Arrestatie Zwarte Piet-tegenstanders was onterecht en onprofessioneel

56

De arrestatie van Piet-tegenstanders Quinsy Gario en Jerry Afriyie bij de intocht in Dordrecht in november 2011, was volgens de Nationale Ombudsman helemaal fout. De twee werden ten onrechte gearresteerd en bij hun aanhouding is bovendien ‘onevenredig veel geweld’ gebruikt. Dat oordeelt de Nationale ombudsman in een rapport.

De actie van Gario en Afriyie in 2011 was gericht tegen Zwarte Piet. De mannen hadden spandoeken bij zich en droegen T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Met de arrestaties wilde de politie voorkomen dat ze de intocht zouden verstoren. Ouders stoorden zich aan de activisten en vroegen de politie in te grijpen. Toen ze geen gehoor gaven aan een verzoek weg te gaan, zijn ze opgepakt.

Volgens de ombudsman heeft de politie ook onprofessioneel gehandeld door aan Gario en Afriyie bij het verhoor vragen te stellen als ‘ben jij in Nederland geboren?’, ‘van welke afkomst ben jij zelf dat je daar aandacht voor wil vragen?’, en ‘zie je Sinterklaas niet als een stukje traditie?’. De ombudsman: ‘Het feit dat een politieambtenaar het mogelijk niet eens is met de mening die een verdachte verkondigt, brengt nog niet met zich mee dat hij dat sentiment mag laten doorklinken in zijn vraagstelling.’

De actie heeft geleid tot een discussie over Zwarte Piet – traditioneel volksfeest of discriminatie – die tot op de dag van vandaag voortduurt.


56 REACTIES

 1. Ja het zijn de Nederlanders die racistisch zijn we leven zogenaamd in een democratie maar zodra je een demonstratie houdt tegen iets waarvoor je staat en die door heel buitenland als racistisch wordt bestempel pakken ze je hard aan. Wat mij schokte is het geweld die pro piet tegenstaander gebruikte en helemaal geen aandacht krijgt . het wordt wegwuif als een incident en men heeft begrip voor deze meneer frustratie. Een blanke man kon de argument niet winnen en pak de middelen die het altijd gebruik juist geweld zie link. Dit zal je niet op de voorpagina zien tenzij het zwartepiet tegenstaanders waren die geweld hadden gebruik. https://www.youtube.com/watch?v=ejy9Uy5E2WI


  Maak melding

 2. Quote ; ” De actie heeft geleid tot een discussie over Zwarte Piet – traditioneel volksfeest of discriminatie – die tot op de dag van vandaag voortduurt ”

  Deze twee gasten, Gario en Afriyie , hebben met hun daad/ actie net als de dappere ROSA PARKS in 1955 een belangrijke beweging op GANG GEBRACHT .

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 3. Bijna alle headlines gaan over de regering, zwarte piet en een bepaalde bevolkingsgroep. Nooit zie je headlines over de alle bevolkingsgroepen van SU. Het is steeds weer hetzelfde afgezaagde politiek gekleurde gedoe.


  Maak melding

 4. Met deze laatste overwinning van Gario en Afriyie is de stand;
  Anti Piet v.s. Pro Piet 10 – 0.

  De Stand IJsland v.s. Nederland was 2 – 0.

  Zo zie je maar weer dat de sterkste/de meerderheid het niet altijd wint van de zwakste/de minderheid. Waar het aan gelegen heeft dat Nederland, met ongeveer 17 milj. Inwoners, van IJsland met slechts ¼ miljoen inwoners, verloor, zou ik niet weten, maar dat de Anti Pieten het grandioos winnen van de Pro Pieten hangt voornamelijk af van het feit dat de Anti Pieten met valide argumenten komen aanzetten om tegen te zijn en de Pro Pieten slechts met drogredeneringen en intimidatie hun gelijk proberen te halen.


  Maak melding

 5. Wtf is de nat ombudsman. Sinds wanneers is hun mening bindend ? Gario is een idioot en rijp voor het gekke huis. Handen af van zwarte evemim van andere gekleurde feesten. Discussie is is bullshit


  Maak melding

 6. Juist in Suriname zou het Sinterklaasfeest groots gevierd moeten worden want Zwarte Piet is iemand die helpt onze foutjes te vergeven. Daar staat het hele feest met Zwarte Piet voor. Geen racisme, geen slavernij, zelfs officieel geen negroïde (hoop dat ik dat mag zeggen) persoon, gewoon vergeving. Punt.


  Maak melding

 7. Die zwarte Piet is de laatste directe link van blanke Nederlanders aan hun gouden eeuw, slavenhandel, kolonies en gevoel van raciale superioriteit. De massa heeft moeite om afscheid van te nemen omdat de midden klasse goed aan verdiend en de massa een dag zich goed kan voelen.
  Gario en Afriyie jullie hebben met jullie confrontatie een heldendaad verricht en bij deze racisme binnen de politie gelederen blootgesteld in Nederland.


  Maak melding

 8. Holland heeft een uitgesproken “zwartepietencultuur” en dat is het goed recht van de autochtone Nederlander. Allochtonen, die er zijn komen hokken, dienen ff dienden daar ernstig rekening mee te houden. Als het u anno 2014 niet meer bevalt, wie en af wat let u om te verkassen naar uw respectieve eilanden van origine. Morgen komen ook een paar idioten in het geweer tegen het nuttigen van aardappelen, zure haring, stampot, kaarkong.
  Wees vrij maar niet vrijpostig!


  Maak melding

 9. Blaka bakra of OOM TOM
  Je lult uit je nek, Racisme is door de Nederlandse slavendrijvers in Suriname gecreëerd. Ben je vergeten hoe Nederland de Surinaamse bevolking volk gingen opdelen in verschillende gebieden toen ze nog de baas in Suriname waren, je kon met elkaar vreedzaam leven ieder etnische groep binnen Suriname kreeg een aangewezenplek om te wonen zoals ze dat in Zuid-Afrika hebben gedaan. En de Nederlanders hadden de beste plekkend voor zichzelf toebedeelt. Tot opheden heb ik Suriname last van de naweeën van de voormalige brute leugenachtige Nederlanders. Wie de waarheid wilt weten raad ik aan naar staatsarchief te gaan en onderzoek hoe de hindoestanen grote stukkenland als cadeau kregen voor hun trouw aan Nederland. De Creolen, Javanen, indianen kregen niks cadeau en dit zijn harde feiten die niemand kant ontkennen. Wie naar staatsarchief gaat mag geen kopie maken van de documenten wel aantekeningen.


  Maak melding

 10. Ja hoor mijn naam is Suriname, je hebt helemaal gelijk hoor, dat verschillende bevolkingsgroepen vredelievend naast elkaar woonden, kijk maar naar hoe ze hier op deze site met elkaar omgaan, ze maken elkaar hier uit voor rotte vis, is zeker ook de schuld van de Hollanders van 300 jaar geleden, leve de vooruitgan en geestelijke ontwikkeling, dat de hoeties en de toeties, of hoe ze ook heten mogen, elkaar de hersens inslaan is ook de schuld van de Nderlanders, probeer het eens op een rijtje te krijgen in je bovenkamer zou ik zeggen


  Maak melding

 11. Iedereen weet dat Quinsy Gario zelf een racist is. Toen de MH17 neerstortte, twitterde hij: “White lives matter more than brown ones”. Dat twitterde hij over de rug van de vele Nederlanders, Surinamers, en talloze andere nationaliteiten die in dat vliegtuig zaten. Mensen als Quinsy Gario kijken eerst naar je kleur, en dan pas welk mens daarachter zit.


  Maak melding

 12. hans
  Ja hoor mijn naam is Suriname, je hebt helemaal gelijk hoor, dat verschillende bevolkingsgroepen vredelievend naast elkaar woonden, kijk maar naar hoe ze hier op deze site met elkaar omgaan, ze maken elkaar hier uit voor rotte vis, is zeker ook de schuld van de Hollanders van 300 jaar geleden, leve de vooruitgan en geestelijke ontwikkeling, dat de hoeties en de toeties, of hoe ze ook heten mogen, elkaar de hersens inslaan is ook de schuld van de Nderlanders, probeer het eens op een rijtje te krijgen in je bovenkamer zou ik zeggen
  )
  )

  Beste hans,
  Ik vind een goede discussies wel fijn als men met feiten komt en niet met leugens.
  Suriname is op 25 november 1975 onafhankelijk geworden. jij hebt het over Hollander van 300jaar geleden. Ik heb het over Hollander van 39 jaar geleden!
  Ken je feiten voordat je met onzin komt aanwaaien. 39 jaar gelden waren de Nederlanders nog de baas in Suriname en het is geen eeuw geleden en niet zolang gelden als men ons wilt laten vermoeden. Hans zoals ik al zei doe je huiswerk ken je feiten voordat je iemand wilt aanvallen want ik Suriname ben pas 39 jaar vrij!


  Maak melding

 13. En hans, praat niet over hutu’s en tutsi’s want je weet van die geschiedenis niets en dan ook niets af!!
  Door de verdeel- en heerspolitiek van de Europeanen en het voortrekken van één stam is er haat gezaaid onder deze stammen. De haat is eeuwenlang gevoed en de betere posities gingen altijd maar naar één stam.
  Door die eeuwige verdeeldheid kon men makkelijk over hen heersen.
  Ga je eens inlezen jongen, je roeptoetert maar wat… Onzin!
  Ook in Suriname is deze politiek eeuwenlang gevoerd: hou ze verdeeld, hou ze dom, leer ze niets en verneder ze! Dan kun je de baas over ze zijn!
  Als mee wil doen moet je je beter verdiepen in de geschiedenis van Suriname!


  Maak melding

 14. Ben benieuwd wanneer de Antilliaan quinsy naar Afrika verkast om de ebola- patiënten te helpen.
  Het zal die ebola- patiënten een worst wezen welke kleur piet heeft.
  En weer zijn het de ‘blanken’ die met gevaar voor eigen leven, de handen uit de mouwen steken.

  Eens met Blaka bakra, racisme tiert welig in suri anno vandaag!
  De koelies en de blakamangs staan lijnrecht tegenover elkaar. De djoekas worden absoluut niet geaccepteerd en de chinezen zijn uitbuiters en ‘onbeskoft’.
  Namens de waarheid, keihard de waarheid, tok.

  Belachelijk als je het puin in je eigen huis niet op orde hebt, maar je bent er wel als de kippen bij om de buurman terecht te wijzen omtrent zijn huishouding!

  cairo misschien kun je de die asielzoekers die dagelijks hier binnenkomen, op de airport in Afrika waarschuwen, dat ze Nederland moeten mijden vanwege zwarte Piet.


  Maak melding

 15. Het altijd weer de Zwarte man die met zijn sterke extraverte persoonlijkheid heilige huisjes omver schop. Integratie is niet je mond houden en alle beledigingen accepteren. Want dan lopen ze helemaal over je heen.


  Maak melding

 16. @henkes……

  WK 2014 nederland-spanje 5-1…..Spanje 47 miljoen inwoners brazilie-nederland 0-3…..Brazilie 201 miljoen inwoners schreeuwlelijk gario is een roepemde in de woestijn en verdwijnt vanzelf weer van het toneel…kwestie van tijd


  Maak melding

 17. De blanken zijn een beetje eendagsmensen. Een dag per jaar willen ze van alles doen.
  Een dag per jaar mogen ze hoereren met carnaval.
  Een dag per jaar mogen ze de aap uithangen als zwarte piet.
  Een dag per jaar mogen ze dieren aaien met dierendag.
  Een dag per jaar mogen ze lief zijn voor hun moeders en vaders.
  Een dag per jaar mogen ze doden herdenken.
  Een dag per jaar mogen ze bevrijding (niet van anderen, maar van hunzelf) herdenken.
  Het is een een-dag-per-jaar volk dat zichzelf een dag per jaar allerlei uitzonderingen toestaat.


  Maak melding

 18. Armand maar het is ook die zogenaamde extraverte persoonlijkheid, en niet hij alleen maar heel veel Surinamers die wanneer hij/zij ook maar enigszins geconfronteerd worden zowat op tilt springen, gewoon snel op hun pik getrapt, een mooi voorbeeldt hiervan is de reactie van Indrawatie.en die van Singh met zijn off-topic, had dat al in een eerder stadium gedaan in deze discussie, dan had ik het echt serieus kunnen nemen, niet reageren zo lang je her ergens mee eens bent, maar niet wanneer er een commentaar komt die je niet past


  Maak melding

 19. @ steenhard de waarheid
  Hoeveel van dergelijk dagen zijn er ook weer in Suriname langs etnische scheidslijnen? Het cultureel erfgoed bepaald wie je bent! Al de door u genoemde dagen worden ook in Su gevierd samen met nog 20 andere gelegenheden. leuk toch? In Su heb je geen verlof dagen nodig die zijn er al genoeg…


  Maak melding

 20. @blanke,
  Enkele van deze dagen zijn door de blanken opgedrongen aan de rest van de wereld, Sommige landen met een sterke identiteit, zoals vele moslimlanden, doet niet mee aan enkele van deze onzindagen.
  Waarom is er geen dag van de herdenking van de slachtoffers van het kolonialisme?


  Maak melding

 21. De problemen op deze wereld zijn ontstaan toen de blanken het kruit wat eigenlijk bedoeld was om vuurwerk te maken van de chinezen om mensen mee te vermoorden 700 jr. geleden.

  Daardoor hebben ze de machtspositie verkregen door plunderingen, verkrachtingen en afslachtingen in de loop der eeuwen op alle continenten.
  Nog steeds zijn er sporen van ellende zichtbaar waar ze geweest waren.


  Maak melding

 22. Als waren Marokanen, ze hadden al lang die roode baardjurk gemolesteerd.
  Wat grappig dat moslims worden genoemd baardman en jurkman door die varkenskleurige inwoners en dan zij gaan zelf man onthalen van schip en hem eren. Man die zelf baard draagt en (rode) jurk draagt., net als de moslims
  Wij kunnen dan toch zeggen dat pot verwijt keetje?


  Maak melding

 23. De waarheid is hard noem mij keihard.
  De OM en de ombudsman zeggen dat de politie verkeerd hebben gehandeld en de heren hebben nog steeds geen publiekelijk excuses en schade vergoeding van de politie ontvangen dit moet ons voldoende zeggen. Wat mij verbaasd is wanneer de creolen op een vreedzame manier demosteren worden ze door de duivels in het blauw hard aangepakt maar wanneer het de Marokkanen of de koerden die vorige week met geweld de tweede kamer bezette krijgen ze begrip en een gesprek met de minister. Het wordt tijd dat de creolen nu hun tanden laten zien en niet weglopen voor een gevecht. Ja het Bloed zal rijkelijk vloeien maar het zal niet de creoolse bloed zijn. wanneer de politie en de Nederlanders de creolen onterecht en agressief bejegen moeten wij niet lief tegen ze zijn. Laat de Afrikaanse leeuw uit ons komen en we vreten die albino kakerlakken op. Samen zijn wij sterk en onverslaanbaar en net als mijn creoolse broeders en zusters ben ik het gelul van de Nederlanders meer dan zat .


  Maak melding

 24. Ik vraag mij af of Quinsy en Jerry, zich toen hebben gerealiseerd wat voor storm, orkaan, tyfoon en aardverschuiving hun actie toen in nov 2011 in Nederland teweeg zou brengen.
  Ongelooflijk, de nasleep van deze actie.
  Nog ongelooflijker is de opbrengst.

  Iedereen, tot aan het gerechtshof toe, de Hoge Raad, bemoeit zich met deze zaak. Vanuit alle invalshoeken die je je niet kunt bedenken is deze zaak bekeken, de hele wereldgeschiedenis en de geografie is erbij gehaald.

  Haat kwam naar boven, bittere haat, volkswoede en vele uitingen van racisme in hun zuiverste vorm. De bedorven, stinkende onderbuiken werden eindelijk geledigd op facebook e.a social media, maar het mocht niet baten. De rechter heeft een uitspraak gedaan die geen tegenspraak duldt. Of zwarte piet racisme is? Ja! Dus!
  Of Nederland een racistisch land is? Voor het grootste deel wel!
  En dat is nu helder geworden!

  Deze twee jongens hebben geschiedenis geschreven! Vrijheidsstrijders zijn het. Ze verdienen het om geëerd te worden.
  Ze verdienen een gouden medaille voor hun moed en dapperheid!
  De medaille mag gegoten worden van een deel van het goud dat in de Koloniale tijd uit ons land gestolen is en nu nog steeds prijkt in de grote huizen en paleizen in Nederland!
  Fantastisch gedaan Quinsy en Jerry. Jullie hebben het racisme in Nederland zichtbaar gemaakt. En dit is het begin…..
  Mission completed for you both!
  Thanks, brothers, from the bottom of my heart!


  Maak melding

 25. Lees nogmaals de posting van Srika van 03 juni 2014.

  Maar eerst even een mededeling :

  Het is nu duidelijk: In Nederland komt er nu zeker, misschien wel gradueel, een verandering in de denktraditie – een paradigma verschuiving – over het sinterklaasfeest. De zwarte piet zal veranderen en zal maken dat het dan ons feest wordt !!

  Srika zal nu voor enkele weken Waterkant mijden. Even periodiek afstand nemen voor een goede reflectie.

  Na het werk van die piet even wat anders doen, bijv. nadenken over beter pedagogisch en didactisch vriendelijker onderwijs, voor zeker ook Surineds in Nederland.

  Want de conflicten tussen bepaalde type, vaak onbevoegd en cultuur eenkennig, docenten en allochtone leerlingen, waaronder ook veel creoolse Surineds, neemt in het onderwijs in Nederland toe. Soms doceert de leerling de leerkracht in bijv. 4 vwo of 4/5 havo. Gevolg: Conflicten, discriminatie en onmacht van bange ouders om iets hier tegen te doen. Sommigen vragen Srika om hulp.

  En wat blijkt, die docent heeft maar een Pabo op zak en zit pas 3e jaars op de 2e graads opleiding. Verschrikkelijk, zulke wantoestanden, maar wel een onbevoegde en goedkope docent voor de klas.

  Denken over een eigen school, waar bijv. marrons, blakamangs, creolen e.a., met een bepaalde affiniteit, zou geen gek idee zijn.

  Er zijn hier in Nederland al bijv. Joodse scholen, Hindi scholen, Moslim scholen en de Chinezen denken nu ook al aan een eigen school. Dus …….!!!

  Er zijn toch ook al honderden zeer ervaren en (hoog) bevoegde docenten van Surined komaf met ontslag, die in de toekomst geen baan in het onderwijs zullen vinden.

  Omdat in hun plaats (te vaak) jonge goedkope en onbevoegde autochtone ‘docenten’ worden aangenomen. Srika heeft al enkele malen bewijsmateriaal naar bevoegde autoriteiten gestuurd en ook naar alle fracties van de Tweede Kamer. Die zeggen enige tijd al op de hoogte te zijn van deze verschijning in het onderwijs. Maar Srika ziet in de praktijk geen veranderingen, wel dat er meer bevoegde docenten met ontslag gestuurd worden, waaronder ook veel Surineds.

  Dus zal Srika in de komende weken waterkant niet bezoeken en zich even richten naar het onderwijs toe. Leerlingen en de ervaren en bevoegde docenten die ontslagen worden hebben ook rechten als mens !

  Esmerald, Srika komt ook even naar jouw warme eiland toe. Misschien staat Srika naast jou en je weet het niet eens. Misschien maakt Srika nu eindelijk eens contact. Wie weet !!
  Maar vreest niet Esmerald, al komt Srika met het vliegtuig, Srika meent het wel goed!

  Srika

  03 juni 2014
  Eindelijk begint de dag te gloren voor het begrip en de verschijning van “zwarte piet”.

  De wetgeving van de EU, overgenomen door de Nederlandse rechter, is duidelijk: zwarte piet is een belediging voor de gekleurde mens!!

  Let wel op, dat Sinterklaas hier niet in het geding is. Die is nooit aangeklaagd en die is ook niet door de rechter gevonnist. Dus Sinterklaas – de gebaarde man uit Turkije en nu wonend in Spanje – mag blijven. Alleen zal hij nu ander soort assistenten moeten zoeken.

  De voorgestelde grijze piet kan ook niet. Die kleur lijkt meer op zilver en de Spanjaarden hebben al een grote hekel aan die Piet (Hein), die van de Spanjaarden de zilveren vloot veroverde. En nu piet – alle pieten wonen en komen uit Spanje – een zilveren kleur aansmeren ziet Srika als oorlog zoeken met de Spanjaarden.

  Een zilveren piet uit Spanje! Hoe komt hij dan aan dat zilveren (grijs) gelaat? Dat pikken de Spanjaarden niet!!!

  Oplossing:
  Een traditie is niet in beton gegoten.(En toch is tegenwoordig beton makkelijk te verpulveren)

  Dus een traditie is te vernieuwen en te veranderen in de sfeer van de nieuwe werkelijkheid.

  Nederland is multicultureel. Laat Sinterklaas de zwarte pieten met dikke rode lippen met pensioen gaan en kies voor pieten die een afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking.

  Kies blanke pieten en getinte allochtone pieten, zoals Turken,, Marokkanen, Chinezen, Javanen, Creolen en Blakamangs, Hindoestanen enz., als medewerkers. En houdt het geheel ”naturel”.Geen schmink, maar wel vrolijke en gekleurde kledij.

  Koos de Jong en anderen, Srika verwacht op zijn posting een inhoudelijke reactie. Niet alleen qua minpunten!!
  Srika
  donderdag 3 juli 2014 om 14:01 uur Beoordeel Thumb up Thumb down +24
  Srika


  Maak melding

 26. ben66, je spreekt me niet tegen; een minderheid kan het winnen van een meerderheid, dat zou Nederland, dat Spanje en Brazilië verslagen heeft toch moeten weten, ze roepen niet voor niets bij tij en ontij ‘waar een klein land groot in kan zijn’. In het geval van Zwarte Piet toont Nederland echter dat een groot land (Nederland is in vergelijking met een heleboel landen een grootmacht) ook heel kleinzielig kan zijn, het zal geen ene moer uitmaken als men het uiterlijk van Zwarte Piet minder kwetsend maakt voor een kleine minderheid, door ook rekening te houden met de gevoelens van een kleine minderheid zou Nederland zich heel groots kunnen profileren. Maar nee, Nederland stelt zich op als een bully: een kleine minderheid mag zich niet beledigd voelen door onze traditie en als ze zich toch beledigd voelen dan mogen ze oprotten naar ‘hun’ eigen land, al zijn ze in Nederland geboren en zitten ze vanwege de Nederlandse bemoeienis met ‘hun’ verre land nu in Nederland. De ‘Gario’s’ zullen ook nooit meer verdwijnen uit Nederland, de Nederlanders hadden er maar rekening mee moeten houden dat dit een van de gevolgen zou kunnen zijn toen ze de landen, waar de ‘Gario’s’ oorspronkelijk vandaan kwamen, gingen koloniseren.


  Maak melding

 27. @blaka bakra,:Racisme is in Suriname uitgevonden. Hebben jullie dat nog steeds niet door?

  Nee hoor blaka bakra, juist Nederland is de uitvinder van het racisme!!!
  Het woord apartheid dat komt nergens voor in welke taal dan ook alleen in het Nederlands.
  Niet voor niets was het Nederland het laatste land in de wereld dat de slavernij afschafte met tegenzin, want ze moesten wel doordat die weggelopen slaven de plantages in brand staken anders waren ze niet meer rendabel.

