Nieuw Nelson Mandelapark in A’dam onthuld

8

Het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuidoost heet vanaf vandaag officieel het Neslon Mandelapark. Burgemeester Eberhard van der Laan en de ambassadeur van Zuid-Afrika waren vanmiddag bij de onthulling van het nieuwe park aanwezig. Het park is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Nelson Mandela.

Om Mandela te eren en zijn relatie met de stad Amsterdam te benadrukken heeft de vorige gemeenteraad een initiatiefvoorstel ingediend om een passende locatie naar hem te vernoemen. Amsterdammers konden vervolgens stemmen op hun favoriete locatie. Met 37,3 procent van de stemmen bleek het Bijlmerpark de winnende locatie.

In het nieuwe Mandelapark moet nog een monument komen om Nelson Mandela te herdenken. Daartoe zal burgemeester Eberhard van der Laan het Amsterdams Fonds voor de Kunst vragen een competitie voor kunstenaars te organiseren.


8 REACTIES

 1. Nelson Mandela is één van de grootste vrijheidstrijders van Zuid-Afrika en kan als voorbeeld voor de hele wereld gesteld worden. niets mis mee en hij is al heel veel hiervoor in Nederland naar hem genoemd.

  In dit huidige park in deBijllmermeer zijn afdstammelingen van Surinaamse Afrikanen in de jaren 70 van de vorige eeuw sport, ontspannings, culturele, economische activiteiten, lezingen, enz, enz, enz, een ontmoetingscentrum begonnen en noemden het Kwakufestival voor de periode in juli tot Augustus van elke jaar dat het plaats vond/vindt, zal vinden,, naar de dag woensdag, omdat i juli 1963 het 100 jaar was dat de Afrikaanse slaven vrijheid kregen. ( kwaku is de mannelijke naam van de week van woensdag en is een jongensnaam volgens oa Ghana. Op grond dat kakwu 100 jaar geleden werd afgeschaft en kan ik mij best voorstellen dat die mensen hun vrijheid kregen dat dit met Mandela de vrijheidstrijder in verband wordt gebracht, maar ik zou het toch beter gevonden hebben als dit terrein beter de naam Kwakoe had gekregen, voor de vrijheid van de Afrikaanse slaven van Suriname. Hierdoor krijgt dit gebeuren in Nederland ook meer betekenis en bekendheid en zou dan iedere dag zichtbaar zijn, nu en in de toekomst..

  Surinamers, afstammelingen van de slaven, moeten eens ook naar hun eigen geschiedenis kennen en die meer duidelijk zichtbaar moeten maken in Nederland als ze daarvoor de gelegenheid krijgen. Ik vind dit een gemiste kans voor de afstammelingen van de Surinaamse Afrikaanse slaven in het bijzonder en de Surinamers in het algemeen in Nederland.

  Als men zou zeggen Kwakupark Amsterdam, dan zou ik direct weten, waar dat was en een stukje Surinaamse geschiedenis, 1 juli 1863, 100 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Antillen en dat het een woensdag was, het beeld van Kwakoe zien in Paramaribo, maar als ik hoor Mandelapark, dan denk ik aan Mandela en niet aan Kwakoe of woensdag 1 juli 1963


  Maak melding

 2. Officieel is de naam Mandelapark. Maar in de volksmond zal het altijd en eeuwig blijven Kwakupark of Kwakuterrein.
  Ik vind dat dit park beide namen verdient omdat Kwaku de veijheidsstrijd van de Afrikaanse slaven in Suriname symboliseert en Mandela zelf ook een vrijheidsstrijder pur sang was, in Zuid Afrika. Eén die niet te evenaren is, niet in dit leven!
  Wat mij betreft mag elke stad over een Mandelapark, Mandelastraat, Mandelaplantsoen, Mandelaplein, Mandelabrug, beschikken zodat hij kan voortleven in de harten van de mensen als voorbeeld voor zijn strijdvaardigheid, gerechtigheid, zijn moed en zijn doorzettingsvermogen. Hij heeft bewezen dat je zonder geweld grote bergen kan verzetten en grote veranderingen teweeg kan brengen.
  Amandla Mandela!! I will always worship you!


  Maak melding

 3. Wat ik zo jammer vindt is , hoe dom kunnen jullie surinamers nou zijn om dit toe te laten. Schreeuwen over zwartepiet en lulluen over de slavernij. Het was eerst kwakoe, door dieven is het hele beleidt binnen de organisatie van kwakoe naar de klote geholpen. Nu heet het kwaku en vervolgens wordt het omgetovert tot nelson mandela park. Nota bene staat er een beeld wat helemaal de gelijkenis heeft van zwarte piet. Ik denk dan , zwarte mensen zijn jullie doorgedraait of is het alleen maar aandacht krijgen van hoe zielig jullie zijn , dat jullie eigenlijk aangeven dat jullue helemaal niets zijn op deze wereld zelf kunnen. Jullie verlagen jezelf tot het laagste niveau, komop, ik denk dat jullue echt heel veel meer kunnen dan deze idiote ideen toe te laten. En maar schelde naar blanke volk. Geloof binnen 1 jaar is het ook afgelopen met het kwaku festival.


  Maak melding

 4. Amsterdam eert Nelson Mandela met park
  24-10-2014 – Bron: ANP

  http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/3775004/2014/10/24/Amsterdam-eert-Nelson-Mandela-met-park.dhtml

  UPDATE: En ik geef mw. M. Dalgliesh ook groot gelijk in deze.

  Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh van Zuidoost heeft zich gestoord aan de ophef over het bloemenbeeld van Nelson Mandela na de opening van het Mandelapark.
  Vergezocht en zwaar overdreven, vindt Dalgliesh. ‘Onze kinderen hebben een beeld gemaakt van Mandela met een gebalde vuist in de nationale kleuren van Zuid-Afrika. Ik herken het door Leeuwin geschetste beeld helemaal niet,’ zo laat zij desgevraagd weten.
  De stadsdeelvoorzitter vindt dat Leeuwin met zijn statement een negatieve stemming heeft veroorzaakt op een bijzonder feestelijke dag voor Zuidoost.
  ‘Dat vind ik heel jammer. Wat mij betreft stond en staat, met alle respect, niet de heer Iwan Leeuwin vandaag in het middelpunt van de belangstelling, maar de naamgever van het Nelson Mandelapark.’


  Maak melding

 5. Die kinderen die hebben gemaakt dat beeld moeten echt gestoord zijn of ze kijken veels te veel naare stomme tekenfilms met enorme lelijke figuren, want dat beeld dat ze van mandela gemaakt hebben kan alleen uit een zieke hooft komen, zo lelijk. Zeker zo lelijk als de amsterdamse burgemeester. Die vent ziet er niet uit zeg.


  Maak melding

 6. Zeer schadelijk dat meneer Leeuwin deze feestelijke bijeenkomst moest verknallen. Respectloos jegens de grote Nelson Mandela, zeer krenkend voor de kinderen die het kunstwerk hebben gemaakt en beledigend voor de Surinaamse gemeenschap in Nederland die zich hierdoor van zijn domste en meest kinderachtige kant laat zien.


  Maak melding

 7. @Winston Hermelijn,

  U mag zich ook eens afvragen hoe het komt dat kinderen zoiets lelijks kunnen maken. Wat leren ze daar op die school? Lelijkheidskunde? Wat deed die begeleider van die kinderen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.