‘Bouterse moet van populisme naar realisme’

26

PARAMARIBO, 2 okt – “Een afnemend vertrouwen in het bestuur van de regering maakt dat wij de president het signaal geven dat hij in de resterende maanden de koers drastisch moet omgooien van populisme naar realisme, goed en transparant bestuur.” Dit stelt de parlementaire oppositie.

Het geven van een dergelijk signaal was de bedoeling achter het weglopen tijdens de jaarrede van het staatshoofd. “De samenleving gaat gebukt onder crises in diverse vormen en sectoren. We noemen onder andere de gezondheidssector, de financiële sector, de veiligheid en de politiekbestuurlijke sector. De regering heeft in de afgelopen 4 jaren getoond vele beloften te doen aan de samenleving die niet gerealiseerd worden”, stellen de oppositiepartijen.

Het betreft de ‘samenwerkende partijen’ Pertjajah Luhur, BEP, KTPI en de vier partners in het Nieuw Front. Het weglopen is een protest tegen vier jaar bestuur Bouterse. Genoemd wordt de gebrekkige aanpak van de criminaliteit. Het inkomen van burgers neemt af en corruptie neemt structurele vormen aan. De oppositie heeft er dan ook de buik vol van dat Bouterse alleen maar monologen houdt, het parlement negeert en brandbrieven niet beantwoordt.


26 REACTIES

 1. oppositie
  dat woord zegt het al ,ze voeren oppositie die vhp ,nps,pl die eruit is gewipt en de resterende loopjongens als spa da91 ktpi .
  jullie moeten wat hebben om op te slaan .
  maar desi delano bouterse gaat door ,die kompas geeft de juiste koers aan en wij gaan niet wijken van die koers .
  wij houden die zelfde koers tot mei 2015 oppositie .
  het zou zelfmoord betekenen als wij zouden afwijken van die koers
  populistisch of niet wij gaan deze verkiezingen winnen en grandioss ook .het surinaamse volk heeft haar standpunt al bepaald .dit keer kan ik jullie verzekeren dat holland haar les heeft geleerd om zich niet met de komende verkiezingen te bemoeien .de oppositie kan niet op nederland rekenen anders is het koren op de moelen voor bouterse en terecht .oppositie wees onafhankelijk vecht het zelf uit .santhoki segebai doet zijn best om nederland erin te luizen maar die nederlanders zijn slimmer geworden , ze trappen er niet in .suriname moet vooruit
  front was niet populistisch maar waar is dat geld gebleven en wat kreeg het volk .het waren de somohardjos ,de santhokies die hebben geprofiteerd maar het arme volk was aan het pinaren en de babys gingen dood .terwijl het gras groeit sterft het paard .vene heeft zijn best gedaan maar vene mie boy je hebt somo het roer laten overnemen .
  bij bouterse gaat dat niet gebeuren wij zijn somo een stapje voor .en de nps krijgt wederom de rekening gepresenteerd de creolen gaan niet op de nps stemmen het zou zelfmoord betekenen reken maar .


  Maak melding

 2. “.” Dit stelt de parlementaire oppositie.”

  Wat die weglopers willen zaken stellen, dit is de grootste mop en dan is het nog niet eens 1 april.

  front heeft afgedaan en kan niets meer stellen, ze worden niet meer serieus genomen, niet door de regering en niet door het electoraat die ze daar heeft gezet.

  In suriname hebben ze het helemaal gehad met front en hun kinderlijke gedrag. Deze infantielen hebben duidelijk aangegeven dat ze alleen voor eigenbelang in de DNA zitten nl toucheren van de vergoeding en niet voor het behartigen van de belangen van de bevolking. 25 mei 2015 zullen jullie het merken.

  Als ik deze regering zou zijn, en de coalitie in de DNA had ik de resterende termijn alleen maar openbare vergadering uitgeschreven om wetten aan te nemen die in het landsbelang zijn.


  Maak melding

 3. @Afu EDE

  Maar het blijkt dat dezelfde vieze vuile varkens geliefd zijn door je baasje.
  Laatst nog heeft hij zo een vieze vuilen varken omgekocht en hij heet Gangaram Panday!


  Maak melding

 4. Nu hebben ze weer een goedkoop excuus om hun misdragingen en respectloos gedrag goed te praten. Grote losers zijn het en niet meer dan dat.


  Maak melding

 5. gekke ray, misschien had je het nog niet door maar Gangaram Panday is bezig die agu peng oftewel varkensstal te verlaten en met hem nog vele andere. Liever te laat dan nooit is dan ook het devies.


  Maak melding

 6. Srika,

  Volgens mij is het moddergooien al een hele tijd geleden begonnen, namelijk in 2010.
  Iedereen mag voor of tegen Bouta zijn, voor mij geen enkel probleem,maar er is naar mijn mening sinds de onafhankelijkheid geen regering geweest, die de bevolking zo heeft gespleten als de regering Bouterse-Ameerali.
  Overigens vind ik het jammer, dat discussies op dit forum vaak niet worden gevoerd op basis van de inhoud van een artikel, maar op basis van iemands politieke kleur en dat mondt bijna altijd uit in scheldpartijen.
  Jammer.


  Maak melding

 7. @Afu Ede

  Gangaram Panday is net als je baasje,een schaamteloze ,vieze vuile ZWIJN !
  Dus je bedoeld je baasje heeft nog een paar cadeautjes klaar om met de volgende ronde aan omkoperij te beginnen?!
  Baja begin ons te vertellen wie hij dit keertje gaat proberen om te kopen?
  Zijn er nog enkele posten open op het cabinet van je lijder en gaat je lijder weer beginnen met omkoperij?!
  De NDP mag de verradelijke Zwijn houden. Jullie zijn een verrader rijker en wij 1 verrader armer.


  Maak melding

 8. Parlementariër Sheilendra Girjasing (VHP) zegt vandaag, 2 oktober 2014, in het Dagblad Suriname, dat hij de Jaarrede van president Desi Bouterse nietszeggend vond. Dit had hij echter verwacht. ‘De nadruk lag steeds op de prestaties van de regering vooral met betrekking tot de sociale wetten.’

  Girjasing vindt dit echter vooruitlopen op zaken, omdat de sociale wetten, die pas op 9 oktober in werking treden, zich nog moeten bewijzen. ‘Wat nu van belang is, is het onveilig gevoel dat leeft onder de bevolking, maar de president is daar nauwelijks op ingegaan.’

  Verder zou een aantal feiten verdraaid zijn. Zo is de bouw van de dijk te Nieuw Amsterdam gestart onder de regering Venetiaan.

  ‘Deze regering heeft daar niets mee te maken gehad. Ze heeft wel zes miljoen uit de begroting van de dijk ‘weggeschoffeld’ en aan de Waterkant besteed, waardoor nu delen van de dijk niet gebouwd kunnen worden. Ook was door de president gezegd, dat alle gebieden eenmaal vierentwintig uur water zouden krijgen, maar momenteel krijgt men slechts een uur per dag water. Ze leggen wel buizen aan, maar het water stroomt nog niet, in ieder geval niet in Commewijne’, zegt Girjasing.

  Hij stelt zich het meeste zorgen te maken over de stijgende criminaliteit en het energieprobleem.
  ‘De president praat over nationalisme en doet alsof alles koek en ei is in Suriname, maar hij was niet eens in staat om Albert Ramdin voor te dragen bij de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten), dit waarschijnlijk vanwege zijn etnische achtergrond. De president moet niet doen alsof het zo goed gaat tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname. Kijk maar naar Facebook.’

  Ook is volgens de parlementariër ‘het hele occupatieprobleem ontstaan, nadat de NDP in de kwestie Sunny Point destijds mensen uit het binnenland had gehaald om te occuperen’.

