zaterdag, februari 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBijeenkomst in Utrecht over PSA document Suriname

Bijeenkomst in Utrecht over PSA document Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

Op zondag 12 oktober organiseert Tori Oso Utrecht een bijeenkomst rondom het PSA (Personen van Surinaamse Afkomst) document en het onderwerp remigreren naar Suriname. De bezoekers zijn welkom vanaf 13:00 uur en het programma start om 14:00 uur in het FORUM gebouw aan de Kanaalweg 86 te Utrecht.

Personen van Surinaamse Afkomst (PSA)
Onder zowel de jongere als de oudere generatie blijkt er aandacht te zijn voor het PSA document dat sinds kort kan worden aangevraagd. Het document brengt een aantal voordelen met zich mee om te wonen en te werken in Suriname zonder visum en werkvergunning. Maar hoe gaat dat allemaal in z’n werk? De ins en outs over de wet en het document worden tijdens deze middag toegelicht door Stichting Collectief Overzee Suriname.

Remigreren of blijven?
U of uw ouders willen weer terug naar het geboorteland om daar de oude dag door te brengen? Voor velen is de keuze tussen blijven of remigreren niet altijd gemakkelijk. Toch is er steeds meer interesse om te remigreren naar Suriname. Sinds juli 2014 is de Remigratiewet gewijzigd (o.a. rondom de leeftijd en de afschaffing basisvoorziening) en het leek ons goed om het NMI de wetswijziging toe te laten lichten. Purcy Denz, van het Nederlands Migratie Instituut (NMI), verstrekt informatie over o.a. de Remigratiewet, de vergoeding voor de reis- en vervoerskosten naar het bestemmingsland en de kosten van levensonderhoud.

Ondernemen
De ondernemerstafel van Leiva International is deze middag ook aanwezig. Leiva International is een bouw- en installatiebedrijf, gericht op de middenstand en kleine opdrachtgevers. De onderneming combineert de vakkennis van verschillende culturen in Suriname. Leiva International staat voor woon, werk en leef, want alles draait om welzijn.

Aanmelding en programma
Het belooft een interessante middag te worden met voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. In verband met beperkte capaciteit van de zaal is aanmelden voor deze middag verplicht via [email protected]. Het programma is terug te lezen op www.torioso.nl/agenda. In de pauze kan men Surinaamse koek van Oma Nel -en snacks/maaltijden bij SaPPa! Catering kopen.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

18 REACTIES
 1. Integenstelling tot wat in het artikel staat, verwacht ik niet, dat het “storm” zal lopen voor deze bijeenkomst.
  PSA is voor verreweg de meeste SuriNeds helemaal niet interessant.
  Tot nu toe heeft nog niet 1 promille (!?!?) van de SuriNeds gebruik gemaakt van deze regeling en dat zegt genoeg.


  Maak melding
 2. Werken in Suriname? Net als de vele hoogopgeleide jongeren die genoodzaakt achter de kassa zitten? In Suriname is er geen werk,tenzij je “vrienden”hebt.O ja ,je mag dan ongeschoold zijn.


  Maak melding
 3. ramon, rudinho

  jullie soort moet alles voorgekauwd worden .iets bereiken zullen jullie soort nooit worden ,het is maar goed dat nederland alles voor jullie heeft geregelt en dat je niets hoeft te doen en daarom zullen deze gasten altijd kritiek blijven leveren op suriname .goed dat de nederlanders na de tweede wereld oorlog niet net als jullie dachten anders was nederland nooit opgebouwd .welke regering ook in suriname zou aantreden dit soort figuren zullen nooit hun klauwen uit de mauw steken ding wan alla sanie moes kong voe soso .
  oenoe na so so boto .
  gun een ander die wat wil proberen in eigen land kraak die persoon niet af jullie zien geen toekomst in suriname omdat jullie geen geloof hebben wel geloof dat een ander het voor jullie gaat doen .welke regering ook zou aantreden jullie komen nooit meer terug .genoeg familie van mij die terug zijn om het te proberen los van die psa het is aanpakken en niet kwebbelen zoals fronters kwebbelen en steeds kritiek hebben terwijl ze zelf afhankelijk zijn en blijven van die nederlanders ,oem sjing .
  er zijn nog heel veel van jullie soort die klagen over ons land ze willen terug maar hebben hun schepen verbrand dus gunnen ze een ander niet .
  wo ka dape .tang in oeng koroe winter e kong .


  Maak melding
 4. @ Ramon ;

  Ramon dat heb je helemaal goed verwoord,bakamang heb je nodig en geen Diploma !! En als dame een mooi gezicht, en een welgevormde lichaam dan a mang sdong helemaal.


  Maak melding
 5. Je zal wel gek zijn om als oudere terug te gaan.
  De gezondheidszorg is waardeloos.
  Zeker als je een stukje van de stad woont.
  Kan je lang wachten op een traumaheli. 🙂 🙂


  Maak melding
 6. Pero,

  Het is misschien vriendelijk bedoeld, maar je hoeft mij echt niets voor te kauwen.
  De PSA-regeling in deze vorm is geen succes en zal ook geen succes worden.
  Er wonen in Nederland ruim 350.000 PSA-ers.
  Nog niet 1 promille heeft een aanvraag ingediend en onder de aanvragers zaten ook veel mensen, die voor de fun een aanvraag hebben ingediend.
  Mensen met een Caribisch paspoort hebben meer voorrechten, dan PSA-ers en dat is toch raar als je Surinaamse roots hebt.


  Maak melding
 7. Ik vind het een goed initiatief van de Surinaamse regering , ik voel me welkom in het land waar ik geboren ben en waar ik dood wil gaan , omdat ik na 40 jaar in een ander land gewoond te hebben me af vroeg of ik nog wel geaccepteerd zou worden in mijn land en men mij nog als Surinamer zou zien en niet als overloper , het gebaar is top , het heeft erbij gedragen dat ik me weer wil vestigen in Su niet om de voorzieningen maar omdat ik van mijn land hou je moet overal voor je zelf zorgen er zijn helaas mensen die haat zaaien en het liefs kijken wat mensen doen om de fouten tegen hun te gebruiken negativiteit zal je nooit geluk brengen en als je niets goed kan zeggen over iemand zeg dan niks GRONTAPOE NA ASSI TERE .


  Maak melding
 8. de beste p s a regeling is,,wonen ,werken, hard studeren, je leven inhoud vorm geven, in Holland als een prins en prinses en verder geen gelul..
  je zelf opwerken hier en gelukkig worden..


  Maak melding
 9. Die hele PSA-toestand is geld-uit-je-zak-klopperij. Niets meer en niets minder. Ja mag met je PSA-document niet stemmen en je kan niet eens een bankrekening openen in Suriname. En als je op BuZa hier gaat vragen hoe het ermee zit, wordt je aan het lijntje gehouden, want niemand weet er iets van. Het PSA-document is eenzijdig door Suriname ingesteld, omdat men zich niet wilde confirmeren met de Toescheidingsovereenkomst. Ze willen alles van je weten, zelfs wat je inkomen is om je daarna fiscaal verder uit te kleden. Vertel me niets over die roversbende hier.


  Maak melding
 10. Blaka Bakra,

  Jij zet je stelling keihard neer en ik ben het daar helemaal mee eens.
  Tussen SuriNeds en Suriname zal het nooit meer echt boteren, athans niet op dit moment en onder deze voorwaarden.
  Ik heb al eerder gepost, dat het vreemd is, dat iemand met een Caribisch paspoort meer rechten heeft, dan een SuriNed.
  Op dit moment zijn 180 aanvragen nog in behandeling.
  Dat is een half promille van de SuriNeds (!!!!).
  Dan kun je niet stellen, dat deze regeling eeen succes is.
  Daarnaast heb je helemaal gelijk, dat deze regeling niets meer of minder is, dan geldklopperij is.
  Suriname moet echt iets anders verzinnen om PSA-ers te bewegen weer naar Suriname terug te komen, maar ikzelf geloof daar eerlijk gezegd niet in.
  Meer dan 2.000 afgestudeerde jongeren zit hier thuis achter de bloembakken.
  Er is voor hen geen werk.
  Zorg er eerst eens voor, dat deze jongeren aan het werk komen,
  voordat je een regeling in het leven roept om ex-pads terug te halen.


  Maak melding
 11. @Law mang.Dja zegt: “En als dame een mooi gezicht, en een welgevormde lichaam dan a mang sdong helemaal.”

  Ik ken er een paar hier bij mij op kantoor die aangenomen zijn door de baas, in functiegroep ‘benenwijd’. Negro lobi Jampa.
  Je moet baas z’n ogen zien s’morgens als 1 van ze arriveert aan het werk. Als een hongerige wolf met briljantjes in de ogen die de afgelopen nacht heel veel tekort is gekomen.
  Kort daarna gaan ze voor een half uurtje koffie nuttigen op z’n kamer.


  Maak melding
 12. laat je niet naaien door een stelletje schurken uit Su en daarnaast wonen er nu hele andere Surinamers in Su dan toen jij er daar woonde, Su is een plantage gebleven met een schijnontwikkeling welvaart en een kleurklas van politiek en regering. Voor amusement kijk maar eens naar in de branding.


  Maak melding
 13. @ Surambtenaar.

  Als ik jou was, zou ik ook aanpappen met deze Jampa ; even flink oefenen in de koffie kamer, en werkt je de hele dag met plezier mang !!! ( Kort samengevat Arbeids vitaminen.)


  Maak melding
 14. Zo……het loopt geen storm noh….
  Wat ik lees op Facebook is dat er nog maar een paar plekken beschikbaar zijn! Blijkbaar a san populair: PSA & remigreren en ondernemen. Maar wat een reacties zeg….zuurrrr baja!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES