donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVastgoedmarkt Suriname niet voor kleine beurs

Vastgoedmarkt Suriname niet voor kleine beurs

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 16 okt – De Surinaamse vastgoedmarkt is nauwelijks of niet toegankelijk voor mensen met een lage inkomen. Dit zegt Sylvano Tjong Ahin, directeur van het Management Instituut voor Grondregistratie & Land Informatie Systemen, MI-Glis. Toch is de administratie van landdistributie vergaand gemoderniseerd.

De Augiasstal die het ooit was, is zo goed als opgeruimd. De chaotische papierwinkel werd veelal gezien als oorzaak van hoge prijzen. Maar er blijkt veel meer te spelen, de prijzen blijven explosief stijgen. “De onroerendgoedmarkt in Suriname is door deze prijsstijgingen, de toegenomen dollarisering, hoge transactiekosten en gecompliceerde procedures, moeilijk toegankelijk voor vooral burgers met een vast en laag inkomen”, zegt Tjong Ahin tegenover de Ware Tijd.

Bovendien is de markt ook nog inefficiënt. Vooral speculanten met ‘onzuivere doelstellingen’ maken daar gretig misbruik van. MI-Glis verwacht, alles ten spijt, een toename in het aantal transacties. Dit jaar zullen naar verwachting ongeveer zesduizend overdrachten worden gesloten. Dat is goed voor ruim zeshonderd en vijftig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderd en vijf en zeventig miljoen euro). Door onderfacturering zal een aanmerkelijk lager bedrag worden geregistreerd.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

14 REACTIES
 1. Ik vind dat Tjong Ahin het volkomen mis heeft:
  Er is geen sprake van dollarrisering van de de vastgoedmarkt.Alles op deze markt wordt immers in Euro verkocht.Verder is de inschatting van de omzet van SRD 650.000.000 veel te laag voor 6000 transacties.Gemiddeld zou dat neerkomen op ruim SRD 1 ton per transactie(Euro 20.000).Waar worden percelen voor deze lage bedragen verkocht? Slecht enkele grondhuurpercelen op afgelegen plekken kan men voor deze lage bedragen kopen.Het is jammer dat deze zogenaamde deskundigen totaal niet deskundig zijn.Wie heeft deze man in deze functie benoemd?


  Maak melding
 2. De “EURO Surinamers ” die doen op dit moment de Surinaamse VASTGOEDMARKT behoorlijk FLOREREN en hebben daarnaast dus eveneens de POWER om die te doen veranderen ten faveure van de ” SURIS ” met een kleine SRD beurs.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding
 3. @ Toekimin,

  Eur 175 miljoen delen door 6000 komt op ruim Eur 29 duizend per kavel. Voor die prijs zij er echt zat! kavels. Je moet niet naar de prijzen op sites als Surgoed e.d. kijken. Deze zijn niet representatief voor het merendeel van de markt en hebben enkel als doel onwetende (Suri)Nederlanders op te lichten.
  Voor 25 duizend heb je een prima eigendomsperceel in een goed stuk in Noord en op nog geen 10 minuten rijden van de brug in Meerzorg zijn er al eigendomskavels voor Eur 15.000 incl. water en electra (NV Samen Wonen, Peperpot City/Politie project, etc).


  Maak melding
 4. Joh79

  Lekker mis want voor dit bedrag wat je aangeeft ga je wonen in een gebied die nagenoeg geen controle kent.
  Je aan de boven bent overgeleverd
  De politie dit achterland nauwelijks kan bewaken en bevangen.

  Neen dan heb ik liever, wat k recentelijk heb gekocht, voor 480.000 euro 1 hectare met 2 villa’s gelegen aan de Suriname rivier.
  Want in deze wijk daar vind bewaking plaats bij nagenoeg alle bewoners en is er ook nog sprake van veiligheidsgevoel in de wijk.
  Want de buurman al echt niet komen inbreken om je tv en mobiel en laptop mee te nemen omdat hij deze reeds bezit en ook nog een vette bankrekening.
  Dus is de koop gesloten voor 480.000 euro


  Maak melding
 5. @John 79

  IN noord een mooie kavel voor 25.000 Euro whahahahhahaah sorry lieverd maar vertel me exact waar dan ga ik meteen de koop regelen…. want in Zuid Latour Ramgo Toekomst zit je al voor 900m2 op 35.000 Euro… 😉

  In noord kan je een stukje grond kopen 20×20 en zit je ver ver ver boven die 25.000 Euro, maar nogmaals laat me weten waar ik koop meteen …. ik heb nu 900m2 en met de helft ga ik geen genoegen kunnen nemen… en voor de grond zelf heb ik 35 betaald dus [huis is er ff ni bijgerekend] Ik denk dat je niet goed geinformeerd bent …


  Maak melding
 6. Alleen in Noord, aan de kustlijn van de zee in SU, waar je je huis op een rots kunt bouwen is het nog betaalbaar. De rest is voor Suri’s onbetaalbaar hoog. In Orlando, Miami koop je voor relatief weinig geld een prachtige bungalow aan zee.


  Maak melding
 7. Hoe de prijzen zijn in Frans Guyana? Daar je kan ook mooi wonen.
  Straks wanneer gaan Chinezen bouwen China City in binnenland, dan gaat worden net als grote steden in Brazilie in oerwoud. Modern en alle voorzieningen en goedkoper dan Pa Rama Ribo.


  Maak melding
 8. @ Joh79,

  Alleen al voor het perceel, moesten mijn ouders het viervoudige voor hun perceel in Noord betalen. Daarbovenop kwamen ook nog eens verkavelingskosten, kosten voor aanleg nutsvoorzieningen, en daarna pas de kosten voor het bouwen van hun huis en omrastering/omheining van het perceel. En ook nog eens kosten van het interieur (aanleg elektra, enz..). Als je naar het kostenniveau kijkt van aanschaf van een perceel en bouwen van een woning in SU, dan staan deze kosten niet in verhouding met de levensstandaard in SU. Het gaat hier om exorbitant hoge kosten die niet te rechtvaardigen zijn met het kostenniveau van de gemiddelde Surinaamse bouwmaterialen. Kortom: er wordt behoorlijk veel (ongecontroleerd) overvraagd.


  Maak melding
 9. SU HEEFT EEN GRIJZE SUBECONOMIE WELKE ONTSTAAN IS DOOR DE HANDEL IN DRUGS. Er moet witgewassen worden dus kopen deze gasten alles op waardoor de prijzen opgedreven worden.


  Maak melding
 10. Ik waarschuw een ieder om niet zomaar,via een makelaar, een woning te kopen in Suriname. Neem je tijd en ga niet over 1 nacht ijs. Surf zelf even op het net. Vergelijk steeds want die ene makelaar/of malafide aanbieder biedt het zelfde huis voor meer dan twintig tot dertigduizend euro’s of meer goedkoper aan dan de andere. Vb woning te koop Belladonastraat voor €95000 via een andere malafide aanbieder kost dat zelfde huis€150000 en zo zijn er nog tal van voorbeelden. U bent gewaarschuwd. Geldklopperij, hebzucht van sommige in Suriname gevestigde makelaars en pseudo makelaars.


  Maak melding
 11. Nou ik ben blij voor je hoor John dat je een kavel met huis heb gekocht voor 480000€ .wauw ik wou dat iedereen dat bedrag zo even kon ophoesten. Vooral diegene die in su woond.


  Maak melding
 12. 480k in su. Ben je gek? Beter 50/50 antillen en su of 480k Orlando. Zeker te makkelijk verdiend. Sorry, ben niet jaloers, integendeel gun ik het je. Totaal geen verstand waar je mee bezig bent. Respect.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES