Toerisme blijft stiefkindje van de politiek

26

PARAMARIBO, 28 okt – Politici is Suriname komen niet verder dan wat lippendienst als het aankomt op het stimuleren van het toerisme. Volgens de Surinaamse Hotel Associatie, SHA, laat de politiek het finaal afweten.

Dit is vooral te merken aan het al jarenlang uitblijven van een wet op het toerisme. “Er wordt altijd gezegd dat deze branche een belangrijke pijler moet worden in het land. Zonder wet- en regelgeving blijft het echter bij woorden”, zegt SHA-voorzitter Annie Zinhagel tegenover de Ware Tijd. Toch wordt in allerlei toespraken en plannen het toerisme de hemel in geprezen. Het zou een duurzame poot met ‘veel potentie’. En een goed alternatief.

Het laatste wordt vooral aangehaald als het weer eens gaat over het vluchtige van grondstoffen als aardolie en goud. De daad bij het woord voegen is er jammer genoeg niet bij. Een wetsvoorstel ligt al ongeveer een decennium te wachten op behandeling door het parlement. Ondernemers in de branche vinden een wet broodnodig. Investeerders willen meer zekerheid en die zou van onder meer de wet moeten komen.


26 REACTIES

 1. Inderdaad ontbreekt het aan wet- en regelgeving waardoor de toeristenindustrie in Suriname een free for all is.
  Het stikt er van de zogenaamde touroperators die het echt niet zo nauw nemen met de veiligheid van de toerist.
  Jan en alleman begint zo’n toeristenbedrijf zonder over de nodige kennis te beschikken.
  Uitzonderingen natuurlijk daargelaten.


  Maak melding

 2. Suriname zou handig kunnen inspelen op de toegenomen interesse in eco-toerisme, als alternatief voor de tropische hardhoutkap en destructieve goud- en bauxietmijnen.


  Maak melding

 3. Geen wet niks hinderd de grootsteToerist van Suriname bij de naam genoemd bouta. Zolang hij kan reizen hoeven wetten niet te estaan hij lapt toch eenmal dewetten aan zijn Amnestie laars.


  Maak melding

 4. Zelfs de politie werkt niet mee bij oplichting van vakantiegangers.
  Op het politie bureau wordt je, bij vragen omtrent een gebeurtenis / beroving / mishandeling, heel vaak huiswaarts gestuurd met de boodschap “wij zijn ermee bezig, er is heel veel van deze zaken in onderzoek maar u hoort nog van ons.”

  Ze willen wel je valuta maar nergens vind je enige steun bij problemen.
  SLM de nationale carrier is de eerste die vriendelijk moet zijn maar toont laf gedrag bij grote vertragingen en etaleren zich als een stel bandieten.


  Maak melding

 5. ik moet het weer eens zijn met @pokai tongo. ik vind ook dat wij bij de politie moeten beginnen. zoals het er nu naar uit ziet lijkt het land op het wilde westen en moge de sterkste winnen.

  wie ga je naar het land trekken anders dan die hard familieleden? en een handjevol dappere toeristen. degenen die je zou willen, krijg je niet. begin alvast de chinezen uit te leggen dat zij de stad paramaribo vernietigen met die hoge sjitbetonblokken die er daar uit de grond ontspruiten. voor een familiebezoeker is het al hartverscheurend om te zien. niemand begrijpt waar die bouwstijl op slaat. arm suriname, o land van mijn dromen, dat zeg ik niet zomaar.
  ik zie paramaribo en ik vergelijk paramaribo met wat ik ken en het enige dat ik kan denken is: arm suriname o land van mijn dromen….

  begin met de politie. tot nu toe zijn daar de rovershoofdmannen bijeen.


