dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidSuriname op slot voor ‘ebola-landen’

Suriname op slot voor ‘ebola-landen’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 okt – Suriname wordt niet meer toegankelijk voor personen uit Ebola-landen. Volgens Martelise Eersel, topfunctionaris op het minister van Volksgezondheid, geldt de maatregel voor iedereen die uit een van deze landen afreist.

Het maakt dus niet of het autochtonen betreft of toeristen van elders. De maatregel gaat zover dat de desbetreffende personen niet eens toegang krijgen tot een vliegtuig richting Suriname. “Als je bijvoorbeeld in de Europese Unie bent, blijf je daar”, zegt Eersel tegenover de Times of Suriname. Het betreft dan wel landen in West-Afrika en niet geheel Afrika. De maatregel wordt in overleg genomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De grenzen zullen ook strenger in de gaten worden gehouden. De bedoeling is koste wat kost te voorkomen dat de ziekte Suriname bereikt. “Het gaat om personen die zich een en twintig dagen of minder in de ebola-gebieden bevonden en naar Suriname willen komen. Op hen wordt een reisverbod gelegd”, aldus Eersel. President Desiré Bouterse zei eerder al dat er quarantainefaciliteiten worden aangelegd in Albina, nabij de grens met Frans Guyana.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

32 REACTIES
  1. Is dit een soort staatsgreep? Dat mensen uit hun land worden verbannen en hun eigen land niet meer binnen mogen? Wat moeten die mensen dan wanneer het buitenland ze toch op een vliegtuig zet richting Suriname omdat ze die mensen ook niet in hun land willen?


    Maak melding
  2. Dus eindelijk een EBOLA WATCH in SURINAM.

    EBOLA WATCH in T&T
    By SASHA HARRINANAN Saturday, October 11 2014

    THE Government is taking an extremely serious approach in dealing with the threat posed by the deadly Ebola virus — which so far has claimed 4,000 lives mostly in West Africa — and in an effort to keep the disease out of Trinidad and Tobago, Health Minister Dr Fuad Khan yesterday announced several initiatives aimed at detection and containment.

    http://www.newsday.co.tt/news/0,201479.html

    Maar niet alleen quarantainefaciliteiten aanleggen in Albina, nabij de grens met Frans Guyana, maar ook aan de grens met Guyana en Brazilië.


    Maak melding
  3. @ Kaulus.

    Begrijpend lezen is één ding, begrijpend schrijven een ander.

    De incubatietijd van ebola ligt tussen de 5 en 29 dagen. In die tijd kun je het al hebben, maar het heeft zich nog niet gemanifesteerd. Om ieder risico te vermijden vind ik het een juiste beslissing om mensen uit risicolanden niet binnen te laten. In Duitsland is vandaag een VN-medewerker overleden, die ebola had opgelopen in Liberia. Is Suriname medisch uitgerust tegen een mogelijke ebola-uitbraak? Ik denk dat dat wel zo is in de meeste westerse (Europese) landen.


    Maak melding
  4. @blaka bakra,

    Wat stelt de Surinaamse nationaliteit/burgerschap dan nog voor indien je in je moeilijkste periode niet kunt rekenen op je eigen regering en gewoon de toegang tot je huis, werk en land wordt ontzegd? Mag dat zomaar? Is dit niet in strijd met mensenrechten en internationale verdragen?
    Welke ellende staat een Surinaamse staatsburger te wachten indien hij in zo’n West-Afrikaanse land gegijzeld moet blijven omdat zijn land hem een staatsgevaar vindt?


    Maak melding
  5. Zolang bouta Obiang niet gaat bezoeken en Obiang bouta niet komt bezoeken is er geen gevaar voor Fbola uitbraak in Suriname! Ht gevaar voor een Ebola uitbraak in Suriname zijn Obiang en Bouta.


    Maak melding
  6. De grenzen moet eerst dicht gehouden worden tegen de illegalen en niet alleen de Chinezen en Guyanezen!!!! Denk even door!! ALS JE BEETJE Kabissa hebt!!!


    Maak melding
  7. hmm het is op passen geblasen met afrika die vol ziekte zit eerst aids en nu weer dit ja iedereen duik met elkaar in bed en dit is de gewoonte van alle criools en zonder condoom door dit ontstaat nu de ziekte wat zullen de vrouwen nu doen die de criools leuk vonden of in bed wilde duiken voor sex nu niet meer ze passen op dus de piemel kan gedag zeggen en en de blonde dames die zullen nu niet meer naar welk land criools kijken ze passen wel op dag piemels wat suriname zeg deur dicht ze zitten zelf in suriname de bos negers die het zelfde doen vreemd gaan kinderen maken vrouwen in de steek laten en zonder condoom vreemd gaan ja zoo kom ziekte dus nu ook in suriname dag piemels van de bos negers want in discotheek zal geen vrouwen meer met jullie in bed willen gaan voor al de europa toeristen die allen voor sex en avontuur komen naar afrika en suriname en in nederland zullen ze in bijlmermeer moeten op passen zelf de sinterklaas met de zwarte piet die moet nu ook op passen tjauw


    Maak melding
  8. als er een reeele kans is dat je mogelijk besmet met het ebolavirus, is het dan gek dat landen dan de grenzen dichtgooien voor de betrokkenen.
    Iemand die Aids onder de leden heeft moet toch ook geen onbeschermde sex hebben met anderen.
    In beide gevallen kan kontakt met anderen dodelijk zijn,
    Als je anderen daar willens en wetens aan blootstelt wat ben je dan eigenlijk


    Maak melding
  9. 14 okt. 2014

    @Mujrim en @Ray,

    Jullie kunnen ziekelijk blind zijn en een zeer negatieve houding aannemen tegen alle handelingen van de regering D.D Bouterse,
    maar begrijp dat dit handelen van de regering van Suriname, volgens Srika, de juiste beslissing is.

    Chikungunya is vergeleken bij ebola maar een lachertje. Bij besmetting met ebola kan geen pater noch frater, zelf een pandit je niet meer redden.

    Houd dus op met jullie steeds negatieve en geestelijke bekrompen reacties naar Suriname en haar regering toe. Want door deze beslissing van Suriname zal zelfs Santokhi een grotere kans verkrijgen niet besmet te hoeven geraken met het dodelijke ebola virus. Hebben jullie bij het posting wel hieraan gedacht?

    Nogmaals, Srika is het met de beslissing van de regering in Suriname eens ! Treft voorbereidingen en zet alle middelen in om ebola buiten Suriname te houden!

    En besmet mij niet met jullie geestelijke bekrompen punten !!
    Srika


    Maak melding
  10. Goede zaak deze maatregel.
    Ik vraag mij alleen af, wat er gebeurt als een met Ebola besmettelijke reiziger via andere landen Suriname binnenkomt en in het vliegtuig al honderden mensen besmet kan hebben.
    Tussen dingen zeggen en ook dingen doet, zit een wereld van verschil.
    De maatregel vind ik uitstekend, maar nu nog de naleving daarop en die is van een heel andere orde.


    Maak melding
  11. Sranang maakt sprong VOORWAARTS !

    Sranang op slot voor ebola !
    Sranang op slot voor massamoordenaars !
    Sranang op slot voor corrupte politici !
    Sranang op slot voor criminele politieke leiders en
    criminele hoge ambtenaren !
    Sranang op slot voor alle politieke racisten !
    Sranang op slot voor valse amnestie-claimers !

    Sranang terug naar democratie en rechtsstaat !


    Maak melding
  12. @Srika,

    Hoe lang wil de regering deze personen dan buiten het land houden? Levenslang? Of totdat Suriname de middelen heeft verkregen om Ebola te bestrijden? Denk je dat andere landen dat zullen pikken? Dat Suriname hen opzadelt met het probleem? Waar moeten die mensen dan in het buitenland van leven? Gaat de Surinaamse regring de kosten van verblijf voor hen betalen? Hoe zit het met visa en vreemdelingenvergunningen etc wanneer die mensen gedwongen illegaal in den vreemde moeten verblijven? Bovendien, denk je dat een vreemde land zulke passagiers aan land zal doen komen bij een tussenstop?
    In geval van kostwinnerschap, wie gaat voor de familie van die reiziger zorgen in Suriname? De regering?
    Ten slotte: waarom wil Suriname de verantwoordelijkheid niet nemen voor het wel en wee van haar eigen burgers? Waarom stelt ze niet gewoon een reisverbod naar West-Afrika in?
    Hoe zou jij het vinden om als Surinamer de toegang tot jou land ontzegd te worden? Is het ondenkbaar dat de gedwongen gastland zo’n passagier gewoon ‘elimineert’?
    Natuurlijk moet Suriname de eigen bevolking beschermen. Maar niet door z’n verantwoordelijkheden te ontlopen, maar door faciliteiten te creeren. Of is het land echt bankroet en is er nergens meer geld voor?


    Maak melding
  13. Hmm, Su voelt zich belangrijk! whohaaa.Deze virus wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). Andere virussen die hemorragische koorts kunnen veroorzaken zijn het marburgvirus en het lassavirus.Vleermuizen zijn de meest waarschijnlijke bron voor filovirussen. De virussen zijn aangetroffen in verschillende vleermuissoorten die in Afrika leven. Zij verspreiden het virus onder meer via hun ontlasting. Verschillende dieren in het Afrikaanse tropische regenwoud kunnen met het virus worden besmet, zoals chimpansees, gorilla’s en antilopen. Als mensen deze dieren slachten en eten, kunnen zij het virus ook krijgen.

    Super goed idee om SU op slot te zetten aangezien ze daar ook apenvlees en antilopen vreten is het belangrijk dat de virus van Su niet naar andere wereld delen komt overwaaien.


    Maak melding
  14. 15 okt. 2014

    Beste @Mujrim, interessante vragen en Srika zal pogen je antwoord te geven.

    Ten inleiding: Stel dat bij jou in de buurt een loodgieter woont, doet zijn werk goed, maar heeft een (oude) strafblad wegens aanranding en gedraag zich volgens buurtgenoten af-en-toe vreemd naar het vrouwelijk geslacht toe.

    Bij jou thuis heb je een lekkende badkamer en heb je twee jonge meisjes in huis. Je moet naar het werk en de twee meisjes zijn wel thuis. Zou jij dan die loodgieter toelaten in het huis te komen om de lekkage te verhelpen? Ligt jouw moederlijke verantwoording op dat moment op het direct oplossen van de lekkage of op het preventief beschermen van jouw twee kinderen door die loodgieter, bij jouw afwezigheid, niet toe te laten in het huis of uit te stellen tot jij zelf thuis kan zijn?

    Voor jouw oriëntatie een historische invalshoek.

    Tijdens de grote migratie, vorige eeuw, van migranten van Europa naar de USA (Amerika) hebben de autoriteiten van de USA voorzorgmaatregelen getroffen om eerst al deze migranten in quarantaine te zetten op een eiland voor de kust van New York. En bij constatering van besmettelijke ziekte kwam die migrant het vaste land van de USA niet binnen en werd per schip direct teruggestuurd naar Europa.

    De autoriteiten van de USA van toen, hadden de verplichting en verantwoordelijkheid de burgers op het vaste land van de USA tegen zeer besmettelijke ziekten, bijv. TBC, waarvoor er nog geen medicijnen bestonden. Met de komst van medicijnen werd langzaam het quarantainestelsel afgebouwd en geld tegenwoordig nog wel voor dieren en worden landbouwproducten nog streng gecontroleerd.

    Nu ter beantwoording van vragen:

    Wij moeten in dit item en in onze omgang met anderen daarbuiten, bijv. met Afrikanen die in de buurt wonen, niet gaan generaliseren of te gaan stigmatiseren.

    Voor ebola bestaat officieel nog geen medicijn. Ebola is erg besmettelijk en kan in een populatie van mensen snel slachtoffers maken.

    Omdat er nog geen medicijn is, moet de regering van Suriname om haar bevolking te kunnen beschermen de uiterste maatregel nemen. Het voorlopig geen visum geven om naar Suriname te reizen en niet accepteren van personen die recent, zeg maar tot max. 3 tot 5 weken (veilige marge) terug, gereisd hebben naar en van West Afrika.

    Het kan zelf zo ver gaan, dat mensen die de laatste 3 tot weken in contact zijn gekomen met West Afrikanen ook geweerd worden of in quarantaine geplaatst worden. Maar dit wordt ingewikkelder te controleren !

    Een ander groep kunnen Surinamers uit Suriname zelf zijn, die in een van die landen van West Afrika zitten en naar huis (Suriname) terug willen.

    De Surinaamse regering zou ervoor kunnen kiezen deze reizigers, via hun diplomatieke missies in het buitenland, in het buitenland drie tot vier weken langer te houden en bij geen symptomen hun reis naar Suriname te vervolgen. Of bij aankomst in Suriname onmiddellijk voor 3 tot 4 weken te isoleren. Srika denkt dat het hier gaat om een zeer kleine groep Surinamers.

    Let wel op: Ebola is pas besmettelijk als de persoon de symptomen, zoals hoge koorts, overgeven, bloedingen, het dan in contact komen met die lichaamsvloeistoffen etc. vertoont. Pas dan kan het virus worden overgedragen naar andere mensen toe.

    Suriname heeft (nog) geen quarantaine faciliteiten en specialisten. In de toekomst, zolang er geen medicijn tegen ebola is, zal de Surinaamse regering hieraan wel moeten gaan werken.

    Dus @Mujrim, zolang er officieel geen medicijn tegen ebola te verkrijgen i, ziet Srika bedoelde beslissing van de Surinaamse regering als de juiste.
    Srika


    Maak melding
  15. Je gaat de deur toch niet sluiten voor je eigen kind als die een besmettelijke dodelijke ziekte heeft?
    Dus als Surinaams staatsburger wordt je simpelweg de toegang ontzegd tot het land waar je bent geboren, opgegroeid, nog steeds woont en werkt. En met een beetje pech heb je ook nog gestemd op dat zooitje daar.
    Zo merk je hoe hard de mens kan zijn. Als het er op aan komt reageren we net dieren.
    Waarom niet alle voorbereidingen treffen om deze zieke mensen op te vangen? De Ebola ziekte is actueel en vereist alle aandacht en een zeer hoge prioriteit.
    Dus even alle prestege projecten voor de verkiezingen in de koelkast, en het geld besteden aan het faciliteren van deze situaties als ze optreden. Dat lijkt mij een betere optie en doe je eens een keer echt iets voor je volk als het je nodig heeft.
    Grenzen strenger controleren? Dat is nooit gelukt, zie de illegalen die daar allemaal rondlopen. De enige reden waarom het misschien nu wel zou kunnen lukken is omdat ze vrezen voor hun eigen leven. Alleen zo krijg je de Surinamers aan het rennen en is het ineens “alle hens aan dek”.
    Groetjes


    Maak melding
  16. Ahe, jij begrijpt het echt niet he, want voor de verandering moet ik Srika nu een gelijk geven in zijn posting, zet de eventuele Surinamers die daar in die gevaren zone zitten, en hoeveel zullen er dat nu zijn?, op de plek des onheils in quarantaine, totdat gebleken is dat ze wel of niet besmet zijn, onbesmet, dan kunnen ze zonder probleem naar Su afreizen, wel besmet dan daar behandelen voor zover mogelijk, Je wil toch niet zat ze in Suriname de boel besmetten, want dan krijg je dezelfde situatie als daar aan de westkust van Arika,
    dat suriname klaar is om zoiets op te vangen is natuurlijk een illusie, ze zijn niet eens instaat om het huidige probleem goed op te lossen


    Maak melding
  17. Ook Amerikaanse burgers uit (Texas) wordt de toegang tot SU. geweigerd.

    Dit n.a.v. het volgende bericht.
    Tweede gezondheidswerker Texas Ebola-positief
    15-10-2014 (Bron-starnieuws.com)

    Een tweede gezondheidswerker in de Amerikaanse staat Texas is positief getest op het Ebola-virus. Een 26-jarige verpleegster wordt al behandeld nadat zij was besmet door een Liberiaanse man, die vorige week is overleden aan het dodelijke virus.

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/25634


    Maak melding
  18. @Srika,

    Voor zover geen problerem. Maar dan. Is de regering bereid de verblijfkosten in het buitenland van die mensen te betalen? En hun familie in Suriname voor die ene maand – en in het ongunstige geval voor een veel langere periode – te onderhouden? En indien de desbetreffende persoon inderdaad besmet is, is de regering bereid hem/haar naar een buitenlandse kliniek te sturen voor behandeling en diens gezin voor langere tijd te onderhouden?
    Waar het mij om gaat is dat die mensen niet in de steek worden gelaten en niet tot de bedelstaf veroordeeld worden.
    Indien Suriname deze mensen in quarantaine neemt, prima. Dat betekent dat ze in ieder geval een dak boven het hoofd hebben en van voedsel voorzien worden. Maar hen botweg de toegang tot Suriname weigeren zonder hun verblijf in het buitenland te bekostigen voor zolang als nodig, is gewoonweg crimineel. Daar gaar mijn reactie over. Het artikel vermeldt helaas niet wat de visie van de regering is hierover, wat mij het ergste doet vrezen. Hopelijk geven ze wel om hun eigen burgers.


    Maak melding
  19. Mujirut , goed ik snap je bezorgdheid, maar om hoeveel Surinamers zou het eigenlijk gaan, en in welke hoedanigheid, want ik denk dat de gemiddelde Surinamer niet in staat is om zich een vakantie te veroorloven in een van die getroffen Afrikaanse landen, en buiten dat er bestaat toch ook zoiets als een reisverzekering, dus ik denk dat een groot gedeelte van je bezorgdheid niet nodig is


    Maak melding
  20. @hans,

    Ok. Dan maar hopen dat die reisverzekeraar de Surinaamse regering niet aanspreekt.
    Wat mij tegenstond in dit artikel was de reactie van de regering in de zin van je bekijkt maar hoe je het verder rooit. Op ons hoef je niet te rekenen.


    Maak melding
  21. Ik heb gehoord dat Obiang besmet is.Als goede vriend van deze dictator mogen we hem niet in de steek laten.Ik eis daarom dat een grote regeringsdelegatie naar hem toe gaat om hem in deze moeilijke tijd te steunen.Wij zijn toch vrienden voor het leven en laten goede vrienden zeker nooit in de steek?


    Maak melding
  22. Hans,

    Ik snap het wel want ik ga uit van wat er in het artikel staat, zonder andere aannames. Ik hoop dat je mijn posting wel hebt gesnapt.
    Lees onderstaande alinea dan zitten we wellicht op 1 lijn.

    “Dus even alle prestige projecten voor de verkiezingen in de koelkast, en het geld besteden aan het faciliteren van deze situaties als ze optreden. Dat lijkt mij een betere optie en doe je eens een keer echt iets voor je volk als het je nodig heeft.”

    Dus voor mijn part worden ze buiten Suriname behandeld, in de rimboe in Afrika, op de Atlantische oceaan, de maan of bevriende landen met betere medische voorzieningen of gewoon in Nederland, noem maar op.

    Feit is dat de Surinaamse staat dit moet faciliteren want niets is gratis. Ze moeten ook betrokken blijven bij het herstel en dit goed monitoren. Eigen medisch personeel zal ook moeten afreizen voor ondersteuning en voor het leerproces. Kost allemaal geld, en dat gaat niemand willen betalen hoor. Het is nu nog pril en bepaalde landen verkeren nog in de “help en vrijblijvende” mode, maar je kunt er op wachten dat er onderlinge afspraken komen.

    In het artikel wordt nergens vermeld dat de Surinaamse staat zich daarover gaat bekommeren, maar wordt juist het idee gegeven dat ze maar aan hun lot worden overgelaten.
    En daar is mijn oorspronkelijke posting op gebaseerd.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES