Proefproject met reuzenvis in Suriname

38

PARAMARIBO, 7 nov – In Commewijne wordt de laatste hand gelegd aan een project voor de kweek van Arapaima vissen. Dit meldt de Ware Tijd. Deze Zuid-Amerikaanse waterreuzen zouden best kunnen gedijen in het district met het meest brakke water.

De particulier die investeert in het project verwacht goede resultaten. Export is het einddoel. De Arapaima wordt vooral in Brazilië gegeten, maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen. Het moeten twee vliegen in één klap worden. Volgens Anand Chotkan van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij gaat het om een beschermde soort. Kweek voorziet dan in een behoefte. Aan de andere kant is er dan minder behoefte aan het vangen in de natuur.

Het ministerie zal zowel deskundige steun verlenen als toezien op het naleven van de voorwaarden. Onder meer moeten de kweekvijvers goed beveiligd zijn. Het betreft een roofvis die voor problemen kan zorgen in de lokale natuur. De Arapaima kan een lengte halen van wel vijf meter. Kwekers beperken het tot ongeveer anderhalve meter om allerlei praktische redenen. De vis komt niet in Suriname voer. Er zullen moederbeesten worden ingevoerd voor de broed.

Bekijk een fragment van het TV programma River Monsters getiteld The Powerful Arapaima:

38 REACTIES

 1. ergens snap ik het niet goed, eerst vissoorten door de beroepsvissers/stropers zoals de Red Snapper bijkans uit laten moorden om later weer fauna vreemde vissen kunstmatig op te kweken, ergens is er wat behoorlijk fout gegaan in het beheer en het toezicht op de visserij, en nu deze kunstgreep, waar zijn ze mee bezig.


  Maak melding

 2. ergens snap ik het niet goed, eerst vissoorten door de beroepsvissers/stropers zoals de Red Snapper bijkans uit laten moorden om later weer fauna vreemde vissen kunstmatig op te kweken, ergens is er wat behoorlijk fout gegaan in het beheer en het toezicht op de visserij, en nu deze kunstgreep, waar zijn ze mee bezig. is dit het volgende project naast de leguanen fokkerij en het cassavedebacle


  Maak melding

 3. Suriname moet uitkijken met allerlei vissen uit het buitenland te halen en in suriname te willen kweken en verhandelen. Waarom wil suriname dit doen, terwijl Suriname zoveel vissoorten heeft in rivieren, sloten, zee, zoetwater- als zeewatervissen. Sommigen, die in heel grote hoeveelheden voorkomen en gevraagd zijn zouden heel goed zijn om te exporteren.

  Er is een vis in de rivieren in de usa die alle andere riviervissen bedreigt en deze opeet of dood, waardoor het biologisch evenwicht verstoort wordt en bepaalde vissoorten in in grote hoeveelheden voorkwamen, hierdoor verdwenen is.

  In Suriname zag ik enkele jaren geleden dat er in Paramaribo-Noord een vis die zeer waarschijnlijk door Brazilianen naar Suriname is gebracht ook in de kanalen daar de vissoorten in deze kanalen bedreigde en zelf het talud ( = schuine helling bij de kanalen) van bij de wegen bedreigde om zich in te graven en deze te beschadigen, waardoor de wegen in elkaar konden/kunnen storten.

  Als men met deze proef met Arapaimavissen in Suriname wilt doen zal men zich ook moeten verdiepen als er geen nadelen hieraan zijn, oa als deze in de natuur, kanalen, rivieren enz terecht komen en dit niet een gevaar is ook andere vissoorten en die zich kunnen handhaven.


  Maak melding

 4. De vissen mogen niet uitgroeien tot 5 meter, dus mogen niet volwassen worden. Bij mensen zouden we spreken van kindermoord. Bij dieren is het ok natuurlijk!


  Maak melding

 5. Wat leuk. Deze 5m lange vissen kunnen dus een volwassen mens geheel doorslikken. Als uw man, vrouw, kind of ouder spoorloos verdwijnt, dan kunt u beginnen met het scannen van al deze vissen. Hopelijk treft u hen nog levend aan in de visbuik.


  Maak melding

 6. Het is onzin om te denken dat een gekweekte vissoort niet
  in de natuur terecht zal komen. Eerder hebben andere geimporteerde roofvissen al grote schade in Sranang
  opgeleverd !

  Wanneer wordt de regering wakker ??

  Belang van een bedrijf is ondergeschikt aan de belangen
  van heel Sranang !

  Laat de natuur met rust !


  Maak melding

 7. Eerst moeten we een aantal dingen uitzoeken.
  Hoe moeten we deze vis bereiden? Bakken, stomen, marineren, roken enz. Hoe smaakt het vlees? Is er wat te doen met het vel?
  Wat voor saus moet erbij en welke drank? Hoeveel potentie heeft het op de binnenlandse markt? Kan het de Koebie, Jarakaba enz vervangen? Is het potentieverhogend? Hoe het te conserveren? Is het aan te prijzen aan toeristen? Wat moet het kosten?


