Suriname bij snelst groeiende economieën

65

PARAMARIBO, 1 nov – Suriname is één van de snelst groeiende economieën in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds, IMF, in zijn laatste rapport over Suriname. Weliswaar zijn er uitdagingen.

Zoals de dalende prijzen voor grondstoffen, met name goud. Dit heeft een negatieve weerslag op de economische prestaties en weerbaarheid van het land. Toch blijken de economische fundamenten van de economie ‘robuust’. De economische groei blijft op een aanvaardbaar niveau en volgens de autoriteiten zal die tussen de vier en vijf procent bedragen.

De groei wordt vooral toegeschreven aan sterke binnenlandse investeringen, met name in de bouwsector. Ook liggen enkele grote investeringen op stapel en wel in de olie- en mijnbouw. De economie is het afgelopen jaar wel sterk beïnvloed door daling van grondstoffenprijzen. Exportinkomsten verminderden en de betalingsbalans verzwakte. Het fonds prijst de regering ook voor de manier waarop de economische problemen worden aangepakt.


65 REACTIES

 1. O ja? dan kunnen de carifesta werkers, de bushouders, de leerkrachten naschoolse opvang , de bedrijven die diensten aan de overheid betaald worden.
  O ja? waarom hebben we een begrotingstekort van SRD 756.182.000?


  Maak melding

 2. Indien je economie klein is, is elke groei een behoorlijke groei. Iemand die 1 Srd bezit en dit kan vermeerderen tot Srd 1,10 heeft een groei van 10%. Dus die 4% groei van Suriname is goed, maar valt niet echt mee. Helaas is de groei gestoeld op roofbouw: olie, mijnbouw (goud, bauxiet?). Hoe de bouwsector de groei bevordert? I don’t know. Exporteert Suriname soms cement? Wel hout!


  Maak melding

 3. Wat een geblabla weer, over welke economie hebben ze het in godsnaam, niet die van de man in de straat, die kachelt gewoon financieel achteruit, gegoochel met cijfers , waar je geen brood van kunt kopen, het is overal het zelfde, de economie gaat vooruit maar de burger mag steeds meer inleveren, g.v.d.


  Maak melding

 4. @Lucien

  heb je het rapport gelezen? het is te downloaden geweest via Starnieuws. ik ben het nu aan het lezen. het betreft in grote lijnen de macro economie van suriname. men stipt vooral aan welke valkuilen er zijn en staan aan te komen.
  men maakt zich bijvoorbeeld zorgen over de werkgelegenheid, die is wel gestegen, maar bijna uitsluitend vanwege de goudindustrie. er zijn niet genoeg duurzame projecten die mensen aan het werk kunnen houden.
  men maakt zich zorgen over de 6,34% begrotingstekort..blz 5 van international monetary fund nr 14/316: “In addition, staff’s rough estimates indicate a buildup of arrears of about 1/2 percent of GDP, and thus the overall deficit for 2013 is estimated at 6 3/4percent of gdp”. gdp is het basisinkomen van het land en op dat inkomen is er aan de uitgavenkant een tekort van 6 3/4% van het basisinkomen en er worden betalingsachterstanden opgebouwd. (zorgen!).

  op een bepaald moment geeft het rapport zelfs aan dat niet duidelijk is waarom het geld verdwijnt, omdat de financien niet terug getraceerd kunnen worden. doofpot? zwarte gat?

  de lage geldinflatie wordt teniet gedaan door inflatie in prijzen van voedsel en brandstof, dwz dat deze twee duurder werden. (als je wilt kun je je ook blijven focussen op lage inflatie, dan klinkt het goed genoeg, maar het heeft een staartje).

  ergens in de conclusie zegt het rapport dat er behoefte is aan het afslanken van het ambtenarenapparaat (maar dat wisten wij al) en dat “Expert judgement however is always very important in evaluating and finalizing macro projections.” uit rapport nr 14/317.
  bij het evalueren en finaliseren van grote projecten is het altijd belangrijk om de beoordeling van experts te krijgen. (voel je dit?).

  ik ben het rapport nog aan het lezen, maar wat ik tot nu toe gelezen heb, hoor je duidelijk de zorgen over het grote enthousiasme over de goudsector en de andere mijnbouwsectoren en de mindere voor de ondernemingen, kleine ondernemingen bijvoorbeeld, wat uiteindelijk gaan die de basis vormen voor een goede economie van het land, wanneer het goud schokt en de olie schokt.


  Maak melding

 5. Als Sur. deze progressie blijft behouden,zijn we straks China voorbij gestreefd en zitten we op het niveau van Singapore.Absoluut.En dat allemaal zonder een vinger uit te steken.


  Maak melding

 6. Goudwinning is slecht. Waarom? Omdat de gewassen en planten het goud uit de bodem nodig hebben om effectief virussen te bestrijden. Goud in z’n natuurlijke vorm is een zeer goede virusbestrijder. Indien de bodem geleegd wordt van deze anti-virus edelmetaal, dan zullen onze gewassen, vruchtenbomen, planten, gevoeliger worden voor ziektes. De baten van goudwinning wegen dus niet op tegen de lasten.
  Daarom, laat deze anti-virale geschenk daar staan waar het het nuttigst is, nl in de bodem! Via onze voedsel nemen we dus miniscule hoeveelheden goud in onze lichaam op. Hoe meer goud op deze manier ons lichaam binnenkomt, hoe meer weerstand het lichaam heeft, hoe gezonder wij zien.
  Mijnbouw op goud is dus een aanslag op de gezondheid van de komende generaties.


  Maak melding

 7. Met name in de bouwsector is er een sterke groei…

  Dit komt omdat buitenlanders en ook ik ken er velen die hebben gebouwd, bouwen of gaan bouwen in Suriname… Alleen maar gunstig en positief dat het diasporavolk toch investeert in zijn eigen land van afkomst. Is neks mis mee, toch…

  Ik denk dat dat ermee bedoeld wordt…

  Vabi, BEM en Kuldipsingh etc.etc.etc.. maken zeker gouden tijden mee…


  Maak melding

 8. Als groei jouw economie maar jouw gierigheit groei nog harder, dan saldo is negatief groei. Die gierigheit maak kapot alle groei. Mensen so gierig, se laate broeke naaie met hele diepe sakke. Als sei graaie dan moet broeksak helemaal vol, so veel moogelijk erin.


  Maak melding

 9. Een snelle groei hoeft niet altijd positief te zijn, iedere arts kan je vertellen dat de snelle groei van een kankergezwel niet gunstig is. Vooral de goudsector gedraagt zich als een kankergezwel, onze goudsector groeit hard maar ook de bijverschijnselen die bij de goudwinning horen nemen toe. De bijverschijnselen zoals kwikvervuiling, vernietiging van het regenwoud, vervuiling van onze rivieren en kreken en het ondermijnen van de dammen in het stuwmeergebied zullen er uiteindelijk toe leiden dat Suriname onleefbaar wordt. Een beetje minder focussen op niet duurzame, zeer destructieve sectoren zou wenselijk zijn.


  Maak melding

 10. Ook tijdens de vorige regering deed de Surinaamse economie het goed. Ook zei de IMF toen dat de regering haar schulden die toen enorm hoog waren, moest aflossen en dat deed ze ook.

  De kleine man/vrouw in de praisieoso, polderoso, kampongoso, kampoeoso overal in het land Suriname merkte niets van en bleven toen gewoon arm. Hetzelfde is nu nog steeds aan de hand.

  Het is bekend dat door de opbrengsten van de natuurlijke rijkdommen, goud. aardolie, hout, vis, en de investeringen van oa Staatsolie en de multinatinals IAMgold en Newmont, enz, enz, enz, Suriname positieve perspectieven krijgt en dat er groei zit en zal komen. Afgezien hoe zaken zich zullen ontwikken, vraag en aanbod op de internationale goudmarkt/beurs, rampen, oorlogen, crisis, aflossingen van de staatsschulden en de rente enz, enz, enz.

  Ook als er na maandag, 25 mei 2015 een andere president en coalitie komt zal de Surinaamse economie groeien, schulden die de huidige regering gemaakt heeft zullen ook betaald moeten worden.

  De kleine man/vrouw zal er niets van merken en zullen op een houtje blijven bijten.

  Suriname is een roversnest en de criminelen, moordenaars, tuchthuisboeven, overvaller van de bank, meer dan 110 miljoen us-dollar van OW verduisterd door Ramon Abraham,vele ha aan domeingronden, goud, hout, scalians op de rivieren en stuwmeer, familie, vrienden, op ambassades in het buitenland die in valuta worden uitbetaald, dure adviseurs, grote kastelen waarin ze wonen, dure auto’s, die ze bezitten, Radio Man, die leugens vertelt, enz., enz,
  Kijk dit zijn de rovers, criminelen, moordenaars, enz, enz, die het Surinaamse volk, de (jonge) kiezers weg moeten jagen op maandag, 25 mei 2015.

  Stem op VHP, NPS, PL, BEP, SPA, DA 91, KTPI.

