bezit was en dat zij overspel tussen slaven verderfelijk vonden maar ook dat slaven als de spionnen voor de geestelijken actief waren.
  Ik wil hiermee zeggen dat elke tijd haar eigen normatief systeem heeft en dat de mens daar binnen nog eens zijn eigen kaders stelt.

  Als U zo scherp op basisvan het verleden veroordeeld ga ik er wel van uit dat u morgen niet meer gebruik maakt van uw mobiele telefoon, tablet en goedkope elektronica en geen goedkope textiel meer gebruikt aangezien de kans groot is dat het vervuild is met SLAVENARBEID


  Maak melding
 94. En wat dacht jij hans van die 90% witte mensen die het voor hun EIGEN kinderen verzieken?
  Als je je toch maar op de procenten en aantallen wil blijven richten om de aandacht van wat er echt speelt af te leiden.
  Alsjeblieft!
  Hoe dom!


  Maak melding
 95. Jij zet percentage NSBers af tegen percentage pro ZP (racisten dus)
  Waar slaat dát nou op! Geheel uit de context gehaald!

  Herhaal:”Als je je toch maar op de procenten en aantallen wil blijven richten om de aandacht van wat er echt speelt af te leiden.
  Alsjeblieft!
  Hoe dom!”


  Maak melding
 96. Tot slot van deze discussie,deze heeft niets met ZP te maken.Vele Surineds voelen zich buitenspel gezet in deze maatschappij en proberen hun frustraties via ZP te etaleren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES