Staatsolie neemt Surinaams aandeel goudindustrie

51

PARAMARIBO, 7 okt – Staatsolie zal betaalt voor Suriname’s deelname in de goudindustrie. Dit meldt de Ware Tijd. Het bedrijf neemt de volledige vijfentwintig procent in de activiteiten van Surgold voor zijn rekening.

Het betreft de activiteiten in de rijke goudader in het Nassaugebied. “De logica erachter is de verdiencapaciteit van Staatsolie te verhogen”, zegt Lloyd Read, vakbondsleider bij Staatsolie. De directie heeft het personeel intussen geïnformeerd. Deelname van Staatsolie in de grootschalige goudwinning hing al geruime tijd in de lucht. De regering had eerder al afgezien van het zoeken naar financiering op de internationale kapitaalmarkt.

Dit wordt nu overgelaten aan Staatsolie. Volgens de krant komt er een dochtermaatschappij voor het onderhandelen met financiële instellingen. Staatsolie heeft ooit al geld geleend bij het Surinaamse publiek. Dit om haar uitbreidingsactiviteiten te betalen. Of ook nu weer het publiek de gelegenheid krijgt te investeren, moet nog blijken. Tijdens de parlementaire debatten over de overeenkomst met Surgold, is zo’n gelegenheid wel ter sprake gebracht.

51 REACTIES

 1. weer een slimme set van dibrie de duivel om het later weer over te nemen (kopen voor een prikkie) door een N.V. dat van hem is.exact wat obiang heeft voor geschoteld.


  Maak melding

 2. Linksom of rechtsom moet er tzt veel rente betaalt worden voor deze lening op de internationale kapitaalmarkt.

  Het vermogen van Staatsolie is onvoldoende om deze investering zelf te bekostigen.

  Aangezien de creditrating van Suriname een B-status heeft, hetgeen inhoudt de laagste status waarbij een land zijn schulden nog kan terugbetalen, kan ook Staatsolie (staatsbedrijf) niet tegen gunstige voorwaarden lenen op de internationale kapitaalmarkt.

  Maar de verkiezingen zijn in aantocht en scoren bij de kiezers heeft een hogere prioriteit, dan het in de hand houden van de staatsuitgaven.

  ZIe ook onderstaand artikel waarin wordt aangekondigd dat de Algemene Kinderbijslag (AKB) in januari volgend jaar van SRD 30 naar SRD 50 zal worden verhoogd. Ook de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) zal worden verhoogd, hoewel dit percentage nog niet bekend is.

  Beide uitgavenstromen maken deel uit van een creditrating !

  Met andere woorden: de creditrating zal bij het uitvoeren van deze sociale verhogingen naar beneden worden bijgesteld.

  Nog meer onzekerheid voor de toekomst, waarbij een begrotingsevenwicht volledig wordt losgelaten.

  Quote

  President kondigt verhoging AKB en AOV aan

  06 Oct, 2014

  President Desi Bouterse bij aankomst in Atjoni. Links coalitieleider Ronnie Brunswijk, voorzitter van de presidentiële commissie ‘Bigi Sma Dey’.

  De Algemene Kinderbijslag (AKB) zal in januari volgend jaar van SRD 30 naar SRD 50 worden verhoogd.

  Ook de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) zal de lucht in gaan. Hoeveel de verhoging zal zijn, heeft president Desi Bouterse zondag niet gezegd tijdens de ‘Bigisma Dey’ op Atjoni.

  Coalitieleider Ronnie Brunswijk, voorzitter van de commissie, en minister Alice Amafo van Sociale zaken en Volkshuisvesting, wezen op het harde werk dat de seniorenburgers verricht hebben. Zij stelden dat ouders alle respect verdienen voor hun bijdrage aan het land.

  Bouterse bracht in herinnering dat eerder al aangekondigd was dat de AOV omhoog zou gaan. Hij merkte op dat dit verantwoord moet geschieden en er rekening gehouden dient te worden met alle ander werk dat gedaan moet worden. Hij zei zich niet te storen aan de oppositie, die alles maar afkraakt. “Wij hebben geen geld, daarom zullen we AKB verhogen. Daarom verhogen we AOV”, merkte de president op.

  Brunswijk en Bouterse stonden ook even stil bij de verkiezingen die gehouden zullen worden op 25 mei. Brunswijk vroeg om weer deze coalitie aan de macht te helpen. Bouterse merkte op dat het publiek na moet gaan wat er allemaal gedaan is in de afgelopen jaren en of het leven van alledag is verbeterd. De president zei dat er nog veel werk te verzetten is. De ontwikkeling van een land houdt nooit op.

  De regering heeft in november 2010 de AOV van SRD 275 naar SRD 350 verhoogd. Daarna zijn er weer verhogingen geweest tot een bedrag van SRD 525. Kinderbijslag is van SRD 3 naar SRD 30 gegaan.

  Unquote

  Bron: Starnieuws


  Maak melding

 3. Deze president is voor 1000% een visionair ! Niemand van de tegenstanders had dit zien aankomen en vroeg men zich af hoe Suriname aan het kapitaal voor deze investering zou komen, en zie daar !

  Het geld ligt net onder de neuzen van de twijfelaars maar ze weten het zelf niet. We hebben geen dure buitenlandse lening nodig want het geld ligt op straat in Suriname !
  Alleen zou je moeten weten welke straat want als je op bv Zorg en Hoop zoekt, zou het zomaar kunnen dat het geld ergens op Winti Wai ligt.
  En daar heeft onze Pres een goede neus voor en zie ik hem als een moderne profeet !

  We love you Pres. Bouta !