  Maak melding

 6. roofovervallen…inbraken…geweldsdelicten…verkeerscriminaliteitonvriendelijke en onbeschofte dienstverlening…smerige stad vanwege zwerfvuil en rondslingerende petflessen…peperdure excursies naar een uitgehold en kwikvervuild binnenland.
  WEGBLIJVEN!!!!!!!!!!…er zijn in de regio parelwitte stranden…azuurblauwe zee…schone en nette vakantie-oorden met een uitstekende service en vriendelijke bediening te vinden tegen een veel aantrekkelijker prijs.


  Maak melding

 7. Ten eerste vind ik de stad Paramaribo zeer toerist onvriendelijk. Het ontbreken van deugdelijke wandelroutes, boulevards etc maken dat je als toerist in zeg maar 1 weekend bent uitgekeken in de stad. In de afgelopen 10 jaar is er wel een flinke uitbreiding geweest van het aanbod hotelkamers. Maar de binnenstad bied niet genoeg entertainment om een toename van toeristen te kunnen vermaken. Daar kan nog de nodige aandacht aan worden besteed op beleidsniveau.


  Maak melding

 8. http://www.change.org/p/ifaw-investigate-marisca-gompel-for-encouraging-animal-cruelty-in-paramaribo-suriname

  a bit off topic: een surinaamse moeder heeft een filmpje geplaatst van haar nog niet 2 jaar oude zoontje, waarin hij met de poes gooit en het hem niet niet lukt de pootjes en de staart eruit te trekken. een levende kitten, dus. aangemoedigd door de moeder.

  en nu komt het: naar het buitenland toe ben je gewoon surinaams. deze vrouw geeft ons allemaal schande, net zoals onze president ons allemaal schande geeft. zijn en haar viezigheid wast af op ons.

  arm suriname o land van mijn dromen.

  en natuurljik deze dingen gebeuren overal, maar overal staan er sancties op die worden uitgevoerd!

  suriname moet zich wellicht beginnen te realiseren, misschien helpt dit, dat het niet meer alleen op de wereld is!…..etc…


  Maak melding

 9. Zie dit in de nabije toekomst ook niet gebeuren.

  Niets te doen in de city, rennen voor je leven op straat, wandelen is onmogelijk.

  Het verre binnenland is ‘potdicht’, de sleutel ligt bij obia-mang.
  De diverse filmploegen die af en toe shots mogen schieten, worden allen begeleid door ‘tot de tanden’ bewapende en dik betaalde beveiligers, met duidelijke in(re)structies.
  Verboden toegang voor pottenkijkers!

  Een goed verstaander..


  Maak melding

 10. @Dre

  Dat is typisch een voorbeeld van: ‘suri’s to be’!
  De voor hun overweldigende Informatie Technologie, gaat velen hun verstand te boven.
  Druk op die knop en plaats het op facebook noh, dan ben je tha bom, of iets dergelijks.
  Alles wat beweegt plaatsen ze op het Internet.
  Ze denken ook elke nickname te herkennen aan de schrijfwijze van een ‘komma’.
  Typisch suri’s to be!

  Andere volkeren gebruiken Social media om te ageren tegen de wantoestanden in hun land.
  Suri’s zal het jeuken wat de toekomst- mogelijkheden zijn, van bijvoorbeeld hetzelfde kindje.

  “Mijn gunstens………, zooooooo leukkkkk”, is hun reactie op het filmpje.


  Maak melding

 11. Wet en regelgeving wat betreft toerisme in Suriname is zeker nodig. Toch vrees ik dat deze acties geen zoden aan de dijk zullen leggen. De MENTALITEIT en GELDZUCHT van de Surinamer zullen steeds voor tegenwerking zorgen.

  Enkele zaken die mij vreselijk storen tijdens mijn verblijf.

  – Diverse LAPZWANSEN verhuren vakantie panden tegen WOEKERPRIJZEN. Een likje verf en een goedwerkende koelkast betekent voor mij nog GEEN LUXE.

  – Omzetbelasting (8% ) wordt BOVENOP het huurbedrag berekent terwijl de LAPZWANS geen BELASTING afdraagt.

  – Bij de prijs voor trips/tours en of boottochten bestaat er een GROOT verschil tussen die van de TOERIST en de INGEZETENE ( geldklopperij op top niveau mijnsinziens )

  – Hotels ( TORARICA ) doen ook mee aan de GELDKLOPPERIJ door 2 verschillende prijzen te hanteren ( voor ingezetenen en voor toeristen of ” valuta geldbomen ” ) wat betreft de WEEKENDPACKAGE.

  Wat toerisme betreft moet Suriname nog heel veel leren. Ze hebben er echt helemaal geen kaas van gegeten !!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 12. Suriname zou de toerist veel meer kunnen bieden, dan nu.
  Maar dn moeten er wel een paar dingen veranderen.
  Ten 1e de prijs.
  Als je naar het binnenlangd gaat, betaal je Europese prijzen voor een Surinaams programma.
  De prijs-kwaliteit-verhouding is helemaal zoek.
  Weinig westerlingen zitten nog te wachten op dagenlang hangen in een hangmat, liggen in een sula of indianendorpjes bekijken.
  Die tijd ligt achter ons.
  Amerikaanse en Europese toeristen willen een veel actiever programma in plaats van niets doen.
  Ten 2e de service.
  Op het gebied van service en dienstverlening heeft Suriname nog een lange weg te gaan.
  Suriname is er voor de toerist, niet andersom en dat gevoel krijg je regelmatig als hier verblijft volgens toeristen.
  Dat achtereenvolgende regeringen geen aandacht besteden aan toerisme verbaast mij niet.
  Ik vraag mij af of het begrip toerisme wel voorkomt in het politieke woordenboek.
  Veel geblaat, weinig wol.


  Maak melding

 13. Toerisme in Su:
  – vissen in de rivieren ( triest dat kwik het water vervuilt en dit
  ook in de vissen voorkomt. milieuvervuiling, enz
  – vogels oa warappakreek, heel veel vogels en andere plekken
  trekvogels
  – boswandelingen, flora en fauna, kikkers, insecten, zeldzamen,
  planten, enz, enz
  – bergbeklimmen,
  – korte trektocht door het oerwoud boswandeling en
  nachtdieren bekijken met speciale apparatuur, roeien in een
  korjaal van dorp a tot dorp,b,
  – namen van planten en dieren moeten ook de gangbare
  internationale namen hebben.
  – het eten en drinken moet ook goed zijn aangepast europese,
  amerikaanse keuken, Het accent moet niet te veel op rijst en Surinaamse keuken gericht zijn.
  – Fietsen berg op bergen en dalen.
  enz, enz, enz.

  Er zullen meer plaatsen in het oerwoud moet worden gebouwd zoals Berg en Dal en Kabalebo, goede blokhutten, voorzien bedden i.p.v. hangmatten, vorzien van zonneenergie, genoeg schoon water om te drinken en te badderen,goed opgeleide gidsen, goede sanitair, beveiliging en EHBO,-voorzieningen ,enz, enz, enz.

  De prijzen die men hanteert moeten voor de kleine man/vrouw in Suriname hetzelfde zijn als voor buitenlanders en daarmee ook een meer dan goede middel van bestaan zijn voor degenen die erin ondernemen, waardoor de branche ook voor jongeren heel interessant is om hierin te stappen en in werkzaam te willen zijn, te willen ondernemen erin.

  .Als Suriname goede voorzieningen weet te bouwen met alle gemakken zoals Berg en Dal en Kabalo, dan is er hoop. Deze moeten heel schoon zijn en de natuur en milieu ook schoon achter laten. De accommodaties van de marrons zijn nog veels, klein en te matig.


  Maak melding

 14. @ Rudinho

  ” Suriname is er voor de toerist , niet andersom en dat gevoel krijg je regelmatig als je hier verblijft volgens toeristen ”

  Voorbeelden van het gevoel zijn de volgende ;

  zondagavond 13 juli 2014 zit ik bij op het terras bij het zwembad van Torarica. Een Amerikaanse toerist bestelt een ” Djogo ” en kreeg deze gereserveerd in een emmertje met ijs. De man wil zijn glas volschenken maar merkt dat hij EEN LEGE FLES kreeg voorgeschoteld.
  Hij roept naar de ober en houdt de fles omhoog.
  De ober ( een snotneus van rond de 19 jaar ) loopt op zijn gemak met een ” GANGSTER LOOPJE “naar de hotel gast toe, pakt de fles ZONDER zich te VERONTSCHULDIGEN, loopt naar de bartender en BEIDE begonnen ze om het geval te lachen.
  Vervolgens kwam hij terug met een volle fles, zette deze neer en vertrok GIECHELEND !!!!!

  – een ander geval betrof weer een Amerikaan en dit maal bij ‘ t VAT. De klant zat volgens zijn zeggen 25 minuten op het terras maar NIEMAND van het bedienend personeel kwam naar hem toe. Dit gebeurde op KLAARLICHTE DAG !!!!!
  De man raasde en tierde aan de bar en liep vervolgens de zaak uit.
  Ik keek hoofdschuddend naar het 4 mans personeel dat zich op dat moment heel GEVOELLOOS gedroeg. Geen ene verontschuldiging werd toen geuit.

  Zat erbij , keek ernaar en schaamde mij kapot als SURINAMER !!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 15. BREAKING NEWS
  Ray de VHP propaganda machine van waterkant had een tijdje geleden voorspeld dat de Braziliaanse president die hij Bouterse liefje noemt net als Bouterse door de kiezers eruit geschop zal worden.
  De verkiezingen in Brazilië zijn geweest en raad eens even president Dilma Rousseff is herkozen voor een tweede termijn. Ray had bronnen dichtbij de VHP en voorspelde dat Bouterse eerst in januari, toen februari, toen maart, april, mei, juni zal worden opgehaald door een Amerikaanse commodo team seal team zes. We zijn bijna in november en we wachten nog steeds op Ray zijn voorspellingen. Nieuws uit Suriname als Waarheid de Radio en de geïnterviewde mensen mag geloven zeggen ze ons dat ze massaal op de NDP gaan stemmen ze zijn tevrede over de richting van het land en zien voorruitgang. Als Bouterse al zijn stemmen van 2010 weet te behouden en raapt nog een paar bij dan is het heel snel voorbij ik denk dat Ray voor eens gelijk krijgt de NDP kan alleen gaan regeren, Waarheid noemt het voorruitgang zonder belemmering en Ray zijn woorden zijn einde van het staat Suriname !


  Maak melding

 16. Suriname moet zich toeleggen op een bepaald segment van het toerisme: de bejaardentoerisme. Maak het aantrekkelijk en veilig voor bejaarden om te komen naar Suriname en je zult het zien. Amerikaanse-, Europese- en Jpanse bejaarden bubgelen van het geld, dat ze graag willen uitgeven.


  Maak melding

 17. @ Dre
  Begin alvast de chinezen uit te leggen dat zij de stad paramaribo vernietigen met die hoge sjitbetonblokken die er daar uit de grond ontspruiten. voor een familiebezoeker is het al hartverscheurend om te zien.

  Ben het 100% mee eens wat Dre aangeeft. Het is niet om aan te zien. Het is een wild west geworden. En als je denkt dat er kwalitatief bouwwerk word geleverd dan heb je het mis. Kijk maar naar de Maretraite Mall een totaal mislukt bouwval. Veiligheid laat te wensen over.
  Verkeersveiligheid in de omgeving???????? Ho maar een grote shit en alles is er peperduur.
  Koffie met vleesbroodje kost 6,25 euro voor begrippen in Suriname erg erg duur.

