donderdag, maart 28, 2024
HomeFotoNieuw schooljaar in Suriname begonnen

Nieuw schooljaar in Suriname begonnen

-

Does Travel

Kinderen maandag 6 oktober, op dag 1 van het nieuw schooljaar, onderweg naar school. De eerste schooldag is niet overal vlekkeloos verlopen. Op verschillende scholen in Paramaribo kwamen kinderen aan die achteraf geen plek bleken te hebben. Tientallen ouders togen naar het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling om rekenschap te vragen en daartegen te protesteren.

In Brokopondo was er ontevredenheid omdat meer dan veertig leerlingen van een plaatselijke vakschool zijn uitgeschreven omdat de school geen praktijklokaal heeft. Het ministerie heeft ze opgeroepen zich in Paramaribo in te schrijven, maar de kinderen hebben geen opvang in de hoofdstad. Hun ouders zitten met de handen in het haar.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
  1. Zo’n klein land qua inwoners en iedere jaarr zoveel problemen als het gaat om het onderwijs.
    It’s a bloody shame.
    Dit land schijnt maar niet in staat te zijn het onderwijs goed te regelen, terwijl er toch maar een half miljoen mensen en nog veel minder leerlingen wonen.
    Niettemin wens ik alle kinderen ondanks de voortdurende problemen een heel goed en succesvol schooljaar.


    Maak melding
  2. Ze zagen er allemaal prachtig uit, helemaal uitgerust met net geblokt overhemd, blauwe spijkerbroek en glimmende patas. Op school aangekomen is er geen doorkomen aan, er zijn ouders die hun auto het liefst in de klas parkeren, goed dat lukt niet dus dan maar dubbel of driedubbel parkeren. Eindelijk is het 8 uur, het jaarlijkse drama begint. De 5de klassers gaan naar de 6de klas en als de 5de leeg is gaat de 4de etc etc en om 1100 zijn de peuters aan de beurt. met hun ouders hebben ze de hele tijd buiten gewacht. Wanneer zal een directeur eens evalueren en zich afvragen of dit ook anders kan. Oplossingen zat maar je moet het eerst willen veranderen/verbeteren en ik denk dat mijn zoon zijn peuters ook om 1100 uur in de klas krijgt, was 40 jaar geleden ook zo.


    Maak melding
  3. Geen plaats voor mij op de eerste schooldag! Geen warm welkom in mijn nieuwe klas.
    Hoe ongewenst en ellendig moet zo’n kind zich voelen. Een vreselijke ervaring, lijkt mij.

    Een goed begin is het halve werk, zegt men.
    Dus weten we nu al hoe deze groep ongeplaatste kinderen zal presteren in het eerste kwartaal. Bedroevend dus.

    Hopelijk worden ze alsnog goed opgevangen door een begripvolle juffrouw die ervoor zal zorgen dat ze zich opgenomen voelen in de nieuwe groep.

    Ik wens alle kinderen, een fantastisch schooljaar, waarin ze ondanks alle tegenslagen, toch mooie prestaties zullen kunnen leveren.


    Maak melding
  4. Ik heb ooit aan een Bouterse vertrouweling gevraagd waarom het mis is gegaan met de staatsgreep en het antwoord dat ik kreeg was: “Organisatie, of beter gezegd het gebrek aan organisatie”. Zeker is dat deze man een goede kijk op zaken heeft. Eigenlijk had ik moeten vragen: waarom gaat het zo fout in Suriname. Ik denk dat deze man mij hetzelfde antwoord zou geven: “Organisatie John, of beter gezegd het gebrek aan organisatie”. Ja, de militairen van weleer hebben hun les nog steeds niet geleerd. De staatsgreep of de nasleep ervan genoot qua organisatie geen schoonheidsprijs, maar niemand heeft gedacht aan het naijleffect. . Om goed te kunnen regeren moet je niet alleen een goede vooruitziende blik hebben, maar je moet je zaken ook goed kunnen organiseren. Met andere woorden als je niet goed kan organiseren , kan je ook niet goed regeren. U mag zelf beoordelen of Bouterse cum suyus deze gaven bezitten.


    Maak melding
  5. Ze hebbe nie plaats fo mei op skool.
    Ik fint nie erk hor. Ik ben nu tok al prinsje van Marwina.
    Straks als Opa dood ka, ik volk hem tok al op als konink van Marwina sonder skool.
    Dan ik maak papa Pascal tot gramang en oom Elton tot cocapitein.


    Maak melding
  6. Men plaagt te zeggen: ´´ wie de jeugd heeft, heeft de toekomst,
    ik vraag me af, of dat ook zo is in Su” .

    @ Rudinho;

    Ik kan je niet anders, dan je groot gelijk te geven !

    @ Brunswijk Telg.

    Je heeft kroot kelijk,waaroem naar skool,stele is beter dan werke,jij krootvader is ook niet naar skool keweest !!!
    Maar hij sit tok bij de DNA,miskien wort hij ook Plesident van
    Su.

    In plaats van een z.g. trein of tram lijn, kan de Regering beter in het Onderwijs investeren,Blaka mang no mang draai wan kondré. Haïti is daar een voorbeeld van, en zo kan ik nog een paar Landen opsommen. ( Sari tori mang )


    Maak melding
  7. Het nieuwe schooljaar is nauwelijks begonnen en dan doen deze problemen zich wederom voor.
    Waarom wordt dit niet echt en grondig aangepakt door het ministerie van onderwijs.

    In 2015 zal men wederom met dit euvel opgescheept zijn.
    Het wordt nu echt tijd om flink hierin verandering te brengen.

    Maar het nieuwe schooljaar is nauwelijks begonnen of enkele jeugdige leerlingen hebben zich wederom in het openbaar misdragen.

    Ruzie tussen scholieren eindigt in steekpartij
    06/10/2014 (Bron-dwtonline.com)
    http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2014/10/06/ruzie-tussen-scholieren-eindigt-in-steekpartij/

    En nog een aanvulling op bovengenoemd bericht:

    In Brokopondo was er ontevredenheid omdat meer dan veertig leerlingen van een plaatselijke vakschool zijn uitgeschreven omdat de school geen praktijklokaal heeft. Het ministerie heeft ze opgeroepen zich in Paramaribo in te schrijven, maar de kinderen hebben geen opvang in de hoofdstad. Hun ouders zitten met de handen in het haar.

    Wel er is genoeg en voldoende (opvang) voor deze 40 leerlingen in Paramaribo.
    Eerste opvang is (Sunny-point) Texas.
    Want familieleden/vrienden van hun ouders zijn bereid ze op te vangen in Paramaribo.
    Hiermee wordt alvast een gedeelte van de occupatiebelasting afgedragen aan het ministerie van onderwijs.


    Maak melding
  8. moet je al die deskundigen hier zien horen en lezen wat ze te vertellen hebben terwijl geen van allen hier geen moer weten .klagen klagen en nog eens klagen omdat ze zich in het rijke nederland zitten .de beste stuurlui zitten aan wal maar no spang niks totaal niks weten ze .alles willen ze afkraken in suriname niets en dan ook niets is goed .triest met zulke figuren en daarom is het goed dat wij niets te vertellen hebben wij die in nederland zijn .adviseren is goed maar wat deze gasten doen is afkraken en daarom willen die surinamers niks van ze aan nemen en terecht .


    Maak melding
  9. Hoop Doet Leven,

    Ik woon niet in Nederland, maar ben staatsburger van de republiek Suriname.
    Dat neemt niet weg, dat ik mij ieder jaar erger aan de manier, waarop het onderwijs in Suriname is geregeld en vele Surinamers met mij.
    In zo’n klein (inwoner)land moet het mogelijk zijn het onderwijs goed te regelen, maar om de een of andere manier lukt dat maar niet.
    Het zal jouw kind maar zijn, dat op de eerste schooldag terug komt naar huis en zegt, dat er voor haar of hem geen plaats was.
    Dat geloof je toch niet ?


    Maak melding
  10. ja beste kinderen vakantie zit erop ik hoop dat jullie het heel goed doen in het nieuwe schooljaar en vooral niet luisteren naar politieke partijen en meer naar je ouders en natuurlijk je docenten,succes.


    Maak melding
  11. School is begonnen de moordpartijen ook, deng bromtjie foe tie-de na deng misdadiger foe tamara ,wat wil je in een wetteloos en bandeloos zooitje ongeregeld.


    Maak melding
  12. En zie daar…drukke verkeer (zowel thuis als op straat), haastende ouders, aanrijdingen (die duidelijk voorkomen hadden kunnen worden) met als mega klapper : het falend onderwijs beleid. Wanneer gaat men samen kijken wat men kan doen deze dag toch nog tot een succes te maken..het antwoord kent al!!!

    Nieuwswaarde van dit bericht: verbeter de wereld, begin bij jezelf!!


    Maak melding
  13. =Een ieder die naar het programma “tele scokro afersie” luistert zal gauw weten dat het deels de schuld is van deze ouders dat hun kinderen geen plek heeft op een school.

    -Ik heb zelfs mogen horen welke datums en tijden zijn doorgegeven om je kind op tijd in te schrijven op een school. Zou het niet lukken was je verplicht je aan te melden bij het Minov.

    =Vele ouders willen niet hebben dat hun kind iets verder van huis naar school gaan en zetten leerkrachten ook onderdruk omdat hun kind op school A terecht moet komen.

    =Is men vergeten dat de mensen van toen kilometers moesten afleggen om naar school te gaan? zelfs ook de pont die je moest nemen om naar de stad te gaan voor verder studie.

    ==Heeft iemand gehoord of gezien of er op de Rk, EBG en eventueel moslim scholen dit soort zaken ook spelen?????Ik weet het niet….
    Op deze scholen staat het geloof en respect heel hoog en hier houd men zich ook aan de regels van de school.
    -Zie maar hoe het gaat op een op een openbare school waar er volgens mij geen godsdienst wordt gegeven.

    -Van het binnenland heeft niet alleen de overheid schuld hieraan. Men moet goed nagaan hoe het toen was en waarom het nu niet gaat zoals in het verleden.
    Men mag ook een keer hard gaan werken aan het gedrag van zichzelf.

    +Is men vergeten wat voor verscheuring Bouterse en Brunswijk in het land gebracht hebben en waardoor er ook geen geld was????+


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES