‘We mogen ons als Surinamers best trots voelen’

40

PARAMARIBO, 15 okt – “We mogen ons als Surinamers best trots voelen dat die risico’s voorbij gegaan zijn aan ons bankwezen.” Dit zegt directeur Sigmund Proeve van De Surinaamsche Bank, DSB. Suriname is niet mee gezogen in de internationale vrij val. Toch komt DSB miljoenen tekort.

Weliswaar is het soort tekort dat voortvloeit uit uitbreidingsplannen. En “kansen in de economie.” Via een aandelenemissie moet bijna drie miljoen Surinaamse dollar (ongeveer zevenhonderd duizend euro) getrokken worden. “Niet omdat we in nood zitten, we zien goede kansen en we willen daarop inspelen. Naarmate we meer kunnen doen, leveren we ook een bijdrage aan verhoging van het investeringstempo en de economische groei van ons land”, zegt Proeve.

Dat het zo goed gaat is toe te schrijven aan de vorige president van de Centrale van Suriname, André Telting en diens opvolger Gilmore Hoefdraad. Qua beleid is niet veel veranderd sinds Telting. “Het is prudent. Je hoort zo nu en dan berichten in de pers – ik moet zeggen helaas – die anderszins insinueren. Maar ik denk dat ik als directie van De Surinaamsche Bank kan aantonen dat het beleid prudent is. We hebben een gezond bankwezen”, aldus Proeve.

40 REACTIES

 1. Wat trots voelen aan ons bankwezen, als je geld wil storten op je bankrekening moet je meer dan uur in de rij staan, het is heel weinig veranderd aan het systeem van de Surinaamse banken. Pinnen is niet overall mogelijk, ook niet de winkels/Supermarkten.
  Mensen krijg nogsteeds hun salaris contant, wat echt niet veilig is door de criminaliteit in Suriname.


  Maak melding

 2. @Ray

  broerder Ray, trots op de press die een veelvuldige moordenaar is, drugsdealer en verkrachter. Ook trots op zijn zoon die een allround crimineel is. ook trots dat de gekozen press ook omringd wordt door criminelen die tevens ook meebepalen wat goed is voor ons geliefde land.


  Maak melding

 3. Ik voel me ook heel “trots”dat de president van CbvS 100 maal zoveel verdiend dan een gewone werknemer. Ik denk dat hij een buitenaards wezen is (een alien) ,want anders kan ik niet verklaren waarom hij zoveel moet verdienen.Ik neem aan dat hij een rechtgeaarde Sranangmang is geen misbruik maakt van zijn macht.


  Maak melding

 4. ray

  ik ben een trotse surinamer vooral trots op telting ,bouterse ,hoefdraad djarap en walwijk van staatsolie .
  op deze had en heb ik mijn vertrouwen ,telting is nu wijlen maar het was een goede bank president maar zijn opvolger heb ik even veel vertrouwen en dat blijkt .venetiaan verdient ook een plaats maar somo heeft veel kapot gemaakt en deze somo gaat weer veel kapot maken bij de nps die hem heeft toegelaten in het mamoet blok .voor ray zijn het alleen zijn soort die goed zijn dat weten wij inmiddels .oppositie zullen jullie blijven .pero is trots op zijn surinamer zijn en wij leveren prestaties op eigen kracht en inspanning .ray ,zoals alle landen afhankelijk zijn van anderen zo is nederland ook afhankelijk van andere landen geldt netzo goed voor suriname .economisch gaat het goed en daar heeft deze man proeve zeer zeker gelijk in ,werken als je wsat wil bereiken en niet klagen of bedelen als wat deze santhoki steeds gaat doen .ik hoop dat wij surinamers dat inzien dat wij bergen kunnen verzetten tenminste voor hen die zich willen inzetten en vertrouwen hebben in eigen kunnen .het is niet holland holland holland als wat deze hindustanen roepen .
  holland mag komen investeren en zaken doen prima .zoals de regering van suriname zaken doet met bedrijven in nederland zo hoort het ,wij wachten niet op hulp van nederland wij willen zaken doen .ray holland is geen messias van deze regering ik denk dat santhoki holland als de messias ziet .deze roti buik kan beter worstelaar worden het staat hem beter .


  Maak melding

 5. misschien trots omdat wij niet discrimineren wij doen gewoon alsof hindoestanen ook recht hebben om president te worden van het land, gewoon doen alsof wij niet de vermoorde onschuld zijn, daarop zijn wij zeker trots.


