Regering wil slinken agrarisch land stuiten

17

PARAMARIBO, 24 okt – De regering wil afrekenen met het zienderogen afnemen van agrarisch land. Volgens minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij zal paal en perk worden gesteld aan bestemmingspraktijken.

Als de overheid een bepaald stuk land ooit uitgaf voor agrarische activiteiten, moeten die er ook bedreven worden. Landbouw of veeteelt, de bestemming wordt niet meer gewijzigd. Volgens Algoe hoeft daar niet meer voor te worden aangeklopt bij zijn ministerie. Tijdens de uitreiking van grondbriefjes in Wanica zei hij dat dit district zijn oude glorie moet herwinnen. Het is een van oudsher agrarisch gebied. Maar veel land wordt er verkaveld.

In het verleden is met of zonder toestemming van de overheid land omgezet. Nu staan hele gebieden niet meer vol koeien of groenten, maar zijn die dichtbevolkt. Algoe wil redden wat er nog te redden valt. Aanvragen voor een zogenaamde bestemmingswijziging zullen bij voorbaat worden afgewezen. Maar of daarmee de toenemende verstedelijking wordt tegengehouden, valt te betwijfelen. Wellicht komt het allemaal veel te laat.


17 REACTIES

 1. Nou! daar hebben we eindelijk iemand die gaat voor het behoud van agrarisch land.De landbouw gebieden worden bedreigd door het oprukkende zeewater aan de ene kant en aan de andere kant door kooplustige chinezen.Als straks geen grond meer over is voor voedsel productie,dan vallen de bewoners bij bosjes neer van de honger.
  Import is ook geen optie omdat tegen die tijd alle goud en olie op zijn.


  Maak melding

 2. Is en nobel streven. Om dit te bereiken zal Algoe eerst moeten afrekenen met de dollar teken in de ogen van de Sranang mangs.
  Want als iets een Sranang mang an veranderen is geld en als hij voor het terrein geld kan make door het een andere bestemming te geven zal hij dat doen met of zonder medeweten van Lanti.
  Nu al worden gebouwen neergezet waar een vergunning is afgegeven door enerzijds handel en industrie en anderzijds nog geen vergunning is afgegeven door OW.
  Op het eind wordt dan gezegd, er is sprake van een misverstand maar never nooit word de vergunning teruggedraaid.
  Sranang mang na dédé djie ing egi kondremang.


  Maak melding

 3. Nou dan eerst het stuk land waarop staatscassave bedrijf staat te roesten, intrekken en geven aan anderen die wel raad zullen weten wat er mee te doen!
  Dus Lackin en Madho terug geven wat jullie letterlijk cadeau gehad hebben van baas bouta.


  Maak melding

 4. hallo regering begin het binnenland alvast te verkavelen voor de occupanten in de directe omgeving van,v.b. afobaka,,bronsberg,atjoni.

  zodat de mensen aldaar zelf een fabriek of winkel – markt kunnen openen en een bestaan zekerheid kunnen bouwen..

  blijf niet in de ruimte lullen,maar onderneem zelf iets en als je niet kan,donder dan op..


  Maak melding

 5. De vraag is wat een groter probleem is, het gebrek aan agrarisch land of het gebrek aan agrariërs.
  Verdienen aan de handel of ambtenaar worden is veel minder vermoeiend en veel minder risicovol dan je brood verdienen met boer zijn of een productiebedrijf beginnen.


  Maak melding

 6. “In het verleden is met of zonder toestemming van de overheid land omgezet. Nu staan hele gebieden niet meer vol koeien of groenten, maar zijn die dichtbevolkt. ”
  ==============

  Je hoeft niet te vragen wie de zogenaamde agrariërs waren die verkavelaar zijn geworden. De regeringen die de andere kant opkeken wanneer dit gebeurde kennen we onderhands ook.

  En het is dit zelfde geboefte dat weer staat te trappelen om te regeren.
  NEE DUS!!!


  Maak melding

 7. En al die landbouwgronden die als goudconsessie worden afgegraven???
  Er zouden toch meer landbouwgronden gereed gemaakt worden.
  En waar worden die 18.000 woningen die de komende maand gebouwd moeten worden gebouwd??
  En de tramlijn, komt die op pilaren zoals de metro in de Vijlmer???


  Maak melding

 8. by the algoe

  we wachten nog steeds om van jou te vernemem wat de deal met venezuela is over rijst export en de prijs

  de 1001 beloofde koeien die verdeeld zouden worden

  de uitbetaling van de rijstboeren

  algoe je houdt de rnensen finaal voor de gek jij bruidsschatjager


  Maak melding

 9. neus@

  groot nieuws
  binnenkort moeten we rekenen dat de 18000 beloofde zullen worden opgeleverd voor 25 mei

  het tramspoor is wat men noemt een zwevende spoorlijn
  omdat over enkele maanden de eerste treinen al moeten rijden is de uitvoering in volle gang
  dus als je over de i gandhi weg rijdt moet je in de lucht kijken dan zul je het personeel van strukton aan het werk zien
  er wordt 24 uur gewerkt in drie shifts van 8 uur


  Maak melding

 10. Hahahahahaaaaa insider en neus w’e klaar mie dja hahahahaaaa 18000 woningen voor 25 mei en dat van het spoor en de trein(200 km p.u afstand Par’bo- Para is 25 km) dit is en wordt allemaal een doodspoor, hahahaa boi mo dédé. Insider met de kabels in de lucht , zullen de Suries zich in Zweden, Oosterijk wanen. Dan moet de stroom uitvallen, sjonge jonge, ding sma dédé echt. Wat bezielde die domme DiDiBrie, toen hij hiermee kwam? DiDiBrie denkt dat we met zijn allen a/h snuiven zijn. Odiiiiiiii
  Glenny.


  Maak melding

 11. Een hele domme opmerking mag ook: goud en cocaïne transport. Vervoer CTU en Hezbollah. Aarde vermengd met chemische stoffen als opvulzand verkopen in Paramaribo.

  Dit alles in de wetenschap dat de NDP 30zetels zal halen in 2015(Van der SAN)


  Maak melding

 12. Lackin en Madho Cassave teelt? Grond diefstal
  Groente teelt in kast , saramacca gepromoot door Algoe , stem gewin voor de NDP. Hij weet dat er niets zal groeien op rood zand.

  Wat ik niet snap is dat deze minister Algoe op lvv zit. Als het om landbouw gaat en de mensen in saramacca bedonberd worden door deze man is het alleen maar jammer. Het gaat meer om stem gewin door de volk te beduvelen.
  Algoe en de 2 honden Lackin en Madho moeten weten dat op rood zand landbouw bedrijfen niet loond.
  Er zijn genoeg mulieu vriendelijke manieren om het land eerst landbouwrijp te maken.
  In su wordt het land verkloot door allerlei mest.

  Gezien ik uit de voedselindustrie kom en een ex. su ben is het al een probleem om in su iets te ondernemen.De kut su accepteert het niet want je weet te veel en doet het anders dan de gevestigde orde.
  De intentie bestaat voor uien teelt in su, daar waar ik gratis kennis aangeboden krijgt van een van de grootste uien telers in ned, die zowel in ned, als polen uien teelt en milionen kilos uien op de markt brengt.
  Maar personen als Lackin n Madho die met hun casave een rotsooi van gemaakt hebben, zullen het nu verkavelen en het verkopen.
  Het zelde hebben Jankie Pershad gedaan behorende bij de VHPKlan,, land onteigend en verkocht waar nu de hermitage mall gevestigd is.
  Balkaran aan de kwattaweg en ene abdoel van ups in de huidige bestel die 2 stukken land geroofd heeft en ga maar door en deze lijst wordt langer en langer.

  In de jaren 70 hadden wij Palem van de NPS die mensen van OW op de plantages liet werken en de opbrengsten in zijn portemone stopte en in de kas van de NPS storte.

  Alles bijelkaar genomen,waar hebben wij het over,je wordt gewoon bedonderd voor stem gewin.

  Na al dit gelul wat denk jij Algoe hieran te kunnen doen.

  Tj
  Tj


  Maak melding

 13. Een Nederlands spreekwoord in deze luidt: Liever ten halve gekeerd dan ten volle gedwaald. Eindelijk iemand die, misschien aan de late kant, wakker wordt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.