‘Surinaamse vrouw politiek zichtbaar maken’

20

PARAMARIBO, 25 okt – De Surinaamse vrouw moet eindelijk zichtbaar worden in de politiek. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Hoewel politieke leiders het anders willen doen voorkomen, wordt veel te weinig gedaan.

Het tegenargument op pleidooien voor meer vrouwelijk leiderschap is vaak dat vrouwen maar zelf moeite moeten doen. In politieke zin komt dit erop neer dat de vrouwen zelf voor aanhang moeten zorgen. Op kandidatenlijsten voor het parlement zouden ze dan zelf stemmen moeten zien te werven. Simons vindt het geen steekhoudend argument. Mannelijke kandidaten voor het parlement hoeven ook niet echt zoveel moeite te doen.

Het trekken van stemmen gebeurt meestal door één of twee zogenaamde lijsttrekkers of lijstduwers. Die trekken dan zoveel stemmen dat er – vooral in de grote politieke partijen – genoeg stemmen overblijven om andere kandidaten over de streep te trekken. Simons noemt haar eigen partij NDP als voorbeeld. Dat het er zo aan toe gaat rechtvaardigt alleen maar nog meer dat meer vrouwen aan de politieke bak komen.


20 REACTIES

 1. Vrouwen moeten lekker thuis blijven en voor de mannen en kinderen en ouderen zorgen dan is iedereen happy en is de werkloosheid ook gelijk opgelost. Vrouwen veroorzaken vooral veel werkloosheid doordat veel mannen geen baan meer kunbnen vinden, want die banen worden door vrouwen bezet, waardoor mannen onzin gaan uithalen en vrouwen en kinderen hiervan de dupe worden.
  Dus vrouw, ga naar de huishoudschool en zorg goed voor je man, kinderen en ouderen. Maak hun leven ook een beetje prettog, ok?


  Maak melding

 2. Deze mevrouw Jennifer Simons ziet het nu pas in dat vrouwen onzichtbaar is in de sur. politiek nadat de kaars bijna uitgebrand is,weer een nieuw truc van de ndp’ers om de suri vrouwen massaal achter hun te krijgen!


  Maak melding

 3. Agoe Dagoe what do we have here???????????????

  waar kom je vandaan. Zeker familie van Ray.
  Ik vind dat een ieder moet vechten voor zijn eigen positie. Als je sterk genoeg bent dan kom je er wel.
  Suriname moet niet alles van de grote landen nu over te nemen, want zij hebben jaren erover gedaan. Is suriname klaar voor de veranderingen die de grote landen nu door voeren. Is je volk als klaar voor.


  Maak melding

 4. Premier Abe van Japan haalde ook 2 vrouwen in zijn kabinet om de mannen hegemonie te doorbreken.Blijkt dat beide vrouwen al in eerder stadium steek penningen aangenomen te hebben.Restte hem alleen de vrouwen te vragen de eer aan zichzelf te houden.

  Ook Geerlings -Simons piepte dat ze eindelijk vrij zijn door de inauguratie van DADA.Vrij om te graaien.Haalde ze haar zoon uit Holland om de bij een gestolen vermogen te beheren.Blijkt dat de jongen niet de sterke benen had om de weelde te dragen.Hij raakte aan de drugs en Jennifer Geerlings-Simons moest hals over kop met hem naar het verfoeide Holland voor de afkick.
  Was dit een niet NDPer overkomen,zou Sur.te klein zijn.


  Maak melding

 5. @Agoe Dagoe, je naam zegt het al. Ik merk wel uit welke familie je afkomstig bent.
  Jammer genoeg voor de zwakke vrouwen die er nog zijn en alles maar pikken van mannen zoals jij.

  -Mensen zoals jij leven nog in de 12e eeuw en blijven maar achter als het gaat om ontwikkeling. Zie maar waarom veel vrouwen die met mannen zoals jou samen wonen steeds last hebben van psychische problemen en vele andere lichamelijke klachten.

  -Zie maar waar de kinderbijslag naar toe gaat en al die gratis voorzieningen van de hardwerkende personen.


  Maak melding

 6. Ai nog meer NDP bla bla bla barbarie van juf Simons maar als puntje bij paaltje komt…………………….dan kunnen de herrie schoppers van de NDP zelf een vrouw niet aan……………..

  PARAMARIBO, 30 sep – Clifton ‘bigi mofo Limbo’ Limburg gaat niet op de uitdaging in van gewezen parlementariër Sharmila Kalidien – Mansaram (VHP). De woordvoerder van president Desiré Bouterse ziet een debat niet zitten.


  Maak melding

 7. Madame Simons,

  Vrouwen doen het beter dan u wilt geloven. Kijk maar naar de volkstelling Marron vrouwen produceren een veelvoud aan toekomstige kiezers dan bij anderen. Zij creëerden NSO , gratis volksverzekering etc. En effe hoe productief is madame zelf.

  O g v kinderproductie hebben vrouwen recht op het totale landsbestuur.

  Ik beloof u dat zodra er een Vrouwen Politieke Partij deelneemt ad verkiezingen mijn stem naar die partij uitgaat ongeacht ras, cultuur, godsdienst, kleur, afkomst en geaardheid.


  Maak melding

 8. Gezond discuseren over wat in ons land gebeurd is altijd goed. Het brengt veel boven water en kunnen er bruikbare ideeën ontstaan. Elk mening over een onderwerp zal een bepaald uitgangspunt hebben. Het zou prettig zijn als wij in de discussies niet op de man af reageren maar op de meningen of gezegdes. Het gaat hier om kritiek hebben en geven maar niet om elkaar te krenken. Het zijn onze problemen. Respect.

  Ik heb ook een vraagstuk waarover ik graag eerlijke meningen zou willen horen. Hoe integer is het Hof en staan de Rechters daadwerkelijk achter de effetuering van de vonnissen? Ik zou het op prijs stellen indien er hierover meer wordt gediscussieerd en wij kunnen begrijpen waarom er een te kort aan rechters zijn volgens het Hof en waarom vonnisen niet eerbiedigd worden. Ik dank u.


  Maak melding

 9. DE KRACHT VAN HET STEMMEN IN RELATIE TOT GENDERGELIJKWAARDIGHEID”
  http://www.elections-suriname.info/pdf/pub/VPF_DE%20KRACHT%20VAN%20HET%20STEMMEN%20def.pdf

  Vrouwen hebben evenveel recht als mannen op o.a:
  • Een eigen mening te hebben
  • Leiderschapsposities vervullen
  Participeren in en voordelen hebben aan
  • buurtontwikkeling
  • Eerlijke rechtsspraak
  De Surinaamse Vrouw in de Politiek.

  In 1963 is het Isabela Richaards , kandidaat van de NPS, die als eerste vrouw toetreedt tot de Staten van Suriname.

  De rol van vrouwen in de politiek beperkte zich geruime tijd voornamelijk tot die van propagandist, degenen die de mannen in machtsposities brachten en zichzelf tevreden stelden met bijvoorbeeld een positie in de lagere regionen van het ambtelijk apparaat.
  De actieve participatie van vrouwen in politieke partijen heeft niet geleid tot belangrijke verandering in de verdeling van de macht.

  Binnen de vrouwenbeweging
  is men nu bewuster geworden en van mening dat geen ander dan de vrouw zelf verandering kan brengen in haar positie.

  Diverse informaties over de vrouwen:
  http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tag/vrouwenliteratuur/

  @Paraman!
  Dus je bent wederom tegen zo’n verandering.

  Wat dacht je van Brazilië, Argentinië, Trinidad & Tobago en ook Jamaica.
  Dus het wordt ook nu ook tijd voor Suriname.

  En aangezien @Paraman altijd ook negatief over de Surinaamse vrouw blijft denken, verwijs ik hem graag naar zijn eigen reactie over een ander artikel van (waterkant.net) van 02/02/2013.

  http://www.waterkant.net/suriname/2013/02/02/surinaamse-mannen-klagen-vrouw-steeds-vaker-aan/

  Vrouwen zijn niet alleen voor de AANRECHT.


  Maak melding

 10. Eigenlijk complete bullshit, je kiest toch op iemand om zijn of haar vermeende kwaliteiten, als het goed is en je jzelf om laat kopen met kraaltjes en spiegeltjes of Smartphones zoals ze bij een bepaalde partij van plan zijn, moeten ze blijkbaar met zo’n discutabele partijleider en een meesteroplichter als zijn adviseur


  Maak melding

 11. @ Ram Singh Directie Centrale Bank moet ONMIDDELLIJK
  worden vervangen. Zet daar een gekwalificeerde vrouw neer !
  Die geen opdrachten aannneemt van Desi en aanhang,
  maar die onafhankelijk opereert !

  Er wordt WEER geld gedrukt en in omloop gebracht, Sranang
  gaat richting monetaire/financiele afgrond !

  http://www.dewest-online.com/?p=33322

  Centrale Bank moet een kritische rol hebben naar de
  regering toe !

  PS : De twee vrouwelijke ministers van financien zijn inderdaad gedumpt toen zij integer bleken. Zij weigerden opdrachten die de financien en de economie van Sranang in zouden brengen !


  Maak melding

 12. @mevrouw Jennifer Sranang heeft Djadja sma nodig die
  ONAFHANKELIJK denken en die NIET ALLEEN opdrachten
  van een dictator uitvoeren !

  Ken jij de Grondwet Jenny ? Waar was jij toen het
  Grondwettelijk Verbod, zich te mengen in zaken die
  onder de rechter zijn, werd vernietigd door de NDP
  en trawanten ??
  Op at moment moest jij bewijzen dat jij een Djadja
  SranangUma bent ! Met liefde voor land, volk en Grondwet !!!
  Helaas ……….

  Maarrr : no spang moro Ekte SranangUma o doro !


  Maak melding

 13. Deze Jenny vind ik een huichelaar, een oneerlijk mens. Omdat deze Jenny de tweede oema in de DNA Ruth Wijdenbosch, (bijna) nooit de hamer overhandigd; is ze soms geen vrouw? Deze huichelende Jenny kan ik vaak niet volgen; nu ook ffe niet bij dit verhaal.Gelukkig is ’t tijdperk Jenny Simons strakjes over, Ik ben benieuwd wat ze hierna gaat doen, hopelijk wordt ze weer arts, dan kan ze de sociaal zwakeren , helpen met een gratis consult foe a gratis ziektekosten van de NDP regering. Ik wil haar heel graag in deze rol zien; a sa nak ding sma pikin baka en zeggen dat ze al niet betalen dan ding e klets. Het zijn mensen dichtbij Jenny die het haar hierover(meppen van kinderen bij de vroegere EHBO)nog steeds kwalijk nemen . oeng teng boeng en no mik Jenny tja oeng edé gwé, want zo joviaal is Jenny echt niet. Trouwens ze straalt dat ook niet uit,
  Vals nicht is ze. op 25 mei wie sa mep ding NDP terug en tttot na ocer baka. Odiiiii.
  Glenny


  Maak melding

 14. @Ira en @Zomaar,

  Alla sanie sa me takkie heeft waarde. Waarom moeten vrouwen per se buitenshuis gaan werken? Of is binnenhuis werken geen werk? Een goede huisvrouw is een veel betere manager dan menige universitair opgeleide manager in het bedrijfs- of overheidsleven. Het is jullie eigen domheid dat van huishoudelijk werk iets doms maakt. Projecteer je eigen mening dan ook maar eens op jezelf, schatjes. Bovendien heeft iedereen het recht om een mening te geven. Een cirkel heeft 360 graden en als je alles alleen maar vanuit die 1 of 2 graden van jullie wil bekijken, dan heb je een incompleet geheel. Ik prijs de moderator van WKN dat hij/zij meer wil dan genoegen nemen met slechts 1 of 2 graadjes van de 360.
  Overigens, zij is een huismus en is liever bezig in huis dan buitenshuis. Lucky me, pitty you. Veel plezier straks, vroeg in de morgen, buitenshuis in de winter op de koude gladde straten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.