‘Prijs energie in Suriname wordt irreëel hoog’

13

PARAMARIBO, 6 okt – De voorgenomen aanpassing van de energieprijs in Suriname is irreëel. Dit stelt Oemar Chiragally, ondernemer en voormalig directeur van energiebedrijf EBS. De vraag is hoe het bedrijf aan zes en twintig dollarcent per kilowattuur komt. Het zal gevolgen hebben.

Een dergelijke sprong die nergens op gebaseerd is, zal de samenleving duur komen te staan. Het bedrijfsleven wordt al helemaal het kind van de rekening. “De zogenaamde kostprijs waar EBS gewag van maakt, is veel te hoog en strookt niet met de werkelijkheid. Op basis van de huidige olieprijs is de werkelijke kostprijs om thermische energie op te wekken maximaal vijftien dollarcent”, zegt Chiragally tegenover de Ware Tijd.

Met twee dollarcent voor distributie komt de prijs op hooguit zeventien dollarcent. Chiragally ziet zijn eigen bedrijf, het Wyndham Garden hotel, in grote probleem raken. Dat is dan meteen een voorbeeld van wat voor financiële ramp het bedrijfsleven te wachten staat. “Met een verhoging naar zesentwintig dollarcent, gaat onze stroomrekening van vijfenveertig duizend Surinaamse dollar (ongeveer tienduizend euro) naar honderd en twintigduizend Surinaamse dollar.”

13 REACTIES

 1. Dit stelt Oemar Chiragally, ondernemer en voormalig directeur van energiebedrijf EBS, de vraag hoe het bedrijf aan zes en twintig dollarcent per kilowattuur komt. Het zal gevolgen hebben.

  Hij, als voormalig directeur, is wel degene die moet kunnen weten wat de kostprijs ongeveer zal moeten zijn.
  Is hij nu ineens vergeten hoe hoog de kosten van de vele kopstukken bij EBS (nalopers van het NDP) bedragen?
  De gouden handdruk van de vorige directeur moet ook qua kosten worden gedekt alsook de vele tientallen personen auto’s en SUV’s die het personeel in gebruik heeft en waarvan alle kosten inclusief brandstof wordt betaald door EBS.
  Zo meteen komt DDB op de proppen met meer subsidie, hiervoor gaat hij weer lenen bij de Chinezen, voor het “tamme domme volk” om te proberen door deze actie weer in het zadel te komen als president, wetende dat als hij niet wordt herkozen de amnestiewet ingetrokken kan worden met alle gevolgen van dien.
  Kan ie uitgeleverd worden aan de States of Nederland. Ik heb liever de States want dan maakt hij mee wat Baby Boereveen aan den live heeft ondervonden of beter gezegd wat baby Boereveen van achteren heeft gevoeld.


  Maak melding

 2. President Desi Bouterse heeft zondag gezegd dat het bedrag van kinderbijslag wordt verhoogd naar vijftig SRD. Daarnaast zal ook het bedrag van de Algemene Oudedag Voorziening (AOV) verhoogd worden.

  De verhoging zal worden gebruikt om alle verhogingen van levensonderhoud te voldoen die de regering in hun achterhoofd hebben opgeslagen. Elektra verhoogd, brandstof verhoogd, loonbelasting verhoogd, invoerrechten verhoogd en de echte echte wordt de devaluatie van de SRD waardoor de koopkracht verder naar beneden gaat. Is wel goed voor de export zo je zeggen maar wat exporteert Suriname nu aan zelfgemaakt producten?


  Maak melding

 3. op zich had ieder ander deze vraag kunnen stellen. feit is:

  het volk moet zuinig zijn met energie, dan combineert daar niet een niet bewezen rendabele treinlijn bij, want die gaat ontzettend veel meer energie verbruiken, veel meer dan de huishoudens kunnen verbruiken.

  wat heb je eraan als je wel met de trein kunt maar eenmaal thuis aangekomen is het alleen maar blackout wat de klok slaat/ ik weet het niet. wij moeten dit goed onderzoeken. zodat wij weten wat ons te wachten staat. wanneer wij staan te wachten op de trein die niet komt vanwege een lage spanning.


  Maak melding

 4. vandaag komt de zoon voor de rechter en we zullen horen wat voor cadeau hij heeft gekregen en hoelang..

  zal de vader hem t.z.t. bezoeken aldaar in new york of poept hij nu al in zijn broek..


  Maak melding

 5. Bij gebrek aan nieuws hier het volgende.

  Vandaag begint in de VS de rechtszaak tegen Dino Bouterse. Hoe wordt er in Suriname gedacht over het proces tegen zoon van de president? Het dagelijkse Nederlandse actualiteitenprogramma EenVandaag besteedt hier vandaag, maandag 6 oktober 2014, aandacht aan.

  Dino Bouterse werd eind augustus 2013 opgepakt in Panama en uitgeleverd aan de VS. Hij wordt daar verdacht van drugs- en wapenhandel en van contacten met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Hij zou een pakket van 10 kilo cocaïne naar de VS hebben laten sturen en in het bezit zijn geweest van wapens. Ook zou de zoon van president Bouterse betrokken zijn geweest bij plannen van Hezbollah om een trainingskamp op te zetten in Suriname.

  Bouterse werd in de val gelokt: hij was in de veronderstelling zaken te doen met Mexicaanse drugsdealers en strijders van Hezbollah, maar in werkelijkheid waren het Amerikaanse agenten. Dino Bouterse kan in de VS 30 jaar cel krijgen. Inmiddels heeft hij in ruil voor strafvermindering een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

  De rechtszaak kan, aldus EenVandaag, grote gevolgen hebben in Suriname. Volgend jaar mei zijn er verkiezingen en vader Desi Bouterse gaat voor een tweede termijn.

  In EenVandaag een gesprek met journalist/columnist Iwan Brave, die werkt bij de Surinaamse krant De Ware Tijd. Ook een gesprek met Roy Raymond de Miranda, die door EenVandaag wordt omschreven als ‘adviseur van president Bouterse’, en met Chandrikapersad Santokhi, oud-minister van Justitie en oud-politiecommissaris en huidig voorzitter en parlementslid van de Verenigde Hervormings Partij, VHP.
  October 6, 2014


  Maak melding

 6. Ray
  Bij gebrek aan nieuws hier het volgende.\)
  )
  )
  Ray
  Vertel ons iets nieuws wanneer komen de helikopters die de VHP 10 jaargeleden namens Suriname bij hun broeders in India heeft gekocht , we hebben betaald tot opheden krijgen we niks te horen en te zien en aangezien bij jou geen gebrek aan nieuws is geeft ons nieuws over dit belangrijke onderwerp. Worden de helikopters soms in het jaar 2115 afgeleverd?


  Maak melding

 7. In ieder geval is de heer Chiragally het er mee eens dat hij nu veel te weinig betaald. De rest is dus subsidie. Dat subsidie geld kan dan niet gebruikt worden om de straat voor het hotel netjes te maken. De integrale kostprijs van EBS is 21 cent. Dit komt door de te hoge prijs voor de hydro stroom en opwekking met diesel en HFO. Kijk je naar de andere landen in de Caribbean is Suriname een grote uitzondering qua prijs. Gemiddeld is die namelijk 40 ct.
  Natuurlijk is het niet leuk meer te moeten betalen. Maar wel eens gehoord over zuinig doen?


  Maak melding

 8. -Dit valt mij op:::::::::De vraag is hoe het bedrijf aan zes en twintig dollarcent per kilowattuur komt. Het zal gevolgen hebben.

  -Dit is er aan de hand:::::::
  -Er wordt helemaal GEEN stroom betaalt als men het gebouw van OCER gebruikt. De overheid “belastingbetaler” betaalt dit.
  -Er wordt GEEN contributie betaalt, dus dit betekent dat de “belastingbetaler” de campagnes mag gaan betalen voor de NDP.
  -Mensen die overstappen worden letterlijk en figuurlijk ervoor betaalt.

  ==Nu begrijp ik waarom een top persoon bij de EBS een auto van ongeveer $ 87.000 rijdt.

  -Bewijsstukken zijn er dus laat maar komen!!!!!!


  Maak melding

 9. -NDPérs, deze tekst gaat over het feit dat Bouterse niet aanwezig was in het Andre kamperveen Stadion.
  Wat mij opvalt zijn bepaalde zinnen in deze stukje tekst.
  Bouterse wordt keer op keer op de kroon geplaatst, maar lees nu zelfs maar::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  =-Helaas, helaas, helaas. Geen kwestie van consequent gedrag. Bouta had gewoon geen zin. Waarschijnlijk ergens anders een veel leuker verzetje dan zijn ‘partner in crime’ met diens grote buik over het veld te zien hollen. Wantop een consequente houding heb ik Desi nog nooit kunnen betrappen, of het moet zijn dat hij consequent inconsequent is. Zoals zijn belofte om nooit met diezelfde Brunswijk en Somohardjo samen te werken, om prompt na de verkiezing dat juist wel te doen. Of zoals in 2000 toen in ‘Bakana Tori’, destijds op Kankantrie, een opname van een wijkvergadering te horen was. “Den saka saka verrader”, verwijzend naar Jules, Errol en hun DNP 2000-trawanten die hem een vuile streek hadden geleverd.
  Aan de Benjaminstraat zouden ze in het vervolg persona non grata zijn. “Brieb, brab”, zei Baas, als teken dat de deur voor de verraders voorgoed dichtzat. Misschien dat mijn vriend Limbo uit zijn stoffige archiefkamer deze opname nog eens tevoorschijn kan toveren. Tegenwoordig mogen Jules en Errol meegraaien in de pot.

  =Dit is jullie baas Bouterse…..


  Maak melding

 10. Sorry maar dit hele beleid gaat nergens over, idd hoe gaat die trein rijden ze hebben zoveel niet afgerond en denken al weer aan een volgend project ???? Ze kunnen geen eens denken laat staat vooruit denken alleen maar populistische plannetjes kunnen ze bedenken…. gaat allemaal weer nergens over. Nog voor de verkiezingen gaat het vet uit de hand lopen , mark my words…. ze lopen al op hun tenen om te doen alsof alles zo geweldig gaat….. is helemaal niet waar zeg… voorbeelden teveel, I’ll beg you pardon zeg hee. Je gaat ondernemers aantrekken en nu zijn ze melkkoe, wacht tot ze weer vertrekken….


  Maak melding

 11. Dat komt er nou van als je mensen in de regering hebt zitten die geen gat in de handen hebben, maar totaal geen handen meer hebben van de hebzucht!

  En maar lekker blijven stemmen op de NDP hoor, stelletje ongeschoolde idioten!

  Suriname gaat ten onder door hebzucht en corruptie.
  En iedereen krijgt het voorbeeld van onze beleidsmakers.

  Suriname sta op tegen alle ongerechtigheid!


  Maak melding

 12. “Dit stelt Oemar Chiragally, ondernemer en voormalig directeur van energiebedrijf EBS. De vraag is hoe het bedrijf aan zes en twintig dollarcent per kilowattuur komt. Het zal gevolgen hebben.”

  Voor alle duidelijkheid deze kleermaker van beroep was niet alleen Directeur maar tegelijkertijd Voorzitter van de Raad van Bestuur van EBS. Hij had twee petten op, de een van uitvoerder en de andere controleur.

  Tuurlijk gaat het gevolgen hebben voor het geboefte, jullie gaan nu eindelijk betalen voor hetgeen je gebruik. Ik ken er eentje met een bedrijf, uitdeuk, lassen en alles wat je je maar kan bedenken, die lacht zich rot als hij die 132srd maandelijks moet betalen. Die man betaald per jaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.