Bouwbranche: Surinamers willen niet werken

55

PARAMARIBO, 10 nov – “Surinamers willen niet werken, anders hadden we niet zoveel buitenlanders in de bouw.” Dit zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging, AAV. Het is zoals ondernemers in de bouw landgenoten ervaren. Weinigen kiezen voor de bouw.

En wat er als bouwvakker beschikbaar is, levert ook nog de nodige koppijn. Ze worden ervaren als werkschuw. Toch worden in de branche redelijke lonen betaald. Het mag dan ook niet verbazen dat verreweg de meeste bouwvakkers in Suriname van buiten komen. Chinezen en Guyanezen vormen het gros. “Ik heb ook Cubanen die voor mij werken. Ze zijn efficiënter, nooit ziek en zijn vaker hoger opgeleid”, zegt Wong tegenover de Ware Tijd.

Ook Chinese bouwvakkers hebben een degelijke werkethiek. Het kan zo ver gaan dat ze tot in de avonduren blijven werken. Volgens Wong is zo’n veertig procent van alle bouwvakkers in Suriname buitenlander. Overigens is het opmerkelijk dat veel bedrijfspanden uitgevoerd worden door voornamelijk Chinese bouwvakkers. Zulke projecten maken ook gebruik van andere dan lokale financieringsbronnen.


55 REACTIES

 1. De Suries hoeven niet te werken, omdat de ABOP- NDP/leiding en DiDiBrie leider van Su het ook niet doen/doet. Wat de NDP op wie dat Su volk haar hoop had gevestigd, wel goed kunnen is liegen voor en roven van dat Su volk. Gelukkig is 25 mei niet ver meer; dan zal dat in de maling genomen Su volk DiDiBrie en Co dit afleren. Deze NDP/ABOP boeven zullen en moeten afgestraft worden, door hen weg te stemmen. Dus volk foe Su met zijn allen stemmen op het FRONT op 25 mei 2015. Wat er ook gebeurd ding zaka-zaka dies moes gwé, want van hen gaat er geen enkele motivatie uit. Ding no é gie a volk no wang spirit foe doe wang sanie. Het enige dat men in Su doet zonder moeite: na barie ding é barie fa ding no abie monie. Ding e barie fa ala san kong dierie. Dang fa monie no dé. Ma a kies ding mooi, vooral ding die no bing arkie a waarschuwing foe oenoe dja op WKN en ook in familie kringen thuis. Any way 25 mei 2015 a drai sa kong. We zullen ervoor zorgen dat deze boeven niet terug komen. We stemmen op de NPS en partners. Odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 2. Is men nu pas achter gekomen dat surinaamse bouwvakkers lui zijn. Je moet ze een voorschot geven, voor voeding verzorgen en na werktijd nog een fles palm voorschieten., Tevens moet je vaker gaan controleren of al je materialen nog aanwezig zijn en de werkzaamheden op de juiste manier gedaan wordt. Controleer je ze niet blijkt dat achteraf pruts werk geleverd te hebben. Ook de bouwbedrijven waar de prijs ingecalculeerd zijn met bouwmaterialen leveren pruts werk. Vaak hebben ze dan van de goedkope chinese materialen gebruikt dat je over een jaar opnieuw mag beginnen want je huis staat in te storten.


  Maak melding

 3. ik HERHAAL het nog maar eens….de Surinamer heeft klagen, vragen en bedelen diep in zijn genen. Dus dit artikel is GEEN nieuws. Ze WAREN zo…ze ZIJN zo…en ze BLIJVEN zo.


  Maak melding

 4. Ik weet het niet meer, het lijkt wel of Suriname chronisch VERZIEKT is, kwam het door het slavernij verleden, is er daaruit een verziekende mentaliteit uit voortgevloeid…. men moest verplicht honderden jaren als slaaf werken en nu in vrijheid wil men niet werken ofzo ??? Komt het door de regeringen die het volkj verpest heeft, ze hebben het volk niet goed opgevoed in ieder geval dat ik overduidelijk…. alles gaat hier slordig, met wie je ook iets afspreekt, Ministeries lappen het aan hun patta, de Kondreman lapt ook alles aan zijn patta, dat is waarom Suriname overkomt al seen gelapte patta…

  De mentaliteit bij en te grote groep in Su is vet beneden peil, als je ver wil komen moet je hard werken, werken voor je ZELF niet voor eenslavendrijver weet je wel… maar werken voor JEZELF…. maar ach wie begrijpt dit NIEMAND … ik hoor denk ik bij een uitstervend soort ofzo

  🙁


  Maak melding

 5. Even serieus: je huis laten bouwen door Surinaamse bouwvakker is vragen om problemen. Ze komen NOOIT op de afgesproken tijden, als ze komen gaan ze eerste op hun gemak hun bami eten. Dan vragen ze om Fernandes. Ben je een uur weg van de werkplaats zijn al je cementzakken verdwenen. Behulpzaam als ze zijn hebben ze de nieuwe zakken alvast voorgeschoten en overhandigen ze je een fakebon.. Ze maken gebruik van de slechtste kwaliteit Chinese teringzooi terwijl je betaalt voor A-kwaliteit. En halverwege de werkzaamheden vragen ze om extra geld.

  Rij je weg van de werkplaats zijn ze zogenaamd hard aan het werk, kom je onverwachts terug na 10 minuten liggen ze allemaal te slapen!!

  Allemaal luie oplichters!


  Maak melding

 6. Chinezen doen alles in het buitenland, zo slecht hebben ze het in China.
  Vergeet niet dat de Surinamer als een leeuw is. Pas wanneer hij honger heeft komt hij in actie. Dan hosselt hij hier en daar wat en is hij voor 2 dagen weer zoet.
  Ook vreemd is dat de opdrachtgever moet zorgen voor eten en drinken. Dat is toch inbegrepen in de uurloon?


  Maak melding

 7. Met deze werkmentaliteit gaat Suriname naar de knoppen en het erge is, dat het niet alleen om de bouw gaat, maar om veel meer branches.
  De ervaringen, die een aantal posters hiervoor hebben beschreven, kan ik volledig onderschrijven.
  Iedereen bedondert iedereen.
  Er zijn overigens wel goede bouwbedrijven, maar die moet je zoeken met een lamp.
  Het is precies als Vanity beschrijft: het lijkt wel alsof Suriname chronisch is verziekt.


  Maak melding

 8. Zie hier ” Santa Claus ” in het GEEL gestoken !!!
  Een daar aanwezig en ” gehoorzaam kindje ” houdt netjes en nederig haar handjes omhoog. Handje CONTANTJE !!!

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/26047

  SCHAAMTELOOS en PRINCIPELOOS houdt zij haar ” handjes ” omhoog.

  Het GROS van de Surinamers is erg DOL hierop namelijk NIKS doen maar toch GELD ervoor krijgen.

  Zelfs bouwvakkers uit COLOMBIA ben ik tot mijn VERBAZING ,laatst in juni tegengekomen in Suriname.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 9. Hans Molenaar kletst alleen maar. Waarom begint hij niet zelf een timmer- en bouwbedrijf van goede kwaliteit? Hij verblijft toch al meer dan 6 maanden per jaar in Suriname. Bovendien kan hij die ‘harde werkers’ dan recruteren binnen z’n schoonfamilie.


  Maak melding

 10. Klopt wat meneer Wong zegt. Kijk maar naar de leraren die niet willen werken bij de NSO maar wel thuis zitten en geld vangen. Daarbij gesteund door de oppositie.


  Maak melding

 11. Die buitenlanders verdringen de Surinamers op de arbeidsmarkt waardoor de motivatie bij hen afneemt. De regering verleent zomaar visa en werkvergunning aan ongeschoolde buitenlanders of misschien zijn die zelfs illegaal bezig, wat de opdrachtgevers tot criminelen maakt.
  De vakbonden slapen en kunnen niet eens een pool van opgeleide timmer- en bouwwerkers bij elkaar krijgen.
  Het is dus aan meerdere dingen te wijten dat er slecht en ongedisciplineerd werkkracht voorhanden is.
  Bovendien moet men ophouden met het betalen vooraf. Laat ze maar aan het eind van de dag hun loon krijgen, en dan ook gebaseerd op het afgeleverde hoeveelheid werk en de kwaliteit.


  Maak melding

 12. De meneer is een leugenaar.
  De buitenlandse arbeiders zijn goedkoper, hebben weinig rechten, kennen hun rechten en niet worden flink uitgebuit.

  That’s the only reason.


  Maak melding

 13. Ten eerste je krijgt niet snel werkkrachten.
  Ten tweede ze tonen niet de normale inzet.
  Ten derde ze zijn onbetrouwbaar.
  Ten vierde je kan niet rekenen op ze voor een langere periode.
  Ten vijfde ze willen wel heel goed betaald worden.
  Ten zesde ze kunnen niet goed tegen kritiek.
  Ten zevende ze gaan minder best doen na het eten.
  Ten achtste ze letten niet op kwaliteit.

  Je moet lange adem hebben en als je niet hebt een kennis die goed kan inspecteren dan loop je kans dat je een slecht product krijgt.


  Maak melding

 14. Iedereen heeft gelijk. Het gevolg is dat “in time” er alleen nog maar buitenlanders in Suriname het werk doen en een groot deel van de bevolking parasiteert op giften en subsidies.Het wordt ook wel in de hand gewerkt. gratis perceel, gratis huis. Bijna gratis stroom en ga zo maar door. En dat allemaal om een verkiezingsuitslag te krijgen.
  Ik heb deze ervaring ook dat met de verbouwing van mijn huis ik zelf steeds aanwezig moet zijn om de voortgang erin te houden.
  Uiteindelijk heb ik iedereen weggestuurd en het zelf maar afgemaakt.
  Maar laten we niet de hele grote groep wel werkende Surinamers vergeten en niet tekort doen met deze berichten.

  Dit media bericht is natuurlijk ook wel stereotiep voor een deel van de bevolking die in de rij staan voor een beetje geld van abob.

  Wil Suriname echt een stabiel land worden dan is de inzet van iedereen nodig en niet easy money door giften over crime.

  Maar welke politieke partij durft: werk werk werk, in het programma op te nemen…..

  De houding van een groep Surinamers werken in de hand dat de economische kolonisatie van China vrij spel heeft.


  Maak melding

 15. @ steenhard de waarheid
  Uw reactie versterkt juist deze topic! veel werkers komen na uitbetalen de volgende dag niet terug. Pas als het geld weer op is dan komen ze met een verhaal over een zieke tante bla bla.
  Wel of niet willen werken is een vrije keuze. maar daar hoort dan ook de gevolgen van die keuze bij. geen werk, geen inkomen geen normaal leven. Je kan ook van een kostgrondje overleven en niet de luxe van een werkende verwachten.
  Maar de werkelijkheid is dat de keuze gemaakt wordt niet te werken maar wel de luxe van een werkende willen verwerven. gevolg: inbraak berovingen en andersinds.
  Buitenlandse investeerders hebben een checklist van onderwerpen die bepalen of ze hier of elders willen vestigen. Het arbeiderspotentieel is een hele belangrijke.
  Nu weet je gelijk de reden waarom er zo weinig industrie is in Suriname. Die zoeken zekerheid elders.
  En dat is heel jammer want het land heeft wel potentieel op andere gebieden zoals infra en ligging t.o.v. de caricom.

  Suriname kan een heel rijk land worden maar dat begint op de werkvloer en niet in de top.


  Maak melding

 16. De goede niet te na gesproken maar blijft een feit dat de meeste niet gemotiveerd zijn om (hard) te werken. Als je iets wil bereiken zal je er voor moeten gaan! Van (hard) werken is nog nooit niemand doodgegaan. En de smoes dat “de buitenlanders” de banen wegkapen is klinkklare onzin. “De buitenlanders” willen werken voor hun dollars en komen afspraken na!


  Maak melding

 17. Goede loon en goede werkomstandigheden en ze zullen in de rij staan.

  de meeste aannemers zijn gewoon oplichters. Die teveel werk aannemen en niets op tijd klaar krijgen, daar moet meneer Wong zich druk over maken. Meneer Wong moet een lijst opstellen met aannemers die op lichten en stelen. Hij moet maar een lijst komen wat betreft prijzen die aannemers moeten hanteren, nu is het een free for all.

  Hoeveel aannemers zorgen voor degelijke kledij voor hun werknemers, ziektekosten verzekering, ongevallenverzekering en noem maar op. Ooit een bouwvakker gezien met een hel, overall en goede laarzen, nooit als ze nou een huis of kantoorpand bouwen allemaal hetzelfde.

  Het is een grote misverstand om te zeggen dat Surinamers lui zijn.


  Maak melding

 18. Jammer dat iedereen tegenwoordig stenen huizen bouwt. Houten huizen zijn veel goedkoper. Je zet het bespaarde geld (t.o.v. een stenen huis) op een spaarrekening en na 15 jaar heb je weer genoeg geld om opnieuw een goedkope houten huis te laten bouwen. Intussen heb je dan al gespaard (als het je meezit) voor een derde houten huis.


  Maak melding

 19. het is algemeen bekend.dat suris oer lui werkschuw zijn..

  ze wachten liever op een pakket uit Nederland ,dan zelf arbeidt te verrichten..

  ze stelen roven moorden eerder dan zich bij een baas aan te melden..

  geef ze liever een ticket en stuur ze terug naar hun roots zonder aanzien des persoon..,dan zijn wij ook af van deze lieden..


  Maak melding

 20. @blanke

  gratis alles is waarschijnlijk iets makkelijker dan regels maken en je daaraan houden en waaraan mensen hun rechten kunnen ontlenen waardoor zij hun leven kunnen gaan leiden.


  Maak melding

 21. Hahahahahahaaha…………waar en wanneer hebben wij dit al veel eerder gehoord?????

  Zij willen daar alles en dan alles voor niks! Wintie waai lantie pay………..ja toch???? Maar werken ,zweten, no, no………..daar wordt je moe van!!!! 🙂

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!!!)


  Maak melding

 22. Meneer Anthony Wong, er is dus werk aan de winkel voor de Algemene Aannemers Vereniging om ordening in de Bouwbranche te brengen. Anders is deze vereniging overbodig en nutteloos.


  Maak melding

 23. “Als iemand uit mijn auto stapt, geef ik alles wat de persoon wil hebben”, zei Brunswijk.
  Want a sma doe ing wroko keba. Baka 9 moeng a kies wang kleine Bravoe.


  Maak melding

 24. -Brunswijk president van Suriname en zal gratis woningen bouwen voor mensen. Wie gaat dan die woningen voor deze man bouwen?

  -Mensen steeds gratis geld, spullen, en voorzieningen geven is vragen om “criminelen” toestanden, omdat men niet leert dat hard werken beter beloond dan niets doen. Wie betaalt dan jou telefoon en kleding dan?


  Maak melding

 25. Mijn huis is binnen 6 maanden gebouwd, zonder één probleem!
  De aannemer vroeg €350 per m2.
  Alle materialen zijn van A kwaliteit en ik heb ze zelf uitgezocht.
  Voortvarend is er gewerkt door een Javaanse aannemer met een Javaanse ploeg.
  Ik heb meer betaald maar ik heb er ook meer voor terug gekregen.
  Op dit moment wordt de tuin aangelegd door een Boslandcreools bedrijf. Ze zijn bezig met de afronding. Geen werknemer die mij heeft lastig gevallen met wat dan ook. Vriendelijk, beleefd, opgewekt hebben de werklui gewerkt, zeer professioneel, al 2 weken lang.
  Het kost meer, maar ik krijg er ook meer voor terug zonder gezanik aan mijn oor.
  Als je gaat klooien met goedkope werklui ben je twee keer zoveel geld kwijt.
  Suriname heeft genoeg goede arbeiders. Je moet ze weten te vinden en ze dan betalen voor wat ze waard zijn.


  Maak melding

 26. Suriname bouwarbeiden,
  Werken doen zij niet, oplichten zij zij heer en meester in en afspraken nakomen kennen de suri,s niet.
  Alleen al op basis van vertrouwen,en stip je afspraken nakomen,kun jij een goed renderende bouwbedrijf runnen .

