Debuut roman van Shantie Singh: ‘Vervoering’

4

Onlangs verscheen bij uitgeverij De Geus het boek Vervoering van debutante Shantie Singh. Een verhaal over Surinaams-Hindoestaanse spiritualiteit en Nederlandse nuchterheid. De roman gaat over dromen en grootse toekomstplannen, mislukkingen en successen, pijn en verdriet, over hoop en liefde, over intense vriendschappen en complexe familiebanden, en het doorschuiven van dromen naar volgende generaties. Een krachtig en beeldschoon verhaal over vier generaties op drie continenten.

Vervoering is een prachtige geschiedenis van een Hindoestaanse jongen die in India geronseld wordt om in Suriname op een suikerplantage te gaan werken. Met vallen en opstaan weet hij daar een nieuw bestaan op te bouwen, waarna jaren later enkele nakomelingen op hun beurt de oceaan oversteken om hun geluk in Nederland te beproeven. In een tijdsbestek van honderd jaar volgen we de ontwikkelingen van vier familiegeneraties. De roman gaat over dromen en grootse toekomstplannen, mislukkingen en successen, pijn en verdriet, over hoop en liefde, over intense vriendschappen en complexe familiebanden, en het doorschuiven van dromen naar volgende generaties.

Singh (1982) studeerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, de stad waar ze woont en werkzaam is als bestuurskundige. Zij combineerde haar studie met dans – voornamelijk jazzdance en showballet, maar ook Bollywood en kathak – en heeft onder andere geschreven voor Trouw, de Volkskrant en Contrast Magazine.


4 REACTIES

 1. Eindelijk een hindoestaanse , ik ben trots en blij. Shanti , misschien nog een verfilming van het boek! Onze nakomelingen zouden er denk ik toch wel iets vanleren.


  Maak melding

 2. Interessant!

  Een excerpt:
  “In 1912 reist de achttienjarige Ramdew per schip van India naar Suriname. Hij is geronseld om als arbeidskracht op een suikerplantage te werken.
  De bazen slagen er niet in om de even koppige als charismatische jongeman te breken.
  Dromen, verhalen, rechtvaardigheidsgevoel en de liefde houden Ramdew op de been.
  Hij wordt een man met aanzien in de Hindoestaanse gemeenschap, de stamvader van generaties bijzondere mensen die onder alle omstandigheden houvast hebben aan hun dromen en verhalen.
  Ook, of juist, degenen die naar Nederland vertrekken.”

  Hmmm, klinkt als mijn overgrootopa Dew 🙂 🙂
  Reeds besteld.

  Thumbs up Shantie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.