Grote financiële uitdagingen na 2015

26

PARAMARIBO, 20 okt – De eerstvolgende regering van Suriname staat voor grote financiële uitdagingen. Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS, vreest het ergste. De inkomsten van de overheid nemen maar af.

Aan de andere schieten de uitgaven juist omhoog. Van bezuinigingen lijkt nergens sprake. “De volgende regering krijgt de zware taak om de sociale uitkeringen en andere verplichtingen te continueren. De kunst zal zijn hoe die kosten te blijven betalen en het land te besturen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. President Desiré Bouterse beloofde onlangs nog dat de oudedagsvoorziening wordt verhoogd. De regering wil ook meer geld gaan lenen.

Daar zou nog voldoende ruimte voor zijn binnen de leningenwet. Dit betekent dat de schulden van de staat alleen maar zullen oplopen. Voor de regering die aantreedt na 2015 wordt het dus opruimen en rechttrekken. Dat was al eerder zo met periodes na regeringen waarin Bouterse het voor het zeggen had. Maar wat als Bouterse wint in 2015? “De samenleving zal dieper in de put terechtkomen”, aldus Rusland.


26 REACTIES

 1. als het nou alleen maar schulden waren, wij staan op het punt ons land kwijt te raken aan neo-kolonialen!
  wij kijken alleen naar de splinter en zien de balk niet.

  indien bouterse gekozen wordt, dan mag hij zijn schulden aflossen. alleen, ik denk dat dit zal gebeuren door nog veel meer te neo-kolonialiseren. arm suriname o land van mijn dromen.


  Maak melding

 2. Ja en dat zeg ik , nog een 5 jaar deze regering die niet vooruit kan denken en we gaan economisch ten onder…… Suriname was juist in 2010 weer op een goed peil en nu zijn we verdorie weer TERUG bij af…. deze regering heeft bewezen niet vooruit te kunnen denken… laatstaan over dit soort ernstige zaken…. je kan niet alles er maar in rammen zonder te weten hoe je het in stand gaat houden… mensen blij maken met een dooie Grietjebie ………


  Maak melding

 3. De nieuwe regering zal dan flink moeten bezuinigen, alles waarop de huidige adviseurs, directeuren op de ministeries dan nog recht op hebben helemaal stop zetten, het ambtenarenkorps voor 3/4 verkleinen, minder ministeries, bepaalde ministeries samenvoegen. Verder zal er een goede plan gemaakt moeten worden van al de kosten en uitgaven tegenover de inkomsten, de inkomsten zullen verhoogd moeten worden, waardat mogelijk is. Dit zal ook tot gevolg hebben dat alles duurder wordt, devaluatie van de srd, de armoede zal toenemen bij de bevolking.

  Het ziet er niet best uit voor (de) Suriname/rs. Wie weg kan naar Frans – Guyana, Nederland, Antillen, Trinidad, enz, enz, enz, moeten dat doen.

  Er zal geen geld zijn voor de huizenbouw, opzetten van productiebedrijven, onderwijs en wetenschappen, infrastructurele werken, zoals waterbeheer van Paramaribo, Suriname, binnenland, wegenaanleg, bruggen, onderhoudt, enz, enz, enz.

  Het wordt weer een periode van op een houtje bijten voor veel Surianmers, dozenpost uit Nederland naar Suriname, schaarste aan medicijnen, geldovermakingen van Nederland naar Suriname, wissel, wissel, wissel, euries, willem-alexander willem-alexander (wim-alex); us-dollar, obama, obama.

  De buikriem zal nog strakker getrokken worden, als er nog iets te trekken valt, dan tijdens broodjesbrug.


  Maak melding

 4. Het grootste financiele probleem van Suriname is, dat er te weinig contant geld is om projecten uit te voeren.
  Er is wel contant geld, maar dat wordt iedere maand uitgegeven aan
  een overheidsapparaat van meer dan 50.000 ambtenaren.
  Het zou een enorme uitdaging zijn om daarin fors te snoeien, want Suriname kent een onwijs groot aantal ambtenaren in vergelijking tot het eigen inwoneraantal, maar ik denk niet, dat zoiets zal gebeuren.
  Gevolg is, dat er moet worden geleend en geleend en geleend om de regering ook speelruimte te geven om projecten uit te voeren.
  Als een land teveel leent – en Suriname leent heel veel – moeten er weer leningen worden afgesloten om de rentelasten van eerder aangegane leningen te kunnen betalen, zoals onlangs is gebeurd.
  En zo komt Suriname is een steeds groter wordende neerwaartse spiraal terecht.
  Vroeg of laat krijgt de bevolking daarvoor de rekening gepresenteerd.


  Maak melding

 5. Er wordt hier bewust met zand in jullie ogen gegooit,
  en daar de meeste hier op de site toch al anti bouta zijn zien jullie het geen eens.

  effe ter opheldering
  – de ratings van de staat zijn verbetert wat in houd dat je een gunstigere rente krijgt en de rating is gebaseerd op het feit hoe trouw een land zijn schulden aflost en/of in staat is deze af te lossen.

  op dit punt verklaart onze beste meneer Rusland dus vele internationale economen tot leugenaar.

  – volgens de cbvs is onze financiele situatie lang niet zo stabiel als nu geweest, ook deze meneer hoefdraad word dus voor leugenaar uitgemaakt.

  – verder hebben alle grote projecten een finacieel plan die allen goed zijn onderbouwd, hier gaat meneer gewoon aan voorbij.

  un no law un srefi dya

  Tjeck the facts before you speak

  Bij voorbaat dank voor alle minnetje. I know, de waarheid doet pijn.


  Maak melding

 6. Wat stom van je Rusland, Maar wat als Bouterse wint in 2015? “De samenleving zal dieper in de put terechtkomen”, aldus Rusland. en wanneer NF wint hoe gaan jullie dan dit aanpakken??? Bedelen aan Nederland?? Kunnen jullie niet zonder de heidene Bakara”s


  Maak melding

 7. Ter info!

  Monetaire reserves op dieptepunt
  October 17th, 2014

  Staatsschuld verder opgelopen
  De monetaire reserves van Suriname zijn op een dieptepunt beland en lijken in een vrije val te zijn gekomen.
  Voorts zijn zowel de binnenlandse als de buitenlandse staatsschuld significant opgelopen. Dit blijkt uit de gisteren geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname, alsook het webportaal van het Bureau voor de Staatsschuld.
  Enkele weken geleden bleken de monetaire reserves van Suriname binnen een maand tijd met omgerekend circa SRD 200 miljoen te geslonken en nu gaat het om een verdere inkrimping van bijkans SRD 260 miljoen.etc. etc.
  bron: De West


  Maak melding

 8. Ter info!

  Forse daling aluinaarde-export naar VS 17-10-2014

  Er is in de eerste helft van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013 een fikse daling geweest van de export van aluinaarde van Suriname naar de Verenigde Staten van Amerika.
  Dit blijkt uit onlangs gepubliceerde gegevens van een vooraanstaand Amerikaans geologisch instituut. De export van Surinaamse aluinaarde naar de VS heeft in de laatste kwartalen een aanzienlijke neerwaartse trend doorgemaakt. etc etc.
  Bron: De WEST


  Maak melding

 9. @Bosje Bribiman

  zaterdag, 18 oktober 2014 16:01

  PARAMARIBO – De monetaire reserves van Suriname zijn op een dieptepunt beland en lijken in een vrije val te zijn gekomen. Voorts zijn zowel de binnenlandse als de buitenlandse staatsschuld significant opgelopen. Dit blijkt uit de woensdag geactualiseerde data op de website van de Centrale Bank van Suriname, alsook het webportaal van het Bureau voor de Staatsschuld. Enkele …

  weken geleden bleken de monetaire reserves van Suriname binnen een maand tijd met omgerekend circa SRD 200 miljoen te geslonken en nu gaat het om een verdere inkrimping van bijkans SRD 260 miljoen. De internationale reserves zijn per ultimo september bepaald op US$ 662 miljoen, terwijl het in augustus en juli nog om respectievelijk US$ 739 miljoen en US$ 794 miljoen ging.

  Het is duidelijk dat de monetaire reserves zwaar onder druk staan en dat er een dalende trend waarneembaar is, omdat er regelmatig op de valutamarkt geïntervenieerd moet worden door de moederbank. Het is algemeen bekend, dat er een laag aanbod van Amerikaanse dollars is, wat te verklaren is door de heersende schaarste en grotere vraag bij handelaren, de prangende onzekerheid die er heerst en het verkwistend beleid van de regering.

  Per ultimo 2012 bedroegen onze monetaire reserves nog ruim US$ 1 miljard, maar uit de tabellen valt af te lezen, dat vrijwel elke daarop volgende maand, er een drastische afname daarin werd opgetekend. Als de definitie van de Wet op de Staatsschuld in acht wordt genomen, is voorts per 31 augustus de stand van de buitenlandse schuld circa US$ 1020 miljoen, oftewel SRD 3,42 miljard. Per ultimo juli bedroeg die schuld nog circa US$ 995 miljoen.

  De binnenlandse overheidsschuld is per ultimo augustus bepaald op US$ 541 miljoen, oftewel SRD 1813 miljoen, hetgeen een stijging van ruim SRD 3 miljoen is ten opzichte van een maand eerder. Deze recente statistieken weerspreken overigens DSBdirecteur Sigmund Proeve, die een dag eerder een sneer naar de pers uitdeelde. Hij stelde dat het monetaire beleid van de governor van de Centrale Bank van Suriname prudent is en sprak zijn teleurstelling uit over berichten in de media die anderszins insinueren.

  Jou waarheid is een ?????

  Bron Na Spang.


  Maak melding

 10. Ach ja, dit alles was voorzienbaar meetbaar en kwantificeerbaar.
  In een normale huishouding zou hierop een reactie komen die voorzieningen zouden treffen om dit alles enigszins zoveel en zo goed als mogelijk op te vangen.
  Ja in een normale huishouding.
  Maar is er thans sprake van een normale huishouding in Suriname?
  Neen helemaal niet er is sprake van een boevengilde,
  een leugenachtige bestuurders
  een oplichtingsinstituut
  een bovenmatige zelfverrijkingsinstituut waarbij de president, zijn rechterhand, zijn vrienden, zijn huisgenoten, zijn familieleden en zijn coalitie partijen de allergrootsten worden genoemd in deze tijd van zelfverrijking.
  Ik bedoel dus niet zelfverrijking met kennis om het land bestuurbaar te maken / houden.


  Maak melding

 11. @flexara, de vorige keer dat Bouterse aan de macht was heeft hij toen ook gesmeten met geld. Vergeet niet dat het Venetiaan was die alles weer moest rechtzetten zonder hulp van een ander.

  -Je noemt de Nederlanders heidenen, maar vergeet niet dat alles in de harde euro’s en Amerikaans dollars betaalt moet worden en niet in onze loze SRD valuta.

  -De NDPérs komen steeds met voorbeelden van Nederland, maar bij deze het volgende:::men vermoed corruptie bij de politie in Nederland, en ja hoor er komt gelijk een strafrechtelijk onderzoek.
  -In suriname zijn er zoveel gevallen van corruptie, maar tot heden is er nog steeds geen strafrechtelijk onderzoek van gekomen. Zie Belfort, Abrahams baas Bouterse zelfs etc.

  -Deze regering heeft geen beleid en daarom nemen ze van wat anderen al op papier hadden uitgewerkt om dit uit te voeren en hun naam achter te plaatsen. Geef niet maar spreek de waarheid.

  =Ik heb dit al eerder geschreven::::::::::De zorgkosten voor jongeren van 0 tot 16 jaar en ouderen vanaf 60 zal gratis zijn, dit betekent dat de staat de premie zal betalen.

  Wel ik kan een ieder vertellen dat dit tot juni volgend jaar betaald zal worden daarna moet een ieder de kosten zelfs gaan betalen.
  Het kost de staat teveel geld en deze kunnen zij niet opbrengen.