  In de jaren 70 en 80 waren de buitenlanders gastarbeiders, daarna migranten, daarna moest er een onderscheiding gemaakt worden tussen autochtonen en allochtonen en nu worden allochtonen weer onderverdeelt in westerse en niet westerse allochtonen.

  @Esmerald, jij beweert dat de blanken met eigen gevaar voor leven de ebola-patiënten helpen.
  Dat is niet helemaal waar, want er zijn ook zwarte Amerikanen die dat ook doen en er zijn ook veel Cubaanse artsen naar die gebieden gestuurd waar juist Europeanen behoorlijk achterblijven.
  Maar ja in de media hoor je dit soort nieuws niet, over objectiviteit gesproken hoef je dat ook niet te verwachten.

  Die dingen moet je wel in de juiste perspectief plaatsen en niet met stigmatisering aankomen!!!!


  Maak melding

 28. Gezellig. Weer alles gelezen. Het interesseert de Nederlanders geen moer wat deze demonstranten beweren. Het zijn n.m.l. nutteloze uitkeringstrekkers. Slechte vertegenwoordigers voor de creolen. Of toch niet?


  Maak melding

 29. Vrije meningsuiting mag in Olland maar ” gebruikt het niet tegen de gevestigde orde ” en vooral als je een vrouw , homo , lesbisch , zwart , allochtoon , moslim en uitkeringsgerechtigde bent !!!
  En elk jaar worden de burgers op 4 en 5 mei geattendeerd om tegen racisme en facisme ten strijde te gaan !!!
  Paradoxaal , hypocriet , dubbele moraal nanga mi no sabi moro .
  Waar zijn nu de moraal – ridders gebleven ???


  Maak melding

 30. Het afschaffen van zwarte piet is tegen het cultuur en traditie van Nederland. Ook heeft de VN zwarte Piet afgekeurd, omdat zwart piet sterk op een zwarte neger lijkt…Nederland is erg boos en in rouw… Het zal heel er lang duren om dit te kunnen verwerken…

  Nederland heeft als laatste land de slavernij afgeschaft, dit was ook Nederlands traditie en cultuur. Toen der tijd werd dit ook onder internationale druk afgeschaft. Nederland was toen ook erg boos en in rouw, ook toen duurde het erg lang om dit te kunnen verwerken, maar men is er overheen…

  Ooit zal er een tijd komen dat men zal beseffen dat zwarte Piet ook een racistische karikatuur was van een neger, die een slaaf (knecht) van een blanke baas moest spelen om kinderen te entertainen…


  Maak melding

 31. e anti-discriminatiebepalingen in het strafrecht zijn ontstaan in 1971, nadat Nederland in 1967 het Internationaal Verdrag inzake de Uitbanning van alle Vormen van Rassendiscriminatie (IVUR, in het Engels CERD) had geratificeerd. Dit Verdrag eist nationale wetgeving waarin discriminatie strafbaar werd gesteld en moet dus worden opgezegd als men in Nederland besluit de strafrechtelijke anti-discriminatiebepalingen te schrappen. De bepalingen zijn aangescherpt in 1991 en 1992.

  In de artikelen 137c, d en e Sr is voorts opgenomen dat de discriminatoire uitlatingen ‘in het openbaar’ moeten zijn gedaan willen ze strafbaar zijn. Voor een antwoord op de vraag wanneer uitlatingen in het openbaar zijn gedaan kan aansluiting worden gezocht bij de betekenis die de Hoge Raad aan het begrip ‘in het openbaar’ heeft gegeven bij het misdrijf opruiing (art. 131 Sr): “In het openbaar” betekent niet dat de opruiende woorden worden geuit op een openbare plaats; maar dat zij worden geuit onder zodanige omstandigheden en op zodanige wijze, dat zij door het publiek kunnen worden gehoord.


  Maak melding

 32. Nog steeds zijn de afro-Surinamers bezig met het verwerkingsproces van de slavernijperiode in Suriname. Hoe lang zal de afschaffing van Zwarte Piet duren en de verwerking ervan.


  Maak melding

 33. Oppakken en naar Afrika terug.Dom gelul over slavernij en zwarte piet.Blanke dit en blanke dat ,jullie zijn nu toch onafhankelijk geen ketting om je nek of been.Het is gewoon zielig als je jezelf nog in 2014 als slachtoffer voelt.Kijk nu wie er in Afrika bij Ebola slachtoffers aan het helpen zijn,tot nu toe nog geen Afrikaan gezien die daar aan helpen is.En als je heel Afrika bekijk totaal geen vooruitgang,Suriname ook het zelfde,40 jaar onafhankelijk kijk eerst wat er is gebeurd onder jullie eigen bestuur of zijn de bakras daar nu ook schuldig aan.En sinterklaas is al vanaf de 15e eeuw en volgens mij slavernij meer als honderd jaar later.Vier lekker sinterklaas koop kadootjes en geef ze aan arme kids en het gevoel wat je daar van krijg laat je alles vergeten en vooruit denken.


