Kinderboek Robert Vuijsje over Zwarte Pietendiscussie

75

Of de traditionele Nederlander het nu leuk vindt of niet: de ouderwetse Zwarte Piet past niet meer in deze tijd, betoogt Robert Vuijsje. Hij schreef samen met Heleen Brulot een origineel en geestig prentenboek waarin de Zwarte Pietendiscussie wordt teruggebracht tot de essentie: het gaat om een feest, vol spanning en fantasie. Dat de pieten daarbij niet alleen maar zwart zijn, is verfrissend en kleurrijk. In Alleen maar stoute kinderen willen twee vriendjes zich verkleden als Piet. Het ene vriendje heeft een wit gezicht, het andere is bruin. Hoe zal dat aflopen?

Sammie en Daantje willen zich verkleden als Sint en Piet. Of nee, ze willen allebei een pietje zijn. Ze pakken verf uit de kast. Rood, blauw, groen, geel, wit en zwart… er zijn zoveel kleuren om uit te kiezen! Dat wordt een gezellige knoeiboel…
Een vrolijk en ondeugend prentenboek over pietjes in álle kleuren.

Robert Vuijsje: ‘Op 12 oktober begaf ik me met een stuk in de Volkskrant in het op dat moment nog niet zo hysterische Zwarte Pieten-debat, drie dagen later gevolgd door een optreden bij Pauw & Witteman. Als zelfbenoemd leidsman in de multicultuur was het een natuurlijke ontwikkeling dat ik een kinderboek moest schrijven over Zwarte Piet. Een boek om voor te lezen aan mijn eigen jonge kinderen.’

Vuijsje, o.a. bekend geworden van het boek ‘Alleen maar nette mensen’, schreef gisteren een essay in de Volkskrant getiteld ‘Zwarte Piet is niet meer van deze tijd‘. Daarin schrijft hij o.a. “De kern van de Zwarte Pietendiscussie: omdat het hele probleem niet bestaat in het hoofd van de meeste Hollanders, leidt het tot frictie wanneer ze erop worden gewezen. Even een rondje misverstanden:
# ‘Ze willen ons hele feest afpakken.’ Zelfs de grootste Black Panther-Kill Whitey-achtige zwarte Nederlander heb ik nooit iets horen zeggen over het feest afschaffen. Het gaat om de aanpassing van één detail.
# ‘Ik word weggezet als een racist omdat ik altijd Sinterklaas heb gevierd.’ Niet Zwarte Piet was racistisch bedoeld, ik ben ervan overtuigd dat bijna niemand die gedachte erbij had. Wat wel racistisch is, en veruit het onthullendst: de Hollandse reacties op de aanmerkingen op hun Zwarte Piet. Dat er niets racistisch mee werd bedoeld, betekent overigens niet dat het niet als zodanig kon worden ervaren door zwarte Nederlanders. Lees het artikel hier

© illustratie: Heleen Brulot, uit: ‘Alleen maar stoute kinderen’, Uitgeverij Leopold, 2014.


75 REACTIES

 1. Is het niet de pers die er overmatig aandacht aan besteed, is er nu ook al een schrijver de er op zijn manier een slaatje uit probeert te slaan, alleen om het feit dat de kleine kinderen waar het hele feest voor bedoelt is totaal geen verband leggen tussen zwarte piet en slavernij als ze al weten wat dat laatste betekent, een handvol voornl. creoolse Surinamers wel, ook zij die toen ze klein waren vvoraan stonden om gratis snoep te krijgen en ook nog niet vergiftigd waren met irrationele gedachtengang
  Veel surinamers die ik ken doen het gelukkig ook af met zeurpieten


  Maak melding

 2. Hans alle kinderen, zwart, bruin en wit gaan nog steeds vooraan willen staan als regenboogpieten gratis snoep uitdelen. En of men de tegenstanders afdoet met zeurpieten zal er niets aan veranderen dat de traditionele zwarte piet gaat verdwijnen, ik zou er maar aan wennen als ik jou was, vastgeroeste, met een bord voor zijn kop lopende, doordrampiet.


  Maak melding

 3. 16 okt. 2014

  Nogmaals mijn posting van 03 juni 2014.

  Eindelijk begint de dag te gloren voor het begrip en de verschijning van “zwarte piet”.

  De wetgeving van de EU, overgenomen door de Nederlandse rechter, is duidelijk: zwarte piet is een belediging voor de gekleurde mens!!

  Let wel op, dat Sinterklaas hier niet in het geding is. Die is nooit aangeklaagd en die is ook niet door de rechter gevonnist. Dus Sinterklaas – de gebaarde man uit Turkije en nu wonend in Spanje – mag blijven. Alleen zal hij nu ander soort assistenten moeten zoeken.

  De voorgestelde grijze piet kan ook niet. Die kleur lijkt meer op zilver en de Spanjaarden hebben al een grote hekel aan die Piet (Hein), die van de Spanjaarden de zilveren vloot veroverde. En nu piet – alle pieten wonen en komen uit Spanje – een zilveren kleur aansmeren ziet Srika als oorlog zoeken met de Spanjaarden. Een zilveren piet uit Spanje! Hoe komt hij dan aan dat zilveren (grijs) gelaat? Dat pikken de Spanjaarden niet!!!

  Oplossing:
  Een traditie is niet in beton gegoten.(En toch is tegenwoordig beton makkelijk te verpulveren)

  Dus een traditie is te vernieuwen en te veranderen in de sfeer van de nieuwe werkelijkheid.

  Nederland is multicultureel.
  Laat Sinterklaas de zwarte pieten met dikke rode lippen met pensioen gaan en kies voor pieten die een afspiegeling zijn van de Nederlandse bevolking.

  Kies blanke pieten en getinte allochtone pieten, zoals Turken,, Marokkanen, Chinezen, Javanen, Creolen en Blakamangs, Hindoestanen enz., als medewerkers. En houdt het geheel ”naturel”.Geen schmink, maar wel vrolijke en gekleurde kledij.

  Koos de Jong en anderen, Srika verwacht op zijn posting een inhoudelijke reactie. Niet alleen qua minpunten!!
  Srika


  Maak melding

 4. Ik zou denken dat blanke kinderen, als ze zijn al groot, nog kunnen herinneren dat zij hebben gehad cadeau van zwarte piet en dus zij gaan niet discrimineren. Maar helaas, die blanke kinder en waren ezels. Ze geloven wel dat is zwarte piet zwart door roet uit schoorsteen, maar ze willen niet geloven dat zwarte piet is goed mens die cadeau geeft. Blanke ezels toch.


  Maak melding

 5. Er is ontzettend veel gezegd en geschreven over het Sinterklaasfeest maar nog nooit heb ik in zo duidelijke bewoordingen, zo helder en klaar, de kern van de zaak uitgedrukt gezien, als Robert Vuijsje dat heeft gedaan!
  De discussie heeft lang geduurd, gaat nog door en is heftig!
  Er is één goed ding eruit gekomen wat de rechter heeft verklaard: de verschijning van zwarte piet in zijn huidige vorm is racistisch.
  Er is één slecht ding gekomen uit deze hele ellenlange eindeloze strijd, en dat is: de onderbuik van de Hollander!

  Maar ook een slecht ding kan goed zijn. In die zin dat de discussie, open en bloot, helderheid heeft gebracht in den ware aard van den Hollander: niet zwarte piet is racistisch maar de Hollander!
  En dat moest een Jood ons vertellen!
  Met dank aan Robert Vuijsje!


  Maak melding

 6. 16 okt. 2014

  In Gouda is een paradigma verschuiving t.a.v. zwarte piet gaande.

  Gouda als organiserende stad voor de intocht van Sinterklaas komt met voorstellen om de anti-zwarte pieten beweging enigszins tevreden te stellen. En dit proces zal in de toekomst moeilijk tot niet meer teruggedraaid kunnen worden. Maar het is ook een begin naar die totale verandering van zwarte piet.

  Eindelijk bewijzen een aantal Surineds dat door in elkaar te geloven, durven en volhouden van het standpunt er veel in Nederland ten goede van alle Surineds kan veranderen. En pas dan is de toenadering naar de andere, dus integratie mogelijk.

  En dit moet de jonge Surined nu aangeleerd worden. Maar niet door die laffe (politieke) leiders onder de Surineds, maar door hoogopgeleide deels jonge Surineds die het daadwerkelijk met de doelgroep menen.

  En wat ziet Srika ook op de tv gebeuren? Een aantal zogenaamde bekende Surineds staat nu opeens op om zich ook uit te spreken voor veranderingen bij die zwarte piet. Maar waar waren zij in het heetst van de strijd tegen zwarte piet? Laffe hypocrieten zijn het toch !!!
  Srika


  Maak melding

 7. @henkes, dank je wel voor je levelled reactie. en @agoe dagoe: ik hoop dat je gelukkig bent, maar ik denk van niet. waar het hart vol van is stroomt de mond van over. ik heb met je te doen. mijn idee is dat als je zo een grote zelfhaat hebt, dan kun je onmogelijk van een ander houden. seek help!


  Maak melding

 8. Dre,

  Je heb gelijk. Ik hou niet van Sinterklaas. Alles aan die man is vals. Valse baard, valse hoofddeksel, valse snor, valse ogen, valse wenkbrauwen, valse woorden, valse wandelstok, valse jurk. Valsheid in woord en gedrag, helemaal.
  Over geluk gesproken. Nee, ik hep de loterij nog niet gewonnen de hoofdprijs.


  Maak melding

 9. Ik word werkelijk niet goed van de posting van Srika over Zwarte Pieten.
  Ik heb als kind altijd genoten van Zwarte Pieten, omdat zij altijd pepernoten en andere zoetigheid strooiden en niet, omdat zij zwart waren…………. en dat was op Curacao.
  Ik heb mijn kleinkinderen in Nederland er nog eens over nagevraagd en die denken tientallen jaren later nog steeds precies hetzelfde over Zwarte Piet.
  Volwassen mensen maken een discussie van Zwarte Piet !!!
  Kleine kinderen hebben geen idee, waarover je het hebt.
  Het volgende slachtoffer is de Kerstman, omdat hij in alle films zijn rendieren met een zweepje aftuigt.


  Maak melding

 10. @ Rudinho,

  Ik ga helemaal met je mee. Ik heb zelfs achterkleinkinderen en de discussie gaat helemaal langs ze heen, gelukkig. Overigens heb ik de f…..ing Partij van de Dieren nog niet gehoord over het zwepen van de rendieren, hihihihi.


  Maak melding

 11. Rudhino, zeker een voedselvergiftiging opgelopen in je jeugd, waardoor je nu niet goed meer kunt redeneren, funchi en pepernoten gaan blijkbaar niet goed samen. Logisch redeneren kan je in ieder geval niet; ‘je hebt genoten van Zwarte Piet omdat hij pepernoten strooide en niet omdat hij zwart was’, het moet daarom vooral jou niets uitmaken welke kleur hij heeft, als hij maar met pepernoten strooit, is het goed.

  Ga de Nederlandse rechter maar vragen waarom hij vindt dat Zwarte Piet racistisch is, misschien zijn je hersenen niet zo erg aangetast door de funchi/pepernoten vergiftiging, waardoor je zijn uitleg wel kan snappen, ik geef het in ieder geval op om het je uit te leggen.


  Maak melding

 12. @Rudinho,
  Hoe lelijk, hoe eng, hoe angstaanjagend iemand er ook uitziet, met een snoepje maak je elk kinderhartje blij. Niet voor niets had de heks van Hans en Grietje een huisje van koek en marsepein.

  Snoepjes worden vaak gebruikt door kinderlokkers als lokaas, waarmee ik wil aangeven dat kleine kinderen niet zwarte piet leuk vinden maar het snoepje.

  Niet omdat kinderen zwarte piet leuk vinden (vanwege de snoepjes dus) is dat een rechtvaardiging voor zijn karikaturale verschijning als zwarte slaaf van Sinterklaas.
  Bovendien hóór je als kind, zwarte piet leuk te vinden, anders ben je niet loyaal aan Sinterklaas en krijg je misschien niets in je schoen. Dat risico wil je als kind niet nemen.


  Maak melding

 13. Joy, zou een klein kind wat nog geen vooroordelen heeft en onbevangener in het leven staat die gedachtengang van o.a. jou al hebben, ik dacht het niet, want zou dat wel zo zijn dan zouden zij ook die sprookjes niet meer zo leuk vinden,
  Laat die kinderen waar het sinterklaasfeest met zijn zwarte pieten voor bedoeld is voorlopig kinderen blijven, ze komen er vanzelf wel achter hoe de wereld in elkaar steekt


  Maak melding

 14. wat mij betreft gaat het allemaal om educatie/onderwijs/ leren. hier een reactie Metro, donderdag 16 oktober 2014; pagina 3 onderdeel: in het nieuws. stukje van Bianca Brasser:

  Titel: Moeder wil domme piet van school sturen

  … journaliste over het schoolhoofd::

  …Wat betreft de pietengymkwestie stelt zij dat de school daarmee juist laat zien wat Zwarte Piet allemaal kan.

  en iemand, (ik dus) denk dan: wat? is Zwarte Piet ook een getrainde monkey, behalve dat hij dikke lippen heeft?

  draaien sommige mensen zichzelf niet helemaal de knoop in?
  – …wat zwarte piet allemaal kan: wil dat zeggen dat zwarte piet een aantal kunstjes geleerd heeft die hij wil laten zien?
  – wil dat zeggen dat zwarte piet eigenlijk, van huis uit, best wel dom is, maar sint heeft hem kunstjes geleerd?
  – wil het zeggen dat zwarte piet eigenlijk een minderwaardig mens is maar dat het toch gelukt is om hem kunstjes te leren?

  ik heb vroeger genoten van sinterklaas, van zwarte piet minder, bij ons op school stopte hij kinderen in de zak.

  nu gaat sint niet meer over de daken (ha ha, daken), zwarte piet komt niet meer langs de schoorsteen (ha ha, hij is natuurlijk veel dikker dan dat hij vroeger geweest is) de roede is verboden op straffe van een dik dossier bij jeugdzorg, (wat daarna in het ongerede raakt), de zak mag niet meer, (ook jeugdzorg, en andere opvoedkundigen,) het is zo traumatisch voor het tere kinderzieltje, noem nog een aantal veranderingen.

  maar de meest traumatische verandering voor het kleine kind is, de ontdekking dat zwarte piet niet meer mag meedoen en dat het voortaan witte piet moet zijn.

  nou, in ieder geval krijgt jeugdzorg het weer wat drukker. misschien moet ik solliciteren.


  Maak melding

 15. Commerce vuistje, commerce!

  Wat ik dus nog steeds niet begrijp, is het volgende:
  De blacks vinden dat zwarte piet niet mag, omdat ze een gelijkenis met zichzelf ‘zien’.
  Maar waarom wil je ‘wit’ zijn dan?????????????????
  Je bent nu eenmaal, zwart, lichtzwart, lichtbruin, bruin, etc.
  Waar is het “Say it loud and shout: I am black and I am proud”, gebleven ?????
  Ik vind dit verloochening van je eigen kleur.

  Ik vind dat je dan zelf aangeeft dat je voor de rest van je leven beoordeeld wilt worden op je kleur en niet op je persoonlijkheid, kennis en competenties.
  Wat betekend “blaka tara”, zo werd ik vroeger gepest. En ook met ‘blauwkop’, toen woonde ik nog aan de Ramgoelamweg, nu in Holland, whahahahahahahahaha.
  Maar………….ik leef nog, and I am Happy, ondanks dat ik sswart ben.

  Duhhh


  Maak melding

 16. Anyhow!

  Hou je kindjes maar lekker thuis op 5 december. (actie)
  Ze zullen heus niet gepest worden hoor (reactie)

  Klaag niet als je kindjes geen stageplek kunnen vinden. (actie)
  Ik als ‘witte’ ondernemer kijk wel uit om ze aan te nemen, voor je het weet heb je een discriminatie
  rechtszaak aan je broek. (reactie).

  Klaag niet als je strax als eerst eruit vliegt bij een reorganisatie (actie)
  Je bent altijd afwezig tijdens sinterklaas, je kunt je nou eenmaal niet aanpassen, je past niet in de groep (reactie)

  Plaats je kindjes lekker op een zwarte school, ons kent ons (actie)
  Sta er niet van te kijken als ze nergens kunnen ‘aarden’, en steeds weer buiten de boot vallen (reactie).

  Geen zin om het verder uit te diepen, een goed verstaander…………

  Mijn kind doet gewoon mee, en als iemand hem zwarte piet durft te noemen, dan leert hij van ons, om deze personen vierkant uit te lachen, omdat ze een beetje dom zijn, piet is zwart vanwege de schoorsteen, hebben ze zelf verzonnen of niet dan…….

  Hij mag alleen op zijn karaktereigenschappen, persoonlijkheid, capaciteiten en competenties worden beoordeeld, de rest is not done!

  Ondertussen komen de vriendjes en vriendinnetjes van de kleine lekker bij ons spelen, en geven we ze stiekum sambal en brengen ze bij, hoe ze met anderskleurigen om moeten gaan.

  Dat is onze bijdrage aan een verdraagzame samenleving!


  Maak melding

 17. Als een klein kind werkelijk zo onbevangen is en geen vooroordelen heeft jegens anderen, waarom roepen diezelfde kleine kinderen dan op straat: “Zwarte Piet” naar donkere mensen? En maar lachen met hun ouders en veel lol hebben. Waarom roepen diezelfde onbevangen kindertjes zonder vooroordelen nooit: “Sinterklaas” naar witte mensen die ze op straat zien? Wat is de logica hiervan?


  Maak melding

 18. ik zag een stukje op tv over de mensen die klagen,wat een waardeloze achterlijke mensen.deze hele discussie slaat nergens op. omdat er ergens vast een paar van die luie zwarte pieten niks te doen hadden,zijn ze maar uit verveling een rechtzaak begonnen.jullie blijven jezelf zielig vinden wat er tijdens slavernij is gebeurd,dat is ook de reden waarom jullie nooit in wat voor land dan ook vooruit zullen komen.altijd die grote bek maar uiteindelijk is het toch weer de blanke man en vrouw die soms hun eigen leven geven om jullie soort te helpen.altijd maar terugvallen op slavernij.kijk wat er met de indiaanse cultuur is gebeurd en wat die mensen is aangedaan.hoor je hun klagen over vergoeding nee toch!! en als je niet tevreden bent ga dan lekker in Afrika wonen dan kan je jezelf zijn. ik zou echt top vinden als Su alleen van indianen was en de rest lekker op de boot terug.


  Maak melding

 19. @smatje

  Kindjes kopiëren het gedrag van hun ouders.
  Als jij consequent, met je voeten op de salontafel, neer ploft op de bank doen zij dit na.
  Als jij de hele dag rookt, zuipt en loopt te schelden, doen de kinderen dit na.
  Who’s is to blame? Neem maar als voorbeeld het filmpje dat circuleert op het Internet met de ‘dansende’ suri kindjes.

  Waarom altijd een underdog positie innemen. Neem actie bij een “piet-geroep”.

  Ik neem aan dat de kleintjes niet alleen over straat gaan, jij als ouder onderneemt actie en beschermt je kind, lach maar samen met je kindje de andere uit, maak (overdreven)duidelijk dat die een beetje dom is. De ‘witte’ ouders zullen als reactie hun kind meegeven, dat het geen piet is, nadat het kind vertwijfeld en hulpeloos hun ouders aankijkt.

  Ben je volwassen, oefff dat doet zeer, maar laat je niet kennen en maak maar van die enge geluiden of lach overdreven, totdat het kind het op een huilen zet. De ouders zullen dan ingrijpen en hun kind aangeven dat het geen piet betreft.

  Ik beweer niet dat dit ‘de oplossing’ is, maar………
  Tsja, lijdzaam toekijken, is nou eenmaal niet mijn ding.
  Natuurlijk zijn er ook racisten tussen, die kun je helaas niet veranderen, waste off energy.


  Maak melding

 20. Wat volgens mij de mensen doen steigeren is de combinatie van het woord knecht en zwart.Ook de persoon van de VN dacht dat Nederlanders nog slaven verhandelde of hield.Als zwarte heeft ze niet gedurfd naar Nederland te gaan.


  Maak melding

 21. Quote; ” Dat de pieten daarbij niet alleen maar ZWART zijn, is VERFRISSEND en KLEURRIJK ”

  In Nederland wonen er tig CULTUREN, die ondanks hun afkomst GEZAMENLIJK als Nederlanders door het leven gaan. Nu heeft elk van deze culturen een eigen KLEDERDRACHT.
  Zou het dan niet PRACHTIG en VERFRISSEND zijn om elk jaar weer een vertegenwoordiger van een groep uit te nodigen om als ” PIET ” of ASSISTENT van Sinterklaas op te treden in de eigen CULTURELE KLEDERDRACHT !

  Voorbeeld ; een Marokkaan in Marokkaanse klederdracht, een Turk, een Chinees, een Hindoestaan,een Molukker, een Irakees, een Bosniër etc etc.

  Elk jaar een ander. Men zou kunnen beginnen te zoeken naar gegadigden onder de Tweede kamerleden en Burgemeesters.

  Aboutaleb, burgemeester van R’dam,zou de spits kunnen afbijten voor de Marokkanen ( in traditionele klederdracht ) en het jaar daarop Albayrak, voor de Turken.

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 22. Dit feest heeft later in mijn leven nooit mijn kijk op een blanke of zwarte bepaald. M.a.w ik heb nooit de relatie gelegd naar de “meester en knecht” verhoudingen.

  Mij deert het echt niet wat ze met Sint en Pieterbaasje willen doen. Al worden ze beiden wit, geel of paars gespoten of huppelen ze de komende jaren rond in een burka of schots rokje.

  Maar ik ben geenszins van plan om deze discussie af te doen als zinloos. Dat zou ook niet eerlijk zijn tegenover al die mensen waarvoor het wel aanstootgevend is.
  De Nederlandse maatschappij is niet meer van 40 jaar geleden met tulpen, klompjes, patatfriet en kaas. Nee we eten al een hele poos roti, shawarma, bami en Vietnamese loempia. Supermarkten hebben exotische hoekjes en het stikt van de exotische bazaars in de zomer.

  Niemand hoeft ook bewust te proberen de maatschappij te veranderen. Dat gaat vanzelf en als Piet heden ten dage ge-upgrade moet worden omdat de maatschappij dat verlangt, dan is het maar een kwestie van tijd.

  Let wel; behoefte is een van de belangrijkste oorzaken van veranderingen en blijkbaar is er behoefte aan het wijzigen van dit feest door een een grote groep Nederlanders, ongeacht hun kleur. Het zijn trouwens niet alleen zwarte mensen die hiervoor pleiten.

  De grote winkelketens spelen daar al op in, en dat is alleen maar het begin.

  Binnen nu en 12 jaar is Piet onherkenbaar, en ook tegenstanders of mensen die vinden dat Piet in zijn huidige vorm moet blijven bestaan zullen er aan moeten geloven.

  Soms is de maatschappij hard 😉


  Maak melding

 23. @hans:
  “Joy, zou een klein kind wat nog geen vooroordelen heeft en onbevangener in het leven staat die gedachtengang van o.a. jou al hebben, ik dacht het niet”

  Dat is exact waar het om gaat hans, misbruik maken van de onschuld van een kind.
  De morele waarde van een sprookje is om het goede van het kwade te onderscheiden en een kind te leren dat het goede altijd overwint.
  Het sprookje van Sinterklaas bevat een racistisch element dat niet meer in deze tijd past en om die reden moet worden verwijderd.
  Alle voorgaande aanpassingen zijn probleemloos verlopen. De roe, de zak om kinderen in te stoppen, de bladzijde met de namen van stoute kinderen in het boek van Sint, de domme handelingen van piet, enz enz.
  Vraag jezelf af waarom deze kleine aanpassing voor zoveel heisa zorgt onder de Hollanders. Het gaat hier om de zwarte kleur, en de associatie die de Hollander daarbij heeft. Daarom!


