Abop: strijden voor duurzaam samenleven

19

PARAMARIBO, 10 okt – “Het samenlevingsverband waarin we met zijn allen zij aan zij streven naar welvaart en welzijn, moet met alle ten dienste staande middelen worden behouden.” Dit stelt de politieke partij Abop in een verklaring rond Marrondag. Streven naar een duurzaam samenlevingsverband is geen utopie.

Maar dan is ook de overtuiging nodig dat slechts verbroedering als basis kan dienen. “De tijd van in hokjes denken en handelen is allang voorbij. De marronpopulatie in Suriname is thans tot het besef gekomen dat door verbroedering deuren voor duurzame ontwikkeling opengaan. Zij is nu in staat grenzen te verleggen ter wille van de verbroedering met als ultiem doel een duurzame samenleving en vooruitgang.”

Abop zelf had ooit de marrongemeenschap als basis. Nu zijn de deuren opengegooid voor alle Surinamers. “Verdeeldheid in de samenleving betekent achteruitgang. Wij dienen bijzondere sterke banden met elkaar aan te knopen om tot een hechtere natie te geraken. Laten we elkaar met veel liefde bejegenen. Laten we elkaar niet afkraken maar juist bemoedigen. Verbroedering is de basis van een duurzame samenleving.”

19 REACTIES

 1. Democratie en de rechtsstaat moeten alle etniciteiten van Suriname hoog in het vaandel houden.

  Zie waar het gedachtegoed/de kiem van verbroedering in de surinaamse politiek ontstaan is, eenheid in verscheidenheid en samen aan de opbouw van Suriname te werken tot heil en vrede, welvaart en welzijn van iedere burger van Suriname. De opbrengsten van de natuurlijke hulpbronnen moeten alle Surinamers ten goede komen, die in de stad, distrikten, diepe binnenlanden van Suriname wonen. Het kan onmogelijk zo zijn dat er maar een kleine gedeelte van de Surinamers zich hiermee verrijken en de massa in grote armoede blijft leven, zoals George Orwell het in zijn boek, Animal farm beschreven heeft en dit voor Suriname ook zijn intrede heeft gedaan toen de kolonisten uit Suriname vertrokken waren, anderen kwamen en
  momenteel in Suriname afspeelt.

  Leve de democratie, de rechtsstaat, de grondwet van de republiek Suriname,
  Trias Politica: Wetgevende macht, Uitvoerende macht en Rechterlijke macht, Internationale wetten. Niemand staat boven de grondwet van een land en internationale wetten.

  De politiek mag zich never nooit inlaten met de rechterlijke macht en zaken die bij rechtbank liggen daar mag de politiek zich niet mee bemoeien. Degenen die dat doen, worden in een democratische/rechtsstaat ook vervolgd en zullen vervolgd moeten worden.

  Surinamers bezin en kijk wat voor uw het beste is. Zie wat u gedaan heeft om uw vrijheid en rechten en plichten te krijgen en te hebben en wees op uw hoede om dit ook met vuur en te zwaard te verdedigen tot de laatste adem, met aller u ten dienste staande middelen.

  Er is geen betere systeem dan een democratische rechtsstaat om in te leven.

  Wees paraat en wees waakzaam dat de Republiek Suriname geen Communistisch land wordt, zoals, Noord-Korea, Equotoraal Guinee, Venezuela, Cuba wordt.

  Ik wens alle Surinamers een bezinningsvolle en mooie dag toe.
  mensenrechten, vrijheid, recht van vergadering, vereniging, een eigen mening, geen angsten, bedreigingen, beledigingen, normen en waarden, respect voor anderen, geloof, geen discriminatie, principes, anderen in hun waarden laten, enz. enz.

  Zie goed en luister goed wie hier geen waarden aan hechten en aan zichzelf denken. Gebruik uw ogen goed en kijk, gebruik uw oren goed en luister, verwerkt dit goed met uw hersenen en denk en neem de juiste beslissing, vanuit de normen en waarden wat goed of wat fout is. Een wolf in schaapskleding is zeer gevaarlijk.

  Vraag het maar aan roodkapje toen die de wolf in zich voordeed als oma, in oma’s bed aantrof toen die oma had opgevreten en op het punt stond Roodkapje op te vreten. Zie wie de wolf is en zie wie Roodkapje is. Een wolf is schaapskleding is zeer gevaarlijk.

  Leve de rechtsstaat, democratie, de grondwet van de Republiek Suriname, internationale wetten.

  Hoera, Hoera, Hoera!

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Passant, wel een wolf met 35 jaar dezelfde kleding. Stank is niet meer te harden. Vorige jaar had hij zijn legerkisten verruild voor een paar hippe sandalen. Deze malloot leeft in zijn jaren 80 mantra. Die hippe sandalen gaan zijn reet ook niet redden.
  De opkomst van globalisering en internet heeft hij gemist. Maw die gast is kansloos. Bharara en Co gaan geen grappen maken.


  Maak melding

 3. “…moet met alle ten dienste staande middelen worden behouden…”

  “Verbroedering is de basis van een duurzame samenleving.”

  Wie tussen de regels door kan lezen herkent de OCCUPATIE gedachte van ABOP als structureel instrument voor maatschappelijke ontwikkeling. Occupatie ie een van ‘alle ten dienste staande middelen’. Verbroederen staat voor ‘met elkaar delen, zoals broers en zusters gewoon zijn te doen’. Dan pas is er sprake van een duurzame – dus zonder de dreiging van occupatie – samenleving.


  Maak melding

 4. De meeste Surinaamse politici huldigen het standpunt ‘luister naar mijn woorden, maar let niet op mijn daden’. Vooral Bouterse, Somohardjo en Brunswijk zijn hier ware duivelskunstenaars in, zij roepen het hardst om eenheid, samen delen, broederschap, vrede en harmonie, terwijl vooral zij de samenleving verzieken met hun onoprechtheid, leugens en bedrog.


  Maak melding

 5. Abob lijders hebben hun ziel verkocht voor een paar goudconcessies. Kijk maar de slager van Moiwana heeft hulp nodig;

  “Suriname heeft strijders, die strijden tegen onderdrukking, nodig. Strijders met liefde en respect en geloof in eigen kunnen”. Dit zei president Desi Bouterse die het goed opgekomen publiek in het Marimbo Park te Albina, in verband met Marrondag,


  Maak melding

 6. “Suriname heeft strijders, die strijden tegen onderdrukking, nodig. Strijders met liefde en respect en geloof in eigen kunnen”. Dit zei president Desi Bouterse.

  Bedoeld DDB strijders zoals Bravo?
  Strijders die meehelpen mensen hun straf te laten ontlopen?
  Strijders ter verdediging van falen en diefstal?
  Strijders ter verdediging van de wet van de sterkste?
  Strijders ter verdediging van het toe-eigenen van andermans eigendommen?

  Dan bedoel ik strijders die verdedigen dat straf niet word uitgesproken door geen uitspraak af te wachten.
  Maar meer nog het ontlopen van straf door crimineel gedrag en fraude en onttrekking van overheidsmiddelen (geld en materieel alsook bevoordeling van familie en vrienden) door geen onpartijdig onderzoek te laten plaatsvinden.


  Maak melding

 7. Mooi woord DUURZAAM. Sexy begrip vandaag maar hoe komt dit tot uiting volgens Abop.Hoe denken ze Duurzaamheid te kunnen operationaliseren.Een cornerstone bij duurzaamheid is GEDRAG.
  Gezien de diversiteit als ook het ontwikkelingsniveau van de diverse groepen in Suriname is het wel handig als Abop ergens vastlegt en publiceert wat hun programma is aangaande Duurzaamheid. Dit voorkomt verwarring en aanvullende definitediscussies later. ik geef een klein voorzetje: Economie, Politiek, Sociaal, Intellectueel, Emotioneel, Spiritueel, Risicos, Technologisch, Maatschappelijk, Moreel, Bestuurlijk, Rechtspraak, etc etc.
  Maak een scorecard per bevolkingsgroep (dat is de werkelijkheid nu) en je hebt een startpunt om mee te beginnen.
  Ik ben bang dat het blijft bij lipservice en wordt Paramaribo straks het equivalent van Palermo maar dan op z’n Surinaams voor zover het nu al nog niet geval is.


  Maak melding

 8. Belachelijk !
  Brunsie die samen met bouta het leven van de marron gemeenschap eerder geterroriseerd hadden ,onschuldige slachtoffers gemaakt hebben, en beiden nu Amnestie genieten ,

  Belachelijker kan het niet!


  Maak melding

 9. En nu bouta zijn versie

  Suriname heeft strijders, die strijden tegen onderdrukking, nodig. Strijders met liefde en respect en geloof in eigen kunnen.’ Woorden van president Desi Bouterse vanmiddag, vrijdag 10 oktober 2014, in het Marimbo Park te Albina, in verband met de viering daar van de Dag van de Marrons.

  ‘Ik krijg felicitaties en big up en als mens doet het me goed. Het is bewezen dat denken en dromen een land vooruit brengen en de kracht van de Almachtige’, sprak het staatshoofd, bericht Starnieuws.

  Bouterse voerde terug naar vrijheidsstrijder Malcom X die het had over twee groepen negers. De huisnegers en de veldnegers. De huisnegers die ook al wat de baas deed, die naas nooit zou verlaten, en de veldnegers die maar slagen nam. Hij vergat echter een groep, aldus Bouterse, en dat waren de weggelopen negers. Deze groep liep weg en trotseerde alle soorten ontbering. Deze mensen hebben vrijheid boven zekerheid gekozen. De president vroeg het volk te strijden als deze groep die tot de dood strijdt voor de vrijheid.

  ‘Dit is de grote waarde van de marrons. Ze hebben van de indianen geleerd over mama Sranan. En de opdracht is om alle natuurlijke hulpmiddelen in te zetten voor de opbouw van dit land. Met liefde respect en geloof en zeggen dat Suriname het beste land van onze planeet’, sprak Bouterse.

  Marinus Bee, voorzitter van het organiserend comité en ABOP-Assembleelid, vroeg de eenheid te bewaren en een progressieve bijdrage te leveren aan de nationale ontwikkeling. Ook Marowijne wil een bijdrage leveren. Er is nooit eerder zoveel aandacht gegeven aan het district. Hij riep de regering op Marowijne te blijven ondersteunen.

  Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling dook even de geschiedenis in. Hij vroeg om geduld te hebben, want ondanks de onderdrukking is er toch vrede afgedwongen. ‘Nu kunnen we met de vrijheid meer doen.’ Hij deed vooral een oproep aan de jongeren om te helpen aan de opbouw van dit land. ‘Lever een bijdrage door naar school te gaan en zet je schouders onder het werk, zodat wij meer kunnen doen voor dit land.’
  October 10, 2014

  Hahahaaaaaaa….natuurlijk,
  Suriname heeft strijders nodig om ons te bevrijden van JOU!!
  De moordenaar gaat feesten daar waar hij eerder dood en verderf gezaaid heeft.
  En by the way,,,God heeft dinootje al gestraft ,wat denk jij bouta ,denk jij werkelijk dat je gespaard zal blijven?!
  Jou beurt volgt nog !!


  Maak melding

 10. Ray

  Belachelijk !
  Brunsie die samen met bouta het leven van de marron gemeenschap eerder geterroriseerd hadden ,onschuldige slachtoffers gemaakt hebben, en beiden nu Amnestie genieten ,

  Belachelijker kan het niet!
  ====================
  Helaas worden er geen namen genoemd van emigranten en dieRASporanen, die in dit land de lakens zouden moeten uitdelen.


  Maak melding

 11. Marrons voelen zich de God van Suriname omdat ze ooit wisten te ontsnappen van de plantages. Daarna gingen ze diezelfde plantages plunderen. Tot op de dag van vandaag gaat hun plundertochten voort. Alleen zijn het nu niet de blanken die ze beroven, maar de banken en alle anderen die iets hebben.
  Duurzaamheid indeed. Het duurt al heel lang, maar de maatschappij moet deze plundertraditie niet meer pikken.


  Maak melding

 12. @Paraman

  Neen , de marrongemeenschap houdt ervan de lakens uitgedeeld te krijgen van een SURINAAMSE Moordenaar , en liefst eentje die in hun woongebieden zoveel terror,dood en leedveroorzaakt hebben.
  Dit zijn de marrons voor je .


  Maak melding

 13. Het VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat minister Edward Belfort van Justitie en Politie een ‘criminaliteitsstimuleringsbeleid’ voert. “Dit beleid wordt ook door president Bouterse ondersteund.” Gajadien benadrukt dat hij samen met enkele assembleeleden naar een strafrechtelijk onderzoek heeft gevraagd bij de procureur-generaal (pg) over het misbruik maken van staatsmiddelen ten eigen bate door de minister van Justitie en Politie. Hierbij wordt niet alleen gedoeld op de giften aan sociale instellingen die de minister in verband met zijn verjaardag deed. Dit werd door Gajadien in DNA middels documenten aangetoond. Gajadien wenst een onderzoek van de pg omtrent criminaliteitstimulerende handelingen die door deze minister worden gepleegd.
  Ter illustratie haalt Gajadien aan dat de minister in augustus 5 hulpagenten weer in dienst heeft genomen nadat de korpschef de overeenkomsten met deze agenten in juni had ontbonden. Hierdoor is er een relatieverstoring ontstaan tussen de korpschef en de minister. Deze hulpagenten hebben bij hun indiensttreding verkeerde informatie verstrekt over hun verleden, waarbij zij aangaven niet eerder in aanraking te zijn gekomen met de politie. Uit nader onderzoek is het tegendeel gebleken en werd de overeenkomst met hen ontbonden. Het zijn personen bijvoorbeeld die opgesloten zijn geweest in Nederland voor drugstransport, openlijke geweldpleging en oplichting. “Deze minister frustreert het hele korps en werkt mee om criminelen te ondersteunen. De minister vindt dat de instroom op lbgo-niveau was en dat deze hulpagenten niet wisten dat ze hun crimineel verleden uit Nederland ook moesten vermelden. Belangrijk is om ook aan te geven dat al deze hulpagenten op de minister lijken”, zegt Gajadien. Deze personen zijn nu ingezet in Marowijne.

  De marrons voor de marrons alleen en dit bewijst Belfort keet op keer.
  De criminelen die op hem lijken die hebben de beschermde klauwen van Belfort boven hun hoofd..

  @Paraman


  Maak melding

 14. @Paraman

  Het volledige verhaal voor je hier,

  Minister Edward Belfort (Justitie en Politie) heeft vijf van de zeven hulpagenten met wie korpschef Humphrey Tjin Liep Shie onlangs het dienstverband had beëindigd, teruggedraaid. De hulpagenten hadden onjuiste informatie doorgegeven. Ze hadden ontkend ooit in aanraking te zijn gekomen met de politie. “Toen de korpsleiding achter de informatie is gekomen dat de mensen zelfs in verzekering waren gesteld, is het dienstverband beëindigd”, zegt assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) aan Starnieuws.

  Vijf van de zeven personen zijn in beroep gegaan bij de minister. De bewindsman heeft hen aangehoord en het besluit van de korpsleiding teruggedraaid. Volgens de bewindsman zijn de mensen niet veroordeeld. Een van de mensen had zelfs een half jaar wegens verdenking van drugssmokkel in Nederland vastgezeten. De man is vrijgesproken, maar tijdens de sollicitatieprocedure heeft hij deze informatie niet doorgegeven. Hij gaf aan nooit in aanraking te zijn gekomen met de politie. Deze man zit nu op de opleiding om aspirant agent van politie te worden.

  Gajadien zegt dat hij weet dat de korpsleiding het niet eens is met de minister, maar de zaak wordt maar gelaten voor wat het is. Deze personen zijn nu ingezet in Moengo. “De minister frustreert het beleid van het korps door criminelen te ondersteunen. Deze handeling van de minister toont weer duidelijk aan dat hij een criminaliteitsstimuleringsbeleid voert, dat ondersteund wordt door de president”, meent het assembleelid. Daarom hebben enkele assembleeleden, onder wie Gajadien, de procureur generaal gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het misbruik maken van staatsmiddelen ten eigen bate door Belfort.

  Dus Paraman,dat Belfort het graag opneemt voor de boeven is geen geheim meer.
  Volgens Belfort Mogen de boeven politiemannen worden ,dus boef beschermt boef .
  Maar als de ex-partner van je politieke tegenstaander RECHTER wil worden /studeren maag dat niet volgens Belfort .Dan schrijft hij je af van die curcus.
  Ben je een boef dan heb je de zegen van Belfort.


  Maak melding

 15. Belfort speelt dus voor rechter en die arme Chinees Tjin liep shie shie shie te roepen, maar kon niks uithalen.

  Het is dat de Surinamer erg bang is uitgevallen, anders waren zulke lieden al lang naar een andere plaats getransfereerd.


  Maak melding

 16. Marrons voelen zich de God van Suriname omdat ze ooit wisten te ontsnappen van de plantage,
  zijn de marrons vandaag de nakomelingen ontsnapte slaven.
  dan zijn deze marrons niet te vertrouwen voor dat je weet is de hele staats kas leeg geplunderd ,marrons zijn rovers moordenaars ,niks van verbroedering met marrons joekas.terug sturen waar hun voor ouders gevluchte in de oerwoud


  Maak melding

 17. Abop heeft het pluche van regeringspartner geproefd.
  Wij zijn niet de kapitein, maar mogen alleen maar meevaren met de NDP, zo zei Brunswijk het vandaag in de dagbladen.
  Als wij worden veroordeeld tot de oppositie, dan stop ik ermee.
  Dezelfde Abop-partij laat de kreet “strijden voor duurzaam leven” net zo gemakkelijk los, als volgend jaar een andere coalitie aan de macht mocht komen.
  Strijden voor duurzaam samenleven lijkt mij dan wel een heel wankel uitgangspunt als je zo tegen de politieke situatie in Suriname aankijkt.
  Morgen oftewel na de verkiezingen kan het politieke spectrum er maar zo heel anders uitzien.


  Maak melding

 18. Wat de marrons moeten snappen is dat zij geen plaats in de gemeenschap moeten eisen,maar door hard te werken een respectabele plaats zelf moeten verdienen in de samenleving.Die plaats krijg je niet door te roven,verkrachten en moorden en ook niet door op pa lanti te wachten om zo een perceel met woning gratis te ontvangen.Ik weet dat de marrons,als ze willen werken ,zij in de mijnbouw,bosbouw en landbouw veel kunnen bereiken.In hun streven naar vooruitgang dient de staat hen te ondersteunen met opleidingen ,voorlichting en begeleiding.De rest moeten ze zelf doen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.