Salomons oordeel: vrije dag is werkdag

25

PARAMARIBO, 14 nov – De regering heeft een zodanig besluit genomen dat de meesten tevreden houdt op vier en twintig november. Het is de dag waarop Sasi Sura officieel wordt herdacht. Het Nieuwjaar voor de Javanisten mag geen geknor meer opleveren bij het bedrijfsleven. Het is een novum.

De ondernemers keken al zuur de afgelopen dagen bij het perspectief op weer eens een ‘nationale vrije’ dag. Het zou alleen maar uit populisme zijn dat de regering Bouterse – Ameerali de Javanisten bedacht. Deze geloofsgroep met oorsprong in Java vraagt al jaren om ook mee gerekend te worden naast kerst, Id Ul Fitr en Phagwa. Bij de aankondiging van de ‘erkenning’ enkele weken terug, ontstond vrijwel meteen gemor bij het bedrijfsleven.

Nu heeft de regering besloten Sasi Sura wel een nationale dag te maken, maar dan geen algemene vrije dag. Of wel een vrije dag, maar dan alleen voor werknemers bij de overheid. Scholen en kantoren zijn dus gesloten. Particulieren mogen zelf beslissen of ze de tent dicht doen voor die dag. Het is niet eerder voorgekomen dat een nationale dag geen vrije dag oplevert voor iedereen. Kennelijk heeft de regering eieren voor haar geld gekozen zonder daarbij de wet te overtreden.


25 REACTIES

 1. Ik heb zo n medelijden met mijn javaanse broeders die zich zo op een schandalige manier in de maling liet nemen.
  Je bent naief als je denkt dat een belofte van de een op andere dag gerealiseerd wordt waarbij besluiten niet in het Parlement behandeld.

  Hoe kortzichtig, naief en onverschillig ben je om dit zomaar aan te nemen.

  Suriname is trouwens een bananen republiek, dan denk je dat alles mogelijk is.


  Maak melding

 2. Javanen zijn zo bekrompen en lichtzinnig.
  Hoe zielig ik ze ook vind, maar dit kan je toch niet serieus nemen dat een junk als Pres. die je zomaar iets beloof. We hebben tenslotte een Parlement waar belangrijke besluiten worden genomen en van daaruit wordt het beleidszaken besproken en aangenomen indien de meerderheid toestemt.

  We leven in Su wel in een dromenland, maar je moet niet gaan dagdromen.


  Maak melding

 3. @Roberto,
  “Javanen zijn zo bekrompen en lichtzinnig”.

  Nogal erg subjectief van onze übermensch Roberto.
  Jouw reacties gelezen hebbende, wekt bij niet indruk dat jij zo bijster intelligent bent.

  Het is je goed recht de Javanen als zielig te bestempelen. Velen mogen voor wat betreft: hard werken, vredelievendheid, trouw, zelfredzaamheid en wat dies meer zij een voorbeeld nemen aan deze bevolkingsgroep.

  Roberto, verbras je uitkering niet aan drugs maar besteedt het liever aan opleidingen.


  Maak melding

 4. In dit geval is er geen sprake van een Salomons oordeel; koning Salomon had het probleem niet zelf gecreëerd, hij werd ermee geconfronteerd en loste het vervolgens op. Deze regering creëert eerst een probleem en wanneer de gevolgen voor de samenleving en vooral voor henzelf negatief uitpakken, draaien ze hun beslissing terug en gaan dan staan roepen dat ze heel daadkrachtig en doortastend zijn opgetreden en dat we weer eens een historisch moment hebben beleefd. Eerst sluiten ze b.v. met veel poeha de ambassade in Nederland en openen een peperdure, nutteloze ambassade in Parijs en nu wordt de ambassade in Nederland weer in ere hersteld, of ze gaan als Sinterklaas rondstrooien met nationale vrije dagen en gaan daarna commissies instellen om het allemaal terug te draaien, nu als laatste stunt Sasi Sura als nationale vrije dag afkondigen (zelfs de meeste Javanen, die Moslim zijn, hadden nooit eerder hiervan gehoord) en nu, onder druk van het bedrijfsleven, wordt het weer ingetrokken. Met deze regering zou het goed zijn als we ter ere van de datum dat Bouterse officieel president werd en Simons assemblee voorzitter van het land, een standbeeld voor de Nationale Assemblee oprichten van Jan Klaasen en Katrien en al die nationale vrije dagen die door Bouterse zijn afgekondigd, sinds zijn installatie, afschaffen en vervangen door de nationale poppenkast dag. Stelletje idioten bij elkaar.


  Maak melding

 5. In de USA en Nederland en andere landen heb je ook nationale dagen, maar op bepaalde nationale dagen, wordt er gewoon gewerkt door de overheid en bedrijfsleven. De nationale vlag gaat dan bij overheidsgebouwen en particulieren aan top of hangt uit het raam.

  Suriname/de overheid en de Surinamers moeten gaan nadenken of op bepaalde nationale dagen ook dit wat in Nederland, States of andere landen doen, ook niet van toepassing kan zijn en internationaal op dezelfde wijze te werk gaan.

  Arbeid adelt, d.w.z. van hard te werken word je een nobeler/beter mens.


  Maak melding

 6. werknemers bij de overheid wel vrij? maakt ook eigenlijk weinig uit, of ze nu vrij zijn of aanwezig / veel doen ze toch niet, maalt trouwens weinjg verschil uit met Nederland, op 1 mei de dag van de arbeid zijn de amtenaren de groep die het minst presteert vrij terwijl de werkende klasse waar die dag voor eigenlijk bedoelt is moeten werken


  Maak melding

 7. De regering heeft gewoon het Amerikaans system gehanteerd. Dinsdag jl. zat ik lekker thuis vanwege Veteran’s Day omdat ik leerkracht ben. Maar de grote warenhuizen en kantoren (behalve die van de overheid en de banken) waren normaal open.


  Maak melding

 8. Wat ik niet snap is dat SMErs alleen maar om de anti DDB propaganda, de ongenuanceerde, meestal ronduit beledigende, uitspraken van figuren zoals hans en consorten, kunnen juichen.

  In Sranan zegt men : Pe un Kra de?


  Maak melding

 9. Stelletje domme idioten. Probeer bij deze handeling het politieke spel te begrijpen. De NDP heeft tenminste de stem slag op 25 mei gewonnen op de overheids ambtenaren en het bank personeel.
  Dus 2 nul voor boutta.
  Vraag ik me af waarom deze javanen een vrijedag moeten hebben. Met id ul fitre maken zij volop gebruik van deze nat.vrijedag om massaal te staan bidden in hartje paramaribo.
  Dus de dag van 24 dec’.is nep en bedacht zonder basic.
  Hier heeft de ndp gebruik van gemaakt. Yes!!!!!!!!!!
  Tj
  Tj


  Maak melding

 10. als ddb toch de lakens uitdeelt in sme ,,waarom heb je dan een poppenkast in het leven..

  waarom wordt die poppenkast volgens bouta zelf niet afgeschaft,stelt toch geen reet voor..

  een dictator blijft een dictator met dit verschil,,dat wij niet meer in de jaren tachtig leven en geen coups meer kennen,avond-klok maar enig zins een mening kunnen uiten..


  Maak melding

 11. “Arbeid adelt, d.w.z. van hard te werken word je een nobeler/beter mens”.

  @Passant,

  Van te hard werken wordt je een gestresst mens die vroeg oud wordt en sneller de pijp uit gaat. De mans is niet gemaakt om te hard te werken getuige het feit dat hij dan veel mentale en fysieke klachten ontwikkelt.
  In Nederland stikt het van de ziekenhuizen. De kosten in de gezondheidszorg zijn gigantisch. Indien men een 30-urige werkweek zou hebben ipv een 40-urige, zouden de ziektekosten met 50% dalen. Meer mensen zouden aan de slag gaan. Tel uit je winst!


  Maak melding

 12. @pienda kassie
  In Nederland moeten we wel zo hard werken om te kunnen voldoen aan de vraag uit Suriname om pakketten op te sturen. Enne, ben wat blij met de goede zorg in Nederland. In Suriname wordt je familielid na een hartinfarct op een stoel in de gang gezet omdat er geen bed is!!!!!!!


  Maak melding

 13. @astaman,

  Dus in NL wonen alleen maar Surineds?

  Europeanen roepen steeds maar dat ze zulke harde werkers zijn maar komen steeds meer tot de conclusie dat het lichaam en de geest ook een tolerantiegrens qua inzet kennen.

  Bovendien, wie zei ook al weer dat de technologie ervoor zou zorgen dat de mens daardoor minder hard hoefde te werken? Als ik het me goed herinner waren dat de Westerlingen. Of niet?

  Wie heeft zware en gevaarlijke arbeid gerobotiseerd? Det technologisch ontwikkelde Westen.

  Dus: in het Westen erkent men dat hard werken verleden tijd is. Slim werken is de nieuwe werkwijze.


  Maak melding

 14. @astaman,

  De sport loopt vaak voor op de normale maatschappij.

  Kijk naar het voetbal. De spelers moeten zich zo zwaar en zo frequent inzetten dat ze vaak blessures enm mentale problemen krijgen waardoor ze heel lang aan de kant moeten blijven.

  Wat is het nieuwe beleid? Meer spelers aantrekken, zodat de trainer kan rouleren. Dus met meer mensen, die fitter en uitgeruster zijn en minder snel geblesseerd gaan raken, dezelfde prestatie leveren.

  Ok de normale maatschappij zal deze trend uit de sport vroeg of laat volgen.

  M.a.w.: te hard werken is slecht voor de mens en diens productie en gezondheid en voor de maatschappij. Men moet goed uitgeruste en daardoor ook goed gemotiveerde werknemers hebben die efficient produceren.


  Maak melding

 15. Pinda heeft z’n “wijsheid” vergaard liggend in zijn hangmat, no spang.

  Verder zijn het natuurlijk niet alleen de Surineds, lees wat je wilt lezen.
  De handen uit de mouwen cultuur staat verre van die van Suriname.
  Wil je iets bereiken zal je er voor moeten gaan, daar bouw je een land mee op. Met chillen en fluiten naar de vrouwen kom je er niet!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.