  Girjasing is van mening dat de president het volk zoet houdt met ‘brood en spelen’. Hij hoopt dan ook dat dit de laatste redevoering is geweest van de president. ‘Het heeft voor mij geen enkele zin om naar deze ‘blabla’ verhalen te luisteren. Uit protest zijn velen van de oppositie dan ook weggelopen om een signaal te zenden dat zij het niet eens zijn met het beleid. Het heeft toch geen enkele zin om te blijven zitten als je niets mag zeggen.’
  October 2, 2014


  Maak melding

 9. Zelfs de NDP’ers waren aan het gapen toen presie amnestie desie aan het voorlezen was. Ze wisten wel dat door wegblijven ze hun eigen doodvonnis zouden tekenen.


  Maak melding

 10. Er bestaat een “koste wat het kost, we geven de regeermacht niet uit handen” scenario. Codenaam : “Taihorie”.
  Het plan: Chaos stichten op allerlei manieren zodat de staat van beleg kan worden afgekondigd compleet met avondklok en allerlei andere onhebbelijkheden.
  Dit plan treedt in werking als na de stemmentelling bij de a.s. verkiezingen blijkt dat de NDP naar huis kan.
  Keshopersad Gangaram Pandey is door Desi aangetrokken als adviseur om te helpen dit plan uit te voeren.
  Hij zal leiding moeten geven aan de politie in Paramaribo bij het, ze noemen het in de kop in te drukken van mogelijke protesten.Zijn kennis van de hoeken en gaten van de binnenstad is onmiskenbaar goed. Maar goed.
  De architecten van het plan: Graanoogst, Abrahams, Jozefzoon, Wijdenbosch, Alibux en nog een paar alata’s.
  De tafel alwaar iedere keer bekokstooft wordt, Desi natuurlijk aan kop, is steeds rijkelijk bevoorraad. Twee keer raden waarmee.
  Voor de naam Taihorie is gekozen omdat het een oude strijdkreet van Johan Adolf Pengel is geweest, afkorting van Taihorie Libi De.


  Maak melding

 11. Iedereen die denkt dat we binnenkort een tram krijgen, mag het vergeten, Bouterse heeft zelf gezegd dat de tram niet meer komt; van het ene moment op het andere veranderde de beloofde tram in een trein (door de herstelde diplomatieke relaties denkt Bouterse waarschijnlijk de door Nederland afgekeurde FYRA trein voor 1 EURO over te kunnen nemen). Ik vraag me af of Bouterse zich wel realiseert dat de hele haalbaarheidsstudie die hij, naar eigen zeggen, heeft laten doen over de haalbaarheid van een tram, niet meer bruikbaar is, hij belooft nu op basis van die haalbaarheidsstudie dat een trein binnen 8 maanden gaat rijden. Je moet wel harstikke gek zijn om te denken/geloven dat er op zo’n korte termijn een tram of trein zal rijden tussen Paramaribo en Para. Ik voorspel dat er een naambordje onthuld zal worden en maximaal krijgen we nog een animatiefilmpje van een rijdende FYRA trein te zien (heeft Ingrid gekregen van Maxima) en dat we daarna niets meer horen over een tram of trein.


  Maak melding

 12. als zulke figuren als een Pero en een Afu Sensie als de gemiddelde NDP ‘ers moeten doorgaan, heb je al een goede reden om je daar niet bij aan te sluiten, wat een intelectueel gehalte en een taalgebruik hebben die gasten, de Flodders en de Tokkies zijn er klein bij


  Maak melding

 13. Een beetje Populisme in Suriname kan geen kwaad. Het land is ook van de “gewone man” niet alleen van de “elite”. De zogenaamde oppositie bestaat grotendeels uit lieden waar we als samenleving ook niks aan hebben.


  Maak melding

 14. @ Pero.

  Pero mi mati ; wat zal er gebeuren als de NDP de verkiezing niet gaat winnen, Ga je dan zelfmoord plegen ????
  Dat zal dan een echte Overwinning zijn !!!!!!!
  De beste moet maar Pres worden,ongeacht zijn etnische achtergrond.Pero yu édé foeroe nanga kronto watra, doe er wat aan, of ben je daar te stom voor ??????


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.