‘Opening Nelson Mandelapark moet over’

21

Er is veel te doen geweest over de opening van het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. Vooral de door kinderen geknutselde pop was vrijdag een steen des aanstoots voor sommige mensen. Ze vonden de pop niet op Mandela lijken, maar een racistisch karikatuur die teveel op Zwarte Piet zou lijken. Het beeld werd in de nacht van zaterdag op zondag door onbekenden in brand gestoken.

Om aan de kritiek gehoor te geven willen verschillende partijen nu dat de hele opening van het park over gedaan wordt. Volgens fractievoorzitter Iwan Leeuwin van GroenLinks (die de pop met Zwarte Piet vergeleek) is tijdens de opening van afgelopen vrijdag onvoldoende rekening gehouden met de gevoelens die leven onder delen van de de bevolking van Zuidoost.

‘Ik wil kijken of we een nieuwe, waardige opening kunnen organiseren, in de geest van Nelson Mandela.’ Wel wil hij nog even duidelijk maken dat de kinderen er niks aan kunnen doen. De kinderen kunnen er niets aan doen. Ze zijn verkeerd meegenomen in het protocol.'(Bron: EenVandaag – zie ook Het Parool)


21 REACTIES

 1. Hoe zielig kan men zijn om je af te reageren op een creatieve expressie van kinderen.

  Waar gaat het in vredes naam over. De vernoeming van een park naar een van de meest vergevingsgezinde en tolerante mensen die in onze tijd geleefd heeft.

  Mensen die hier aanstoot aan nemen kunnen beter direct zelfmoord plegen want alles is een reden tot aanstoot en hel en verdoemenis.


  Maak melding

 2. Als Nelson Mandela nog leefde zou hij zeer kwaad zijn op dit stelletje oproerkraaiers dat alleen maar bezig is met racisme en haatzaaien tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Hij was immers ook tegen de apartheid wat een kloof was tussen blank en zwart. En die kloof word gecreeërd dioor dit soort mislukkelingen.


  Maak melding

 3. Iwan is een misselijke man. Die man ziet overal iets negatiefs in. Maar ik vind wel dat het in dit geval groter en niet zo goedkoop gevierd moest worden. We hebben het wel over Nelson Mandela.


  Maak melding

 4. Zet een fatsoenlijke beeld neer van Nelson Mandela, niet zo’n op de lachspieren (bij sommigen) of op de angstspieren (bij anderen) of op de schaamtespieren (bij een heleboel) werkende demonisch uitziende beeld.
  Kinderen kunnen ook fatsoenlijke dingen maken. Wie heeft hen aangespoord zo’n lelijk ding te maken? Of was dit met opzet?


  Maak melding

 5. -Er staat geschreven:::::::Vooral de door kinderen geknutselde pop was vrijdag een steen des aanstoots voor sommige mensen.

  -Hebben deze kinderen toen aan racisme gedacht toen zij hiermee bezig waren????
  -Is Nelson Mandela soms wit???
  -Zijn het niet die ouderen die zich bezig houden met zwarte piet??

  -Ik ben wel voor dat het een en ander veranderd mag worden, ook sommige teksten natuurlijk, maar nu worden de kinderen bij betrokken in een volwassen discussie die deze kinderen helemaal niet kunnen plaatsen.

  -Die kinderen zijn creatief bezig en laat ze hun gang maar gaan.


  Maak melding

 6. Ik vraag me af wie eigenlijk de racisten zijn en wie niet. De heer Mandela zou zich echt in zijn tombe omdraaien als hij dit zo vernemen. Ik vind het een belediging voor de kinderen die hun best hebben gedaan. Nota bene kinderen uit zuid-oost zelf die vermoedelijk ook zal bestaan uit een kleurrijk geheel. Een belediging voor de deelraad die dit mogelijk heeft gemaakt. En een belediging voor het leeuwen ras, want uit hun naam worden weer eens domme dingen geroepen door een hersenloze gek.


  Maak melding

 7. @ agoe dagoe
  Volgens mij mist u het punt. Dit was geen beeld maar een vorm van kinderen betrekken bij de een volksheld uit Zuid-Afrika. Dit beeld was volgens mij van bloemen gemaakt en was natuurlijk niet voor altijd bedoeld maar slechts voor de opening. Dat idioten deze dan in de brand steken zegt veel over de verhoudingen die aan het ontstaan zijn in Nederland door de oeverloze discussie over die Zwarte-Piet. Of moet ik zeggen die medewerker met Afrikaanse kenmerken. want het woord Zwarte op zich is al iets met een lading. GA lekker vooruit leven allemaal. Van dingen uit ieders verleden komt alleen maar ellende.


  Maak melding

 8. Overdoen van de opening is gelul. Leeuwin ziet overal een zwarte piet of een onderdrukker van zwarten in de slavernij. Mij lijkt dat deze gefrustreerde idioot een volgende keer niet meer op de kandidatenlijst van zijn partij moet staan. Hij verziekt de samenleving


  Maak melding

 9. @blanke,

  Dan nog. Hoe kun je kinderen zoiets lelijks laten maken? Kijk eens naar tekenfilms. Je ziet de meest verschrikkelijk lelijke figuren daarin. Kinderen worden gewoon vergiftigd met lelijkheid. Waarom moet kinderen lelijkheid mooi vinden?


  Maak melding

 10. @blanke,

  Waarom heeft Nl in machtscentrum op het Europese vasteland nooit een rol van betekenis gespeeld, maar was wel goed in het afknallen van ongewapende mensen in Indonesie, Suriname en Afrika ?


  Maak melding

 11. Iwan kleur je maar wit . Het lijkt niet alsof je trots bent op je zwarte kleur. Er is idd steeds weer iets met je aan de hand. Kan je niet één keer over iets heen kijken? Dat hoeft niet altijd, maar doe ’t a.u.b enkel een keer. Iwan zo zorg jij niet voor harmonie in de samenleving. Iwan als alles je stoort ; zelfs iets dat door kinderen is gemaakt é stoor joe. Iwan danggggg jjjjjjoe abie wang storing echte, echte. en oeng nnno mang hippie joe. Odii.
  Glenny.


  Maak melding

 12. Niet lullen, het is heel gemakkelijk; als de heer leeuwin zo aangedaan is door de hele situatie, kan uit eigen zak een beeld laten maken zodat hij in ieder geval voldoening krijgt voor wat hij met dit idiote idee heeft bereikt . Hij kan iedeee dag zijn kinderen en fam zeggen, kijk dit heb ik nou betaald. Ik garandeer je iedereen verklaard vooe gek.kijk maar naar de het standbeeld in het oosterpark, swervers en duiven maken daar dankbaar misgebruik van. Wat een ellendige noncense!


  Maak melding

 13. Het beeld van Mandela had inderdaad een meer respectvolle uitstraling kunnen hebben tijdens de opening. Zeker nu zwarte piet eindelijk ter discussie staat. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat het een provocerend karakter heeft op iemand als Iwan. Hij staat midden in de arena en verdedigd de gevoelens van anderen die zich niet durven of kunnen uitspreken. Petje af daarvoor Iwan. We willen niet meer op deze karikatuur lijken. Daar zijn we te mooie mensen voor. Niemand wil op zwarte piet lijken en ik denk zeer zeker de heer Nelson Mandela ook niet.


  Maak melding

 14. Iedereen denk die beelt was gemaak voor Mandella. Maar in egt het was gemaak voor die burgermr. Kijk goet, dan je zie hoe die beelt is so lelijk als die burgermr. self. Beelt was oode aan burgermr. niet aan Mandella.


  Maak melding

 15. ik vraag me af welke informatie de kinderen gekregen hebben voor het knutselen van het beeld. en welk verhaal zij dan uitdragen. daar heb ik niets over gehoord.

  was het gewoon: ik ben een kind en in mandelapark wil ik met mijn school een beeld van mandela neerzetten of was het:

  meneer mandela heeft moeten strijden voor zijn recht op een goed leven in zijn land. nu kan je het zo zwaar maken als je wilt, maar laat hun nog langer erover nadenken, dat hoort bij creatief zijn.


  Maak melding

 16. @Armand.
  Met de ogen van heden kijken naar gisteren geeft altijd een andere werkelijkheid als die toen werd ervaren. De geschiedenis van de mensheid zit vol met gebeurtenissen die achteraf met nieuwe ogen niet konden. Dat heet ontwikkeling, door er nu een andere mening over te mogen hebben. Nog steeds worden volken onderdrukt en mensen gemarteld. Dat NL nooit in het machtscentrum heeft gezeten van Europa heeft te maken met de mentaliteit van de Hollanders en de demografie van het land. NL is altijd een handels natie geweest en zal dat ook blijven, en handel drijf je met vriend en vijand.
  Het is frappant dat hier op waterkant elke topic wordt gebruikt om terug te grijpen op Zwarte Piet en het koloniale verleden.
  “To the bottem line” is Suriname nog steeds gekoloniseerd en behoort feitelijk aan de inheemsen. Dus als u het niet eens bent met concept “kolonie van”, stel ik voor de daad bij het woord te voegen en terug te keren naar het land van uw voorouders en uw perceel en woning af te staan aan een Surinaamse inheemse.
  Dan heeft pas karakter en mag u alles zeggen over kolonisatie en Zwarte Piet.


  Maak melding

 17. 1) Dan zou ieder land dat gezegend is met een bevolking van verschillende rassen gekoloniseerd zijn door z’n eigen volk? Nee hoor, het verschil is dat de Surinaamse bevolking samenkwam om een bepaalde reden, hetzij door contract arbeid, of veel langer geleden als slaaf. Allemaal tot in de puntjes gearrangeerd door de echte kolonisator die het land veroverd heeft alleen maar om economisch gewin, hetgeen wel een belangrijk kenmerk is van een kolonie. Dus we gaan geen appels met peren vergelijken. Ik ben niet zo dol op deze discussies betreffende kolonisator, slaven, landje leeggeroofd etc.. Ik kap ermee maar dit wilde ik toch kwijt.

  2) Verder ben ik van mening dat je altijd terug mag kijken in de geschiedenis, al is het alleen maar om te weten wat je heden ten dage anders zou moeten doen. Hoe anders de werkelijkheid van dat moment ook moge zijn, zonder vergelijkingsmateriaal geen verbeteringen! Anders kunnen we dodenherdenking, dag van de arbeid en noem maar op meteen afschaffen.

  3) De zwarte piet discussie vind ik in ieder geval niet onzinnig, maar om alles daarmee te gaan associëren zoals in het artikel wordt beschreven, gaat mij ook te ver.

  Een hoognodige maatschappelijke discussie, ooit ontstaan door de behoefte van een niet te negeren groep en zelfs overgenomen door de binnen en buitenlandse politiek, wordt op deze manier straks gedegradeerd tot een nietszeggende behoefte van een paar zielige zwarte mensen die nog steeds worstelen met een zwaar minderwaardigheidscomplex en een trauma voor het leven.

  Jammer voor de pioniers van de discussie.


  Maak melding

 18. Altijd dat gezeik van deze volgevreten groep gelukzoekers. Luilakken die niet gewend zijn om te leven in een andere maatschappij en de gehele Surinaamse gemeenschap te schande maken.

  Mandela was een Zuid-Afrikaan en als de Zuid-Afrikaanse gemeenschap in Nederland er geen ene punt van maakt, waar halen die brutale Surinamers uit de Bijlmer het lef vandaan om zo een heisa te maken over een knutselwerk van de schooljeugd uit Amsterdam-Zuid-Oost.

  Altijd die zelfde gasten uit een bepaalde bevolkingsgroep, die hebben in 40 jaar ook alleen maar ellende gebracht in Suriname en geen enkele welvaart gecreeerd.

  Met het Kwakoe festival hebben ze een rotzooitje gemaakt, altijd maar financiele malversaties en geldverspilling en nu willen ze de opening overdoen.

  Als ze dat maar uit hun eigen zak betalen, dan mogen ze van mij een hele feest van maken. Anders ophoepelen naar het “beloofde land” ergens in de rimboe van Afrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.