Gevaar dambreuk in stuwmeer nog levensgroot

41

PARAMARIBO, 11 okt – Het gevaar op dambreuken in het stuwmeer te Afobakka is nog levensgroot. Lokale autoriteiten blijken maar niet in staat het goud winnen nabij de hulpdammen te stuiten. Hulp vanuit Paramaribo is geboden.

De autorieten in Brokopondo, onder wie ook districtscommissaris Yvonne Pinas, slaan alarm. Volgens Pinas hebben plaatselijke gemeenschappen aangedrongen op een snelle oplossing. Ruim tweehonderd goudzoekers zijn actief in het gebied nabij de hulpdammen. Bauxietmaatschappij Suralco, eigenaar van de dammen, heeft vaker gewaarschuwd voor breuken. De hulpdammen moeten het water helpen beheersen, maar kunnen dit straks niet meer.

De commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS, heeft eerder ‘onderhandeld’ met de goudzoekers. Er zijn zelfs alternatieve mijngebieden aangewezen. Maar het heeft het goud zoeken bij het stuwmeer niet minder aantrekkelijk gemaakt. De goudzoekers zijn er van overtuigd dat er veel goud te halen valt en laten zich niet tegenhouden. Intussen neemt de angst voor overstroming onder de plaatselijke gemeenschappen toe. Paramaribo loopt ook gevaar, volgens deskundigen.

41 REACTIES

 1. De gemeenschappen in het binnenland zijn totaal losgeslagen.
  De anarchie die daar heerst wordt mede aangewakkerd door de getoonde zwakte van de regering en haar lijder.Het volk heeft door dat vanwege dementie van de lijder de regering niet kordaat kan optreden.


  Maak melding

 2. Je zou haast gaan hopen dat die dam inderdaad door zou breken, begrijp me niet verkeerd, niet voor de mensen die er door getroffen worden, maar voor die lamzakken die nu voor regering doorgaan, die gewoon blijven roepen, neks no faut, wanneer gaat dat zooitje de echte problemen aanpakken


  Maak melding

 3. De goudzoekers zijn stemmers van de vader wier zoon hem voor 8700,- bestolen had. Deze vader zit in de regering en zal alle pogingen om de stemmen mis te lopen dwarsbomen. Al barst de hel en de dam los. Kan hem wat schelen. Hij zit lekker veilig en droog.


  Maak melding

 4. @hans,
  Ik ben het deels met je eens; echter zouden er te veel slachtoffers vallen.
  Een radicalere oplossing zou zijn waarschuwingsschoten te lossen tussen de ogen van die goudzoekers


  Maak melding

 5. De vader des vaderlands gaat liever feest vieren op de dag van de Marrons met zijn, tegenwoordig, grootste Marron fan in Albina, samen bouwen ze verder aan hun gouden toekomst, terwijl wij in Paramaribo, door het onverantwoordelijk gedrag van de Marron goudzoekers in het stuwmeergebied, straks allemaal het loodje erbij neerleggen.


  Maak melding

 6. ” De goudzoekers zijn er van OVERTUIGD dat er VEEL GOUD te halen valt en laten zich NIET tegenhouden ”

  Slechts om Paramaribo,mijn geboorte stad,maak ik mij zorgen. Het is dieptriest en van de zotte dat autoriteiten van een land geen acties durven te ondernemen tegen een stelletje RADDRAAIERS, GELDWOLVEN, gore NIETSONTZIENDE KLOOTZAKKEN en dit ter bescherming van de eigen positie.

  Gelet op de ” quote” is dit TUIG VAN DE RICHEL niet van plan te verkassen dus moet er iets DRASTISCH gaan gebeuren…… !!!!!

  Praten helpt NIET is gebleken. Alle ILLEGALE goudzoekers in dat gebied VOGELVRIJ verklaren is ook een OPTIE !!!!!

  Wat is nou erger ??? Dagelijks een paar dooie RADDRAAIERS neergeknald door millitairen nabij de hulpdammen óf wateroverlast in een groot gedeelte van het land door toedoen van dit groepje goudzoekende TUIG ????

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 7. Ik heb liever dat ze daar blijven en doorgaan met goud zoeken dan naar de stad komen om het onveilig te maken.
  Integendeel, ik verzoek de regering om de criminelen in de stad op te pakken en als gouddelver tewerk te stellen.
  Mogelijk kunnen ze ook als gatenvuller (die enorme opengegraven putten om het goud te vinden) aangesteld worden om al die kraters in de buurt van de stuwdam weer dicht te gooien.


  Maak melding

 8. De politiek in Suriname is een tandeloze tijger. Als ze maar een deel van de opbrengst onder tafel krijgen toegeschoven, dan kijken alle politieke figuren van minister tot de president aan toe, de andere kant op.

  Misschien is het een godsgeschenk dan een hulpdam breekt, dan worden de Surinamers eindelijk wakker geschud dat met de natuur niet valt te sollen. Voor een paar grammetjes goud wordt het mooie natuur vernietigd en de regering gaat “onderhandelen”.

  Ik zou deze regering en ook de politiek het advies geven om de natuur op de eerste plaats te zetten en de belangen van de goudzoekers op de laatste plaats.

  Om dit in de hand te houden moet desnoods het leger ingezet worden, want het algemeen belang moet ten koste van alles verdedigd worden. En als het noodzakelijk is, dan moet met harde hand worden ingegrepen. Dat er bij zo een optreden slachtoffers gaan vallen is geen reden om dit lijdzaam te laten gebeuren.

  Het Surinaamse leger heeft tot taak om de belangen van de natie te verdedigen, waarom kijkt het lijdzaam toe dat het hele land wordt gegijzeld door een paar honderd goudzoekers.

  Als de stuwdam breekt dan is er weinig over van Paramaribo !


  Maak melding

 9. Onderstaand artikel bevestigd mijn bange vermoedens dat de deskundigen in Suriname niet zijn berekend op hun taken.

  Nu is een transformator aangeschaft die berekend is op stroom van drie turbines. In de miniwaterkrachtcentrale is echter maar één turbine geplaatst.

  Een groep personen, onder wie Sieuwnath Naipal, hydroloog aan Anton de Kom Universiteit van Suriname en directievoerder van het project, heeft de grote transformator laten kopen.

  “Theoretisch kunnen zaken kloppen, maar in de praktijk kunnen ze soms anders uitpakken”, licht hij toe. ”

  Dit zijn de deskundigen die volgens de president het land naar grote hoogtes moeten brengen.

  Ik vrees dat met deze deskundigen het land naar de Filistijnen geholpen wordt. Zonder hulp van Nederlandse deskundigen kunnen ze zelfs een cassave fabriek niet goed laten functioneren, laat staan een mini-waterkrachtcentrale !

  Quote

  11/10/2014 DWT Online

  PARAMARIBO – De oplevering van de miniwaterkrachtcentrale in Granolosula laat nog steeds op zich wachten. De bouw begon in september 2005 en wordt sindsdien geplaagd door veel oponthoud.

  De jongste stagnatie komt doordat een van de transformatoren ongeschikt is de stroom vanuit de hydro-krachtcentrale om te zetten naar een hoger voltage. Dat is nodig om de electriciteit te transporteren naar het dorp Poeketi, dat op ongeveer een kilometer afstand ligt van de miniwaterkrachtcentrale.

  “De beschikbare transformator is te groot hiervoor en we zijn genoodzaakt om een kleinere aan te schaffen”, zegt Sieuwnath Naipal, hydroloog aan Anton de Kom Universiteit van Suriname en directievoerder van het project. Naipal wijst erop dat de grote transformator berekend is op stroom van drie turbines. In de miniwaterkrachtcentrale is echter maar één turbine geplaatst.

  Een groep personen, onder wie hij zelf, heeft de grote transformator laten kopen. “Theoretisch kunnen zaken kloppen, maar in de praktijk kunnen ze soms anders uitpakken”, licht hij toe. Verwacht wordt dat komende week beslist zal worden om een kleinere transformator te kopen.