  Deze partijen zijn niet links, niet recht, maar gaan voor normen en waarden, principes, iedereen mag een eigen mening hebben en dit mag, kritiek mag er zijn, vrijheid, de grondwet van de Rupubliek Suriname, Trias Policita; wetgevende macht, uitvoerend macht, rechterlijke macht, internationale wetten zijn hoger dan nationale wetten.
  niemand staat boven de grondwet van de republiek Suriname, amnestie wet is omstreden, is lager dan de grondwet van Suriname en veel lager dan internationale wetten. Een ieder die een andere vermoord, een crimineel is, steelt, misdadigers, enz, enz, enz, hoort voor de rechtbank/krijgsraad te verschijnen en die wordt dan veroordeeld door de rechters en gaat daarna in de gevangenis van Santa Boma zitten.

  DDB is een moordenaar, drugscrimineel, wapenhandelaar, enz. enz, enz, en hoort veroordeeld te worden door de krijgsraad/rechtbank en in de gevangenis te zitten. Ook zijn adviseurs, enz, enz, enz, zullen na 25 mei 2015 gewassen geknipt en geschoren worden.

  Time4Chan(ge)


  Maak melding

 11. Ik heb de indruk, dat degene die het rapport heeft samengevat in dit artikel heel selectief te werk is gegaan.
  Ik verwijs daarbij ook naar de posting van Dre.
  Als Suriname zo’n fantastische groei heeft, waarom merkt de bevolking daar dan helemaal niets van ?


  Maak melding

 12. Vreemd. Heel vreemd hoe elk positief nieuws van Suriname meteen wordt afgekraakt.

  Suriname groeit en zal blijven groeien. Lees het. Verwerk het. Onthoud het.


  Maak melding

 13. Srananman
  Welk positief nieuws ga aub het rapport lezen. Het begint met VERSLECHTERING en noodzakelijke maatregelen om de economie te verbeteren.

  De maatregelen worden zogenaamd wel (met de mond) overgenomen maar in de praktijk, zie alle verspillende zaken van deze regering die niet gedekt zijn, komt er niets van terecht.

  Daar waar Suriname roept over meer dan 4 maanden deviezen voorraad te beschikken stelt het IMF vast dat het 3,5 maanden is en dat er raadselachtig geld verdwijnt.

  Het rapport is een grote waarschuwing en men maakt er weer een positief ding van omdat de regering belooft de aanbevelingen uit te voeren.
  Niets is minder waar. De regering dient een begroting voor 2015 in die SRD 700.000.000 te kort aangeeft maar ook nog eens SRD 3.200.000.000 aan uitgaven vermeld waar geen dekking voor is.
  De regering maakt wetten (Ziektkosten) welke in een maand geheel in duigen vallen omdat niemand weet hoe ze werken, wie het moet betalen en waar de instituten zijn die het moeten doen functioneren. Haastige spoed is zelden goed.


  Maak melding

 14. -IMF, ik hoop dat er ook een onderzoek komt hoe de staatskas gevuld wordt en waaraan dat geld besteed wordt.

  Deze regering heeft vele schulden zowel intern als extern die betaalt moeten worden.

  -Er mag best wel een economische groei te verwachten zijn, maar als men zich niet aan de wetten en regels van het land zullen houden kun je buitenlandse investeringen vergeten.
  Het allerbelangrijkste is de corruptie van de overheid.

  Brazilië had ook een groei van 5%, maar zie nu hoe de economie stagneert door een verkeerd beleid en corruptie in het land in het land.

  Surinamers, niet te vroeg juichen.


  Maak melding

 15. Toevallig heb ik het rapport zonet doorgenomen. Er zitten positieve zowel negatieve zaken in verwerkt. Maar het hangt dan natuurlijk helemaal van de lezer af hoe deze deze zaken interpreteert.

  Ik zie wel dat Suriname vooruit gaat. Iedereen die ik tegenkom die geen jaren in Suriname is geweest geeft aan dat Suriname steeds veranderd en dan wel in positieve zin.

  Mijn statement heeft dan helemaal niets met de politiek te maken. Voor mij is belangrijk dat de Surinamers hun land verbeteren, hun land laten groeien. We doen het omdat we van ons land houden,

  Zou het Bouterse zijn, zou het Santhokie zijn, maakt niet veel uit. Suriname gaat vooruit en dat is belangrijk!


  Maak melding

 16. @Rudinho

  IMF heeft voornamelijk de macro-economie bekeken.

  wat de ondernemingen betreft, de micro-economie, geeft de IMF ook enige cave’s aan. er zijn niet genoeg investeringen en de werkgelegenheid vertoont de grootste groei in de goudsector, ten koste van de productiesector en ook de landbouw.


  Maak melding

 17. Srananman, dan moet je eens een bril kopen voor die mensen die jij dan spreekt, om een paar voorbeeld te geven, loop maar eens door de Zwartenhovenbrugstraat, alleen maar verpaupering en ruines, de historische gebouwen en huizen moeten nodig eens opgeknapt worden, of is daar geen geld voor? het gaat toch goed


  Maak melding

 18. Kwame dat klopt, wij zitten hier met die kloothommel van een Rutte en consorten opgescheept, maar dat heeft niets te maken met de schijngroei van de Surinaamse economie, of dacht jij van wel


  Maak melding

 19. de achter liggende gedachte van deze groei is,,,om alleen maar investeerders aan te trekken..

  de hele wereld ligt op zijn kont en is al zeven jaren gedompeld in een harde krisis,maar alleen sme groeit de economie zo hard,dat er niemand op af komt..

  nu elke maand de tweede week is elke loontrekker skeer en smeekt naar einde van de maand voor wat kruimels van lantie..

  zo 1 groei,en toch kan lantie geen schulden betalen,,wie o wie is gek..


  Maak melding

 20. @Srananman
  Wat u als positief leest zijn beleefdheidstermen van het IMF dat haar lidlanden niet maar zo voor het hoofd kan of wil stoten. Iemand zal de rekening voor hun onderzoek en bezoeken moeten betalen. Als landen niets positiefs kunnen lezen weigeren ze uiteindelijk hun contributie te betalen.

  Ik ben in 2005, 2007, 2011 en 2012 geweest en heb als ik ergens op bezoek kom een redelijk oog op wat de conditie van het land is.
  In 2005 vond ik het na veel positieve verhalen maar een zooitje.
  in 2007 was het voor mij duidelijk beter.
  in 2011 was het weinig beter dan in 2007 en in 2012 was het voor mij duidelijk minder.
  Wat ik nu allemaal hoor ben ik blij niet meer langs te komen tot dat er een andere regering zit. Tot dat er een echt andere regering zit of het nu 2015, 2020, 2025 of later is het land hopeloos verloren en kansloos.
  Dat wil niet zegen dat ik blij wordt van een Front plus regering omdat ook die te weinig zal kunnen veranderen zolang Somohardjo deel uit maakt van de politiek.


  Maak melding

 21. Afgezien van de situatie in de Oostbloklanden en in een aantal Afrikaanse landen is het bijna een wetmatigheid, dat de bevolking mee profiteert van een groeiende economie.
  Dat is in Suriname niet het geval, omdat veel financiele groei aan de strijkstok van maar een paar mensen blijft hangen.
  De afgelopen jaren is dat de realiteit.
  Ik ken veel Surinamers, die hun uiterste best doen om de touwtjes aan elkaar te knopen, maar die niet kunnen rondkomen.
  Bouta zou ervoor zorgen, dat de gewone man of vrouw het beter zou krijgen, maar het tegendeel is waar.
  Ik ben het met iedereen eens, die zegt, dat Surinaamse regeringen altijd hebben geleefd van graaien, maar deze regering is het heel goed gegaan de eerste 2 jaren van haar zittingstermijn en toch is bijna iedereen erop achteruit gegaan.
  Overigens niet vreemd als je weet, dat de grootste graaier, Abrahams, zomaar 100 miljoen uit de kas van Openbare Werken heeft gejat en nu nog steeds vrij rondloopt.
  Time for a change.


  Maak melding

 22. Het gaat Suriname economisch voor de wind en dit heeft met het goed economisch beleid van de regering te maken.De sprookjes die de lafaards van de oppositie rond vertellen worden hiermee gelogenstraft.


  Maak melding

 23. Echte groei komt met :

  Minimaliseren aantal ambtenaren, ongeveer veertig procent
  moet weg !
  Stop met het lenen van geld ! Productie moet je maken !
  Breng de staatsschuld drastisch naar beneden !
  Begrotingstekort van bijna een miljard in een jaar is
  absurd en schandalig !
  Laat Sranangarbeiders werk in Sranang uitvoeren !
  Kap drastisch in de staf van de President , ongeveer de helft
  zit daar voor spek en bonen !
  Halveer het aantal ambassades, brengt niets op en is nergens
  voor nodig.

  Start daarna te denken in groei !

  PS Ekte groei is er niet en komt er niet indien je maandelijks
  de eigen munt met miljoenen voor daling moet behoeden !


  Maak melding

 24. Goed nieuws.nu is dit land aan de beurt.ze zijn genoeg uitgebuit en nu is het over.goed zo sur.laat d wereld zien dat een land als sur.ook op vooruit kan komen.


  Maak melding

 25. Toppie van Su!!!!!! En dat terwijl Nederland verarmt. Suriname heeft dit allemaal te danken aan de regering Bouterse en de Surinamers staan klaar voor een tweede termijn. Hoera!!!!!!!!!!


  Maak melding

 26. Groei met een begrotingstekort van een miljard en een
  zwakke SRD die omlaag duikelt ?

  NDP go sribi yere !

  PS Wij groeien zo hard dat een topsalaris wordt betaald
  aan de presidentsvrouw en ook aan de presidentsdomri !

  Presidentszoon krijgt de komende vijftig jaar voorlopig niets !


  Maak melding

 27. O wat ziellig met mijn landgenoten die steeds hun eigen broeders afkraken terwijl het onafhankelijk imf suriname een plus geeft .wees blij voor wat er gebeurt op economisch gebied ,het is voor ons allen .als er een andere regering komt of niet ik ben blij met de ontwikkelingen die zich voor doen op dit moment.als het santhoki is die het over moet nemen of niet ik kan alleen maar hopen dat het de goede kant op gaat ongeacht wie regeert.


  Maak melding

 28. @kaaskop en @sheela : voor jullie is er ook een goede plek op deze aarde, maak er gewoon gebruik van. geniet ervan.

  dit raport bevat een schat aan informatie: in rapport 14/316 blz 5 staat een grafiekje, dat ik rechtstreeks in relatie wil brengen met de geruchten en de zorgen van john van coblijn wil brengen. de geldreserve van de centrale bank staat in 3010 op meer dan 30 (de extensie laat ik eruit mijoen/miljard) en net voor 2012 staat die op net niet negatief 9 (-9). in 2012 stijgt die naar boven de 30! waarna hij in 2014 negatief 10 (-10) bereikt.

  ik vraag mezelf dan af: waarom konden wij deze piek in een keer bereiken? zijn er aardbevingen geweest of andere natuurrampen? hebben wij een oorlogje gevoerd? heeft paramaribo of een andere stad of een dorp in brand gestaan wat kan verklaren dat de geldreserve zo ver onder nul terecht kon komen? mijns inziens: nee.

  dan de piek: is de goudprijs zo sterk gestegen in 2012 dat de goudreserve tot ver boven de 30 uitkwam? is er meer olie ge-exxporteerd? is er meer rijst ge-exporteerd voor veel meer geld? nee, niets van dat alles.

  je denkt dan verder en komt bij de geruchten en bij het officiele bericht van john van coblijn, en anderen, natuurlijk: de staatskas wordt leeggeroofd en er wordt geld bijgedrukt.

  in 2014 staan wij op -10! en inmiddels heeft de geruchtenmachine verspreid dat er containers met geld zijn aangekomen, iets wat hoefdraad direct heeft ontkent. dus wanneer wij in het e.v. rapport ditzelfde grafiekje zien met een geldreserve van, zeg maar 50, dan weten wij dat de geruchtenmachine juist is geweest!

  de belastinginkomsten van de staat vanuit staatsolie bedragen 21% en die uit goud bedragen 7%. ik kan me indenken dat je dan denkt, wel, laat die grote voor die kleine zorgen.
  maar als die kleine ontploft, dang ie las sapakara, ie las lanser, want dat vermindert de belastingbijdrage van de staatsolie en goud levert niet op. ( de overheid wil staatsolie de goudonderneming laten financieren).

  leuk rapport, aan te bevelen.


  Maak melding

 29. oh ja, @zwakka,
  dank voor je duidelijke analyse. jij komt altijd zo verrassend uit de hoek en laat ons verder denken dan wij in eerste instantie kunnen of willen zien.


  Maak melding

 30. De staatsinkomsten zijn gestegen baja, alle sectoren
  brengen meer SRplees op, de exporten rijzen de pan uit !

  Ennn wij hebben een begrotingstekort van 1 MILJARD !

  PS : Wij gaan vooruit tjallibaba, de leveranciers moeten nog effe
  geduld hebben, de bankbiljetten zijn al ingeklaard !!!

  De gouden sneltram zal ook voor meer inkomsten zorgen !


  Maak melding

 31. Ik wil graag even stilstaan bij 1 facet uit het IMF-rapport.
  In het rapport staat, dat niet kon worden nagegaan, waaraan het overheidsgeld is uitgegeven.
  Dat klopt ook wel.
  De jaarrekeningen of sloten over de jaren 2010, 2011, 2012 en 2013 zijn nog steeds niet vastgesteld en zolang Bouta president is, zal de jaarrekening 2014 zal ook niet worden vastgesteld.
  In elke andere westerse democratie is dit onmogelijk !!
  Ieder ministerie moet zich normaliter verantwoorden, hoe het begrotingsgeld is uitgegeven.
  Alleen niet in Suriname, want als dat wel zou gebeuren of zou zijn gebeurd, dan moet Bouta met zijn billen bloot.
  Dan kan hij niet (meer) te kust en te keur ministeries leegplunderen voor zijn eigen speeltjes.
  En het trieste is, dat Hoefdraad als hoogste CBS-baas die spelletjes gewoon meespeelt.
  Suriname is een bananenrepubliek en Bouta is niet minder dan een dictator, die met zijn staf zelf bepaalt, hoe een staatsbegroting wordt gebruikt of beter gezegd misbruikt.
  Eens komt echter de tijd, dat hij zich voor heel veel zaken moet verantwoorden, is het niet op aarde, dan is het wel daarna.


  Maak melding

 32. groei of niet groei,,voorlopig komt de zoon niet in sme..dus je moet nu leren wennen dat het heeeeel lang kan duren,misschien nooit meer terug..

  vader begin je voor te bereiden voor lange tijd hert missen van je zoon,net als al die families die hun waarde volle zonen vaders ooms neven nichten al sinds 8 12 1982 missen en nooit afscheidt hebben kunnen nemen het verdriet verwerkt hebben..


  Maak melding

 33. In een vorige posting heb ik al een uiteenzetting gegeven over de enorme groei van de kredietsector in Suriname.

  Mijn onderzoek wordt hierbij bevestigd door het rapport van het IMF.

  ” De groei wordt vooral toegeschreven aan sterke binnenlandse investeringen, met name in de bouwsector ” stelt het IMF.

  Dit is de bottleneck van Suriname. Als de regering niet met onmiddelijke ingang stopt met het gepoliticeerde gronduitgifte beleid, dan dreigt binnen een aantal jaren een bankroet van de staat Suriname.

  Er dreigt een tekort te ontstaan aan goede en vruchtbare landbouwgrond. Daarentegen stijgt het percentage verkavelingsprojecten, gerealiseerd op door de overheid aan particulieren geschonken landbouwgronden.

  Waarom gaat deze overheid akkoord met een eenzijdige wijziging van het bestemmingsplan?

  De groei van de bouwsector, waar het IMF rapport over rept, wordt voornamelijk toegeschreven aan een 2-tal factoren:

  1. de onbeperkte kredietverlening door commerciele banken aan eigenaren van domeingronden
  2. de groeiende vraag van Surinaamse Nederlanders (SuriNeds), die door fiscale en economische motieven willen remigreren naar Suriname. Dit heeft een prijsopdrijvend effect op de bouwsector in het algemeen.

  Indien de vraag vanuit Nederland terugloopt heeft dit een directe invloed op de solvabiliteit van de bankensector. Immers de kredieten kunnen niet (tijdig) terugbetaald worden.

  Een domino-effect is het gevolg. Dan zal de Surinaamse overheid met kredietfaciliteiten moeten bijspringen om de bankensector overeind te houden.

  Aangezien de Surinaamse overheid zelf geen middelen heeft om tot een reddingsoperatie over te gaan dreigt een bankroet van de gehele bankensector.

  Dit is geen doemscenario, dit scenerio komt angstig dichterbij.

  Een run op de banken is het einde van de staat Suriname als zelfstandige natie. Dan grijpt het IMF in en stelt Suriname onder haar curatele.

  SuriNeds, wees op uw hoede met investeringen in Suriname !


  Maak melding

 34. Bij het aantrden van deze regering hoorde ik alleen maar back to the 80’s en dergelijke statements, het is echter anders gelopen en een groot deel hier leeft in een ontkenningsfase, ik ben de afgelopen 5 jaar regelmatig in suriname geweest en zag het per keer dat ik aankwam daar veranderen. IMF liegt niet, vraag maar aan de gemiddelde zakenman die neutraal staat( geen front of ndp dus) volgens vele hier gaat het land niet vooruit, gek genoeg zien experts iets anders.

  I’m just saying


  Maak melding

 35. Bosje Bribiman,

  Jij bent geen inwoner op ingezetene van Surinamer.
  Je komt af en toe hier eens naar toe.
  Als je hier woont, kom je al heel snel op andere gedachten.
  Op de bovenlaag na hebben alle Surinamers fors ingeleverd.
  Verkoop ons aub geen praatjes van buiten de grens.
  Je weet niet wat het is om in Suriname te wonen.


  Maak melding

 36. Klopt, ik woon er nog niet. Mijn zaken lopen er echter wel en alhoewel soms/vaak dingen duurder zijn, heb ik niet te klagen. Corruptie viert jammer genoeg hoogtij but lets be honest, it’s no longer names and faces zoals onder front en daar heb ik persoonlijk ervaring mee.

  De surinamer moet leren dat ondro tafra niet meer kan and easy life is over, het is in de hele wereld zwaarder geworden, of is bouta ook schuldig aan de crisis in nederland. Tjeck effe na hoevelen inhet westen tegenwoordig leven van voedsel-pakketten en/of hun baan kwijt zijn. Allemaal desi zijn schuld dus?


  Maak melding

 37. Bosje Bribiman.

  Je moet mijn woorden niet verdraaien.
  Ik heb het nooit over Nederland gehad, ik heb het over de situatie in het Suriname van nu en daarin speelt Bouta de hoofdrol, omdat hij president is van dit land.
  Die hoofdrol speelt hij slecht naar mijn mening, omdat niet is te controleren, wat deze regering met het geld doet.
  Ik zeg niet, dat hij schuldig is aan welke situatie ook in het buitenland.
  Dat maak jij ervan.
  Ik denk, dat je mijn postings beter moet lezen en niet zomaar iets moet insinueren.


  Maak melding

 38. Altijd heeft Suriname richting de noordzee de beschuldigende vinger gewezen, wij zijn uitgebuit door jullie !!!!!
  Maar wie buit Suriname nu uit????
  Wie heeft het land naar de klote geholpen.
  Jullie kunnen lullen wat jullie ervan vinden maar voor de onafhankelijkheid was het niet een teringzooitje in Suriname.


  Maak melding

 39. Bosje Bribiman. ik ben bang dat je een beetje in de war bent, je hebt het over de gemiddelde zakenman, hoe moet je die vraag dan stellen praat jij chinees dan?, die gasten interesseert het geen hol hoe de economie van Suriname er voor staat, als die van hun maar in orde is, wat ze werkelijk denken en vinden kom je toch niet achter, ze lachen alleen maar een beetje


  Maak melding

 40. Vol verbazing lees ik de negatieve berichten van de werkeloze Front aanhangers op waterklant die allemaal een doctorsgraad economie hebben en ze weten het allemaal beter dan de IMF die de wereld economie controleert en met cijfers komt. Wat mij duidelijk is dat de Front aanhangers zijn niet neutraal, als in het rapport van de IMF had gestaan dat de Surinaamse economie aan het instorten was dan was NieuwFront blij geweest en zouden massaal met de vingers naar Bouterse en de NDP wijzen als schuldige door hun beleid. In Suriname is er plaats voor alle Surinamers behalve RUDINHO, maar wat Suriname niet kan gebruiken is zelfhatende Surinamers die het Surinaamse economie het slechts wensen zolang de partij waar ze van houden kan regeren. Het wordt tijd dat Surinaamse werkeloze TOP economisten die van een uitkering genieten ( RAY) snel opzoek gaan naar een BAAN. Laat de werkeloze nietsnuttende uitkering trekkende Front economisten die op waterkant rond hangen sollicitatie brieven schrijven inplaats al die onzin opschrijven op waterkant om elkaar te stimuleren. NA MI was in Suriname heeft gesproken met de Surinamers en ze zeggen het gaat de goede kant op en ze begrijpen dat er veel werk verricht moet worden iets dat NieuwFront heeft nagelaten, het Surinaamse volk zien voorruitgang en deze regering moet de kans krijgen om zijn werk afte maken.
  >Nieuw Front was tegen de Bouw van BRUGGEN het kost teveel geld
  >Nieuw Front was tegen de verhoging van kinderbijslag en pensioenen
  >Nieuw Front was tegen de Bouw van olieraffinaderij om eigen benzine te maken want we hadden >trouwens de benzine boot en VHP zaken mannen die goed konden onderhandelen voor een goede benzineprijs levering.
  > Nieuw Front is tegen het zoeken naar gas en olie langst de Surinaamse kust want het geld kunnen we anders besteden is hun motto ze bedoelen in hun eigen portemonnee stoppen
  >Nieuw Front was tegen de sociale wetten ze hebben niet gestemd en liepen boos weg en nu geven ze Bouterse de schuld dat ze weg zijn gelopen. Het Surinaamse volk heeft geen sociale wetten nodig want het gaat goed zo.
  >Nieuw Front is tegen alle economisten rapporten uit het buitenland dat het goed gaat met Suriname behalve wanneer ze zelf regeren dan pronken ze met dezelfde rapporten!
  >Nieuw Front is tegen het Surinaamse Volk want die stemmen niet meer op NieuwFront en er dreigt grote werkloosheid onder de NieuwFront politici!


  Maak melding

 41. Toen de IMF met Economie cijfers Kwam toen NieuwFront nog regeerde toen klopte het allemaal niet en nu ze met nog meer positieve nieuws komen waarop we trots moeten zijn dan bakken de economisten van IMF niks van want de mensen op waterkant weten het beter hoe de wereld economie eruitziet behalve wanneer zelf rapporten moeten schrijven!


  Maak melding

 42. Over werkloosheid gesproken, hoe hoog is het aantal werklozen in Su.? komt zeker ook door de groeiende economie, en waar haal jij de tijd vandaan “Na Mi” om zulke lange epistels te posten, bye the Way over mij hoef jij je wat dat niet druk te maken, ik heb al vervroegd pensioen


  Maak melding

 43. Ik voel mij niet aangesproken door jou commentaar.

  Voordat het IMF met zijn rapport kwam heb ik in een posting van enkele weken geleden reeds gewezen op het gevaar van de enorme groei van de kredietverlening op basis van domeingrond als onderpand. Dit wordt door jou regering in de hand gewerkt.

  In het IMF rapport komt men tot dezelfde conclusie:

  ” De groei wordt vooral toegeschreven aan sterke binnenlandse investeringen, met name in de bouwsector.”

  Als Financial Risk Analyst schrijf ik soortgelijke rapporten over landenrisico als de analisten van S&P, Fitch, IMF en Wereldbank.

  Misschien moet jou Governor van de CBvS vaker mijn postings lezen. Daar steekt hij heel veel van op en bovendien zijn mijn adviezen gratis en voor het publiek in leesbare taal geschreven.


  Maak melding

 44. Na Mi.

  Ik zou jou willen aanraden het IMF-rapport eens door te lezen.
  Kun je zo downloaden.
  Kom je (ook) tot andere conclusies, dan die jij trekt.
  Verder sluit ik mij volledig aan bij de posting van Michael.


  Maak melding

 45. Na Mi, leef jij vandaag of in het verleden, dat je steeds de periode N.F. er bij haalt, ik ben toch in de veronderstelling dat de huidige regering, of wat daar voor door gaat, gekozen is om dat het volk vond dat het beter/anders moest.
  nou, ze hebben hun zin gekregen, inzage waar het geld gebleven is, ontbreekt op vragen wordt niet of ontwijkend op geantwoord, oplichters die graaien uit de staatskas worden ontslagen, en later weer aangesteld als adviseur, zeker om tips te krijgen, hoe ze nog meer kunnen jatten, een ander woord is er niet voor, en jij verdedigt dat? zegt ook wel wat over jou


  Maak melding

 46. @Hans, de meeste werkelozen in Suriname hebben een lage onderwijsachtergrond. In Suriname is er op dit moment een groot tekort aan goed geschoolde vakkrachten………..Vaklieden in Suriname verkopen hun kennis/vaardigheden/competenties thans thans duur aan de meest biedende partij. ………………..Waarom zijn er thans mensen in Suriname die zeer welvarend omdat ze een vak als lasser, automomteur, bouwvakker, schilder,enz.enz. Heel veel projecten in Suriname ondervinden stagnatie omdat er een tekort is aan kader. Surinaamse en internationale deskundigen hadden al gewaarschuwd voor deze situatie. Hans laten we eerlijk wezen. …………………Het is belangrijk dat de regering aandacht schenkt aan de scholing van gemotiveerde werkelozen.

  Het is duidelijk ………….De regering Bouterse bestaat uit een team van aanpakkers. Het zijn mensen die durven om stappen te nemen om het land tot ontwikkeling te brengen…………..Ik gun de regering Bouterse nog meer regeertermijnen omdat ik weet dat de vooruitgang van het land bij hem in goede handen is.


  Maak melding

 47. RobG. dan is het bovenstaande zeker ook de reden dat de leerkrachten die inderdaad hoognodig zijn met de regelmaat van de klok op hun salaris kunnen wachten, zeker om hun motivatie te verhogen die nodig is om mensen te scholen en op te leiden. Als je dat daadkrachtig vind, het veel te laat betalen van salarissen, snap ik wel dat jij achter deze regering staat, helemaal de zinsnede
  “Gemotiveerde werklozen” al, welke motivatie moet je hebben om werkloos te zijn?


  Maak melding

 48. RobG.
  1) Wie zal het kader moeten opleiden.
  2) Uit eigen ervaring met overleg met regeringstoppers. Deze mensen kunnen niets anders dan het achter werk van hun baas aflikken en steekpenningen vragen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.