  Maak melding

 24. Esmerald,

  Heb er zelf geen ervaring mee, maar dit zijn veelgehoorde verhalen uit de praktijk die op waarheid berusten. Als kleine kinderen kopieergedrag vertonen, hoe verklaar jij dan dat sommige donkere kindertjes op school worden uitgejouwd door andere kindertjes die hen naroepen en lastigvallen met de benaming zwarte piet? De ouders van die kindertjes zijn niet op school aanwezig wanneer dat uitjouwen plaatsvindt. Neen, ik denk niet dat kleine kinderen zo onschuldig zijn als ze lijken en dat ze hun ouders in alles nadoen. Er zijn zelfs video’s met verhalen van deze donkere kindertjes op internet.


  Maak melding

 25. Als Zwarte Piet geen pepernootjes uitdeelde zou geen kind het wagen in zijn buurt te komen.
  Hij is abnormaal gitzwart, heeft blauwe, groen of grijze ogen, en een haardos die helemaal uit de tijd is.
  Dat plaatje klopt gewoon niet, zelfs niet voor het kinderoog. Het is om bang van te worden.


  Maak melding

 26. @Esmerald,

  Vergeet niet dat het door de zwarten met een “grote mond” je in een witte maatschappij kan leven zoals je wilt. Niks komt vanzelf. Zwarte piet heeft zijn beste tijd gehad en moet nu oprotten.


  Maak melding

 27. Heeft niets met een underdog positie te maken, maar met de dagelijkse realiteit waarmee sommige donkere kindertjes worden geconfronteerd.

  Toch blijft het vreemd dat de zogenaamd onschuldige kindertjes (en ook volwassenen) nooit naar anderen “Sinterklaas” roepen, terwijl er miljoenen mensen hier in NL rondlopen die op Sinterklaas lijken. Het is een rare situatie.


  Maak melding

 28. ‘Dada schreeuwde van alle podia dat ze ons gaan KNECHTEN,weer in CATIBO brengen om onze natuurlijke hulpbronnen in te pikken.Ze staan al aan onze grenzen.’
  Deze discussie is zijdelings ook een na ijl effect van de leer van DADA.


  Maak melding

 29. Robert Vuijsje gaat nog een boek schrijven waarin de hoofdpersoon een groep Hollanders is, die samen de harde kern vormen in hún strijd voor het behoud van hún Zwarte Piet in zijn huidige verschijning.
  De titel is al bekend: “Alleen maar domme mensen….”:-))


  Maak melding

 30. Smatje, weet jij wat die kinderen thuis te hoeren krijgen, even een klein zijstapje; een poos terug krijgen kleine kinderen bij ons in de straat mot, zegt een klein Marokkaantje tegen een ander Hollands jochie ” Pas maar op straks zijn wij hier de baas”, van wie en waar zou hij dat opgevangen hebben, het lijkt me sterk dat hij dat zelf verzind, denk daar ook eens over na.
  Vergelijk kinderen maar met puppies, hondjes worden ook niet vals geboren, ze worden zo gemaakt,
  Dus de thuissituatie zal terdege wat uitmaken


  Maak melding

 31. Allen,
  Het is een feest voor kinderen, die nooit moeite zouden hebben met pieten in alle kleuren, wij volwassenen doen moeilijk.
  Als er mensen gekwets worden, moet het veranderen punt uit.
  Doe alle kleuren van de regenboog is toch een KINDER-FEEST ?


  Maak melding

 32. @Eerlijk

  maar dan ga je voorbij aan de pijn punt.Waar het wringt is dat er een exponent uit een ander ras voor de blanke sint werkt.Is dus de KNECHT van.
  Want Piet op zich is een blanke die zich voor die gelegenheid donker geverfd heeft.Als er zo naar gekeken werd,was er geen vuiltje aan de lucht.


  Maak melding

 33. @Esmerald,
  Als ik jouw posting lees van vr.12.21u, dan zeg ik, dit is nou precies wat ze bedoelen met “Mental Slavery”
  Jij hebt angst om je te uiten over iets dat uitgesproken en ontegenzeggelijk een uiting is van Racisme. Zelfs de rechter in Nederland heeft dat bepaald.
  Je hebt angst dat door op te komen voor jezelf en jouw rasgenoten, je uitgesloten zal worden van deze maatschappij.
  Dus liever zwijgen over racisme en het lijdzaam ondergaan dan er voor op te komen.
  Als Martin Luther King, Rosa Parks, Quinsy Gario, Steve Biko, Nelson Mandela enz. ook zo hadden gedacht als jij denkt, dan waren we nu nog in de 17de eeuw blijven hangen, toen de zwarte mens als minderwaardig werd gezien en behandeld.
  Angst is de slechtste drijfveer.
  Er is moed en durf nodig om veranderingen te bewerkstelligen en soms moet je inleveren om er beter van te worden.
  Geïnstitutionaliseerd racisme is niet in 1 dag uitgeroeid!


  Maak melding

 34. de slaaf zit in je hoofd, het lijkt wel een alcohol of andere
  ver-slaving, wil de verslaafde niet geholpen worden kun je lullen als Brugman en met 100 duizend argumenten komen, als hij niet wil veranderd er niets, en zal hij/zij zichzelf miskend en minderwaardig blijven voelen, en zichzelf een slachtoffer blijven vinden , “het ligt altijd aan de ander” triest.


  Maak melding

 35. Hans,

  Zit pesten ook in het hoofd van het slachtoffer, of is dat de dagelijkse realiteit op scholen voor met name voortgezet (maar ook basis) onderwijs?


  Maak melding

 36. @ Esmerald
  “Wat ik dus nog steeds niet begrijp, is het volgende:
  De blacks vinden dat zwarte piet niet mag, omdat ze een gelijkenis met zichzelf ‘zien’.”

  Ik zie in Zwarte Piet niet een GELIJKENIS van mezelf maar een KARIKATUUR, (een spotprent) van mezelf en mijn soort, dienende als volksvermaak!
  Dát wil ik niet en velen met mij niet en dáár verzetten wij ons tegen. Openlijk en landelijk de spot drijven met een heel ras is racisme.


