‘Staatsolie in goud, tijdbom onder Suriname’

28

PARAMARIBO, 12 okt – De investeringen die Staatsolie gaat plegen in goudwinning, vormen een tijdbom. “Een tijdbom onder de samenleving”, zegt voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname, NPS. De oliedollars zijn hard nodig.

De miljoenen dollars die de regering overhoudt aan de oliewinning, moeten naar de nationale pot. Nu al kunnen schulden en projecten met de grootste moeite worden betaald. Staatsolie wordt als het ware gedwongen tot investeren. “De regering kon niet voldoen aan wat ze wilde hebben en gewoon gezegd, Staatsolie jij moet het maar gaan doen. Dat is geen goed beleid, dat is risico nemen met de basis van onze samenleving”, zegt Rusland tegenover Apintie.

Het risico van investeren in goud is te hoog. “Op dit moment zien we de goudprijs afnemen, vaak weet je niet welke richting het op gaat. Als je nu de investeringen gaat plegen via Staatsolie, betekent het dat ook de weinige inkomsten die we nog krijgen van Staatsolie, straks niets meer zijn. De staat komt in grotere problemen als ze haar verplichtingen tegenover aannemers en de samenleving moet voldoen”, aldus Rusland.

28 REACTIES

 1. ja opper rioolrat d.dibrie heeft zijn eigen rioolratten daar zitten en als er te vreten valt, gaan zij alsmaar door met het plat vreten ongeacht het project, maakt niet uit of het de centrale bank of de staatsolie of het de ministerie van financiën betreft.


  Maak melding

 2. Dit is duidelijk een voorbeeld van het gezegde ‘de kip met de gouden eieren slachten’. De overheid kan een target, een voorgenomen beleidsdoel, niet realiseren, waarvoor men een uitweg zoekt bij een bedrijf, die toegevoegde waarde voor de samenleving als geheel heeft. De investering in de goudwinning door Staatsolie is niets anders dan het bewijs van een incompetente regering, die haar beleidsdoelen niet weet te realiseren.


  Maak melding

 3. Niemand kan in de toekomst kijken, ook Gregory Rusland niet, om te zien hoe de goudprijs zich zal ontwikkelen op de wereldmarkt, er spelen te veel onbekende factoren mee, misschien stijgt of daalt de prijs wel als Ebola verder om zich heen grijpt in de wereld, of als Amerika er niet in slaagt I.S. klein te krijgen, wie zal het zeggen?

  Gregory, daarom zou ik mijn mond maar houden als ik jou was, als deze deal goed uitpakt voor Suriname, dan zijn wij als Surinamers blij, pakt het niet goed uit dan gaat Suriname over de kop en kan de NDP (wij, inclusief Bouta, zijn er misschien al lang niet meer bij) het vergeten dat ze nog iets te vertellen zullen hebben in de Surinaamse politiek, daar kun jij, als Fronter, ook blij van worden.

  Gregory, nu geef je mensen, die vinden dat Bouterse wel daadkracht toont en goede (?) beslissingen neemt, alleen nog meer redenen om dat met nog meer ijver te gaan beweren, terwijl we nog niet eens weten of dit in de toekomst een goede beslissing zal blijken te zijn. In dit geval gaat het spreekwoord ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ zeker op.


  Maak melding

 4. Nu ga je hetzelfde krijgen als de bouw van de wijdenboschbrug destijds! Alle inkomsten die su kreeg uit de inkomsten van suralco werden verpand aan balast nedam met als gevolg dat su een aantal moeilijke jaren doormaakten!!


  Maak melding

 5. De voorzitter van die Nationale Prasi-oso Partij moet zijn grote smond dichthouden. Die bruggen over de Coppename- en Surinamerivier waren ook tijdbommen onder Suriname?
  Tijdens het bewind van deze gasten heeft het grootdenken immer ingeboet voor het opzetten van Ons Belangetjes en auto wasserettes. Als het aan deze gasten had gelegen zaten wij anno 2014 nog steeds opgescheept gammele verboten.