  Maak melding

 4. Milton Fleur
  Deze president is voor 1000% een visionair !

  Wat een poeha. Had hij ook zien aankomen dat zijn externe financieringsbron (Dino) zou opdrogen als water in de Sahara?
  Ben je een visionair als je een land als Suriname de afgrond in duwt met al de externe leningen en de hoge rente die betaald moet worden.
  Want eerlijk is eerlijk. Zelfs Staatsolie zal geld meten lenen om deze aandelen en de hiermee gepaard gaande investeringen te kunnen financieren.
  Staatsolie is niet eens in staat uit eigen middelen, na aftrek van alle winsten afgedragen te hebben aan de lege staatskas, de financiering te doen van de deelname aan de olieboringen.
  Staatsolie heeft hiervoor een beroep gedaan op de kapitaalmarkt.
  Dus voor de financiering van de deelname en de investering in de goudindustrie is Staatsolie wederom aangewezen op de openbare kapitaalmarkt want de overheid is bankroer, heeft geen geld maar heeft alleen maar een grote bek.

  Dus Milton Fleur
  Behoor je ook tot het “volk” die deze man verheerlijkt terwijl hij eerder verkettert moet worden door zijn kortzichtigheid en handelsonbekwaamheid (beloven en nagenoeg 90% niet gerealiseerd, 18.000 woningen, flyover highway naar Zanderij, inzaai padi 60.000 hectare, voedselschuur van het Caraïbisch gebied, geen coke meer snuiven, geen dievenijzer meer nodig, geen crminaliteit etc etc etc)
  Hoe dom kun je zijn Milton Fleur??????????????


  Maak melding

 5. Staatsolie neemt een groot risico, door zich met branchevreemde activiteiten in te laten. Men gaat er vanuit, dat de investering, die Newmont gaat plegen, winstgevend zal zijn. Stel, dat er grote aanloopverliezen in de eerste jaren van de goudwinning geleden zullen worden. Staatsolie zal dan 25% van deze verliezen moeten dragen. M.a.w. door de investering in de goudwinning kan men de oliewinning schade toebrengen.


  Maak melding

 6. @Lloyd Read, je mag misschien meer verstand hebben van vakbondsaangelegenheden, van ontwikkelingen t.a.v. de goudprijs heb je geen kaas gegeten.

  Neem dit nou van mij aan:
  GOUD IS OUT!!! Gaat nog zakker tot 600 à 700 $/oz komende jaren. Daarna gaat het tientallen jaren nog nauwelijks stijgen. Slechtste investering denkbaar…. AFBLIJVEN VAN GOUD!

  Lees ook nog dit. Bron. Belegger.nl
  ‘Goudprijs dit jaar nog 10% verder omlaag’
  MAANDAG 6 OKTOBER 2014, 10:43 uur
  De goudprijs daalde de afgelopen 6 maanden al met ongeveer 9 procent. Maar er bestaat een grote kans dat de goudprijs nog verder daalt, zo verwacht Chris Weston, chief market strategist bij IG.

  Dat zegt de strateeg in gesprek met CNBC.
  Daalt de goudprijs tot onder het steunniveau van 1180 dollar per ounce, dan is de kans volgens Chris Weston groot dat de prijs dit jaar nog daalt naar 1100 dollar.
  Weston ziet momenteel geen reden voor beleggers om zich middels goud in te dekken. Ook noemt hij de sterke Amerikaanse dollar, waardoor het edelmetaal minder aantrekkelijk is voor een grote groep beleggers omdat het voor hen duurder is om goud te kopen.


  Maak melding

 7. alweer een goedlopend bedrijf die door deze libas kapot zal worden gemaakt
  gelukkig zal dit agfelopen zijn op 25 mei
  op 26 mei komen de yanks naar su on ieand op te halen
  leve p bharata


  Maak melding

 8. ray,gladvis,michel,en anderen .

  dit zijn de deskundigen op financieel gebied van suriname .allemaal hebben ze een universitaire opleiding en kunnen zij een goed advies geven aan suriname .alleen ben ik bang dat het een vodoo economie wordt met deze gasten .
  ze leggen uit maar leggen hun eigen verstand uit .zo hadden ze ook uitgelegt dat er geen bruggen mogen worden gebouwd over de suriname rivier .
  dit soort figuren zijn gewoon een nul voor niks


  Maak melding

 9. @ zg Belegger int beurs. Ga je huiswerk doen en vermoei ons hier niet met je zg wijsheid. Een artikel plukken dat je aanstaat is makkelijk, maar daar tegenover zijn er vele andere die het tegendeel beweren en vinden, ook bekende CEO’s en strategen die meer gezag hebben dan jou Chris Weston.

  Ray, jij bent gewoon te dom voor woorden. Is dit alles wat je hierover te zeggen hebt? Is de materie te ingewikkeld?

  Pokai tongo, jij bent gewoon een naprater van die oliedomme Frontgroep, toepasselijke naam trouwens.


  Maak melding

 10. @ Milton Fleur

  Zeker net een flinke joint geschoven Milton ?

  Die president van jou is qua financieel-economische kennis en management (leiderschap) zelfs niet in staat om mijn schoenveters vast te binden !

  Die Bouta en zijn hele ministersploeg inclusief de Governor van de CbvS stop ik gewoon in mijn achterzak, terwijl ik rustig fiets door het Amsterdamse bos !

  Je verwart visioenen met hallucinaties en verdere commentaar is overbodig op jou verwarde betoog !


  Maak melding

 11. @ hoop doet leven

  Ik voel mij niet aangesproken door jou. Ten eerste wil ik je erop wijzen dat ik steeds weer wijs op de maximale leencapaciteit van Suriname. Gezien de omvang van de bevolking (half miljoen zielen) en een eenzijdige economie (grondstoffen) is Suriname altijd afhankelijk van derde partijen om deze grondstoffen te ontginnen.

  Ten tweede: Als Suriname zijn overvloedig land niet zou weggeven aan politieke medestanders, dan was er meer ontwikkeling mogelijk. Immers, dan was Suriname in staat geweest om echte buitenlandse investeerders aan te trekken die tegen lage kosten het land (landbouw en industrie) tot ontwikkeling zou brengen.

  Ten derde: de huidige economische groei is voor een groot deel gebaseerd op kredietverlening door banken aan particulieren die hun domeingronden als onderpand gebruiken om hoge kredieten te verkrijgen van de Surinaamse banken. Van buitenlandse banken zouden ze deze kredieten nooit en te nimmer krijgen.

  Om een voorbeeld te geven: een particulier krijgt van de staat 100 ha domeingrond om landbouw te bedrijven. De persoon heeft andere plannen en stapt naar de H-Bank om een krediet te verkrijgen. De bank hanteert een quote van 1 USD per m2 domeingrond. Voor 100 ha (10.000 m2) ontvangt deze persoon 100 x 10.000 usd aan kredietfaciliteit. Dit is USD 1 miljoen !

  Vervolgens wordt dit perceel verkaveld (met die USD 1 miljoen). Uit 100 ha landbouwgrond worden nu ca. 1900 kavels van elk 500 m2 ontwikkeld. Landbouwgrond wordt getransformeerd naar bouwgrond ! (nb voor aanleg wegen etc is 5 ha ingecalculeerd).

  Een kavel van 500 m2 wordt tenslotte verhandeld voor de prijs van EUR 10.000 (Eur 20 p/m2) aan SURINEDS !!

  De totale opbrengst is uiteindelijk 1900 x E 10.000 = E 19 miljoen !

  Aangezien de koers van de Euro hoger is dan de koers van de USdollar heeft hij ook nog koerswinst geboekt.

  Deze persoon maakt met domeingrond, gratis verkregen van de Surinaamse overheid, een winst van ca. Euro 18 miljoen !

  Hij betaalt de USD 1 miljoen terug aan de H-Bank en die stelt in zijn jaarverslag dat de totale kredietverlening met een hoger percentage dan het jaar voorheen is gegroeid. Mooie winst !

  ( ps voor het gemak stel ik de usd/ eur pariteit op 1 ).

  Als de Surinaamse overheid en zijn leiders slim waren, dan zouden ze deze gronden zelf verkavelen en verkopen aan de SURINEDS en hadden ze een kapitaal ermee verdiend.

  Nu krijg je hele kapitaalkrachtige lui in Suriname die slechts geinteresseerd zijn in domeingronden om zichzelf te verrijken.

  Door dit soort praktijken heeft de Surinaamse overheid inmiddels miljarden Euros investeringskapitaal in andere zakken zien verdwijnen. Kapitaal dat aangewend kon worden voor de ontwikkeling van het land en waren internationale kredieten niet nodig voor het bouwen van bruggen etc. etc.

  In de goud- en houtsector en inmiddels ook in de energiesector spelen inmiddels dezelfde praktijken af.

  Wellicht kom je na het lezen van dit stuk tot bezinning.

  NB. De gegevens omtrent de kredietverlening door Surinaamse banken is op recente cijfers gebaseerd.


  Maak melding

 12. Ga maar na als Surgold 100 % een Surinaamse onderneming zou zijn net als Staatsolie Suriname is.Zie hoe staatsolie Suriname begonnen is.

  Tel uit de voordelen voor Suriname, oa een onderneming dat in de regio en de wereld een merk wordt, het goud dat in de grond zit van Suriname is en als het boven de grond is nog steeds van Suriname is en op grond van vraag en aanbod inkomsten voor het land, welzijn en welvaart voor de Surinamers verkregen wordt.

  Als Staatsolie 25 % voor de financiering kan zorgen in een buitenlandse ondermeing, is de vraag waarom niet met 25 % beginnen voor een 100 procent Surinaamse onderneming? klein opzetten en geleidelijk vergroten naar 100 % net als staatsolie ook steeds groter wordt?

  Voor de verkiezing van 25 mei 2010 hadden DDB en de NDP hun mond vol dat zij een 100 % Surinaamse goudonderneming zouden opzetten en zie nu dat 3/4 aan een buitenlandse goudmultinational/s worden weggegeven.

  Staatsolie Suriname, vetrouwen op eigen kunnen is voor Surigold niet van toepassing. Hopelijk dat alles kan worden genationaliseerd in de toekomst.

  Suriname heeft haar les nog niet geleerd van Alcoa/Suralco. De dam is van Alcoa en zij verkopen energie voor Suriname.


  Maak melding

 13. Baja nu we het eenmaal over didibrie en co hebben ,mensen lezen is belangrijk,

  In de laatste week van september zijn de criminaliteitscijfers plotseling schrikbarend toegenomen. Dat blijkt uit statistieken van het Korps Politie Suriname (KPS), aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 7 oktober 2014.

  Uit statistieken van de periode 23 september tot en met 29 september blijkt, dat het aantal berovingen van 10 naar 16 is gegaan, goed voor een stijging van 60%. Het aantal overvallen is van 9 naar 26 gegaan, dat goed is voor een stijging van 188%. Inbraken zijn ook toegenomen en wel van 46 naar 61, een stijging van 32%.

  ‘Vanaf het aantreden van de regering Bouterse-Ameerali is de criminaliteit schrikbarend toegenomen. En dit is steeds onder de aandacht gebracht van de autoriteiten, maar in plaats van acties te ondernemen is er steeds gefraudeerd met statistieken’, reageert het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing. Hij zegt dat zowel onder ex-minister Martin Misiedjan als onder Edward Belfort er sprake is geweest van wanbeleid als het aankomt op het criminaliteitsvraagstuk.

  ‘Er is steeds sprake van onwil, onmacht en onkunde onder deze ministers. Zaken worden steeds verbloemd.’

  Girjasing zegt dat het hem reeds op 1 oktober bevreemdde, dat president Desi Bouterse tijdens de Jaarrede met geen woord repte over de toenemende criminaliteit die steeds ergere vormen aanneemt. Volgens hem bevindt Suriname in haar diepste punt als het aankomt op het veiligheidsgevoel van de burgerij. ‘En dit is wat de machthebbers willen. Zij willen het volk in haar greep houden. Het volk moet steeds bang zijn.’

  De parlementariër zegt verder dat de dood van het echtpaar Dahoe dat in een brand is omgekomen, de schuld is van het wanbeleid van het ministerie van Justitie en Politie. ‘De president had in het tweede regeringsjaar aangekondigd, dat er een dievenijzervrije periode zou komen, maar de enige waarheid is dat de criminaliteit steeds verder is gaan stijgen en de mensen zich dubbel zijn gaan beveiligen.’

  Volgens hem wordt het tijd dat werkelijk de juiste man op de juiste plaats wordt gezet, omdat de samenleving zich niet veilig meer voelt. Het lukte de redactie niet om commentaar te krijgen van de coalitie. Leden van de coalitie weigerden een reactie te geven op dit vraagstuk….
  October 7, 2014


  Maak melding

 14. @ Michael, blijf maar lekker door fietsen in jou A’damse bos ! Ik hoop alleen niet dat luchtfietserij het enige wat je kunt doen, want daar lijkt het heel sterk op !

  @Pokai tongo, Keulen en Aken zijn niet in één dag gebouwd en hoop ik dat je begrijpt wat ik hiermee bedoel. Ga jij nu maar aan een Surinaamse ouma of oupa zeggen dat Bouterse niet goed is en dat de nieuwe regering hun AOV zal terugdraaien omdat er geen geld is, dan hoop ik alleen dat je heelhuids terug komt !

  Jullie zijn anti-Surinamers !


  Maak melding

 15. @Lucien
  Ik kan bogen en steunen op een gedegen praktische ervaring en dito universitaire opleidingen om enigszins een heldere visie te geven op zaken welke afgewogen is op basis van steekhoudende argumenten.
  Het enige wat jij Lucien doet is maar lullen in de holle ruimte omdat het aan jou capaciteiten, inzicht, denkbeelden, plannen en strategie zoveel tekort is c.q. ontbreekt dat het enige wat jij kan aangeven is:

  Pokai tongo, jij bent gewoon een naprater van die oliedomme Frontgroep, toepasselijke naam trouwens.

  Op grond waarvan kom je met deze stelling? Kennelijk teveel met je kop gehangen in een bakadjarie schijthuis waarvan de kamferdamp je hersenen, trouwens heb je die, hebben aangetast.


  Maak melding

 16. Ik ben bang, dat dit geen goede zaak is voor Staatsolie.
  Waarschijnlijk kan of wil de regering vanwege de zware renteverplichtingen op vorige leningen geen geld meer lenen op de buitenlandse kapitaalmarkt.
  Dus lenen ze zichzelf geld en uitgerekend bij het bedrijf, dat het wel heel goed doet.
  Ik denk, dat Staatsolie ook geen nee heeft kunnen zeggen tegen deze verplichte deelname van 25%.
  Dat is jammer, omdat na alle investeringen om te innoveren en uit te breiden de financiele buffer voor Staatsolie wel heel klein wordt, als die er nog is.
  Ik denk dan ook, dat dit geen wijs besluit is.


  Maak melding

 17. Jaren lang liep Jharap met zijn plannen rond om olie te exploiteren in Suriname. Hij werd niet alleen uitgelachen door buitenlanders maar ook door de NPS, KTPI en VHP. Olie in Suriname dat kon niet. Toen grepen de militairen in februari 1980 de macht. De toenmalige minister Adhin en de toenmalige leider van het land Bouterse zagen er wel heil in. Er werd toen een commissie benoemd om de zaak te coördineren. In december 1980 zette DD Bouterse zijn handtekening voor de oprichting van staatsolie. De rest is geschiedenis en dat kennen wij Surinamers. Niemand is in staat om dat te verdonkeremanen. Nu gaat deze zelfde staatsolie in de lucratieve goud business en weer horen wij dezelfde kreten uit weer de zelfde hoek. Nog steeds geen visie dus uit die bekende hoek. Ik zou zeggen mensen als je geld help, investeer. Goud blijft altijd goud.


  Maak melding

 18. Rudinho, je raakt wederom de spijker op zijn kop. Bouterse heeft Waaldijk vriendelijk verzocht om mee te werken. Natuurlijk heeft Staatsolie geen interesse in goud. Toekomstige uitbreidingen van Staatsolie blijven door deze actie uit. Jammer


  Maak melding

 19. Het zegt veel over de fronters dat ze slechts tot doemdenken instaat zijn. De grootste ramp die SU kan overkomen is dat dit front ooit weer aan de macht komt.

  Positief denken en de zaak nuchter bekijken en berekenen is voor hen enkele bruggen te ver.

  Staatsolie richt een nieuwe dochter onderneming op die de boer opgaat en het geld gaat ophalen bij belangstellenden om te investeren in de nieuwe goudmijn.

  Mensen, i.p.v. je geld te besteden aan feestjes en onnodige spullen doen jullie er beter aan te investeren in deze nieuwe tak van Staatsolie; jullie kinderen en kleinkinderen zullen hier heel veel profijt aan hebben. SUers doen er goed aan om zo veel mogelijk aandelen te bezitten van de beste ondernemingen van het land.

  KOPEN!!!!!


  Maak melding

 20. @ Milton

  De visionair heeft Sranang bijna failliet gemaakt, durft
  niet meer op de internationale markt te lenen !
  Dus moet een redelijk lopend bedrijf Staatsolie haar
  soliditeit op het spel zetten ! Geld in de goudsector is
  erg risky en de prijsverwachtingen zijn niet gunstig !

  Deze financieringsmethode zal Staatsolie waarschijnlijk
  dus negatief raken ! Het bedrijf legt zich vast om deze
  schuld af te betalen, terwijl het de vraag is of en hoeveel
  winst er wanneer gemaakt zal worden met dir goudbedrijf !

  De noodsprong van Bouta is weinig zinvol. Belangen van het bedrijf Staatsolie worden op plaats twee gezet !

  Voorbode van dit soort scenarios was de benoeming van
  de deskundoloog/bedrijvendokter en vriend van Bouta, eerder hoofdrolspeler in een Amerikaans-Surinaamse drugsfilm,
  dhr E Boerenveen, in Raad v Commissarissen van
  Staatsolie !


  Maak melding

 21. @Pepe Lucien de F,

  Wees op je qui vive!
  Ik heb je door.
  Schandelijk dat je nu meehuilt met de wolven in het bos.
  Waren het toentertijd niet dezelfde wolven voor wie je het land in de tachtiger jaren bent ontvlucht?
  Grappenmaker.


  Maak melding

 22. Milton fleur,
  Milton fleur Je hebt gelijk niemand zag dit aankomen de Canadese bedrijf dat het was kattie in bakkie een gedane zaak ze hebben Suriname een loer gedraaid, dit zal ze pijn doen maar het is een meester zet van Bouterse en iedereen mag dit toegeven. Na Mi zag dit niet aankomen Ray en zijn VHP ook niet. Bouterse repte in zijn jaarrede over aardgas, wat de oppositie ons niet verteld is dat een Amerikaanse bedrijf proefboring voor de Surinaamse kust hebben uitgevoerd en hebben aardgas gevonden. Suriname heeft na aardolie nu ook aardgas dat betekent we hoeven over enkel jaren geen gas te importeren maar exporteren, en staatsolie wordt een super rijk bedrijf. Suriname is een gezegend land NIEUWFRONT had dit allemaal kunnen realiseren wat Bouterse nu doet ze hadden zelf het geld voor de miljarden ontwikkelingsgelden die als sneeuw onder de zon is verdamp door nieuwfront, ik zet mijn geld op de snelle handen van de VHP jongen!


  Maak melding

 23. Srafu

  @ Milton

  De visionair heeft Sranang bijna failliet gemaakt, durft
  niet meer op de internationale markt te lenen !
  Dus moet een redelijk lopend bedrijf Staatsolie haar
  soliditeit op het spel zetten ! Geld in de goudsector is
  erg risky en de prijsverwachtingen zijn niet gunstig !

  Deze financieringsmethode zal Staatsolie waarschijnlijk
  dus negatief raken ! Het bedrijf legt zich vast om deze
  schuld af te betalen, terwijl het de vraag is of en hoeveel
  winst er wanneer gemaakt zal worden met dir goudbedrijf !

  De noodsprong van Bouta is weinig zinvol. Belangen van het bedrijf Staatsolie worden op plaats twee gezet !

  Voorbode van dit soort scenarios was de benoeming van
  de deskundoloog/bedrijvendokter en vriend van Bouta, eerder hoofdrolspeler in een Amerikaans-Surinaamse drugsfilm,
  dhr E Boerenveen, in Raad v Commissarissen van
  Staatsolie !
  )
  )
  Srafu wees eerlijk en geeft toe dat NieuwFront een lege schatkist heeft achtergelaten gevuld met onbetaalde schulden . dit moest Bouterse opknappen. Leukste stuk van het verhaal Venetiaan en de VHP konden niet vertellen waar al dat geld was gebleven we moesten het aan de oud bankdirecteur vragen maar die was al dood einde verhaal . dit was weer zo’n NieuwFront doofpot affaire die aan alle kanten rammelt en behoorlijk stink!


  Maak melding

 24. Staatsolie wordt dus nu letterlijk staatsGow2.
  Ik stel voor dat de regering opstapt en het management en het bestuur van het land in handen geeft van Staatsoliegow2skow2.


  Maak melding

 25. Pongosaqui,

  Staatsolie is een oliebedrijf en gespecialiseerd in het winnen en exploiteren van olie.
  Staatsolie heeft helemaal geen belang om in goud te gaan.
  Dat is niet hun business en bovendien heel onzeker gelet op de wisselende goudprijzen.
  Staatsolie is door deze regering het mes op de keel gezet om hun opbrengsten te stoppen in een gouddeal, die de regering heeft gemeend te moeten aangaan.
  Integenstelling tot wat jij denkt, is dat niet in het voordeel van de Surinamers.
  De marges van Staatsolie waren toch al smal na de uitbreidingen, die de afgelopen jaren zijn gedaan en worden nu helemaal tot een minimum gereduceerd.
  Hoewel het een staatsbedrijf is en de regering daar in feite alles mee kan doen, is dit snijden in eigen vlees.
  In vind dit dan ook de allerslechtste oplossing voor het financiele probleem van deze regering, dat het geen beroep meer kan doen op externe of buitenlandse financieringsbronnen.
  Je hoeft daarvoor geen financieel licht te zijn.
  Deze regering heeft zich de afgelopen jaren helemaal arm geleend en Staatsolie moet dat nu bezuren door de winsten van de afgelopen jaren te steken in een project, waarvan nog maar moet worden afgewacht of dat ooit rendement oplevert.
  De prijs van goud is namelijk onberekenbaar, altijd geweest en zal dat ook altijd blijven.
  Ken de geschiedenis van de goudprijs en het wordt al heel snel duidelijk, dat de vette jaren ontzettend veel kleiner zijn, dan de magere jaren.