  Maak melding

 34. @ Hans,

  Op school heb ik geleerd dat de 80-jarige oorlog, tachtig jaar heeft geduurd. Nederland voerde toen strijd tegen Spanje. Ook leerde ik dat de Eerste Wereldoorlog 4 jaar heeft geduurd. De Tweede Wereld Oorlog duurde 6 jaar. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog vond de vervolging tegen de Joden plaats (ook ongeveer 6 jaar dus) waarbij 6 miljoen joden werden vergast. Jammergenoeg heb ik niets over de slavernij geleerd op school. Ben zelf op onderzoek gegaan. De slavernij duurde 300 jaar (langer zelfs, maar laten we het op driehonderd jaar houden) en er kwamen 100 miljoen Afrikanen om.

  Hans, hoe wil je eigenlijk dat de slavernijperiode (die het langst geduurd heeft van alle misdaden tegen de menselijkheid), zomaar even wordt weggemoffeld? Op de basisschool in Den Haag heeft niemand mij over de wereldwijde slavernij tegen Afrikanen verteld. Wel over Johan de Wit, Piet Hein, de VOC-tijd, de Eerste en Tweede Wereld Oorlog, mondjesmaat over de holocaust, Anne Frank, de Middeleeuwen, enzovoorts. De tijd van wegmoffelen is voorbij.

  Om antwoord op je vraag te geven: aangezien slavernij tegen de Afrikanen het langst heeft geduurd (300 jaar), schat ik in dat het nog heel erg lang zal duren voordat de slavernij verwerkt is. Het is een natuurlijk verwerkingsproces dat pas zal helen als ongerechtigheid jegens minderheden zal stoppen. Echter, het is een utopie om te denken dat onrecht ooit zal stoppen.


  Maak melding

 35. Dit hele lange epistel van Smatje lijkt mij eerlijk gezegd weer een excuus om nog maar lekker lang door te blijven gaan met het slachtoffertje blijven spelen van een aantal Afro-Surinamers, wij kunnen niets aan ons gedrag veranderen want wij zijn zo, wij zijn zo, schop je zelf onder je zwarte reet, en blijf verdomme niet in die slachtoffer rol zitten, kijk voor uit en maak wat van je leven, schei uit met dat rancuneuze ge-ouwehoer


  Maak melding

 36. @srika de stalker

  Blijf daar!
  Kap nou eens een keer met dat kinderachtig gedoe van je, damned!
  Esmerald is een nickname, van een hele grote zwarte man.

  “Esmerald, Srika komt ook even naar jouw warme eiland toe. Misschien staat Srika naast jou en je weet het niet eens. Misschien maakt Srika nu eindelijk eens contact. Wie weet !!
  Maar vreest niet Esmerald, al komt Srika met het vliegtuig, Srika meent het wel goed!”


  Maak melding

 37. @hans,
  Schop jezelf onder je witte stinkreet achter die computer vandaan en ga nou eens eindelijk iest zinnigs doen met je leven dan de hele ff*** dag en nacht op WKN te zitten, om anderen met je negatieve kijk op de wereld te infecteren. Slachtoffer van de PC!

  Smatje schrijft een zinnige posting waarin ze de misdaden tegen de menselijkheid, gepleegd in Europa, afzet tegen de grootste misdaad tegen de menselijkheid ter wereld: de Slavernij!
  Keurig verwoord!
  En wat doe jij? Jij gebruikt voor de 100.000 ste keer die afgezaagde dooddoener van je: “Ze kruipt in een slachtofferrol!”
  Gewoon omdat je er niets tegen in kan brengen! Laf van je!
  Pestgedrag van Hans de zuurpruim.
  Waar, in haar posting, stelt ze zich als slachtoffer op?
  WAAR??? Vertel me dat nou! Hans domme gans!


  Maak melding

 38. Kwakje, de hand in eigen boezem steken, ik schreef al in een eerder posting dat er slecht met confrontaties omgegaan word, jou reactie bevestigd dit weer, dank je


  Maak melding

 39. hans Domme gans! Noem je dit nou “slecht met confrontaties omgaan”! Jouw reactie op Smatje bevestigt dat jij degene bent die totaal niet met confrontaties kunt omgaan.

  Je wordt geconfronteerd met feiten maar je doet hetzelfde waar je een ander van beschuldigt door te stellen ” schop je zelf onder je zwarte reet”, en blijf verdomme niet in die slachtoffer rol. Is dat het enige wat je kunt zeggen op een correct uitgelegd feit?

  Je begint zo langzamer als een bekrompen dolle hond over te komen op dit forum.