  Tj


  Maak melding

 27. Dit euvel speelt reeds jaren in Suriname en desondanks is men bezig met “Stree Libie” en “Bigi Libie”. Zij willen allen iets meer hebben dan anderen en al moeten zij daar iemand voor oplichten, het maat ze totaal noets uit.
  Buitendien heeft de doorsnee Sranang Mang een “Bigi Ai” op andermans spullen. Als zij het niet kunnen bemachtigen, vernielen zij de jouwe desnoods. Het lijkt wel een “Kunu” (vervloeking) die ons volk in z’n macht heeft. Echter mag het niet gezegd worden, want er zullen altijd lui tussen zitten die of zich beledigd voelen of gediscrimineerd. Maar het maakt mij niets uit. Eens zal de waarheid toch uitgesproken moeten worden. Onze leiders (lijders) hebben de DURF niet om deze dingen aan te snijden, bang om stemmen te verliezen en ze zijn bovendie liever bezig om te bezien hoe zij persoonlijk bezit, aardse goederen, kunnen veilig stellen, denkende dat zij het eeuwig leven bezitten, maar als ze op de “Parade” liggen en NIET kunnen sterven, smeken zij om genade en vergeving.
  Zij zijn degenen die het slechte voorbeeld geven en roepen meestal vanaf diverse podia hoe hard zij werken en van land en volk houden. Het zijn allen “Awari Domrie’s” en huichelaars, en dat is de main reason dat CORRUPTIE zo welig tiert in ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 28. Michael,

  Ik herken het probleem en verdwijn overmorgen voor een tijd uit Suriname, maar ik heb dezelfde ervaring.

  Steenhard,

  Het gaat hier om de bouwbranche, oen !!
  Verder no comment.


  Maak melding

 29. @ JOY

  Wat is dan de naam van het bouwbedrijf? Of als je discreet wil zijn; In welke straat kan ik hem dan vinden? Ik zoek ook naar een betrouwbare aannemer om te starten met bouwen.
  Trouwens als deze goede gewaardeerde man hier geplaatst wordt, betekent dit een goede reclame voor zijn bedrijf en hiermee help je hem ook aan meer klanten te komen. En dezen zullen dan weer verder hun ervaringen met hem delen met ons via dit medium.
  Ik kijk uit naar jouw reactie.


  Maak melding

 30. Ik heb er de pest in als men ongenuanceerd Surinamers lui noemt en ik zou iedereen die dat beweert, het liefst willen uitschelden, maar ik doe dat toch maar niet, want wat de gemiddelde Surinaamse bouwvakkers betreft heeft men gelijk, het gaat inderdaad om een stelletje boeven dat zich nooit aan de gemaakte afspraken houdt en ze bestelen je waar je erbij staat.
  Gelukkig heeft Joy ook gelijk; als je als opdrachtgever bereid bent een redelijk loon te betalen, vindt je ook in Suriname vaklui die zonder gezeur het werk voor je klaren.


  Maak melding

 31. mensen ik snap jullie alleen slechte of niet gekwalificeerd personeel dat is allemaal waar ik ben met vakantie in suriname ben aan het snullen, kijken hoe het hier in de bouw aan toe gaat.
  we moeten in elk geval rekening houden met het klimaat de zon die vreet wat energie dus de tempo zal hier wat langer liggen dan in bv NL. salarisen hier in de bouw zijn heel lang kan ik u mededelen.
  wat betreft die buitenlanders Su is een goudmijn voor hun.
  wat het materiaal betreft rotzooi daar ben ik 100% met iedereen eens
  ben bezig om een eigen aannemersbedrijf hier in Su p te zetten, wat ik u kan garanderen is kwaliteit en verantwoordig tuurlijk komt er nog meer kijken heeft u interese in me service laat mijn dan weten kunnen we rusten een kijken hoe wij samen eruit kunne komen, want ik ben eigenlijk ook moe van het rotzoooi dat hier in Su gebouwd wordt het is tijd voor verandering ik ben bereikbaar op 8211903


  Maak melding

 32. @ Henkes,

  Ik breng nog even het werknemersproject van ATM in herinnering. Men kon zich als werkzoekende inschrijven waarna er naar passend werk wordt gezocht. Weet je hoeveel mensen zich hebben aangemeld? Precies 36!! En ik wed dat 35 ervan meteen een directeursfunctie wilden hebben. Dus zo ongenuanceerd is het niet als je de Surinamer als lui wilt betitelen. Als je wilt werken is er altijd werk!!!! Ook in de bouw.


  Maak melding

 33. Beste Kelly,
  Ik kan je wel het cellnr geven van de aannemer. Dat is 8755823.
  En voor de tuin, sierbestrating en zo, Todie & sons
  Vriendelijk, beleefd, eerlijk en professioneel!
  Je kunt ze vinden in de telefoongids.
  Succes!


  Maak melding

 34. @ HENKES

  Voordat jij gaat uitschelden,stel jezelve eerst de vraag hoeveel SURINAMERS die afgestudeerd zijn aan de ADEK en THUIS zitten, BEREID zijn om werk aan te nemen dat ONDER hun NIVEAU ligt ??????

  Onthoud dit GOED. Als men WIL WERKEN is er ALTIJD iets te VINDEN !!!!
  De ATTITUDE in SURINAME naar WERKEN toe is over het algemeen LABIEL !

  Zie jij bijvoorbeeld een werkloze ECONOOM, SOCIOLOOG, PSYCHOLOOG, JOURNALIST of POLITICOLOOG in SURINAME werk aannemen als postbesteller,productie arbeider of zich OMSCHOLEN tot BOUWVAKKER of STRATENMAKER ????

  In Nederland, Belgie,Zweden, Noorwegen kortweg EUROPA , gebeurt het gewoon als het niet ANDERS kan !

  In 2002 was er een grandioze OVERSCHOT aan economen in Zweden. Onder hen waren zelfs een paar die bereid waren om een job als ” Städare ” ( schoonmaker ) aan te nemen.

  Als jij DÁT in SURINAME ziet gebeuren trek ik mijn mening in.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 35. Hugo CHAVÉZ, je zegt het zelf: “als het niet anders kan”. Waarom zou iemand in hemelsnaam studeren aan de universiteit als ECONOOM, SOCIOLOOG, PSYCHOLOOG, JOURNALIST of POLITICOLOOG om daarna werk te gaan zoeken onder zijn niveau? Personen met bovenstaande opleidingen zie ik inderdaad geen zware fysieke arbeid verrichten onder de felle Surinaamse zon, waarom zouden ze dat doen als ze met hun opleiding, ook onder hun niveau, achter een kassa of in een call center werk kunnen vinden? Als je gaat studeren doe je dat in de verwachting een baan te vinden, die past bij je opleiding. Ik zie een chirurg al 7 tot 10 jaar studeren om daarna breed lachend een job te aanvaarden als slager in een vleeswinkel. Als je woont in een land waar je niet in de gelegenheid wordt gesteld om ‘rustig’ uit te kijken naar een passende baan, zal je natuurlijk werk onder je niveau moeten accepteren, als je dat wel of niet doet is het geen kwestie van ijverig of lui zijn, het is een kwestie van wel of niet realistisch zijn. Overigens heeft iemand die met succes een universitaire opleiding afgerond heeft, bewezen niet lui te zijn. Direct na de oorlog gingen ingenieurs in Nederland ook bij de boer op het veld aardappels oogsten, toen ik er woonde in de 70er jaren zaten een heleboel Nederlanders (witte en zwarte) jarenlang ingeschreven op het GAK in afwachting van een passende baan, Nederland haalde gastarbeiders uit Marokko en Turkije omdat Nederlanders (de witte), niet te lui, maar te goed opgeleid waren om in de fabrieken te werken.

  Een heleboel van de zogenaamd luie Surinamers in Suriname zijn hosselaars, ze werken zich uit de naad, alleen doen ze dat niet voor een baas die niet bereid is ze een redelijk loon te betalen.


  Maak melding

 36. Huizenprijzen in Suriname zijn nagenoeg Europees niveau. Betaal de bouwvakker dan ook volgens die norm. Hetzelfde zie je bij binnenlandtourisme. Prijzen Europees niveau, medewerkers krijgen schamel loon Surinaams niveau. B.v. 80 SRD per dag, als ze dat halen!!


  Maak melding

 37. @Mariolo
  Dragers die dag in dag uit voor toeristen met pak weg 30 kilo (eten, tenten, gasbomen,kookspullen) op kun nek en hoofd de Kilimanjaro op lopen krijgen de dage dat ze werken nog niet de helft van de SRD 80. Die zijn blij en tevreden met $ 10/dag en wellicht $ 7 fooi. Bij elkaar ongeveer SRD 55.

  Ik heb recent 6 dagen met die mensen opgetrokken en zij zijn heel wat aardiger, ontwikkelder en geïnteresseerder dan Surinamers die makkelijker veel meer verdienen in het Surinaamse toerisme en hun klanten geen blik of service waardig vinden.

  Ik wil hier mee zeggen dat het van belang is wel duidelijk verschillen te zien tussen de lokale economie en de wereld economie. Als je in Suriname import spullen gebruikt worden de kosten Internationaal, gebruik je lokale spullen dan worden de kosten lokaal.

  De ontevredenheid straalt van veel mensen af. Ze willen alles maar er niets voor doen. Zelfs niet eens solliciteren (zoals een neefje). Men weet altijd waarom iets niet kan en waarom men benadeeld wordt maar heeft niet in de gaten dat alles begint met eigen inzet.


  Maak melding

 38. Allen,

  1: Ik mag hopen dat er bedoeld wordt met Surinamers die niet willen werken:Surinamers die in SU wonen.

  2: Niet idereen over één kam scheren, je heb ook mensen die gewoon willen werken.

  3: Leidinggevende moet tijdig ingrijpen als er niet gewerkt wordt.


  Maak melding

 39. Allen,

  Laat mensen van buitenlandse komaf het werk doen die de Surinamers niet willen doen.
  hebben wij hier toch ook gedaan in Nederland:Turken en marokkanen gehaald om vuil op te halen in de jaren 70 ??


  Maak melding

 40. @JoJo Om een goede vergelijking te maken met lonen zoals je noemt Tanzania, en ook b.v. Nepal, dien je ook allerlei andere factoren mee te nemen. Neem bijvoorbeeld de prijzen in winkels in Suriname voor levensonderhoud, supermarkten dus. De vele keren dat ik in Suriname ben geweest snap ik niet dat het zo duur is. Voor hetzelfde geld heb ik in Ned. bij de Aldi meer boodschappen. Neem de huurprijzen in vergelijking met een gemiddeld Surinaams maandinkomen. Dus blijft mijn stelling dat b.v. ook de huizenprijzen in Suriname Europees zijn en de lonen Surinaams en daarmee niet in goede verhouding zijn met elkaar.


  Maak melding

 41. Gaat u of bent aan het bouwen in Suriname ?
  En kunt u er persoonlijk niet erbij zijn.Maak u zich geen zorgen.
  De voortgang van het proces kan voor u dagelijks schriftelijk worden opgemaakt en met bijlages van foto’s naar u toe verzonden.
  Het hele proces wordt kritisch geïnspecteerd en bij fouten wordt er onmiddellijk ingegrepen.
  Voor meer info mail naar surioboi@hotmail.com


  Maak melding

 42. @ Eerlijk. Eerlijk is het verhaal dat bedrijven in Nederland goedkope arbeidskrachten lieten komen uit, begonnen met Portugal, Spanje later Marokko, Turkije en nu Polen, Bulgarije e.d. Niet omdat Nederlanders dat niet wilden/willen doen maar bedrijven dat niet voor dat loon wilden laten doen. Andere factoren zoals ongeorganiseerd(geen vakbondslid), nederige/afhankelijkheidshouding, weinig assertief, gemakkelijkere uitbuiting etc. etc. speelden/spelen ook een rol bij het binnenhalen van arbeidskrachten uit de “lage lonen buitenlanden”.


  Maak melding

 43. Nooit hoor je goed nieuws zoals Surinamer wil niet dansen of niet eten of niet feesten of niet beuken. Is altijd iets met geld verdienen dat Surinamer heeft schroom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.