  Maak melding

 6. -Ik begrijp meneer Rusland wel, omdat de goudprijzen nu ook aan het dalen zijn. De Wereldbank heeft ook al laten weten dat de eerst komende jaren de goudprijs niet omhoog zal gaan, maar eerder naar beneden.

  -Wat Rusland bedoeld te zeggen is dat de opbrengsten van de olie beter geïnvesteerd kunnen worden om schulden en projecten te betalen, omdat deze met veel moeite afbetaald worden of helemaal niet.

  ==Bouterse wilde ooit de Staatsolie verkopen, als deze nu geen winst opbrengen hoop ik niet dat dit alsnog gaat gebeuren.===

  -Ik hoop het beste voor staatsolie.


  Maak melding

 7. Staatsolie is een sterfhuis constructie dankzij de paarse dievengilde. Het bedrijf wordt het mijnenveld ingestuurd. Met een beetje inzicht weet je dat Staatolie binnen 5 jaar onthoofd is. En ze kunnen hun verplichtingen rond de gouddeal niet nakomen en ze kunnen niets meer investeren in de oliesector. Nee Vene had het goed gezien, minder risico nemen en iets minder winst, dit in het belang van de surinamers. Maar goed Bouta wil biga mang spelen. Wie zijn billen verbrand moet ook op de blaren zitten.


  Maak melding

 8. Maar wat moet de regering anders? Niemand wil ze geld lenen en ze moeten nou eenmaal aan die contract voldoen. Die buitenlanders gaan er vandoor met het goud evenals de illegale gouddelvers en wat overblijft zijn schulden, gaten in de grond met gevaar van een dambreuk en een verwoeste natuur en land.


  Maak melding

 9. Proficiat regering van Suriname met deze aanpak van het investeringsvraagstuk.Door deze handelswijze wordt het volk van Suriname niet opgescheept met een langdurige buitenlandse betalingsverplichting.Deze handelswijze is een slimme geweest.Jammer voor het NieuwFront.Hun commentaren slaan op niets.


  Maak melding

 10. Rusland die roept zoveel, het was de NPS die tegen het bouw is van alle bruggen want het geld is hard nodig het is de NPS die tegen de bouw is van de tramspoor want het geld is hard nodig. Wil de NPS het Surinaamse volk vertellen wat ze met de miljarden ontwikkeling gelden hebben gedaan. Ze hebben niks gebouwd of opgespaard het geld is weg alleen weten we niet waar het geld naartoe is gaan. Wat wij wel weten dankzij links van waterkant mensen is dat Rusland 3 huizen in Miami heeft terwaarde van 1,5 miljoen dollar. De goud investering van staatolie is goed voor Surinaamse zo gaat niet alle gelden naar Canada en goud gaat stijgen en staatsolie aardgas gaat nog meer geld naar Suriname brengen. Laten we niet vergeten dankzij Bouterse hoeven wij niet meer op de Benzineboot te wachten omdat regering Bouterse staatsolie de opdracht heeft gegeven om een raffinaderij te bouwen om benzine en diesel te maken. KLM en SLM en andere buitenlandse vliegtuigen krijgen kwaliteit Surinaamse diesel waarvoor ze moeten betalen.


  Maak melding

 11. @ Paranam
  Toon je stoere taal en wilskracht aan die gasten die de hulpdammen van Suralco beschadigen. Rusland heeft zijn mening over een kwestie gegeven, en het moet gerespecteerd worden, if you like it or not. Bye the way, kerel, hoe komt het dat er tweemaal bij jouw maatje Abrahams is ingebroken ondanks al die pantsersing en al die bewapening? Vermoedelijk zit Santhoki er achter toch? Finally, er komen op 25 mei 2015 geen verkiezingen. Jij, Doekhie, Paal, en Misiekaba vinden echt wel tegen maart een of ander artikel hoor om de zaak te torpederen!


  Maak melding

 12. @ NA Mi
  Yes, de NPS. Vertel mij waarom het nodig was om die meneer Hoefdraad uit Amerika te halen om de Centrale Bank te leiden. De NDP heeft toch ook kader (Dr. Winston Wirth, Dr. Marcel Zeeuw, Dr. Bouva) om de bank te leiden. Yes, I know, het is een meki njang.


  Maak melding

 13. Met mensen als Rusland zal SU nooit vooruit komen. Hun denken, hun te voeren beleid, en hun politiek is blijven steken op het “broko pranassi” nivo.

  Door zich zo te laten kennen het weet het SUse volk op wie ze zeker niet moeten stemmen.


  Maak melding

 14. Broko pranasi is :

  Grondwet geschonden !

  Massamoorden niet vervolgd !

  Ongewapende verdachten doorzeefd ! Geen onderzoek OM !

  20 000 huizen van karton gebouwd !

  EEN brug gebouwd voor de prijs van DRIE !

  Niet-gecreende Dino in USA-jail !

  Niet alle middelen investeren in de mijnbouw !
  Zie problemen hiermee in Afrika !

  MEGA-Begrotingstekort, plus door Bouta beloofde
  verhogingen AOV en Kinderbijslag niet begroot !

  MEGA-criminaliteit zeer slap aangepakt !

  Bij voldoende vervoer, toch tram/treinproject starten !

  Ondanks mislukking ambassade Parijs, toch weer nieuwe geldverslindende ambassades aankondigen, terwijl electriciteit
  no de, a no sari.

  Steeds meer burgers door criminelen gegijzeld in eigen woning !

  Disi na Boko Pranasi Sranang !


  Maak melding

 15. Ik ben geen aanhanger van de heer Rusland en nog minder van de NPS, maar hij heeft hier wel een punt.
  Als je een grafiek zou zien over de goede tijden in het goud en de slechte tijden, dan overtreffen de slechte de goede tijd en niet zo’n beetje ook.
  Door een prima renderend Staatsoliebedrijf op te offeren aan de wensen van deze regering, neemt Suriname een enorm risico.
  Het enige Surinaamse bedrijf, dat het internationaal heel goed doet, wordt op deze manier de nek omgedraaid, want de financiele reserves worden op deze manier tot nul gereduceerd.
  Ik denk, dat Suriname heel veel spijt krijgt van deze stap, welke regering er straks ook komt.
  Je brengt nooit de allerbeste kip naar het slachtblok, tenzij die uit zichzelf doodgaat.


  Maak melding

 16. De man met de slopershamer en krbitahanden,heeft zijn blikken gericht op staatsolie,

  Het nieuwfront onder venetiaan heeft staatsolie alle vrijheid en vertrouwen gegund en daarom is deze maatschappij uitgegroeid tot wat het nu is.
  HANDEN AF VAN STAATSOLIE!


  Maak melding

 17. Dit is precies mijn punt. De olieprijzen zijn aan het dalen, logischerwijs zou je zeggen dat Staatsolie ervoor moet zorgen dat ze voldoende buffers heeft. Ook de goudprijs blijft dalen.

  Bouterse speelt poker met dit bedrijf. Zelfs Rusland heeft het zwaar.

  AMSTERDAM – De dalende olieprijzen zijn een blok aan het been voor Rusland. Als gevolg van de prijsdaling is het land nog vaker genoodzaakt in te grijpen om de economie aan te jagen. Vandaag werd bekend dat interventies op de valutamarkt vorige week de 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) hebben overstegen.

  De inkomsten uit olie, samen met gas verantwoordelijk voor bijna de helft van de Russische economie, zijn door de gestage daling van de olieprijs flink onder druk komen te staan. In combinatie met de economische sancties die Rusland zijn opgelegd daalde de waarde van de roebel voor de vijfde week op rij. Dat is de langste waardevermindering van de munt sinds het land in maart ingreep in Oekraïne.

  De olieprijs staat al enige tijd onder druk, door zorgen over de wereldwijde economie en geopolitieke onrust. Een vat Amerikaanse olie daalde maandag omstreeks 9.20 uur 1,7 procent in waarde tot 84,39 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 88,51 dollar per vat.


  Maak melding

 18. Graag een reactie van de paarse kamp op de dalende olie en goudprijzen.

  Er wordt euthanasie gepleegd op de kroonjuwelen van Suriname. De vraag is niet of Staatsolie ter ziele gaat, de vraag is wanneer.

  Vraag mij af of onafhankelijke experts bij deze fin. constructie betrokken zijn geweest. Kan mij niet voorstellen dat een Goldman Sachs of Morgan Stanley hier akkoord voor heeft gegeven.

  Iedereen die een beetje van Suriname houd keurt deze Meki Njang constructie af.


  Maak melding

 19. @Armand
  Meneer Rusland, om vooruit te komen moet je risico’s nemen. Wie niet waagt, die niet wint.

  Dit kun je alleen bezigen als je het hebt over je eigen geld maar je moet never nooit met geleend geld of andermans geld gokken.

  Dit leer je tijdens het tweede jaar Economie aan de Universiteit.

  Vraagje:
  Armand ben je de universiteit geweest om te studeren?
  Ik bedoe; dus niet “geweest op de universiteit om daar wat rond te lummelen”.

  Aan je posting te zien niet.


  Maak melding

 20. De Yankies vekopen hun belang van 1 miljard in een Mexicaanse mijn om dit geld in Meriam te investeren. Staatsolie/staat Suriname mag voor 300 miljoen meedoen.geschatte goud reserve meriam mijn 4,2 miljoen troy onces. Geschatte looptijd voor ontginning van het erts 11 jaar. geschatte royalty’s en te betalen loon belastingen aan de staat Suriname 700 miljoen dollar.geschatte loon voor Surinaamse werknemers die emplooi zullen vinden bij Surgold gedurende de looptijd van dit project 50 miljoen dollar. er is nog geen gram goud gemijnd en suralco heeft z’n belang reeds voor 20 miljoen dollar verkocht!!!!
  Just some facts!!!!!!!


  Maak melding

 21. Geld moet rollen, wat de regering doet is prima. Alle beleggingen kosten geld, er wordt altijd met jouw geld beleg. dus met geleend geld. Niemand belegd met zijn eigen geld. Waar komt jouw eigen geld vandaan. Dit zijn vraagstukken om over na te denken. Suriname is een olie rijke staat en die zal dus op olie verder moeten bouwen. Dit is zo logisch als het maar kan. Kijk de brug over de Suriname rivier kijk hoe hij nu al niet meer weg te denken is en zo zal het met goud gaan. Suriname gaat nu de goede kant op na vele jaren van dom denken ( wacht maar stil maar alles komt goed)


  Maak melding

 22. @Carlo,

  Geld moet rollen. Daarom moeten we alle papiergeld afschaffen en nog meer muntjes introduceren. Die muntjes rollen goed en maken bovendien geluid als ze vallen: ze rollen en maken muziek. Rock & Roll!


  Maak melding

 23. Was ditzelfde denken heeft in de jaren 1960-70, toen in die periode olie werd ontdekt, ervoor gezrogd dat de nu machtige Staatsolie niet werd opgezet.

  Deze mensen hebben geen geloof in eigen kunnen. Als het geld niet van “mama Nederland” komt, kunnen we niet ontwikkelen denken deze groenelingen!!!

  Wel… Just for the record: Suriname doet het nu beter dan ooit zonder ontwikkelingsgelden! We maken onze eigen paki…

  Geef Suriname nog een paar jaar en Nederland gaat voor onze deur staan bedelen voor geld!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.