Britse acteur noemt Zwarte Piet ‘koloniale kater’

77

Wat gebeurt er als filmmaker Sunny Bergman verkleed als Zwarte Piet door Londen loopt? Op NPO2 wordt op maandag 1 december een documentaire uitgezonden waarin wordt getest of Zwarte Piet een beledigend stereotype is of een onschuldige traditie. Sunny Bergman ging voor ‘Zwart als Roet’ in Londen de straat op als Zwarte Piet. De reacties zijn niet mals.

De Engelsen blijken niet echt te zitten wachten op de Nederlandse traditie. Sommige Engelsen reageren zelfs agressief of geïrriteerd op de beeltenis van Zwarte Piet. “Het kan echt niet dat je dit in het gezicht van mensen die onderdrukt zijn wrijft”, zegt een van hen.

In de documentaire zit zelfs een bekend persoon in de vorm van Russel Brand. De Britse komiek krijgt een korte uitleg over Zwarte Piet, waarna hij de figuur omschrijft als een ”koloniale kater”, waar hij niets mee te maken wil hebben. ‘Wij zijn bang voor jullie traditie”, voegt hij er bovendien aan toe.

Op 27 november verschijnt ‘Zwart als Roet’ tijdens het IDFA-festival in Amsterdam. Op 1 december is de documentaire te zien op NPO 2.


77 REACTIES

 1. … hindoestanen houden vast aan hun tradities en sturen hun kinderen naar de hindoestaanse school en leren hun kinderen de hindoestaanse taal en gebruiken en gewoonten…en geven hun kinderen vaak hindoestaanse namen.

  …javanen houden vast aan hun tradities en sturen hun kinderen naar de moslimschool en leren hun kinderen de moslim (taal), gewoonten en gebruiken.

  …. joden houden vast aan hun tradities en sturen hun kinderen naar de jodenschool en leren hun kinderen te leven volgens de joodse tradities….en leven in een eigen wereld met een eigen jaartal….

  …. moslims houden vast aan hun tradities en sturen hun kinderen naar de moslimschool en leren hun kinderen vast te houden aan de eigen gewoonten en gebruiken…

  … wat hebben wij zwarten? zouden wij zwarten dit ook zo kunnen doen of zijn wij dan direct weer bedreigend?…

  mijn voorstel is om de zwarte piet zo te houden, maar dan wel om de oorsprong van de zwarte, zoals die nu afgebeeld wordt, aan een ieder bekend te maken, geknecht in de slavernij die tot op heden bestaat, net alleen voor zwarten maar voor heel veel andere arme of minderheidsgroepen. Iliteratuur: wij slaven van suriname, auteur anton de kom, gestorven in een concentratiekamp in duitsland). (geen eigendom van desi bouterse!!!)

  ……..of zwarte piet te houden zoals de naam het aangeeft, met roetvegen, omdat hij door de schoorsteen??????? is gekomen. met blond haar en niet een zwarte krullenpruik.

  you can’t eat your cake and have it too.


  Maak melding

 2. Engelsen kunnen beter hun smoel houden. Ze zijn de ergste onderdrukkers van mensen geweest en hebben hele volkeren uitgeroeid (Tasmaniers, Indianen). Bovendien kende hun wreedheid geen grenzen, zijn ze de grootste dierenbeulen in de wereld geweest (zowat alle Bisons uitgeroeid in de VS, zowat alle inheemse koeien – enkele tientallen miljoenen – uitgeroeid in India) en hebben ze diverse malen met opzet hoingersnood veroorzaakt in India waarbij tientallen miljoenen mensen stierven.
  Hun nazaten, mens- en dierenbeulen, die nog steeds heel hard discrimineren en de Ieren en Schotten hun onafhankelijk niet gunden, gaan dan oordelen over anderen. De slager die z’n eigen vlees keurt.


  Maak melding

 3. @Beste Koos

  hoe kan dat nou? is dat niet een beetje te eenvoudig bedacht?

  probeer het gewoon zo te zien: lieg niet: wanneer je vertelt dat zwarte piet uit de schoorsteen komt en daarom zo zwart is, put your money where your mouth is. nu lieg je, omdat je zwarte piet dikke lippen geeft en als het je uitkomt jungletaal laat uitslaan. dan vraag ik me af: wat is je bedoeling? wat wil je?

  kom op met die roetvegen vanuit de schoorsteen. of verander je verhaal.


  Maak melding

 4. @koos,

  Mozes en z’n broeders waren slaven van ……… donkere Egyptenaren. Kunta Kinte en z’n broeders waren slaven van ….. blanke Europeanen. Hindoes waren slaven van …….. moslims en christenen.
  Slavernij houdt nooit op, tenzij de hele wereld ijvert voor SARVE (dus ook dieren en andere levensvormen) BHAVANTU SUKHINAH. Helaas zie ik dat niet zo snel gebeuren, want alleen Hindoes (en sommige Buddhisten) streven dit na.


  Maak melding

 5. Zijn die paranoide dorpsidioten nog steeds bezig met deze case? Laat die zgn tegenstanders hun stem laten horen m.b.t. Boko Haram die ZWARTE man uit ZWART Nigeria die ZWARTE meisjes van af 12 jaar ontvoerd onder valse voorwendselen. En door de ZWARTE leden worden verkracht en geestelijk kapotgemaakt. ZWARTE mensen onderdrukken ZWARTE mensen. ZWARTE mensen hebben ZWARTE mensen verkocht als slaaf. ZWARTE Idi Amin, Charles Taylor en andere ZWARTE leiders hebben hun eigen ZWARTE bevolking gemarteld, verkracht en verminkt enz…en dit is nog maar een deel van de duistere kant van de ZWARTE geschiedenis. Dus kijken jullie eerst maar eens in eigen keuken en spiegel voordat je je tijd zinloos verdoet met het trachten te verpesten van een kinderfeest.


  Maak melding

 6. Henk Molenaar, van jezelf jarenlang in slaap sussen gaat zelfs een onverzettelijke, koppige ezel gapen.

  Wedden dat nu de voorstanders van Zwarte Piet ‘gewonnen’ hebben door de uitspraak van de Raad van State, ze er ‘vrijwillig’ toe over zullen gaan om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen aan deze tijd? Ze weten namelijk dondersgoed dat hun Zwarte Piet discriminerend en beledigend is voor een bepaalde groep binnen de samenleving, maar die ‘brutale buitenlanders’ mogen vooral geen verandering willen aanbrengen in hun traditie, dat doen zij zelf wel; de Roetvegen Piet, de Regenboog PIet, Stroopwafel Piet, de Kaas Piet en zelfs de Witte Piet zullen steeds meer die heilige Zwarte Piet van hen vervangen, totdat uiteindelijk de Zwarte Piet geluidloos verdwenen is. De tegenstanders van Zwarte Piet hebben hun doel al bereikt, ze hoeven volgens mij helemaal niet naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.


  Maak melding

 7. Mujrim
  @koos,

  …….
  Slavernij houdt nooit op, tenzij de hele wereld ijvert voor SARVE (dus ook dieren en andere levensvormen) BHAVANTU SUKHINAH. Helaas zie ik dat niet zo snel gebeuren, want alleen Hindoes (en sommige Buddhisten) streven dit na.
  ===========================================
  Je slaat hier wel volledig de plank mis, maar daar over wil ik het op een ander moment hebben.


  Maak melding

 8. Henkes
  Henk Molenaar…..

  Wedden dat nu de voorstanders van Zwarte Piet ‘gewonnen’ hebben door de uitspraak van de Raad van State, ze er ‘vrijwillig’ toe over zullen gaan om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen aan deze tijd? Ze weten namelijk dondersgoed dat hun Zwarte Piet discriminerend en beledigend is voor een bepaalde groep binnen de samenleving, maar die ‘brutale buitenlanders’ mogen vooral geen verandering willen aanbrengen in hun traditie, dat doen zij zelf wel; de Roetvegen Piet, de Regenboog PIet, Stroopwafel Piet, de Kaas Piet en zelfs de Witte Piet zullen steeds meer die heilige Zwarte Piet van hen vervangen, totdat uiteindelijk de Zwarte Piet geluidloos verdwenen is. De tegenstanders van Zwarte Piet hebben hun doel al bereikt, ze hoeven volgens mij helemaal niet naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
  ===============================================
  Heel goed gezien. maar het doel is nog niet helemaal bereikt en achteroverleunen is geen optie, de mensen zijn wakker en er zijn nog genoeg andere misstanden in het verlengde van ZwartePiet.


  Maak melding

 9. Nu de Zwarte Piet wordt afgetakeld is the next step: het racisme van de creolen tov de Hindoestanen aanpakken. Bij deze. Het eerste aanstoot daartoe is gegeven.


  Maak melding

 10. Mujrim
  Nu de Zwarte Piet wordt afgetakeld is the next step: het racisme van de creolen tov de Hindoestanen aanpakken. Bij deze. Het eerste aanstoot daartoe is gegeven.
  ================================================

  Ik zou zeggen begin bij jezelf en in eigen kring.
  Vergeet je vriendje Ray niet.


  Maak melding

 11. Mujrim,

  Je doet alsof het hindoeïsme het ware doel nastreeft en ze het beste zijn.
  Kijk naar jullie eigen discriminerende belachelijke en achterlijke kastensysteem. Ga deze maar eerst bestrijden voordat je bij andere kijkt.
  Kortom kijk zelf eerst in de spiegel


  Maak melding

 12. Hallo mijn Surinaamse broeders en slachtoffers van het Hollandse geweld,wat ik me afvraag is het volgende,waarom niet meteen na de afschaffing van de slavernij geprotesteerd is over dit enorme onrecht wat jullie al sinds 1863 is aangedaan of ruiken jullie weer betalingen voor het aangedane leed zodat jullie weer in je hangmatje kunnen liggen van het eventuele geld wat jullie denken op te strijken,ga nou gewoon eens lekker aan het werk en maak van Suriname een welvaartstaat zonder altijd maar je hand op te houden oftewel met andere woorden kom van je luie kont en ga aan het werk.
  Groetjes:
  Zwarte Piet.


  Maak melding

 13. In een kapitalistische maatschappij of een maatschappij van goederen hebben, is onderwijs en wetenschappen de trap om je te verheffen. Hoge doelen stellen, ondernemen en en kei hard werken. et vermogen moet meer worden en de investeringen moeten terug verdiend worden.
  Als je met studeren bezig bent en keihard werken voor bezit en goederen, is er weinig of geen plaats voor flauwekul, zoals herstel betalingen of zwarte piet, enz, enz.

  De kost gaat voor de baat. Wie niet wilt aanpakken, moet maar in een kapitalische mij, goederen en geld bezitten mij, maar naar anderen wijzen die hen moeten betalen. De vraag is worden ze gehoord door de anderen of gaan die kei hard door met werken, hun doelen om meer geld te hebben en goederen.

  Voordat er een zwart mens in de Bataafse republiek, Belgie, Nederland, Luxemburg in de rondte huppelde of een zwart mens door Nederlandse slavenschepen naar de nieuwe wereld werd gebracht bestond het Sinterklaasfeest al, aangepast met de moor later en veel later de zwarte piet.

  Triest daar er bepaalde mensen daar zaken in zien of willen zien die er niet in zitten. De meeste zwarte mensen zijn in de Nederlandse Mij gewoon geknecht en werken voor een witte man die hun baas is of de Sinterklaas, zo moeten ze het ook bekijken en als ze er niets mee te maken willen hebben kunnen ze toch terug gaan naar Afrika. Ze zullen dan wel heel snel tot de ontdekking komen dat ze daar ook worden gediscrimineerd of niet als één van hen worden beschouwd of anders zijn.

  Discriminatie is niet goed, maar komt ook bij de wit mens voor, Koning,/keizer, adel, geestelijken, rijken, armen, man, vrouw, gehandicapten, , arbeider, geschoolden, ongeschoolden,stadsmens of platteland, boer of boerin, meester, knecht, ondernemer en loontrekker. Een zal wel de baas moeten zijn en de andere de ondergeschikte. Het is zo, was zo en zal ook niet anders worden, waar men ook in de wereld woont. De grondwet verbiedt het in vele landen, sport/zie het voetballen, enz, enz, enz.

  Men zal ermee moeten leren leven en er alles aan te doen om jezelf en soort te handhaven. De sterksten zullen het overleven en er is geen mens in de wereld die er niet mee te maken krijgt of niet, of je Obama bent om je kleur of afkomst, Maxima of Wim om de daden van je ouders, enz, enz., enz.

  Die groep die zwart zijn en het als discriminerend ervaren, hoe ervaren zij het zwart zijn dan eelke dag in een witte wereld of zijn zien ze dat die andere dagen van het jaar niet, dat ze zwart zijn en de wit mens hen anders behandelt. Gaan jullie je tijd en energie stoppen om je te handhaven en beter in de mij te staan. Onderwijs, wetenschappen, kei hard werken, je talenten gebruiken, veel geld verdienen, het beste uit je halen en je eigen baas zijn. Al zou je nog zo rijk zijn, toch nog zal je dan met discriminatie of haat of jaloers zijn, enz, enz, worden aangekeken en over je geschreven of geroddeld worden.

  De sterksten zullen het overleven en probeer jezelf en soort te handhaven en wie zich gedricrimineerd voelt, moet maar naar de rechter stappen of je je gelijk haalt is een vraag? Ook de uitspraak kan zwaar tegen vallen. Stop je tijd en energie is zaken om je te handhaven.


  Maak melding

 14. In een ander topic waar ik het aan kaarte dat er in Su net zoveel racisme was tussen de onderlinge bevolkingsgroepen was er weer de soort van ik noem het maar dorpsgek van de Waterkant, die weer negeatief moest reageren. een staaltje van dit soort racisme komt ook weer naar voren en raad eens wie weer de hoofdrol heeft….. Abaisa, steek je hand eens in eigen boezem voordat je de vinger naar een ander wijst, eigenwijs zwart stuk vreten.


  Maak melding

 15. Uit het artikel ; ” sommige ENGELSEN reageren zelfs AGRESSIEF of GEÏRRITEERD op de beeltenis van Zwarte Piet ”

  Dit heb ik eens begin jaren 90 meegemaakt in cafe ” Het Oude Tramhuys in Rotterdam.

  Twee ” Pieten” kwamen de kroeg binnen en strooiden met pepernoten. Een Engelse klant voor wie het Sinterklaas feest onbekend was, raakte blijkbaar verhit en geïrriteerd omtrent hun UITERLIJK.
  De ” Pieten ” kozen verstandig genoeg na een wisseling van enkele ONVRIENDELIJKE woorden gauw het HAZEPAD !!!!!

  ( erg KOMISCH om 2 Pieten in vol ornaat te zien hollen over de Mauritsweg achterna gezeten door een kwade Brit )

  ” You Dutch people are fucking crazy ” was de reactie van de Brit nadat het schattige barmeisje had geprobeerd om in haar beste ” Nederlandse Engels ” het Sinterklaas gebeuren aan hem uit te leggen.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 16. @Mike,

  Ik zal je de waarheid vertellen over het kastenstelsel in India.
  Voorop gesteld dat ik het kastenstelsel een uit de hand gelopen stelsel vind. Het is echt niet meer wat het was in het begin (een ieder de gelegenheid geven volgens zijn inborst een beroep te beoefenen) en is gedegenereerd in de eeuwen die volgden door allerlei invloeden en waarin er vreselijke onmenselijkheden zijn ingeslopen.

  Vervolgens. Moslims en christenen moeten de laatsten zijn die Hindoes bekritiseren over het kastenstelsel. Waarom? Omdat in India de laagste kasten die zich bekeren tot de Islam en het Christendom om zo te ontsnappen aan het kastenstelsel tot hun grote schok ervaren dat de Christen- en Moslimgemeenschappen ze ook niet accepteren en ze ook als allerlaagste kaste, als paria bestempelen en behandelen, terwijl die mensen na bekering gewoon christen of moslim zijn geworden.
  M.a.w., ook de Islam en het Christendom hebben het kastenstelsel geaccepteerd (wat tegen hun geloofsdoctrine is) en discrimineren dus veel harder dan de Hindoes omdat juist zij het zijn die altijd kritiek hebben op het Hindoeisme vanwege de ongelijkheid van mensen tgv het kastenstelsel.
  Dus zie je, het kastenstelsel is ook een christelijke en islamitische gebruik geworden.

  Het Hindoeisme streeft inderdaad het Ware doel na: de rustpunt (Atma) vinden in de individu opdat al z’n onwetendheid verdwijnt en hij in volstrekte harmonie met de omgeving kan leven. Gelukkig hoeft hij daarvoor geen onzin uit te kramen zoals ‘mijn god is de enige ware, mijn godsdienst is de enige ware, mijn heilige boek is de enige ware’ en iedereen die dat niet accepteert is een afvallige of een heiden en komt nooit in de hemel en mag afgeslacht, bekeerd en geslaafd worden en daartoe moet een heilige oorlog gevoerd worden.

  Dus zie je, wat dat betreft is het Hindoeisme inderdaad de beste. Bewijs? Er zijn honderden bewegingen binnen het Hindoeisme en allen hebben hun waarde en bestaan vreedzaam met en naast elkaar. Hindoes bekeren anderen niet en accepteren hen ook. Was het omgekeerde maar het geval!


  Maak melding

 17. Waarom dat kastenstelsel er bij gehaald?
  in India is het nu toch verboden, en in Suriname bestaat het op een heel kleine uitzondering na toch niet meer, is het in de westerse wereld niet normaal dat je met mensen omgaat en een relatie aangaat uit het zelfde milieu en als je daar van afwijkt je ook het nodige commentaar kunt verwachten, is het in bepaalde bevolkingsgroepen, bij de boslandcreolen niet normaal dat na een jaar na het overllijden en begrafenis van de echtgenoot de weduwe nog even “bezoek” krijgt van de broers van de overleden, normaal?, voor anderen niet, voor hun wel, dus op alles is wel kritiek te leveren’,
  laat elkaar een beetje in zijn/haar/hun waarde i.p.v. je mening als de enige waarheid te beschouwen, was het niet Sai Baba die de uitspraak deed, of je nu christen, hindoe, moslim. boedhist of jood
  bent, je moet zorgen dat je een beter mens word, en ik vul nog aan, zonder vooroordelen


  Maak melding

 18. Hoop!

  Gelukkig is er hoop en alles is veranderlijk, zo ook het Sinterklaas en Zwarte Piet gebeuren.

  Sinterklaas is sinds het onstaan is en nu is ook veranderd, de discussie ervan, (nationaal)internationaal zal er ook voor zorgen dat deze zal veranderen en dat alle etniciteiten ermee gaan kunnen leven.

  Waarom het zal veranderen?
  – het is altijd al aan veranderingen onderhevig geweest;
  – de discussie (inter)nationaal gaat dat ook laten gebeuren, omdat Nederland de braafste jongen van de klas is, de koopman en de dominee, anderen op hun fouten wijs, mensenrechten en wil niet daarom ook te kijk worden gezet.

  Het zal alleen tijd vergen en niet de ene op de andere dag gebeuren. Zodra andere landen ermee gaan bemoeien, hoe sneller de koopman het zal winnen van de dominee. Want geld moet door een handelsnatie worden verdiend en dat staat boven alles in Nederland.


  Maak melding

 19. De meeste negers die naar school zijn gegaan,kijken tegenwoordig in Sur.naar Indiase soapserie’s op de TV.De gene die buiten zijn en NDPers zijn lopen nog met het racisme idee.Zo kunnen ze zich ook niet aanpassen in de Ned.samenleving.Overal zien ze spoken.


  Maak melding

 20. @ koos, wat niet zichtbaar gemaakt wordt kan ook niet opgelost worden en bestáát voor velen, ook op deze site, niet eens!
  De discussie rond zwarte piet heeft zichtbaar gemaakt hoe racistisch Nederland is.


  Maak melding

 21. Ik had gister een op tv een programma gezien over zwarte piet op Curaçao. Totaal geen probleem daar. En een kleine blanke minderheid was juist tegen zwarte piet. Totaal de omgekeerde wereld. In Nederland maken we er veel te veel een issue van, het is ook hier waar de discussie het felst wordt gevoerd.


  Maak melding

 22. hans
  In een ander topic waar ik het aan kaarte dat er in Su net zoveel racisme was tussen de onderlinge bevolkingsgroepen was er weer de soort van ik noem het maar dorpsgek van de Waterkant, die weer negeatief moest reageren. een staaltje van dit soort racisme komt ook weer naar voren en raad eens wie weer de hoofdrol heeft….. Abaisa, steek je hand eens in eigen boezem voordat je de vinger naar een ander wijst, eigenwijs zwart stuk vreten.
  ===========================================

  Aha… hans is uit de kast!!

  Je bent dus gewoon een stuk donkerwit verdriet!
  Als ik het niet gedacht.


  Maak melding

 23. @misterP,

  Dit komt omdat de blanken in Nederland de Surinamers op een hoop gooien met Turken en Marokkanen en andere allochtonen. De autochtonen zijn vaak zo dom dat ze niet eens het verschil kunnen maken tussen en Surinaamse moslim en een Turk. Voor hen is een ieder met een kleurtje gewoonweg een gevaar.
  Anderzijds is iedereen die blank uitziet voor hen acceptabel.
  Bovendien zijn ze vol tegenstrijdigheden. Enerzijds zeggen ze dat buitenlanders lui zijn en teren op een uitkering, anderzijds weren ze hardwerkende Polen, Roemenen, Bulgaren.
  Het is nooit goed voor de autochtonen. Zelfs God is te min voor hen.


  Maak melding

 24. Wijna1
  Hallo mijn Surinaamse broeders en slachtoffers van het Hollandse geweld,wat ik me afvraag is het volgende,waarom niet meteen na de afschaffing van de slavernij geprotesteerd is over dit enorme onrecht wat jullie al sinds 1863 is aangedaan of ruiken jullie weer betalingen voor het aangedane leed zodat jullie weer in je hangmatje kunnen liggen van het eventuele geld wat jullie denken op te strijken,ga nou gewoon eens lekker aan het werk en maak van Suriname een welvaartstaat zonder altijd maar je hand op te houden oftewel met andere woorden kom van je luie kont en ga aan het werk.
  Groetjes:
  Zwarte Piet.
  ===================================================

  Als je dit nou verteld had aan de broers van Sinterklaas dan hadden we dit gelul nooit gehad. Als ze gewoon zelf aan het werk waren gegaan i.p.v. het door middel van barbarij ophouden van hun handen bij de Afrikaanse gemeenschap in SU dan konden we elkaar zonder extra gevoelens recht in de ogen aankijken.

  Als Sinterklaas met zijn luie donder zelf door de schoorsteen was gegaan om de pakjes te bezorgen dan hadden we deze discussie ook niet gehad. Nee, hij moet zo nodig met zijn luie reet op het paard zitten terwijl het echte werk wordt gedaan door de afrikaans uitziende karikaturen; en hij maar met de eer strijken van andermans arbeid. Schandalig, en dit anno 2014, wanneer houdt het op.


  Maak melding

 25. Mujrim
  @Mike,

  Ik zal je de waarheid vertellen over het kastenstelsel in India.
  Voorop gesteld dat ik het kastenstelsel een uit de hand gelopen stelsel vind. Het is echt niet meer wat het was in het begin (een ieder de gelegenheid geven volgens zijn inborst een beroep te beoefenen) en is gedegenereerd in de eeuwen die volgden door allerlei invloeden en waarin er vreselijke onmenselijkheden zijn ingeslopen.

  Vervolgens. Moslims en christenen moeten de laatsten zijn die Hindoes bekritiseren over het kastenstelsel. Waarom? Omdat in India de laagste kasten die zich bekeren tot de Islam en het Christendom om zo te ontsnappen aan het kastenstelsel tot hun grote schok ervaren dat de Christen- en Moslimgemeenschappen ze ook niet accepteren en ze ook als allerlaagste kaste, als paria bestempelen en behandelen, terwijl die mensen na bekering gewoon christen of moslim zijn geworden.
  M.a.w., ook de Islam en het Christendom hebben het kastenstelsel geaccepteerd (wat tegen hun geloofsdoctrine is) en discrimineren dus veel harder dan de Hindoes omdat juist zij het zijn die altijd kritiek hebben op het Hindoeisme vanwege de ongelijkheid van mensen tgv het kastenstelsel.
  Dus zie je, het kastenstelsel is ook een christelijke en islamitische gebruik geworden.

  Het Hindoeisme streeft inderdaad het Ware doel na: de rustpunt (Atma) vinden in de individu opdat al z’n onwetendheid verdwijnt en hij in volstrekte harmonie met de omgeving kan leven. Gelukkig hoeft hij daarvoor geen onzin uit te kramen zoals ‘mijn god is de enige ware, mijn godsdienst is de enige ware, mijn heilige boek is de enige ware’ en iedereen die dat niet accepteert is een afvallige of een heiden en komt nooit in de hemel en mag afgeslacht, bekeerd en geslaafd worden en daartoe moet een heilige oorlog gevoerd worden.

  Dus zie je, wat dat betreft is het Hindoeisme inderdaad de beste. Bewijs? Er zijn honderden bewegingen binnen het Hindoeisme en allen hebben hun waarde en bestaan vreedzaam met en naast elkaar. Hindoes bekeren anderen niet en accepteren hen ook. Was het omgekeerde maar het geval.
  ===========================================

  “Even after 60 years of constitutional and legal protection and support, there is still social discrimination against Dalits in many parts of our country. Dalits have faced a unique discrimination in our society that is fundamentally different from the problems of minority groups in general. The only parallel to the practice of untouchability was apartheid.” Dr. Singh continued that it was “modern India’s failure that millions of Dalits were still fighting prejudice.”

  That apartheid is still in evidence today. In 70% of India’s villages, for example, non-Dalits will not eat or drink with Dalits. Traditionally, when Dalits enter a tea shop and request a cup of tea, they are served in a clay cup rather than a glass or metal cup that others receive. After drinking their tea, they are expected to crush the cup on the ground so that no other person risks being polluted by the cup the Dalit touched.


  Maak melding

 26. @Mike,

  Het is maar hoe je het bekijkt.

  Studenten wereldwijd, die nog geen bezittingen hebben, denken vaak dat socialisme en communisme het beste is. Zodra ze trouwen, kinderen en bezittingen krijgen, gaan ze kapitalistisch denken, bedrijven oprichten en loonslaven in dienst nemen.
  Leden van koningshuizen kijken anders naar de wereld dan leden van de laagste economische klasse.
  Mensen uit de hoogste kaste vinden het systeem ok, terwijl die uit de laagste kaste het verfoeien.
  Intellectuelen vinden dat armen lui zijn terwijl armen vinden dat de geleerden hen uitbuiten.

  Het is maar net waar je zit. Mensen denken altijd in termen van belangen. Jou belang is voor jou helemaal de juiste terwijl het (tegenovergestelde) belang van een ander voor hem helemaal de juiste is.

  Het is maar net waar je zit en hoe je het bekijkt.


  Maak melding

 27. En nu?
  Voor hen die het nog niet snappen: IDFA, ga nu naar alle omringende landen om een identieke documentaire te maken.
  En als nodig, want deze mensen zijn hardleers, naar de VS!
  De wereld zal het ze vertellen dat ze moeten ophouden te sollen met anderen te kijk te zetten en te gloriëren met een roofzuchtig verleden. Want Zwarte Piet herinnert ze aan hún gouden eeuw! Nederland, STOP met het VIEREN van RACISME!
  Jullie maken jezelf onwijs belachelijk in de wereld!


  Maak melding

 28. GAAAAAAP,ZZzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  Voor ABAISA en zijn kleine aanhang bestaat de wereld uit ZWART & WIT
  Black en White !!
  Ga toch iets nuttigs doen met je leven Abaisa.
  Als je zo doorgaat zal het nog eeuwen duren eer je tevreden bent met je zelf en je kleur !!
  Grow up !!


  Maak melding

 29. @Abaisa,

  Wat is het punt dat je wil maken? Iedereen weet dat in India er een kastenstelsel is. Het is aan die Indiers zelf om dat te verbeteren.

  Denk jij dat Mugabe jou zou uitnodigen voor een etentje? Die man onderdrukt en vertrapt z’n eigen zwarte mensen net zo hard als die Indier uit de hoogste kaste.
  Het verschil is dat die Indier dat doet uit zgn kaste-regels terwijl die Mugabe dat doet puur uit slechtheid.


  Maak melding

 30. @Mujrim

  Nu de Zwarte Piet wordt afgetakeld is the next step: het racisme van de creolen tov de Hindoestanen aanpakken. Bij deze. Het eerste aanstoot daartoe is gegeven.

  Vice versa!

  wie zonder zonde is werpe de eerste steen.

  wij allemaal dienen de next step te nemen!!!!


  Maak melding

 31. “wij allemaal dienen de next step te nemen!!!!”

  @Dre,

  Klopt. Ik ben dan ook pro SARVE BHAVANTU SUKHINAH.
  Daarom moet je ook waken tegen EKO AHAM DVITIYO NASTI, NA BHUTO NA BHAVISHYATI.


  Maak melding

 32. Zwarte Piet is het probleem niet. Oorzaak en de gevoelens bij de surinaamse gemeenschap ligt dieper. Sinterklaas en Zwarte Piet bestonden al voor de koloniale tijdperk. Vanuit de gemeenschap is er nog steeds haat en afkeer jegens de blanken dit vanwege de slavernij. Formele excuses zijn door de blanken nooit gemaakt. Daarnaast zijn er surinamers die systematisch worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt of voor stageplaatsen.

  Zwarte Piet was de bekende emmer die deed overlopen.

  Voor de goede orde mensen als Armand Zunder neem ik niet serieus. Die gaan alleen voor schadevergoeding. Zover ik weet is er nooit een fatsoenlijke gesprek geweest tussen de overheid en de gemeenschap. Deze discussie was er niet geweest als de slavernij kwestie was opgelost en geen discriminatie zou zijn op de arbeidsmarkt. Natuurlijk heeft de media bijgedragen aan deze discussie.


  Maak melding

 33. Mujrim
  @Abaisa,

  Wat is het punt dat je wil maken? Iedereen weet dat in India er een kastenstelsel is. Het is aan die Indiers zelf om dat te verbeteren.

  Denk jij dat Mugabe jou zou uitnodigen voor een etentje? Die man onderdrukt en vertrapt z’n eigen zwarte mensen net zo hard als die Indier uit de hoogste kaste.
  Het verschil is dat die Indier dat doet uit zgn kaste-regels terwijl die Mugabe dat doet puur uit slechtheid.
  ===============================================

  Ik ben er vaak genoeg geweest en het smaakte heerlijk.
  De anti-propaganda ten spijt.


  Maak melding

 34. Gekke henkie en Hansje. Jullie zullen nooit begrijpen dat jullie. het Nederlandse wezen en aard racistisch is. Het racismae is in Nederland geinstitutionaliseerd (zoek de betekeniis op) en is dus in alle facetten van de maatschappij aanwezig. Kijk maar naar je leiders en de mensen van NPO. Met van haat vertrokken gezichten verdedigen zij het verfoeilijke fenomeen dat zwarte piet heet. Ze kunnen zich een leven zonder het gevoel meer waard te zijn dan gekleurde mensen niet voorstellen. Zij noemen zichzelf blank (rein) een term die overal ter wereld wordt verfoeid en afgekeurd. Maar hun aard, hun git zwarte ziel verhinderd het tot besef komen dat het niet klopt. Se strijd is niet af. De uitspraak van de Raad van Staten werd breeduit door de publieke omroep en allerlei mogelijke organisaties gebracht als een overwinning voor zwarte piet en verkondigen dat door deze uitspraak zwarte piet DUS geen racistieche uiting is. Ze weten drommels goed dat de uitspraak daar niets mee te maken had maar slechts een toetsing van het verstrekken van een vergunning betrof en dus de intocht in zijn huidige voirm mag plaats hebben. Ze waren te laf om een uitspraak te doen over de aard van piet en schuiven het door. Ik ben benieuwd wat de mening van Mw Griffiyh in deze is, zij zit in de RvS! Maar racistisch als ze zijn riep de volledige Nederlandse pers: “zie je wel, het is geen racisme”, terwijl beter wetend. De mokerslag voor zwarte piet en met hem Nederland, is nakende! Wij weten wat we doen en hadden dit al ingecalculeerd.


  Maak melding

 35. Had ik het niet voorspeld? De ‘overwinnaars’ gaan ‘vrijwillig’ het uiterlijk van Zwarte Piet aanpassen.

  Bericht in de Volkskrant: “Tijdens de intocht lopen dit jaar voor het eerste pieten met roetvegen mee. Amsterdam wil daarmee tegemoetkomen aan inwoners die moeite hebben met het fenomeen Zwarte Piet. Ook zijn alle pieten ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervullen ze geen rol van onderdanige knecht.”

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/anti-pietprotest-bij-amsterdamse-sinterklaasintocht~a3789669/


  Maak melding

 36. ,en in Belgie, lachen ze zich een krul in de lul om die ollanders” die met die Surinamers opgescheept zitten, daar vieren ze rustig zonder gezeur en gedram Sinterklaas


  Maak melding

 37. Reageerders, odi odi.

  Ik geniet van de reacties.

  @Lucien!

  Had jij het toevallig over mw. Griffith bij de de Raad van State?
  Maar let ook goed op de samenstelling.
  Over de Raad van State gesproken:

  Samenstelling Afdeling advisering
  Mevrouw mr. L.Y. Gonçalves- Ho Kang You (w/v Kenneth Gonçalves)

  Mevrouw mr. L.J. Griffith
  http://www.raadvanstate.nl/over-de-raad-van-state/organisatie/organogram/afdeling-advisering.html

  En let ook op: Leden en staatsraden


  Maak melding

 38. Ay baya a true :De Engelsen die weten meer over onderdrukking. Want Engeland heeft meer kolonien op de aardbol gehad.Daarom vinden ze,dat dit wrijft echt op het gezicht van mensen die onderdrukt zijn geweest.


  Maak melding

 39. Keihard, weer lekker aan die dikke duim van je liggen zuigen, meneer de fantast, onderschrijf dat hele lul met racisme doordrenkte lulverhaal van jou eens met recente cijfers en met bronvermelding, dan loop je nog een kleine kans serieus genomen te worden,
  Wees blij dat er nog Hindoestanen en Javanen in Suriname waren, na de onafhankelijkheid, want anders had Suriname er nu ook zo uitgezien op economisch vlak als een willekeurig staatje in Afrika of als een Haiti met die mensen waar jij ook op lijkt


  Maak melding

 40. Keihard de Waarheid, je moet je schamen om zo oneerbiedig te praten over de slachtoffers van geweld. Iedereen heeft het recht zijn eigen mensen, die slachtoffer zijn geworden van oorlog, terrorisme en slavernij te herdenken, ook Nederlanders hebben dat recht ook al willen sommige Nederlanders soms anderen dat recht ontzeggen. En als je het nog niet wist, ook mensen met een Surinaamse achtergrond zaten in de MH17.


  Maak melding

 41. Men leeft in een absolute droomwereld als gedacht wordt dat het beeld van de ondergeschiktheid van de gekleurde mens aan de Europeaan in 1 nacht verandert word.
  Dit is een proces dat lang gaat duren maar waarvan nu een begin is gemaakt.

  Een zwarte man kan never nooit cultuurgoed zijn van een blanke Europese bevolking waarvan van oorsprong geen zwarte mensen wonen. Klinkklare lariekoek van de Pietengilde!

  Als zwarte piet de kleur van de schoorsteen heeft dan moet de figuur roetvegen krijgen en geen stereotype Europese afbeelding zijn van een Afrikaanse/Indiase man.


  Maak melding

 42. En Nederland is zwart-wit!
  Zwarte scholen, witte scholen
  Zwarte wijken, witte wijken
  Zwarte juffen op een zwarte school
  Witte juffen op een witte school
  De metro is tussen 5 en 7 u s’avonds wit en ’s ochtends tussen 8 en 10.
  De rest van de tijd is de metro zwart.
  Zwarte mensen komen niet aan bod voor werk in hun eigen buurt. Banen zijn voor de witten.
  Witte vrouwen blijven thuis om op de kinderen te passen
  Zwarte vrouwen brengen hun kinderen naar de creche omdat ze moeten werken.
  Daarom zijn er zwarte creches en voor de witte moeders die werken, witte creches.
  Is nederland zwart-wit of niet?
  Dat heet Apartheid.


  Maak melding

 43. Ik was helemaal niet op de hoogte, dat er expliciet een VAKBOND was opgericht voor alleen ZWARTE PIETEN.
  Vreemde gang van zaken met BV. Nederland.

  vr 14 nov 2014: Alternatieve intocht met alleen Zwarte Pieten
  HILVERSUM –

  Het Pietengilde, de vakbond voor Zwarte Piet, wil volgend jaar een alternatieve landelijke intocht organiseren met uitsluitend donkere knechten.

  Het Pietengilde is woedend op de NTR. Op Twitter laaide de discussie gisteren weer vol op toen er Witte Pieten in het Sinterklaas journaal werden geïntroduceerd. „Dank u Sinterklaas journaal dat er hier eentje van zes jaar bedroefd is omdat de (zwarte) pieten gewoon verklede grote mensen zijn”, meldt een verontwaardigde ouder.
  De Witte Pieten betreffen hulppieten die de verdwenen Zwarte Pieten op de Pakjesboot moeten vervangen.

  Dan moeten nu vragen hierover worden gesteld aan de grootste vakbond FNV-Bondgenoten van Nederland.

  Maar ik wacht na de uitzending op 01-12-2014 de reacties af van BV. Nederland & de Pietengilde.


  Maak melding

 44. Sinterklaas was ooit een kinderfeest maar is nu een bedrijfslevenfeest geworden. De commercie is allesbepalend en de pepernoten bevatten gevaarlijke ingredienten, had ik enkele jaren terug gelezen.
  Dus met sinterklaas worden we zowel geestelijk als ook lichamenlijk vergiftigd.


  Maak melding

 45. Sociaal gehandicapten blijken niet in staat een item in een
  feestje dat gekleurden stereotypeert iets te nuanceren !

  Bijvoorbeeld door divers gekleurde pieten en meer zwarte sinterklazen !

  Beeld van witte sint met zwarte piethulp is achterhaald.

  Trouwens Sint kwam oorspronkelijk alleen, deed alle werk zelf.

  Een deel van de dombo’s die sint als cultuur zien dienen dus
  terug te gaan naar de oervorm van sinterklaas, zonder hulpjes !

  PS : Of zijn er in dit geval achterliggende redenen voor het gelijkhebberig gedrag van de zwarte piet-verdedigers ??


  Maak melding

 46. Die boeren in dat achterlijke land zijn ooooozo0o0o dom.
  Weg met zwarte Piet en dat toneelstuk rondom die witte pedo Sinterklaas. Kinderen op schoot bij de witte man met een jurk aan kan alleen bedacht worden door bleke koloniale pedos in Nederland. ACHTERLIJK!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 47. Met het verdwijnen van de karikatuur van zwarte piet, zal het racisme never nooit verdwijnen. Racisme, rassenhaat en discriminatie bestonden al voordat zwarte piet bedacht werd. Haat is net zo oud als de mensheid en zal nooit verdwijnen.


  Maak melding

 48. “”hans
  ,en in Belgie, lachen ze zich een krul in de lul om die ollanders” die met die Surinamers opgescheept zitten, daar vieren ze rustig zonder gezeur en gedram Sinterklaas””

  Ook in België is de discussie nu aangezwengeld. Ach, het heeft ook driehonderd jaar geduurd voor dat de blanken erkenden dat slavernij fout was. Ze schaamden zich teveel om toe te geven dat ze fout zaten. Sorry zeggen is tot nu toe een onoverkomelijke horde. “Het had niet mogen gebeuren”, is alles dat uit hun strot komt. Dat komt omdat ze liever doen alsof hun neusbloed, maar ook omdat ze bang zijn voor schadeclaims. Als er iets is waarvoor bakra’s bang zijn is het geld zomaar weggeven. ze geven het alleen weg als ze het weer terugkrijgen (ze sturen dan en bedrijf achter de ontwikkelingshulp aan. zo is ontwikkelingshulp dus voornamelijk een verkapte subsidie aan een eigen bedrijf).

  Uiteindelijk zal zwarte piet in zijn huidige vorm verdwijnen. In Engeland blijken ze al een klein beetje verder.


  Maak melding

 49. Midete , wie moeten ze dan schadeloos stellen? die genen die gevangen gezet zijn. verhandeld, verscheept geknecht, verkracht en mishandeld zijn, helaas dat kan niet meer of hun nakomelingen, meer dan 2 generaties later, die dan niets meer hoeven te doen, dan hun grote hand op te houden? net als de bedelaars in Paramaribo, geef oom, geef, wil je daar mee vergeleken worden? met bedelaars, waar is je trots en zelfrespect en de wil om ZELF wat van het leven te maken, zonder je daar bij afhankelijk te maken van giften, donaties etc.


  Maak melding

 50. @hans
  En wat gebeurt er a.s. 5 december aan de Waterkant in Paramaribo

  Dan komt Sint Hans aan met een verlepte baard, een brilletje met jampotglazen, op een scharminkelig schurftig uitgehongerd bruin paard met drie Waterkant zwervers die voor zwarte piet spelen,
  Aan wal staan er alleen maar donkerwitte mensen die hopen nog ooit opnieuw rijksdeel of kolonie te worden van NL.
  Er zal hestrooid worden met plaurie’s en zoute pinda’s.


  Maak melding

 51. De zwarte piet demonstranten worden vandaag door de machtige witte media als verpesten van een kinderfeest neergezet. Zelfs Rutte doet een duiten de zak. Wat een klootzak. Nu durft hij zijn bekopen te doen door die mensen neer te sabelen. Kinderen worden nu reeds vergiftigd met negatieve rasistishe karikatuur van zwarte mensen. Het is nooit anders geweest in de Nederlandse geschiedenis. Zie de documentaire over de stripboeken uit het verleden.

  http://www.npo.nl/andere-tijden/13-11-2014/VPWON_1227041


  Maak melding

 52. Terechte afwijzing van de Engelen van zwarte piet. De pro pieten beweging noemt dit traditie. Waar komt die dan vandaan. Er hebben vroeger geen zwarte mensen in Nederland gewoond. Nederland had wel zwarte mensen als slaaf, het werkvlolk van de blanken. Zwarte piet is dus gewoon racistisch. En dan die dolgedraaide volwassen hollanders die mensen met een afwijkende mening met de dood bedreigen. Wat een stelletje onderontwikkelde idioten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.