Viering Offerfeest Id al-Adha in Suriname

21

Gelovigen volgden de imam zaterdag in een ochtendgebed op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo. Moslims vieren dit weekend over de hele wereld het Id al-Adha of Offerfeest. Het Offerfeest of Slachtfeest is een van de belangrijkste feestdagen in de Islam en wel ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon aan God te offeren.

Minister Edmund Leiles van Binnenlandse Zaken heeft in een toespraak tijdens de ceremonie op het plein zaterdagmorgen opgeroepen tot nog meer eenheid, saamhorigheid en onderlinge verdraagzaamheid in Suriname. Geen enkel volk in de wereld is, volgens Leiles, in staat vooruit te komen zonder de bereidheid om te offeren.IdhulAdha

21 REACTIES

 1. Ik vraag me af waarom deze Moslim broeders niet een eigen Moskee hebben,als ik de foto zo bekijkt ; dan gaat het meer om de Javaanse Moslim broeders ! Aan de Kakantrie en de Keizerstraat staat er ook een Moskee,en die worden voornamelijk bezocht door Moslim broeders van Hindustaanse afkomst. Dus er is duidelijk een scheiding van tussen deze groepering, ( Soenieten en Amadia´s ?)


  Maak melding

 2. Ik raad de moslimgelovigen aan dieren van suikergoed te offeren en geen echte dieren. Ik zou denken dat Allah meer houdt van zoet dan van bloed.


  Maak melding

 3. Mijn felicitatie aan mijn Surinaamse moslim broeders met de offerfeest zoals ik mijn hindoestaanse broeders feliciteerde met pa phagwagwa!


  Maak melding

 4. Nu het ware verhaal van Abraham en de offer van z’n zoon.

  Het was de gewoonte van de Israeli’s om dieren te doden – alsof het niks was – en te offeren aan God.
  God die de schepper is van alle wezens, vond dit heel erg. Dat de meest geleerde onder z’n schepselen, de mens, alle andere schepsels zo genadeloos vermoordde. Hij besloot de mens uit te leggen dat dit hem pijn deed en hij het niet goedkeurde.

  Maar hoe en aan wie moest hij dit doorgeven? In ieder geval aan een vroom mens, die tevens een leider was en zelf dieren offerde. Indien deze mens Hem zou begrijpen, zou hij dat door kunnen geven aan alle anderen binnen z’n stam.

  God vond die perfecte man in Abraham. Hij beval hem diens meest geliefde zoon te offeren. Zowel uit vrees, als uit plichtbesef gehoorzaamde Abraham en op het laatst blies God de slachting van Isaak af.

  Abraham vroeg om een verklaring. Bent U gewoon crueel of had dit een diepere betekenis?

  God: vond je het fijn je zoon te doden?
  Nee.
  Waarom niet?
  Omdat ik hem lief heb.
  Waarom heb je hem lief?
  Omdat hij uit mij is voortgekomen?
  Heb je Mij lief?
  Zeker?
  Zou je dan degenen die uit Mij voortkomen doden?
  Nee.
  Waarom doodt je dan de schapen?
  Omdat dat Uw wil is en u plezier voldoening vindt in de offer.
  Hoe kan Ik plezier beleven aan de dood van mijn ene kind (schaap) door de hand van een andere kind (mens)?
  Zoals U het goed vindt dat de leeuw de hert doodt en opeet.
  Zou de leeuw kunnen overleven van graan, groente, melk en fruit?
  Nee.
  Zou de mens kunnen overleven van graan, groente, melk en fruit?
  Ja!
  Heeft de mens dus behoefte aan vlees en vis?
  Niet echt.
  Niet echt of echt niet?
  Echt niet.
  Hoeveel pijn voelde je toiej je jouw kind moest opofferen?
  Onbeschrijfelijk veel pijn.
  Begrijp je nu hoeveel pijn ik voel wanneer jij en anderen een andere kind van mij slacht en ook nog eens aan diens eigen vader, aan Mij opoffert?
  Ja Heer.
  Zul je mij vanaf vandaag nog op deze manier pijnigen en kwellen?
  Nee Heer.
  Waarom niet?
  Omdat ik zelf heb gevoeld welke pijn ik u dan aandoe.
  Goed. Dan laat aan een ieder weten dat het doden en offeren aan Mijn kinderen, n.b. aan Mij zelf, de allerhoogste pijn is die een mens mij kan geven.
  Ja Heer.

  Later vergat Abraham alles en na de Joden hebben ook de Christenen en de Moslims dit pijnigen van God opgepikt en er een massa-event van ge maakt met zeer moderne slachterijen en een hele wetenschap en industrie erachter.

  Verbaasd waarom God niet zo dol is op zulke lieden?