  Maak melding

 40. hans Dolle gans! Voordat je met mij begint. Ik heb belangrijkere zaken in mijn leven dan jij Piet en Sint, en ik voel me nooit gediscrimineerd of ik nou gitzwart, Hindoestaan, Chinees of Creool ben, dat laat ik ook aan jouw fantasie over.
  In ieder geval gaat jouw dooddoener “ de slachtoffer rol” helaas niet werken. Ga eens leren een goede discussie te voeren, door inhoudelijk te reageren i.p.v. te duiken als het je het niet meer weet.

  Normaliter reageer ik niet rechtstreeks naar nicknames maar het eindeloze domme gezwets van je valt gewoon op.
  Veel plezier verder op dit forum.


  Maak melding

 41. Ja dat heb je goed gezien want hier kan ik echt niet tegen!

  Op basis waarvan moet iemand met een normale verstandige reactie zichzelf onder de zwarte reet schoppen en uit de slachtofferrol gaan ? Dus iedereen die enig begrip kan opbrengen voor de tegenstanders van zwarte piet is per definitie zwart en zit in de slachtofferrol.

  Zijn dit misschien juist de mensen die deze ontwikkelingen in een breder perspectief kunnen plaatsen en over een gezonde dosis inlevingsvermogen beschikken? Daar hoef je niet zwart of wit voor te zijn hoor.

  Doe ff normaal man, nergens voor nodig dit soort reacties, want je kunt beter. Als je het niet eens bent met “die Smatje”, maak dan gewoon duidelijk waarom! Zonder denigrerend te doen.


  Maak melding

 42. Noem jij dat maar een verstandige reactie van Smatje, het slavernij verleden, hoe triest dan ook, te gebruiken om maar steeds die rol van slachtoffer te blijven spelen, daar word ik nou moe van, het steeds maar achterom willen blijven kijken, is toch niet genetisch bepaald, of wel?, waarom heeft een bepaalde groep hier wel last van, maar vele anderen niet, ik ken er gelukkig maar weinig


  Maak melding

 43. Het is wel zo dat over het algemeen Nederlanders niet graag over het slavernijverleden willen horen, laat staan erover praten.
  Men heeft er veel moeite mee, maar wat mij wel opvalt dat men wel vaak over de VOC wil praten.

  Vandaar dat er zeer weinig tot helemaal niks wordt onderwezen tijdens geschiedenis over dit zwaar beladen onderwerp op school in Nederland……………….de slavernij!!!!
  Wat wel wordt onderwezen zijn de zogenaamde zeehelden uit het verleden zoals Piet Hein e.a. die in feite zeerovers, plunderaars, moordenaars en verkrachters waren!!!!!


  Maak melding

 44. Hans, hoé GEBRUIKT Smatje het slavernijverleden in haar posting? Toon dat eens aan man! Ga DÁÁR nou eens op in!
  Je lalt er omheen. Kom to the point!
  HÓE?? Geef het aan dan! Kom op!

  Jīj bent het, die steeds het slavernijverleden GEBRUIKT om een ander de bek te willen snoeren!
  Hou ermee op hans, jouw dooddoeners neigen naar autistisch gedrag.


  Maak melding

 45. @ hans:
  “daar word ik nou moe van, het steeds maar achterom willen blijven kijken, is toch niet genetisch bepaald, of wel?, waarom heeft een bepaalde groep hier wel last van, maar vele anderen niet”

  Elke keer als IK achterom kijk, zie JIJ jezelf in de spiegel.
  Dát is waar je niet tegen kan, hans!
  De confrontatie met jezelf en het schandalige verleden van jouw volk.
  En niet andersom!


  Maak melding

 46. Kwaku, daar heb ik part nog deel aan gehad , mijn ouders en grootouders niet, ook de huidige generaties hier in Nl maar jij en je ouders ook niet en dat bedoel ik met het naar voren willen kijken en niet steeds achterom om een excuus te hebben voor een bepaald gedrag, en verwijten waar je dus geen reet aan hebt in het heden en de toekomst, Gewoon door blijven gaan met dit gedrag, het enigste wat je hier mee bereikt is een averaechts. Maar jullie gaat maar door hoor, met dit negatieve gedoe, schiet je wat mee op


  Maak melding

 47. Ik verwijt jou niets hans, ook niet je ouders en grootouders m.b.t. mijn slavernijverleden.
  Wat ik de drie generaties wél verwijt is het verzwijgen van de zwarte holocaust o.a in de leerboeken op school en het steeds maar goedpraten van wat er gebeurd is. Het bagatelliseren van een stuk geschiedenis die ons heeft gemaakt wie we nu zijn. Onze geschiedenis, dat máákt ons!
  Ontkenning daarvan is ontkenning van ons bestaan, ons wezen, ons zijn.
  Het is goed om er op te blijven wijzen, zonder haat of wrok, en om het nooit te vergeten. Vergeving is al lang gebeurd.
  En misbruiken is fout. Maar om alles te plaatsen in het kader van misbruik is ook fout.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.