Oppositie wil onderzoek OM in affaire Ballast Nedam

22

PARAMARIBO, 5 nov – De oppositie wil niet dat de affaire Ballast Nedam in de doofpot verdwijnt. Daarom is per brief aan de procureur-generaal gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Wie zich liet omkopen moet vervolgd worden.

Het betreft de vermeende omkoping ten tijde van de aanleg van bruggen over de Suriname- en de Coppenamerivier. “De beschuldigingen in deze smeergeldenaffaire mogen niet in de doofpot verdwijnen. Het volk is ernstig benadeeld door toenmalige regeringsautoriteiten en de mensen hebben de behoefte en het recht om te weten wat met hun geld is gebeurd”, stellen oppositieparlementariërs in een brief aan procureur-generaal Subhas Punwasi.

De brief volgt op pogingen om de zaak besproken te krijgen in het parlement. President Desiré Bouterse, die zelf genoemd wordt in de affaire, is om een debat gevraagd. Het komt er maar niet van. Ook is de regering gevraagd het Openbaar Ministerie in te schakelen voor een onderzoek. “Al deze pogingen tot klaarheid in deze smeergeldenaffaire liepen stuk wegens het ontbreken van bereidheid bij de regering”, aldus de zeven parlementariërs.


22 REACTIES

 1. Hier is geen sprake van omkopen van hooggeplaaste politici in Su , nee ze hebben tjoekoe geeist voor het gunnen van de opdracht aan Ballast Nedam . Balast Nedam is na onderzoek van de FIOD veroordeeld tot een fikse boete.

  Als er een betaler is dan moet er ook een ontvanger zijn. zo simpel.

  Ik ben blij dat de bruggen er zijn want het heeft veel ontwikeling gebracht in Su. ik ben ook trots op de mensen die achter dit initiatief stonden MAAR moeten zij zich middels deze projecten
  verrijken over de ruggen van de belastingbetalende Surinamers.

  dat is niet goed te praten . ik ben benieuwd wat het OM en de PG gaan doen in deze kwestie. de namen zijn bekend .


  Maak melding

 2. Dilip sardjoe verkocht het cement 1,5 duurder dat nodig was voor de aanbouw van de bruggen. het alleen recht om cement uit je eigen fabriek te importeren uit trinidad. de surinaamse regering kon zo dus veel meer geld betalen. de kostprijs daarmee is zgn veel hoger. maar ondertafel werd de hoge tevreden gehouden met de deal. iedereen hield zijn mond.dus ging ballast nedam een hoger bedrag vermelden. wat in feite dus niet waar is. ze hebben allemaal aan verdiend.bij de inschrijvingen mochten dus anderen niet mee doen. bouta heeft ook flink hieraan verdiend. hij zou dat zuurverdiende geld nu op zijn beurt als stille vennoot in zijn dure olie raffinaderij kunnen steken…


  Maak melding

 3. de betalings betaler heeft weinig meebetaald. de resterende ontwikkelingshulp fonds(3.5 miljard nederlands guldens) dat suriname tegoed had van nederland is in de bosje brug gestopt. De nederlandse regering stelde als voorwaarde dat een nederlandse bedrijf ook mee moest doen met de bouw van de brug. dat was ballast nedam.


  Maak melding

 4. sme is een echte ,,,rovers-nest,,geworden..

  de hoofd verdachte moordenaar 8-dec.1982 is de hoofd persoon die de leiding heeft in het rovers nest..

  hij kan maar geen woord zeggen en geen lijding geven aan het land,op alle gebieden binnen het overheids apparaat wordt dagelijks openlijk gestolen..

  het volk de movinas zien het gebeuren en kunnen hun bek ook niet open maken uit vrees,dat zij hun lantie money zullen verliezen en houden stijf hun bek dicht..

  dus horen zien en zwijgen is het motto in sme ,god voor ons allen..

  zolang het nog kan,leeg roven die handel,tamara oeng sa sie moro vara..,

  dat is de motto van al die suris die ook nog schreeuwen om welvaart..

  sme is failliet het buitenland lacht zich suf en draagt dagelijks alle rijk dommen weg..

  het ka volk blijft zitten met brong brong..