  Om te genieten van de natuur moet je heel veel geld neertellen.
  Ik ben laatst geweest, op eigen gelegenheid, naar de Wonotobo watervallen met 2 gehuurde boten van een bewoner te Apoera inclusief 2 personen per boot en 1 eigen boot.
  De trip duurde 10 dagen en het koste, exclusief brandstof voor 4 dubbelcabs naar Apoera en terug, circa 3.200.
  Ja en dat is enorm veel geld. Voor dit bedrag ga je liever naar Las Vegas inclusief Wynn’s hotel (5 nachten) voor 3 personen.

  En dit allemaal is niet er toerist uitnodigend.


  Maak melding

 18. Ik denk, dat heel veel toeristen heel veel voorbeelden kunnen opnoemen, hoe het niet moet in Suriname en dan vooral op het gebied van service, klantvriendelijkheid en prijs-kwaliteit.
  Zoals Hugo al aangeeft in zijn posting is de gemiddelde Surinamer, die een toerist moet bedienen, veel te onverschillig.
  Wat dat betreft zou alle personeel, dat in de toeristische sector werkt, eens een uitstapje moeten maken naar Frans Gyuana of Trinidad en Tobaco.
  Dan kunnen ze zelf ervaren, wat service en klantvriendelijk is.
  Datzelfde geldt overigens ook voor de overheidssector, want daar wordt je ook behandeld als hond in plaats van als mens.
  Het heeft alles te maken met de lamlendige luiheid van veel Surinamers, die liever met hun kont in een hangmat of sula liggen, dan actief te zijn, maar dat is allang niet meer het toerisme van de 21e eeuw.
  Op het gebied van toerisme is voor hen de tijd stil blijven staan.
  Dat Suriname een vakantieland zou zijn voor bejaarden, zoals Agoe Dagoe suggereert, lijkt mij niet aannemelijk.
  Suriname is voor de meeste bejaarden veel te warm, die oudjes leggen het hier af.


  Maak melding

 19. Zolang je nog voor minder geld dan een ticket alleen naar Suriname meer betaald dan een all-in reis naar bijv. Mexico of Cuba, zal er weinig of geen groei zijn in het toerisme, helemaal niet als de potentieele Suriname gangers te horen krijgen hoe het is gesteld met de klantvriendelijkheid en de prijzen die gehanteerd worden voor de meerdaagse trips naar het binnenland, toch een van de belangrijkste reden om naar Su te komen, en hoe te richten op de bejaarden, je breekt je benen al zowat op wat voor veel plaatsen als trottoir doorgaat, als je er al langs kunt omdat overal de auto’s geparkeerd staan, veel mensen kunnen of willen geen dikke 100 euro per nacht neertellen in een resort als Berg en Dal, hoe mooi het daar ook is,
  In september nog een kijkje wezen nemen op “de Plantage” geen hond te bekennen en dat in het vakantieseizoen, geen wonder ook met die “europeese” prijzen die daar op de meukaart prijken, even in de auto naar Tamanredjo en je kunt daar met het hele gezin zowat je buik rond eten voor ongeveer hetzelfde geld wat je p.p. op de Plantage, kwijt bent.
  Er zullen inderdaad nog veel zaken moeten veranderen om redelijk veel toeristen naar Suriname te lokken, maar de potentie is er, nu nog wachten op wel goede politici die zich daar voor in willen spannen


  Maak melding

 20. ach lezers wees eerlijk Su kan per direct booming zijn, wij hoeven niet speciaal iets te bouwen om toeristen aan te trekken de Jungle is er al… leg wat bruggetjes aan hou het vooral zo natuurlijk mogelijk en voila geld verdienen maar. Iedereen kan geld verdienen, zij die in het binnenland wonen vooral, krijgen die mensen ook eens een echte kans. Maar in deze business kan iedereen geld verdienen dat is juist zo prachtig, dus idd het is een stiefkindje…. zoals men ermee omspringt…

  Men wil het gewoon niet aanpakken en goed organiseren terwijl het zo gepiept kan zijn. Stel je eens voor een hele looproute door de Jungle , waar het moeilijk begaanbaar is zijn bruggetjes dan gemaakt van natuurlijke materialen [!] bij elk dorp kan je logeren, alles gaat verder bloeien alles…. en de investering is zo bizar weinig. Waarom ziet men dat niet… ?


  Maak melding

 21. zien misschien wel, maar te veel moeite voor veel Surinamers, te weinig winst op korte termijn, morgen willen ze rijk zijn.
  Als het wel opgepakt word door iemand, helemaal als hij dan ook nog uit Holland komt, zijn ze gelijk stik jaloers en misgunnen ze het de initiatiefnemer, als ze de boel al niet op een of andere manier saboteren.
  niet alleen de politiek moet veranderen maar ook mentaliteit van veel Surinamers, ze weten wel hoe het moet, maar uitvoeren is twee, op die manier laten ze zich wel de kaas van het brood eten, door Chinezen, Hollanders etc.


  Maak melding

 22. Toerisme in Suriname kan niet ontstaan binnen de cultuur die er nu heerst. Toerisme vereist klant vriendelijkheid en een goede infrastructuur.
  In Suriname denkt iedereen de ander te slim af te zijn en vraagt waanzinnige prijzen voor slechte kwaliteit en klant onvriendelijkheid.

  Echte toeristen (dat zijn er maar enige tienduizenden/jaar in Suriname) zijn best bereid de prijzen te betalen die iets goeds kost. Er zijn ook genoeg toeristen die kunnen en willen betalen en Suriname niet met een allin resort vergelijken in Mexico, Cuba, Las Vegas of de Domenicaanse republiek.

  Suriname moet je kunnen vergelijken met de Serengetti of de beklimming van de Kilimanjaro of de Inka Trail. Voor die trips betaal je van uit europa ook euro 1.000 voor de vliegreis en meer dan euro 200/dag/persoon voor nul sterren en veel inspanning. En toch staan er voor die bedragen een paar hondermensen elke dag aan de voet van de Kilimanjaro en duizenden bij de poorten van de wildparken en 300 aan de start van de Inka trail.

  Ik heb een poging gedaan hoge kwaliteit toerisme naar Suriname te brengen (garantie 15.000/jaar gedurende 5 jaar). Het is mislukt omdat o.a. de SLM (1 vlucht extra per week) geen echte interesse had en anderen meer bezig waren met copieren dan samenwerken en de overheid liever een fooi van Frans Timmermans kreeg dan investeringen mogelijk te maken.

  De grootste handicap in het tot stand brengen van toerisme is de mentaliteit, het gebrek aan infrastructuur en vooral het kijken naar de verkeerde (goedkope) markten. Men is peny wise & pound foulish.


  Maak melding

 23. Beste JoJo,

  Je slaat spijker op zijn kop.

  Als je in Suriname een winkel of restaurant binnen loopt kijkt het ( vaak) vrouwelijke personeel je aan met een blik van “wat kom je doen en val me niet lastig)

  Las een artikel waarin Dino van de Dino Show verslag deed van zijn bezoek aan Suriname. Hij liep een winkel binnen en lachte goedemorgen dame, naar de verkoopster met een gezicht als een oorwurm. Mevrouw zei niks terug,

  Dino vroeg : “Dame , ik zeg goedemorgen, waarom groet u mijn niet terug.

  “Waarom zou ik”, zei de ‘vriendelijke verkoopster, “ik ken u toch niet…..”

  Ook ik moet mij vaak bij een winkel door de deuropening wringen omdat de verkoopster voor de deur staat te bellen,…


  Maak melding

 24. Henk en JoJo,

  De winkelbediende heeft een andere mentaliteit dan bv de kraampjesverkoper op de markt. Deze weet dat z’n inkomen afhankelijk is van wat hij kan verkopen en loopt je soms zelfs achterna om z’n waar te slijten. Het winkelpersoneel daarentegen gaat ervan uit dat je een dief bent die komt jatten. Ze voelen zich eerder beveiligers (jou afschrikken) dan verkopers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.