  Maak melding

 12. Wie luistert er nou nog naar deze vent !! Hij is echt een ‘lulletje rozenwater’ die zich laat misbruiken door de VHP om minder leuke dingen te roepen jegens de president, maar Chandrika zal , na hem te hebben misbruikt, spoedig droppen !
  En dan ga je hem weer horen van; den koelie tjies mie !

  Hij wist nog geeneens dat het niet Staatsolie maar een separate holding met een financieele bijdrage van Stateoil het Surinaams deel van onze deelname in het goudbedrijf zou financieren.

  Maar …. hij begon prematuur te roepen dat deze regering Staatsolie in gevraag zou brengen ?
  Wat heeft de NPS ooit voor Staatsolie gedaan ? Hebben zij dit bedrijf ooit toestemming gegeven om grote investeringen te doen ?
  Periode 2005 – 2010 was de olieprijs ‘on top’ ! In 2008 zelf bijna 140 dollar per barrel. Wat heeft het NF met al deze inkomsten uit de verkoop van Suri olie gedaan ????

  Wat een grote sukkel deze Gregory !


  Maak melding

 13. hierbij een link naar het door jullie aangehaalde cbvs verslag.

  http://cbvs.sr/images/content/statistieken/Database/Table%2016_14okt2014.pdf%20

  Waar jullie echter aan voorbij gaan zijn de volgende punten.

  – Staats schuld betekent niet automatisch achteruitgang
  (weten jullie dat ook nederland en de VS een staatsschuld hebben ) het zit hem niet in de schuld maar de betalings capaciteit en dat bepaalp vervolgens je rating waar de internationale banken naar kijken om te zien wat je krediet waardigheid is. zie het als een soort BKR.

  – Suriname heeft de afgelopen jaren een constante economische groei doorgemaakt ook onder de door jullie bekritiseerde regering (Gemiddeld 4%)

  – men heeft het hier over de oplopende staatsschuld, maar men vergeet dat dat internationaal suriname zich netjes aan hun betalings afspraken houdt

  met andere woorden men gebruikt het woord schulden als afschrik middel en men vergeet te zeggen dat dit in de wereld geen vreemd verschijnsel is. en dat hele grote landen zoals VS in dat zelfde bootje zitten

  nogmaals zand in de ogen wordt er gegooit


  Maak melding

 14. Lenen is op dit moment de DOMSTE optie, Bouta heeft al
  genoeg geleend ! Leningen moeten gebruikt worden voor PRODUCTIEVE zaken. De regering gebruikt de gelden voor consumptieve doeleinden !

  De terugbetaling van de renten en aflossingen is niet of
  nauwelijks gepland, omdat de begrotingen natte vinger
  werk zijn, volstrekt onbetrouwbaar zijn !

  Overheidsapparaat veel te groot, wordt dagelijks nog groter !

  Regering maakt sociale wetten waarbij WERLOZEN gratis
  mee mogen doen ! Dus doen de goudzoekers zich voor als werklozen.
  Terwijl zij illegale inkomsten genieten en NIETS bijdragen
  aan de schatkist van Sranang !
  Dubbel verlies voor de staat !

  De Commissie Goudordening werkt voor geen meter, bijna niemand is geregistreerd ! De scalians zijn van onbekende eigenaars en vernietigen bovendien ons milieu.

  Wanneer er te weinig WERKENDEN zijn die premies
  afdragen, moeten geen sociale wetten van de geplande
  omvang worden ingevoerd !! Dat is financiele zelfmoord
  voor de staat !

  De staatsolie-financieringsdeal tbv deelname in de
  goudindustrie is ook af te raden omdat een land NIET
  alleen in de MIJNBOUW moet investeren !
  Een eenzijdige economie is af te raden voor ontwikkelings-
  landen en voor rijke landen.
  Alleen in Sranang is deze economische stelling niet doorgedrongen !

  Een bericht uit De West van deze week toont aan dat onze monetaire reserves de afgelopen maand wederom met zeer
  vele miljoenen zijn GEDAALD !