  Maak melding

 5. @Booster
  Sardjoe heeft volgens mijn Ballast vriendjes ook nog een oud leeg schip laten zinken en een volschiet met steenslag bij de verzekering geclaimd hebben.

  Natuurlijk kommen de steekpenningen ten laste van de belastingbetaler. Indien de verdragsmiddelen niet voor steekpenningen gebruikt waren af de staat er iets nuttigers mee kunnen doen en minder hoeven lenen of minder belasting kunnen innen


  Maak melding

 6. Het Dagblad Suriname onthult vandaag, woensdag 5 november 2014, dat kopstukken van de NDP al geruime tijd druk bezig zijn om het onderzoek naar frauduleuze bestelbonnen die de voormalige districtscommissaris (dc) van Saramacca, Aroenkoemar Ramdhani (nu districtscommissaris van Coronie), zou hebben doen opmaken, te laten intrekken.

  De dc is samen met zijn adviseur Piet Hellendoorn naar de woning van de benadeelde burger Aroen Mangroe gegaan. Het bezoek is, aldus de krant, op beeld vastgelegd. Ook is het geluid tijdens de bespreking opgenomen. Het Dagblad Suriname schrijft hierop de hand weten te leggen.

  Het was op dinsdag 28 oktober, toen Ramdhani met Hellendoorn naar de woning van Mangroe ging om hem te vragen de zaak in te trekken. Eerder zou Ramdhani een bod hebben gedaan van Srd 20.000 om deze zaak in de doofpot te doen belanden. Toen Mangroe weigerde, verdubbelde hij zijn bod naar Srd 40.000. Maar, ook dit bedrag werd niet aangenomen door Mangroe. Hij is van oordeel dat het recht moet zegevieren. Het verbaasde hem ook dat het onderzoek al zo’n drie weken gaande is en hij nog niets heeft vernomen ondanks de bewijzen die voor het oprapen zouden liggen.

  Mangroe heeft afgeopen zaterdag een gesprek gehad met de raadsadviseur tevens coördinator van de NDP in Saramacca, Jules Wijdenbosch. Ook de raadsadviseur heeft Mangroe gevraagd om deze zaak in te trekken. Wijdenbosch was samen met Errol Alibux. Tijdens deze bespreking heeft Ramdhani weer getracht om Mangroe om te kopen door hem een tractor aan te bieden die hij zou regelen via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. ‘Ik heb het niet aangenomen’, zegt Mangroe.

  Dat regeringsbonzen achter hem aanzitten om deze zaak in te trekken, geeft hem een onbehaaglijk gevoel, zo schrijft de krant. ‘De dag ervoor, op vrijdag, had Ramdhani mij gebeld om te zeggen dat hij met mij wilde praten. Ik moest om acht uur ‘s avonds aan de rivierzijde bij de brug van Calcutta aanwezig zijn. Ik ben niet geweest, ze zouden mij iets kunnen aandoen’, zegt Mangroe.

  De dag waarop Ramdhani samen met zijn adviseur Piet Hellendoorn thuis bij Mangroe was voor de bespreking, hield hij hem een verklaring voor om te ondertekenen. ‘Ondergetekende verklaart hierbij dat hij alle beschuldigingen die hij heeft geuit t.a.v. A. Ramdhani intrekt en belooft als er zich in de toekomst problemen mochten voordoen, eerst in onderling overleg deze worden besproken zonder de pers erbij te betrekken’, luidt een zinsnede uit de verklaring. Hierin staat ook opgenomen, dat Ramdhani geen verdere stappen zal ondernemen tegen Mangroe. Hij zou zich in zijn goede naam en eer aangetast voelen door beschuldigingen gedaan door Mangroe.

  Tijdens de ongeveer vijftig minuten durende ‘onderhandeling’ tussen Ramdhani, zijn adviseur Hellendoorn, Mangroe en een aantal toehoorders, werd ook de naam genoemd van gewezen parlementariër Robby Malhoe. Door Hellendoorn werd aangegeven, dat Malhoe gevraagd zou hebben aan Wijdenbosch dat het onderzoek naar de frauduleuze handelingen wordt gestopt. Verder houdt Hellendoorn Mangroe de verklaring voor. Er werd ook gevraagd om media-aandacht te vermijden. Ook Ramdhani sprak in termen van ‘zand erover’ gooien. Dat zou automatisch ertoe leiden dat de pers zal zwijgen, concludeerde hij. Tijdens de bespreking werd de pers als boosdoener aangemerkt bij deze hele kwestie.

  In het prille begin van de bonnenkwestie gaf Ramdhani tegenover het Dagblad Suriname toe dat hij bestelbonnen op naam van de burger Aroen Mangroe had opgemaakt, omdat hij de financiële beheerder zou zijn van het landbouwbedrijf van Ramdhani’s jongere broer. Volgens Ramdhani is er in deze kwestie helemaal geen sprake van fictieve bonnen. Hij zei dat de staatsmiddelen zijn gebruikt voor het transporteren van goederen over water. De dc gaf ook toe, dat hij Mangroe een baan als chauffeur was beloofd. Ramdhani zei dat hij bereid was alles uit te leggen aan de NDP-coördinator in Saramacca, Jules Wijdenbosch.

  Mangroe op zijn beurt beweert, dat hij nimmer financieel beheerder is geweest van het landbouwbedrijf van Ramdhani’s jongere broer. Hij zou slechts een arbeider zijn geweest die een arbeidersloon uitbetaald kreeg. Dat de dc zijn broer betrekt in het gebeuren rondom de bestelbonnen, snapt Mangroe niet helemaal. Volgens de bestelbonnen die Mangroe heeft, heeft de dc een bedrag van Srd 57.610 aan staatsmiddelen ten eigen bate gebruikt, terwijl Mangroe thans met de gebakken peren zit. Hij krijgt belastingaanmaningen alsof hij aannemer zou zijn, terwijl hij slechts landbouwarbeider en landbouwer is


  Maak melding

 7. Alles na de commissie onderzoek in Nederland ligt op tafel! alleen een kwestie van doornemen en contacten met Nederland!!

  Suriname

  Eind 2012 trof de onderneming een schikking met het OM voor omkoping van buitenlandse agenten in de periode 1996 tot en met 2003. Dat ging onder meer om het betalen van steekpenningen die te maken hadden met BOUWPROJECTEN in SURINAME.

  Ballast betaalde vanaf 1997 in termijnen 34 miljoen gulden om twee bruggen te mogen bouwen. Het geld zou onder meer zijn overgemaakt aan toenmalig president Jules Wijdenbosch en diens toenmalig adviseur van staat Desi Bouterse. Bouterse is nu president van Suriname.


  Maak melding

 8. ‘Somaar a oppositie e faya Bouta skin’, waarom gelooft de oppositie nog steeds niet in de goede bedoelingen van Bouta? Hij laat ons toch elke dag via de T.V. weten: “u hoeft niet van mij te houden, ik hou wel van u”. Hij heeft de ontvangen steekpenningen van Ballast Nedam in een speciaal potje gestopt en daar gaat hij nu, om ons, het volk waar hij zoveel van houdt, te verrassen, de spoorlijn uit financieren.


  Maak melding

 9. Zolang Bouta president is, komt er niets voor de rechter, dat hem kan schaden.
  Zo langzamerhand weet iedereen dat toch in Suriname.
  Niet de nabestaanden van de decembermoorden, niet Sital en al helemaal niet dit voorstel.
  Maar eens zal hij verantwoording moeten afleggen, is het niet op aarde, dan is het wel in het hiernamaals en dan zou ik heel erg vrezen als ik Bouta was.


  Maak melding

 10. Nee hoor Rudinho, de hogere macht verleent hem wel Amnestie, op voorspraak van zijn geestelijSurinamek adviseur en prive dominee, ter nagedachtenis aan deze man komt er ook nog een paarsgekleurde Amnestie sporthal.

  Hoe eerder, hoe liever!!!


  Maak melding

 11. In NL hebben ze toch een schikking getroffen met justitie.

  Door middel van de betaling van een transactiebedrag is verdere vervolging en onderzoek stopgezet. Toch?


  Maak melding

 12. Ja Abaisa, de Nederlandse staat heeft een schikking getroffen MET Ballast Nijdam, verder met niemand, en daarom verdere stappen stopgezet, dat heeft de Nederlandse staat gedaan, moet daarom in Suriname de rest maar in de doofpot gestopt worden, dat zouden de Surinaamse betrokkenen wel willen is dat wat je bedoelt? lekker ongestraft buiten schot blijven, of wordt daar straks ook een soort van Amnestie voor verleend?, mag toch hopen van niet, of dacht jij, ze dronken een glas, deden een plas en lieten de rest zo als het was


  Maak melding

 13. @Hans
  Je bent niet helemaal op de hoogte. Op het huis en andere goederen van Martin W is voor euro 13.000.000 beslag gelegd.
  Rob A (Surinamer van geboorte en wonende op Curacao) is gaan verklaren om dat ook hij als verdachte geoormerkt werd.


  Maak melding

 14. Ay mi Bappa. Is de Oppositie weer begonnen met de Ballast Nedam Affaire. Ik dacht ,dat dit allang in de doofpot in Blanda zat. Deze gasten van de oppositie zijn duimen draaiers. Die weten zelf niet waarom zij in de Assemblee zitten. T lijkt verstandig te zijn om deze gasten geen loon te betalen. Misschien gaan ze harder werken om geld te verdienen!!!!


  Maak melding

 15. @Teesmarkhaon
  Een kenmerk van een democratie zie is dat een doofpot niet werkt.
  Een kenmerk van een bananen republiek is dat men altijd aan doofpotten denkt en gelooft dat ze wel werken.
  Men moet zo nu en dan geduld hebben.

  U lijkt te aanvaarden dat een beperkt aantal mensen een overheidsproject (te betalen door de belasting betaler) voor eigen voordeel ongeveer 50% duurder maken.
  Incl. rentes heeft Suriname voor2 bruggen de prijs van 4 bruggen betaalt omdat de heer Jules W. Desi. B en Djilp S. samengespannen hebben tegen de bevolking van Suriname en deze bevolking opgelicht hebben.

  In Blanda kan het lang duren maar zulk gedrag komt altijd boven Ballast Nedam, KPMG en de verantwoordelijke medewerkers Martin W. en Rob A worden hier op aangesproken. De eersten hebben heel pijnlijke vervolging afgekocht omdat het hun huidige bedrijfsvoering schade toebrengt.

  Laat Suriname ook duidelijk zijn en de geleden schade verhalen bij zij die willens en wetens de staat en daarmee de bevolking opgelicht hebben.


  Maak melding

 16. O o o o o gaan we weer….. alles wat deze regering kan schaden wordt door de oppositie aan de kaak gesteld.

  Als de NF en nieuw stront zo slim en wijs is he, waarom hebben ze al die jaren die openlijke corruptie plegende notaris Soerjbalie niet aangepakt en waarom moest rechter anand charan gerechterlijke uitspraken doen zo de NF VHP het voor hen bepaalde?

  Dus donder op met je vals aantijgingen. Bouterse heeft bewezen dat hij doet wat goed is voor de toekomst van Suriname en ja corruptie dat in 15 jaren door NF VHP is opgebouwd en in stand gehouden, valt inderdaad niet “effe snel” op te lossen.

  Ik raad iedereen dringend aan om te gaan voor regering Bouterse. Stem Bouterse, kies Bouterse en koester hem in plaats van hem steeds negatief in het daglicht te zetten.

  Ik geloof in Bouterse!


  Maak melding

 17. @linglong,

  Fijn voor Bouterse dat je in hem gelooft. Ik vrees echter voor jou dat je na de verkiezingsuitslag een enorm gefrustreerd mens zult zijn. Sterkte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.