Suriname blijft vitten op ontwikkelingsstatus

30

PARAMARIBO, 1 okt – Suriname is nog steeds niet tevreden over de ontwikkelingsstatus die het enkele jaren terug is toebedeeld. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken overheerst het gevoel dat Suriname wordt gestraft.

De status van middeninkomenland pakt bepaald slecht uit. Leningen bij andere landen en internationale instellingen zijn duurder geworden. Er wordt immers van uit gegaan dat het land zich hogere rentepercentages kan permitteren. En dat allemaal omdat Suriname zich economisch heeft opgewerkt door de jaren heen. “Wij ervaren het alsof we worden gestraft”, zei Lackin in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Wat vooral steekt is dat de nieuwe status niet het gevolg is van een objectieve meting van de sociaaleconomische realiteit in Suriname. Volgens Lackin is niet meer gedaan dan een droge analyse van data en statistieken. Suriname is daardoor meteen de toegang kwijt tot goedkopere en voordeligere fondsen. Gehoopt wordt nu dat de financiële wereld fondsen beschikbaar stelt om landen als Suriname tegemoet te komen.

30 REACTIES

 1. Dit is momenteel de nieuwe trend van de ontwikkelde landen. Ze bombarderen je tot middeninkomenland waardoor je verstoken bent van ontwikkelingshulp waardoor je mag gaan lenen tegen een hogere rente bij banken van diezelfde landen.

  De hoop zal gevestigd moeten worden op de nieuwe BRIC bank, die nog operationeel moet worden.


  Maak melding

 2. joe no kang lob a okro wawang, joe moes lobi a siri toe
  prakserie lek wan mang denki lek wang mang, nanga verstang

  aan de ene kant heeft lackin wel gelijk, want wanneer je sommige paarse verzinsels leest, klapperen je oren van hier tot ginder, aan de andere kant, deze paarse verzinsels zijn verplicht voor de paarse koeien (niet van milka). het is vereist, dat zij dom denken.

  dus wat wil lackin uiteindelijk? vooruitgang / domheid? je kunt niet beide kiezen.


  Maak melding

 3. honderd procent eens met u lackin wij zijn vooruit gegaan dat merk ik en vele surinamers ook .aanpakken is het sleutel woord .nu worden wij gestraft hihihihihi
  alleen de oppositie probeert zand in de ogen van het volk te strooien dat wij armer worden .oppositie aanpakken werken kritiek leveren gaat jullie niet helpen .nederland had oorlog gekend maar ze hebben hun nland opgebouwd en nu wij surinamers moeten aanpakken .wij zitten zelfs in een betere positie om dit land op te bouwen .samen staan wij sterk .de westerse landen spelen een vies spelletje tegen de landen die zich willen ontwikkelen .wij doen ons best om vooruit te komen anderen dachten ons zelfs te boycotten zoals de acp top met name front en nederland .het is ze niet gelukt en het gaat ook niet lukken .voorlopig heeft nederland bakzeil gehaald .bouterse heeft de ambassade van nederland groen licht gegeven nadat nederland twee jaar lang vroeg om heropening van de ambassade , niets mis mee hopelijk hebben beide landen profijt van maar de nederlanders hebben zich mee laten sleuren door de oppositie .ik weet wel honderd procent zeker dat nederland bij de komende verkiezingen zich buiten gaat houden en de oppositie hun gang laat gaan omdat nederland ziet dat de regering bouterse het surinaamse volk dient .vele surinamers gaan terug naar eigen land en dat is een teken.


  Maak melding

 4. deze HUILEBALK heeft een aangeboren neiging tot KLAGEN, VRAGEN en BEDELEN. Vandaag, 1-10-2014 horen we de meervoudig moordenaar weer roeptoeteren en bleren in DNA hoe geweldig die paarse bende het de afgelopen 4 jaar heeft gedaan. Dus wie houdt wie voor de gek??????


  Maak melding

 5. Ja je kunt beter de schuld bij een ander neerleggen dan de hand in eigen boezem steken, een land met zoveel natuurlijke hulpbronnen, die elke keer weer verkwanseld worden voor persoonlijk gewin, schiet wel lekker op.
  Een land waar voor het merendeel laag opgeleide en niet deskundige politici de dienst uitmaken, met exorbitante vergoedingen een land dat zowat of heeft in verhouding de meeste ambtenaren actief of non-actief, slapen doen ze beide veel, op de loonlijst heeft, een land wat de ene lening na de ander sluit, en dat beklaagt zich.
  De enigen die te beklagen zijn, zijn zij de nog wel het goede met Suriname voor hebben en over nog wel over enige mate van intelligentie beschikken, laten we op hun tot over een half jaar maar op hopen


  Maak melding

 6. Lackin vertelt weer eens het halve verhaal. Het is niet omdat het beter gaat dat er meer rente betaald moet worden maar omdat Suriname een slechte credit rating heeft. BB- of BBB of zo iets.

  Nu hoge rentes verpakken als een straf omdat het zo goed doen is klinkklare onzin.

  Ook onder de vorige regering was Suriname reeds een middeninkomen land. Toen was het BNP/inwoner ook al ruim boven de criteria die men aanhield voor middeninkomen land. In USdollars staat het BNP/inwoner nu al 2 jaar nagenoeg stil.

  Het begint nu pijnlijk te worden omdat de regering leent en leent en de zachte leningen opraken en men met een zwakke creditrating hoge rentes moet betalen als je naar Zwitserland moet voor geld of bij ING moet aankloppen.

  Beste Sabidieiri en Pero economische groei in SRD’s zegt weinig als je leningen in USdollars of Euro’s of Yuans moet terug betalen.

  Kijk aub naar de reele groei BNP in USdollars per inwoner en u zult zien dat er geen groei is.

  U zult wel zien dat in SRD’s de regering haar begroting voor 2015 laat exploderen met 30% dat is bij een economische groei over 2014 van 4,8 % een wel heel erg extreme situatie.
  Volgens de begroting van 2015 gaat Suriname ook ongeveer 30% meer inbrengen bij de staat ofwel de goverment neemt pakweg 50% uit de gehele economie (volgens de regering SRD 16.800.000.000 over 2014).
  beste heren ik weet dat u niet van rekenen houdt. Kijk even naar uw eigen bankrekening en stel u voor dat de regering volgend jaar voor haar diensten aan u geen 35% van uw bankrekening haalt maar 50%. Hoe lang houd u dat vol.

  Het is wel het gevolg van de begroting die de president en zijn team aan het volk zal voorleggen.


  Maak melding

 7. Suriname moet goed naar zichzelf kijken en de vraag stellen, waarom het in een vicieuze cirkel blijft draaien.

  Waar liggen de kansen van dit land, de Surinamer?
  Wat heeft dit land en volk nodig om een hogere tree te krijgen op de ladder?
  Wat zijn de uitdagingen?
  Wat verdient prioriteit en wat kan in een latere fase in een hogere versnelling?

  Infrastructuur! welke?
  Energie!, welke soorten?
  Kennis ervaring! welke heeft Suriname nodig en over welke beschikt Suriname?
  (productie)Ondernemingen!, Welke soorten
  Kapitaal! Wat heeft Suriname en hoe komen we eraan?
  Natuurlijke hulpbronnen

  Sociale, culturieel vraagstukken?
  criminaliteit en veliigheid, (inter)nationaal! Welke? Oplossingsmethoden,
  sport en ontspanning

  korte, (middel)lange

  Suriname moet heel goed nagaan welke plannen van aanpak ze hebben voor de uitdagingen en als deze goed onderbouwd zijn en met alles rekeing is gehouden. Deze zaken eisen een heel grondige studie over de haalbaarbeid en hoe de doelen gerealiseerd gaan worden? De mijnbpouw, aardoliewining> Goudsector, natuurlijke hulpbronnen, visserij, bosbouw

  Welke buitenlandse ondernemingen?
  Welke buitenlandse banken en waarom?
  Joinventures, scholing/studie, iinternationaal goed op de hoogte zijn over de materie.is heel erg belangrijk.
  enz, enz.

  Suriname mag dan heel veel natuurlijke hulpbronnen hebben, maar als er rovers en boeven aan het roer zitten die van toeters nog blazen afweten en aan hun eigen belang denken, zal er geen ontwikkeling en vooruitgang komen. Het rijke westen houdt rekening met haar eigen belang, onderontwikkelingslanden zullen daarom aan het kortste eind trekken als ze zich blindstaren op we hebben de natuurlijke hulpbronnen en laat de multinationals het maar doen. Voorbeeld, zie de gouddeal van Suriname. m.i. is dat Suriname beter haar eigen goudonderneming kon opzetten alvorends met buitenlandse ondernemingen in zee te gaan, net als staatsolie en dat moet voor alles de aanpak zijn en sta je sterker in je schoenen en weet je hoe of wat.

  Zie maar de Afrikaanse landen, die door het rijke westen en China momenteel worden uitgebuit in ruil voor een weg, enz. enz.

  Suriname kan daarom ook al haar natuurlijke hulpbronnen rustig laten en zich eerst gaan scholen en daarna kleine ondernemingen opzetten en vervolgens met buitenlandse ondernemingen in zee te gaan.

  Er spelen ook zaken als, Wat voor land is Suriname, wie trekken aan het roer,enz, enz.


  Maak melding

 8. Zoals gewoonlijk krijgt de hele wereld de schuld van wat fout gaat in Suriname van deze incompetente NDP regering.
  Sjeesjes wie gaat een land een ontwikkelings status willen geven als het gelijdt wordt door een amnestie lijder met Amnestie erbij?
  Een lijder die international op de opsporingslijst staat., een land die blijft lenen ,,,een land wiens zoon van de loider gratis loge geniet in Amerika, een lijder die de westerse landen blijft schofferen,die alleen vriendjes is met de diktators in de wereld en graag gekend wil worden als de ‘machtoigste ‘ lijder van de arme caricom,unasur en acp landen. .NEE geen geode STATUS voor zo een land!..


  Maak melding

 9. Als je sjoemelt met cijfertjes, zodat het erop lijkt dat je er economisch beter voor staat, dan moet je ook instaan voor de gevolgen tok!

  Het gaat uitermate goed in suri:
  Zorgverzekering voor iedereen, gratis voor 70% van het volk.
  Verhoging aow, kinderbijslag, psa, trammetje, 1milj voor een begrafenis, bruggetje hier en daar, sorry iets anders ken ik niet bedenken.
  Coalitiegenoten strooien met geld, gratuz bruine bone parties.

  Het lukt de U.S niet om de Obamacare geruisloos in te voeren.
  In Nederland, het vierde rijkste land, zijn ze drastisch alle sociale voorzieningen aan het afbouwen.
  Stakingen in de BRIC-landen, die ook afhankelijk zijn van het Westen.
  Brandhart in grote delen van de wereld.

  Maar……………………….bouta maakt die saron-brug gangsters wijs dat het goed gaat.
  “Stem op mij, dan maak ik je blij”.

  Velen onder ons vragen zich dagelijks af wat het volk heeft bezield en nog bezield.
  Niet zo raar hé: er heeft een braindrain plaatsgevonden en daarnaast is de middenstand massaal vertrokken.
  De achterblijvers zijn niet zo snugger. Je kunt ze van alles wijs maken!

  Helaas een groot gebrek aan educatie & common sense!


  Maak melding

 10. Van hoog naar laag in de lijn, geen één is geschikt om te debatteren, stelletje ongecertificeerde analfabeten bij elkaar!

  Waarin die ndp-loeders wel goed zijn, is op slinkse, achterbakse wijze, het volk manipuleren.
  Limbo, ‘meid’, je denkt toch niet dat je eeuwig op die stoel blijft zitten… whahahahahahaha

  Die bouta durft niet eens in debat te gaan met andere partijleiders. Hij is zo ongelooflijk ‘intelligent’
  Alles wordt hem voorgekauwd, niet in staat om een eigen mening te geven.
  Logisch dat zijn stemvee het niet verder brengt dan in een studio van twee bij twee of om achter de pc een grote bek te geven. Voor de rest geen knip voor de neus waard.
  De paarsen die een beetje gebekt zijn, wonen allen aan de Noordzee, gheghegheghe.
  Na Holland mik deng leri wan pikienso ABN, hihihihihi.

  In principe is het antibouta surined tegenover pro-bouta surined, beide hoog & droog aan de Noordzee.
  Poppenkast aan de Waterkant.

  One day down.
  Another five nights to go.
  Dan is je grote bek, van jou bouta voorgoed gesnoerd.

  Tenzij de case wordt uitgesteld tot 13 oktober, whahahahahahahahaha

  Go Home!


  Maak melding

 11. passant heeft het steeds over afrikaanse landen als het om neerhalen gaat .heb jij naar zuidazie gekeken mie mang heb je india gezien in wat voor ellende ze daar leven ,heb je naar dat gehele zuid aziatische deel gezien wat er gebeurt .pakistan srilanka nepal bangladesh waar heeft deze passant het over .ik ga het kort houden en zeggen neem een kijkje wat er gebeurt in india pakistan als je het over armoede wil hebben en zie wat jullie hindoestaanse broeders doen met de miljoenen armen die lijden.
  de vrouwen en meisjes moeten het ontgelden .dan verzeker ik jou passant dat de vrouwen en meisjes in afrika het tien keer beter hebben dan jou soort genoten in zuidazie .verkrachtingen en vrouwen moorden zijn schering en inslag bij jullie .
  wees blij dat je uit die kasten stelsel bent bevrijd doordat ze jullie verscheept hebben met de lalarookh.
  of denk je dat je beter bent dan die afrikaan ,in je dromen ja .
  die taliban regering die santhoki segebai wenst in suriname gaat niet lukken zolang jullie etnisch denken en met etnische gedachten rond lopen .nu hebben jullie die nps nodig maar die creolen zijn niet gek .slijmen komen jullie niet bij pero .
  ik weet veel over dit soort figuren .ik generaliseer niet zeg ik tegelijk bij maar je hebt ze nog met die boitie gedachte .santhoki en sommigen hier zijn er een van .jullie kunnen het schudden dat santhoki segebai mijn president wordt .ergens in zuidazie mag hij president worden van die lage kasten niet in suriname wij willen geen etnisch denkende president wij willen een president die opkomt voor alle lagen van de bevolking zoals obama voor alle amerikanen opkomt ongeacht geloof ras of wat dan ook .bouterse is een mooi voorbeeld hoe het moet ik laat obama buiten beschouwing .


  Maak melding

 12. 01 okt. 2014

  Toe internationaal bekend werd dat de ontwikkelingsstatus van Suriname opgeschroefd was, was het ook deze regering in Suriname doe hoera!! schreeuwde en streek met de eer Suriname snel vooruit te stuwen.

  Maar de nieuwe status heeft ook consequenties. De regering in Suriname heeft dat ervaren.

  Internationaal zien wij het verschijnsel dat een aantal ontwikkelingslanden een hogere ontwikkelingsstatus krijgen. Niet alleen omdat zij economisch goed groeien, maar omdat zij een aantal essentiële hulpbronnen hebben die tegenwoordig direct meegerekend worden in het bepalen van die status. Bijvoorbeeld, het hebben van voldoende zoetwater, bos, schone lucht worden tegenwoordig ook meegerekend.

  Het spagaat zit in het hebben van deze hulpbronnen die economische waarde vertegenwoordigen, maar omdat deze hulpbronnen niet of niet voldoende tot ontwikkeling komen – daarvoor moet je kunnen investeren en dus mogelijk geld lenen – dat land zich virtueel economisch in een hogere status bevindt.
  Maar in werkelijkheid is dat anders.

  En dit vormt het probleem. @Ray, nu jouw analyse !!
  Srika


  Maak melding

 13. Lezen mensen,

  Hoewel het intussen bekend is, dat minister Rabin Parmessar van Openbare Werken drie werken onderhands heeft gegund voor een bedrag van rond de Sr 40.000.000, is nu komen vast te staan, zo bericht het Dagblad Suriname woensdag 1 oktober 2014, dat president Desi Bouterse reeds in juli op de hoogte was van één van deze gunningen.

  Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt, dat hij al op 11 juli 2014 een brief gestuurd had naar het staatshoofd waarin hij diverse vragen heeft gesteld in verband met een vermeende onderhandse gunning aan het Chinese bedrijf Broad Homes Industrial International voor een bedrag van 4.050.000 Amerikaanse dollar. Broad Homes zal zorgen voor de bouw van 150 prefabwoningen te Okrodam, Weg naar Zee. De aannemingsovereenkomst is op 30 september 2013 getekend.

  In zijn vraagt Gajadien aan het staatshoofd of het waar is dat de regering ten behoeve van dit project een stuk terrein ter grootte van zo’n twintig hectare te Okrodam, Weg naar Zee, heeft gekocht van een particulier en hiervan tien hectare ter beschikking heeft gesteld voor de bouw van de 150 prefabwoningen. Op het resterend deel zou het Chinese bedrijf haar eigen woningen en panden opzetten voor commerciële doeleinden.

  ‘De aannemer krijgt allerlei voorzieningen toegekend, zoals een voorschot van 40% zonder bankgarantie, tien hectare terrein en vrijstelling van invoerrechten. Dit, terwijl met de aannemer marktconforme prijzen (400 Amerikaanse dollar per vierkante meter) voor de bouw van de woningen wordt overeengekomen.’

  De VHP’er heeft tot nu toe geen antwoord van het staatshoofd ontvangen. Gajadien zegt dat dit duidelijk laat zien dat de regering ‘een corruptiefaciliterend beleid voert, waarbij regels niet in acht worden genomen’.

  In het Huisvestingsplan 2012-2017 is de uitvoering van een actieplan opgenomen inhoudende de realisatie van een 8-tal actiepunten. Gajadien schrijft in de brief dat de regering nauwelijks uitvoering heeft gegeven aan de realisatie van deze actiepunten, maar gebleken is dat zij bij de realisatie van het Huisvestingsplan onverkort doorgaat met het onderhands toewijzen van werken, waarbij valide argumenten ontbreken voor het afwijken van de regel voor het houden van openbare inschrijvingen, conform artikel 18 van de Comptabiliteitswet.

  Artikel 18 van de Comptabiliteitswet geeft aan dat pas afgeweken mag worden van het houden van een openbare aanbesteding, wanneer een dringend reden daartoe aanwezig is. Naast een veertiental andere vragen in de brief, vraagt de parlementariër ook wat de reden is voor het afwijken van de regel voor het houden van een openbare aanbesteding van genoemd project en waarom de keus is gevallen op de aannemer Broad Homes Industrial International Co. Deze onderneming is gevestigd in zowel China als in Suriname.

  Opvallend is dat op dit adres ook China Zhong Heng Tai Investment (Suriname) NV gevestigd is. Het Assembleelid vraagt naar een onderzoek van de Rekenkamer en de Centrale Lands Accountantsdienst (CLAD) om een onderzoek in te stellen naar onderhandse gunningen op de diverse ministeries.
  October 1, 2014

  En dan nog huilt Lackin om een Status !!


  Maak melding

 14. 01 okt. 2014

  Esmerald, je bent actief !

  Maar waar woon jij dan ? In Suriname of ook daarbuiten?
  Misschien op een zonnig stuk Atlantische oceaan/Car.zee?

  Waar woont jouw huis (lol)? Kan ik het met Google Earth vinden? Vertel het de mensen maar !!

  Geef Srika maar enkele stevige Antilliaanse minpunten.
  Srika


  Maak melding

 15. Voor de opzet en inrichting van de diplomatieke post in Equatoriaal Guinee is SRD 550.000 uitgetrokken. Hetzelfde bedrag is ook begroot voor de ambassade in Duitsland. Dit blijkt uit de ontwerpbegroting die president Desi Bouterse later op de dag zal presenteren aan De Nationale Assemblee.

  Hahaha hieruit maak je op dat de ontwikkelingsniveau te wensen over laat.
  Er wordt begroting technisch uitgegaan dat de prijzen / kosten in een ontwikkeld land (Duitsland) hetzelfde niveau is als een ontwikkelingsland (Equatoriaal Guinee).
  Kennelijk heeft de opsteller van de begroting noot gehoord van economische verschillen in levensstijl en standaarden.
  Ook niet van een begroting op grond van een
  – worst case scenario
  – Optimistisch scenario
  – Realistisch scenario

  Woei woei woei


  Maak melding

 16. @Srika

  Srika , de andere ontwikkelingslanden die een veel hogere status verdienen hebben een LEIDER EEN ECHTE LEIDER,en geen LIJDER ala bouta.
  Natuurlijk heeft Suriname een heleboel bodem schatten maar niet het volk is degene die voordeel hieraan heft . Slechts een bepaald aantal profiteert hiervan …zie maar NDP clubje!
  In alle andere landen treden leiders af wanneer zo een schandaal hun treft,zie maar dinootje,maar toch probeert bouta krampachtig aan de macht te blijven door mensen om te kopen ,leningen bij de miljarden aan te gaan om zogenaamd zijn beloften waar te maken. Het volk begrijpt niet dat morgen zij het zullen zijn en hun nageslachten die de leningen met rente zullen moeten terug betalen.Bouta vecht om 1 ding en dat is om zijn AMNESTIE te behouden. Verder heft hij geen enen moer te maken met het volk. zijn Eigen zoon heft hij aan zijn lot overgelaten,ieder ander vader zou voor zijj zoon gevochten hebben maar niet deze…hij heeft dan ook meer te verliezen dan zoonlief.Een hogere status krijgen zit niet erin zolang deze incompetente NDP regering aanzit.


  Maak melding

 17. Hallooo meneer Winston Lackin, GELD IS OP! GELD IS OP!

  en wie gaat mij nu helpen, bedelaar zijn jullie,

  De waarheid gaat ook hard aankomen!!!!!!!!!


  Maak melding

 18. @pero… na WO II lag heel Europa in puin, met Nederland als zwaarst getroffen land. Wij hebben de scherven bijeen geveegd en de handen uit de mouwen gestoken en vanaf begin jaren vijftig leefden we in een welvaartsstaat tot heden. Nederland is nu het 4e rijkste land ter wereld.
  Wat hebben jullie na 40 jaar zelfstandigheid bereikt????????? Juist…..HELEMAAL NIKS!!!! Klagen, vragen, bedelen en achter een meervoudig moordenaar aanhollen. Proficiat hoor, ga vooral zo door met z’n allen…het einde is nabij.


  Maak melding

 19. Door gebruik te maken van kennissen ipv kennis worden deze kennissen oa ook in de gelegenheid gesteld om mee te roven.
  Dit gaat zeer zeker ten koste van de ontwikkeling van ons geliefde land.
  Als je een baviaan een kostuum geef denkt hy dat hy minister is.
  Geef je dezelfde kaalkontige warhoofd baviaan een scheermes dan denkt hy dat hy kapper is.
  De kennissen die de functies bekleden waarvoor ze geen (enkel) opleiding(en) hebben genoten denken dan ook dat ze onaantastbaar zijn.
  Door (criminelen) moordenaars, drugsdealers, rovers aan de macht te helpen zal je dan ook de consequenties moeten aanvaarden dat het nooit en te nimmer goed zal gaan/komen met ons geliefde land.
  “We” zitten op een gouden bank maar zijn nog steeds bedelaars.

  Kan iemand mij trouwens ook vertellen waar ik mij srd’s kan inwisselen buiten SU en of Guyana ??
  Helaas is het merendeels van het volk vergeten door wiens toedoen ons geliefde land is vernietigd en vele onschuldige tevens ongewapende broeders zijn vermoord.


  Maak melding

 20. Lackin’s zijn leugens::

  -Deze regels vallen mij op:::::::::En dat allemaal omdat Suriname zich economisch heeft opgewerkt door de jaren heen. “Wij ervaren het alsof we worden gestraft”,

  -Ik zou zeggen vraag aan Bouterse wat hij heeft vertraagd en wat hij niet door heeft laten gaan om meer geld te kunnen lenen bij de Wereldbank. Gelukkig is het ook zo gelopen, omdat deze Bouterse het land alleen maar in schulden brengt.

  @pero, jij bent echt niet op de hoogte wat er precies gebeurt in andere landen.
  -Met die zelfde Afrikaanse land waar de president al jaren aan de macht is en het volk dood gaat van de honger doet jou baas zaken. Straks weer een ambassade daar.

  =India heeft een filosofie hoe zij daar leven en dat is::::: als je niet gaat werken en ook geen moeit voor doet zul je het letterlijk voelen. Alleen als je hard werkt kan men je helpen. Men gaat ervan uit dat je eigen ara je straft.

  -Juist mensen die het moeilijk hebben blijven maar kinderen krijgen.

  -Ik denk dat het voor sommigen in Suriname het goed zou zijn, omdat al die lui die op hoeken van straten staan en niet werken, straks de hardwerkende mensen hun premie via de belastingdienst voor ze gaat betalen.

  @pero, ik snap jou denkwijze niet, zie het verschil :: bij de Hindoestanen helpen zij elkaar in nood, belalve als je rotzooi met je toekomst gaat doen, wie helpt wie in het binnenland???
  Is Brunswijk met vele van de achterban niet bezig voor zich zelf alleen.
  We hebben nog steeds geen slavernij monument in Suriname, maar ik weet zeker dat als het de Hindoestanen waren het allang betaalt was.

  @pero, elke keer weer heb je mondvol dat Suriname het zelfs kan doen, maar ik merk er helemaal niets van.

  ==De mentaliteit van de NDP is dat als het niet goed gaat een ander het gedaan heeft zoals @pero nu ook vind dat het de oppositie is. Jammer voor jou scholing.

  —Ik ben helemaal geen Hindoestaan en ook geen racist als jou, maar wel geef ik de harde feiten door.
  Omdat je niets te schrijven hebt begin je steeds weer over Segebaai, zielig hoor.
  Vraag je baas voor een taalcursus


  Maak melding

 21. Suriname wil van twee walletjes eten.
  Je kunt het niet EN goed doen – en dat steeds maar weer blijven benadrukken – EN goedkoop geld blijven lenen als een ontwikkelingsland.
  De argumenten van Lackin kloppen dan ook niet.
  Dezelfde meetlat wordt langs alle landen gelegd en niet alleen langs Suriname.
  Als je vanuit een positie van ontwikkelingsland en middeninkomenland wordt en ook wilt zijn, moet je niet klagen.


  Maak melding

 22. @Roy
  Kan iemand mij trouwens ook vertellen waar ik mij srd’s kan inwisselen buiten SU en of Guyana ??

  Probeer het eens in Equatoriaal Guinee misschien dat het daar lukt want Bouta wilt daar een ambassade openen.


  Maak melding

 23. Een pracht van een stuk voor de paarsen hier ,

  Ten tijde van een te houden algemene verkiezingen zijn wij Surinamers nogal wat gewend. Woorden als chantage, omkoperij, verraad, overlopen klinken dan heel bekend. Politieke partijen en vele politici zorgen op hun eigen wijze ervoor dat het begrip politiek een slechte lading blijft hebben. De laatste tijd wordt de gemeenschap overladen met een vorm van overheidsinformatie die soms het karakter van intimidatie en indoctrinatie heeft. Recentelijk zijn vele burgers verrast en nieuwsgierig gemaakt door het tv-programma van de overheid, InfoAct, waarin de eens welbekende buurtmanager van Paramaribo, Kesopersad GangaramPanday, werd geïnterviewd door presentator Limburg.
  De kijkers die dit programma hebben gezien, kunnen zonder enige verbeelding slechts tot de conclusie komen dat het doel geen andere was dan propaganda te maken voor de President en de NDP.
  Het programma had geen enkel raakvlak met het beleid van de regering. Velen die werkzaam zijn op het Kabinet van de President zullen jaloers zijn op de “koninklijke ” begroeting van Kesopersad door de president. Waarom wordt er zoveel aandacht besteed aan een persoon die zich wil inzetten voor het land, zoals vele anderen dat ook al doen?
  Het jammerlijke is dat Kesopersad, die in het tv-programma heel integer probeert over te komen, zich heeft geleend voor dat doel. Het is opmerkelijk dat een politiefunctionaris meewerkt aan dit soort vraaggesprekken.
  Het is niet de eerste keer dat een belangrijk lid van partij A besluit lid te worden van een andere partij B. De motieven kunnen velerlei zijn. Bovendien heeft elke burger het democratisch recht om een keuze te maken; dat wordt vaak gesteld. Maar een prominent lid van een partij draagt ook verantwoordelijkheden. Uit deze verantwoordelijkheden vloeien plichten jegens de partij(leden) voort. Hoe zwaar de plichten wegen, is van persoon tot persoon verschillend. Dit verschil wordt duidelijk als we het gedrag van de NPS’er Polak vergelijken met dat van de VHP’er Kesopersad. De heer Polak wil het beleid van de regering ondersteunen om zich dienstbaar te maken voor zijn district Commewijne. Maar hij blijft NPS’er. Ook de NPS heeft zich als een “volwassen” partij opgesteld door geen onvertogen uitlatingen te doen aan het adres van Polak. Dat is helaas anders in het geval Kesopersad. Deze laatste vindt o.a:
  1) dat als de president van het land hem vraagt het land in een andere hoedanigheid te dienen en hij nog over de nodige vitaliteit beschikt, hij moeilijk het aanbod kan weigeren; 2) dat hij het sociaal beleid van de president onderschrijft en dus daaraan ondersteuning moet geven in het algemeen belang; 3) dat hij het niet eens kan zijn met de leiding van de VHP wat betreft de aangegane samenwerking met de bekende partijen. Vooral de PL wordt door hem afgewezen; 4) dat de leiding van de VHP een samenwerking met de NDP moet aangaan; 5) dat er geen gronden aanwezig zijn om aan te nemen dat de heer Santhoki president wordt van Suriname ( houding NPS, houding BEP en ontevredenheid onder de VHP’ers).
  Dit samenraapsel van motieven is voor mij aanleiding om de vraag te stellen hoe het mogelijk is dat een persoon als Kesopersad met zoveel sociale vaardigheden verblind kan worden. Hoe zuiver kunnen de motieven van Kesopersad zijn indien hij bij de VHP-leiding een onrealistisch ultimatum deponeert? Kesopersad die vrij lang in de politiek zit, is doordrongen van het gegeven dat de VHP de aangegane samenwerking met de NPS e.a. niet kan opzeggen. Door die eis te stellen heeft hij voor zichzelf de deur wijd opengegooid om lid van de NDP te kunnen worden. Bovendien wordt de heer Bouterse straks niet alleen zijn President maar ook zijn voorzitter.
  Sluit hij dan zijn ogen voor de steeds uitdijende corruptie? Acht hij de aanname van de amnestiewet niet meer in strijd met de grondwet? Zijn de resultaten van de toegezegde onderzoeken niet meer relevant voor Kesopersad ( Carifesta, Gopie, EBS, TAS) ?
  Een integere persoon dient achting te hebben voor normen en waarden.
  Kesopersad vindt de combinatie waarin de VHP zit onstabiel vanwege de uiteenlopende belangen der partijen. Hij pleit voor een samengaan van de VHP en de NDP. Als we hem mogen geloven dan staan vele VHP’ers achter deze gedachte. Blijkbaar is hun leidbeginsel: het doel heiligt de middelen.
  Deze VH’ers hebben geen moeite dat Bouterse weer president wordt. Morele kwesties zijn voor hen een ver-van-mijn-bed-show. Als zij maar aan hun trekken kunnen komen. Dit gedrag heeft alles van opportunistisch denken. Weten deze personen de regeerstijl van Bouterse nog niet? Als de VHP niet naar Bouterse’s pijpen wil dansen, waar gaat zij dan naar toe? Naar de PL of naar de NPS? En wat gebeurt er als de NDP tijdens de rit besluit a la PL de VHP te dumpen en een andere coalitie te vormen? Dan is de VHP een zinkend vlot.
  De heer Kesopersad heeft geen geloof in de kracht van de mammoetcombinatie en heeft, zoals hij zegt, tijdig zijn zinkend schip verlaten. Zijn handelwijze vertoont geen kenmerken van naïviteit maar van volksverlakkerij. Ik hoop dat hij er vrede mee heeft.