  Maak melding

 6. hoe ziet in suriname de citizinvalue meter eruit

  moordenaars op de hoogste trede
  dieven
  inbrekers
  chinezen
  creolen
  hindoestanen
  javanen
  indianen

  is het zo iets of is het

  until the philisophy which holds one race superior and
  another
  inferior
  is finally
  And permanently
  Discredited
  And abandoned –
  Everywhere is war –
  Me say war.

  waarom niet gewoon scheiden tussen goed en kwaad omdat je dan van boven af moet beginnen en …..

  ik dacht dat wij in suriname zulke ontzettende bob marley fans waren of is dat ook geweest


  Maak melding

 7. @De Waarheid is Hard noem mij KEIHARD, lees goed wat er staat:::::::::Dat het zo goed gaat is toe te schrijven aan de vorige president van de Centrale van Suriname, André Telting en diens opvolger Gilmore Hoefdraad.

  =Dankzij Telting is er toen ook economische stabiliteit gekomen in het land. Ik hoef jou niet te vertellen wat deze zelfde Bouterse en Wijdenbosch toen met het de staatsgelden van suriname hebben gedaan.

  =Je schrijft ook::::::::Trots op onze creoolse voorouders dat ze ondanks alle vernederingen van de Blanken racisten de moed nooit hebben opgegeven en zijn verder gegaan voor een betere toekomst voor hun kinderen.

  -Ik kan jou nu vertellen dat tegenwoordig de zogenaamde nieuwe dans van “zak je broek” die gestimuleerd wordt door de ouders, deze jongeren zonder diploma’s door het leven gaan, vele kinderen krijgen en van wie veel van hen de vaders niet zullen kennen. -Lees het zelfs maar.-

  -Drugs komt op de hele wereld voor en in alle culturen dus schijf het niet alleen op de Hindoestanen. Je mag wel zeggen wat je wilt de Hindoestanen zijn een hardwerkende volk.


  Maak melding

 8. ja meneer proeve dit geld alleen voor de rijke trotse surinamers, en het arme volk tjepotie! over de heer gilmore kun je ook niets anders zeggen hoe slecht of goed hij het doet.zo is het bhaja als jij je baan wilt behouden.


  Maak melding

 9. @Roy,Toekimin en Ira en Glen

  Hierop zijn de keihard gespuis,pero en Dre trots op
  -trots dat ons land gelijdt wordt door een internationaal gezochte crimineel
  -de lagen dievenijzer waarop het begint te lijken alsof wij in een gevangenis wonen
  -trots op de criminelen die geen straf maar een ulo en computer diploma verdienen
  -trots op Belfort dat hij het opneemt voor de criminelen
  -trots op dinootje die niet in Suriname maar in Amerika gevangen zit,
  -trots dat pascal,dinootje,en Elton de troonopvolgers zijn

  WEL GEEN LIJST OM TROTS OP TE ZIJN !!!!!
  -trots dat je een ‘machtige’ lijder bent als je amnestie hebt.


  Maak melding

 10. hahahahah!!!Suriname er is niet eens een economie dus daarom ook geen crisis.ik ben weer in SU en nog geen moer veranderd hier, ja beetje waterkant en voor wie is het verbouwd?Maar in het land van idioten die Desie regeert is alles mogelijk.Maar ik vind best mooi om te zien hoe hindoes en afrikanen om macht strijden, macht is iets waar men in Su niet mee om kan gaan en dat zal altijd zo blijven, kijk Afrika geen klote komt daar vandaan. India waar ik voor kinderen zorg met mijn stichting,ook waardeloos hoe men daar met hun eigen soort omgaan.Met deze culturen bij elkaar is Suriname vervloekt.en gedoemt om te mislukken.Want nooit zal een hindoestaan een ander cultuur boven zichzelf willen laten regeren en als de creool aan de macht is doet i het zelfde.Dus succes met jullie toneelschool.


  Maak melding

 11. Sra had een betere woord voor creool bedacht.Namelijk Caraibisch-Afro en dan wist een ieder over wie hij het had.Hij gebruikte geen creool omdat dat meerdere betekenissen heeft.Ook Napoleon was met een creoolse getrouwd.Ze was een blanke dame afkomstig uit Martinique.I sabie tog.Dus ook blanken kunnen creolen zijn.


  Maak melding

 12. @Sari

  Wat is de opleiding van je baasje bouta?! Die kruipt op handen en voeten om overal geld te kunnen lenen. Jij bent net zo een idioot als je baasje. begrijp jij dan niet dat wij al het geld dat je baasje blijft lenen met rente terug moeten betalen?!
  En b ovendien heft je baasje amnestie en de bange rechters wonen in zijn broekzakje.Wat is er geweldigs dan in een land dat op leningen draait en hoe staat het met de luchtkastelen projekten van je baasje?!


  Maak melding

 13. Mijne mensen ,
  heb begrepen dat de verrader Gordon Tjouw zich binnenkort gaat aanmelden bij de ABOP, zo niet dan gaat hij alsnog die baan dat adna hem had aangeboden eerder accepteren. Deze vent zei eerder dat hij uit principe niet wil samen werkenmet Somo ,maar intussen heeft hij geen problemen samen te gaan werken met de criminelen zoals brunsie,bouta,adna,bankrovers,coupplegers ,dec moordenaars….etc etc….waarf zijnzijn principes nu?
  Hhahaaaaaa….dit is Gordon voor je,

  De NDPERS zijn TROTS op verraders als gangaram panday en GORDON Tjouw !!!


  Maak melding

 14. Als je zelf zo nietig bent wordt je zeker niet meegezogen in de internationale vrije val van de grote landen. Het is een ontwikkelingsland, hetgeen betekent dat je nog steeds aan het ontwikkelen bent. Hoewel het de laatste 40 jaren wel met wat meer tempo mocht gebeuren 🙂

  Kortom; gewoon een logisch gevolg.

  Wel ben ik van mening dat mensen blij en trots mogen zijn als het hun dag beter maakt. Waarbij het niet uitmaakt of je nou je kop in het zand steekt of gewoon niet bij machte bent om te begrijpen hoe het werkelijk zit.


  Maak melding

 15. Lezen mensen,

  Gordon Touw Ngie Tjouw, oud-voorzitter van de Jongerenraad van de NPS, blijkt afgelopen maandag gesproken te hebben met ABOP-v00rzitter Ronnie Brunswijk en ABOP-Assembleelid Marinus Bee. Over dit gesprek wil hij echter pas over een week inhoudelijke mededelingen doen, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 15 oktober 2014. Maar, het zou erop kunnen duiden dat Touw Ngie Tjouw zich mogelijk gaat aansluiten bij de ABOP.

  Zowel Brunswijk als Bee was gisteren niet voor de redactie van de krant bereikbaar voor een reactie.

  Touw Ngie Tjouw zegt wel, dat hij bezig is gesprekken te voeren met verschillende partijen en het gesprek met de ABOP moet in dat kader geplaatst worden.

  Hij legde in september zijn functie binnen de NPS neer, maar zei toen nog dat hij lid is van de partij. Inmiddels is hij opgestapt, omdat hij het niet eens is met de samenwerking van de NPS met de Pertjajah Luhur binnen het nieuwe politieke samenwerkingsverbond Nieuw Front Plus.

  Binnen de partijleiding werd echter aan die uitleg getwijfeld. De voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo, John van Coblijn, liet diverse keren via media weten dat Touw Ngie Tjouw vanwege privéredenen zijn functie als voorzitter van de Jongerenraad had neergelegd.

  Touw Ngie Tjouw heeft vrijdag ook een gesprek gevoerd met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, het ministerie dat hem onlangs een baan aanbood. Hij liet eerder al via de media weten gesolliciteerd te hebben op 20 mei 2011. Twee jaar later, op 19 maart 2013, herhaalde hij zijn sollicitatie. Op dat moment was de huidige minister Ismanto Adna al in functie.

  Eerder verklaarde Touw Ngie Tjouw geen baan bij dat ministerie te zullen accepteren, omdat deze aanbieding hem via de media ter ore kwam.


  Maak melding

 16. “We mogen ons als Surinamers best trots voelen dat die risico’s voorbij gegaan zijn aan ons bankwezen.”
  Whahahahahahaha waarvan heeft deze proeve echt geproefd???

  Dus…..
  Omdat de risico’s voorbij zijn gegaan, sang ze zijn voorbij gegaan, echt, whahahaha, waar naar toe baja…woei!
  Anyhow de risico’s zijn voorbij gegaan, hoera, hoera, hoera………
  Maar proeve wat hebben jullie eigenlijk voor ‘het bankwezen’ om trots op te zijn?

  Als volgende week alle buitenlanders vertrekken: de surineds, Nederlanders, Brazilianen, Haïtianen, Chinezen, Dominicanen, Guyanezen, Turken etc. dan stort de suri economie gisteren als een kaartenhuis in elkaar.

  Jullie daar, de achtergeblevenen, zijn geen ene fuck waard.
  Alleen de Dam kan het land redden!


  Maak melding

 17. Pero ziet Bouterse als zijn enige kans op bruine bonen en een parbo omdat deze president steunt op het domme en ongeletterde deel van de Surinaamse bevolking dat eigen te dom en te lui is om een baan te vinden.


  Maak melding

 18. De Waarheid is hard,,

  “Trots hoe de creolen ondanks alles hun land SURINAME vredig proberen op te bouwen met de vijanden om ons heen die niet naar hun land in Azië willen gaan.
  Trots zijn om te weten dat het bewezen is dat Suriname oorspronkelijk van de CREOLEN zijn maar de racisme van de blanken laat het niet toe om continent Amerika tot creoolse land aan te merken!”

  Het zielige is dat je je eigen onzin nog echt gelooft. Elke dag komen duizenden kanslozen uit Afrika met bootjes richting het rijke Europa.

  Creolen bouwen Suriname op??? Ik pies in mijn broek van het lachen. Noem eens 1 creool met een eigen bedrijf dan….

  Suriname is oorspronkelijk van de Creolen. Nog even en je beweert dat de Noordpool ook oorspronkelijk van de Creolen is…

  ‘Trots op onze creoolse voorouders dat ze ondanks alle vernederingen van de Blanken racisten de moed nooit hebben opgegeven en zijn verder gegaan voor een betere toekomst voor hun kinderen”

  De meest Creoolse kinderen weten niet eens wie hun vader is…..


  Maak melding

 19. henk molenaar nog maals .jij als hindoestaan neemt een hollandse naam hier op je gal te spugen op alles wat surinamer is .wees een echte man en neem jou hindoestaanse naam aan .
  wees een echte man zoals ik pero een creool is en recht voor mijn mening uitkom zonder mij te vermommen als wat jij doet .wees blij dat je in nederland zit en lekker achter die pc dag en nacht afgeeft op alles wat met suriname te maken heeft .ik heb die tijd niet ik ben van de werkende klasse .ga nou wat doen met je leven als je nog toekomst hebt tenminste .velen van jou soort plegen zelfmoord niet wetende wat je met je leven moet doen .volgens mij heeft mijn president en de surinamers hebben dan ook een beter leven dan jou en velen van jou soort .doe wat voor de maatschappij wees produktief maak wat van je leven mang maar praat geen onzin allemaal poep praat je .


  Maak melding

 20. molenaar

  bouterse is blijft en zal ook de sterke man zijn in 2015 .
  die roti buik santhoki segebai komt niet aan de macht .
  mijn president wordt hij niet ,wij willen geen hokjes denkende presidenten in suriname ,weg met deze roti buik .
  wij willen een president zoals ombama bouterse vecht voor alle rassen alle bevolkings groepen en dat is deze santhoki segebai niet .hij is een gevaar voor suriname , zolang de h van vhp niet verdwijnt kunnen ze geen president leveren .vhp verenigde hindoestaanse partij wat is dat in een multicultureel land waar er zoveel bevolkings groepen zijn .nooit never nunka .
  wij gaan met opgeheven hoofd de verkiezingen van 2015 tegemoet in dit suriname .


  Maak melding

 21. Pero= Keihard de Waarheid.

  Ik een HIndoestaan??? Tuurlijk jongen,,,
  Ik in Nederand….ik zit a 3 maanden in Suriname…

  “volgens mij heeft mijn president en de surinamers hebben dan ook een beter leven dan jou en velen van jou soort ”

  Dus Bouterse is alleen d president voor de Creolen ipv van alle andere bevolkingsgroepen,,

  Goed om te weten….


  Maak melding

 22. suriname is een zielig klote land voor al de bos negers met hun gedoe slaaf tijd dan sinterklaas en zwarte piet is discriminatie er kom een dag dat jullie allemaal op een grote ruimte schip word gezet en gaan naar ander planeet die heet aap planeet jullie voor ouders dus de bos negers of hoe tjoekaa kafri hahaha de wereld blijf van de blanke en licht gekleurd mensen dus mensen maar geen aapen zoo als hmm wie en suriname was later na de indianen van nederland wees blij dat nederland suriname gewoon onavanklijk gaf zonder ruzie apen en jullie apen heb suriname naar klote geholpen en de chnees en de javanen en hindustanen die werken en draai het land anders zou jullie apen geen eten krijgen maar ja jullie roof en verkracht vrouwen kinderen van 15 jaar net als wat isis nu doet in iraak lafaards jullie heb grote bek en niks zijn jullie in europa dan niks maar in suriname speel jullie in bepaalde plaats heel stoer maar jullie apen stel niks voor jullie weten wie jullie pakken de zwakken denk maar niet dat er geen sterke javanen en hindustanen n chinees woon in suriname alleen die kom jullie niet tegen en gaan daar niet in die buurt monkie,s tjauw


  Maak melding

 23. Henk Molenaar

  Pero= Keihard de Waarheid.

  Ik een HIndoestaan??? Tuurlijk jongen,,,
  Ik in Nederand….ik zit a 3 maanden in Suriname…

  “volgens mij heeft mijn president en de surinamers hebben dan ook een beter leven dan jou en velen van jou soort ”

  Dus Bouterse is alleen d president voor de Creolen ipv van alle andere bevolkingsgroepen,,

  Goed om te weten….

  ))
  )
  henk en jij bent en blijft een pigmentloze albino kakkerlak. Wat Pero betreft , hij is een watje die teveel respect heeft voor kakkerlakken. Ik VERTRAP jullie voor de ongedierte die jou soort is!


  Maak melding

 24. Keihard:

  “henk en jij bent en blijft een pigmentloze albino kakkerlak. Wat Pero betreft , hij is een watje die teveel respect heeft voor kakkerlakken. Ik VERTRAP jullie voor de ongedierte die jou soort is!

  Gaan we dreigen met geweld….?

  Je voelt je vast prima thuis bij de Paarse Roversbende…


  Maak melding

 25. Zo trots dat wij van de daken afschreeuwen dat er 100.000 min-onvermogen Surinamers rondlopen op een inwonersaantal van circa 500.000, dus 25% niet meegerekend de personen tot 16 jaar en boven de 60 jaar die reeds gratis zijn verzekerd.

  En dan nog niet te spreken over de 40.000 ambtenaren die 60% van de werkenden vertegenwoordigd.
  Dat is toch iets om trots op te zijn?

  Oh wat ben ik toch cynisch


  Maak melding

 26. En we zijn vooral zo TROTS dat ons goed en haven geocupeerd worden door boslandcreolen met een mooie naam..DE OCCUPANTEN!!
  Trotser kunnen wij niet zijn !


  Maak melding

 27. De Surinaamsche Bank (DSB Bank) is aan uitbreiding toe. Daarom gaat de instelling meer aandelen uitgeven. “Een reden waarom een bankinstelling tot zo een actie overgaat, is omdat ze in nood zou zitten. Maar dat is bij ons geenszins het geval”, verzekert algemeen directeur Sigmund Proeve. “Het gaat goed met de economie, er zijn heel goede perspectieven. Om daarop in te spelen is er geld nodig. Wij gaan op deze manier het eigen vermogen van de bank uitbreiden.”

  De actie is goedgekeurd door de aandeelhouders. Normaal wordt twee derde deel van de winst toegevoegd aan het eigen vermogen. Maar dat is niet genoeg omdat de bank blijft groeien, geeft Proeve aan. “We merken dat wat het publiek ons toevertrouwt behoorlijk toeneemt, meer deposito’s, meer spaargeld, meer girorekeningen, meer klanten”, stelt Proeve. “Desondanks merken we dat de groei van het bedrijf harder is dan de groei van het eigen vermogen. Om het eigen vermogen een boost te geven, gaan wij nu aandelen uitgeven.”


  Maak melding

 28. @Pero en ndp volgelingen

  Vaak wordt beweerd dat de Surinaamse kiezers een selectief en korte termijn geheugen hebben. Deze bewering dekt slechts een deel van de lading.