  Maak melding

 8. Ik hoop dat ze eerst goed lezen wat een paar ontsnapte chinese karpers hebben gedaan in de Missisipi Rivier USA en wat het nu per jaar kost om ze uit de great lakes te houden.


  Maak melding

 9. Onze eigen autochtone Lalaw, Trapoen, Mototjal, Tukunari, Anjoemara en Pasisi (om een paar grote Surinaamse vissen te noemen) denken nu allemaal bij het zien van die allochtone Arapaima ‘There Goes The Neighberhood!’


  Maak melding

 10. Kan dese fis die Surinaam rivier niet uitdiepe? Hij leik mei sterk genoeg met sein 5 meeter. Als je bint steen aan sein staart, dan hei gaat losmaake die sant op de boodem en die gaat dan meestroome naar de see dang rivier wort self diep voor graatis.


  Maak melding

 11. Linke zaak want deze vis zal vast en zeker in de natuur terecht komen. De ondernemers die geld ruiken hebben altijd mooie praatjes, maar wees ervan verzekerd dat jan en alleman hiervoor gaan opdraaien. De eventuele ecologische schade is dan ook niet te overzien.


  Maak melding

 12. ik hoop echter dat het niet dit soort vrij gaat rondzwemmen in het zoetwater, want dan ben je helemaal het haasje als dit 5 meter groot wordt, dan is dit gevaarlijker dan een boma of kaaiman..hij eet je sneller op… dan zullen veel ongelukken gebeuren met bootjes en koraalen…kweek liever een ander soort vis….


  Maak melding

 13. Passant,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Suriname heeft zoveel vis te bieden uit zowel zout, zoet als brak water en dan voer je een buitenlandse vis in.
  Dat begrijp ik niet, temeer, omdat deze vis als hij ontsnapt – en dat zou heel goed kunnen – het natuurlijk evenwicht verloren gaat.
  Overigens moet ik eerst nog zien of deze proef ook daadwerkelijk doorgaat.
  Er zijn teveel voorbeelden op te noemen, waar het in de proeffase al helemaal mis ging.


  Maak melding

 14. De Surinaamse politici hebben last van pre-ejaculatie. Zodra ze een idee hebben, presenteren ze het direct als een plan dat binnenkort uitgevoerd gaat worden. Zonder degelijk onderzoek. Omdat ze weten dat de meeste mensen niet verder denken?


  Maak melding

 15. Waarmee zijn ze nu weer bezig in SU. met een reus van een vis.
  Arapaima vissen uit Brazilië.

  Volgens Anand Chotkan van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij gaat het om een beschermde soort.

  Wel meneer Anand Chotkan & co.
  Ik heb voor u alvast een nieuw proefproject.
  Want dit kan u eventueel ook overkomen. En zo snel zijn ze ook weer niet in AZ.
  En kijk ook heel goed naar het filmpje uit Brazilië.

  http://www.leeshetnu.nl/braziliaan-duikt-bed-met-longvis-krijgt-zwaar-spijt/
  Een Braziliaan heeft een snoeiharde les geleerd wat die zijn hele leven lang niet meer zal vergeten. De beste man had een longvis in zijn achterste gestopt voor een fetisj, maar helaas voor hem zwom de vis omhoog zijn darm in, waarna het vinnige vriendje er niet meer uit wilde. Dat meldt de Huffington Post.

  Dus ik zou zeggen: Niet doen.


  Maak melding

 16. Deze Zuid-Amerikaanse waterreuzen zouden best kunnen gedijen in het district met het meest brakke water.

  Of wordt het gewoon kweekvijver vissen zoals in Zuidoost-Azië?
  Want daar wordt het ook veel gegeten.

  Arapaima vissen in kweekvijver in Zuidoost-Azië.
  https://www.youtube.com/watch?v=YL_sdaQKQt0

  En het volgende moet de heer Anand Chotkan van het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij niet vergeten.
  Want SU. had ook problemen met:
  Europees verbod op Surinaamse visproducten
  Bron: rnw
  De Europese Commissie heeft een exportverbod afgekondigd voor gerookte vis en gekweekte garnalen uit Suriname.
  Een Europese inspectiedienst constateerde eerder grote misstanden bij de garnalenkwekers en visrokerijen.
  Zo wordt de vis gerookt met hout waarin kankerverwekkende stoffen zouden zitten.
  Ook zou er onvoldoende hygiëne zijn bij de garnalenkwekers. Deze zouden daarnaast niet kunnen aantonen of de garnalen vrij zijn van bijvoorbeeld diergeneeskundige medicijnen.
  Jaarlijks wordt vanuit Suriname naar schatting zo’n 100.000 ton garnalen naar de Europese Unie geëxporteerd.
  Per jaar gaat zo’n 390 ton gerookte vis richting Europa.

  En als de Arapaima (kweekvijver) wordt zoals in Zuidoost-Azië,
  dan moeten ze het volgende ook niet over het hoofd zien.

  Antibioticaresistente bacteriën op helft van vis en garnalen.
  Kweekvis en kweekgarnalen uit Zuidoost-Azië zijn vaak besmet met antibioticaresistente bacteriën.
  Naar aanleiding van het onderzoek pleit Wakker Dier ervoor om kweekvis uit Zuidoost-Azië voortaan standaard op antibiotica resistente bacteriën te controleren.


  Maak melding

 17. Dit doet mij denken aan de ondergang van de flora en fauna van het Victoriameer in Afrika.
  Een Nederlander heeft daar 2 baarsen heen gebracht en na enige rijd veranderde het Victoriameer in een complete ramp!
  Alle flora en fauna (uniek in de wereld) is verwoest door deze roofzuchtige vissen.
  Het ergste is dat de omringende dorpen en steden die voorheen leefden van de visvangst, verhongerden.
  Want die Hollander heeft daar een visfabriek op gezet die heel Europa voorziet van vis. Slechts een selecte groep van de lokale bevolking mag er werken.
  De rest leeft van de, tot ontbinding overgaande berg viskoppen en staarten, met alle desastreuze gevolgen van dien. Honger, ziekte, dood, verderf en alleen bittere ellende.

  Sol niet met de natuur want dan solt de natuur met jou.


  Maak melding

 18. Joy,

  Het zou dus heel goed kunnen, dat hetzelfde in Suriname gebeurt nu een Surinamer voor commerciele doeleinden een roofvis vanuit het buitenland importeert en hier opkweekt.


  Maak melding

 19. Die reuzenvis is al lang in Suriname. Het heet NDP. Het slokt heel Suriname op. Straks blijft alleen nog een kale rivier vol roofzuchtige reuzenvissen over in Suriname. Dan gaan ze beginnen elkaar op te peuzelen.


  Maak melding

 20. Iets soortgelijks is ook gebeurt in Australie met uitzettingen door de Britten van Karpers en het natuurlijke bestand aan vissen door hun vraatzucht in het relatief warmere water compleet wegdrukte, daar staat nu celstraf op het terugzetten van een gevangen karper.
  alleen of je daar met de Arapaima nu gelijk zo bang voor met zijn durf ik te betwijfelen , de biotoop waar de Arapaima van nature voorkomt verschilt nagenoeg niet met die van Suriname, het valt allemaal onder het Amazonegebied, het gevaar dat er te veel komen door onsnappingen zal op zich best meevallen, daar zorgen zijn natuurlijke vijanden, de Kaaiman en de Boma wel voor en anders de mens wel, in Braziliee is het niet voor niets een beschermde soort omdat hij daar bijkans uitgemoord is


  Maak melding

 21. Rudinho,
  Dat is precies wat ik met mijn verhaal wilde zeggen.
  Blij dat jij het ook zo ziet.
  Jammer dat men geen lering trekt uit dit soort ecologische misdaden. Er zijn genoeg voorbeelden.


  Maak melding

 22. Ik begrijp niet waar ze mee bezig zijn, zo bedreig je de Surinaamse vis soorten. Introduceert de eigen vis soorten in het buitenland, die zijn lekker. Breng geen roofvogel naar Suriname! !!


  Maak melding

 23. Kan 1van de zwarte hollanders mij vertellen wat zo zalig makend is aan Holland, want ik kan mij dat niet voorstellen. In een land wonen die j het gevoel geeft dat j niet welkom bent. Je moet wel schizofreen zijn om van zo een land te houden en af te geven op su.Omgekeerde wereld.


  Maak melding

 24. Die vis is groot en lelijk en smaakt niet goed. Dat zie je aan zijn kop.
  Hij gaat al onze lekkere koebie’s, botervis, kandra’s, wit wittie’s, bangbang’s, tilapia’s, opvreten.
  Uiteindelijk gaat hij alleen surviven en zal iedereen allleen maar die grote vieze stink Arapaima voorgeschoteld krijgen.
  Ze zullen een doodsteek worden voor de kleine vissers en ze zullen onze wateren vervuilen want alles gaat dood gaan.
  Weg met die grote vieze lelijke importvissen. Ik moet ze niet.
  Geef me nog liever een blik sardien. Amen.


  Maak melding

 25. Perkash,

  Dit artikel gaat toch over de import van een Braziliaanse reuzenvis of zit ik er nu zo naast ?
  Overigens heb ik nog nooit van schizofrene vissen gehoord, maar mischien weet jij meer dan ik weet.
  In dat geval hou ik mij graag aanbevolen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.