Zelfstandigheid districten alleen op eigen verzoek

6

PARAMARIBO, 30 okt – Zelfstandigheid van de districten in Suriname komt alleen als de plaatselijke bewoners er zelf om vragen. Dit zegt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, RO. Meer bevoegdheid en beslissingsruimte is tot nog toe vooral een idee van bovenuit.

De afgelopen ruim tien jaar is dit steeds bepleit vanuit het projectteam Decentralisatie. Met geld van de overheid en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank is een decentralisatieprogramma uitgevoerd. Het projectteam heeft vaker geklaagd over gebrek aan steun vanuit de overheid. Ondersteunende wetgeving blijft uit. “Als de samenleving het noodzakelijk vindt dat die wetgeving komt, zal ze zelf haar stem laten horen”, zegt Betterson tegenover de Ware Tijd.

Als zo’n stem uitblijft, is de samenleving er nog niet klaar voor, is het uitgangspunt. “Wetten zijn er om een samenleving te ordenen. Je komt pas met een wet als er een leemte is in de totale juridische ordening van de samenleving. Zolang die leemte er niet is, zal de wet niet komen”, aldus Betterson. Overheid en bank investeerden de afgelopen jaren ruim vijftien miljoen dollar in het programma. Districten moeten onder meer zelf geld kunnen innen voor hun ontwikkeling.


6 REACTIES

 1. “Wetten zijn er om een samenleving te ordenen. Je komt pas met een wet als er een leemte is in de totale juridische ordening van de samenleving. Zolang die leemte er niet is, zal de wet niet komen”, aldus Betterson

  De samenleving is al beu geworden op de manier hoe bestaande wetten worden uitgevoerd in de praktijk, dus de animo om nieuwe wetten te ondersteunen ontbreekt.
  Bepaalde wetten worden op een dwingende manier aangenomen ten gunste van persoonlijke behoefte en eigen voordeel.
  Dus de leemte is ALTIJD aanwezig die het mogelijkheid bieden om wetten te laten goedkeuren voor egen gewin.
  Zorg eerst dat die mogelijkheden teniet worden gedaan.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Decentralisatiekomt er als het volk haar stem laat horen. Dit is een slap standpunt voor een minister. Volgens is de regering gekozen om het land te besturen en daar hoort bij het doorvoeren van nieuw ideeën.


  Maak melding

 3. Ik begrijp werkelijk helemaal niets van het gezwets van Betterson.
  Er wordt met geld van onder andere de Amerikaanse Ontwikkelingsbank een decentralisatieproject uitgevoerd met een bepaald doel, athans, dat mag ik hopen.
  Nu Betterson zegt, dat de districten er nog niet klaar voor zijn, is dit dus weggegooid ontwikkelingsgeld.
  Dan sta je er als Suriname weer mooi op als je dit als minister zegt, maar niet heus.
  Wat zijn deze ministers toch een stelletje lamzakken, zeg.
  Heb er geen andere woorden voor.
  Weg met deze club en tijd voor verandering EN verjonging in de Surinaamse politiek.


  Maak melding

 4. @Rudinho,

  er wordt met dat ontwikkelingsgeld helemaal niet uitgevoerd . het verdwijnt echter wel als sneeuw voor de zon . zo gaat het met al
  die potjes die men her en der losputert ..


  Maak melding

 5. Het volk moet dus met initiatieven komen zoals occupatie e.d., pas dan gaat de regering de zaak bekijken. Mooi toch? Straks gaat het volk de wegen bezetten en tol heffen. Dan is het dat de samenleving het nodig vindt en dus z’n stem laat horen!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.