  Maak melding

 37. @ Esmerald,

  De gevolgen die je noemt, o.a. wegbezuinigen van buitenlanders bij een reorganisatie, minder kansen voor buitenlandse kinderen op school, hebben niets te maken met het feit dat bepaalde groepen buitenlanders zich tegen de karikatuur Zwarte Piet verzetten. In Duitsland kennen ze geen Zwarte Piet of Sinterklaas. In de VS idem dito, maar toch worden grote groepen mensen in die landen buitengesloten door haat en racisme. Dit is een wereldwijd probleem en beperkt zich niet alleen tot het Sinterklaasfeest in NL. Waarom denk je dat Martin Luther King zich verzette tegen segregatie, onderdrukking, rassenhaat en ongerechtigheid? Je hebt duidelijk last van een koloniale mentaliteit. Je moet niet bang zijn om zaken ter sprake te brengen die onrechtvaardig en oneerlijk zijn. Je moet karakter tonen en voor je standpunt durven uitkomen.


  Maak melding

 38. Zwarte Piet is niet meer van deze tijd!!!!!
  De wereld verandert, culturen veranderen, tradities veranderen………we leven in een andere tijd niet in begin 18e of 19e eeuw.
  Toen werd er over Piet heel anders gedacht, normaal gezien en nu moet ie in een heel ander perspectief geplaatst worden.

  Het is de hoogste tijd voor verandering en vernieuwing
  Tegenwoordig wordt alles onder de loep genomen, ook zwarte Piet!!!!


  Maak melding

 39. Smatje het is maar net hoe je daar mee omgaat, en is ook een taak van de opvoeders, ouders,scholen, om een kind weerbaarder te maken, en dat is nu net 1 van de punten die ook Esmerads op doelde, weerbaar zijn en geen slachtoffer


  Maak melding

 40. Joy, ga dan eerst maar eens de posting van Esmerald lezen om te beginnen en probeer te begrijpen wat daar staat, enne er is ook nog zo,n uitdrukking van
  “Een dwaas kan meer vragen dan tien wijzen kunnen beantwoorden”


  Maak melding

 41. @hans,
  ik vraag jou om een concreet antwoord, niet om een verwijzing of een uitdrukking.
  Ik lees in de posting van Esmerald dat je mensen moet uitlachen als ze een racistische opmerking maken. Of dat je moet zeggen dat ze dom zijn. Of dat je enge geluiden moet maken en/of overdreven moet lachen. Of ze zelfs aan het huilen moet maken.
  Is dat wat je bedoelt met weerbaar maken?
  Nu, dan hoef ik jou niet meer te vragen wie de dwaas is hierooo.


  Maak melding

 42. Ja het zijn de Nederlanders die racistisch zijn we leven zogenaamd in een democratie maar zodra je een demonstratie houdt tegen iets waarvoor je staat en die door heel buitenland als racistisch wordt bestempel pakken ze je hard aan. Wat mij schokte is het geweld die pro piet tegenstaander gebruikte en helemaal geen aandacht krijgt . het wordt wegwuif als een incident en men heeft begrip voor deze meneer frustratie. Een blanke man kon de argument niet winnen en pak de middelen die het altijd gebruik juist geweld zie link. Dit zal je niet op de voorpagina zien tenzij het zwartepiet tegenstaanders waren die geweld hadden gebruik. https://www.youtube.com/watch?v=ejy9Uy5E2WI


  Maak melding

 43. De moeder van Quinsy Gario heeft hem weerbaar gemaakt door hem consequent alert te maken op misstanden binnen de samenleving voor wat betreft het racisme.
  Ze heeft haar eigen ervaringen, haar vernederingen, steeds met hem gedeeld. Ze heeft hem bij de les gehouden en hem geattendeerd op elk voorval dat met racisme te maken had. Ze heeft hem verteld hoe ze zich gevoeld heeft toen aan het werk, haar meerdere tegen een groepje zei, o, daar hebben we onze Zwarte Piet dan eindelijk, doelende op háár, omdat ze iets verlaat was.
  Hij heeft haar verdriet en haar pijn gevoeld en gedeeld. Dát is wat bij hem de strijdlust heeft ontketend. Dát is wat hem sterk heeft gemaakt. Dát is wat zijn zelfbeeld zo krachtig heeft gemaakt. En daardoor heeft hij de strijd kunnen aangaan met heel Nederland. En dát heeft hem de strijd doen winnen: zijn weerbaarheid zoals zíjn moeder daar hard aan gewerkt heeft op de juiste manier.
  Achter een sterke zoon schuilt een sterke moeder!
  Die moeder verdient een medaille!!


  Maak melding

 44. Joy , jij vraagt in een eerdere posting hoe je met racisme om moet gaan en nu geef je zelf het antwoord, en JIJ vraagt je ook af wie er nu dwaas is of doet


  Maak melding

 45. En in Sur.wordt een hele volksstam koelie genoemd.Vanaf hun geboorte tot de dood worden ze zo gekenmerkt.
  Pablo Escobar leerde zijn kinderen dat als je iemand misbruikt voor je eigen gewin,gaat iemand anders jou ook misbruiken.
  Misschien voltrekt de wet van karma zich nu……En de moeder van Gairo moest Piet genoemd worden eerst.


  Maak melding

 46. Wagi, Ik was toch echt in de veronderstelling dat iets democratisch is, als het door een grote meerderheid gedragen wordt en niet door een lawaai makende minderheid


  Maak melding

 47. Jacobus,

  India was een kolonie van Engeland. Toen de Engelse machthebbers in India kwamen, hebben zij de indiërs de bijnaam koelie gegeven. Dit is een bijnaam die overal ter wereld voorkomt waar Indiase gemeenschappen zich bevinden. Deze bijnaam is niet bedacht door Surinamers; dus het slaat nergens op wat jij hier zegt over karma, want slavernij bestond al 300 jaar voordat Zwarte Piet een traditie werd in NL. Goed op de hoogte zijn van de feiten en niet zomaar iets in de rondte roepen. Je laat duidelijk je onderbuikgevoelens hier spreken zonder jezelf goed op de hoogte te stellen van hoe het in werkelijkheid zit.


  Maak melding

 48. @hans,
  Tegen racisme is geen kruid gewassen en je kunt niemand weerbaar maken tegen racisme. Laat dat duidelijk zijn!
  Wel kun je iemand sterk maken om iets, dat verwerpelijk is, (maar gedragen wordt door een groot deel van het volk), aan de kaak stellen.
  Dat heb ik willen duidelijk maken.
  Want Quinsy heeft het racisme in Nederland echt niet uitgebannen. Hij heeft het naar boven gehaald en zichtbaar gemaakt. That’s all!

  Als je wil reageren, graag! Maar dan inhoudelijk! Anders heeft niemand er wat aan en word je niet serieus genomen.


  Maak melding

 49. Door het gedoe met Zwarte Piet,zijn er vele persoonlijke frustraties van heel veel Surinamer naar boven gekomen.In hun vlucht naar aandacht gaan ze mekaar steeds meer napraten en voelen zij zich hopeloos gediscrimneerd.


  Maak melding

 50. Kaaymang,

  Discriminatie heeft niet alleen met Surinamers te maken. Het komt op de hele wereld voor en zal nooit worden uitgebannen zolang er bekrompen geesten bestaan die niet ruimdenkend kunnen zijn. Racisme is niet alleen een Surinaams probleem. Het komt overal voor. Haat is een onuitroeibaar kwaad.


  Maak melding

 51. Joy, lange tenen hebben is lastig, over lange gesproken, zo werd ik regelmatig uitgescholden toen ik jong was, op de lagere school, zo’n 20 cm langer dan de rest, trok me dat toen zo aan dat ik met gebogen knieen ging lopen, om niet op te vallen, ben daar door mijn ouders wel op gecorrigeerd en heb van hun geleerd daar mee om te gaan, later zag ik de voordelen van die lengte voor mezelf wel in en liet de anderen gewoon lullen en/of links liggen.
  Hoe gevoelig ben je ergens voor en hoeveel wil je ergens de nadruk opliggen en ben je instaat tot relativeren en niet onbelangrijk hoeveel humor bezit je en dat laatste mis ik hier behoorlijk


  Maak melding

 52. Volgens de voorstanders is zwarte piet van oorsprong een Moor(kleurling) en knecht van sinterklaas, maar dan kan dit toch geen puur Hollandse cultuur of traditie zijn!!!!!

  Of wil men dit puur om het feit dat het om een knecht gaat een cultuur en traditie van maken???
  Als dat het geval is dan weet ik genoeg waarom ze fel tegen verandering van piet zijn en dan zegt het genoeg over ze!!!!


  Maak melding

 53. @Smatje

  dus omdat de naam koelie door een Engelsman is bedacht,doet het een Hindoestaanse jonge man minder of geen pijn als zijn moeder voor koelie uitgemaakt wordt.
  Daar en tegen doet zwarte piet de neger jongen zo een pijn dat hij in opstand komt als zijn moeder zo genoemd wordt.Mooie redenatie.


  Maak melding

 54. Jacobus,

  Die strijd hadden de indiërs met de Engelsen moeten uitvechten, zoals Gario deze strijd met de Hollanders aangaat. Zodra er sprake is van ongerechtigheid moet je dat rechtsstreeks bestrijden met degene die jou die ongerechtigheid aandoet.


  Maak melding

 55. @she-suri

  Dat lezen een kunst is, dat weten we allemaal, hier weer een voorbeeld van iemand die letterlijk alles geloofd van wat een ander nick poneert.
  Hetzelfde geval met de ‘stalker’, die denkt dat mijn nick de dochter is van één van de prominente vijftien vermoorde Surinaamse burgers.

  Anyhow, point taken.
  “Je hebt angst dat door op te komen voor jezelf en jouw rasgenoten, je uitgesloten zal worden van deze maatschappij”.
  Whahahahaha, oohh my, fyi ik ben nooit blacka tarra of blauwkop genoemd, en ik ben niet van de ramgoelamweg, it’s just an example. Ik angstig, dacht het niet…………..nooit niet!

  De punten die ik hierboven heb aangehaald zijn voorbeelden en niet mijn persoonlijke ervaringen.
  Het doel is om mensen te triggeren na te denken en hun eigen analyse te maken.
  Ik ben niet bezig met kolonialisme troela, dat ben jezelf door je keer op keer minderwaardig te voelen tegenover de ex-kolonisten en gretig een underdog positie in te nemen.
  Ik voel mij niet meer of minder dan een ander vanwege mijn prachtige kleur, kijk dat is het verschil.

  Ik ben geen kuddedier en vorm mijn eigen mening.
  Het zal me jeuken wat de rechter bepaald, hoewel volgens mijn informatie heeft ie nog steeds niets bepaald.

  Ik heb mijn eigen rolemodels, no sorry.
  Doe mij maar Mevr. Maya Angelou, diepe buiging: “You Teach People How to Treat You”.
  Mr President Obama en Oprah, mijn rolemodels die beoordeeld worden op hun capaciteiten, competenties, karakter, kennis en kunde en absoluut niet op hun kleur.

  “Geïnstitutionaliseerd racisme”, zoals jij dat benoemd, zal never nooit verdwijnen.
  Ik zeg, begin maar respect te tonen voor je eigen blackamangs die jullie tot op het bot hebben vernedert: Dhr. Ronald Venetiaan.
  Begin maar respect te tonen voor je Hindustaanse landgenoten, die jullie dagelijks verrot schelden.

  You teach people how to treat you!
  I’m black and I am proud, so be it.
  Dit pakt niemand mij af.

  Als jij verzwelgt wenst te worden in een poel van zelf medelijden, moet jij weten.

  Veel suc6, My point taken!


  Maak melding

 56. @smatje

  Ach verkeerd van mij om ook maar één seconde te bedenken dat een normale discussie mogelijk is met zo’n bouta groupie als jij.
  Je houd je erg in hé, op het forum had ik reeds lang het hele alfabet naar mijn hoofd geslingerd gekregen.

  Anyhow, IK ben geen kuddedier zoals jij, over karakter gesproken. Na een gedegen analyse neem ik mijn eigen beslissingen, die goed voelen voor mij ongeacht wie voor of tegen is.

  Kul verhaal van jou over kindjes die gepest worden en ouders die er niet bij zijn.
  Wie maakt die filmpjes en plaatst ze op internet? Het zijn kindjes of niet dan?
  Show me one……….
  Ik heb daarentegen wel een link voor je van het achterkleinkind van bouta, die hele smerige dansbewegingen maakt, gefilmd door moeder, liefje van dino….

