Ook 70.000 nieuwe inwoners krijgen rondom Donorweek de vraag ‘Ben jij al donor?’

4

Deze week ontvangen ruim 70.000 nieuwe inwoners een brief van de minister van Volksgezondheid met de vraag zich te registreren in het Donorregister. Bij de brief zit een folder en een persoonlijk donorformulier. Tegelijkertijd start de Nederlandse Transplantatie Stichting een online campagne op onder meer YouTube en Facebook bestaande uit banners en informatiepagina’s, specifiek gericht op de grootste groepen migranten. De post en campagne sluiten aan op de Donorweek van 12 tot en met 19 oktober, waarin heel Nederland in het teken staat van orgaandonatie.

De meeste mensen die zich in Nederland vestigen weten niet dat ze zich direct in het Donorregister kunnen registreren. In elk land moet de keuze over orgaan- en weefseldonatie apart vastgelegd worden. Iedere nieuw ingezetene ontvangt daarom ruim drie jaar na aankomst een brief en donorformulier. Op www.transplantatiestichting.nl is meer informatie over deze belangrijke keuze beschikbaar in een aantal talen.

‘Iederéén kan een donororgaan nodig hebben’
Op verschillende plekken zullen de vijf grootste migrantengroepen, te weten Duitsers, Polen, Chinezen, Engelstaligen en Turken, de komende weken online de vraag tegenkomen of zij het leven van een ander willen redden. Immers, iedereen kan een donororgaan nodig hebben. Een ander, of wellicht zij zelf ooit. Als je in zo’n geval zelf een orgaan wilt ontvangen, is het dan ook vanzelfsprekend om te willen geven?

De Donorweek
Voor het 5e achtereenvolgende jaar staat Nederland weer een hele week in het teken van orgaandonatie. Van zondag 12 oktober tot en met zondag 19 oktober is het namelijk weer Donorweek. Er staan nu bijna 5,8 miljoen Nederlanders geregistreerd in het Donorregister, 60% van hen zegt Ja tegen donatie. Dat is goed nieuws, maar er zijn meer orgaandonoren nodig. Want slechts 1 op de 10.000 Nederlanders die met Ja in het Donorregister staat, overlijdt onder de juiste omstandigheden om daadwerkelijk donor te kunnen zijn. Daarom zit een team van Bekende Nederlanders vijf dagen lang aan de telefoon om nieuwe donoren te registreren, worden er allerlei acties door het hele land georganiseerd en gaat er een zogenaamd ‘Ja-Team’ door het land om nog meer registraties te realiseren.

De Donorweek is onderdeel van de campagne ‘JaofNee’. Dit is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, een aantal gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Je inschrijven in het Donorregister kan op www.JaofNee.nl. Het vastleggen van je keuze duurt minder dan twee minuten met DigiD.

Bekijk ook:

4 REACTIES

 1. het zou goed zijn,wanneer de hoofd verdachte moordenaar de president van het land als eerste burger zich zou aanmelden voor de donor registratie..,,

  want dan kunnen we zien wie zijn delen v/h lichaam wil hebben tijdens zijn leven..

  er zijn zoveel trouwelingen van deze meneer ,dat er delen tekort zullen zijn..,waarbij velen duizenden teleurgesteld door het leven zullen gaan..

  we benne benieuwd..


  Maak melding

 2. Law mang.Dja,

  Iedereen die nog niet verlost is (dwz bevrijd is van verlangens voor wat dan ook en van de ego), reincarneert. Daarom moet je goed beseffen wat je met je organen doet. Gratis weggeven kan inhouden dat de natuur het opvat als dat je in een volgende leven geen prijs meer stelt op zo’n orgaan. Je zult vast wel weten dat mensen met allerlei gebreken aan de organen geboren worden of die gebreken op latere leeftijd ontwikkelen. Daar moet vast een of meer redenen voor zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.