Zuinig beleid ook bij Iamgold Suriname

13

PARAMARIBO, 13 nov – Ook de Surinaamse dochter van Iamgold ontkomt niet aan de noodzaak tot bezuinigingen. De multinational voert een strak financieel beleid bij alle filialen. In Suriname komt het niet als verrassing aan.

De Surinaamse dochter, Rosebel Gold Mines, RGM, is al geruime tijd aan de gang. “We zijn bezig met het zogeheten Wi Tjari en Waka (Sranan Tongo voor We brengen het aan de gang, red.) initiatief, waarbij onze productieprocessen worden nagegaan door het personeel in samenwerking met consultants. Er wordt daarbij gezocht naar verbeterpunten om het rendement te verhogen”, zegt RGM-topvrouw Sharmila Jadnanansing tegenover de Ware Tijd.

Ook is de energievoorziening onder eigen beheer gebracht. Er wordt niet meer afgenomen bij energiebedrijf EBS. RGM heeft een zonne-energiesysteem. Die levert maandelijks zo’n honderd en vijftig duizend dollar aan besparingen op. “Wij hebben ook betere prijzen kunnen krijgen voor producten uit het buitenland, zoals onderdelen en explosieven”, aldus Jadnanansing. De multinational wil op den duur de eigen concurrentiepositie opkrikken.


13 REACTIES

 1. Het beheren van productie bedrijven om te komen tot bezuinigingen kan alleen worden bereikt door een gedegen beleid van de management. De management dient te beschikken over de nodige kennis en competenties om de beoogde doelen te bereiken. Dit is een goed voorbeeld voor
  de huidige regeerteam in Suriname. Het kan altijd nog de juiste weg kiezen m.b.t. een goed en gerichte beleid naar de bevolking.

  En La Luz Del Sol


  Maak melding

 2. nu is de e b s aan de beurt haar kunsten te tonen..

  e b s begin als vast al die commissarissen te minimaliseren van een hand vol personen van maximaal 5 met een gemiddeld salaris wat gebruikelijk is binnen de staat sme ,,

  dus minimum loon net als bij de gewone arbeider..

  alles faciliteiten afschaffen,z.a. gratis elektra voor al die boeven binnen het bedrijf,,alle telefoons weghalen ,alle auto’s alleen in dienst te gebruik..

  en nog veel meer

  dus er moet flink bezuinigt worden..


  Maak melding

 3. Laten we hopen dat bij deze maatschappijen vele slachtoffers zullen vallen.
  Want ze blijven de natuur vernietigen met hun gierige lust op gold. Jadnanansingh profiteert ook hiervan, moge de Heer via de natuur jullie wreed straffen, omdat jullie de natuur verpesten voor de komende generaties.
  Rust in vrede met jullie bloeddorstige verkregen goud


  Maak melding

 4. volgens bouta is wet hoger onderwijs een vereiste..

  dat klopt,,

  maar wat u van de ,, corruptie wet,,

  waarvan hij ddb hoofd verantwoordelijk is..,

  die heeft de hoogste prioriteit..


  Maak melding

 5. Medio November 2014

  – Hoe zit het met de stand van het water in het Stuwmeer in
  Suriname?;
  – Hoe zit het met de nieuwe transmissielijn, die moet worden
  aangesloten voor de nieuwe EBS-mangenerantoren die in
  augustus 2014 aan de Saramaccastraat op het EBS-terrein of
  EBS-gebouw zijn geplaatst?

  Er is veel vraag bij de burger en ondernemers naar energie?
  Hoeveel energie heeft de Surinaamse maatschappij nodig, op korte termijn, middellange termijn, lange termijn om aan de vraag te voldoen, gelet op de groei, toename van de bevolking in Paramaribo eo, kuststrook, in de oerwouden, nieuwe (productie)ondernemingen, enz?

  – Hoe wil de regering ea dit oplossen?;
  – Hoe en wat wordt gedaan aan energiebezuiniging en de kosten
  te drukken;bewustwordingscampagne bij de bevolking?
  – Groene en duurzame energie? wanneer wordt hiermee gestart
  en wat zijn de kosten? Waar in welke delen van het land en
  waarom in die gebieden?

  Hoe zit het met de scholing en opleiding van leerlingen en studenten in de nieuwe branches, voor onderhoud, werken in de branché, internationaal mee kunnen gaan, enz?

  Hoeveel mensen zouden hierin werk kunnen vinden?
  Hoeveel ondernemingen zouden in de branche kunnen ontstaan, oude als nieuwe?
  Welke rol speelt de LBO, MBO, Technische faculteit in deze branche een rol?

  De economie van Suriname groeit heel erg, de bedrijven hebben energie nodig, hoe sluit dit aan bij het beleid van de overheid om aan de vraag te voldoen of is er sprake van stilstaan?

  Is er momenteel nog sprake van Loadshedding in Suriname of houdt de regering de burgers en ondernemingen nog steeds in een houtgreep tot de dood op volgt of kunnen ze nu wat meer energie gebruiken?

  Loadshedding Schema
  Wanneer komt hier een eind aan op korte termijnof is het meer iets van middellange of lange termijn?

  Wat is de plan van aanpak om de energieproblematiek in Suriname voor goed op te lossen?


  Maak melding

 6. @Mike
  de schade die de formele goudmijnen (IAMgold of SURGOLD) veroorzaken valt enorm mee als je het afzet tegen de informele mijnen van Brunswijk, Safrina of Nana resources, etc.
  De formele goudmijnen halen uit dezelfde hoeveelheid aarde 3 maal meer goud dan de informele mijnen.
  Zie Grasalco die nu op Maripaston eerst het restgoud uit de achtergelaten zandbulten gaan halen.

  De informele mijnen laten alle rotzooi achter in de natuur terwijl IAMgold en Surgold hun afval verwerken en reduceren.

  Het vervellende is dat iedereen een oordeel heeft zonder zich eerst goed te oriënteren.


  Maak melding

 7. @JoJo,

  Wat ze doen is de natuur verkrachten en dan beweren dat ze het economisch en efficient hebben verkracht. Op een betere manier hebben verkracht dan die anderen.


  Maak melding

 8. Mike & Pindakaas
  Jullie hebben helemaal gelijk. Helaas is de Goudbusiness voorlopig een wezenlijk onderdeel van de Surinaamse economie en samenleving.

  IAMgold en Surgold verkrachten voor de zelfde hoeveelheid goud veel minder (ongeveer 33%) dan Brunswijk, Safrina, NaNa en de andere loslopende mijnwerkers.
  Ofwel de informele sector verkracht driemaal meer en dat scheelt best wat.

  Als de regering de hand aan de wet houd kan zij bij de formele sector nog enig herstel afdwingen terwijl de informele sector zelfs te lui is om haar oude machines op te halen om over herstel maar niets te zeggen.


  Maak melding

 9. Sur.is weer op bedeltoer.china…….heeft aan belfort een een afgekeurde printer,beamer en 2 defekte laptop G E S C H O N K E N.er zijn 4000 criminelse chinezen in sur.waarvan d verblijf versneld moet worden.kinderen hou j zoet met koekjes waarvan d datum verlopen is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.