  Maak melding

 5. Als de almachtige barmhartig is voor de alle levende wezens.
  Dan is de almachtige ook barmhartig voor dieren.

  Denk er goed over na.
  Offeren kun je ook in vele vormen doen er hoeft geen bloed aan te pas te komen. Door iemand al te helpen met bijvoorbeeld bijles is ook een offer, door iemand naar de dokter te brengen is ook een offer. Je kan ook bloemen en fruit offeren zou de almachtige dit niet waarderen? Offer betekent je beschikbaar stellen voor de samenleving ongeacht religie, politieke kleur of wat dan ook.

  De contradictie snap ik soms niet, bidden en offeren van dieren.
  En als de offerfeest afgelopen worden weer de wapens opgepakt is ook een contradictie.


  Maak melding

 6. Offeren, is hoe je het bekijkt.
  Als ik de hele islam bekijk en bestudeer als niet moslim, heb ik wel veel respect voor dit geloof. Dan moet je niet denken aan al de extremisten die het geloof alleen maar misbruiken voor hun eigen gewin. Dit zijn dan ook geen ware moslims.
  Een ware moslim doet juist alles ten goede voor de medemens bv het offerfeest, het geofferde dier moet hij 1/3 deel van schenken aan zijn buren 1/3 deel aan de armen en 1/3 deel aan zijn familie. Het 5 maal bidden per dag , in zijn gebeden mag hij niets voor zichzelf vragen, maar juist voor anderen. Het zijn anderen die bidden die dan ook iets weer voor hem vragen.
  Een ander pijler is het vasten, ze maken mee wat echt hongerlijden is, zodat ze weten hoe hun medemensen zonder eten het voelen. Hieruit vloeit ander pijler ze zijn dan ook verplicht armenbelasting te betalen. Dus hun bezittingen te delen met hun armere medemens. De manier van klederdracht sobere kleding, om hun medemensen niet te provoceren en te laten zien hoe geweldig ze zijn en wat voor status te hebben. Ook niet om mannen aanstoot te geven. De hadj, iedereen hetzelfde gekleed met zelfde doel. Je kunt niet zien wie rijk is, arm, geschoold etc….
  Kortom zijn enkele kleine elementen die ik in dit geloof heb gevonden. Dus nogmaals veel respect.
  Het zijn uitwassen die de islam zwart make, maar dat zijn geen echte moslims. De duivel is overal en ook sommige van deze extremisten zijn er ook van bezeten. Dus gaarne niet alle 1.6 miljard moslims tot de groep extremisten laten behoren.

  Aan allen,
  Iedul adha mobarak


  Maak melding

 7. Moslims delen 350 vleespakketten uit in Paramaribo e.o.

  05/10/2014 (Bron-dwtonline.com)

  En was er ook een gratis KOE van minister ALGOE?
  Ik denk dat onze @Vijay het verboden heeft.


  Maak melding

 8. wat mij opvalt is dat d.dibrie nergens te bekennen is,heeft hij nu ineens een afkeer aan moslims,zeker om dinaootje en de hezbola.
  een beetje fatsoen is toch op zijn plaats aangezien hij vader is des vaderland (niet voor mij hoor).


  Maak melding

 9. @ Kolibri.

  Iemand die een echte Moslim is, loopt niet met een Kalasnikof noch met een handgranaat rond. De gene die dat doet zijn afvalligen en sensatie zoekers ; Geloof en politiek gaan niet samen,onder de mom van geloof wordt erop gemoord !
  Dat deze Moslim broeder op het onafhankelijk plein staan te bidden vind ik heel vreemd in de ogen ; bidden kan je overal maar om op het plein te staan bidden vind ik persoonlijk als provocatie.( Het is daar niet rein en buitendien, zijn er genoeg Moskee in Sranang )


  Maak melding

 10. Moslims hebben respect voor dieren.Daarom worden de dieren met veel “respect”door hen vermoord.Is dit nu liefde hebben voor de mede-levende wezens? Dit kan ik echt niet bevatten hoor!


  Maak melding

 11. @ Jako.

  Zo zijn er meer dingen die je niet zal bevatten, maar dat is het leven nou éénmaal. Je ( wij kunnen eenmaal de Mens niet helemaal bevatten.) We zijn maar een stelletje vreemde kostgangers die hier op aarde rondlopen, sommigen met een heleboel kapsones alsof ze het leven in pacht hebben !!!!


  Maak melding

 12. Jako,

  Hoe wil je vlees dan eten?
  Waarom mag je uitgebreid dieren doden zodat je een lekkere kerstmaal hebt? Dat keur je dus wel goed.
  Gaarne niet met 2 maten meten.
  De moslims delen tenminste hun offers.


  Maak melding

 13. @Gladvis

  wat mij opvalt is dat d.dibrie nergens te bekennen is,heeft hij nu ineens een afkeer aan moslims,zeker om dinaootje en de hezbola.
  een beetje fatsoen is toch op zijn plaats aangezien hij vader is des vaderland (niet voor mij hoor).

  Dada is druk bezig met het posten van een pakketje naar de USA, het vlees dat hij van zijn billenmaat rashitt doekhie heeft gekregen is bereid in een heerlijke cocasaus gekruid met papaverblaadjes.Dit alles om de pijn van dino te verzachten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.