  Door het niet vanaf jongs af aan weerbaar maken van kindjes, heb je kans dat ze zelfmoordneigingen krijgen of een ander doodschieten, voorbeelden te over.

  “Dit is een wereldwijd probleem en beperkt zich niet alleen tot het Sinterklaasfeest in NL”
  Zo…………wat is dus het nut van deze protestactie?
  Toen je vanmorgen in de spiegel keek was je nog steeds zwart en vanavond ben je dit nog steeds.
  Ik ook hoor.
  De underdog positie zal niet verdwijnen door piet alle kleuren van de regenboog te geven.
  Het zit binnen, diep van binnen.

  Begin nou eens jezelf te respecteren. Want…als jij jezelf verloochend en niet trots bent op je eigen kleur, dat moet je van een ander ook niet verwachten dat die jou accepteert.
  Is je eigen keuze, verzwelgen in een pot van medelijden tot je dood, of een trotse zwarte vrouw met een eigen mening, die weet wat ze waard is.

  Case close, mijn standpunt is duidelijk.
  I am black and I am proud, so be it!


  Maak melding

 57. @joy

  “Ik zie in Zwarte Piet niet een GELIJKENIS van mezelf maar een KARIKATUUR, (een spotprent) van mezelf en mijn soort, dienende als volksvermaak!
  Dát wil ik niet en velen met mij niet en dáár verzetten wij ons tegen. Openlijk en landelijk de spot drijven met een heel ras is racisme.”

  Juist, je zegt het zelf, JIJ ZIET.
  Als dit jou interpretatie is, dan moet jij het zelf weten.
  Er is geen hulp meer, sorry.
  Ik vind en met mij velen, dat wij absoluut niet op piet lijken. Wij zien ons zelf niet als volksvermaak,
  We are black and black is beautiful. Punt Uit!!!!!!!!!!!!!

  “Hoe kun je iemand weerbaar maken tegen racisme?
  Hoe?? Vertel het mij alsjeblieft!!”
  Hoe oud ben jij wel niet, ongelooflijk zeg.
  Ik heb echt met je te doen!

  “Ik lees in de posting van Esmerald dat je mensen moet uitlachen als ze een racistische opmerking maken. Of dat je moet zeggen dat ze dom zijn. Of dat je enge geluiden moet maken en/of overdreven moet lachen. Of ze zelfs aan het huilen moet maken.”

  Dit zijn mogelijke voorbeelden die ik heb aangehaald. Jij hebt toch een eigen persoonlijkheid, we zijn geen eeneiige tweeling. Dit past bij mijn persoonlijkheid. Ga op zoek naar je eigen oplossing man.

  Ook voor jou geld, schuil niet achter je moeders rok, of achter de Antilliaan quinsy of de Cubaan bally. Wees een vent en los je eigen sores op.
  Walgelijk dat de moeder van die quinsy haar problemen projecteert op haar kind. Das nou de omgekeerde wereld. Kind moet voor moeder opkomen.

  Grow up!


  Maak melding

 58. Beste Esmerald,
  Bedankt voor je reactie.
  Ik denk dat jouw focus ergens anders ligt dan de mijne en dat het daarom moeilijk wordt een discussie aan te gaan met jou. Dat is niet kwaad bedoeld.
  Toch wil ik je het volgende laten weten:
  Ik heb van mijn kleur geen last, ik praat daar dus nooit over.
  Het is mijn kleur, het hoort bij mij, het past bij mij. En als ik in een volgend leven mag kiezen, dan kies ik voor dezelfde kleur.

  Ik voel me geen slachtoffer omdat ik over mijn verleden praat.
  Ik ben gesterkt door mijn verleden. Opgroeien in deze Suri-samenleving is een enorme verrijking voor mijn kijk op de wereld.
  Mijn verleden vormt voor mij geen last en daarom kan ik er open en eerlijk over kan praten.
  Ik vind het niet eerlijk als mensen, steeds als je het onderwerp Slavernij aansnijdt, reageren met: kruip maar lekker in je slachtofferrol.
  Dat is een dooddoener. Dat lijkt meer op vluchtgedrag vanwege een onverwerkt verleden.

  Ons verleden is Slavernij, je kan daar niet omheen. Je zal er altijd en overal mee geconfronteerd worden.
  De kunst is om erover te blijven praten zonder je slachtoffer te voelen.

  PS voor Ronald Venetiaan heb ik persoonlijk een diep respect, ik buig voor hem!


  Maak melding

 59. @esmerald
  Uit jouw reactie blijkt dat je er de ballen van snapt:

  “Walgelijk dat de moeder van die quinsy haar problemen projecteert op haar kind. Das nou de omgekeerde wereld. Kind moet voor moeder opkomen.”

  Dit bedoel ik dus!


  Maak melding

 60. @hans
  “Hoe gevoelig ben je ergens voor en hoeveel wil je ergens de nadruk opliggen en ben je instaat tot relativeren en niet onbelangrijk hoeveel humor bezit je en dat laatste mis ik hier behoorlijk”

  Ik denk dat al deze vragen meer betrekking hebben op jou zelf hans, in het hele zwarte-pieten-debat!
  Vooral de humor!
  Zijn je vingers ook lang?


  Maak melding

 61. @Smatje

  aha, dan ben je waarschijnlijk de enigste zwarte die hindoestanen geen koelie noemt,mag ik aannemen.Je hebt de engelsen nooit nage-aapt tog?


  Maak melding

 62. Sorry hoor @Esmerald, maar je maakt jezelf alleen belachelijk om met dit soort statements te komen.
  Dit bedoelen ze nou met die redimusu”s, meer hoef ik niet te zeggen.
  Ga maar lekker zwarte piet spelen voor die tata’s zodat ze een fatu op je kunnen nemen en dat je ze kan vermaken.
  Whaaaaaaaaaaaa.


  Maak melding

 63. Esmerald geeft kleine witte kinderen die thuis bij haar komen hete sambal om te eten. Zo voert ze op haar eigen wijze, strijd tegen racisme!
  Esje, geef me een bigi brik, meisje.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.