  Maak melding

 26. Milton Fleur heeft helemaal gelijk.
  Bijna iedereen kotst zijn reactie uit Maar als je goed kijkt zijn al die reacties vergeven van haat naar de president

  Ik praat niet goed wat er in het verleden gebeurd is en waar hij nochtans voor medeplichtigheid voor beschuldigd en zelfs veroordeeld is in NL

  Puur op de presidentiele prestaties Zit er onder zijn bewind veel meer beweging in suriname dan ooit te voren.

  Haters Doe die domme oudewetse surinaamse Haat Bril af en kijk eens verder dan je neus (lang)sorrie groot is.

  Die man doet het goed beter dan zijn voorgangers Het Surinamse volk LEES meerderheid heeft voor hem gekozen. dat heet democratie. Een bewogen feit

  Geen domme reacties hierop Graag minnen mogen jullie Waarheid blijft meerderheid heeft gekozen ! leer er mee leven dat jij als huilende tegenstander alleen het net hebt om je gejank aan te kondigen..Als het gehele volk hier mee zou doen op Waterkant zouden jullie de terrechte minderheid zijn Ga aub ergens anders wonen..Ver weg van SU…Grow Up !


  Maak melding

 27. Robert,

  Ik ben het helemaal met je eens, dat er onder deze regering veel beweging zit in het bewind en dat deze regering democratisch is gekozen.
  Geen verschil van mening.
  Dat wil volgens mij echter nog niet zeggen, dat je alles maar voor lieve koek moet slikken.
  De regeringen van de meeste westerse landen kunnen alleen maar bestaan bij een kritische achterban.
  Deze regering leent teveel en financiert teveel projecten zonder daarvoor financiele verantwoording af te leggen aan de volksvertegenwoordiging.
  Sterker nog: er wordt helemaal geen verantwoording afgelegd.
  In een westerse democratie, waaronder ook Suriname zich schaart, kan dat niet en ik vind, dat je dat ook mag zeggen.
  Deze regering is niet transparant op dat punt, waardoor je het gevoel krijgt, dat veel zaken het financiele daglicht niet kunnen verdragen.


  Maak melding

 28. @ rudinho

  Waar kies je voor
  A transparantie en met hulp geen klotd bereikt omdat deals naar mensen gaan die op elkaar lijken

  B geen transparantie maar je ziet onrwikkelingen van allr kamten


  Maak melding

 29. Sradio jou posting is correct. Erbij vermeld kan worden dat deze investering cq lening bij een dalende goudprijs een molensteen zal worden voor Staatsolie met gevolgen voor de afdrachten inde toekomst voor de staat Suriname. Maw de volgende regering zal waarschijnlijk met verminderde inkomsten worden geconfronteerd.
  En voor wie wil horen deze regering heeft in 2010 een redelijk positieve staatskas gekregen met bijv. Een deviezen voorraad van meer dan er nu in de deviezen zit ca 680 miljoen usd.


  Maak melding

 30. Rudinho je hebt nogsteeds die hele vervelende eigenschap om domme reacties hier te plaatsen.

  Neem dit nou “De regeringen van de meeste westerse landen kunnen alleen maar bestaan bij een kritische achterban.”

  Hoe verzin je dit soort onzin eigenlijk?

  Trouwens behoor jij tot de kritische achterban van deze regering of ben je gewoon een tegenstaander van deze regering?


  Maak melding

 31. “En voor wie wil horen deze regering heeft in 2010 een redelijk positieve staatskas gekregen met bijv. Een deviezen voorraad van meer dan er nu in de deviezen zit ca 680 miljoen usd.”

  Ja hoor en blijf maar in sprookjes dromen, positieve staatskas, kan je dit precies uitleggen wat bedoel je daarmee?

  ” Een deviezen voorraad van meer dan er nu in de deviezen zit ca 680 miljoen usd” en hoeveel is de Surinaamse deviezenvoorraad momenteel?

  We wachten op je uitleg.


  Maak melding

 32. Let wel Staatsolie is geen gokkast van de NDP maar
  een goedlopend bedrijf. Politiek blijf er van af !

  Leest NIEMAND de internationale analyses van de goudprijsontwikkeling ?

  Waarom gelooft men in weer een nieuw sprookje van
  Dino’s vader ? Dino geloofde toch ook in terreurgroep
  Hezbollah ? Die zouden de bevolking wel onderhanden
  nemen !

  Na de Gouden Kerst, nou dit sprookje !

  PS : Deelname gouddeal kan ook als de staat zijn aandeel
  in alle goudvondsten van de afgelopen jaren ECHT opeist
  en int !
  Die opbrengsten zijn meer dan voldoende, maar de NDP-kliek wenst niets daarvan af te dragen.
  Dus zetten wij Staatsolie at risk !


  Maak melding

 33. hoop doet leven:

  beste hoop doet leven, zoals ik al eerder zei heb ik nooit een hogeschool of universiteit of iets dergelijks gedaan, ik heb mijn hoge freubel getuigschrift te clevia in de buurt van je baas dibrie met succes behaald,ben geen econoom of bedrijfskundige alleen wat INZICHT klootzak.volgens mij zijn de paarse rioolratten goed geschoold.ze doen zulke “goeie zaken” zoals coca pasta, wapenhandel, terrorisme, omkoperij, intimidatie kogelbrieven praktijken en nog veel meer. dit kan ik zien en begrijpen met mijn getuigschrift van clevia. dit is een hele prestatie, toch? niet jaloers worden!


  Maak melding

 34. Afu ….. Kijk er de statistieken van de CBvS maar op na, thans is de deviezenvoorraad gedaald tot onder de 700 milj. usd. Bij overname in 2010 was deze ruim hierboven.


  Maak melding

 35. Goed initiatief. Praatjes vullen geen gaatjes zoals velen hier maar doen. Ga daar om jullie wijze raad te geven. Ik erger me vreselijk. Jullie zitten hier met je kont in (gastvrij) Nederland. Ooit gevlucht uit het nog vrij jonge land Suriname. Daar hebben ze mensen nodig die opstaan en het heft in handen nemen als er iets niet goed gaat. Bouterse is onze eerste echte revolutionair. De rest… volgt en klaagt. Ik waardeer dit initiatief om het goud deels alvast in eigen beheer te houden. Proficiat Su


  Maak melding

 36. De politicus, Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP) , merkt tegenover Starnieuws op dat Staatsolie al dochterondernemingen heeft waarmee het bedrijf zich nationaal en internationaal heeft bewezen.

  Correctie Amzad Abdoel het moet zijn dat de heer Jahrap en thans de heer Waaldijk het hebben gepresteerd om Staatsolie neer te zetten door hun kundige leiding en ervaring en visionair inzicht.
  Wie de nieuwe directeur word valt nog te bezien want er word thans gefluisterd dat er in de RvC de rechterhand van DDB zal plaatsnemen naast Boereveen en dus rest mij de vraag te stellen:
  Waarheen en wat gaat dit mooi en trots bedrijf tegemoet?


  Maak melding

 37. J.p. Fide ik heb op de CBVS site gekeken en zag het volgende monetaire reserve 2010 – 690 miljoen en Aug 2014 – 739 miljoen.

  Wat is je punt precies behalve dat je een grote leugenaar bent.

  rottevis zegt

  “zoals ik al eerder zei heb ik nooit een hogeschool of universiteit of iets dergelijks gedaan, ik heb mijn hoge freubel getuigschrift te clevia in de buurt van je baas dibrie met succes behaald,”

  Dit hadden wij al door hoor, gezien je reacties hier.

  Persoonlijk denk ik dat je zwakzinnig bent waardoor je die hoge freubel getuigschrift wegens leeftijd heb mogen ontvangen.


  Maak melding

 38. Geen leugens maar feiten. Afu sensie toen er nog geen internet was konden deze gasten de gewone Surinamers van alles wijs maken. Met de komst van internet kunnen ze dat niet meer en dat frustreert deze gasten behoorlijk.

  Deze regering doet het gewoon goed. Zelf de Hollanders erkennen dat schoorvoetend.
  ———————————————————-
  PARAMARIBO – Staatsolie heeft in de eerste helft van 2014 ruim 531 miljoen US dollar (bijna SRD 1,8 miljard) verdiend, waarvan ruim veertig procent winst vóór aftrek van belasting is. “Met een gemiddelde olieprijs van 90 US dollar per vat olie op de wereldmarkt zullen de inkomsten stijgen naar ruim 1,1 miljard US dollar aan het eind van 2014”, meldt het bedrijf.

  Het zal het derde jaar op rij zijn dat Staatsolie de ‘billion dollar’-grens passeert. De regering heeft in de eerste zes maanden van dit jaar alleen aan loonbelasting 70,7 miljoen US dollar (SRD 236 miljoen) verdiend. Winstbelasting en dividenduitkeringen zullen pas aan het einde van het boekjaar in de staatskas vloeien. Er worden dagelijks gemiddeld 16.500 vaten ruwe olie geproduceerd, terwijl het streven is de productie begin volgend jaar op te voeren naar 17.000 vaten.

  Voor wat de olie-exploratie betreft in ’s lands zeegebied, betekent de komst van de buitenlandse joint venture Tullow Oil (Brits/Iers) en Statoil(Noors) in januari, dat er nu door tien internationaal gerenommeerde bedrijven in Suriname gezocht wordt naar het zwarte goud.

  De Staatsolie-directie is ook tevreden over de uitbreiding van de raffinaderij. De bouwwerkzaamheden worden afgerond en het personeel is in opleiding. Volgens het halfjaarlijkse rapport zal de raffinaderij eind deze maand worden opgestart. De officiële oplevering is gepland op 13 december, de ‘verjaardag’ van Staatsolie.


  Maak melding

 39. @hoop doet leven, dankzij Venetiaan zijn goed beleid zijn die bruggen vandaag gebouwd.
  Vergeet niet dat van vele projecten jou Baas Bouterse geld heeft weggehaald en nooit heeft vertelt wat met dat geld gebeurt is en waarom het project niet door is gegaan.

  -Fraude, corruptie, oplichterij Amnestie, terwijl de belastingbetaler er hard voor moet werken.

  @Robert, je schrijft:::::::Puur op de presidentiele prestaties Zit er onder zijn bewind veel meer beweging in suriname dan ooit te voren.
  -Ik zou je vragen even weer een studie te gaan volgen over jou baas Bouterse wat hij met het land gedaan heeft.

  =Hoeveel van zijn beloftes heeft hij helemaal compleet kunnen afronden?????


  Maak melding

 40. Pongosaqoui het is duidelijk dat de front en fronters geen enkele boodschap hebben aan de Surinamers, leugens en laster dat is alles wat ze hebben.

  Laats hoorde ik een fronter schreeuwen “A volk e pina”, (terwijl die man zelf zo rijk is als ik weet niet wat), dit schreeuwt hij terwijl het volk in grote getale terugschreeuwt “dat het goed gaat met ze en dat ze deze regering graag weer willen”.

  Maw “front e kari pina” en “front na pina soso”, slechte inborst hebben ze.


  Maak melding

 41. AFU SENSIE
  Je hebt gelijk ik heb gekeken laat iedereen het opzoeken, de FRONTJES liegen als HEL op waterkant je hebt J.P. FIDE alias RAY flink gesmoke met zijn leugens . RUDINHO onze Nederlandse KONTLIKKENDE Antiliaan kent geen schaamte, zijn onzin die hij hier schrijft kent geen grenzen . sorry dat ik het moet zeggen maar Rudinho is een DOMME antiliaan maar denkt echt dat hij hooggeschoold en hij gebruik naar zijn eigen zeggen discussie technieken om de feiten de verdraaien. Rudinho is de schaamte voor mensen die zich antiliaan noemen want die zijn geen kontlikker van Nederland zoals Rudinho. RUDINHO Ga NAAR HUIS je bent een GAST in Suriname en je moet je ook zo naar gedragen, gasten hebben geen rechten!


  Maak melding

 42. Ira

  @hoop doet leven, dankzij Venetiaan zijn goed beleid zijn die bruggen vandaag gebouwd.
  Vergeet niet dat van vele projecten jou Baas Bouterse geld heeft weggehaald en nooit heeft vertelt wat met dat geld gebeurt is en waarom het project niet door is gegaan.

  -Fraude, corruptie, oplichterij Amnestie, terwijl de belastingbetaler er hard voor moet werken.

  @Robert, je schrijft:::::::Puur op de presidentiele prestaties Zit er onder zijn bewind veel meer beweging in suriname dan ooit te voren.
  -Ik zou je vragen even weer een studie te gaan volgen over jou baas Bouterse wat hij met het land gedaan heeft.

  =Hoeveel van zijn beloftes heeft hij helemaal compleet kunnen afronden?????
  }
  }
  IRA
  Dankzij Venetiaan?
  Als het aan Venetiaan had gelegen had Suriname nooit een BRUG gehad , wat lul je nou Venetiaan zei het zelf de brug was te kostbaar om te bouwen hij was tegen de BOUW hij zei hij had het nooit laten bouwen. OOH MY GOD die frontjes draaien echt Door het is niet leuk meer !
  Wanneer je dankzij Venetiaan gebruik moet je bij zeggen hij heeft de miljarden ontwikkelingsgelden opgemaakt , tot opheden weten wij niet waaraan.


  Maak melding

 43. Ira,

  Ben je nou zo dom of heb jij nooit op school gezeten eerst schrijf je dat bouterse projecten afgemaakt heeft die venetiaan op gestart heeft en dan beschuldig jij bouterse er van dat hij louter de enige is die projecten niet afmaakt??

  Verder ben ik geen bouterse fan. maar deze man is gekozen door het volk, wil je dit niet dan rot je maar naar een land waar het volk niet mag kiezen.

  op jou vraag hoeveel beloftes hij waargemaakt heeft Volgens mij lees je waterkant niet maar reageer jij alleen uit haat e word voldoende gedaan en klopt niet alles word gedaan maar de juiste intentie is er .

  En dankunnen we door blijven zeiken over een mogelijke drusverleden van de president ?? tbv Hollands eer .. of ons land in zijn termijn ontwikkelen.
  Je geeft om Su pfff laat me niet lachen.

  ik leef voor mijn land Suriname Het is ongelofelijk hoeveel poep en stront er naar onze leiders word gegooid Geen respect in andere landen En ja ook in westerse landen waren jullie allang opgepakt.. een mening geven is 1 maar je leiders zo zwaar beledigen vanachter je pc Is zo laag.

  In nederland de koning beledigen heb je een probleem in de vs niet anders. en zo veel meer landen.

  Gewoon niet uit haat willen zien dat het suriname beter gaat dan tevoor.. En ja stelletje hangbuik gastjes toen werden er ook schulden gemaakt verschil nu is dat het ook te merken is aan de surinaamse infrastructuur.


  Maak melding

 44. Roberto : De ontwikkeling die je NIET schetst is :

  –Megastaatsschuld die elke dag groeit/achterstand in
  betalingen aan leveranciers
  –Megaschuld die verwacht wordt door zorgstelsel die op
  te weinig werkenden leunt
  –Megaleningen voor onproductieve zaken zoals huizen
  –Megacriminaliteit die niet wordt aangepakt
  –Megagoudroof door wanbeleid en nep-Ordeningsapparaat
  –Megaoverheidsapparaat die niet wordt afgeslankt

  Trouwens ” de man met visie” wilde dit Staatsoliebedrijf
  gewoon verkopen ! Had het geld nodig voor ……………..

  Omdat de NDP Sranang financieel klem heeft gezet
  door los en vast leningen aan te gaan en door Mega onzinuitgaven voor bijvorbeeld een tiental ONproductieve ambassades, is Bouta nu bij Staatsolie binnengevallen !

  De grootste inkomstenbron van het land staat nu op
  het spel voor een gok in de goudindustrie !
  Hoe slim kan je zijn !


  Maak melding

 45. Sommigen zijn te dom voor woorden en met name Afu…..
  Als je enig kennis hebt van het lezen van een jaarverslag dan weet je dat de cijfers van 2010 met name zijn verwerkt in die van het jaar daaropvolgend 2011.

  De huidige regering heeft een deviezenvoorraad van meer dan 800 milj. usd overgenomen van haar voorganger frontregering.
  De huidige regering heeft een groot deel van goudvoorraad, zie de cijfers na 2010/2011, verkocht met een niet gespecificeerde bestemming, waarschijnlijk om de staatskas te steunen middels leningen en de deviezenvoorraad aan te vullen.

  Op een bepaald moment dit jaar heeft de CBvS zelf in een bericht aangegeven dat de deviezenvoorraad was gedaald tot 700 milj. usd en in een bericht 2 jaar geleden heeft de CBvS aangegeven dat de goudvoorraad voor een groot deel was verkocht met onbekende bestemming.

  Voor het overige geloof wat je wilt ik moet aan het werk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.