Begrotingsdebatten worden zware onderneming

25

PARAMARIBO, 13 nov – Het wordt horten en stoten als het parlement binnenkort echt een aanvang met de begrotingsdebatten. Het vergt niet al te veel analytisch vermogen om te kunnen vaststellen dat het voor de coalitie een zware dobber wordt. Te weinig mankracht.

Als alle parlementariërs van de coalitie komen opdraven, komt het nog net op zes en twintig. Dit aantal wordt erkend als quorumgetal. De afgelopen maanden is het waar struikelblok gebleken. “Het feit dat nu pas een openbare vergadering wordt gehouden, betekent dat de regering niet altijd kan rekenen op een parlementaire meerderheid”, zegt parlementariër Winston Jessurun (Nieuw Front/DA 91) tegenover Dagblad Suriname.

Voor elke vergadering zal hulp nodig zijn vanuit de oppositie. Het is nog de vraag of die hulp ook komt. Menige parlementariër van de coalitie kampt ook nog met een zwakke gezondheid. Jessurun ziet nog aankomen dat zieken uit bed gelicht worden om quorum te bereiken. Verwacht wordt dat de debatten enkele maanden zullen duren.

25 REACTIES

 1. VERDOMME!!!!Die HONDEN zijn weer niet verschenen in het parlement en hebben daarmee ALWEER hun DEMOCRATISCHE PLICHT waarvoor ze DIK BETAALD worden verzaakt. Volk van Suriname straf deze misdadigers af!!!! Ze houden totaal niet van het land!! Het is om van over je nek te gaan deze gasten! VERDOMME!!!


  Maak melding

 2. “Wat ge niet wilt dat u geschiedt, doe het dan een ander niet” luidt een heel bekend Nederlands spreekwoord.
  Bouterse heeft de vorige regering geschoffeerd door weg te blijven uit de DNA. Nu heeft hij slechts 26 zetels, het absolute minimum om te regeren oftewel een minderheidskabinet. Om echt te kunnen regeren heeft hij de medewerking nodig van de oppositie en daar wringt de schoen. Hij is te arrogant of te dom om die knieval te maken. Bouterse wat ben ik blij om niet in jouw schoenen te staan.


  Maak melding

 3. beste Lucien
  Wat deden Bouterse en co tussen 2005 en 2010. Geen quorum geven als het hun uit kwam.
  Het is een politiek trucje om duidelijk te maken hoede verhoudingen zijn. Ze zijn wel in het parlement en nemen wel deel aan de vergadering als die begonnen is.

  Wat heeft het voor zin om de coalitie te helpen als je daarna gemarginaliseerd wordt. Zie de sociale wetten etc. is er naar een argument van de oppositie geluisterd nee. Dat hadden ze beter wel kunnen doen want nu blijkt dat die weten brandhout is en er niets functioneert.

  Door de coalitie niet te faciliteren kunnen ze Suriname voor heel veel ellende behoeden zoals een wet voor het constitutionele hof waardoor de benoemingen politiek worden en niet op basis van kennis en kunde.

  Lucien de regering Bouterse Ameerali heeft er zelf voor gezorgd dat deze methode de enige is waarmee de oppositie van zich kan laten horen.
  In een normale democratie wordt ook de oppositie gehoord. Kijk op dit forum hoe men het normaal vindt dat de regering het voor het zeggen heeft en ook bij goede argumenten geen rekening hoeft te houden met de oppositie en zelfs vragen onbeantwoord laat.

  Boontje komt om zijn loontje. What goes around comes around.

  Op hun eigen wijze houden zij juist van hun land.
  Als een regering geen meerderheid meer heeft wordt in elk democratisch land een verkiezing gehouden of zal de president (zie Obama) of regering (zieRutte) voor elk punt met de oppositie moeten onderhandelen over een haalbaar voorstel.

  De regering Bouterse Ameerali heeft duidelijk niets van democratie begrepen anders zouden zij wel met de oppositie spreken en zo nu en dan inschikkelijk zijn.


  Maak melding

 4. @JoJo, je hebt groot gelijk en weet je wat het verschil is tussen het buitenland en Suriname??