  Maak melding

 24. @Ira

  Segebaai is een verzinsel van paarse baasje en natuurlijk sluiten de paarselingen zich achter hem aan want denken kunnen ze eenmaal niet.
  Ze zijn vergeten dat in de rechtszaal bouta op handen en voeten naar Santokhi kroop op bevel van de rechter en moest zeggen ‘ik ben een JOKKEBROK ,SHERRIFF Santokhi,Segebaai betaat alleen maar in mijn fantasie.
  Wat denkt deze Pero dat hij de Segebaai sprookjes verhaaltje zal gebruiken om de VHP te verslaan?!~
  Pero is gewoonweg knettergek.


  Maak melding

 25. Pokai Tongo,

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Als Suriname een sterke munt had, was die internationaal verhandelbaar.
  Dat is niet zo, want je kunt buiten Suriname nergens een SRD inwisselen tegen andere valuta.
  Dat zegt genoeg.


  Maak melding

 26. Bouta komt weer eens bij een geldschieter om geld te lenen, vraagt de geldschieter wat hebt u als borg?, Bouterse antwoord we hebben bauxiet en olie, we hebben hout en goud, we hebben mooie bossen en rivieren en het stuwmeer dingen waar de eco-toeristen graag komen, is de reactie van de geldschieter

  “EN U VRAAGT MIJ OM GELD”


  Maak melding

 27. Lackie tóen: Yeahhh, we hebben een hogere ontwikkelingsstatus gekregen, Yesss we can!
  Lackie nu: Ssshittt, die ontwikkelingsstatus doet ons de das om.
  A monie kaba, ma nanga na status disi un no mang leni neks
  Shitttt, we cannot!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.