  Er zijn wel twee andere transformatoren ter plekke, maar deze zijn bedoeld om de stroom 110 volt te maken. Ook is het de bedoeling om op een later tijdstip de overige twee van drie benodigde turbines aan te schaffen. Is dat gebeurd, dan zal de grotere transformator kunnen worden gebruikt. Nutteloos is seze grote transformator dus niet.

  Eerder was al stagnatie ontstaan omdat de opdrachtgever, stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB), geen geld had om de transmissielijn vanuit de miniwaterkrachtcentrale naar Poeketie aan te leggen. Intussen is dit wel gebeurd met financiering door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in maart 2013.

  Unquote


  Maak melding

 10. Het Amerikaanse leger had een lijmkanon ontwikkeld waarmee je iemands voeten met een schot kon vastlijmen aan de grond. Indien de illegale golddiggers door blijven gaan, dan zou ik ze met zo’n kanon aan de grond willen nagelen. Het enige dat ze dan nog zouden willen uitgraven is dat stukje grond onder hun voeten.


  Maak melding

 11. Een dambreuk te Afobakka kan hetzelfde effect hebben als een Tsunami die vanuit het achterland komt. Paramaribo en alle gebieden ertussen lopen serieus gevaar…

  Als regering zou ik strenger optreden tegen deze goudzoekers die de veiligheid van het land en levens van duizenden mensen in gevaar brengt…

  Deze dammen zouden eigenlijk door het leger bewaakt moeten worden omdat de veiligheid van het hele land in het spel is. Als het waar is dan moet de regering dit zeer serieus nemen…


  Maak melding

 12. De cocaïne werd vanuit het district Nickerie getransporteerd en was uit Guyana afkomstig. Wonen ook mensen van afrikaanse afkomst ook in Nickerie of gaat het hier om een ander bevolkings groep. De een is slimmer in criminaliteit dan de andere, daarom worden ze nooit gepakt.


  Maak melding

 13. Guillermo D. wordt bijgestaan door advocaat Frank Truideman. Volgens de verklaringen van Virindersingh B. had hij Mahabier samen met Guillermo D. en een zekere ‘Boeroe’ opgehaald. Verder is vermoedelijk het voertuig van de verdachte Virindersingh B. gebruikt bij de rip-deal. In deze zaak zijn er leden van Faya Blo, een agent, een brigadier, en een beveiligingsman van de minister van Justitie en Politie gehoord. Verder is er een voertuig van het kabinet van de president bij betrokken.
  De politie vermoedt dat Mahabier naar Guyana is meegenomen. De cocaïne was uit Guyana afkomstig


  Maak melding

 14. Die Gerold Dompig van de Commissie Goud-ordening, is echt een sappe zak.

  Sinds hij deze organisatie heeft opgezet is het alleen maar erger geworden, hij durft gewoon niks en het enige wat deze man tot nu toe gedaan heeft is pasjes laten aanmaken die verder totaal nutteloos zijn.

  Zoals hierboven eerder aangehaald, is de Staat een tandeloze tijger, die goudzoekers lachen zich rot en wanneer er eens een actie is zijn de goudzoekers even stil en komen daarna met nog veel meer mensen op dezelfde plek weer terug.

  De hele natuur vernietigen en dan ook geen belasting hoeven te betalen voor het goud.


  Maak melding

 15. Hoe kan de gouddelving voor een dambreuk zorgen? Die gaten die de gouddelvers maken vangen water op, hoe kan dit water dan een druk uitoefenen op de damwand?
  Wie wil dit verklaren?


  Maak melding

 16. He he, eindelijk goed nieuws; want ik maakte me al zorgen.

  Ray is gesignaleerd.
  Hij zit met z’n duim en pik in de gaten van één van de hulpdammen van het Stuwmeer het water tegen te houden om zodoende een dambreuk te voorkomen.
  Ray onze redder des vaderland.


  Maak melding

 17. Hier praten en nogmaals praten, schijnt niet te helpen, want de regering doet toch wat hij wil. Het beste zou zijn dat het hele Surinaams volk ging protesteren hiertegen. Men doet alles om rijkdom, zelfs ook al wordt de natuur daarmee vernietigd. Dit kan je alleen hebben van ongeschoolde mensen die naar goud zoeken. Terwijl zij ook als eerste zullen verzuipen, wanneer die dam doorbreekt.


  Maak melding

 18. Weet u wat een ramp zou zijn? Als inderdaad die dammen het zouden begeven.

  En weet u wat een catastrofe is? Als ze allemaal nog kunnen zwemmen ook….!


  Maak melding

 19. Ik denk, dat deze regering zich het gevaar van de situatie in en rond het Afobakkameer niet inziet.
  Het kan ook zijn, dat de adviseurs van deze regering zitten te slapen.
  En tenslotte kan het ook zo zijn, dat deze regering alle adviezen over deze gevaarlijke situatie naast zich neerlegt, omdat er andere prioriteiten worden gesteld.
  U mag kiezen.


  Maak melding

 20. Wederom blijkt dat wij een regering hebben zitten die niets begrijpt van gevaren die ons mooie land bedreigen.
  Geld is alles dat telt bij deze zakkenvullers.

  Komend jaar kunnen we afrekenen met deze vieze figuren, laten we nu eindelijk een vuist maken tegen de teloorgang van ons land en alle zakkenvullers de laan uit sturen.

  Ik roep iedereen op zichzelf verkiesbaar te stellen voor ons land en de gevestigde orde vast te zetten in een nieuw te bouwen gevangenis kort naast de dam die op instorten staat.


  Maak melding

 21. De natuur zal wreed toeslaan.
  Laten we hopen dat de goudwinners het slachtoffer worden van de natuur. Zij zijn het die met de natuur aan het sollen zijn.
  Zij stelen en vergiftigen onze natuur. Nu word het tijd dat de natuur hun gaan opeten, zodat ze 1 worden met het goud. Niet 1 tand maar een mond vol goud, en modder.
  Rip


  Maak melding

 22. Desi weet zogenaamd van niets ! Dambreuk ??????

  Elke stem vd binnenlandbewoners is van belang voor
  voortzetting van Geld-smijt-beleid en Amnestiebeleid,
  dus wil Desi geen ruzie en wordt er niet opgetreden !

  De goudrovers kunnen rustig verder en dragen niets af
  aan de staat !

  Landsbelang op tweede plaats, amnestie gaat voor !

  PS Gevolgen van een dambreuk wil Desi niet zien !
  Interesseert hem niet, amnestie dati na a mang !


  Maak melding

 23. 12 okt. 2014

  Een beginnende breuk in een damlichaam is nooit zichtbaar aan de buitenkant. Het ondermijnen van de basis van zo een damlichaam -ligt een aantal meters onder in de bodem – zal uiteindelijk resulteren in een dambreuk.

  In hoeverre doet Suralco, samen met deskundigen van Suriname, onderzoek naar de vraag ”in hoeverre de basis van zo een damlichaam, door aantasting door ontstane ondergrondse waterstromen, reeds verzwakt is ?”

  Die ongecontroleerde goudkoorts en de daaruit ontstane blindheid van de veiligheid kan in de nabije toekomst wel tot een dambreuk resulteren. Dit kan dus erger worden dan de na al bekende “kwikramp”.

  Suralco/Alcoa geeft nu al een noodsignaal uit, om in de toekomst de Surinaamse regering voor eventuele calamiteiten en herstel daarvan verantwoordelijk te houden.

  Het blijkt uit de noodkreet van Suralco dat de autoriteiten in het binnenland niet in staat zijn de goudzoekers tegen te houden om niet op of in de directe omgeving van de hulpdammen naar goud te zoeken.

  Dit is niet vreemd. Autoriteiten en dignitarissen in het binnenland van Suriname hebben te vaak een belang bij de goudwinning, naast de partijpolitieke gericht op toekomstige stemmers.

  De centrale regering in Paramaribo moet nu handelend gaan optreden en het gezag herstellen. Hoe dat moet gebeuren, dat moet de centrale regering in Paramaribo zelf weten. Maar dat er een gevaar voor Suriname dreigt – leest: bewoning aan de benedenloop van het stuwmeer richting Paramaribo – moet nu wel duidelijk zijn.
  Srika


  Maak melding

 24. overal trer wereld waar er dammen, waterkrachtcentrales ,zijn, worden ze beveiligd door de overrheid mn leger. het is ten strengste verboden om in en op zo’n centrale te begeven zonder toestemming laat staan recreeren
  su is uniek wat dat betreft, men mag er zwemmen, vissen en zelf goud delven
  hai mi mama, sang e spa ini a kondre


  Maak melding

 25. Derde wereld landen hebben steeds te kampen met rampen.Door de mensen in hun hebberigheid zelf veroorzaakt.Zo een dambreuk zou voor de overlevenden ook een voordeel zijn.Kunnen zij op de ‘bodem’van het meer aan volks goud zoekerij gaan doen.De spook scalians,van wie de regering ook niet wie de eigenaars zijn en bewaakt worden door zwaar bewapende mensen,zullen naar zee gespoeld zijn en hopelijk nemen de golven ook de regering mee de zee in.


  Maak melding

 26. Die voetenjongens van Desi waaronder Dilip en andere ratten willen de stuwdam overnemen. Ze willen de Amerikanen weg hebben uit Suriname en voor weinig geld de grote energie baronnen worden van ons land. Zo wilden ze toch ook Staatsolie in hun bezit krijgen?
  Dat is de reden waarom er niks gedaan wordt aan het voorkomen dat er door de goudzoekers schade wordt aangericht aan de wanden van de hulpdammen.
  Puur sabotage om de druk uit te oefenen op de Amerikanen. We weten allemaal waar de scenario’s vandaan komen. Er wordt geen rekening mee gehouden dat er mensenlevens op het spel staan. Alleen het eigen belang telt.


  Maak melding

 27. Hallo mensen,

  Zit er geen enkele deskundige onder jullie? Niemand heeft nog uitgelegd hoe die gaten van die gouddelvers de dammen verzwakken. Srika heeft het over ondergrondse stromen, maar die lijken mij juist te stoppen vanwege het opgevangen water in die gaten. Wie wil een poging wagen en met een duidelijke uitleg komen?


  Maak melding

 28. Dwaasje,

  Het zit zo (denk ik). Als je in de directe nabijheid van die dammen gaten gaat boren, dan hoopt het water zich daar enige tijd op. Al de omringende grond raakt dan verzadigd met water (dus ook de dam) waardoor deze slap wordt, poreus wordt. Hierdoor kan dit land veel makkelijker schuiven (zoiets als erosie) en zelfs barsten krijgen en breken. Wat dus niet de bedoeling is.
  Normaliter voert de grond het water zelf af via de bodem, maar nu blijft het een langere tijd hangen in die gaten. Je kunt het vergelijken met een druppel water op een vloeitje, Het water verspreid zich, vloeitje wordt nat over een veel groter oppervlak en is veel makkelijker te scheuren en erg kwetsbaar voor scheuren.
  Zo heb ik het althans begrepen. Corrigeer mij indien ik het verkeerd heb.


  Maak melding

 29. Dokter Lonnie tevens bonuman: Het gevaar op een darmbreuk is door besmetting met het chikungunya virus niet te verwaarlozen. Dan zitten we met zijn allen in de stronterij.


  Maak melding

 30. Als deze mensen hun eigen achtertuin bevuilen en anderen hun eigendom niet erkennen en hiervan bezit nemen, wat kun je dan verwachten wat hun reactie is op de vraag “oenoe wan dedé noh wanti if a dam broko oenoe ala sma sa ka hatelijk en na soso dedé oenoe sa dedé. En oenoe no moes krei en begi boenoe mang foe trowé wan fowroe foetoe leki dresi foe no mek a dam broko / leki”

  Hun honger naar het gele metaal en geld is zelfs niet te stuiten al kost het de dood van hun eigen volk en familie en gezin. Want dat gebeurt reeds door het op grote schaal loodsen van kwik in het water welke ze nodig hebben om te leven.

  Dalijk deng sa barie “President waarom hebben wij geen drinkwater? Stuur aub de tankwagen met gratis water anders oenoe e go dedé.


  Maak melding

 31. 13 okt. 2014

  Beste @ Dwaas,

  @Klootmans heeft het simpel en redelijk begrepen en getracht het voor jou te verduidelijken.

  Kijk, de hulpdammen te Afobaka zijn gebouwd met behulp van verweerde lagen van het aldaar voorkomende moedergesteente.

  Een belangrijk deel van deze gebruikte verweerde lagen noemt men in de volksmond in Suriname lateriet.

  Lateriet is een verzamelnaam. Hierin kunnen zitten, mineralen als Goetiet, Hematiet, Gibbsiet en Kaoliniet. Gebruik voor het beter begrijpen wikipedea of een site t.a.v. geologie /Bauxiet/ Lateriet.

  Srika gaat er vanuit, dat de hulpdammen mede opgebouwd zijn met hematiet (Fe2O3) . Is een ijzeroxide.

  Omdat hematiet een ijzeroxide is, heeft het de eigenschap aan de buitenkant van zo een hulpdam, in contact komend met water en zuurstof, tot een harde soms bruinrode laag, die redelijk goed de toevoer van regenwater en zuurstof naar de ondergelegen lagen afremt. Deze onderste lagen verharden ook, maar blijven stabiel. De heuvel te Moengo bestaat uit zulke lagen.

  Door nu goudmijntjes aan te leggen op of in de directe nabijheid van deze hulpdammen, ontstaat de situatie dat, door beschadiging van de relatief ondringbare toplaag, er nu relatief veel water en zuurstof in de in de onderliggende lagen van de hulpdammen terecht komen.

  Hematiet (Fe2O3) vooral het ijzeroxide, kan nu chemisch reageren, er ontstaan hierdoor scheuren in de onderliggende gedeelte van de hulpdam, en door ontstane spanningsverschil raakt het geheel instabiel en kan verschuiven.

  Water stroomt normaal van hoog naar laag, probeert de weg met de minste weerstand te volgen en in haar weg neemt het altijd wat geërodeerd (afgeslepen) materiaal mee.

  Het water volgt dus nu de ondergrondse scheuren en neemt steeds meer materiaal mee. Deze scheuren worden dus in de tijd groter, het water krijgt de kans steeds sneller naar lagere punten te stromen en versterkt zo de verdere verticale en zeker de horizontale uitholling van de basis van zo een hulpdam.

  Als dat lang genoeg voortduurt – kan jaren duren – verliest zo een hulpdam haar stabiliteit en uiteindelijk haar functie.

  De hoofddam is berekend en interacteert qua stabiliteit op en met de hulpdammen. Anders gezegd, de hoofddam, Afobakadam, heeft haar stabiele ligging mede te danken aan de hulpdammen. Als de hulpdammen wegvallen, is dus begrijpelijk dat de stabiliteit van de hoofddam in gevaar komt en dat de benedenloop van de Suriname rivier, Paramaribo incluis, het gelag zal moeten betalen.

  Zal de schade dan minder zijn dan de te vinden goud op of nabij de hulpdammen? Srika denkt van niet.

  @Dwaas, Srika denkt dat je met deze korte extra uitleg de situatie bij de hulpdammen nu beter begrijpt.
  Srika


  Maak melding

 32. Hij heeft het goed gedaan, maar laat een andere leider aan de kar duwen. Het was een mooie tijd geweest, maar laat de rijkdom aan de jongeren over. Er zal weinigen zijn als u met positieve instelling voor het land in korte tijd.


  Maak melding

 33. ” Misschien is het een godsgeschenk dan een hulpdam breekt, dan worden de Surinamers eindelijk wakker geschud ”

  Wie schrijft zoiets en woont zelf ook in SU?

  Zou je liever willen dat voortaan MP Rutten in naam der Koning gaat beslissen in het belang van het volk?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.