  Bekend is dat er leerlingen zijn die in een bepaald vak slecht presteren, maar dat hoeft niet te komen doordat hun geheugen hen in de steek laat. Desinteresse kan de oorzaak zijn.

  Zo kunnen er ook kiezers zijn die geen belangstelling tonen voor bepaalde handelingen en gedragingen van politici. Neem als voorbeeld de dagelijkse berichten via de media over vermeende corruptiepraktijken.

  Ondanks de schijnbare overdosering blijkt uit een Idos -peiling dat een groot deel van de kiezers de heersende corruptie niet als criterium gaat hanteren om bij de komende verkiezingen zijn partij- of persoonskeuze te bepalen.

  Evenals de instituten Clad, Rekenkamer, Openbaar Ministerie en De Nationale Assemblee geven deze kiezers aan de heersende machthebbers een vrijbrief om de Staatskas leeg te “roven”. We kunnen moeilijk stellen dat hierbij sprake is van korte termijn geheugen.

  Presidentskandidaat

  Onze president heeft onlangs in zijn jaarrede bekendgemaakt dat de algemene verkiezingen op 25 mei 2015 gehouden zullen worden. Voor eenieder is het duidelijk dat de strijd zal gaan tussen NDP+ en NF+.

  De organisaties DOE en ABOP zullen hoogstwaarschijnlijk zelfstandig de verkiezingen ingaan. De NDP heeft haar presidentskandidaat reeds bekendgemaakt, waarbij geen gebruik is gemaakt van democratische spelregels.

  Ondanks het geschreeuw van de heer Brunswijk dat na de verkiezingen de partij met de meeste DNA-leden de presidentskandidaat gaat aanwijzen, is het duidelijk dat elke partij die met de NDP wil samenwerken de kandidatuur van de heer Bouterse zal moeten accepteren.

  Het is publiekgeheim dat de heer Bouterse onder alle omstandigheden en ten koste van alles nogmaals tot president van Suriname gekozen wil worden. Het 8 decemberproces hangt als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd.

  Aan de NF+ zijde zien we dat de VHP vrij vroeg haar presidentskandidaat in de persoon van de heer C. Santokhi naar voren heeft geschoven en hem ook als zodanig presenteert tijdens het voeren van haar campagne.

  Het merendeel van de partners van de VHP verkondigt volhardend de aanname dat pas na de verkiezingen de presidentskandidaat aangewezen zal worden en wel door de partij die de meeste DNA- zetels heeft behaald.

  De heren Brunswijk, Somohardjo en Waterberg hebben te kennen gegeven president van het land te willen worden. De NDP heeft reeds een kandidaat aangewezen, waarom mag de VHP dat niet doen?

  Op de presidentskandidaat van de NDP is er geen of nauwelijks kritiek gekomen. Ook niet op de wens van Brunswijk, Somohardjo en Waterberg om president van Suriname te worden. Waarom richten de critici hun pijlen alleen op de kandidaat van de VHP ?

  Natuurlijk mag men van de VHP een meer democratische opstelling verwachten. Maar de noodzaak daartoe ontbreekt. Immers, nu is bekend dat in 2005 de VHP de aangewezen partij was om de presidentskandidaat voor te dragen. De NPS en PL gingen toen ermee akkoord.

  .

  Men kan niet ontkennen dat de VHP momenteel veel sterker is dan in het jaar 2005. Bovendien heeft zij thans binnen het NF de coördinerende taak welke de NPS altijd had.

  Is het dan niet logisch en redelijk dat de VHP ervan uitgaat dat zij wederom in de positie verkeert om de presidentskandidaat voor te dragen?

  Als de VHP de heer Santokhi naar voren schuift, dan kan men hem toch niet beschuldigen dat hij met alle geweld president wil worden? Het is de eerste keer dat de VHP gedurfd heeft om voor een te houden verkiezing een presidentskandidaat te presenteren.

  Binnen de VHP is er momenteel geen enkele andere kandidaat zichtbaar, die onverschrokken, uitdagend en met onwrikbaar vertrouwen de strijd tegen de heer Bouterse zou durven en willen aangaan.

  De door de VHP gemaakte keuze om de heer Santokhi als presidentskandidaat aan te wijzen, is begrijpelijk en zeer verantwoord.

  Voor of na de verkiezingen?
  Nu zijn er critici die de heer Santokhi kwalijk nemen dat hij zich zo nadrukkelijk als presidentskandidaat profileert. Ook aan zijn geschiktheid en integriteit wordt er getwijfeld. Als we de zondagse (opbel)programma’s via radio en tv volgen, dan heeft het land veel “deskundigen” op het gebied van politiekvoering. Kritiek maakt de geest sterk en is vaak terecht.

  Kiezers die geen last hebben van ” korte termijn geheugen” zullen zich nog de heer Jiwan Sital , ex-voorzitter van PVF, herinneren. Na de rellen tijdens de regeerperiode Wijdenbosch was de roep naar een kabinet met Telting en Jharap. Dat was de wil van het volk.

  In 2000 werden de verkiezingen gehouden. De politiek besloot de topfuncties toch in handen van politici te leggen. De kiezer was teleurgesteld.

  In 2005 hamerde Jiwan Sital om die reden dat de namen van de presidents- en vicepresidentskandidaat en parlementsvoorzitter voor de verkiezingen bekend dienden te zijn.

  Wat de politiek na de verkiezingsuitslag gaat doen, achten wij ondergeschikt aan transparantie naar de kiezer toe; de kiezers kiezen de president niet rechtstreeks, wel de DNA-, DR en RR leden. De DNA- leden of DNA-, DR- en RR- leden kiezen de president. Zij bepalen voor de kiezers wie de president wordt.

  Daarom is het belangrijk dat de kiezers van te voren weten wie hun presidentskandidaten zijn, want dan kunnen ze doelgerichter bepalen wie ze als DNA -lid, DR- lid en RR -lid willen hebben. De VHP heeft deze transparantie aan haar achterban gegeven door de naam van de heer Ch. Santokhi te noemen voor presidentschap.

  Elke kiezer weet nu dat na de verkiezingen de strijd om het presidentschap zal gaan tussen de heren Bouterse en Santokhi. Dat is naar de kiezer toe eerlijk en transparant. Welk bezwaar bestaat er daartegen?

  Transparantie
  De VHP is voor zover bekend tot nu toe de enige partij die bekend heeft gemaakt wat zij van derden aan donaties heeft ontvangen ( aantal auto’s van handelaren, € 25000 van PL -aanhanger Ghazi) .

  Het is een vaststaand feit dat politieke organisaties middelen van derden ontvangen. Zelfs een partij als DOE schreeuwt ook niet van de daken wie haar donoren zijn.

  Waarom moet die eis alleen aan de VHP worden gesteld? Waarom vragen de critici niet hoe de andere politieke partijen aan hun financiële middelen komen?

  Ook de entourage van de heer Santhokhi geeft sommigen aanleiding om zijn integriteit in twijfel te trekken. Hebben deze critici ook oog voor de entourage van de heer Bouterse?

  De splinter bij Santokhi wordt wel waargenomen, maar de balk bij de heer Bouterse wordt niet gezien. Handelt men te kwade trouw?

  Evenals de critici pleiten wij voor transparantie, maar dan gestoeld op een stukje wetgeving, zodat alle partijen genoodzaakt zijn openheid van zaken te geven.

  Verder is het vermeldenswaardig dat er geen profielschets voor een presidentskandidaat bestaat. Dus is het niet verantwoord om op onduidelijke gronden te twijfelen aan de geschiktheid van de heer Santokhi.

  Soms twijfelen wij aan de oprechtheid van de critici. Ze spelen eerder de man dan de bal.

  Als wij de heren Bouterse en Santokhi op de weegschaal plaatsen met als “maat”: transparantie, integriteit, betrouwbaarheid en rechtszekerheid dan slaat de balans door aan de zijde van Santokhi.

  Daarom is er niets mis met de presidentskandidatuur van de heer Santokhi. Neks no fout.

  Soerdj Badrising
  Jack Mohanlal


  Maak melding

 29. Nieuw Front en partners moeten een profielschets maken voor de president. Er moet in ieder geval in voorkomen dat de kandidaat nooit eerder met Justitie in aanraking s gekomen, van onbesproken gedrag en tenminste een HBO opleiding met een diploma. Dit profiel laten publiceren in alle kranten en op radio en televisie bekent maken.


  Maak melding

 30. laat de ndp m.n. pan ka zelf een profiel schets maken voor de toekomstige president aan welke voorwaarden deze moet voldoen..

  ook voor de voorzitter poppenkast en de v.p. ook voor alle ministers en vergeet de lantie-mangs niet..

  hoe zit het met de poort naar europa,nu de schaamteloze ambassade post wederom terug gedraaid is in den-haag en die ambassadeur via de voor-deur gewoon in sme is terug gekomen..

  waar blijft die mening van lachien,,die schreeuwde van het dak ,,,houdt je ka geld,wij ndp hebben het niet nodig…

  nu is hij stil met zijn kop in het zand..


  Maak melding

 31. Soms vraag ik me af wat mijn posting op deze site doet. Eigenlijk zou ik alleen deze onzin moeten lezen en doorgaan met mijn dagelijkse beslommeringen. Het voelt aan alsof ik ook bij al dit ongeschoold gespuis hoor. De uitzonderingen uiteraard nagelaten.

  De hindoestaan voelt zich beter dan een “neger”, “djoekas” zijn moordenaars en creolen, ach die kennen hun ouders niet. Negers zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname, Hindoestanen zijn de uitverkorenen voor Suriname, alle negers terug naar Afrika, Wat een belachelijke flauwe kul.

  Denken de Surinamers een site te hebben waar ze Surinaamse zaken met elkaar kunnen bespreken. Zelfs oplossingen worden niet verwacht.

  Daarom zal er altijd verdeeldheid blijven bestaan. Hoewel ik weet dat Surinamers (in Nederland en in Suriname) maar voor een klein deel op deze site worden vertegenwoordigd baart het toch zorgen.

  Zonder de moraalridder uit te hangen denk ik dat er strengere regels moeten komen, want sommige sites maken meer stuk dan je denkt. De eenheid is ver te zoeken.

  De moderator zal dit niet leuk vinden, maar ze hebben ook een verantwoordelijkheid om discussies in goede banen te leiden door de verziekte, racistische en beledigende postings niet te publiceren.

  Wellicht ben ik een enkeling als het gaat om mede Surinamers en de moderator hier op aan te spreken, maar de moed heb ik altijd gehad om mijn bek open te trekken, ongeacht waar ik ben. Dat doe ik op mijn werk, in mijn prive leven en nu dus ook. Take it or leave it!
  Misschien loop ik ook het risico dat deze posting verwijderd wordt, want rebellen zijn over het algemeen niet geliefd.

  Als je van sensatie houdt moet je wel hier zijn, dat is zeker.

  Succes en een fijne dag.


  Maak melding

 32. @ AHE je hebt helemaal gelijk maar de moderator komt ook al jaren ni meer op het forum…. en waarschijnlijk is het goed voor hun business als het op Mamjo lijkt…. want dat kan ik je wel zeggen WKN forum en de reacties onder het nieuws is als Mamjo …. en of je erbij hoort of niet ziet men wel aan je manier van reageren… 😉

  Trots op het bankwezen ? Hoezo dan, ik betaal me blauw in de winkels onze SRD is van geen waarde als het erop aankomt, wij verdienen SRD’s maar in de winkels staan USD en Europrijzen, huizen worden veelal in Euro’s verkocht enz enz… ik heb wat gemist blijkbaar… ik ben TROTS op puur het land Suriname qua flora en fauna en ik zou heel trots zijn als de economie nu eens echt zou bloeien waar de kleine man ook vet van mee moet kunnen genieten, als het zover is zal ik heel trots zijn…. maarre 1975 is al een poos geleden en ik vind dat Su al veel hoger op de economische ladder had moeten staan VEEEEL HOGER… trots … op wat… sorry…. Ik ben trots op het lekkere weer …


  Maak melding

 33. @Vanity

  . en of je erbij hoort of niet ziet men wel aan je manier van reageren… 😉

  Mee eens! Wist trouwens ook niet dat de site niet wordt gemonitord.

  Trots is goed. En als het op het lekkere weer is, prima want ook dat is een motivatie om trots te zijn. Suriname is op zich een mooi land, nu alleen nog de inhoud :-).
  Dat je krijg je alleen door samenwerking, respect en eenheid.

  Vergelijk het met team sport. Het beste sterrenteam stelt niet veel voor als bovengenoemde condities ontbreken. Goede resultaten kun je naar fluiten want het zit al fout in het koppie.

  Prachtige spreekwoorden zoals “Eendracht maakt macht” zijn ook niet zomaar verzonnen.

  Geniet van het lekkere weer!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.