Nationale dag voor Javanisten Suriname

18

PARAMARIBO, 3 nov – Javanisten in Suriname krijgen een eigen nationale dag. Dit heeft president Desiré Bouterse bepaald. Het besluit kwam net te laat voor dit jaar.

Sasi Sura of Nieuwjaar bij de Javanisten is al geweest. Volgelingen van deze in Indonesië ontstane religie zijn blij. Al jaren wordt om een eigen dag gevraagd, zoals bij zoveel andere culturele en religieuze groepen al het geval is. De knoop is nu dus doorgehakt. “De wens onder de javanisten speelt al een hele tijd, maar je moet naar alle facetten kijken”, zegt Ginmardo Kromosoeto tegenover de Ware Tijd.

De ex-minister vertegenwoordigde Bouterse tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst van de groep. Tijdens de bijeenkomst werd het presidentieel besluit bekend gemaakt. Tot de kennelijke ‘facetten’ hoort wellicht de kritiek vanuit vooral het bedrijfsleven. Ondernemers vinden het ruime aantal feestdagen knap lastig. De productie stagneert en het personeel is niet bepaald werklustig na een feestdag. Sasi Sura mag voor dit jaar toch op vierentwintig november worden herdacht. Nationaal.

*FOTO: Belijders van het Javanisme bidden zondag aan de vooravond van de heilige vaste maand Sasi Suri en luiden volgens de Javaanse kalender het nieuwe jaar in.


18 REACTIES

 1. Als we zo doorgaan krijgen we in ona land om nog te werken.
  Suriname telt dan als enig land straks 365 vrije dagen! Wanneer de 365 dagen al op zijn ,gaan we in ons land zelf dagen scheppen om meer dan 365 dagen per jaar te hebben.


  Maak melding

 2. Significant!

  Ik wens iedereen alle geluk van de wereld toe, en toch vraag ik me af in hoeverre de Javanen in Java, ook genieten van een nationale vrije dag?
  Niet retorisch, wel zomaar een vraag….


  Maak melding

 3. Waarom is niet moogelik om op 1 dag sowel marrondag, javanistdag, crejooldag, hindoestaandag, chineesdag, inheemsdag en andere groepe dag te houde? Dan ieder befolking vier feest op selfde dag maar dang eigen feest. Is tog mooi dang en mooie dag? So feel feeste op 1 dag, dan je siet hoe is diefers Surinaam en hoe is een naatsie Surinaam.


  Maak melding

 4. De vele vrije dagen zijn een nekslag voor de ondernemers, worden die ook op enige wijze hierin gecompenseerd?
  Ik weet wel dat een bepaalde groep Surinamers niet van werken houd, en dat Bouta op deze manier weer stemmen probeert te scoren. Maar het getuigd van weinig inzicht hoe een land optimaal bestuurd moet en kan worden als je alleen maar ” populaire” maatregelen neemt om iedereen te willen pleasen. Als we door alle bevolkingsgroepen en geloven zijn,wat volgt dan, moederdag,en vaderdag en kinderdag zijn er al dan moeten we oma en opadag en honden en katten en koeiendag, Bouta we zullen je helpen van alles te bedenken zodat je op je troon kan blijven zitten. Good Luck.


  Maak melding

 5. Heel goed. Ik wil nog meer vrije dagen.
  Als ik voorzitter word dan hebben we van maandag t/m donderdag vrij. En op vrijdag gaan we staken .hihihi. Heerlijk tropenland, hoezeee voor Suriname


  Maak melding

 6. Haha!Prachtig allemaal,het moet en zal allemaal kunnen.Beste mensen,het is zo ver! Heel binnenkort hebben de Brazilianen een vrije dag en vervolgens de Hatieanen.Daarna krijgen de Surinamers die op vakantie komen ook een vrije dag.Einde persbericht aldus de president die zegt,dat het hem toch geen reet uitmaakt.


  Maak melding

 7. Deze bevolkingsgroep verdient het ook een feestj-dag. Dat zijn mensen die ook door de kolonialisten naar Suriname zijn gebracht op valse redenen. net als de Hindoestanen en Afrikanen. Mensen gun ze deze dag om rust in het land te werkstelligen. Dit zijn de meest vredelievende mensen die altijd bereid waren goed werk te leveren. Denk maar aan sociaalwerk en voedselvoorziening.

  Proficiaat.


  Maak melding

 8. als je nou een hele week zeven dagen iedereen vrij geeft zonder loon,dan zijn wij allemaal blij .

  .dus alle feest dagen in deze week verwerkt..

  dan kunnen we de rest van het jaar alle dagen behalve zondag werken tegen betaling van de gewerkte uren..

  dan kan het land werkelijk ontwikkeld worden..


  Maak melding

 9. Pinoedji asmani yang moho agung .
  Proficiaat , Proficiaat , Proficiaat Republiek Suriname en in het bijzonder voor ” De Javanisten ”
  Lang leve de broemtjie – djari / diversiteiten in Su .
  Wan bon , someni wiwiri
  Wan Gado , someni fasi fu ambegi
  Wan Sranan
  Wan Pipel
  Moegi paring onno tekho Rahaju
  Slamet , Slamet , Slamet
  Sanking kersanhe Gusti yang moho agung


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.