  -In Amerika en in Nederland werkt men hard voor het volk, en in Suriname is men bezig eigen zakken te vullen.
  -In het buitenland mag je geen neven functies hebben, maar in suriname is dit wel het geval.
  Jammer voor de hardwerkende mensen die op hun beurt weer beroofd worden door die smerige criminelen.

  Na 25 mei 2015 gaan wij pas weten hoe slim sommige Surinamers zijn, dan weet je ook hoe zij denken om een land voorruit te krijgen.


  Maak melding

 5. de boeven de bende coalitie kan maar niet bij elkaar komen om te vergaderen in de poppenkast letterlijk..

  ze krijgen wel elke maand 15000 srd als beloning van wat..

  maar ze krijgen het wel..

  ddb kan er niks anders doen dan zijn eigen plek afstaan aan een ander die het wel kan..

  zo kan het niet langer doorgaan..

  volk wordt wakker jou belangen zijn op het spel..


  Maak melding

 6. @Passant zing met me mee; mie bing barie joe ….mai no jere mie…..Ba zoekoe, Ba finnie, Ba tjarie. Deze DiDiBrie moest hoe dan ook de plee-shi(t)-den(k)t van Su worden, welnu ie keweldik man dan riegeer a kondre now noh . Waar is die keweldike DiDiBrie en Co, ding bo sitie kondre kong boeng tok. Het FRONT was nie goed. Ha ha haaaa, hoe zit /is het nu vandaag? Alles is nul x nul. met alleen maar liegende ministers en coalitie parlementsleden. 25 mei 2015 wie o jagie ding gwé. Wi moes jagie a herie NDP boevenbende gwé; en stem gie a FRONT. Wé go winnie , wi sa winnie NPS en Partners. Odii.
  Glenny.


  Maak melding

 7. aantal leden zijn van de coalitie zijn structureel afwezig vanwege ziekte. Wegwezen met deze infantiele, fossiele kneuzen.

  Voor de paarse ezels op dit forum…. lees ingezonden stuk op Starnieuws: Bouterse en de universiteit.


  Maak melding

 8. Jullie zijn al even erg als die opositiehonden. Dat jullie dit goed praten??? Wie is de dupe van het quorumwapen? Niet de zittende regering, niet de parlementariers niet de president of zijn kabinet, maar het volk. Wat zijn jullie toch een stel oelewappers op dit forum. Dat de huidige regeerders dat ook hebben gedaan was fout, maar had een andere reden. Deze honden verschijnen gewoon niet en toucheren toch het geld. Bouterse heeft tenminste nooit een rooie cent geaccepteerd toen hij uit principe weg bleef. Ga daar waar je voor gekozen bent door het volk en stem desnoods tegen alles wat ter tafel komt. Aangezien je dan toch in de meerderheid kan zijn, kan je tegenhouden wat je niet goed vind. Maar gewoon wegblijven om de regering dwars te zitten is zzoooo ondemocratisch!


  Maak melding

 9. In de V.S. hebben ze nu te maken met ‘a lame duck president’, in Suriname hebben wij nu te maken met een ‘malingri dagu president’. En deze ‘malingri dagu’ wil op de valreep een trein laten rijden van Paramaribo naar Para? Ze zouden hem bij zijn middelste achterpoot moeten beetpakken en in een ‘dagu wagi’ moeten smijten om afgevoerd te worden naar Santo Boma.


  Maak melding

 10. @Lucien
  Door geen quorum te verlenen voorkomen ze dat er een slechte wet aangenomen kan worden. Een wet die er voor zorgt dat er een politiek beïnvloedbaar constitutioneel hof komt. Een constitutioneel hof dat net als Bouva, Panka, Misiekaba, Bee, Poki ect. alleen maar ja en amen mag zeggen van de President.

  Beste Lucien de coalitie en regering Bouterse Ameerali hebben geen respect voor de democratie. Het is daarom niet vreemd wapens te gebruiken als het Quorum wapen.
  Elke wet die door deze regering gemaakt is zal later hersteld moeten worden.
  Het is helaas niet anders. Het volk zal ze er op termijn dankbaar voor zijn dat men geprobeerd heeft deze regering enigszins in haar wanbeleid te beperken.

  Stelt u zich eens voor wat er gebeurt als de feest begroting voor 2015 goedgekeurd wordt. Dan gaat men enorme verplichtingen aan zonder dat er dekking is. Verplichtingen die volgende regeringen na moeten komen en die het volk zal moeten opbrengen.
  Bent u zich wel bewust dat er een gat in de begroting voor 2015 zit van ongeveer SRD 3.000.000.000 voor plannen waar nog geen dekking gevonden is. Als deze begroting goed gekeurd wordt gaan ze als gekken uitgeven want de rekeningen zijn voor de volgende regering.
  De bevolking moet dankbaar zijn dat men zich verzet.


  Maak melding

 11. Deze paarse roversbende moet je helemaal niet tijdens de begrotingsbehandeling quorum verlenen verlenen, laten ze zelf hun rotzooi oplossen, want het geld wat zij nog denken nodig te hebben in de komende periode, zal grotendeels in eigen zakken verdwijnen, en in die paarse partijkas.


  Maak melding

 12. @Jojo dank je wel, voor je uitleg ik hoop dat het tot de coalitie Kraboedagoe is doorgedrongen. Jojo deze hersen lozen beesten denken anderen met verstand, te maken tot wat ze zelf zijn. Any way ding bere é brong ding, maar we zullen ze aan hun achterpoten(vast) pakken/houden ja. Maar dan gooien we ze lekker in gootjes/beekjes mik ding spartel foe ding dape. Ze moeten om hulp schreeuwen/zoeken, maar oen nooooo jepie ding. Hoogmoed komt voor de val. Het waren toch deze NDPBOEVEN va, mensen met een grote BEK , die Su tot grotere hoogte zou brengen. Ze hadden niemand nodig, potie ding no sabie a san no é wroko so :iedereen heeft een ander nodig. DiDiBrie blijf je best doen, want dit is wat wij heel vaak horen van de aanhang: ja baas é doe ing best. Laat dan zien LUMMEL hoe goed je, je best kan doen, en hoe goed je best is. Dan wil je nog 5 more years. Me neus. Odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 13. Op Carl Breedveld kan Bouterse toch rekenen. Bovendien zijn een paar oppositiehanden gauw gevuld en enkele zieken zullen door Carl op wonderbaarlijke wijze genezen worden.

  Overigens, denk niet dat ze in het buitenland voor het volk werken. Niet dus. Ze werken daar ook voor de belangengroepen en voor de partij.

  De lobbyisten in het VS Congres bepalen de agenda en in NL vloeit heel wat onderhands.
  Kijk naar de recente ontwikkeling. Turkse kamerleden worden door de PvdA onder druk gezet en uit de fractie gegooid omdat ze de belangen van de Turkse gemeenschap niet willen opofferen. In NL wordt het NEVER toegestaan om voor de allochtone groep op te komen indien je lid bent van een traditionele politieke partij.

  Dus, JoJo, hier sla je de plank wel mis.


  Maak melding

 14. @Pindakaas
  Deze Nederlanders met Turkse achtergronden gedroegen zich als belangenbehartiger van een groep en niet volgens de beginselen van de Partij. Zij zijn niet geïntegreerd en houden de begrippen autochtoon en allochtoon juist in leven.

  Weg gaan met de mededeling “dat allah jullie moge straffen” geeft duidelijk aan dat deze mensen een eigen agenda hadden en niet in de partij van de arbeid thuis hoorden. Stom van de PvdA om deze mensen als excuus allochtoon op hun lijst te zetten.

  Onder de gewone mensen leeft Allochtoon en Autochtoon helemaal niet. Ze staan naast elkaar op de markt en respecteren elkaar. Alleen mensen die verschillen willen maken, maken problemen van alles.


  Maak melding

 15. @JoJo,

  De ‘integratie’ begint meer en meer trekken te krijgen van assimilatie. Dat mensen zich daartegen weren is heel goed. Waarom zouden Turken, Surinamers, Molukkers geen eigen identiteit, cultuur en identiteit mogen hebben? Waar het om gaat is dat ze zich houden aan de Nederlandse wetten. Wetten die ook met de wereldculturen rekening houden.
  Anderzijds is de PvdA 100% voor de Zwarte Piet. Zouden deze Turken zich tegen de Zwarte Piet hebben uitgesproken, dan zou dat ook al een reden zijn geweest ze uit de partij te zetten.
  Ik zeg je, de PvdA (top) is veel racistischer dan enkele andere partijen. Vergis je niet daarin.


  Maak melding

 16. Eerst wil men zich niet in de DNA vertonen, nu is er een noodzaak daartoe. We zullen zien of ze de slechte gewoonte van afwezigheid van zich kunnen afschudden. Zal wel, want nu is het in hun eigen belang. Het wordt straks druk aan de Waterkant.


  Maak melding

 17. Desi moet starten de begrotingen afgelopen jaren JUIST af
  te handelen !

  Anders heeft NIEUWE begroting GEEN ZIN !

  Desi weigert dat en komt steeds met EXTRA presidentiele
  begrotingen en leningen !

  STOP dan gewoon met begroten !
  Regeer gewoon als dictator, punt uit !

  PS : Hoeveel nutteloze ambassades zijn gesloten, hoeveel
  nutteloze ambtenaren zijn wegbezuinigd, welke spook-
  projecten worden geschrapt en waar blijven de 18000
  kartonnen-woningen ?
  Komen de anti-corruptiewet en de screeningswet er ooit ?


  Maak melding

 18. bouta kan nu het nog kan,, de poppenkast afschaffen en alle macht naar zich toetrekken,net als in Guyana waar zijn vriend de schepter zwaait..

  na 25 mei a.s. wordt hij toch opgeborgen in santo boma..


  Maak melding

 19. Waarom zijn er populistische figuren van politieke partijen die beloftes maken en die ze niet waar kunnen maken?

  Waarom trappen de kiezers nog steeds in deze leugens is omdat ze een gratis bruine bonen met zoutvlees en een ndp cap krijgen?

  Als je je belofte niet nakomt ben je niet geloofwaardig ook niet de komende 5 jaar.


  Maak melding

 20. in sme kan je legaal stelen,roven,moorden,oplichten,kinderen verkrachten,,,als je maar in het parlement terecht komt mag je alles..

  en je krijgt een top salaris,waarvoor je niks hoeft te doen ook niet naar het poppenkast komen..

  dat is onder lijding van ddb sme..

  roven maar,, het staats kas leeg plunderen..


  Maak melding

 21. maar als er steeds geen quorum is dan krijg je stilstand en dat is achter-
  uitgang en dat is niet de bedoeling . ze krijgen dik betaald dus ze moeten
  aanwezig zijn net als iedere andere werknemer . als ze niet gehoord worden dan kunnen ze middels betogingen buiten de DNA hun grieven laten blijken ,net als bij de aanname van de amnestiewet .dat komt duidelijker over bij het volk .maar gewoon wegblijven is zo kinderachtig .


  Maak melding

 22. @Rocky
  Als ze mee werken dan worden er slechte wetten gemaakt waar het land nog jaren last kan hebben.
  Als de regering zelfs op vragen van binnen de DNA, zelfs vragen de eigen coalitie niet reageert dan weet u wel hoeveel waarde er gehecht wordt aan protesteren buiten de DNA.
  Een beslissing in de DNA is het einde van een democratisch proces en legitimeert regeringsdaden.

  Ik vind het ook triest dat men van deze achterlijke en schadelijke methode gebruik maakt. Maar een regering die niet democratisch handelt kun je alleen maar bestrijden door haar elke vorm van legitimiteit te ontnemen.
  In elk democratisch land was deze regering gevallen en naar huis gestuurd. Alleen in Suriname moddert men voort in de hoop nog een gigantische begroting goed gekeurd te krijgen en die er voor augustus door te jagen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.