  Geld laten drukken is niet ver weg meer !!


  Maak melding

 15. Bosje Brimiman,

  Er wordt ons geen zand in de ogen gestrooid.
  Een paar maanden geleden heeft de regering 60 miljoen USD moeten lenen om de rentelasten van eerder afgesloten leningen te kunnen afbetalen, want er was onvoldoende cash geld om dat uit eigen middelen te betalen.
  Dat is bepaald geen goed nieuws !
  Voeg daarbij het gegeven, dat de monetaire reserves tot een dieptepunt zijn gedaald en de goudopbrengsten veel minder hoog zijn, dan gedacht en je staat op de rand van een inflatiecrisis.
  De president van CBS, Hoefdraad, heeft daarover een paar maanden geleden de noodbel geluid, maar hij moest terug in zijn hok, omdat de regering Bouterse-Ameerali haar plannen niet kon uitvoeren.
  En omdat Hoefdraad een vriendje is van Bouta heeft hij eieren voor zijn geld gekozen, maar dat het niet goed gaat met de Surinaamse economie kan iedereen zien.
  Dit kleine land met 500.000 inwoners leent zich voor de toekomst helemaal arm bij de Chinezen en de Islamitische Bank.
  Dat allemaal komt uiteindelijk op het bordje terecht van de gewone Surinaamse vrouw of man.
  Vergeet niet, dat 60% van de hele Surinaamse bevolking op de armoedegrens leeft !!


  Maak melding

 16. @Rudinho

  je zegt iets engs: worden er leningen gedaan om de rentelast van de leningen te kunnen betalen?

  wat? wordt het geen tijd dat het volk wat wijzer wordt?

  mijn God!


  Maak melding

 17. Waarom zijn mensen bang. Volgend jaar landen de Aliens, dan worden al onze problemen opgelost. Aliens hebben apparaten die lucht kunnen omzetten in alles wat je maar wilt, bv in brood of water of energie of een wasmachine.
  Dus vanaf volgend jaar breken de gouden eeuwen aan voor de aardlingen.


  Maak melding

 18. Hier komt blijkbaar iedereen met zijn eigen kant van het verhaal. Als het werkelijk zo hopeloos is dan zou het NF de ondankbare taak willen om puin te ruimen, iets wat gepaard gaat met ingrepen die hun gelijk al de verkiezingen van 2020 doen verliezen. Misschien zou de beste strategie dan zijn om t Surinaamse volk nog eens 5 jaar de tijd te geven om te ondervinden hoe slecht het er werkelijk aan toe is onder een termijn met een regering als de huidige. Maar misschien valt dat reuze mee dus daarom nu weer die harde strijd om regeermacht. Wie t weet mag t zeggen.


  Maak melding

 19. Jaja :Geef nog honderduizend on- en minvermogen kaarten
  uit aan de burgers, die “vooruit zijn gegaan” volgens NDP !

  Binnen vijf jaar zijn alle burgers welvarend !

  Wie dit tegenspreekt is volgens NDP staatsvijand !

  PS : Honderdduizend officiele arme burgers stelt niets voor
  bij een bevolking van amper vierhondervijftig duizend
  inwoners !
  We geven subsidie voor water, electra, gas, huizen, food en
  de bevolking kan gratis naar goud delven dus “neks no fout”!


  Maak melding

 20. weer politieagentes van het Verkeershandhavingsteam (VHT) Poelepantje zijn buiten functie gesteld, omdat ze mogelijk hebben gefraudeerd met bonnen voor verkeersboetes.

  Dit is verwachtbaar en je kunt de klok erop zetten want gezien de malaise waarin de Surinaamse economie thans verkeerd zal dit euvel zich volgend jaar en de jaren daarna, als gevolg van een negatieve balans, zich zeer zeker manifesteren en wellicht nog heftiger.
  De porknokkers gaan door met het stelen van belastinggeld door geen belasting af te dragen.
  De criminaliteit al blijven toenemen omdat de jongemannen aan snelle geld willen komen om indruk te maken op de dames.
  En last but not least de grote boeven zullen njang blijven maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.